Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att fånga en valvind

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
Att_fanga_en_valvind
Han kryssades in i Europaparlamentet år 1999 från sin femte plats och fick tillräckligt med personkryss i riksdagsvalet år 2006 för att få en riksdagsplats från sin tredje plats i Dalarnas län.
Lennart Sacrédeus har dessutom valts in i kyrkomötet vid två tillfällen och hade dessutom flest förstaplaceringar i provvalet inom KD inför EU-valet år 2009, men kom trots detta inte med på valsedlarna.
Han fick därefter flest röster av Dalarnas riksdagskandidater i valen 2010 och 2014, men kom inte in i riksdagen eftersom Dalarna inte fick något riksdagsmandat – som ett resultat av KD:s skrala valresultat.
Lennart Sacrédeus ställer nu upp hos den kyrkliga nomineringsgruppen Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) inför kyrkomötet den 17 september. Han är dessutom med i det interna provvalet för riksdagsvalet som pågår just nu i Dalarnas län.

Värna livet

Den erfarne politikern från Mora, som suttit i både EU-parlamentet, riksdagen och i kyrkomötet i Uppsala, lyfter fram sitt kyrkliga förbunds betoning på ekumeniken och trosförmedlingen i hemmet som centralt.
– Vi betonar även kampen för de förföljda kristna och vill ha en betydligt mer balanserad syn på Israel än den nuvarande kyrkoledningen har, säger han till Inblick.
Människovärdet är en annan hjärtefråga, både för Sacrédeus och förbundet. ”Kyrkan ska värna livet från dess början till dess slut”, säger förbundets program.

Står du till förfogande i riksdagsvalet nästa år?
– Det är en öppen fråga. Till att börja med står jag till förfogande i provvalet som pågår nu. Sedan får framtiden utvisa om det blir aktuellt med att delta i riksdagsvalet.

Vad gjorde att du slog igenom i EU-valet 1999?
– Det fanns, och finns, en stark opinion inom Allianspartierna som inte med hull och hår köper att allt för mycket makt ska lämna Sveriges riksdag. Jag vågade stå upp och säga att EU-samarbetet är bra, men inte europeisk centralisering. Det måste finnas en närhet till beslutsfattandet och till väljarna, förklarar Lennart Sacrédeus.
– Sedan fanns det andra underliggande strömningar som jag kunde fånga upp. Abortfrågan kom upp i valet, det var en reporter på Aftonbladet som tidigare jobbat på Dagen som hade följt abortfrågan internt inom partistyrelsen och ville avslöja att det fanns en så kallad abortmotståndare som var kandidat till Europaparlamentet.
– Det där ledde till en hel del media-uppmärksamhet sista veckan innan valet, där bland annat jag och Alf Svensson intervjuades av Ekot.

Riksdagsvalet år 2004 kryssades du från tredje till första plats, vilken fråga var det där som bidrog?
– Jag tror att det kanske var tidigare politiska meriter, att jag sågs som en engagerad person för länet, med traditionella, kristna och värdekonservativa ståndpunkter. Väljarna såg mig på det sättet som förutsägbar, i positiv bemärkelse.

Hur förklarar du partiets succéval 1998 då KD fick 11,8 procent?
– Ett enkelt svar är att Alf Svensson var omåttligt populär då, samtidigt som övriga Allianspartier i motsvarande mån hade ledarproblem. KD hade dessutom ett antal klara valfrågor, familjepolitiken var betydligt tydligare i partiet då, med vårdnadsbidraget och en betoning på familjernas självbestämmande. Partiet tog den ideologiska debatten och lyfte fram ideologin som sådan, med människovärdet och den kristna etiken som grund för den västerländska kulturen. 1998 tolkades KD som en trygg hamn, som försvarade de västerländska kulturens värden.
– I dag har vi delvis tappat de klassiska frihetsfrågor. Det är otroligt viktigt att återvinna familjepolitiken. Sjukvårdsfrågorna är en annan viktig framtidsfråga. Vi behöver visa på att Kristdemokraterna resonerar på ett annat sätt, utifrån ett kristet-etiskt tänkande, att vi förvaltar ett kulturarv. Vi måste lyfta fram vår argumentation och våra djupa rötter.

Ideologi viktigt

Lennart Sacrédeus är bekymrad över att partiet under ganska lång tid, i flera decennier, inte har satsat riktigt på argumentationslinjen och att lyfta fram den kristdemokratiska ideologin. Han menar att enstaka sakfrågor eller partiledarens popularitet ibland har blivit viktigare än den ideologiska förankringen.
– Vi har en stark politisk ideologi. När jag lyssnade på Helmut Kohls avskedstal beskrev han CDU som sin politiska hemvist, eller hembygd. Jag önskar att kristenheten och värdekonservativa människor med ett socialt hjärta som är bekymrade över förhastade sociala förändringar i det svenska samhället skulle se KD som sin politiska hembygd.
– Vi behöver en partiledning som vårdar den här hembygden som gör att människor känner sig hemma.

Brott mot historiken

Han tar ett aktuellt exempel för att förtydliga sitt resonemang:
– Ebba Busch Thor markering mot Stefan Löfvéns krav på präster att viga samkönade par var jättebra, men det var samtidigt ett onödigt tillägg att hon själv är för enkönade relationer.
– Det är ett brott mot partiets historik. Vi var det parti som under Alf Svensson och Göran Hägglund stod upp för det kristna äktenskapet mellan man och kvinna. Vi stod upp för äktenskapet som en viktig institution, som en del av skapelseordningen mellan en man och en kvinna.
Han är samtidigt djupt imponerad och tacksam över Lars Adaktussons engagemang i partiet.
– Det är otroligt värdefullt. Det är bara att hoppas att rikstinget i Uppsala i slutet av oktober väljer Lars Adaktusson till vice partiordförande, så att han får en tung post i partiet inför riksdagsvalet nästa år. Det skulle inge hopp, avslutar Lennart Sacrédeus.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.