Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sena aborter splittrar läkarkåren

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
Sena_aborter_splittrar_lakarkaren
Barnläkaren som försökte rädda ett aborterat foster som föddes i vecka 22 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna fick kritik av Sveriges gynekologer för sina livräddningsförsök. Svensk förening för obstetrik och gynekologi menade att det är fel att rädda livet på ett foster som är tänkt att aborteras.
Socialstyrelsens rättsliga råd slog då fast att inget fel gjordes, eftersom fostret hade hjärta, lungor och andades, samt rörde sig och pep lite grann.
”Det är ju en läkares grunduppgift att försöka rädda foster som lever”, sade rådets ordförande Göran Ewerlöf till Sveriges Television (SVT).
Göran Ewerlöf uppmanade istället gynekologerna att avliva barnet i vecka 21 , genom att spruta kaliumlösning genom kvinnans mage och in i fostrets hjärta. Något som i sin tur gynekologerna vägrar att göra.
Göran Ewerlöf menade att det är den abortläkare som låter ett foster stötas ut levande i vecka 22 som bryter mot lagen.
– Då har läkaren som gjort aborten inte följt abortlagens bestämmelser. Det är min uppfattning, sade han till SVT.

Mellan två stolar

Abortlagens och socialstyrelsens krav hamnar alltså mellan två stolar: Gynekologerna vill inte avliva långt gångna foster och barnläkarna envisas med att försöka rädda sent aborterade foster.
– Ja, så kan man beskriva det, bekräftar Göran Ewerlöf för Inblick.

Lagen ger alltså stöd för barnläkare som försöker rädda barn som via en abort kommer ut i vecka 22?
– Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, men den här inställningen gäller inte på alla platser. Det är lite olika uppfattningar på olika platser i landet. I Uppsala och Umeå har man den här inställningen att man ska försöka rädda barnet. I Stockholm och i södra delen av landet har man en annan uppfattning.

Du är samtidigt kritisk till att gynekologerna inte avslutar aborterna innan 21:a veckans utgång?

– Ja, där har vi ju tolkat lagen så att aborten ska vara avslutad innan graviditeten har passerat 21 veckor och sex dagar. Jag har uttryckt kritik på så sätt att vi har påpekat att aborten ska vara avslutad innan dess.

Kan du förstå att gynekologerna inte vill göra detta?
– Ja, det är det här som är det stora dilemmat, kvinnors rätt mot fostrets rätt. Från vecka 22 så tar fostrets rätt över.

Vill träffa Socialstyrelsen

Sveriges gynekologer och barnmorskor vill nu träffa Socialstyrelsen för att samtala om de sena aborterna. Sveriges barnläkare är dock inte inbjudna.
– Vi kontaktade gemensamt Socialstyrelsen för att få en dialog kring hur man bäst lägger upp handläggning av sena aborter. Med anledning av den debatt som har varit, säger Andreas Herbst, ordförande i Svensk förening för gynekologi och obstetrik, SFOG, till Dagens Medicin.
Brevet till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell är dock endast undertecknat av Andreas Herbst och Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.
– Tanken är att det är gynekologer och barnmorskor som handlägger aborter och vi gjorde gemensam sak och kontaktade Socialstyrelsen. Det var inte så att vi valde bort barnläkarna i det här sammanhanget utan det var vi som gemensamt vårdar patienten i samband med abort som tog kontakten, säger Andreas Herbst till Dagens Medicin.
Olivia Wigzell betonar i tidningen att Socialstyrelsen gärna bjuder in till ett möte för alla berörda aktörer, vilket även Andreas Herbst ställer sig positiv till.

Arbetsgrupp

För att undvika att liknande situationer uppstår igen har gynekologer och neonatalläkare skapat en gemensam arbetsgrupp för att ”förbättra rutinerna”.
Neonatalläkaren Katarina Strand Brodd, som försökt rädda aborterade foster i vecka 22, deltar i arbetsgruppen. Hon önskar att alla aborter var avslutade i vecka 22.
– Efter det har vi en ny patient som är ett barn. Och som generellt, om man ser till barn som är födda i vecka 22, inte är ett hopplöst fall — utan har en 40-procentig överlevnad i Sverige, säger Katarina Strand Brodd till Dagens Medicin.
Det kan samtidigt innebära att abortgränsen måste sänkas.
– Ska aborten vara avslutad vecka 21+6 måste den påbörjas senast vecka 21+2 kanske. Då sänker man i praktiken abortgränsen några dagar, säger hon till tidningen.
Ingrid Bergelin, läkare vid Mora lasarett och som representerar gynekologerna i läkarnas gemensamma arbetsgrupp, anser å sin sida att aborträtten är mycket viktig.
– Det här är svåra etiska frågeställningar och vi har en abortlag att förhålla oss till, men vi hoppas kunna nå en samsyn vad gäller det här mycket svåra gränsområdet, säger hon.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
jamforelsen_ar_helt_barock
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
eBlick
sep 07, 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
eBlick
aug 31, 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
eBlick
aug 31, 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
eBlick
aug 24, 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
eBlick
aug 24, 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Diana Paducah Abrahamsson | 23 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 13 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 07 sep, 2017
Ruben Agnarsson | 04 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 29 aug, 2017
Bength Gustafson | 18 aug, 2017
Ruben Agnarsson | 08 aug, 2017
Bength Gustafson | 31 jul, 2017
Bength Gustafson | 21 jun, 2017