Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar största militärövningen på 20 år

Ruben Agnarsson | 07 sep , 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
Nu_borjar_storsta_militarovningen_pa_20_ar
Nu på måndag inleder Försvarsmakten militärövningen Aurora 17, den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Samtliga stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att delta.
Dessutom deltar ett flertal myndigheter samt förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.
Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband i hela Sverige kommer att beröras, men de största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Flyg dygnet om

I Uppsala handlar det om ökad verksamhet med helikopter och stridsflyg på Ärna flygplats med början om en dryg vecka, då flygning tidvis sker dygnet runt.
Om två veckor kommer många förband att omgruppera från Enköpingsområdet mot Uppsala och området norr om Stockholm, vilket medför större belastning på bland annat E18 och riksväg 55.
Under helgen om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm, från Arlanda till Södertälje. Allmänheten uppmanas då att lämna bilen hemma. Under helgen genomförs en Försvarsdag på Gärdet och Försvarsmakten kommer även att använda sig av bron över Erikssund för att förflytta förband.
Övnings- och skjutfältet i Kungsängen stängs av samma helg och det blir då inte tillåtet att vistas på eller passera över fältet, varken med fordon eller till fots. Därefter kommer Södertälje att beröras av militär trafik och övning på allmänna vägar. Därtill kommer förband även att röra sig på civil mark, efter avtal med markägare.
Ökad verksamhet på Gotland
På Gotland kommer det att vara en ökad verksamhet med transport- och stridsflyg från Visby flygplats 18 – 27 september då flygning tidvis sker dygnet runt. Under samma period pågår en ökad verksamhet med svenskt och utländskt helikopterflyg på norra Gotland och marina övningar som innebär ökad sjötrafik i mellersta och norra Östersjön, samt runt Gotland.

Utländska förband i Göteborg

I Göteborg tas utländska förband emot mellan 11-20 september och militär verksamhet pågår på Landvetter flygplats, på Hisingen och i Göteborgs hamn. 
Utländska luftvärnsförband kommer att gruppera på Hisingen i drygt en vecka för att sedan att omgruppera till andra delar av Sverige. Tunga transporter kommer att ske i dessa områden, men de anpassas till tidpunkter då det stör trafiken minst.
Även på Såtenäs flygplats pågår en ökad verksamhet med transport- och stridsflyg, tidvis även dygnet runt.

Överraskande angrepp

Scenariot för Aurora 17 är ett överraskande angrepp mot Sverige, vilket Försvarsmakten i dagsläget inte anser som sannolikt men inte kan uteslutas.
”Scenariot för övningen är valt med anledning av riksdagens nya inriktning av försvaret - att i första hand kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Syfte med Aurora 17 är därför att samträna stridskrafterna och öka Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp mot Sverige”, skriver Försvarsmaktens på sin hemsida och informerar allmänheten om att övningen kommer att både synas och höras.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


100 000 s oldater i rysk militärövning

Putin Litvinenko
Presidenterna Vladimir Putin och Alexander Lukashenko inspekterar trupperna i samband med militärövningen Zapad-2013 för fyra år sedan, då omkring 70 000 soldater övade i Ryssland och Vitryssland. Foto: Kreml


Samtidigt som Aurora 2017 pågår i Sverige, inleder Ryssland sin militärövning Zapad 2017 tillsammans med Vitryssland, vid gränsen till Västeuropa.
Övningen inleds strax efter att Ryssland och Kina för första gången genomfört en gemensam militärövning i Östersjön.


Zapad 2017 börjar nästa torsdag och pågår en vecka. Det verkliga antalet deltagare blir enligt västliga bedömare över 100 000 soldater. Ukrainas säkerhetsråd har istället gått ut med en uppskattning om att totalt 230 000 till 240 000 man kommer att medverka.
Ryssland anordnar flera parallella manövrer och hävdar att de inte hänger ihop, för att slippa insyn. Inspektörer ska enligt OSSE nämligen tillåtas om antalet deltagare överstiger 13 000.
När försvarsminister Peter Hultqvist (S) skrev om den svenska militärövningen Aurora 2017 på DN Debatt i somras, varnade han för påverkans- och informationsoperationer i anslutning till övningen, med syftet att sprida en felaktig bild av övningens syfte och inriktning, att skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för svenska myndigheter.
”Flera stora övningar pågår ungefär samtidigt, däribland den rysk/vitryska övningen Zapad 17 som genomförs i det västra ryska militärdistriktet. Det understryker än mer behovet av öppenhet, förutsägbarhet och korrekt information”, betonade försvarsministern.

Flygande inspektion

Medan OSSE reglerar rätten att granska militärövningar, ger CFE-avtalet rätten att inspektera och utvärdera militära avdelningar. För tio år sedan, i juni 2007, kontaktade Rysslands militärledning den svenska Försvarsmakten med en önskan om att på kort varsel få göra en inspektion av Sveriges försvar i Mälardalen. 
Mälardalens regementen öppnades därmed för en flygande inspektion av rysk militär. Inspektionen inleddes redan den första vardagen efter att regementena fått reda på att det ryska försvaret ville göra inspektionen: Livgardet i Kungsängen, Ledningsregementet i Enköping och Försvarsmaktens Luftstridsskola i Uppsala, det som tidigare var F16, inspekterades.
En månad efter besöket i Sverige, den 14 juli 2007, meddelade Ryssland att landet avbröt avtalet om ömsesidiga inspektioner enligt CFE-avtalet.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.