Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar KU-granskningen av it-läckaget - Vad visste it-minister Kaplan?

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
Mehmet Kaplan (MP) var It-minister när It-läckaget på Transportstyrelsen inleddes och hans departementet fick information om skandalen redan hösten 2015 – ett halvår innan Kaplan tvingades avgå på grund av samröre med den turkiska nationaliströrelsen Grå vargarna. Ann Linde, som informerade It-minister Mehmet Kaplans departement hösten 2015, vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.
Vad_visste_it_ministern
Ann Linde informerade It-minister Mehmet Kaplans departement (näringsdepartementet) hösten 2015 och generaldirektör Maria Ågren informerade näringsdepartementet redan i början på 2016 och hade dessutom möten varje vecka med det departementet där Kaplan var It-minister.
Det var i egenskap av statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman som nuvarande EU- och handelsministern Ann Linde redan i september 2015 fick information om att Transportstyrelsen tänkte lägga ut hanteringen av hemliga personuppgifter till icke säkerhetsklassad personal i Östeuropa.
Linde säger att hon i sin tur lät tjänstemän informera It-minister Mehmet Kaplans näringsdepartement under hösten 2015, och försvarsdepartementet i början av 2016. Men hon vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.

Rimligen informerad

Mikael Oscarsson (KD), som var den som ursprungligen KU-anmälde regeringen för Transportstyrelsens It-läckage, frågar sig nu vad It-minister Mehmet Kaplan visste.
– Rimligen var han som It-minister informerad. Det är därför angeläget att veta vad han visste och vilka eventuella åtgärder han vidtog, säger Mikael Oscarsson till Inblick.
– Kanske har Mehmet Kaplan en pusselbit. Den stora frågan är ju om informationen om It-läckaget gick fram till ansvariga minstrar och vem som därmed har ansvar för vad. Det verkar ju som om regeringen har tjuvhållit på information. Det är högst troligt att även Mehmet Kaplan behöver kallas till KU-förhör.
Tuve Skånberg, kristdemokraternas representant i KU, vill inte kommentera Kaplans eventuella roll eftersom han kommer att sitta med och döma i detta ärende, men säger till Inblick:
– Det är angeläget att hela regeringens agerande, och brist på agerande, i IT-härvan blir ordentligt belyst, även Kaplans roll. KU kommer att gå till botten med detta.

Regeringen avvaktar förhören

Martin Kling var pressekreterare för Mehmet Kaplan och är idag pressekreterare på regeringskansliet. Inblicks frågor om vad Kaplan visste och gjorde vill han få skickade via e-post.
När han väl får ​frågorna via mail hänvisar han istället till KU:s granskning.

Visst har Peter Eriksson tagit över Mehmet Kaplans uppgift som It-minister?
– Ja, men en del av Kaplans uppgifter togs även över av civilminister Ardalan Shekarabi, säger Martin Kling.
Shekarabis pressekreterare Gösta Brunnander vill inte svara på frågor om när Shekarabi blev informerad.
– Regeringen kommenterar inte detta till medier utan har beslutat att avvakta KU-förhören som kommer att genomlysa denna fråga, säger han till Inblick.

Säpo mycket oroliga

Säpo var ”mycket oroliga” och skulle inleda en tillsyn, beskriver Ann Linde myndighetens kontakt med henne i september 2015:
– Men den informationen då var inte i närheten av allt det som kom fram sedan. Det som jag fick information om var att Säpo fått indikationer på att vissa uppgifter ur körkortsregistret kunde hamna i orätta händer för att Transportstyrelsen skulle göra en outsourcing, säger Ann Linde till TT.
Vid tillfället visste man också på Transportstyrelsen att generaldirektör Maria Ågren beslutat att göra avsteg från lagen. Flera medarbetare på myndigheten hade reagerat i protest, och även internrevisorn på Transportstyrelsen hade varnat myndighetens styrelse om upphandlingen.
Linde säger att hon själv blev orolig och höll sig informerad. Hon bekräftar att hon i november 2015 också fick reda på att Säpo rekommenderade ett omedelbart stopp för outsourcingen. Trots detta stoppades inget.
Ann Linde säger att allt fick fortgå eftersom Transportstyrelsen godkände upphandlingen.

Möten varje vecka

Säpos förhörsprotokoll med Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren visar att även hon redan i början på 2016 informerade näringsdepartementet, där Mehmet Kaplan var It-minister, om läckan från myndigheten till utlandet.
Generaldirektören hade möten varje vecka med It-minister Kaplans departement, enligt svt.se
Skandalen handlar om känslig information som läckt från Transportstyrelsen till utlandet. Förutom att hela det svenska registret över körkort har läckt har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.
Eftersom så många obehöriga har fått tillgång till den känsliga informationen har Säpo tvingats betrakta den som röjd.
I förhör säger Maria Ågren att hon:
– Rapporterade till tjänstemän på näringsdepartementet. Varken styrelsen eller de sa att projektet skulle stoppas. Man var bekymrad men det blev ingen diskussion om det var korrekt eller inte att göra avstegen.
Endast Säpo vet vad som hänt med informationen som icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick tillgång till. Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
jamforelsen_ar_helt_barock
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
eBlick
sep 07, 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
eBlick
aug 31, 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
eBlick
aug 31, 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
eBlick
aug 24, 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
eBlick
aug 24, 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Diana Paducah Abrahamsson | 23 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 13 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 07 sep, 2017
Ruben Agnarsson | 04 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 29 aug, 2017
Bength Gustafson | 18 aug, 2017
Ruben Agnarsson | 08 aug, 2017
Bength Gustafson | 31 jul, 2017
Bength Gustafson | 21 jun, 2017