Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar KU-granskningen av it-läckaget - Vad visste it-minister Kaplan?

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
Mehmet Kaplan (MP) var It-minister när It-läckaget på Transportstyrelsen inleddes och hans departementet fick information om skandalen redan hösten 2015 – ett halvår innan Kaplan tvingades avgå på grund av samröre med den turkiska nationaliströrelsen Grå vargarna. Ann Linde, som informerade It-minister Mehmet Kaplans departement hösten 2015, vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.
Vad_visste_it_ministern
Ann Linde informerade It-minister Mehmet Kaplans departement (näringsdepartementet) hösten 2015 och generaldirektör Maria Ågren informerade näringsdepartementet redan i början på 2016 och hade dessutom möten varje vecka med det departementet där Kaplan var It-minister.
Det var i egenskap av statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman som nuvarande EU- och handelsministern Ann Linde redan i september 2015 fick information om att Transportstyrelsen tänkte lägga ut hanteringen av hemliga personuppgifter till icke säkerhetsklassad personal i Östeuropa.
Linde säger att hon i sin tur lät tjänstemän informera It-minister Mehmet Kaplans näringsdepartement under hösten 2015, och försvarsdepartementet i början av 2016. Men hon vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.

Rimligen informerad

Mikael Oscarsson (KD), som var den som ursprungligen KU-anmälde regeringen för Transportstyrelsens It-läckage, frågar sig nu vad It-minister Mehmet Kaplan visste.
– Rimligen var han som It-minister informerad. Det är därför angeläget att veta vad han visste och vilka eventuella åtgärder han vidtog, säger Mikael Oscarsson till Inblick.
– Kanske har Mehmet Kaplan en pusselbit. Den stora frågan är ju om informationen om It-läckaget gick fram till ansvariga minstrar och vem som därmed har ansvar för vad. Det verkar ju som om regeringen har tjuvhållit på information. Det är högst troligt att även Mehmet Kaplan behöver kallas till KU-förhör.
Tuve Skånberg, kristdemokraternas representant i KU, vill inte kommentera Kaplans eventuella roll eftersom han kommer att sitta med och döma i detta ärende, men säger till Inblick:
– Det är angeläget att hela regeringens agerande, och brist på agerande, i IT-härvan blir ordentligt belyst, även Kaplans roll. KU kommer att gå till botten med detta.

Regeringen avvaktar förhören

Martin Kling var pressekreterare för Mehmet Kaplan och är idag pressekreterare på regeringskansliet. Inblicks frågor om vad Kaplan visste och gjorde vill han få skickade via e-post.
När han väl får ​frågorna via mail hänvisar han istället till KU:s granskning.

Visst har Peter Eriksson tagit över Mehmet Kaplans uppgift som It-minister?
– Ja, men en del av Kaplans uppgifter togs även över av civilminister Ardalan Shekarabi, säger Martin Kling.
Shekarabis pressekreterare Gösta Brunnander vill inte svara på frågor om när Shekarabi blev informerad.
– Regeringen kommenterar inte detta till medier utan har beslutat att avvakta KU-förhören som kommer att genomlysa denna fråga, säger han till Inblick.

Säpo mycket oroliga

Säpo var ”mycket oroliga” och skulle inleda en tillsyn, beskriver Ann Linde myndighetens kontakt med henne i september 2015:
– Men den informationen då var inte i närheten av allt det som kom fram sedan. Det som jag fick information om var att Säpo fått indikationer på att vissa uppgifter ur körkortsregistret kunde hamna i orätta händer för att Transportstyrelsen skulle göra en outsourcing, säger Ann Linde till TT.
Vid tillfället visste man också på Transportstyrelsen att generaldirektör Maria Ågren beslutat att göra avsteg från lagen. Flera medarbetare på myndigheten hade reagerat i protest, och även internrevisorn på Transportstyrelsen hade varnat myndighetens styrelse om upphandlingen.
Linde säger att hon själv blev orolig och höll sig informerad. Hon bekräftar att hon i november 2015 också fick reda på att Säpo rekommenderade ett omedelbart stopp för outsourcingen. Trots detta stoppades inget.
Ann Linde säger att allt fick fortgå eftersom Transportstyrelsen godkände upphandlingen.

Möten varje vecka

Säpos förhörsprotokoll med Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren visar att även hon redan i början på 2016 informerade näringsdepartementet, där Mehmet Kaplan var It-minister, om läckan från myndigheten till utlandet.
Generaldirektören hade möten varje vecka med It-minister Kaplans departement, enligt svt.se
Skandalen handlar om känslig information som läckt från Transportstyrelsen till utlandet. Förutom att hela det svenska registret över körkort har läckt har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.
Eftersom så många obehöriga har fått tillgång till den känsliga informationen har Säpo tvingats betrakta den som röjd.
I förhör säger Maria Ågren att hon:
– Rapporterade till tjänstemän på näringsdepartementet. Varken styrelsen eller de sa att projektet skulle stoppas. Man var bekymrad men det blev ingen diskussion om det var korrekt eller inte att göra avstegen.
Endast Säpo vet vad som hänt med informationen som icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick tillgång till. Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.