Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Kommunisttidning hyllar Nordkorea

Ruben Agnarsson | 24 aug , 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
Kommunisttidning_hyllas_av_Nordkorea
I en tid då Nordkorea trappar upp sin retorik mot omvärlden, skrämmer västvärlden med kärnvapen, hotar med att utrota Sydkorea och USA från kartan och skickar upp testmissiler som ett led i landets skrämseltaktik/kärnvapenprogram, skickar den kommunistiska tidningen Proletären en reporter till Nordkorea för att skriva hyllningsreportage om den koreanska diktaturen.
I journalisten August Eliassons artikelserie beskrivs landets problem i första hand som ett resultat av bland annat japansk ockupation, USA-imperialismens bombkrig och ständiga krigshot. Trots att invånarna i Nordkorea förväntas tillbe Kim Jong Un och hans familj beskrivs Nordkorea i Proletärens propaganda-artiklar som ”det i grunden socialistiska landet” och försvaras som ”världens mest demoniserade land”.
USA är i själva verket det land som eskalerar konflikten i August Eliassons föreställningsvärld.
– Det är precis tvärtom. Det är USA som trappar upp retoriken. I så gott som alla fall är de ageranden och uttalanden som kommer från Nordkorea en respons på USA-övningar eller på uttalanden från Trump, som hans senaste utryck ”fire and fury”. Nordkoreas uttalanden är ett svar på vad man kommer att göra om USA anfaller Nordkorea.
– Media gillar att hitta på saker. Det som förmedlas är ofta falska nyheter eller taget ur sitt sammanhang, det vill säga USA:s agerande utelämnas. Det menar högeranalytiker i USA också, säger August Eliasson.

Otto Warmbiers död

I juni dog den 22-årige amerikanske studenten Otto Warmbier efter att ha blivit utlämnad till USA från Nordkorea. Warmbier, som befann sig i koma, greps i januari 2016 av nordkoreanska myndigheter efter att ha plockat ned en propagandaaffisch och dömdes därefter till 15 års hårt straffarbete.
”Den fruktansvärda behandling vår son fick i händerna på nordkoreanska staten säkerställde att inget annat resultat var möjligt”, skrev familjen i ett uttalande.
– Jag är absolut inte för att de anhöriga inte blev informerade om vad som hände. Det är beklagligt att de undanhållit information, säger August Eliasson.

Så du beklagar bara att de undanhållit information?
– Jag vet ju inte exakt vad som hänt…

Han hade plockat ned en propaganda-affisch.
– Domen är naturligtvis helt extrem. Det betecknas som ett brott mot samhällsordningen i Nordkorea, men det är inte jag som har skrivit lagarna där, säger August Eliasson, som höll ett föredrag om sin resa till Nordkorea på Kommunistiska partiets sommarläger i mitten av juli.

Toppar Open doors lista

Nordkorea har under 15 år i rad toppat Open Doors lista över länder där kristna förföljs. Enligt organisationen utstår kristna en extrem förföljelse och ett tjugotal kristna dödades under förra året (1 november 2015 till 31 oktober 2016) medan ett hundratal arresterades. Förtrycket är extremt högt på alla livets områden: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, kyrkolivet och livet som medborgare, konstaterar Open Doors.
Detta är fakta som förbises i Proletärens reportage. Orsaken till att det finns så få protestantiska kyrkor i landet är enligt tidningen Koreakriget i början av 1950-talet: ”Bombningarna förstörde kyrkorna och många protestanter dog”.
– Det är en delförklaring. Jag säger inte att det skulle råda total religionsfrihet i landet, men det som katolska och protestantiska samfunden i Sydkorea arbetar med är att ha en dialog med Nordkorea. Det är en hårt kontrollerad religionsnärvaro i landet, en kontroll som så klart tar sig en del otäcka uttryck.

Har Nordkorea hjälpt er med resan?
– Med själva arrangemanget ja, men inte ekonomiskt om du syftar på det. Vi har varit i kontakt med Nordkoreas ambassad inför resan. Man kan som journalist inte åka in i landet på egen hand, utan man får en tolk som följer med en.

Men har ni fått några kostnader betalda, som mat, flygbiljetter eller hotell?
– Alltså…. vi har betalat resan själv.

Guillou åt koreansk bläckfisk

Kommunistiska partiets nära relationer med Nordkorea är långvariga och August Eliasson är därför inte den förste representanten för svenska kommunistpartier som frotterat sig med den koreanska diktaturens svenska ambassad. På sjuttiotalet, när partiet hade brutit sig ut ur KPML och hette KPML (r) ​var Jan Guillou en ​medlem i moderpartiet. När Guillou greps inför IB-rättegången – där han senare blev dömd för spioneri – ​hade han ett visitkort från Ri Sung Ryol, andresekreterare vid den nordkoreanska ambassaden.
– Han har besökt oss på redaktionen två gånger. Det har varit frågan om relativt formella besök av en tradition som kommunisterna har, erkände Guillou i polisförhören och berättade att han besökt Nordkoreas ambassad och ”tittat på propagandafilmer och ätit koreansk bläckfisk”.

RUBEN AGNARSSON

august_eliasson_13_0
I maj var journalisten August Eliasson i Nordkorea och gjorde reportage tillsammans med en tolk från den nordkoreanska staten. Foto: Kommunistiska partiet

 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.