Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grova faktafel när vänstertidning varnade för ”högerkristna”

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Grova_faktafel_när_vänstertidning_varnade_för_högerkristna
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev den vänsterorienterade tidningen ETC i en uppmärksammad artikel mitten av juli och hänvisade bland annat till en sammanställning gjord av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet. 
”Av de runt 80 fristående svenska församlingarna, inom de karismatiska rörelserna, är 33 bildade efter 2005... Bland dessa nya oberoende församlingar finns bland annat International Church i Jönköping”, skrev ETC-redaktören Andreas Söderlund.
Redaktör Söderlunds slutsatser avfärdas dock av Torbjörn Aronson.
– Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar röstar på SD mer än andra, säger han till Inblick.
– Hälften av dessa församlingar har startats av medlemmar från andra länder, exempelvis Latinamerika och Afrika, och en rad framstående ledare i övriga församlingar har dessutom tydligt varnat för främlingsfientlighet, och därmed den politik som SD står för, fortsätter han.

Kanal 10 – igen

I ETC:s artikel ägnades en stor del av innehållet till att redogöra för Kanal 10:s verksamhet och finansiering. Artikelförfattaren Andreas Söderlund hängde i november 2013 ut Kanal 10 i Aftonbladet.
Bakgrunden den här gången för hans koppling mellan Sverigedemokraterna (SD) och den kristna tv-kanalen var att Maria Hallman, som av Söderlund presenterades som programledare för Kanal 10, i reportaget berättade att hon numera röstade på SD.
Till saken hör att Maria Hallman inte är medarbetare på Kanal 10, utan snarare medverkade för några år sedan i koncernens Asien-kanal.
Andreas Söderlund tog inte kontakt med Kanal 10:s chef Joakim Claesson för att stämma av faktauppgifterna inför sitt reportage.
– Nej, jag har inte hört någonting, säger Joakim Claesson och förklarar att Maria Hallman inte har varit programledare på Kanal 10, utan att hon jobbade på Kanal 10 Asien för några år sedan.
Det handlade då om program utan politiskt innehåll.

Pratade med sonen

Andreas Söderlund säger att han försökte få kontakt med Kanal 10 innan publicering och påstår att han fick tag på en av sönerna till kanalchef Joakim Claesson, som inte kunde hjälpa honom vidare. Söderlund beklagar att han presenterade Maria Hallman som programledare på Kanal 10.
– Det måste ha blivit ett missförstånd mellan henne och mig. Det är beklagligt att vi har missförstått varandra, att hon bara har varit programledare för Kanal 10 Asien.

De neo-karismatiska församlingar du nämner i ditt reportage har ofta en väldigt stor andel invandrare. Menar du verkligen att dessa skulle sympatisera med SD?
– Nej, det finns två olika strömningar där. Du har två olika delar. I den ena är det många invandrare, men exempelvis International Church i Jönköping hade för några år sedan en styrelseledamot som var Sverigedemokrat. Hallman är en annan som har dessa kopplingar. Det finns fler exempel, säger Andreas Söderlund och betonar att han inte skrev att Kanal 10 har några kopplingar till Sverigedemokraterna.

Fick ej plats i Aftonbladet

I Andreas Söderlunds reportage om Kanal 10 i Aftonbladet i november 2013 anklagade han – utifrån anonyma källor – den avlidna kvinnan Elvey Sundquist för att ha lurats till att testamentera halva sitt arv till Kanal 10. Söderlund hade inga invändningar mot att övriga hälften testatamenterades till Djurens vänner.
I efterdyningarna av artikeln trädde Vidar Lundbäcks (C), socialnämndens ordförande i Älmhult, fram och dementerade Aftonbladets påstående.
Det visade sig nämligen att Vidar Lundbäck hade intervjuats av Aftonbladet inför reportaget, men att Anders Söderlund hade valt bort hans citat.
Vidar Lundbäck – som var granne till Elvey Sundquist – menar att tidningens reportrar inte verkade vilja beskriva verkligheten.
– Min beskrivning passade inte in i journalisternas förutfattade mening, sade Vidar Lundbäck till Inblick efter Aftonbladets artiklar.
– Eftersom jag tydligen inte gav rätt svar, det vill säga inte var tillräckligt negativ i mina kommenterar, så kom ingenting av det jag sade med, fortsatte han.
– De märktes tydligt på journalisterna att de hade bestämt sig från början vad den här artikeln skulle handla om.
Vidar Lundbäck gick ut i Inblick för att han ville hedra Elvey Sundquists minne. 
– Elvey Sundquist ska inte kommas ihåg som någon vimsig gammal tant, hon ska kommas ihåg som den moderna och kompetenta kvinna som hon var, sade han.

Anonyma källor

Andreas Söderlund tycker inte att det är märkligt att han valde att hänvisa till anonyma källor för att beskriva Elvey Sundquist.
Han försvarar även att han valde bort grannen tillika socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck – som var villig att ställa upp med bild och namn.
– Det är inga konstigheter. Så är det alltid när man gör en artikel. Som jag minns det så var det den andra journalisten som intervjuade Vidar Lundbäck, säger Andreas Söderlund, men släpper detta argument när Inblick påpekar att hans eget namn står under artikeln.

Vidar Lundbäck menade att du hade en förutfattad mening?
– Det har man väl alltid i någon mån. Det är inga konstigheter, säger Andreas Söderlund, som menar att hans anonyma källor i Elvey Sundquists omgivning uppfattade situationen så som han beskrev den.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.