Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

UD-expert och Säpo-chef i samtal om Palmemordet och Sovjets anfallsplaner

Ruben Agnarsson | 22 jun , 2017
Boken ”Dagbok från UD, volym 3” beskriver unika samtal mellan centrala personer i svensk statsförvaltning som blottlägger KGB-infiltrationen i Sverige och belyser tydliga mordmotiv för Palme-mordet 1986. Som förhandlare med Sovjet om gränsdragningar utanför Gotland jämför UD:s folkrättssakkunnige i boken sina uppgifter med Säpos före detta operative chef och en centralt placerad IB-man.
Palmemordet_och_Sovjets_anfallsplaner

Bo Theutenberg menar att han blev borttvingad från UD i mitten av 1980-talet på grund av det KGB-inflytande som fanns på departementet. Han tog därför kontakt med Olof Frånstedt, tidigare operativ chef för Säpo och ansvarig för Sveriges kontraspionage, för att stämma av sina uppgifter.
Tillsammans med förre IB-mannen Svante Winqvist träffade de Frånstedt, under sammanlagt 15-20 timmar under den första halvan av 2016, för att jämföra sina erfarenheter.
Svante Winqvist avslöjade år 2015 att underrättelsearkiv i Prag beskriver hur Tjeckoslovakiens spion i Stockholm, Vladimir Koudelkas, hade Anders Thunborg, Pierre Schori och Aftonbladets chefredaktör Gunnar Fredriksson som rapportörer.
Det var när Palme blev partiordförande och statsminister år 1969 som en rasande utveckling inleddes. En rad institutioner blev infiltrerade av KGB, som tillsammans med Kommunistpartiets Internationella avdelning, GRU, STASI och tjeckoslovakiska underrättelsetjänsten lade ned ett oerhört omfattande arbete i Sverige.

KGB-kontakter

Ett centralt tema för samtalet i boken är ett möte den 2 februari 1971, då IB-chefen Birger Elmér träffade Säpo-chefen Hans Holmér, där även Olof Frånstedt var med. Elmér hade några dagar tidigare träffat Palme ”under sällskapliga former” och Palme skulle ha frågat om IB hade några kontakter med den sovjetiska underrättelsetjänsten. Palme skulle enligt Elmér ha sagt att det var absolut nödvändigt att skaffa sig det under de närmaste två åren. USA skulle nämligen ”under denna tid genomföra stora trupptillbakadraganden och om två år kommer Sverige att falla in under KGB:s och GRU:s intressesfär.”
Elmér sade sig vänta att en sådan kontakt skulle tas ”kanske blir det med dig”, sa han vänd till Hans Holmér.
I bokens samtal med Bo J Theutenberg menar Olof Frånstedt att denna order handlade om en samverkan med Sovjetunionen och de fientliga aktioner som KGB riktade mot Sverige vid ett maktövertagande:
”Det gällde att vidta förberedelser för Sovjetunionen att på kort tid med våld kunna överta makten i landet genom att eliminera centrala funktioner och befattningshavare. Jag blockerade ett sådant förslag”, berättar den förre Säpochefen enligt boken.

Avhoppare bekräftar

När Theutenberg ifrågasätter Frånstedts påståenden som allt för sensationella hänvisar Frånstedt till den tjeckiske generalen ”Sjenja”, som hoppade av och som Frånstedts personal i denna veva fick möjlighet att förhöra. ”Sjenja” kunde berätta om detaljerade sovjetiska invasionsplaner mot Sverige. ”Sjenja” visste även att det fanns sovjetagenter kring Olof Palme.
”Sjejna” beskrev i en bok 1982 hur Sverige var huvudmålet för Warszawapaktens underrättelsetjänst: ”I samarbete med Polen och Östtyskland finansierade vi vänsterflygeln i det socialdemokratiska partiet. Jag erinrar mig att i mitten på 1960-talet minst 40 procent av socialdemokraterna stod under vårt direkta inflytande.”
Frånstedt får frågan varför han inte gjorde någonting om kontraspionaget hade så välgrundade misstankar. Vågade ni inte? Svaret blir att man måste fundera på vilka konsekvenser ett ingripande kunde få för ens egen person – och för familjen.
Olof Frånstedt sammanfattar: ”Jag försökte i alla fall göra allt det jag kunde”.

Duo drev på

Olof Frånstedt menar att det fanns en duo knuten till IB som drev på om ökade KGB-kontakter:
”En i duon var Schori. Den andra personen ’var på plats’ och ’hade kontakten’. Schori var den ’Store Dirigenten’ i detta spel via och inom IB. Men han var inte ensam. Det var ’två drivande dirigenter’ i denna sak”, säger Olof Frånstedt och bekräftar därmed avhopparen Oleg Gordievskijs uppgifter.
Frånstedt beskriver hur PG Näss ett år innan han dog 2015 hade lovat honom att ge honom det andra namnet, jämte ytterligare information.
”Jag skulle ha fått information om detta men han höll på för länge med sitt manus och gick och dog. Hustrun skulle få allt när han var färdig. Han visste dessutom mycket om mordutredning efter Palme-mordet”, säger Olof Frånstedt och tillägger: ”Schori påverkade mordutredningen.”
Bo J Theutenberg blir chockerad över Frånstedts tydlighet och ber honom repetera. Den förre Säpo-mannen säger återigen: ”KGB överta makten. Eliminera motståndet! Eliminera nyckelpersonal. Påtvinga samarbete mellan Sverige och Sovjet. Som en sovjetstat.”
“Om ett sådant maktövertagande skall kunna äga rum med utsikt till framgång, måste det ske inom en kort tidsrymd. Mer tid finns inte! För då har motståndet hunnit organiseras. Det gäller att inom denna korta tid slå sönder/eliminera hela förband, nyckelpersoner, ledningsstaber och funktioner.”

Föste statsministern framför sig

I samtalet ställs frågan om det kan ha varit Schori som drev fram tanken på ett ökat KGB-samarbete och som föste statsministern framför sig.
Dokument från spionbyrån IB i Försvarsstaben visar hur Pierre Schori och Anders Thunborg som internationella sekreterare i Socialdemokratiska partiet hade regelbundna direktkontakter med den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. Pierre Schori var en av KGB:s mer aktiva kontakter.
Den förre Säpochefen påpekar det märkliga med att dessa Socialdemokrater umgicks med underrättelsefolk, inte med de ordinarie öststatliga diplomaterna.
Samtalet hänvisar även till Oleg Gordievskij (som hoppades av till Väst 1985) som pekade ut Pierre Schori som KGB:s viktigaste informationskälla i Sverige.
”Jag anser att ni genom era minutiösa forskningar och klarlägganden äntligen har fört såväl samverkansfrågan med KGB som statsministermordet närmare ett klarläggande/lösning” betonar Frånstedt och nämner de grupper som vid tiden för mordet rörde sig i området kring mordplatsen med ”walkie-talkies” och radiotelefoner, varvid särskilt skulle uppmärksammas ”Grupp Barbro” och ”Grupp Lennart”.

God relation med Palme

Bo Theutenberg beskriver för Inblick hur han hade en god relation med Olof Palme.
– Vi hade köpt vår villa i Djursholm av hans släkting Elsa, som var gift med Gustaf Lagercrantz och Olof Palme brukade fråga hur det var att bo i tant Elsas hus. Palme var dubbelbottnad och hade flera ansikten. Var hans grundläggande lojalitet fanns är svårt att säga. Det beror på hur man bedömer hans personlighet.
– Han kunde vara trevlig och älskvärd och prata om ”tant Elsa”, och vid andra tillfällen – i talarstolen – vara oerhört demagogisk. Jag famlar fortfarande. Jag tror han innerst inne ville vara patriotisk och ta vara på nationens intressen, med sin bakgrund i försvarets underrättelsetjänst och i borgerligheten. Samtidigt var han omgiven av hårdföra killar som visste vad de ville. Hans bakgrund var en akilleshäl och gjorde honom sårbar gentemot dessa.
– Att det i hans personlighet skulle kunna finnas ett annat drag än dessa revolutionära uppfattningar, får ju inte nämnas. Då får man ju hela horden över sig, säger Bo Teutenberg till Inblick.

RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Fotnot: I de kommande böckerna, volym 4 och 5 av ”Dagbok från UD”, kommer Bo Theutenberg att beskriva åren 1981-1988 på UD i mer detalj.
 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.