Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sena aborter splittrar läkarkåren

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
Sena_aborter_splittrar_lakarkaren
Barnläkaren som försökte rädda ett aborterat foster som föddes i vecka 22 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna fick kritik av Sveriges gynekologer för sina livräddningsförsök. Svensk förening för obstetrik och gynekologi menade att det är fel att rädda livet på ett foster som är tänkt att aborteras.
Socialstyrelsens rättsliga råd slog då fast att inget fel gjordes, eftersom fostret hade hjärta, lungor och andades, samt rörde sig och pep lite grann.
”Det är ju en läkares grunduppgift att försöka rädda foster som lever”, sade rådets ordförande Göran Ewerlöf till Sveriges Television (SVT).
Göran Ewerlöf uppmanade istället gynekologerna att avliva barnet i vecka 21 , genom att spruta kaliumlösning genom kvinnans mage och in i fostrets hjärta. Något som i sin tur gynekologerna vägrar att göra.
Göran Ewerlöf menade att det är den abortläkare som låter ett foster stötas ut levande i vecka 22 som bryter mot lagen.
– Då har läkaren som gjort aborten inte följt abortlagens bestämmelser. Det är min uppfattning, sade han till SVT.

Mellan två stolar

Abortlagens och socialstyrelsens krav hamnar alltså mellan två stolar: Gynekologerna vill inte avliva långt gångna foster och barnläkarna envisas med att försöka rädda sent aborterade foster.
– Ja, så kan man beskriva det, bekräftar Göran Ewerlöf för Inblick.

Lagen ger alltså stöd för barnläkare som försöker rädda barn som via en abort kommer ut i vecka 22?
– Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, men den här inställningen gäller inte på alla platser. Det är lite olika uppfattningar på olika platser i landet. I Uppsala och Umeå har man den här inställningen att man ska försöka rädda barnet. I Stockholm och i södra delen av landet har man en annan uppfattning.

Du är samtidigt kritisk till att gynekologerna inte avslutar aborterna innan 21:a veckans utgång?

– Ja, där har vi ju tolkat lagen så att aborten ska vara avslutad innan graviditeten har passerat 21 veckor och sex dagar. Jag har uttryckt kritik på så sätt att vi har påpekat att aborten ska vara avslutad innan dess.

Kan du förstå att gynekologerna inte vill göra detta?
– Ja, det är det här som är det stora dilemmat, kvinnors rätt mot fostrets rätt. Från vecka 22 så tar fostrets rätt över.

Vill träffa Socialstyrelsen

Sveriges gynekologer och barnmorskor vill nu träffa Socialstyrelsen för att samtala om de sena aborterna. Sveriges barnläkare är dock inte inbjudna.
– Vi kontaktade gemensamt Socialstyrelsen för att få en dialog kring hur man bäst lägger upp handläggning av sena aborter. Med anledning av den debatt som har varit, säger Andreas Herbst, ordförande i Svensk förening för gynekologi och obstetrik, SFOG, till Dagens Medicin.
Brevet till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell är dock endast undertecknat av Andreas Herbst och Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.
– Tanken är att det är gynekologer och barnmorskor som handlägger aborter och vi gjorde gemensam sak och kontaktade Socialstyrelsen. Det var inte så att vi valde bort barnläkarna i det här sammanhanget utan det var vi som gemensamt vårdar patienten i samband med abort som tog kontakten, säger Andreas Herbst till Dagens Medicin.
Olivia Wigzell betonar i tidningen att Socialstyrelsen gärna bjuder in till ett möte för alla berörda aktörer, vilket även Andreas Herbst ställer sig positiv till.

Arbetsgrupp

För att undvika att liknande situationer uppstår igen har gynekologer och neonatalläkare skapat en gemensam arbetsgrupp för att ”förbättra rutinerna”.
Neonatalläkaren Katarina Strand Brodd, som försökt rädda aborterade foster i vecka 22, deltar i arbetsgruppen. Hon önskar att alla aborter var avslutade i vecka 22.
– Efter det har vi en ny patient som är ett barn. Och som generellt, om man ser till barn som är födda i vecka 22, inte är ett hopplöst fall — utan har en 40-procentig överlevnad i Sverige, säger Katarina Strand Brodd till Dagens Medicin.
Det kan samtidigt innebära att abortgränsen måste sänkas.
– Ska aborten vara avslutad vecka 21+6 måste den påbörjas senast vecka 21+2 kanske. Då sänker man i praktiken abortgränsen några dagar, säger hon till tidningen.
Ingrid Bergelin, läkare vid Mora lasarett och som representerar gynekologerna i läkarnas gemensamma arbetsgrupp, anser å sin sida att aborträtten är mycket viktig.
– Det här är svåra etiska frågeställningar och vi har en abortlag att förhålla oss till, men vi hoppas kunna nå en samsyn vad gäller det här mycket svåra gränsområdet, säger hon.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.