Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Wallenbergs släkt stämmer Ryssland

Ruben Agnarsson | 03 aug , 2017
Raoul Wallenbergs släktingar har lämnat in en stämningsansökan i Moskva för att få den ryska underrättelsetjänsten KGB:s efterträdare att lämna ut fullständig och ocensurerad dokumentation om fallet.
Wallenbergs_slaktingar_stammer_ryssland (1)
I onsdags förra veckan lämnade Raoul Wallenbergs syskonbarn Marie Dupuy in en stämningsansökan mot KGB:s efterträdare, Rysslands säkerhetstjänst FSB, i Moskva.
– Jag har bett mina juridiska företrädare i Ryssland att lämna in en formell framställan för att få tillgång till specifik dokumentation som kan bidra till att slutligen avslöja de fulla omständigheterna kring vad som hände min farbror, Sveriges diplomat Raoul Wallenberg, som försvann i före detta Sovjetunionen 1945, säger Marie Dupuy i ett uttalande.
Marie Dupuy beskriver hur hon tagit detta steg motvilligt. De kommer först efter många förfrågningar till ryska myndigheter under många år, offentligt och privat, av henne själv, av experthistoriker och svenska tjänstemän.
Förfrågningar som inte gett några resultat.
– I september 2016 reste jag tillsammans med andra medlemmar av Raouls familj och en delegation av forskare, till Moskva för att personligen träffa representanter från Ryska utrikesdepartementet (MID) och Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB).
– Vid mötet lämnade vi en omfattande förteckning över obesvarade frågor och begärde att den ryska sidan skulle svara innan mysteriet om Raoul Wallenbergs försvinnande kunde läggas till handlingarna. Hittills har vi inte fått något tillfredsställande svar på våra frågor, förklarar Marie Dupuy.

Sju decennier

Raouls familj – till att börja med föräldrarna Maj och Fredrik von Dardel, och därefter syskonen Guy von Dardel och Nina Lagergren – kämpade i mer än sju decennier för att få reda på vad som hände den svenska diplomaten.
– Den formella stämningsansökan innehåller de efterforskningar som min far, Guy von Dardel, genomförde tillsammans med sitt team av forskare och andra Wallenberg-experter under 1990-talet. På senare år har det blivit uppenbart att ryska arkivsamlingar innehåller dokument som har direkt relevans för Raouls öde. Dokument som varken hans familj eller oberoende experter har tillåtits att se, fortsätter Marie Dupuy.
– Det är uppenbart att om ocensurerad tillgång till dessa dokument hade getts, skulle Wallenberg-fallet så gott som säkert vara löst. För oss är familjebanden heliga och oförstörbara. Vårt sökande efter svar kommer att fortsätta tills dess vi vet vad som hände Raoul Wallenberg, och varför.

Dokument finns

Raoul Wallenberg-forskaren Susanne Berger var konsult åt den rysk-svenska arbetsgrupp som på 1990-talet arbetade med frågan om vad som hände Raoul Wallenberg.
– Det handlar inte om det finns dokument eller inte, utan om ryska myndigheter är beredda att släppa de som faktiskt finns, betonar hon för Inblick.
I mars 2017 gjorde Wallenbergs familj en formell begäran till FSB, och bad om tillgång till originaldokument från Lubyanka-fängelset och Lefortovo-fängelset för åren 1945-1947. Enligt sovjetiska och ryska myndigheter dog Wallenberg i en hjärtattack i Lubyanka-fängelset sommaren 1947.
– Detta påstående har aldrig blivit styrkt av oberoende källor. FSB:s arkiv skulle kunna klargöra omständigheterna kring Wallenbergs öde, men ryska myndigheter har endast redovisat delar av, och censurerade, dokument som är aktuella. Varken Wallenbergs familj eller forskare har lyckats att få tillgång till originalsidorna, säger Susanne Berger, som beskriver hur det ryska rättsväsendet nyligen beslutade om att dokument inte får vara hemliga mer än i 30 år.

Konstruktivt sätt

– Vi ser detta som ett konstruktivt sätt att pröva denna fråga, och är beredda att testa detta både i Ryssland och internationellt, säger Susanne Berger till Inblick.
Förra veckans stämningsansökan, som fått stor internationell uppmärksamhet i exempelvis Washington Post och Fox News, lämnades in Meschanskys distriktsdomstol i Moskva.
– I stämningen uppmanar familjen den ryska staten att förse dem med original och ocensurerade kopior på dokument om Wallenberg, säger Ivan Pavlov, chefsadvokat och ledare för Team 29, den grupp som kommer att företräda Wallenbergs familj i ryska domstolen.
RUBEN AGNARSSON

Dawit Isaak, Gui Minhai, Raoul Wallenberg och DC3:ans besättning:

Stor konferens med fokus på förs vunna svenskar

Armémuseum_2014_01
I mitten av september anordnas en stor konferens om försvunna svenskar på Armémuseum i Stockholm.

I mitten av september anordnas en stor konferens i Stockholm som fokuserar på Raoul Wallenberg-fallet, samt andra försvunna svenskar som Dawit Isaak och Gui Minhai.

Initiativtagare till konferensen är forskningsgruppen The Raoul Wallenberg Research Initiative, som startade år 2015. Det är en informell allians av över 80 historiker, överlevande från Förintelsen, familjemedlemmar till tidigare politiska fångar, juridiska experter och människorättskämpar.
Det gemensamma målet är att skapa full klarhet i Wallenbergs öde efter att han försvann i Sovjetunionen 1945.
Konferensens syfte är att understryka det brådskande behovet av insyn och kontroll av information från ryska myndigheter under de senaste sjuttio åren. 
Det officiella temat för konferensen är ”Rätten till sanningen – Raoul Wallenberg och andra försvunna svenskar som testfall av internationell rätt”.

Försvunna svenskar

Förutom Raoul Wallenbergs och andra försvunna svenskars familjer kommer konferensen att samla ledande internationella jurister från Sverige, Ryssland, Kanada, Spanien och USA, samt experter från det svenska utrikesdepartementet, människorättsförsvarare, historiker och journalister.
Förutom Raoul Wallenbergs arrestering och efterföljande försvinnande i Moskva år 1945, kommer försvinnandet av 18 svenska skepp belysas. Mer än 100 besättningsmedlemmar försvann i Östersjön under det kalla kriget.
Dessutom kommer besättningen från den svenska DC-3:a som sköts ned av ett sovjetiskt stridsflygplan den 13 juni 1952 att uppmärksammas. 
Av de åtta besättningsmedlemmarna har endast fyra hittats. Roger Älmeberg, sonen till en av piloterna, finns med på konferensen.
Även den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001, samt den kinesiske förläggaren Gui Minhai – en svensk medborgare som sedan 2015 hållits i förvar i Kina – kommer att uppmärksammas.
R​UBEN AGNARSSON

Dawit-Isaak
Dawit Isaak försvann 2001. Foto: Unesco

Gui-minhai
Gui Minhai försvann 2015. Skärmdump: China Central Television

Raoul_Wallenberg (1)
Raoul Wallenberg försvann 1945, efter att ha räddat tiotusentals ungerska judar undan förintelsen. Foto: Okänt

 
eBlick
Vad_visste_it_ministern
aug 17, 2017
Mehmet Kaplan (MP) var It-minister när It-läckaget på Transportstyrelsen inleddes och hans departementet fick information om skandalen redan hösten 2015 – ett halvår innan Kaplan tvingades avgå på grund av samröre med den turkiska nationaliströrelsen Grå vargarna. Ann Linde, som informerade It-minister Mehmet Kaplans departement hösten 2015, vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
eBlick
aug 10, 2017
Genom att ta in Arafat i FN och legitimera honom som förhandlare gentemot Israel har Sverige och Norge ett ansvar för de internationella påtryckningar som Israel utsatts för, menar Jan Willem van der Hoeven som just nu besöker Sverige.
eBlick
aug 10, 2017
Nu på söndag deltar Isaac Bachman på en stor avskedsgala i Örnsköldsvik innan han tillsammans med hustrun Osnat flyttar tillbaka till Israel i avvaktan på nya diplomatiska uppdrag. Inblick träffade den energiske och positiva ambassadören för Israel innan han avslutade sitt uppdrag. – Den enda minoritet som håller ställningarna i Mellanöstern är judarna, säger han och konstaterar att flyende kristna, yazidier, assyrier och kurder idag finns i Sverige.
eBlick
aug 03, 2017
Raoul Wallenbergs släktingar har lämnat in en stämningsansökan i Moskva för att få den ryska underrättelsetjänsten KGB:s efterträdare att lämna ut fullständig och ocensurerad dokumentation om fallet.
eBlick
aug 03, 2017
I slutet av förra veckan begärde Tuve Skånberg (KD) att riksdagens konsitutionsutskott (KU) ska inkallas till extra sammanträde för att inleda granskningen av hur regeringen har hanterat Transportstyrelsens läckage av hemliga uppgifter. Eftersom flera andra ledamöter tycker samma sak, kommer KU att samlas redan nu i augusti för att börja arbeta med ärendet.
eBlick
jul 20, 2017
Polischefen, som samordnade alla anmälningar mot poliser, men som blev omplacerad på grund av opassande sexmejl, inledde en relation med en av de kvinnor vars anmälan han hanterade. Nu anklagar polischefen och kvinnan varandra för hot, men det är endast kvinnan – som också är polis – som åtalas. Rikspolischefen har blixtinkallats för att yttra sig. Han menar att den kvinnliga polisen ”kommer att skiljas från sin anställning om hon döms för olaga förföljelse”.
eBlick
jul 20, 2017
Kristdemokraterna måste bli mycket tuffare i sin kommunikation, menar Lars Adakt-usson. – Vi har en hemläxa att göra här. Det finns en benägenhet hos kristdemokrater att vara försiktiga, att inte ställa till bråk. Men i den politiska debatten behövs konfliktytor, säger han till Aftonbladets Lena Mellin och förklarar varför han inte kommer att gå i Pride-tåget.
eBlick
jul 06, 2017
I måndags under Almedalsveckan, sammanförde Inblick försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) med Stig Henriksson, försvarspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Inför ett välbesökt seminarium på Elida förklarade försvarsutskottets ordförande att omvärldsläget just nu är mer spänt och mer allvarligt än vad de flesta kanske inser.
eBlick
jul 06, 2017
– Jag saknar ord. Det är så svårt att beskriva den förnedring som jag och min familj har blivit utsatt för. Jag kräver en ursäkt av Lekia och att kvinnan som kränkte oss ska bli av med jobbet, säger Mertsi Lindeman till Inblick.
eBlick
jun 29, 2017
– Den politiska kartan håller på att ritas om, med nya partier som ökar opinionsmässigt medan andra partier backar. Det är något som vi får förhålla oss till och jobba framåt, säger Ingrid Cassel, moderat oppositionsråd i Norrköping, som en kommentar till partiets senaste Sifo-siffror.