Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar KU-granskningen av it-läckaget - Vad visste it-minister Kaplan?

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
Mehmet Kaplan (MP) var It-minister när It-läckaget på Transportstyrelsen inleddes och hans departementet fick information om skandalen redan hösten 2015 – ett halvår innan Kaplan tvingades avgå på grund av samröre med den turkiska nationaliströrelsen Grå vargarna. Ann Linde, som informerade It-minister Mehmet Kaplans departement hösten 2015, vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.
Vad_visste_it_ministern
Ann Linde informerade It-minister Mehmet Kaplans departement (näringsdepartementet) hösten 2015 och generaldirektör Maria Ågren informerade näringsdepartementet redan i början på 2016 och hade dessutom möten varje vecka med det departementet där Kaplan var It-minister.
Det var i egenskap av statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman som nuvarande EU- och handelsministern Ann Linde redan i september 2015 fick information om att Transportstyrelsen tänkte lägga ut hanteringen av hemliga personuppgifter till icke säkerhetsklassad personal i Östeuropa.
Linde säger att hon i sin tur lät tjänstemän informera It-minister Mehmet Kaplans näringsdepartement under hösten 2015, och försvarsdepartementet i början av 2016. Men hon vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.

Rimligen informerad

Mikael Oscarsson (KD), som var den som ursprungligen KU-anmälde regeringen för Transportstyrelsens It-läckage, frågar sig nu vad It-minister Mehmet Kaplan visste.
– Rimligen var han som It-minister informerad. Det är därför angeläget att veta vad han visste och vilka eventuella åtgärder han vidtog, säger Mikael Oscarsson till Inblick.
– Kanske har Mehmet Kaplan en pusselbit. Den stora frågan är ju om informationen om It-läckaget gick fram till ansvariga minstrar och vem som därmed har ansvar för vad. Det verkar ju som om regeringen har tjuvhållit på information. Det är högst troligt att även Mehmet Kaplan behöver kallas till KU-förhör.
Tuve Skånberg, kristdemokraternas representant i KU, vill inte kommentera Kaplans eventuella roll eftersom han kommer att sitta med och döma i detta ärende, men säger till Inblick:
– Det är angeläget att hela regeringens agerande, och brist på agerande, i IT-härvan blir ordentligt belyst, även Kaplans roll. KU kommer att gå till botten med detta.

Regeringen avvaktar förhören

Martin Kling var pressekreterare för Mehmet Kaplan och är idag pressekreterare på regeringskansliet. Inblicks frågor om vad Kaplan visste och gjorde vill han få skickade via e-post.
När han väl får ​frågorna via mail hänvisar han istället till KU:s granskning.

Visst har Peter Eriksson tagit över Mehmet Kaplans uppgift som It-minister?
– Ja, men en del av Kaplans uppgifter togs även över av civilminister Ardalan Shekarabi, säger Martin Kling.
Shekarabis pressekreterare Gösta Brunnander vill inte svara på frågor om när Shekarabi blev informerad.
– Regeringen kommenterar inte detta till medier utan har beslutat att avvakta KU-förhören som kommer att genomlysa denna fråga, säger han till Inblick.

Säpo mycket oroliga

Säpo var ”mycket oroliga” och skulle inleda en tillsyn, beskriver Ann Linde myndighetens kontakt med henne i september 2015:
– Men den informationen då var inte i närheten av allt det som kom fram sedan. Det som jag fick information om var att Säpo fått indikationer på att vissa uppgifter ur körkortsregistret kunde hamna i orätta händer för att Transportstyrelsen skulle göra en outsourcing, säger Ann Linde till TT.
Vid tillfället visste man också på Transportstyrelsen att generaldirektör Maria Ågren beslutat att göra avsteg från lagen. Flera medarbetare på myndigheten hade reagerat i protest, och även internrevisorn på Transportstyrelsen hade varnat myndighetens styrelse om upphandlingen.
Linde säger att hon själv blev orolig och höll sig informerad. Hon bekräftar att hon i november 2015 också fick reda på att Säpo rekommenderade ett omedelbart stopp för outsourcingen. Trots detta stoppades inget.
Ann Linde säger att allt fick fortgå eftersom Transportstyrelsen godkände upphandlingen.

Möten varje vecka

Säpos förhörsprotokoll med Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren visar att även hon redan i början på 2016 informerade näringsdepartementet, där Mehmet Kaplan var It-minister, om läckan från myndigheten till utlandet.
Generaldirektören hade möten varje vecka med It-minister Kaplans departement, enligt svt.se
Skandalen handlar om känslig information som läckt från Transportstyrelsen till utlandet. Förutom att hela det svenska registret över körkort har läckt har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.
Eftersom så många obehöriga har fått tillgång till den känsliga informationen har Säpo tvingats betrakta den som röjd.
I förhör säger Maria Ågren att hon:
– Rapporterade till tjänstemän på näringsdepartementet. Varken styrelsen eller de sa att projektet skulle stoppas. Man var bekymrad men det blev ingen diskussion om det var korrekt eller inte att göra avstegen.
Endast Säpo vet vad som hänt med informationen som icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick tillgång till. Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.