Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att fånga en valvind

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
Att_fanga_en_valvind
Han kryssades in i Europaparlamentet år 1999 från sin femte plats och fick tillräckligt med personkryss i riksdagsvalet år 2006 för att få en riksdagsplats från sin tredje plats i Dalarnas län.
Lennart Sacrédeus har dessutom valts in i kyrkomötet vid två tillfällen och hade dessutom flest förstaplaceringar i provvalet inom KD inför EU-valet år 2009, men kom trots detta inte med på valsedlarna.
Han fick därefter flest röster av Dalarnas riksdagskandidater i valen 2010 och 2014, men kom inte in i riksdagen eftersom Dalarna inte fick något riksdagsmandat – som ett resultat av KD:s skrala valresultat.
Lennart Sacrédeus ställer nu upp hos den kyrkliga nomineringsgruppen Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) inför kyrkomötet den 17 september. Han är dessutom med i det interna provvalet för riksdagsvalet som pågår just nu i Dalarnas län.

Värna livet

Den erfarne politikern från Mora, som suttit i både EU-parlamentet, riksdagen och i kyrkomötet i Uppsala, lyfter fram sitt kyrkliga förbunds betoning på ekumeniken och trosförmedlingen i hemmet som centralt.
– Vi betonar även kampen för de förföljda kristna och vill ha en betydligt mer balanserad syn på Israel än den nuvarande kyrkoledningen har, säger han till Inblick.
Människovärdet är en annan hjärtefråga, både för Sacrédeus och förbundet. ”Kyrkan ska värna livet från dess början till dess slut”, säger förbundets program.

Står du till förfogande i riksdagsvalet nästa år?
– Det är en öppen fråga. Till att börja med står jag till förfogande i provvalet som pågår nu. Sedan får framtiden utvisa om det blir aktuellt med att delta i riksdagsvalet.

Vad gjorde att du slog igenom i EU-valet 1999?
– Det fanns, och finns, en stark opinion inom Allianspartierna som inte med hull och hår köper att allt för mycket makt ska lämna Sveriges riksdag. Jag vågade stå upp och säga att EU-samarbetet är bra, men inte europeisk centralisering. Det måste finnas en närhet till beslutsfattandet och till väljarna, förklarar Lennart Sacrédeus.
– Sedan fanns det andra underliggande strömningar som jag kunde fånga upp. Abortfrågan kom upp i valet, det var en reporter på Aftonbladet som tidigare jobbat på Dagen som hade följt abortfrågan internt inom partistyrelsen och ville avslöja att det fanns en så kallad abortmotståndare som var kandidat till Europaparlamentet.
– Det där ledde till en hel del media-uppmärksamhet sista veckan innan valet, där bland annat jag och Alf Svensson intervjuades av Ekot.

Riksdagsvalet år 2004 kryssades du från tredje till första plats, vilken fråga var det där som bidrog?
– Jag tror att det kanske var tidigare politiska meriter, att jag sågs som en engagerad person för länet, med traditionella, kristna och värdekonservativa ståndpunkter. Väljarna såg mig på det sättet som förutsägbar, i positiv bemärkelse.

Hur förklarar du partiets succéval 1998 då KD fick 11,8 procent?
– Ett enkelt svar är att Alf Svensson var omåttligt populär då, samtidigt som övriga Allianspartier i motsvarande mån hade ledarproblem. KD hade dessutom ett antal klara valfrågor, familjepolitiken var betydligt tydligare i partiet då, med vårdnadsbidraget och en betoning på familjernas självbestämmande. Partiet tog den ideologiska debatten och lyfte fram ideologin som sådan, med människovärdet och den kristna etiken som grund för den västerländska kulturen. 1998 tolkades KD som en trygg hamn, som försvarade de västerländska kulturens värden.
– I dag har vi delvis tappat de klassiska frihetsfrågor. Det är otroligt viktigt att återvinna familjepolitiken. Sjukvårdsfrågorna är en annan viktig framtidsfråga. Vi behöver visa på att Kristdemokraterna resonerar på ett annat sätt, utifrån ett kristet-etiskt tänkande, att vi förvaltar ett kulturarv. Vi måste lyfta fram vår argumentation och våra djupa rötter.

Ideologi viktigt

Lennart Sacrédeus är bekymrad över att partiet under ganska lång tid, i flera decennier, inte har satsat riktigt på argumentationslinjen och att lyfta fram den kristdemokratiska ideologin. Han menar att enstaka sakfrågor eller partiledarens popularitet ibland har blivit viktigare än den ideologiska förankringen.
– Vi har en stark politisk ideologi. När jag lyssnade på Helmut Kohls avskedstal beskrev han CDU som sin politiska hemvist, eller hembygd. Jag önskar att kristenheten och värdekonservativa människor med ett socialt hjärta som är bekymrade över förhastade sociala förändringar i det svenska samhället skulle se KD som sin politiska hembygd.
– Vi behöver en partiledning som vårdar den här hembygden som gör att människor känner sig hemma.

Brott mot historiken

Han tar ett aktuellt exempel för att förtydliga sitt resonemang:
– Ebba Busch Thor markering mot Stefan Löfvéns krav på präster att viga samkönade par var jättebra, men det var samtidigt ett onödigt tillägg att hon själv är för enkönade relationer.
– Det är ett brott mot partiets historik. Vi var det parti som under Alf Svensson och Göran Hägglund stod upp för det kristna äktenskapet mellan man och kvinna. Vi stod upp för äktenskapet som en viktig institution, som en del av skapelseordningen mellan en man och en kvinna.
Han är samtidigt djupt imponerad och tacksam över Lars Adaktussons engagemang i partiet.
– Det är otroligt värdefullt. Det är bara att hoppas att rikstinget i Uppsala i slutet av oktober väljer Lars Adaktusson till vice partiordförande, så att han får en tung post i partiet inför riksdagsvalet nästa år. Det skulle inge hopp, avslutar Lennart Sacrédeus.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.