Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grova faktafel när vänstertidning varnade för ”högerkristna”

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Grova_faktafel_när_vänstertidning_varnade_för_högerkristna
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev den vänsterorienterade tidningen ETC i en uppmärksammad artikel mitten av juli och hänvisade bland annat till en sammanställning gjord av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet. 
”Av de runt 80 fristående svenska församlingarna, inom de karismatiska rörelserna, är 33 bildade efter 2005... Bland dessa nya oberoende församlingar finns bland annat International Church i Jönköping”, skrev ETC-redaktören Andreas Söderlund.
Redaktör Söderlunds slutsatser avfärdas dock av Torbjörn Aronson.
– Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar röstar på SD mer än andra, säger han till Inblick.
– Hälften av dessa församlingar har startats av medlemmar från andra länder, exempelvis Latinamerika och Afrika, och en rad framstående ledare i övriga församlingar har dessutom tydligt varnat för främlingsfientlighet, och därmed den politik som SD står för, fortsätter han.

Kanal 10 – igen

I ETC:s artikel ägnades en stor del av innehållet till att redogöra för Kanal 10:s verksamhet och finansiering. Artikelförfattaren Andreas Söderlund hängde i november 2013 ut Kanal 10 i Aftonbladet.
Bakgrunden den här gången för hans koppling mellan Sverigedemokraterna (SD) och den kristna tv-kanalen var att Maria Hallman, som av Söderlund presenterades som programledare för Kanal 10, i reportaget berättade att hon numera röstade på SD.
Till saken hör att Maria Hallman inte är medarbetare på Kanal 10, utan snarare medverkade för några år sedan i koncernens Asien-kanal.
Andreas Söderlund tog inte kontakt med Kanal 10:s chef Joakim Claesson för att stämma av faktauppgifterna inför sitt reportage.
– Nej, jag har inte hört någonting, säger Joakim Claesson och förklarar att Maria Hallman inte har varit programledare på Kanal 10, utan att hon jobbade på Kanal 10 Asien för några år sedan.
Det handlade då om program utan politiskt innehåll.

Pratade med sonen

Andreas Söderlund säger att han försökte få kontakt med Kanal 10 innan publicering och påstår att han fick tag på en av sönerna till kanalchef Joakim Claesson, som inte kunde hjälpa honom vidare. Söderlund beklagar att han presenterade Maria Hallman som programledare på Kanal 10.
– Det måste ha blivit ett missförstånd mellan henne och mig. Det är beklagligt att vi har missförstått varandra, att hon bara har varit programledare för Kanal 10 Asien.

De neo-karismatiska församlingar du nämner i ditt reportage har ofta en väldigt stor andel invandrare. Menar du verkligen att dessa skulle sympatisera med SD?
– Nej, det finns två olika strömningar där. Du har två olika delar. I den ena är det många invandrare, men exempelvis International Church i Jönköping hade för några år sedan en styrelseledamot som var Sverigedemokrat. Hallman är en annan som har dessa kopplingar. Det finns fler exempel, säger Andreas Söderlund och betonar att han inte skrev att Kanal 10 har några kopplingar till Sverigedemokraterna.

Fick ej plats i Aftonbladet

I Andreas Söderlunds reportage om Kanal 10 i Aftonbladet i november 2013 anklagade han – utifrån anonyma källor – den avlidna kvinnan Elvey Sundquist för att ha lurats till att testamentera halva sitt arv till Kanal 10. Söderlund hade inga invändningar mot att övriga hälften testatamenterades till Djurens vänner.
I efterdyningarna av artikeln trädde Vidar Lundbäcks (C), socialnämndens ordförande i Älmhult, fram och dementerade Aftonbladets påstående.
Det visade sig nämligen att Vidar Lundbäck hade intervjuats av Aftonbladet inför reportaget, men att Anders Söderlund hade valt bort hans citat.
Vidar Lundbäck – som var granne till Elvey Sundquist – menar att tidningens reportrar inte verkade vilja beskriva verkligheten.
– Min beskrivning passade inte in i journalisternas förutfattade mening, sade Vidar Lundbäck till Inblick efter Aftonbladets artiklar.
– Eftersom jag tydligen inte gav rätt svar, det vill säga inte var tillräckligt negativ i mina kommenterar, så kom ingenting av det jag sade med, fortsatte han.
– De märktes tydligt på journalisterna att de hade bestämt sig från början vad den här artikeln skulle handla om.
Vidar Lundbäck gick ut i Inblick för att han ville hedra Elvey Sundquists minne. 
– Elvey Sundquist ska inte kommas ihåg som någon vimsig gammal tant, hon ska kommas ihåg som den moderna och kompetenta kvinna som hon var, sade han.

Anonyma källor

Andreas Söderlund tycker inte att det är märkligt att han valde att hänvisa till anonyma källor för att beskriva Elvey Sundquist.
Han försvarar även att han valde bort grannen tillika socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck – som var villig att ställa upp med bild och namn.
– Det är inga konstigheter. Så är det alltid när man gör en artikel. Som jag minns det så var det den andra journalisten som intervjuade Vidar Lundbäck, säger Andreas Söderlund, men släpper detta argument när Inblick påpekar att hans eget namn står under artikeln.

Vidar Lundbäck menade att du hade en förutfattad mening?
– Det har man väl alltid i någon mån. Det är inga konstigheter, säger Andreas Söderlund, som menar att hans anonyma källor i Elvey Sundquists omgivning uppfattade situationen så som han beskrev den.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.