Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kommunisttidning hyllar Nordkorea

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
Kommunisttidning_hyllas_av_Nordkorea
I en tid då Nordkorea trappar upp sin retorik mot omvärlden, skrämmer västvärlden med kärnvapen, hotar med att utrota Sydkorea och USA från kartan och skickar upp testmissiler som ett led i landets skrämseltaktik/kärnvapenprogram, skickar den kommunistiska tidningen Proletären en reporter till Nordkorea för att skriva hyllningsreportage om den koreanska diktaturen.
I journalisten August Eliassons artikelserie beskrivs landets problem i första hand som ett resultat av bland annat japansk ockupation, USA-imperialismens bombkrig och ständiga krigshot. Trots att invånarna i Nordkorea förväntas tillbe Kim Jong Un och hans familj beskrivs Nordkorea i Proletärens propaganda-artiklar som ”det i grunden socialistiska landet” och försvaras som ”världens mest demoniserade land”.
USA är i själva verket det land som eskalerar konflikten i August Eliassons föreställningsvärld.
– Det är precis tvärtom. Det är USA som trappar upp retoriken. I så gott som alla fall är de ageranden och uttalanden som kommer från Nordkorea en respons på USA-övningar eller på uttalanden från Trump, som hans senaste utryck ”fire and fury”. Nordkoreas uttalanden är ett svar på vad man kommer att göra om USA anfaller Nordkorea.
– Media gillar att hitta på saker. Det som förmedlas är ofta falska nyheter eller taget ur sitt sammanhang, det vill säga USA:s agerande utelämnas. Det menar högeranalytiker i USA också, säger August Eliasson.

Otto Warmbiers död

I juni dog den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier efter att ha blivit utlämnad till USA från Nordkorea. Warmbier, som befann sig i koma, greps i januari 2016 av nordkoreanska myndigheter efter att ha plockat ned en propagandaaffisch och dömdes därefter till 15 års hårt straffarbete.
”Den fruktansvärda behandling vår son fick i händerna på nordkoreanska staten säkerställde att inget annat resultat var möjligt”, skrev familjen i ett uttalande.
– Jag är absolut inte för att de anhöriga inte blev informerade om vad som hände. Det är beklagligt att de undanhållit information, säger August Eliasson.

Så du beklagar bara att de undanhållit information?
– Jag vet ju inte exakt vad som hänt…

Han hade plockat ned en propaganda-affisch.
– Domen är naturligtvis helt extrem. Det betecknas som ett brott mot samhällsordningen i Nordkorea, men det är inte jag som har skrivit lagarna där, säger August Eliasson, som höll ett föredrag om sin resa till Nordkorea på Kommunistiska partiets sommarläger i mitten av juli.

Toppar Open doors lista

Nordkorea har under 15 år i rad toppat Open Doors lista över länder där kristna förföljs. Enligt organisationen utstår kristna en extrem förföljelse och ett tjugotal kristna dödades under förra året (1 november 2015 till 31 oktober 2016) medan ett hundratal arresterades. Förtrycket är extremt högt på alla livets områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som medborgare, konstaterar Open Doors.
Detta är fakta som förbises i Proletärens reportage. Orsaken till att det finns så få protestantiska kyrkor i landet är enligt tidningen Koreakriget i början av 1950-talet: ”Bombningarna förstörde kyrkorna och många protestanter dog”.
– Det är en delförklaring. Jag säger inte att det skulle råda total religionsfrihet i landet, men det som katolska och protestantiska samfunden i Sydkorea arbetar med är att ha en dialog med Nordkorea. Det är en hårt kontrollerad religionsnärvaro i landet, en kontroll som så klart tar sig en del otäcka uttryck.

Har Nordkorea hjälpt er med resan?
– Med själva arrangemanget ja, men inte ekonomiskt om du syftar på det. Vi har varit i kontakt med Nordkoreas ambassad inför resan. Man kan som journalist inte åka in i landet på egen hand, utan man får en tolk som följer med en.

Men har ni fått några kostnader betalda, som mat, flygbiljetter eller hotell?
– Alltså…. vi har betalat resan själv.

Guillou åt koreansk bläckfisk

Kommunistiska partiets nära relationer med Nordkorea är långvariga och August Eliasson är därför inte den förste representanten för svenska kommunistpartier som frotterat sig med den koreanska diktaturens svenska ambassad. På sjuttiotalet, när partiet hade brutit sig ut ur KPML och hette KPML (r) ​var Jan Guillou en ​medlem i moderpartiet. När Guillou greps inför IB-rättegången – där han senare blev dömd för spioneri – ​hade han ett visitkort från Ri Sung Ryol, andresekreterare vid den nordkoreanska ambassaden.
– Han har besökt oss på redaktionen två gånger. Det har varit frågan om relativt formella besök av en tradition som kommunisterna har, erkände Guillou i polisförhören och berättade att han besökt Nordkoreas ambassad och ”tittat på propagandafilmer och ätit koreansk bläckfisk”.

RUBEN AGNARSSON

august_eliasson_13_0
I maj var journalisten August Eliasson i Nordkorea och gjorde reportage tillsammans med en tolk från den nordkoreanska staten. Foto: Kommunistiska partiet

 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.