Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Grova faktafel när vänstertidning varnade för ”högerkristna”

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Grova_faktafel_när_vänstertidning_varnade_för_högerkristna
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev den vänsterorienterade tidningen ETC i en uppmärksammad artikel mitten av juli och hänvisade bland annat till en sammanställning gjord av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet. 
”Av de runt 80 fristående svenska församlingarna, inom de karismatiska rörelserna, är 33 bildade efter 2005... Bland dessa nya oberoende församlingar finns bland annat International Church i Jönköping”, skrev ETC-redaktören Andreas Söderlund.
Redaktör Söderlunds slutsatser avfärdas dock av Torbjörn Aronson.
– Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar röstar på SD mer än andra, säger han till Inblick.
– Hälften av dessa församlingar har startats av medlemmar från andra länder, exempelvis Latinamerika och Afrika, och en rad framstående ledare i övriga församlingar har dessutom tydligt varnat för främlingsfientlighet, och därmed den politik som SD står för, fortsätter han.

Kanal 10 – igen

I ETC:s artikel ägnades en stor del av innehållet till att redogöra för Kanal 10:s verksamhet och finansiering. Artikelförfattaren Andreas Söderlund hängde i november 2013 ut Kanal 10 i Aftonbladet.
Bakgrunden den här gången för hans koppling mellan Sverigedemokraterna (SD) och den kristna tv-kanalen var att Maria Hallman, som av Söderlund presenterades som programledare för Kanal 10, i reportaget berättade att hon numera röstade på SD.
Till saken hör att Maria Hallman inte är medarbetare på Kanal 10, utan snarare medverkade för några år sedan i koncernens Asien-kanal.
Andreas Söderlund tog inte kontakt med Kanal 10:s chef Joakim Claesson för att stämma av faktauppgifterna inför sitt reportage.
– Nej, jag har inte hört någonting, säger Joakim Claesson och förklarar att Maria Hallman inte har varit programledare på Kanal 10, utan att hon jobbade på Kanal 10 Asien för några år sedan.
Det handlade då om program utan politiskt innehåll.

Pratade med sonen

Andreas Söderlund säger att han försökte få kontakt med Kanal 10 innan publicering och påstår att han fick tag på en av sönerna till kanalchef Joakim Claesson, som inte kunde hjälpa honom vidare. Söderlund beklagar att han presenterade Maria Hallman som programledare på Kanal 10.
– Det måste ha blivit ett missförstånd mellan henne och mig. Det är beklagligt att vi har missförstått varandra, att hon bara har varit programledare för Kanal 10 Asien.

De neo-karismatiska församlingar du nämner i ditt reportage har ofta en väldigt stor andel invandrare. Menar du verkligen att dessa skulle sympatisera med SD?
– Nej, det finns två olika strömningar där. Du har två olika delar. I den ena är det många invandrare, men exempelvis International Church i Jönköping hade för några år sedan en styrelseledamot som var Sverigedemokrat. Hallman är en annan som har dessa kopplingar. Det finns fler exempel, säger Andreas Söderlund och betonar att han inte skrev att Kanal 10 har några kopplingar till Sverigedemokraterna.

Fick ej plats i Aftonbladet

I Andreas Söderlunds reportage om Kanal 10 i Aftonbladet i november 2013 anklagade han – utifrån anonyma källor – den avlidna kvinnan Elvey Sundquist för att ha lurats till att testamentera halva sitt arv till Kanal 10. Söderlund hade inga invändningar mot att övriga hälften testatamenterades till Djurens vänner.
I efterdyningarna av artikeln trädde Vidar Lundbäcks (C), socialnämndens ordförande i Älmhult, fram och dementerade Aftonbladets påstående.
Det visade sig nämligen att Vidar Lundbäck hade intervjuats av Aftonbladet inför reportaget, men att Anders Söderlund hade valt bort hans citat.
Vidar Lundbäck – som var granne till Elvey Sundquist – menar att tidningens reportrar inte verkade vilja beskriva verkligheten.
– Min beskrivning passade inte in i journalisternas förutfattade mening, sade Vidar Lundbäck till Inblick efter Aftonbladets artiklar.
– Eftersom jag tydligen inte gav rätt svar, det vill säga inte var tillräckligt negativ i mina kommenterar, så kom ingenting av det jag sade med, fortsatte han.
– De märktes tydligt på journalisterna att de hade bestämt sig från början vad den här artikeln skulle handla om.
Vidar Lundbäck gick ut i Inblick för att han ville hedra Elvey Sundquists minne. 
– Elvey Sundquist ska inte kommas ihåg som någon vimsig gammal tant, hon ska kommas ihåg som den moderna och kompetenta kvinna som hon var, sade han.

Anonyma källor

Andreas Söderlund tycker inte att det är märkligt att han valde att hänvisa till anonyma källor för att beskriva Elvey Sundquist.
Han försvarar även att han valde bort grannen tillika socialnämndens ordförande Vidar Lundbäck – som var villig att ställa upp med bild och namn.
– Det är inga konstigheter. Så är det alltid när man gör en artikel. Som jag minns det så var det den andra journalisten som intervjuade Vidar Lundbäck, säger Andreas Söderlund, men släpper detta argument när Inblick påpekar att hans eget namn står under artikeln.

Vidar Lundbäck menade att du hade en förutfattad mening?
– Det har man väl alltid i någon mån. Det är inga konstigheter, säger Andreas Söderlund, som menar att hans anonyma källor i Elvey Sundquists omgivning uppfattade situationen så som han beskrev den.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.