Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att fånga en valvind

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
Att_fanga_en_valvind
Han kryssades in i Europaparlamentet år 1999 från sin femte plats och fick tillräckligt med personkryss i riksdagsvalet år 2006 för att få en riksdagsplats från sin tredje plats i Dalarnas län.
Lennart Sacrédeus har dessutom valts in i kyrkomötet vid två tillfällen och hade dessutom flest förstaplaceringar i provvalet inom KD inför EU-valet år 2009, men kom trots detta inte med på valsedlarna.
Han fick därefter flest röster av Dalarnas riksdagskandidater i valen 2010 och 2014, men kom inte in i riksdagen eftersom Dalarna inte fick något riksdagsmandat – som ett resultat av KD:s skrala valresultat.
Lennart Sacrédeus ställer nu upp hos den kyrkliga nomineringsgruppen Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) inför kyrkomötet den 17 september. Han är dessutom med i det interna provvalet för riksdagsvalet som pågår just nu i Dalarnas län.

Värna livet

Den erfarne politikern från Mora, som suttit i både EU-parlamentet, riksdagen och i kyrkomötet i Uppsala, lyfter fram sitt kyrkliga förbunds betoning på ekumeniken och trosförmedlingen i hemmet som centralt.
– Vi betonar även kampen för de förföljda kristna och vill ha en betydligt mer balanserad syn på Israel än den nuvarande kyrkoledningen har, säger han till Inblick.
Människovärdet är en annan hjärtefråga, både för Sacrédeus och förbundet. ”Kyrkan ska värna livet från dess början till dess slut”, säger förbundets program.

Står du till förfogande i riksdagsvalet nästa år?
– Det är en öppen fråga. Till att börja med står jag till förfogande i provvalet som pågår nu. Sedan får framtiden utvisa om det blir aktuellt med att delta i riksdagsvalet.

Vad gjorde att du slog igenom i EU-valet 1999?
– Det fanns, och finns, en stark opinion inom Allianspartierna som inte med hull och hår köper att allt för mycket makt ska lämna Sveriges riksdag. Jag vågade stå upp och säga att EU-samarbetet är bra, men inte europeisk centralisering. Det måste finnas en närhet till beslutsfattandet och till väljarna, förklarar Lennart Sacrédeus.
– Sedan fanns det andra underliggande strömningar som jag kunde fånga upp. Abortfrågan kom upp i valet, det var en reporter på Aftonbladet som tidigare jobbat på Dagen som hade följt abortfrågan internt inom partistyrelsen och ville avslöja att det fanns en så kallad abortmotståndare som var kandidat till Europaparlamentet.
– Det där ledde till en hel del media-uppmärksamhet sista veckan innan valet, där bland annat jag och Alf Svensson intervjuades av Ekot.

Riksdagsvalet år 2004 kryssades du från tredje till första plats, vilken fråga var det där som bidrog?
– Jag tror att det kanske var tidigare politiska meriter, att jag sågs som en engagerad person för länet, med traditionella, kristna och värdekonservativa ståndpunkter. Väljarna såg mig på det sättet som förutsägbar, i positiv bemärkelse.

Hur förklarar du partiets succéval 1998 då KD fick 11,8 procent?
– Ett enkelt svar är att Alf Svensson var omåttligt populär då, samtidigt som övriga Allianspartier i motsvarande mån hade ledarproblem. KD hade dessutom ett antal klara valfrågor, familjepolitiken var betydligt tydligare i partiet då, med vårdnadsbidraget och en betoning på familjernas självbestämmande. Partiet tog den ideologiska debatten och lyfte fram ideologin som sådan, med människovärdet och den kristna etiken som grund för den västerländska kulturen. 1998 tolkades KD som en trygg hamn, som försvarade de västerländska kulturens värden.
– I dag har vi delvis tappat de klassiska frihetsfrågor. Det är otroligt viktigt att återvinna familjepolitiken. Sjukvårdsfrågorna är en annan viktig framtidsfråga. Vi behöver visa på att Kristdemokraterna resonerar på ett annat sätt, utifrån ett kristet-etiskt tänkande, att vi förvaltar ett kulturarv. Vi måste lyfta fram vår argumentation och våra djupa rötter.

Ideologi viktigt

Lennart Sacrédeus är bekymrad över att partiet under ganska lång tid, i flera decennier, inte har satsat riktigt på argumentationslinjen och att lyfta fram den kristdemokratiska ideologin. Han menar att enstaka sakfrågor eller partiledarens popularitet ibland har blivit viktigare än den ideologiska förankringen.
– Vi har en stark politisk ideologi. När jag lyssnade på Helmut Kohls avskedstal beskrev han CDU som sin politiska hemvist, eller hembygd. Jag önskar att kristenheten och värdekonservativa människor med ett socialt hjärta som är bekymrade över förhastade sociala förändringar i det svenska samhället skulle se KD som sin politiska hembygd.
– Vi behöver en partiledning som vårdar den här hembygden som gör att människor känner sig hemma.

Brott mot historiken

Han tar ett aktuellt exempel för att förtydliga sitt resonemang:
– Ebba Busch Thor markering mot Stefan Löfvéns krav på präster att viga samkönade par var jättebra, men det var samtidigt ett onödigt tillägg att hon själv är för enkönade relationer.
– Det är ett brott mot partiets historik. Vi var det parti som under Alf Svensson och Göran Hägglund stod upp för det kristna äktenskapet mellan man och kvinna. Vi stod upp för äktenskapet som en viktig institution, som en del av skapelseordningen mellan en man och en kvinna.
Han är samtidigt djupt imponerad och tacksam över Lars Adaktussons engagemang i partiet.
– Det är otroligt värdefullt. Det är bara att hoppas att rikstinget i Uppsala i slutet av oktober väljer Lars Adaktusson till vice partiordförande, så att han får en tung post i partiet inför riksdagsvalet nästa år. Det skulle inge hopp, avslutar Lennart Sacrédeus.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.