Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar KU-granskningen av it-läckaget - Vad visste it-minister Kaplan?

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
Mehmet Kaplan (MP) var It-minister när It-läckaget på Transportstyrelsen inleddes och hans departementet fick information om skandalen redan hösten 2015 – ett halvår innan Kaplan tvingades avgå på grund av samröre med den turkiska nationaliströrelsen Grå vargarna. Ann Linde, som informerade It-minister Mehmet Kaplans departement hösten 2015, vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.
Vad_visste_it_ministern
Ann Linde informerade It-minister Mehmet Kaplans departement (näringsdepartementet) hösten 2015 och generaldirektör Maria Ågren informerade näringsdepartementet redan i början på 2016 och hade dessutom möten varje vecka med det departementet där Kaplan var It-minister.
Det var i egenskap av statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman som nuvarande EU- och handelsministern Ann Linde redan i september 2015 fick information om att Transportstyrelsen tänkte lägga ut hanteringen av hemliga personuppgifter till icke säkerhetsklassad personal i Östeuropa.
Linde säger att hon i sin tur lät tjänstemän informera It-minister Mehmet Kaplans näringsdepartement under hösten 2015, och försvarsdepartementet i början av 2016. Men hon vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.

Rimligen informerad

Mikael Oscarsson (KD), som var den som ursprungligen KU-anmälde regeringen för Transportstyrelsens It-läckage, frågar sig nu vad It-minister Mehmet Kaplan visste.
– Rimligen var han som It-minister informerad. Det är därför angeläget att veta vad han visste och vilka eventuella åtgärder han vidtog, säger Mikael Oscarsson till Inblick.
– Kanske har Mehmet Kaplan en pusselbit. Den stora frågan är ju om informationen om It-läckaget gick fram till ansvariga minstrar och vem som därmed har ansvar för vad. Det verkar ju som om regeringen har tjuvhållit på information. Det är högst troligt att även Mehmet Kaplan behöver kallas till KU-förhör.
Tuve Skånberg, kristdemokraternas representant i KU, vill inte kommentera Kaplans eventuella roll eftersom han kommer att sitta med och döma i detta ärende, men säger till Inblick:
– Det är angeläget att hela regeringens agerande, och brist på agerande, i IT-härvan blir ordentligt belyst, även Kaplans roll. KU kommer att gå till botten med detta.

Regeringen avvaktar förhören

Martin Kling var pressekreterare för Mehmet Kaplan och är idag pressekreterare på regeringskansliet. Inblicks frågor om vad Kaplan visste och gjorde vill han få skickade via e-post.
När han väl får ​frågorna via mail hänvisar han istället till KU:s granskning.

Visst har Peter Eriksson tagit över Mehmet Kaplans uppgift som It-minister?
– Ja, men en del av Kaplans uppgifter togs även över av civilminister Ardalan Shekarabi, säger Martin Kling.
Shekarabis pressekreterare Gösta Brunnander vill inte svara på frågor om när Shekarabi blev informerad.
– Regeringen kommenterar inte detta till medier utan har beslutat att avvakta KU-förhören som kommer att genomlysa denna fråga, säger han till Inblick.

Säpo mycket oroliga

Säpo var ”mycket oroliga” och skulle inleda en tillsyn, beskriver Ann Linde myndighetens kontakt med henne i september 2015:
– Men den informationen då var inte i närheten av allt det som kom fram sedan. Det som jag fick information om var att Säpo fått indikationer på att vissa uppgifter ur körkortsregistret kunde hamna i orätta händer för att Transportstyrelsen skulle göra en outsourcing, säger Ann Linde till TT.
Vid tillfället visste man också på Transportstyrelsen att generaldirektör Maria Ågren beslutat att göra avsteg från lagen. Flera medarbetare på myndigheten hade reagerat i protest, och även internrevisorn på Transportstyrelsen hade varnat myndighetens styrelse om upphandlingen.
Linde säger att hon själv blev orolig och höll sig informerad. Hon bekräftar att hon i november 2015 också fick reda på att Säpo rekommenderade ett omedelbart stopp för outsourcingen. Trots detta stoppades inget.
Ann Linde säger att allt fick fortgå eftersom Transportstyrelsen godkände upphandlingen.

Möten varje vecka

Säpos förhörsprotokoll med Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren visar att även hon redan i början på 2016 informerade näringsdepartementet, där Mehmet Kaplan var It-minister, om läckan från myndigheten till utlandet.
Generaldirektören hade möten varje vecka med It-minister Kaplans departement, enligt svt.se
Skandalen handlar om känslig information som läckt från Transportstyrelsen till utlandet. Förutom att hela det svenska registret över körkort har läckt har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.
Eftersom så många obehöriga har fått tillgång till den känsliga informationen har Säpo tvingats betrakta den som röjd.
I förhör säger Maria Ågren att hon:
– Rapporterade till tjänstemän på näringsdepartementet. Varken styrelsen eller de sa att projektet skulle stoppas. Man var bekymrad men det blev ingen diskussion om det var korrekt eller inte att göra avstegen.
Endast Säpo vet vad som hänt med informationen som icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick tillgång till. Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.