Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kommunisttidning hyllar Nordkorea

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
Kommunisttidning_hyllas_av_Nordkorea
I en tid då Nordkorea trappar upp sin retorik mot omvärlden, skrämmer västvärlden med kärnvapen, hotar med att utrota Sydkorea och USA från kartan och skickar upp testmissiler som ett led i landets skrämseltaktik/kärnvapenprogram, skickar den kommunistiska tidningen Proletären en reporter till Nordkorea för att skriva hyllningsreportage om den koreanska diktaturen.
I journalisten August Eliassons artikelserie beskrivs landets problem i första hand som ett resultat av bland annat japansk ockupation, USA-imperialismens bombkrig och ständiga krigshot. Trots att invånarna i Nordkorea förväntas tillbe Kim Jong Un och hans familj beskrivs Nordkorea i Proletärens propaganda-artiklar som ”det i grunden socialistiska landet” och försvaras som ”världens mest demoniserade land”.
USA är i själva verket det land som eskalerar konflikten i August Eliassons föreställningsvärld.
– Det är precis tvärtom. Det är USA som trappar upp retoriken. I så gott som alla fall är de ageranden och uttalanden som kommer från Nordkorea en respons på USA-övningar eller på uttalanden från Trump, som hans senaste utryck ”fire and fury”. Nordkoreas uttalanden är ett svar på vad man kommer att göra om USA anfaller Nordkorea.
– Media gillar att hitta på saker. Det som förmedlas är ofta falska nyheter eller taget ur sitt sammanhang, det vill säga USA:s agerande utelämnas. Det menar högeranalytiker i USA också, säger August Eliasson.

Otto Warmbiers död

I juni dog den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier efter att ha blivit utlämnad till USA från Nordkorea. Warmbier, som befann sig i koma, greps i januari 2016 av nordkoreanska myndigheter efter att ha plockat ned en propagandaaffisch och dömdes därefter till 15 års hårt straffarbete.
”Den fruktansvärda behandling vår son fick i händerna på nordkoreanska staten säkerställde att inget annat resultat var möjligt”, skrev familjen i ett uttalande.
– Jag är absolut inte för att de anhöriga inte blev informerade om vad som hände. Det är beklagligt att de undanhållit information, säger August Eliasson.

Så du beklagar bara att de undanhållit information?
– Jag vet ju inte exakt vad som hänt…

Han hade plockat ned en propaganda-affisch.
– Domen är naturligtvis helt extrem. Det betecknas som ett brott mot samhällsordningen i Nordkorea, men det är inte jag som har skrivit lagarna där, säger August Eliasson, som höll ett föredrag om sin resa till Nordkorea på Kommunistiska partiets sommarläger i mitten av juli.

Toppar Open doors lista

Nordkorea har under 15 år i rad toppat Open Doors lista över länder där kristna förföljs. Enligt organisationen utstår kristna en extrem förföljelse och ett tjugotal kristna dödades under förra året (1 november 2015 till 31 oktober 2016) medan ett hundratal arresterades. Förtrycket är extremt högt på alla livets områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som medborgare, konstaterar Open Doors.
Detta är fakta som förbises i Proletärens reportage. Orsaken till att det finns så få protestantiska kyrkor i landet är enligt tidningen Koreakriget i början av 1950-talet: ”Bombningarna förstörde kyrkorna och många protestanter dog”.
– Det är en delförklaring. Jag säger inte att det skulle råda total religionsfrihet i landet, men det som katolska och protestantiska samfunden i Sydkorea arbetar med är att ha en dialog med Nordkorea. Det är en hårt kontrollerad religionsnärvaro i landet, en kontroll som så klart tar sig en del otäcka uttryck.

Har Nordkorea hjälpt er med resan?
– Med själva arrangemanget ja, men inte ekonomiskt om du syftar på det. Vi har varit i kontakt med Nordkoreas ambassad inför resan. Man kan som journalist inte åka in i landet på egen hand, utan man får en tolk som följer med en.

Men har ni fått några kostnader betalda, som mat, flygbiljetter eller hotell?
– Alltså…. vi har betalat resan själv.

Guillou åt koreansk bläckfisk

Kommunistiska partiets nära relationer med Nordkorea är långvariga och August Eliasson är därför inte den förste representanten för svenska kommunistpartier som frotterat sig med den koreanska diktaturens svenska ambassad. På sjuttiotalet, när partiet hade brutit sig ut ur KPML och hette KPML (r) ​var Jan Guillou en ​medlem i moderpartiet. När Guillou greps inför IB-rättegången – där han senare blev dömd för spioneri – ​hade han ett visitkort från Ri Sung Ryol, andresekreterare vid den nordkoreanska ambassaden.
– Han har besökt oss på redaktionen två gånger. Det har varit frågan om relativt formella besök av en tradition som kommunisterna har, erkände Guillou i polisförhören och berättade att han besökt Nordkoreas ambassad och ”tittat på propagandafilmer och ätit koreansk bläckfisk”.

RUBEN AGNARSSON

august_eliasson_13_0
I maj var journalisten August Eliasson i Nordkorea och gjorde reportage tillsammans med en tolk från den nordkoreanska staten. Foto: Kommunistiska partiet

 
eBlick
jamforelsen_ar_helt_barock
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
eBlick
sep 07, 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
eBlick
aug 31, 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
eBlick
aug 31, 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
eBlick
aug 24, 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
eBlick
aug 24, 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Diana Paducah Abrahamsson | 23 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 13 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 07 sep, 2017
Ruben Agnarsson | 04 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 29 aug, 2017
Bength Gustafson | 18 aug, 2017
Ruben Agnarsson | 08 aug, 2017
Bength Gustafson | 31 jul, 2017
Bength Gustafson | 21 jun, 2017