Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Nu börjar största militärövningen på 20 år

Ruben Agnarsson | 07 sep , 2017
Allmänheten i Göteborg, Storstockholm, Mälardalen och på Gotland kommer att märka av den stora militärövning som inleds i Sverige nästa vecka. Om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm.
Nu_borjar_storsta_militarovningen_pa_20_ar
Nu på måndag inleder Försvarsmakten militärövningen Aurora 17, den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Samtliga stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att delta.
Dessutom deltar ett flertal myndigheter samt förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA.
Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband i hela Sverige kommer att beröras, men de största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg.

Flyg dygnet om

I Uppsala handlar det om ökad verksamhet med helikopter och stridsflyg på Ärna flygplats med början om en dryg vecka, då flygning tidvis sker dygnet runt.
Om två veckor kommer många förband att omgruppera från Enköpingsområdet mot Uppsala och området norr om Stockholm, vilket medför större belastning på bland annat E18 och riksväg 55.
Under helgen om två veckor kommer stora mängder militära fordon att röra sig genom Stockholm, från Arlanda till Södertälje. Allmänheten uppmanas då att lämna bilen hemma. Under helgen genomförs en Försvarsdag på Gärdet och Försvarsmakten kommer även att använda sig av bron över Erikssund för att förflytta förband.
Övnings- och skjutfältet i Kungsängen stängs av samma helg och det blir då inte tillåtet att vistas på eller passera över fältet, varken med fordon eller till fots. Därefter kommer Södertälje att beröras av militär trafik och övning på allmänna vägar. Därtill kommer förband även att röra sig på civil mark, efter avtal med markägare.
Ökad verksamhet på Gotland
På Gotland kommer det att vara en ökad verksamhet med transport- och stridsflyg från Visby flygplats 18 – 27 september då flygning tidvis sker dygnet runt. Under samma period pågår en ökad verksamhet med svenskt och utländskt helikopterflyg på norra Gotland och marina övningar som innebär ökad sjötrafik i mellersta och norra Östersjön, samt runt Gotland.

Utländska förband i Göteborg

I Göteborg tas utländska förband emot mellan 11-20 september och militär verksamhet pågår på Landvetter flygplats, på Hisingen och i Göteborgs hamn. 
Utländska luftvärnsförband kommer att gruppera på Hisingen i drygt en vecka för att sedan att omgruppera till andra delar av Sverige. Tunga transporter kommer att ske i dessa områden, men de anpassas till tidpunkter då det stör trafiken minst.
Även på Såtenäs flygplats pågår en ökad verksamhet med transport- och stridsflyg, tidvis även dygnet runt.

Överraskande angrepp

Scenariot för Aurora 17 är ett överraskande angrepp mot Sverige, vilket Försvarsmakten i dagsläget inte anser som sannolikt men inte kan uteslutas.
”Scenariot för övningen är valt med anledning av riksdagens nya inriktning av försvaret - att i första hand kunna möta ett väpnat angrepp mot Sverige. Syfte med Aurora 17 är därför att samträna stridskrafterna och öka Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp mot Sverige”, skriver Försvarsmaktens på sin hemsida och informerar allmänheten om att övningen kommer att både synas och höras.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


100 000 s oldater i rysk militärövning

Putin Litvinenko
Presidenterna Vladimir Putin och Alexander Lukashenko inspekterar trupperna i samband med militärövningen Zapad-2013 för fyra år sedan, då omkring 70 000 soldater övade i Ryssland och Vitryssland. Foto: Kreml


Samtidigt som Aurora 2017 pågår i Sverige, inleder Ryssland sin militärövning Zapad 2017 tillsammans med Vitryssland, vid gränsen till Västeuropa.
Övningen inleds strax efter att Ryssland och Kina för första gången genomfört en gemensam militärövning i Östersjön.


Zapad 2017 börjar nästa torsdag och pågår en vecka. Det verkliga antalet deltagare blir enligt västliga bedömare över 100 000 soldater. Ukrainas säkerhetsråd har istället gått ut med en uppskattning om att totalt 230 000 till 240 000 man kommer att medverka.
Ryssland anordnar flera parallella manövrer och hävdar att de inte hänger ihop, för att slippa insyn. Inspektörer ska enligt OSSE nämligen tillåtas om antalet deltagare överstiger 13 000.
När försvarsminister Peter Hultqvist (S) skrev om den svenska militärövningen Aurora 2017 på DN Debatt i somras, varnade han för påverkans- och informationsoperationer i anslutning till övningen, med syftet att sprida en felaktig bild av övningens syfte och inriktning, att skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för svenska myndigheter.
”Flera stora övningar pågår ungefär samtidigt, däribland den rysk/vitryska övningen Zapad 17 som genomförs i det västra ryska militärdistriktet. Det understryker än mer behovet av öppenhet, förutsägbarhet och korrekt information”, betonade försvarsministern.

Flygande inspektion

Medan OSSE reglerar rätten att granska militärövningar, ger CFE-avtalet rätten att inspektera och utvärdera militära avdelningar. För tio år sedan, i juni 2007, kontaktade Rysslands militärledning den svenska Försvarsmakten med en önskan om att på kort varsel få göra en inspektion av Sveriges försvar i Mälardalen. 
Mälardalens regementen öppnades därmed för en flygande inspektion av rysk militär. Inspektionen inleddes redan den första vardagen efter att regementena fått reda på att det ryska försvaret ville göra inspektionen: Livgardet i Kungsängen, Ledningsregementet i Enköping och Försvarsmaktens Luftstridsskola i Uppsala, det som tidigare var F16, inspekterades.
En månad efter besöket i Sverige, den 14 juli 2007, meddelade Ryssland att landet avbröt avtalet om ömsesidiga inspektioner enligt CFE-avtalet.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.