Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sena aborter splittrar läkarkåren

Ruben Agnarsson | 31 aug , 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
Sena_aborter_splittrar_lakarkaren
Barnläkaren som försökte rädda ett aborterat foster som föddes i vecka 22 på Mälarsjukhuset i Eskilstuna fick kritik av Sveriges gynekologer för sina livräddningsförsök. Svensk förening för obstetrik och gynekologi menade att det är fel att rädda livet på ett foster som är tänkt att aborteras.
Socialstyrelsens rättsliga råd slog då fast att inget fel gjordes, eftersom fostret hade hjärta, lungor och andades, samt rörde sig och pep lite grann.
”Det är ju en läkares grunduppgift att försöka rädda foster som lever”, sade rådets ordförande Göran Ewerlöf till Sveriges Television (SVT).
Göran Ewerlöf uppmanade istället gynekologerna att avliva barnet i vecka 21 , genom att spruta kaliumlösning genom kvinnans mage och in i fostrets hjärta. Något som i sin tur gynekologerna vägrar att göra.
Göran Ewerlöf menade att det är den abortläkare som låter ett foster stötas ut levande i vecka 22 som bryter mot lagen.
– Då har läkaren som gjort aborten inte följt abortlagens bestämmelser. Det är min uppfattning, sade han till SVT.

Mellan två stolar

Abortlagens och socialstyrelsens krav hamnar alltså mellan två stolar: Gynekologerna vill inte avliva långt gångna foster och barnläkarna envisas med att försöka rädda sent aborterade foster.
– Ja, så kan man beskriva det, bekräftar Göran Ewerlöf för Inblick.

Lagen ger alltså stöd för barnläkare som försöker rädda barn som via en abort kommer ut i vecka 22?
– Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, men den här inställningen gäller inte på alla platser. Det är lite olika uppfattningar på olika platser i landet. I Uppsala och Umeå har man den här inställningen att man ska försöka rädda barnet. I Stockholm och i södra delen av landet har man en annan uppfattning.

Du är samtidigt kritisk till att gynekologerna inte avslutar aborterna innan 21:a veckans utgång?

– Ja, där har vi ju tolkat lagen så att aborten ska vara avslutad innan graviditeten har passerat 21 veckor och sex dagar. Jag har uttryckt kritik på så sätt att vi har påpekat att aborten ska vara avslutad innan dess.

Kan du förstå att gynekologerna inte vill göra detta?
– Ja, det är det här som är det stora dilemmat, kvinnors rätt mot fostrets rätt. Från vecka 22 så tar fostrets rätt över.

Vill träffa Socialstyrelsen

Sveriges gynekologer och barnmorskor vill nu träffa Socialstyrelsen för att samtala om de sena aborterna. Sveriges barnläkare är dock inte inbjudna.
– Vi kontaktade gemensamt Socialstyrelsen för att få en dialog kring hur man bäst lägger upp handläggning av sena aborter. Med anledning av den debatt som har varit, säger Andreas Herbst, ordförande i Svensk förening för gynekologi och obstetrik, SFOG, till Dagens Medicin.
Brevet till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell är dock endast undertecknat av Andreas Herbst och Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet.
– Tanken är att det är gynekologer och barnmorskor som handlägger aborter och vi gjorde gemensam sak och kontaktade Socialstyrelsen. Det var inte så att vi valde bort barnläkarna i det här sammanhanget utan det var vi som gemensamt vårdar patienten i samband med abort som tog kontakten, säger Andreas Herbst till Dagens Medicin.
Olivia Wigzell betonar i tidningen att Socialstyrelsen gärna bjuder in till ett möte för alla berörda aktörer, vilket även Andreas Herbst ställer sig positiv till.

Arbetsgrupp

För att undvika att liknande situationer uppstår igen har gynekologer och neonatalläkare skapat en gemensam arbetsgrupp för att ”förbättra rutinerna”.
Neonatalläkaren Katarina Strand Brodd, som försökt rädda aborterade foster i vecka 22, deltar i arbetsgruppen. Hon önskar att alla aborter var avslutade i vecka 22.
– Efter det har vi en ny patient som är ett barn. Och som generellt, om man ser till barn som är födda i vecka 22, inte är ett hopplöst fall — utan har en 40-procentig överlevnad i Sverige, säger Katarina Strand Brodd till Dagens Medicin.
Det kan samtidigt innebära att abortgränsen måste sänkas.
– Ska aborten vara avslutad vecka 21+6 måste den påbörjas senast vecka 21+2 kanske. Då sänker man i praktiken abortgränsen några dagar, säger hon till tidningen.
Ingrid Bergelin, läkare vid Mora lasarett och som representerar gynekologerna i läkarnas gemensamma arbetsgrupp, anser å sin sida att aborträtten är mycket viktig.
– Det här är svåra etiska frågeställningar och vi har en abortlag att förhålla oss till, men vi hoppas kunna nå en samsyn vad gäller det här mycket svåra gränsområdet, säger hon.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.