Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grova faktafel när vänstertidning varnade för ”högerkristna”

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Grova_faktafel_när_vänstertidning_varnade_för_högerkristna
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev den vänsterorienterade tidningen ETC i en uppmärksammad artikel mitten av juli och hänvisade bland annat till en sammanställning gjord av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet. 
”Av de runt 80 fristående svenska församlingarna, inom de karismatiska rörelserna, är 33 bildade efter 2005... Bland dessa nya oberoende församlingar finns bland annat International Church i Jönköping”, skrev ETC-redaktören Andreas Söderlund.
Redaktör Söderlunds slutsatser avfärdas dock av Torbjörn Aronson.
– Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar röstar på SD mer än andra, säger han till Inblick.
– Hälften av dessa församlingar har startats av medlemmar från andra länder, exempelvis Latinamerika och Afrika, och en rad framstående ledare i övriga församlingar har dessutom tydligt varnat för främlingsfientlighet, och därmed den politik som SD står för, fortsätter han.

Kanal 10 – igen

I ETC:s artikel ägnades en stor del av innehållet till att redogöra för Kanal 10:s verksamhet och finansiering. Artikelförfattaren Andreas Söderlund hängde i november 2013 ut Kanal 10 i Aftonbladet.
Bakgrunden den här gången för hans koppling mellan Sverigedemokraterna (SD) och den kristna tv-kanalen var att Maria Hallman, som av Söderlund presenterades som programledare för Kanal 10, i reportaget berättade att hon numera röstade på SD.
Till saken hör att Maria Hallman inte är medarbetare på Kanal 10, utan snarare medverkade för några år sedan i koncernens Asien-kanal.
Andreas Söderlund tog inte kontakt med Kanal 10:s chef Joakim Claesson för att stämma av faktauppgifterna inför sitt reportage.
– Nej, jag har inte hört någonting, säger Joakim Claesson och förklarar att Maria Hallman inte har varit programledare på Kanal 10, utan att hon jobbade på Kanal 10 Asien för några år sedan.
Det handlade då om program utan politiskt innehåll.

Pratade med sonen

Andreas Söderlund säger att han försökte få kontakt med Kanal 10 innan publicering och påstår att han fick tag på en av sönerna till kanalchef Joakim Claesson, som inte kunde hjälpa honom vidare. Söderlund beklagar att han presenterade Maria Hallman som programledare på Kanal 10.
– Det måste ha blivit ett missförstånd mellan henne och mig. Det är beklagligt att vi har missförstått varandra, att hon bara har varit programledare för Kanal 10 Asien.

De neo-karismatiska församlingar du nämner i ditt reportage har ofta en väldigt stor andel invandrare. Menar du verkligen att dessa skulle sympatisera med SD?
– Nej, det finns två olika strömningar där. Du har två olika delar. I den ena är det många invandrare, men exempelvis International Church i Jönköping hade för några år sedan en styrelseledamot som var Sverigedemokrat. Hallman är en annan som har dessa kopplingar. Det finns fler exempel, säger Andreas Söderlund och betonar att han inte skrev att Kanal 10 har några kopplingar till Sverigedemokraterna.

Fick ej plats i Aftonbladet

I Andreas Söderlunds reportage om Kanal 10 i Aftonbladet i november 2013 anklagade han – utifrån anonyma källor – den avlidna kvinnan Elvey Sundquist för att ha lurats till att testamentera halva sitt arv till Kanal 10. Söderlund hade inga invändningar mot att övriga hälften testatamenterades till Djurens vänner.
I efterdyningarna av artikeln trädde Vidar Lundbäcks (C), socialnämndens ordförande i Älmhult, fram och dementerade Aftonbladets påstående.
Det visade sig nämligen att Vidar Lundbäck hade intervjuats av Aftonbladet inför reportaget, men att Anders Söderlund hade valt bort hans citat.
Vidar Lundbäck – som var granne till Elvey Sundquist – menar att tidningens reportrar inte verkade vilja beskriva verkligheten.
– Min beskrivning passade inte in i journalisternas förutfattade mening, sade Vidar Lundbäck till Inblick efter Aftonbladets artiklar.
– Eftersom jag tydligen inte gav rätt svar, det vill säga inte var tillräckligt negativ i mina kommenterar, så kom ingenting av det jag sade med, fortsatte han.
– De märktes tydligt på journalisterna att de hade bestämt sig från början vad den här artikeln skulle handla om.
Vidar Lundbäck gick ut i Inblick för att han ville hedra Elvey Sundquists minne. 
– Elvey Sundquist ska inte kommas ihåg som någon vimsig gammal tant, hon ska kommas ihåg som den moderna och kompetenta kvinna som hon var, sade han.

Anonyma källor

Andreas Söderlund tycker inte att det är märkligt att han valde att hänvisa till anonyma källor för att beskriva Elvey Sundquist.
Han försvarar även att han valde bort grannen tillika socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck – som var villig att ställa upp med bild och namn.
– Det är inga konstigheter. Så är det alltid när man gör en artikel. Som jag minns det så var det den andra journalisten som intervjuade Vidar Lundbäck, säger Andreas Söderlund, men släpper detta argument när Inblick påpekar att hans eget namn står under artikeln.

Vidar Lundbäck menade att du hade en förutfattad mening?
– Det har man väl alltid i någon mån. Det är inga konstigheter, säger Andreas Söderlund, som menar att hans anonyma källor i Elvey Sundquists omgivning uppfattade situationen så som han beskrev den.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
jamforelsen_ar_helt_barock
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
eBlick
sep 07, 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
eBlick
aug 31, 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
eBlick
aug 31, 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
eBlick
aug 24, 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
eBlick
aug 24, 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Diana Paducah Abrahamsson | 23 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 13 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 07 sep, 2017
Ruben Agnarsson | 04 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 29 aug, 2017
Bength Gustafson | 18 aug, 2017
Ruben Agnarsson | 08 aug, 2017
Bength Gustafson | 31 jul, 2017
Bength Gustafson | 21 jun, 2017