Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kia fick nytt hopp för livet

Eva Ruderstam | 13 apr , 2017
Drogerna höll på att förstöra Kias liv. När sönerna omhändertogs drogs hon ner i bottenlös förtvivlan. Men hon visste att det fanns en som kunde rädda henne, och det var Jesus. – När jag sade ja till Jesus hände något i mitt hjärta. I hela mitt inre kunde jag känna att Jesus var en verklighet och att allt skulle bli bra. Jag fick ett hopp.
Kia_fick_nytt_hopp_for_livet
Kia Dahlström hade en bra uppväxt i Göteborg. När hon var 16 år flyttade familjen till en grannkommun. Kia gick kvar på skolan och under pendlingen passerade hon varje dag förbi köpcentret Nordstan.
– Där lärde jag känna fel folk. Där fanns nämligen haschrökarna och det räckte med att man hejade på dem, så fick man en kompis.
Kia var ung och nyfiken. Hon testade hasch – och gillade det. 
– Det gav mig ett lugn på insidan. Utan droger hade jag ständig ångest. Men det var inte så klokt, för när jag väl börjat med hasch så varken ville eller kunde jag sluta. Mitt tips till andra som kommer i kontakt med droger är att inte prova. För det kan hända att du gillar det.

Barnen omhändertogs

18 år gammal trodde Kia inte att hon skulle överleva sin 20-årsdag. Hon hade inte hört talas om någon som klarat av att sluta med droger.
– Jag skärpte till mig tillräckligt för att klara livet. Jag drev eget företag och sålde fisk. Men drogerna fanns med hela tiden – hasch och amfetamin.
När Kia och hennes man fick sin första pojke lyckades Kia hålla sig borta från droger i två och ett halvt år.
– Sedan trodde jag att jag kunde hantera drogerna. Men det kunde jag inte. När sonen var fem år gammal blev han omhändertagen och togs till ett fosterhem.
– Det var som att slå bort bromsen i nedförsbacken. Allt rasade och hela livet blev en jakt på amfetamin. Jag försökte komma på behandling tillsammans med min man, men det fick jag inte.
När Kia blev gravid på nytt något år senare ändrades kommunens inställning. Hon erbjöds behandling och kunde sedan hålla sig drogfri i två och ett halvt år.
– Men allt upprepades. Jag började med drogerna igen och när pojke nummer två var fem år gammal blev han också omhändertagen. Jag tror att det är det allra värsta som kan hända en mamma, att man inte får behålla sina barn.

Tjuvlyssnat på LP-bröder

Kia visste att det bara fanns en som kunde rädda henne, och det var Jesus.
– Jag var döpt och konfirmerad i kyrkan och om folk frågade mig så svarade jag att jag trodde på Gud eller något, även om jag egentligen inte alls visste vad tron handlade om.
– Men många år tidigare hade jag tjuvlyssnat på LP-bröderna när de vittnat i parken. Jag hade inte vågat ta steget då, men jag hade inte glömt det jag hört. Jag visste att Jesus var räddningen. Under åren som gått hade fröna grott i mig. Därför är det så viktigt att vi som kristna vittnar. För även om det inte verkar som om folk lyssnar kan det bli ett frö som får ligga och gro.
Kia hade en kompis som ibland åkte till kristna möten. En kväll 2005, när hon var i riktigt dåligt skick, övertalade hon vännen att köra henne till ett Jesusmöte.
Kia kom till ett tisdagsmöte på Furulundshemmet, som drivs av Erik Edin-stiftelsen. Under hela mötet rann tårarna oavbrutet och efter mötet gick hon fram för förbön. 
– De frågade om jag trodde att Jesus hade dött för mig, och en rad andra frågor. I min hjärna hade jag en massa argument mot det, men inte i mitt hjärta. Jag svarade ja på alla frågorna. Och där hände något. Jag blev så förvånad. Jag kände att detta verkligen var på riktigt. I hela mitt inre kunde jag känna att Jesus fanns, att han var en verklighet och att allt skulle bli bra. Jag fick ett hopp.

Förvandlad på insidan

Kia kom hem till sin man och försökte förklara vad hon varit med om. Han trodde först att hon tagit någon ny drog. Men Jesus-mötet ledde till att de båda började gå till en LP-kontakt och fick kontakt med Erik Edin-stiftelsen.
– Jesus förvandlade livet på insidan så att jag kunde må bra och bli hel. Allt det där som jag försökte fylla med droger fyllde Jesus.
– Vi fick komma till Erik Edin-stiftelsens familjebehandling i Laxå. Där fick jag lära mig att leva med Jesus, att växa i tron, att läsa Bibeln och komma in i en församling. Pingstkyrkan i Laxå lärde mig så mycket. Jag fick också mycket hjälp i bön, inte minst för barnen och relationerna med dem.
Den äldste sonen hade Kia och hennes man ganska bra kontakt med. Han bodde i ett bra familjehem och besökte sina föräldrar var fjortonde dag. Den yngste sonen fick Kia bara träffa en gång i månaden i den stad där familjehemsföräldrarna bodde.
– Jag fick kraft att vänta och efter två år ringde socialen och sa att han skulle få komma hem och bo hos oss. Det var när han började förskoleklassen. Idag är han 16 år och går i nian.

Ger hjälp vidare

I Laxå arbetade Kia och hennes man på en restaurang som Erik Edin-stiftelsen drev.
– Det var nyttigt, för man fick lära sig arbetsrutiner. Sedan sökte jag mig till en utbildning till behandlingspedagog på Viebäcks folkhögskola. 
Idag arbetar Kia som behandlingspedagog på Furulundshemmet.
– Mycket har utvecklats jämfört med när jag själv blev behandlad. Vi är ett kristet behandlingshem där tron på Jesus är viktig. Men vi använder också evidensbaserade metoder. Jag leder kurser i återfallsprevention. Vi har motiverande samtal samt kurser för vuxna som har vuxit upp i en dysfunktionell familj.
– För mig som själv fått hjälp att komma ur ett missbruk är det fantastiskt att få ge hjälp vidare. Jag älskar mitt jobb, att se folk växa och gå vidare.

Sonen fick cancer

Men allt har inte varit enkelt i Kias liv. Hon har också fått uppleva hur Jesus styrker och bär när livet är som jobbigast. 
När äldsta sonen Linus var 17 år gammal fick han en hjärntumör.
– Han fick kämpa med tumören i sju år. Den opererades bort två gånger, men kom tillbaka. För två år sedan insåg vi att hans liv snart var slut. Det var samtidigt en tid då vi fick uppleva hur Jesus höll oss uppe.
Linus hade en kristen tro. Han fick berätta om sin kamp mot cancern och om sin tro när han besökte Malou von Sivers tv-program.
– På slutet frågade jag honom om han var rädd för döden. Det var han inte. Och i stunden han dog visste både han och jag vart han var på väg. Trots att det var tufft, så kunde jag släppa taget.
– Det är så skönt med tron på Jesus. För mitt i det svåra får man uppleva Guds frid som övergår allt förstånd. I ögonblicket då Linus dog tänkte jag att nu får han träffa Jesus, nu får han se Himlen. Och det var fantastiskt. 

Kraft från ovan

Linus delade sin kamp mot cancern offentligt och det har Kia fortsatt att göra. 
– Det får inte vara förbjudet att tala om cancer. Alla har någon som är drabbad. Ofta vågar folk inte prata om det, men alla behöver prata om det.
Det har gått två år sedan Linus dog. För Kia är det en sorg att bearbeta, dag för dag. Men hon får kraft från ovan.
– Självklart är jag ledsen och sörjer. Det är fel ordning när föräldrar begraver sina barn. Men jag vet att vi ska ses igen och jag vet att Jesus finns vid min sida, i både med- och motgång.
EVA RUDERSTAM

Lär känna  Jesus

Att ta emot Jesus är mycket enkelt. Bibeln säger i Romarbrevet 10:9: "Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och tror i ditt hjärta att Gud uppväckt Jesus från de döda, då ska du bli frälst." Frälst betyder räddad och att få gemenskap med Gud.

Det enda du behöver göra är att tala med Honom ärligt och direkt från ditt hjärta, ungefär som du talar med en vän. Jesus väntar och längtar efter att du ska tala med honom.
Om du har svårt att forma egna ord kan du be den här bönen:

Nu kommer jag till dig, Jesus. Jag tror att du är Guds son och att du har dött för alla mina synder.

Jag erkänner att jag inte är fullkomlig. Förlåt mina fel och tillkortakommanden. Tack för att du kan rena mig från alla synder.

Jag vill att du ska bli Herre i mitt liv. Tack för att du tar emot mig nu. Tack för att jag får vara ditt barn. 
Låt mig känna din kärlek! Amen


Ta gärna kontakt med en församling där du bor eller gå en Alpha-kurs för att få veta mer.
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019