Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kommunisttidning hyllar Nordkorea

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
Kommunisttidning_hyllas_av_Nordkorea
I en tid då Nordkorea trappar upp sin retorik mot omvärlden, skrämmer västvärlden med kärnvapen, hotar med att utrota Sydkorea och USA från kartan och skickar upp testmissiler som ett led i landets skrämseltaktik/kärnvapenprogram, skickar den kommunistiska tidningen Proletären en reporter till Nordkorea för att skriva hyllningsreportage om den koreanska diktaturen.
I journalisten August Eliassons artikelserie beskrivs landets problem i första hand som ett resultat av bland annat japansk ockupation, USA-imperialismens bombkrig och ständiga krigshot. Trots att invånarna i Nordkorea förväntas tillbe Kim Jong Un och hans familj beskrivs Nordkorea i Proletärens propaganda-artiklar som ”det i grunden socialistiska landet” och försvaras som ”världens mest demoniserade land”.
USA är i själva verket det land som eskalerar konflikten i August Eliassons föreställningsvärld.
– Det är precis tvärtom. Det är USA som trappar upp retoriken. I så gott som alla fall är de ageranden och uttalanden som kommer från Nordkorea en respons på USA-övningar eller på uttalanden från Trump, som hans senaste utryck ”fire and fury”. Nordkoreas uttalanden är ett svar på vad man kommer att göra om USA anfaller Nordkorea.
– Media gillar att hitta på saker. Det som förmedlas är ofta falska nyheter eller taget ur sitt sammanhang, det vill säga USA:s agerande utelämnas. Det menar högeranalytiker i USA också, säger August Eliasson.

Otto Warmbiers död

I juni dog den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier efter att ha blivit utlämnad till USA från Nordkorea. Warmbier, som befann sig i koma, greps i januari 2016 av nordkoreanska myndigheter efter att ha plockat ned en propagandaaffisch och dömdes därefter till 15 års hårt straffarbete.
”Den fruktansvärda behandling vår son fick i händerna på nordkoreanska staten säkerställde att inget annat resultat var möjligt”, skrev familjen i ett uttalande.
– Jag är absolut inte för att de anhöriga inte blev informerade om vad som hände. Det är beklagligt att de undanhållit information, säger August Eliasson.

Så du beklagar bara att de undanhållit information?
– Jag vet ju inte exakt vad som hänt…

Han hade plockat ned en propaganda-affisch.
– Domen är naturligtvis helt extrem. Det betecknas som ett brott mot samhällsordningen i Nordkorea, men det är inte jag som har skrivit lagarna där, säger August Eliasson, som höll ett föredrag om sin resa till Nordkorea på Kommunistiska partiets sommarläger i mitten av juli.

Toppar Open doors lista

Nordkorea har under 15 år i rad toppat Open Doors lista över länder där kristna förföljs. Enligt organisationen utstår kristna en extrem förföljelse och ett tjugotal kristna dödades under förra året (1 november 2015 till 31 oktober 2016) medan ett hundratal arresterades. Förtrycket är extremt högt på alla livets områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som medborgare, konstaterar Open Doors.
Detta är fakta som förbises i Proletärens reportage. Orsaken till att det finns så få protestantiska kyrkor i landet är enligt tidningen Koreakriget i början av 1950-talet: ”Bombningarna förstörde kyrkorna och många protestanter dog”.
– Det är en delförklaring. Jag säger inte att det skulle råda total religionsfrihet i landet, men det som katolska och protestantiska samfunden i Sydkorea arbetar med är att ha en dialog med Nordkorea. Det är en hårt kontrollerad religionsnärvaro i landet, en kontroll som så klart tar sig en del otäcka uttryck.

Har Nordkorea hjälpt er med resan?
– Med själva arrangemanget ja, men inte ekonomiskt om du syftar på det. Vi har varit i kontakt med Nordkoreas ambassad inför resan. Man kan som journalist inte åka in i landet på egen hand, utan man får en tolk som följer med en.

Men har ni fått några kostnader betalda, som mat, flygbiljetter eller hotell?
– Alltså…. vi har betalat resan själv.

Guillou åt koreansk bläckfisk

Kommunistiska partiets nära relationer med Nordkorea är långvariga och August Eliasson är därför inte den förste representanten för svenska kommunistpartier som frotterat sig med den koreanska diktaturens svenska ambassad. På sjuttiotalet, när partiet hade brutit sig ut ur KPML och hette KPML (r) ​var Jan Guillou en ​medlem i moderpartiet. När Guillou greps inför IB-rättegången – där han senare blev dömd för spioneri – ​hade han ett visitkort från Ri Sung Ryol, andresekreterare vid den nordkoreanska ambassaden.
– Han har besökt oss på redaktionen två gånger. Det har varit frågan om relativt formella besök av en tradition som kommunisterna har, erkände Guillou i polisförhören och berättade att han besökt Nordkoreas ambassad och ”tittat på propagandafilmer och ätit koreansk bläckfisk”.

RUBEN AGNARSSON

august_eliasson_13_0
I maj var journalisten August Eliasson i Nordkorea och gjorde reportage tillsammans med en tolk från den nordkoreanska staten. Foto: Kommunistiska partiet

 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.