Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att fånga en valvind

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
Att_fanga_en_valvind
Han kryssades in i Europaparlamentet år 1999 från sin femte plats och fick tillräckligt med personkryss i riksdagsvalet år 2006 för att få en riksdagsplats från sin tredje plats i Dalarnas län.
Lennart Sacrédeus har dessutom valts in i kyrkomötet vid två tillfällen och hade dessutom flest förstaplaceringar i provvalet inom KD inför EU-valet år 2009, men kom trots detta inte med på valsedlarna.
Han fick därefter flest röster av Dalarnas riksdagskandidater i valen 2010 och 2014, men kom inte in i riksdagen eftersom Dalarna inte fick något riksdagsmandat – som ett resultat av KD:s skrala valresultat.
Lennart Sacrédeus ställer nu upp hos den kyrkliga nomineringsgruppen Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) inför kyrkomötet den 17 september. Han är dessutom med i det interna provvalet för riksdagsvalet som pågår just nu i Dalarnas län.

Värna livet

Den erfarne politikern från Mora, som suttit i både EU-parlamentet, riksdagen och i kyrkomötet i Uppsala, lyfter fram sitt kyrkliga förbunds betoning på ekumeniken och trosförmedlingen i hemmet som centralt.
– Vi betonar även kampen för de förföljda kristna och vill ha en betydligt mer balanserad syn på Israel än den nuvarande kyrkoledningen har, säger han till Inblick.
Människovärdet är en annan hjärtefråga, både för Sacrédeus och förbundet. ”Kyrkan ska värna livet från dess början till dess slut”, säger förbundets program.

Står du till förfogande i riksdagsvalet nästa år?
– Det är en öppen fråga. Till att börja med står jag till förfogande i provvalet som pågår nu. Sedan får framtiden utvisa om det blir aktuellt med att delta i riksdagsvalet.

Vad gjorde att du slog igenom i EU-valet 1999?
– Det fanns, och finns, en stark opinion inom Allianspartierna som inte med hull och hår köper att allt för mycket makt ska lämna Sveriges riksdag. Jag vågade stå upp och säga att EU-samarbetet är bra, men inte europeisk centralisering. Det måste finnas en närhet till beslutsfattandet och till väljarna, förklarar Lennart Sacrédeus.
– Sedan fanns det andra underliggande strömningar som jag kunde fånga upp. Abortfrågan kom upp i valet, det var en reporter på Aftonbladet som tidigare jobbat på Dagen som hade följt abortfrågan internt inom partistyrelsen och ville avslöja att det fanns en så kallad abortmotståndare som var kandidat till Europaparlamentet.
– Det där ledde till en hel del media-uppmärksamhet sista veckan innan valet, där bland annat jag och Alf Svensson intervjuades av Ekot.

Riksdagsvalet år 2004 kryssades du från tredje till första plats, vilken fråga var det där som bidrog?
– Jag tror att det kanske var tidigare politiska meriter, att jag sågs som en engagerad person för länet, med traditionella, kristna och värdekonservativa ståndpunkter. Väljarna såg mig på det sättet som förutsägbar, i positiv bemärkelse.

Hur förklarar du partiets succéval 1998 då KD fick 11,8 procent?
– Ett enkelt svar är att Alf Svensson var omåttligt populär då, samtidigt som övriga Allianspartier i motsvarande mån hade ledarproblem. KD hade dessutom ett antal klara valfrågor, familjepolitiken var betydligt tydligare i partiet då, med vårdnadsbidraget och en betoning på familjernas självbestämmande. Partiet tog den ideologiska debatten och lyfte fram ideologin som sådan, med människovärdet och den kristna etiken som grund för den västerländska kulturen. 1998 tolkades KD som en trygg hamn, som försvarade de västerländska kulturens värden.
– I dag har vi delvis tappat de klassiska frihetsfrågor. Det är otroligt viktigt att återvinna familjepolitiken. Sjukvårdsfrågorna är en annan viktig framtidsfråga. Vi behöver visa på att Kristdemokraterna resonerar på ett annat sätt, utifrån ett kristet-etiskt tänkande, att vi förvaltar ett kulturarv. Vi måste lyfta fram vår argumentation och våra djupa rötter.

Ideologi viktigt

Lennart Sacrédeus är bekymrad över att partiet under ganska lång tid, i flera decennier, inte har satsat riktigt på argumentationslinjen och att lyfta fram den kristdemokratiska ideologin. Han menar att enstaka sakfrågor eller partiledarens popularitet ibland har blivit viktigare än den ideologiska förankringen.
– Vi har en stark politisk ideologi. När jag lyssnade på Helmut Kohls avskedstal beskrev han CDU som sin politiska hemvist, eller hembygd. Jag önskar att kristenheten och värdekonservativa människor med ett socialt hjärta som är bekymrade över förhastade sociala förändringar i det svenska samhället skulle se KD som sin politiska hembygd.
– Vi behöver en partiledning som vårdar den här hembygden som gör att människor känner sig hemma.

Brott mot historiken

Han tar ett aktuellt exempel för att förtydliga sitt resonemang:
– Ebba Busch Thor markering mot Stefan Löfvéns krav på präster att viga samkönade par var jättebra, men det var samtidigt ett onödigt tillägg att hon själv är för enkönade relationer.
– Det är ett brott mot partiets historik. Vi var det parti som under Alf Svensson och Göran Hägglund stod upp för det kristna äktenskapet mellan man och kvinna. Vi stod upp för äktenskapet som en viktig institution, som en del av skapelseordningen mellan en man och en kvinna.
Han är samtidigt djupt imponerad och tacksam över Lars Adaktussons engagemang i partiet.
– Det är otroligt värdefullt. Det är bara att hoppas att rikstinget i Uppsala i slutet av oktober väljer Lars Adaktusson till vice partiordförande, så att han får en tung post i partiet inför riksdagsvalet nästa år. Det skulle inge hopp, avslutar Lennart Sacrédeus.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.