Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar KU-granskningen av it-läckaget - Vad visste it-minister Kaplan?

Ruben Agnarsson | 17 aug , 2017
Mehmet Kaplan (MP) var It-minister när It-läckaget på Transportstyrelsen inleddes och hans departementet fick information om skandalen redan hösten 2015 – ett halvår innan Kaplan tvingades avgå på grund av samröre med den turkiska nationaliströrelsen Grå vargarna. Ann Linde, som informerade It-minister Mehmet Kaplans departement hösten 2015, vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.
Vad_visste_it_ministern
Ann Linde informerade It-minister Mehmet Kaplans departement (näringsdepartementet) hösten 2015 och generaldirektör Maria Ågren informerade näringsdepartementet redan i början på 2016 och hade dessutom möten varje vecka med det departementet där Kaplan var It-minister.
Det var i egenskap av statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman som nuvarande EU- och handelsministern Ann Linde redan i september 2015 fick information om att Transportstyrelsen tänkte lägga ut hanteringen av hemliga personuppgifter till icke säkerhetsklassad personal i Östeuropa.
Linde säger att hon i sin tur lät tjänstemän informera It-minister Mehmet Kaplans näringsdepartement under hösten 2015, och försvarsdepartementet i början av 2016. Men hon vägrar att berätta vilka som fick informationen med hänvisning till att de är säkerhetsklassade.

Rimligen informerad

Mikael Oscarsson (KD), som var den som ursprungligen KU-anmälde regeringen för Transportstyrelsens It-läckage, frågar sig nu vad It-minister Mehmet Kaplan visste.
– Rimligen var han som It-minister informerad. Det är därför angeläget att veta vad han visste och vilka eventuella åtgärder han vidtog, säger Mikael Oscarsson till Inblick.
– Kanske har Mehmet Kaplan en pusselbit. Den stora frågan är ju om informationen om It-läckaget gick fram till ansvariga minstrar och vem som därmed har ansvar för vad. Det verkar ju som om regeringen har tjuvhållit på information. Det är högst troligt att även Mehmet Kaplan behöver kallas till KU-förhör.
Tuve Skånberg, kristdemokraternas representant i KU, vill inte kommentera Kaplans eventuella roll eftersom han kommer att sitta med och döma i detta ärende, men säger till Inblick:
– Det är angeläget att hela regeringens agerande, och brist på agerande, i IT-härvan blir ordentligt belyst, även Kaplans roll. KU kommer att gå till botten med detta.

Regeringen avvaktar förhören

Martin Kling var pressekreterare för Mehmet Kaplan och är idag pressekreterare på regeringskansliet. Inblicks frågor om vad Kaplan visste och gjorde vill han få skickade via e-post.
När han väl får ​frågorna via mail hänvisar han istället till KU:s granskning.

Visst har Peter Eriksson tagit över Mehmet Kaplans uppgift som It-minister?
– Ja, men en del av Kaplans uppgifter togs även över av civilminister Ardalan Shekarabi, säger Martin Kling.
Shekarabis pressekreterare Gösta Brunnander vill inte svara på frågor om när Shekarabi blev informerad.
– Regeringen kommenterar inte detta till medier utan har beslutat att avvakta KU-förhören som kommer att genomlysa denna fråga, säger han till Inblick.

Säpo mycket oroliga

Säpo var ”mycket oroliga” och skulle inleda en tillsyn, beskriver Ann Linde myndighetens kontakt med henne i september 2015:
– Men den informationen då var inte i närheten av allt det som kom fram sedan. Det som jag fick information om var att Säpo fått indikationer på att vissa uppgifter ur körkortsregistret kunde hamna i orätta händer för att Transportstyrelsen skulle göra en outsourcing, säger Ann Linde till TT.
Vid tillfället visste man också på Transportstyrelsen att generaldirektör Maria Ågren beslutat att göra avsteg från lagen. Flera medarbetare på myndigheten hade reagerat i protest, och även internrevisorn på Transportstyrelsen hade varnat myndighetens styrelse om upphandlingen.
Linde säger att hon själv blev orolig och höll sig informerad. Hon bekräftar att hon i november 2015 också fick reda på att Säpo rekommenderade ett omedelbart stopp för outsourcingen. Trots detta stoppades inget.
Ann Linde säger att allt fick fortgå eftersom Transportstyrelsen godkände upphandlingen.

Möten varje vecka

Säpos förhörsprotokoll med Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren visar att även hon redan i början på 2016 informerade näringsdepartementet, där Mehmet Kaplan var It-minister, om läckan från myndigheten till utlandet.
Generaldirektören hade möten varje vecka med It-minister Kaplans departement, enligt svt.se
Skandalen handlar om känslig information som läckt från Transportstyrelsen till utlandet. Förutom att hela det svenska registret över körkort har läckt har även känslig information om broar, tunnelbana, vägar och hamnar i Sverige röjts. Information som kan innebära fara för rikets säkerhet.
Eftersom så många obehöriga har fått tillgång till den känsliga informationen har Säpo tvingats betrakta den som röjd.
I förhör säger Maria Ågren att hon:
– Rapporterade till tjänstemän på näringsdepartementet. Varken styrelsen eller de sa att projektet skulle stoppas. Man var bekymrad men det blev ingen diskussion om det var korrekt eller inte att göra avstegen.
Endast Säpo vet vad som hänt med informationen som icke säkerhetskontrollerad personal i Östeuropa fick tillgång till. Om rikets säkerhet har skadats har hemliggjorts i Säpos förundersökning.
R​UBEN AGNARSSON
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.