Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Wallenbergs släkt stämmer Ryssland

Ruben Agnarsson | 03 aug , 2017
Raoul Wallenbergs släktingar har lämnat in en stämningsansökan i Moskva för att få den ryska underrättelsetjänsten KGB:s efterträdare att lämna ut fullständig och ocensurerad dokumentation om fallet.
Wallenbergs_slaktingar_stammer_ryssland (1)
I onsdags förra veckan lämnade Raoul Wallenbergs syskonbarn Marie Dupuy in en stämningsansökan mot KGB:s efterträdare, Rysslands säkerhetstjänst FSB, i Moskva.
– Jag har bett mina juridiska företrädare i Ryssland att lämna in en formell framställan för att få tillgång till specifik dokumentation som kan bidra till att slutligen avslöja de fulla omständigheterna kring vad som hände min farbror, Sveriges diplomat Raoul Wallenberg, som försvann i före detta Sovjetunionen 1945, säger Marie Dupuy i ett uttalande.
Marie Dupuy beskriver hur hon tagit detta steg motvilligt. De kommer först efter många förfrågningar till ryska myndigheter under många år, offentligt och privat, av henne själv, av experthistoriker och svenska tjänstemän.
Förfrågningar som inte gett några resultat.
– I september 2016 reste jag tillsammans med andra medlemmar av Raouls familj och en delegation av forskare, till Moskva för att personligen träffa representanter från Ryska utrikesdepartementet (MID) och Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB).
– Vid mötet lämnade vi en omfattande förteckning över obesvarade frågor och begärde att den ryska sidan skulle svara innan mysteriet om Raoul Wallenbergs försvinnande kunde läggas till handlingarna. Hittills har vi inte fått något tillfredsställande svar på våra frågor, förklarar Marie Dupuy.

Sju decennier

Raouls familj – till att börja med föräldrarna Maj och Fredrik von Dardel, och därefter syskonen Guy von Dardel och Nina Lagergren – kämpade i mer än sju decennier för att få reda på vad som hände den svenska diplomaten.
– Den formella stämningsansökan innehåller de efterforskningar som min far, Guy von Dardel, genomförde tillsammans med sitt team av forskare och andra Wallenberg-experter under 1990-talet. På senare år har det blivit uppenbart att ryska arkivsamlingar innehåller dokument som har direkt relevans för Raouls öde. Dokument som varken hans familj eller oberoende experter har tillåtits att se, fortsätter Marie Dupuy.
– Det är uppenbart att om ocensurerad tillgång till dessa dokument hade getts, skulle Wallenberg-fallet så gott som säkert vara löst. För oss är familjebanden heliga och oförstörbara. Vårt sökande efter svar kommer att fortsätta tills dess vi vet vad som hände Raoul Wallenberg, och varför.

Dokument finns

Raoul Wallenberg-forskaren Susanne Berger var konsult åt den rysk-svenska arbetsgrupp som på 1990-talet arbetade med frågan om vad som hände Raoul Wallenberg.
– Det handlar inte om det finns dokument eller inte, utan om ryska myndigheter är beredda att släppa de som faktiskt finns, betonar hon för Inblick.
I mars 2017 gjorde Wallenbergs familj en formell begäran till FSB, och bad om tillgång till originaldokument från Lubyanka-fängelset och Lefortovo-fängelset för åren 1945-1947. Enligt sovjetiska och ryska myndigheter dog Wallenberg i en hjärtattack i Lubyanka-fängelset sommaren 1947.
– Detta påstående har aldrig blivit styrkt av oberoende källor. FSB:s arkiv skulle kunna klargöra omständigheterna kring Wallenbergs öde, men ryska myndigheter har endast redovisat delar av, och censurerade, dokument som är aktuella. Varken Wallenbergs familj eller forskare har lyckats att få tillgång till originalsidorna, säger Susanne Berger, som beskriver hur det ryska rättsväsendet nyligen beslutade om att dokument inte får vara hemliga mer än i 30 år.

Konstruktivt sätt

– Vi ser detta som ett konstruktivt sätt att pröva denna fråga, och är beredda att testa detta både i Ryssland och internationellt, säger Susanne Berger till Inblick.
Förra veckans stämningsansökan, som fått stor internationell uppmärksamhet i exempelvis Washington Post och Fox News, lämnades in Meschanskys distriktsdomstol i Moskva.
– I stämningen uppmanar familjen den ryska staten att förse dem med original och ocensurerade kopior på dokument om Wallenberg, säger Ivan Pavlov, chefsadvokat och ledare för Team 29, den grupp som kommer att företräda Wallenbergs familj i ryska domstolen.
RUBEN AGNARSSON

Dawit Isaak, Gui Minhai, Raoul Wallenberg och DC3:ans besättning:

Stor konferens med fokus på förs vunna svenskar

Armémuseum_2014_01
I mitten av september anordnas en stor konferens om försvunna svenskar på Armémuseum i Stockholm.

I mitten av september anordnas en stor konferens i Stockholm som fokuserar på Raoul Wallenberg-fallet, samt andra försvunna svenskar som Dawit Isaak och Gui Minhai.

Initiativtagare till konferensen är forskningsgruppen The Raoul Wallenberg Research Initiative, som startade år 2015. Det är en informell allians av över 80 historiker, överlevande från Förintelsen, familjemedlemmar till tidigare politiska fångar, juridiska experter och människorättskämpar.
Det gemensamma målet är att skapa full klarhet i Wallenbergs öde efter att han försvann i Sovjetunionen 1945.
Konferensens syfte är att understryka det brådskande behovet av insyn och kontroll av information från ryska myndigheter under de senaste sjuttio åren. 
Det officiella temat för konferensen är ”Rätten till sanningen – Raoul Wallenberg och andra försvunna svenskar som testfall av internationell rätt”.

Försvunna svenskar

Förutom Raoul Wallenbergs och andra försvunna svenskars familjer kommer konferensen att samla ledande internationella jurister från Sverige, Ryssland, Kanada, Spanien och USA, samt experter från det svenska utrikesdepartementet, människorättsförsvarare, historiker och journalister.
Förutom Raoul Wallenbergs arrestering och efterföljande försvinnande i Moskva år 1945, kommer försvinnandet av 18 svenska skepp belysas. Mer än 100 besättningsmedlemmar försvann i Östersjön under det kalla kriget.
Dessutom kommer besättningen från den svenska DC-3:a som sköts ned av ett sovjetiskt stridsflygplan den 13 juni 1952 att uppmärksammas. 
Av de åtta besättningsmedlemmarna har endast fyra hittats. Roger Älmeberg, sonen till en av piloterna, finns med på konferensen.
Även den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001, samt den kinesiske förläggaren Gui Minhai – en svensk medborgare som sedan 2015 hållits i förvar i Kina – kommer att uppmärksammas.
R​UBEN AGNARSSON

Dawit-Isaak
Dawit Isaak försvann 2001. Foto: Unesco

Gui-minhai
Gui Minhai försvann 2015. Skärmdump: China Central Television

Raoul_Wallenberg (1)
Raoul Wallenberg försvann 1945, efter att ha räddat tiotusentals ungerska judar undan förintelsen. Foto: Okänt

 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.