Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grova faktafel när vänstertidning varnade för ”högerkristna”

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Grova_faktafel_när_vänstertidning_varnade_för_högerkristna
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev den vänsterorienterade tidningen ETC i en uppmärksammad artikel mitten av juli och hänvisade bland annat till en sammanställning gjord av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet. 
”Av de runt 80 fristående svenska församlingarna, inom de karismatiska rörelserna, är 33 bildade efter 2005... Bland dessa nya oberoende församlingar finns bland annat International Church i Jönköping”, skrev ETC-redaktören Andreas Söderlund.
Redaktör Söderlunds slutsatser avfärdas dock av Torbjörn Aronson.
– Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar röstar på SD mer än andra, säger han till Inblick.
– Hälften av dessa församlingar har startats av medlemmar från andra länder, exempelvis Latinamerika och Afrika, och en rad framstående ledare i övriga församlingar har dessutom tydligt varnat för främlingsfientlighet, och därmed den politik som SD står för, fortsätter han.

Kanal 10 – igen

I ETC:s artikel ägnades en stor del av innehållet till att redogöra för Kanal 10:s verksamhet och finansiering. Artikelförfattaren Andreas Söderlund hängde i november 2013 ut Kanal 10 i Aftonbladet.
Bakgrunden den här gången för hans koppling mellan Sverigedemokraterna (SD) och den kristna tv-kanalen var att Maria Hallman, som av Söderlund presenterades som programledare för Kanal 10, i reportaget berättade att hon numera röstade på SD.
Till saken hör att Maria Hallman inte är medarbetare på Kanal 10, utan snarare medverkade för några år sedan i koncernens Asien-kanal.
Andreas Söderlund tog inte kontakt med Kanal 10:s chef Joakim Claesson för att stämma av faktauppgifterna inför sitt reportage.
– Nej, jag har inte hört någonting, säger Joakim Claesson och förklarar att Maria Hallman inte har varit programledare på Kanal 10, utan att hon jobbade på Kanal 10 Asien för några år sedan.
Det handlade då om program utan politiskt innehåll.

Pratade med sonen

Andreas Söderlund säger att han försökte få kontakt med Kanal 10 innan publicering och påstår att han fick tag på en av sönerna till kanalchef Joakim Claesson, som inte kunde hjälpa honom vidare. Söderlund beklagar att han presenterade Maria Hallman som programledare på Kanal 10.
– Det måste ha blivit ett missförstånd mellan henne och mig. Det är beklagligt att vi har missförstått varandra, att hon bara har varit programledare för Kanal 10 Asien.

De neo-karismatiska församlingar du nämner i ditt reportage har ofta en väldigt stor andel invandrare. Menar du verkligen att dessa skulle sympatisera med SD?
– Nej, det finns två olika strömningar där. Du har två olika delar. I den ena är det många invandrare, men exempelvis International Church i Jönköping hade för några år sedan en styrelseledamot som var Sverigedemokrat. Hallman är en annan som har dessa kopplingar. Det finns fler exempel, säger Andreas Söderlund och betonar att han inte skrev att Kanal 10 har några kopplingar till Sverigedemokraterna.

Fick ej plats i Aftonbladet

I Andreas Söderlunds reportage om Kanal 10 i Aftonbladet i november 2013 anklagade han – utifrån anonyma källor – den avlidna kvinnan Elvey Sundquist för att ha lurats till att testamentera halva sitt arv till Kanal 10. Söderlund hade inga invändningar mot att övriga hälften testatamenterades till Djurens vänner.
I efterdyningarna av artikeln trädde Vidar Lundbäcks (C), socialnämndens ordförande i Älmhult, fram och dementerade Aftonbladets påstående.
Det visade sig nämligen att Vidar Lundbäck hade intervjuats av Aftonbladet inför reportaget, men att Anders Söderlund hade valt bort hans citat.
Vidar Lundbäck – som var granne till Elvey Sundquist – menar att tidningens reportrar inte verkade vilja beskriva verkligheten.
– Min beskrivning passade inte in i journalisternas förutfattade mening, sade Vidar Lundbäck till Inblick efter Aftonbladets artiklar.
– Eftersom jag tydligen inte gav rätt svar, det vill säga inte var tillräckligt negativ i mina kommenterar, så kom ingenting av det jag sade med, fortsatte han.
– De märktes tydligt på journalisterna att de hade bestämt sig från början vad den här artikeln skulle handla om.
Vidar Lundbäck gick ut i Inblick för att han ville hedra Elvey Sundquists minne. 
– Elvey Sundquist ska inte kommas ihåg som någon vimsig gammal tant, hon ska kommas ihåg som den moderna och kompetenta kvinna som hon var, sade han.

Anonyma källor

Andreas Söderlund tycker inte att det är märkligt att han valde att hänvisa till anonyma källor för att beskriva Elvey Sundquist.
Han försvarar även att han valde bort grannen tillika socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck – som var villig att ställa upp med bild och namn.
– Det är inga konstigheter. Så är det alltid när man gör en artikel. Som jag minns det så var det den andra journalisten som intervjuade Vidar Lundbäck, säger Andreas Söderlund, men släpper detta argument när Inblick påpekar att hans eget namn står under artikeln.

Vidar Lundbäck menade att du hade en förutfattad mening?
– Det har man väl alltid i någon mån. Det är inga konstigheter, säger Andreas Söderlund, som menar att hans anonyma källor i Elvey Sundquists omgivning uppfattade situationen så som han beskrev den.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.