Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Wallenbergs släkt stämmer Ryssland

Ruben Agnarsson | 03 aug , 2017
Raoul Wallenbergs släktingar har lämnat in en stämningsansökan i Moskva för att få den ryska underrättelsetjänsten KGB:s efterträdare att lämna ut fullständig och ocensurerad dokumentation om fallet.
Wallenbergs_slaktingar_stammer_ryssland (1)
I onsdags förra veckan lämnade Raoul Wallenbergs syskonbarn Marie Dupuy in en stämningsansökan mot KGB:s efterträdare, Rysslands säkerhetstjänst FSB, i Moskva.
– Jag har bett mina juridiska företrädare i Ryssland att lämna in en formell framställan för att få tillgång till specifik dokumentation som kan bidra till att slutligen avslöja de fulla omständigheterna kring vad som hände min farbror, Sveriges diplomat Raoul Wallenberg, som försvann i före detta Sovjetunionen 1945, säger Marie Dupuy i ett uttalande.
Marie Dupuy beskriver hur hon tagit detta steg motvilligt. De kommer först efter många förfrågningar till ryska myndigheter under många år, offentligt och privat, av henne själv, av experthistoriker och svenska tjänstemän.
Förfrågningar som inte gett några resultat.
– I september 2016 reste jag tillsammans med andra medlemmar av Raouls familj och en delegation av forskare, till Moskva för att personligen träffa representanter från Ryska utrikesdepartementet (MID) och Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB).
– Vid mötet lämnade vi en omfattande förteckning över obesvarade frågor och begärde att den ryska sidan skulle svara innan mysteriet om Raoul Wallenbergs försvinnande kunde läggas till handlingarna. Hittills har vi inte fått något tillfredsställande svar på våra frågor, förklarar Marie Dupuy.

Sju decennier

Raouls familj – till att börja med föräldrarna Maj och Fredrik von Dardel, och därefter syskonen Guy von Dardel och Nina Lagergren – kämpade i mer än sju decennier för att få reda på vad som hände den svenska diplomaten.
– Den formella stämningsansökan innehåller de efterforskningar som min far, Guy von Dardel, genomförde tillsammans med sitt team av forskare och andra Wallenberg-experter under 1990-talet. På senare år har det blivit uppenbart att ryska arkivsamlingar innehåller dokument som har direkt relevans för Raouls öde. Dokument som varken hans familj eller oberoende experter har tillåtits att se, fortsätter Marie Dupuy.
– Det är uppenbart att om ocensurerad tillgång till dessa dokument hade getts, skulle Wallenberg-fallet så gott som säkert vara löst. För oss är familjebanden heliga och oförstörbara. Vårt sökande efter svar kommer att fortsätta tills dess vi vet vad som hände Raoul Wallenberg, och varför.

Dokument finns

Raoul Wallenberg-forskaren Susanne Berger var konsult åt den rysk-svenska arbetsgrupp som på 1990-talet arbetade med frågan om vad som hände Raoul Wallenberg.
– Det handlar inte om det finns dokument eller inte, utan om ryska myndigheter är beredda att släppa de som faktiskt finns, betonar hon för Inblick.
I mars 2017 gjorde Wallenbergs familj en formell begäran till FSB, och bad om tillgång till originaldokument från Lubyanka-fängelset och Lefortovo-fängelset för åren 1945-1947. Enligt sovjetiska och ryska myndigheter dog Wallenberg i en hjärtattack i Lubyanka-fängelset sommaren 1947.
– Detta påstående har aldrig blivit styrkt av oberoende källor. FSB:s arkiv skulle kunna klargöra omständigheterna kring Wallenbergs öde, men ryska myndigheter har endast redovisat delar av, och censurerade, dokument som är aktuella. Varken Wallenbergs familj eller forskare har lyckats att få tillgång till originalsidorna, säger Susanne Berger, som beskriver hur det ryska rättsväsendet nyligen beslutade om att dokument inte får vara hemliga mer än i 30 år.

Konstruktivt sätt

– Vi ser detta som ett konstruktivt sätt att pröva denna fråga, och är beredda att testa detta både i Ryssland och internationellt, säger Susanne Berger till Inblick.
Förra veckans stämningsansökan, som fått stor internationell uppmärksamhet i exempelvis Washington Post och Fox News, lämnades in Meschanskys distriktsdomstol i Moskva.
– I stämningen uppmanar familjen den ryska staten att förse dem med original och ocensurerade kopior på dokument om Wallenberg, säger Ivan Pavlov, chefsadvokat och ledare för Team 29, den grupp som kommer att företräda Wallenbergs familj i ryska domstolen.
RUBEN AGNARSSON

Dawit Isaak, Gui Minhai, Raoul Wallenberg och DC3:ans besättning:

Stor konferens med fokus på förs vunna svenskar

Armémuseum_2014_01
I mitten av september anordnas en stor konferens om försvunna svenskar på Armémuseum i Stockholm.

I mitten av september anordnas en stor konferens i Stockholm som fokuserar på Raoul Wallenberg-fallet, samt andra försvunna svenskar som Dawit Isaak och Gui Minhai.

Initiativtagare till konferensen är forskningsgruppen The Raoul Wallenberg Research Initiative, som startade år 2015. Det är en informell allians av över 80 historiker, överlevande från Förintelsen, familjemedlemmar till tidigare politiska fångar, juridiska experter och människorättskämpar.
Det gemensamma målet är att skapa full klarhet i Wallenbergs öde efter att han försvann i Sovjetunionen 1945.
Konferensens syfte är att understryka det brådskande behovet av insyn och kontroll av information från ryska myndigheter under de senaste sjuttio åren. 
Det officiella temat för konferensen är ”Rätten till sanningen – Raoul Wallenberg och andra försvunna svenskar som testfall av internationell rätt”.

Försvunna svenskar

Förutom Raoul Wallenbergs och andra försvunna svenskars familjer kommer konferensen att samla ledande internationella jurister från Sverige, Ryssland, Kanada, Spanien och USA, samt experter från det svenska utrikesdepartementet, människorättsförsvarare, historiker och journalister.
Förutom Raoul Wallenbergs arrestering och efterföljande försvinnande i Moskva år 1945, kommer försvinnandet av 18 svenska skepp belysas. Mer än 100 besättningsmedlemmar försvann i Östersjön under det kalla kriget.
Dessutom kommer besättningen från den svenska DC-3:a som sköts ned av ett sovjetiskt stridsflygplan den 13 juni 1952 att uppmärksammas. 
Av de åtta besättningsmedlemmarna har endast fyra hittats. Roger Älmeberg, sonen till en av piloterna, finns med på konferensen.
Även den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001, samt den kinesiske förläggaren Gui Minhai – en svensk medborgare som sedan 2015 hållits i förvar i Kina – kommer att uppmärksammas.
R​UBEN AGNARSSON

Dawit-Isaak
Dawit Isaak försvann 2001. Foto: Unesco

Gui-minhai
Gui Minhai försvann 2015. Skärmdump: China Central Television

Raoul_Wallenberg (1)
Raoul Wallenberg försvann 1945, efter att ha räddat tiotusentals ungerska judar undan förintelsen. Foto: Okänt

 
eBlick
Polisens_trygghetsavtal_hindrade_inte_polisvaldtakt
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.
eBlick
nov 30, 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
eBlick
nov 23, 2017
Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson var i Mellanöstern förra veckan och konstaterade att turismen frodas i länder som Israel och Jordanien, samtidigt som länderna mobiliserar för krig. I centrum för konflikten står Libanon – och en gemensam oro inför Irans och Hizbollahs ökade inflytande i närområdet.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.