Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Att fånga en valvind

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
Att_fanga_en_valvind
Han kryssades in i Europaparlamentet år 1999 från sin femte plats och fick tillräckligt med personkryss i riksdagsvalet år 2006 för att få en riksdagsplats från sin tredje plats i Dalarnas län.
Lennart Sacrédeus har dessutom valts in i kyrkomötet vid två tillfällen och hade dessutom flest förstaplaceringar i provvalet inom KD inför EU-valet år 2009, men kom trots detta inte med på valsedlarna.
Han fick därefter flest röster av Dalarnas riksdagskandidater i valen 2010 och 2014, men kom inte in i riksdagen eftersom Dalarna inte fick något riksdagsmandat – som ett resultat av KD:s skrala valresultat.
Lennart Sacrédeus ställer nu upp hos den kyrkliga nomineringsgruppen Kristdemokrater för en levande kyrka (KR) inför kyrkomötet den 17 september. Han är dessutom med i det interna provvalet för riksdagsvalet som pågår just nu i Dalarnas län.

Värna livet

Den erfarne politikern från Mora, som suttit i både EU-parlamentet, riksdagen och i kyrkomötet i Uppsala, lyfter fram sitt kyrkliga förbunds betoning på ekumeniken och trosförmedlingen i hemmet som centralt.
– Vi betonar även kampen för de förföljda kristna och vill ha en betydligt mer balanserad syn på Israel än den nuvarande kyrkoledningen har, säger han till Inblick.
Människovärdet är en annan hjärtefråga, både för Sacrédeus och förbundet. ”Kyrkan ska värna livet från dess början till dess slut”, säger förbundets program.

Står du till förfogande i riksdagsvalet nästa år?
– Det är en öppen fråga. Till att börja med står jag till förfogande i provvalet som pågår nu. Sedan får framtiden utvisa om det blir aktuellt med att delta i riksdagsvalet.

Vad gjorde att du slog igenom i EU-valet 1999?
– Det fanns, och finns, en stark opinion inom Allianspartierna som inte med hull och hår köper att allt för mycket makt ska lämna Sveriges riksdag. Jag vågade stå upp och säga att EU-samarbetet är bra, men inte europeisk centralisering. Det måste finnas en närhet till beslutsfattandet och till väljarna, förklarar Lennart Sacrédeus.
– Sedan fanns det andra underliggande strömningar som jag kunde fånga upp. Abortfrågan kom upp i valet, det var en reporter på Aftonbladet som tidigare jobbat på Dagen som hade följt abortfrågan internt inom partistyrelsen och ville avslöja att det fanns en så kallad abortmotståndare som var kandidat till Europaparlamentet.
– Det där ledde till en hel del media-uppmärksamhet sista veckan innan valet, där bland annat jag och Alf Svensson intervjuades av Ekot.

Riksdagsvalet år 2004 kryssades du från tredje till första plats, vilken fråga var det där som bidrog?
– Jag tror att det kanske var tidigare politiska meriter, att jag sågs som en engagerad person för länet, med traditionella, kristna och värdekonservativa ståndpunkter. Väljarna såg mig på det sättet som förutsägbar, i positiv bemärkelse.

Hur förklarar du partiets succéval 1998 då KD fick 11,8 procent?
– Ett enkelt svar är att Alf Svensson var omåttligt populär då, samtidigt som övriga Allianspartier i motsvarande mån hade ledarproblem. KD hade dessutom ett antal klara valfrågor, familjepolitiken var betydligt tydligare i partiet då, med vårdnadsbidraget och en betoning på familjernas självbestämmande. Partiet tog den ideologiska debatten och lyfte fram ideologin som sådan, med människovärdet och den kristna etiken som grund för den västerländska kulturen. 1998 tolkades KD som en trygg hamn, som försvarade de västerländska kulturens värden.
– I dag har vi delvis tappat de klassiska frihetsfrågor. Det är otroligt viktigt att återvinna familjepolitiken. Sjukvårdsfrågorna är en annan viktig framtidsfråga. Vi behöver visa på att Kristdemokraterna resonerar på ett annat sätt, utifrån ett kristet-etiskt tänkande, att vi förvaltar ett kulturarv. Vi måste lyfta fram vår argumentation och våra djupa rötter.

Ideologi viktigt

Lennart Sacrédeus är bekymrad över att partiet under ganska lång tid, i flera decennier, inte har satsat riktigt på argumentationslinjen och att lyfta fram den kristdemokratiska ideologin. Han menar att enstaka sakfrågor eller partiledarens popularitet ibland har blivit viktigare än den ideologiska förankringen.
– Vi har en stark politisk ideologi. När jag lyssnade på Helmut Kohls avskedstal beskrev han CDU som sin politiska hemvist, eller hembygd. Jag önskar att kristenheten och värdekonservativa människor med ett socialt hjärta som är bekymrade över förhastade sociala förändringar i det svenska samhället skulle se KD som sin politiska hembygd.
– Vi behöver en partiledning som vårdar den här hembygden som gör att människor känner sig hemma.

Brott mot historiken

Han tar ett aktuellt exempel för att förtydliga sitt resonemang:
– Ebba Busch Thor markering mot Stefan Löfvéns krav på präster att viga samkönade par var jättebra, men det var samtidigt ett onödigt tillägg att hon själv är för enkönade relationer.
– Det är ett brott mot partiets historik. Vi var det parti som under Alf Svensson och Göran Hägglund stod upp för det kristna äktenskapet mellan man och kvinna. Vi stod upp för äktenskapet som en viktig institution, som en del av skapelseordningen mellan en man och en kvinna.
Han är samtidigt djupt imponerad och tacksam över Lars Adaktussons engagemang i partiet.
– Det är otroligt värdefullt. Det är bara att hoppas att rikstinget i Uppsala i slutet av oktober väljer Lars Adaktusson till vice partiordförande, så att han får en tung post i partiet inför riksdagsvalet nästa år. Det skulle inge hopp, avslutar Lennart Sacrédeus.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
jamforelsen_ar_helt_barock
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
eBlick
sep 07, 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
eBlick
aug 31, 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
eBlick
aug 31, 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
eBlick
aug 24, 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
eBlick
aug 24, 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Diana Paducah Abrahamsson | 23 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 13 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 07 sep, 2017
Ruben Agnarsson | 04 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 29 aug, 2017
Bength Gustafson | 18 aug, 2017
Ruben Agnarsson | 08 aug, 2017
Bength Gustafson | 31 jul, 2017
Bength Gustafson | 21 jun, 2017