Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kommunisttidning hyllar Nordkorea

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
Kommunisttidning_hyllas_av_Nordkorea
I en tid då Nordkorea trappar upp sin retorik mot omvärlden, skrämmer västvärlden med kärnvapen, hotar med att utrota Sydkorea och USA från kartan och skickar upp testmissiler som ett led i landets skrämseltaktik/kärnvapenprogram, skickar den kommunistiska tidningen Proletären en reporter till Nordkorea för att skriva hyllningsreportage om den koreanska diktaturen.
I journalisten August Eliassons artikelserie beskrivs landets problem i första hand som ett resultat av bland annat japansk ockupation, USA-imperialismens bombkrig och ständiga krigshot. Trots att invånarna i Nordkorea förväntas tillbe Kim Jong Un och hans familj beskrivs Nordkorea i Proletärens propaganda-artiklar som ”det i grunden socialistiska landet” och försvaras som ”världens mest demoniserade land”.
USA är i själva verket det land som eskalerar konflikten i August Eliassons föreställningsvärld.
– Det är precis tvärtom. Det är USA som trappar upp retoriken. I så gott som alla fall är de ageranden och uttalanden som kommer från Nordkorea en respons på USA-övningar eller på uttalanden från Trump, som hans senaste utryck ”fire and fury”. Nordkoreas uttalanden är ett svar på vad man kommer att göra om USA anfaller Nordkorea.
– Media gillar att hitta på saker. Det som förmedlas är ofta falska nyheter eller taget ur sitt sammanhang, det vill säga USA:s agerande utelämnas. Det menar högeranalytiker i USA också, säger August Eliasson.

Otto Warmbiers död

I juni dog den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier efter att ha blivit utlämnad till USA från Nordkorea. Warmbier, som befann sig i koma, greps i januari 2016 av nordkoreanska myndigheter efter att ha plockat ned en propagandaaffisch och dömdes därefter till 15 års hårt straffarbete.
”Den fruktansvärda behandling vår son fick i händerna på nordkoreanska staten säkerställde att inget annat resultat var möjligt”, skrev familjen i ett uttalande.
– Jag är absolut inte för att de anhöriga inte blev informerade om vad som hände. Det är beklagligt att de undanhållit information, säger August Eliasson.

Så du beklagar bara att de undanhållit information?
– Jag vet ju inte exakt vad som hänt…

Han hade plockat ned en propaganda-affisch.
– Domen är naturligtvis helt extrem. Det betecknas som ett brott mot samhällsordningen i Nordkorea, men det är inte jag som har skrivit lagarna där, säger August Eliasson, som höll ett föredrag om sin resa till Nordkorea på Kommunistiska partiets sommarläger i mitten av juli.

Toppar Open doors lista

Nordkorea har under 15 år i rad toppat Open Doors lista över länder där kristna förföljs. Enligt organisationen utstår kristna en extrem förföljelse och ett tjugotal kristna dödades under förra året (1 november 2015 till 31 oktober 2016) medan ett hundratal arresterades. Förtrycket är extremt högt på alla livets områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som medborgare, konstaterar Open Doors.
Detta är fakta som förbises i Proletärens reportage. Orsaken till att det finns så få protestantiska kyrkor i landet är enligt tidningen Koreakriget i början av 1950-talet: ”Bombningarna förstörde kyrkorna och många protestanter dog”.
– Det är en delförklaring. Jag säger inte att det skulle råda total religionsfrihet i landet, men det som katolska och protestantiska samfunden i Sydkorea arbetar med är att ha en dialog med Nordkorea. Det är en hårt kontrollerad religionsnärvaro i landet, en kontroll som så klart tar sig en del otäcka uttryck.

Har Nordkorea hjälpt er med resan?
– Med själva arrangemanget ja, men inte ekonomiskt om du syftar på det. Vi har varit i kontakt med Nordkoreas ambassad inför resan. Man kan som journalist inte åka in i landet på egen hand, utan man får en tolk som följer med en.

Men har ni fått några kostnader betalda, som mat, flygbiljetter eller hotell?
– Alltså…. vi har betalat resan själv.

Guillou åt koreansk bläckfisk

Kommunistiska partiets nära relationer med Nordkorea är långvariga och August Eliasson är därför inte den förste representanten för svenska kommunistpartier som frotterat sig med den koreanska diktaturens svenska ambassad. På sjuttiotalet, när partiet hade brutit sig ut ur KPML och hette KPML (r) ​var Jan Guillou en ​medlem i moderpartiet. När Guillou greps inför IB-rättegången – där han senare blev dömd för spioneri – ​hade han ett visitkort från Ri Sung Ryol, andresekreterare vid den nordkoreanska ambassaden.
– Han har besökt oss på redaktionen två gånger. Det har varit frågan om relativt formella besök av en tradition som kommunisterna har, erkände Guillou i polisförhören och berättade att han besökt Nordkoreas ambassad och ”tittat på propagandafilmer och ätit koreansk bläckfisk”.

RUBEN AGNARSSON

august_eliasson_13_0
I maj var journalisten August Eliasson i Nordkorea och gjorde reportage tillsammans med en tolk från den nordkoreanska staten. Foto: Kommunistiska partiet

 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.