Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Wallenbergs släkt stämmer Ryssland

Ruben Agnarsson | 03 aug , 2017
Raoul Wallenbergs släktingar har lämnat in en stämningsansökan i Moskva för att få den ryska underrättelsetjänsten KGB:s efterträdare att lämna ut fullständig och ocensurerad dokumentation om fallet.
Wallenbergs_slaktingar_stammer_ryssland (1)
I onsdags förra veckan lämnade Raoul Wallenbergs syskonbarn Marie Dupuy in en stämningsansökan mot KGB:s efterträdare, Rysslands säkerhetstjänst FSB, i Moskva.
– Jag har bett mina juridiska företrädare i Ryssland att lämna in en formell framställan för att få tillgång till specifik dokumentation som kan bidra till att slutligen avslöja de fulla omständigheterna kring vad som hände min farbror, Sveriges diplomat Raoul Wallenberg, som försvann i före detta Sovjetunionen 1945, säger Marie Dupuy i ett uttalande.
Marie Dupuy beskriver hur hon tagit detta steg motvilligt. De kommer först efter många förfrågningar till ryska myndigheter under många år, offentligt och privat, av henne själv, av experthistoriker och svenska tjänstemän.
Förfrågningar som inte gett några resultat.
– I september 2016 reste jag tillsammans med andra medlemmar av Raouls familj och en delegation av forskare, till Moskva för att personligen träffa representanter från Ryska utrikesdepartementet (MID) och Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB).
– Vid mötet lämnade vi en omfattande förteckning över obesvarade frågor och begärde att den ryska sidan skulle svara innan mysteriet om Raoul Wallenbergs försvinnande kunde läggas till handlingarna. Hittills har vi inte fått något tillfredsställande svar på våra frågor, förklarar Marie Dupuy.

Sju decennier

Raouls familj – till att börja med föräldrarna Maj och Fredrik von Dardel, och därefter syskonen Guy von Dardel och Nina Lagergren – kämpade i mer än sju decennier för att få reda på vad som hände den svenska diplomaten.
– Den formella stämningsansökan innehåller de efterforskningar som min far, Guy von Dardel, genomförde tillsammans med sitt team av forskare och andra Wallenberg-experter under 1990-talet. På senare år har det blivit uppenbart att ryska arkivsamlingar innehåller dokument som har direkt relevans för Raouls öde. Dokument som varken hans familj eller oberoende experter har tillåtits att se, fortsätter Marie Dupuy.
– Det är uppenbart att om ocensurerad tillgång till dessa dokument hade getts, skulle Wallenberg-fallet så gott som säkert vara löst. För oss är familjebanden heliga och oförstörbara. Vårt sökande efter svar kommer att fortsätta tills dess vi vet vad som hände Raoul Wallenberg, och varför.

Dokument finns

Raoul Wallenberg-forskaren Susanne Berger var konsult åt den rysk-svenska arbetsgrupp som på 1990-talet arbetade med frågan om vad som hände Raoul Wallenberg.
– Det handlar inte om det finns dokument eller inte, utan om ryska myndigheter är beredda att släppa de som faktiskt finns, betonar hon för Inblick.
I mars 2017 gjorde Wallenbergs familj en formell begäran till FSB, och bad om tillgång till originaldokument från Lubyanka-fängelset och Lefortovo-fängelset för åren 1945-1947. Enligt sovjetiska och ryska myndigheter dog Wallenberg i en hjärtattack i Lubyanka-fängelset sommaren 1947.
– Detta påstående har aldrig blivit styrkt av oberoende källor. FSB:s arkiv skulle kunna klargöra omständigheterna kring Wallenbergs öde, men ryska myndigheter har endast redovisat delar av, och censurerade, dokument som är aktuella. Varken Wallenbergs familj eller forskare har lyckats att få tillgång till originalsidorna, säger Susanne Berger, som beskriver hur det ryska rättsväsendet nyligen beslutade om att dokument inte får vara hemliga mer än i 30 år.

Konstruktivt sätt

– Vi ser detta som ett konstruktivt sätt att pröva denna fråga, och är beredda att testa detta både i Ryssland och internationellt, säger Susanne Berger till Inblick.
Förra veckans stämningsansökan, som fått stor internationell uppmärksamhet i exempelvis Washington Post och Fox News, lämnades in Meschanskys distriktsdomstol i Moskva.
– I stämningen uppmanar familjen den ryska staten att förse dem med original och ocensurerade kopior på dokument om Wallenberg, säger Ivan Pavlov, chefsadvokat och ledare för Team 29, den grupp som kommer att företräda Wallenbergs familj i ryska domstolen.
RUBEN AGNARSSON

Dawit Isaak, Gui Minhai, Raoul Wallenberg och DC3:ans besättning:

Stor konferens med fokus på förs vunna svenskar

Armémuseum_2014_01
I mitten av september anordnas en stor konferens om försvunna svenskar på Armémuseum i Stockholm.

I mitten av september anordnas en stor konferens i Stockholm som fokuserar på Raoul Wallenberg-fallet, samt andra försvunna svenskar som Dawit Isaak och Gui Minhai.

Initiativtagare till konferensen är forskningsgruppen The Raoul Wallenberg Research Initiative, som startade år 2015. Det är en informell allians av över 80 historiker, överlevande från Förintelsen, familjemedlemmar till tidigare politiska fångar, juridiska experter och människorättskämpar.
Det gemensamma målet är att skapa full klarhet i Wallenbergs öde efter att han försvann i Sovjetunionen 1945.
Konferensens syfte är att understryka det brådskande behovet av insyn och kontroll av information från ryska myndigheter under de senaste sjuttio åren. 
Det officiella temat för konferensen är ”Rätten till sanningen – Raoul Wallenberg och andra försvunna svenskar som testfall av internationell rätt”.

Försvunna svenskar

Förutom Raoul Wallenbergs och andra försvunna svenskars familjer kommer konferensen att samla ledande internationella jurister från Sverige, Ryssland, Kanada, Spanien och USA, samt experter från det svenska utrikesdepartementet, människorättsförsvarare, historiker och journalister.
Förutom Raoul Wallenbergs arrestering och efterföljande försvinnande i Moskva år 1945, kommer försvinnandet av 18 svenska skepp belysas. Mer än 100 besättningsmedlemmar försvann i Östersjön under det kalla kriget.
Dessutom kommer besättningen från den svenska DC-3:a som sköts ned av ett sovjetiskt stridsflygplan den 13 juni 1952 att uppmärksammas. 
Av de åtta besättningsmedlemmarna har endast fyra hittats. Roger Älmeberg, sonen till en av piloterna, finns med på konferensen.
Även den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001, samt den kinesiske förläggaren Gui Minhai – en svensk medborgare som sedan 2015 hållits i förvar i Kina – kommer att uppmärksammas.
R​UBEN AGNARSSON

Dawit-Isaak
Dawit Isaak försvann 2001. Foto: Unesco

Gui-minhai
Gui Minhai försvann 2015. Skärmdump: China Central Television

Raoul_Wallenberg (1)
Raoul Wallenberg försvann 1945, efter att ha räddat tiotusentals ungerska judar undan förintelsen. Foto: Okänt

 
eBlick
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 05, 2017
Ett av Inblicks seminarier under helgens bokmässa i Göteborg som handlade om att kristen musik censureras i Sveriges radio har väckt debatt i kristen press. – Modern kristen musik får inte höras i Sveriges Radio, sade Simon Ådahl till tidningen Dagen
eBlick
okt 05, 2017
Extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra, menar Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, och varnar för att ge extremistgrupper mer utrymme än de förtjänar. – Händelseförloppet i Göteborg i helgen bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.
eBlick
sep 28, 2017
Den nämndeman som pekas ut för att ha utfört olagligt dataintrång på uppdrag av den före detta journalisten Trond Sefastsson, ska enligt samma mejlkonversation ha utfört uppdrag åt socialdemokraten Thomas Hartman. Hartman förnekar kännedom om mejlet.
eBlick
sep 28, 2017
– Det här är ren och skär prostitution. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger kriminalinspektör Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom Stockholmspolisen. – Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter, fortsätter Simon.
eBlick
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.