Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Wallenbergs släkt stämmer Ryssland

Ruben Agnarsson | 03 aug , 2017
Raoul Wallenbergs släktingar har lämnat in en stämningsansökan i Moskva för att få den ryska underrättelsetjänsten KGB:s efterträdare att lämna ut fullständig och ocensurerad dokumentation om fallet.
Wallenbergs_slaktingar_stammer_ryssland (1)
I onsdags förra veckan lämnade Raoul Wallenbergs syskonbarn Marie Dupuy in en stämningsansökan mot KGB:s efterträdare, Rysslands säkerhetstjänst FSB, i Moskva.
– Jag har bett mina juridiska företrädare i Ryssland att lämna in en formell framställan för att få tillgång till specifik dokumentation som kan bidra till att slutligen avslöja de fulla omständigheterna kring vad som hände min farbror, Sveriges diplomat Raoul Wallenberg, som försvann i före detta Sovjetunionen 1945, säger Marie Dupuy i ett uttalande.
Marie Dupuy beskriver hur hon tagit detta steg motvilligt. De kommer först efter många förfrågningar till ryska myndigheter under många år, offentligt och privat, av henne själv, av experthistoriker och svenska tjänstemän.
Förfrågningar som inte gett några resultat.
– I september 2016 reste jag tillsammans med andra medlemmar av Raouls familj och en delegation av forskare, till Moskva för att personligen träffa representanter från Ryska utrikesdepartementet (MID) och Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB).
– Vid mötet lämnade vi en omfattande förteckning över obesvarade frågor och begärde att den ryska sidan skulle svara innan mysteriet om Raoul Wallenbergs försvinnande kunde läggas till handlingarna. Hittills har vi inte fått något tillfredsställande svar på våra frågor, förklarar Marie Dupuy.

Sju decennier

Raouls familj – till att börja med föräldrarna Maj och Fredrik von Dardel, och därefter syskonen Guy von Dardel och Nina Lagergren – kämpade i mer än sju decennier för att få reda på vad som hände den svenska diplomaten.
– Den formella stämningsansökan innehåller de efterforskningar som min far, Guy von Dardel, genomförde tillsammans med sitt team av forskare och andra Wallenberg-experter under 1990-talet. På senare år har det blivit uppenbart att ryska arkivsamlingar innehåller dokument som har direkt relevans för Raouls öde. Dokument som varken hans familj eller oberoende experter har tillåtits att se, fortsätter Marie Dupuy.
– Det är uppenbart att om ocensurerad tillgång till dessa dokument hade getts, skulle Wallenberg-fallet så gott som säkert vara löst. För oss är familjebanden heliga och oförstörbara. Vårt sökande efter svar kommer att fortsätta tills dess vi vet vad som hände Raoul Wallenberg, och varför.

Dokument finns

Raoul Wallenberg-forskaren Susanne Berger var konsult åt den rysk-svenska arbetsgrupp som på 1990-talet arbetade med frågan om vad som hände Raoul Wallenberg.
– Det handlar inte om det finns dokument eller inte, utan om ryska myndigheter är beredda att släppa de som faktiskt finns, betonar hon för Inblick.
I mars 2017 gjorde Wallenbergs familj en formell begäran till FSB, och bad om tillgång till originaldokument från Lubyanka-fängelset och Lefortovo-fängelset för åren 1945-1947. Enligt sovjetiska och ryska myndigheter dog Wallenberg i en hjärtattack i Lubyanka-fängelset sommaren 1947.
– Detta påstående har aldrig blivit styrkt av oberoende källor. FSB:s arkiv skulle kunna klargöra omständigheterna kring Wallenbergs öde, men ryska myndigheter har endast redovisat delar av, och censurerade, dokument som är aktuella. Varken Wallenbergs familj eller forskare har lyckats att få tillgång till originalsidorna, säger Susanne Berger, som beskriver hur det ryska rättsväsendet nyligen beslutade om att dokument inte får vara hemliga mer än i 30 år.

Konstruktivt sätt

– Vi ser detta som ett konstruktivt sätt att pröva denna fråga, och är beredda att testa detta både i Ryssland och internationellt, säger Susanne Berger till Inblick.
Förra veckans stämningsansökan, som fått stor internationell uppmärksamhet i exempelvis Washington Post och Fox News, lämnades in Meschanskys distriktsdomstol i Moskva.
– I stämningen uppmanar familjen den ryska staten att förse dem med original och ocensurerade kopior på dokument om Wallenberg, säger Ivan Pavlov, chefsadvokat och ledare för Team 29, den grupp som kommer att företräda Wallenbergs familj i ryska domstolen.
RUBEN AGNARSSON

Dawit Isaak, Gui Minhai, Raoul Wallenberg och DC3:ans besättning:

Stor konferens med fokus på förs vunna svenskar

Armémuseum_2014_01
I mitten av september anordnas en stor konferens om försvunna svenskar på Armémuseum i Stockholm.

I mitten av september anordnas en stor konferens i Stockholm som fokuserar på Raoul Wallenberg-fallet, samt andra försvunna svenskar som Dawit Isaak och Gui Minhai.

Initiativtagare till konferensen är forskningsgruppen The Raoul Wallenberg Research Initiative, som startade år 2015. Det är en informell allians av över 80 historiker, överlevande från Förintelsen, familjemedlemmar till tidigare politiska fångar, juridiska experter och människorättskämpar.
Det gemensamma målet är att skapa full klarhet i Wallenbergs öde efter att han försvann i Sovjetunionen 1945.
Konferensens syfte är att understryka det brådskande behovet av insyn och kontroll av information från ryska myndigheter under de senaste sjuttio åren. 
Det officiella temat för konferensen är ”Rätten till sanningen – Raoul Wallenberg och andra försvunna svenskar som testfall av internationell rätt”.

Försvunna svenskar

Förutom Raoul Wallenbergs och andra försvunna svenskars familjer kommer konferensen att samla ledande internationella jurister från Sverige, Ryssland, Kanada, Spanien och USA, samt experter från det svenska utrikesdepartementet, människorättsförsvarare, historiker och journalister.
Förutom Raoul Wallenbergs arrestering och efterföljande försvinnande i Moskva år 1945, kommer försvinnandet av 18 svenska skepp belysas. Mer än 100 besättningsmedlemmar försvann i Östersjön under det kalla kriget.
Dessutom kommer besättningen från den svenska DC-3:a som sköts ned av ett sovjetiskt stridsflygplan den 13 juni 1952 att uppmärksammas. 
Av de åtta besättningsmedlemmarna har endast fyra hittats. Roger Älmeberg, sonen till en av piloterna, finns med på konferensen.
Även den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001, samt den kinesiske förläggaren Gui Minhai – en svensk medborgare som sedan 2015 hållits i förvar i Kina – kommer att uppmärksammas.
R​UBEN AGNARSSON

Dawit-Isaak
Dawit Isaak försvann 2001. Foto: Unesco

Gui-minhai
Gui Minhai försvann 2015. Skärmdump: China Central Television

Raoul_Wallenberg (1)
Raoul Wallenberg försvann 1945, efter att ha räddat tiotusentals ungerska judar undan förintelsen. Foto: Okänt

 
eBlick
Medialognerna_om_Love_and_Hope
feb 22, 2018
Sommaren 2017 gick kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet till en gemensam attack mot hjälporganisationen Love and Hopes arbete i Nepal – utan att ha besökt landet. Inblick kan nu som första svenska tidning – på plats i Nepal – rapportera om bakgrunden till att Love and Hope i slutet av 2016 bröt med organisationen Lighthouse. Här följer en berättelse om mordhot, lögner, sextrakasserier, förfalskade intyg och försvunna biståndspengar.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.