Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar största militärövningen på 20 år

Ruben Agnarsson | 07 sep , 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
Nu_borjar_storsta_militarovningen_pa_20_ar
Nu på måndag inleder Försvarsmakten militärövningen Aurora 17, den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Samtliga stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att delta.
Dessutom deltar ett flertal myndigheter samt förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.
Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband i hela Sverige kommer att beröras, men de största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Flyg dygnet om

I Uppsala handlar det om ökad verksamhet med helikopter och stridsflyg på Ärna flygplats med början om en dryg vecka, då flygning tidvis sker dygnet runt.
Om två veckor kommer många förband att omgruppera från Enköpingsområdet mot Uppsala och området norr om Stockholm, vilket medför större belastning på bland annat E18 och riksväg 55.
Under helgen om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm, från Arlanda till Södertälje. Allmänheten uppmanas då att lämna bilen hemma. Under helgen genomförs en Försvarsdag på Gärdet och Försvarsmakten kommer även att använda sig av bron över Erikssund för att förflytta förband.
Övnings- och skjutfältet i Kungsängen stängs av samma helg och det blir då inte tillåtet att vistas på eller passera över fältet, varken med fordon eller till fots. Därefter kommer Södertälje att beröras av militär trafik och övning på allmänna vägar. Därtill kommer förband även att röra sig på civil mark, efter avtal med markägare.
Ökad verksamhet på Gotland
På Gotland kommer det att vara en ökad verksamhet med transport- och stridsflyg från Visby flygplats 18 – 27 september då flygning tidvis sker dygnet runt. Under samma period pågår en ökad verksamhet med svenskt och utländskt helikopterflyg på norra Gotland och marina övningar som innebär ökad sjötrafik i mellersta och norra Östersjön, samt runt Gotland.

Utländska förband i Göteborg

I Göteborg tas utländska förband emot mellan 11-20 september och militär verksamhet pågår på Landvetter flygplats, på Hisingen och i Göteborgs hamn. 
Utländska luftvärnsförband kommer att gruppera på Hisingen i drygt en vecka för att sedan att omgruppera till andra delar av Sverige. Tunga transporter kommer att ske i dessa områden, men de anpassas till tidpunkter då det stör trafiken minst.
Även på Såtenäs flygplats pågår en ökad verksamhet med transport- och stridsflyg, tidvis även dygnet runt.

Överraskande angrepp

Scenariot för Aurora 17 är ett överraskande angrepp mot Sverige, vilket Försvarsmakten i dagsläget inte anser som sannolikt men inte kan uteslutas.
”Scenariot för övningen är valt med anledning av riksdagens nya inriktning av försvaret - att i första hand kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Syfte med Aurora 17 är därför att samträna stridskrafterna och öka Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp mot Sverige”, skriver Försvarsmaktens på sin hemsida och informerar allmänheten om att övningen kommer att både synas och höras.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


100 000 s oldater i rysk militärövning

Putin Litvinenko
Presidenterna Vladimir Putin och Alexander Lukashenko inspekterar trupperna i samband med militärövningen Zapad-2013 för fyra år sedan, då omkring 70 000 soldater övade i Ryssland och Vitryssland. Foto: Kreml


Samtidigt som Aurora 2017 pågår i Sverige, inleder Ryssland sin militärövning Zapad 2017 tillsammans med Vitryssland, vid gränsen till Västeuropa.
Övningen inleds strax efter att Ryssland och Kina för första gången genomfört en gemensam militärövning i Östersjön.


Zapad 2017 börjar nästa torsdag och pågår en vecka. Det verkliga antalet deltagare blir enligt västliga bedömare över 100 000 soldater. Ukrainas säkerhetsråd har istället gått ut med en uppskattning om att totalt 230 000 till 240 000 man kommer att medverka.
Ryssland anordnar flera parallella manövrer och hävdar att de inte hänger ihop, för att slippa insyn. Inspektörer ska enligt OSSE nämligen tillåtas om antalet deltagare överstiger 13 000.
När försvarsminister Peter Hultqvist (S) skrev om den svenska militärövningen Aurora 2017 på DN Debatt i somras, varnade han för påverkans- och informationsoperationer i anslutning till övningen, med syftet att sprida en felaktig bild av övningens syfte och inriktning, att skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för svenska myndigheter.
”Flera stora övningar pågår ungefär samtidigt, däribland den rysk/vitryska övningen Zapad 17 som genomförs i det västra ryska militärdistriktet. Det understryker än mer behovet av öppenhet, förutsägbarhet och korrekt information”, betonade försvarsministern.

Flygande inspektion

Medan OSSE reglerar rätten att granska militärövningar, ger CFE-avtalet rätten att inspektera och utvärdera militära avdelningar. För tio år sedan, i juni 2007, kontaktade Rysslands militärledning den svenska Försvarsmakten med en önskan om att på kort varsel få göra en inspektion av Sveriges försvar i Mälardalen. 
Mälardalens regementen öppnades därmed för en flygande inspektion av rysk militär. Inspektionen inleddes redan den första vardagen efter att regementena fått reda på att det ryska försvaret ville göra inspektionen: Livgardet i Kungsängen, Ledningsregementet i Enköping och Försvarsmaktens Luftstridsskola i Uppsala, det som tidigare var F16, inspekterades.
En månad efter besöket i Sverige, den 14 juli 2007, meddelade Ryssland att landet avbröt avtalet om ömsesidiga inspektioner enligt CFE-avtalet.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
jamforelsen_ar_helt_barock
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.
eBlick
sep 07, 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
eBlick
aug 31, 2017
Sveriges gynekologer vill inte avliva långt gångna foster och Sveriges barnläkare envisas med att försöka rädda sent aborterade foster. – Det är inte brottsligt att försöka rädda barnen, säger Göran Ewerlöf, ordförande för Socialstyrelsens rättsliga råd, och uppmanar gynekologerna att snabba på abortprocessen med en kaliumspruta i fostrets hjärta.
eBlick
aug 31, 2017
Han kandiderar nu inför kyrkovalet den 17 september och finns även med i Kristdemokraternas provval i Dalarna som pågår just nu. Kristdemokraten Lennart Sacrédeus vet hur man fångar en valvind, omkring 50 000 kryss har han samlat på sig i riksdagsval och EU-val genom åren.
eBlick
aug 24, 2017
Under söndagen pågick BB-marschen på flera håll runt om i Sverige. Uppropet startade i Stockholm där bristen på platser inneburit att gravida kvinnor från Stockholm hänvisats till BB-mottagningarna i Uppsala och Västerås för att föda.
eBlick
aug 24, 2017
Samtidigt som Nordkorea hotar att slå till med kärnvapen ”mot USA:s hjärta”, ”bomba Vita huset” och ”utplåna USA från den här planeten” publicerar den kommunistiska tidningen Proletären hyllningsreportage om terrorstaten Nordkorea, med dess diktator Kim Jong Un. – Media gillar att hitta på saker, säger journalisten August Eliasson som förklaring till att han ville ge en annan bild av Nordkorea.
eBlick
aug 17, 2017
”Kristna högern växer – och röstar på SD” skrev vänstertidningen ETC i mitten av juli och hänvisade till en sammanställning av Torbjörn Aronson, docent i kyrkohistoria. Slutsatserna avfärdas av forskaren själv. – Påståendet är helt taget ur luften. Det finns inget stöd för att medlemmarna i dessa församlingar i högre grad röstar på SD, tvärtom, säger han till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Diana Paducah Abrahamsson | 23 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 13 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 07 sep, 2017
Ruben Agnarsson | 04 sep, 2017
Diana Paduch Abrahamsson | 29 aug, 2017
Bength Gustafson | 18 aug, 2017
Ruben Agnarsson | 08 aug, 2017
Bength Gustafson | 31 jul, 2017
Bength Gustafson | 21 jun, 2017