Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hakelius: Gå inte extremisternas ärenden

Ruben Agnarsson | 05 okt , 2017
Extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra, menar Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, och varnar för att ge extremistgrupper mer utrymme än de förtjänar. – Händelseförloppet i Göteborg i helgen bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.
Hakelius_ga_inte_extremisternas_arenden
Mitt emot Inblicks monter under bokmässan i Göteborg presenterar vänsterextrema Oktoberförlaget sin nya bok ”Var verkligen Mao ett monster?”.
Bokens huvudperson pekas av folkmordsexperter ut som 1900-talets värste folkmördare, då Maos styre ledde till att mellan 40 och 70 miljoner människor fick sätta livet till.
Det revolutionära Oktoberförlagets medverkan på bokmässan upprör dock inte svenska medier och ytterst få av bokmässans besökare lägger ens märke till den obskyra bokutgivningen.
Desto mer uppmärksamhet får istället den högerextrema tidningen Nya Tider.
Bokmässans vd Maria Källsson berättar för Dagens Nyheter att av de 6.000-7.000 artiklar som skrivits om årets bokmässa har merparten handlat om debatten kring Nya Tider.

Nazisthot och vänsterbojkott

Nynazisternas demonstration i lördags blev i stor utsträckning en stor flopp, på grund av ett resolut ingripande från polisen. Poliser som Inblick talade med under lördagen berättade att ett tjugotal nynazister satt i en buss och surade efter den misslyckade demonstrationen.
Mediarapporteringen – bland annat i stora avslöjande reportage i Aftonbladet och Svenska Dagbladet – inför nynazisternas demonstration utanför bokmässan, samt vänsterns bojkott av mässan ledde däremot till 25 procent färre besökare än förra året; 75 000 besökare istället för 100 000.
11 000 personer sökte sig i stället till vänsterförlaget ETC:s alternativa bokmässa.
Under lördagen var antalet deltagare på bokmässan 35 procent lägre än i fjol, eftersom många valde att stanna hemma av rädsla för våldsamheter i samband med den demonstration som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen planerade.

Militant samhällssyn

Inför helgens bokmässa varnade Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, för att att debatten kring Nya tiders medverkan under bokmässan har lett till att en militant samhällssyn har blivit normaliserad.
– Poliserna hanterade det bättre än man hade kunnat förvänta sig. Det var ju ett hopplöst uppdrag, så efter omständigheterna skötte polisen sitt uppdrag bra, men så var de ju ganska många också, säger han om lördagens sammandrabbningar.
Johan Hakelius menar att att man måste akta sig för att ge de här grupperna – som är udda och marginaliserade – mer utrymme än de förtjänar. Han betonar att de inte ska beskrivas som ett större hot än de verkligen är.
– Händelseförloppet bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.

Hjälp från Ryssland

Han konstaterar också att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) behövde hjälp från Ryssland för att få ihop folk. Nio utländska medborgare hämtade till polisförhör och en utländsk medborgare avvisades från Sverige med stöd av utlänningslagen.
– Det blir lite extra komiskt att nationalistgrupperna jobbar intermationellt och att de som ser sig som äkta nationalister i praktiken agerar som landsförrädare som konspirerar med utländsk makt, fortsätter Hakelius.
– Vilken ställning de här grupperna har i Ryssland vill jag inte uttala mig om. Rent generellt kan man säga att det traditionellt inte finns några vattentäta skott mellan den ryska regimen och olika nationalistiska grupper, eftersom samhällsklimatet i Ryssland i dag är så nationalistiskt.
– Det fanns även ett påtagligt följe av kravallturister i helgens sammandrabbningar, men det blev ingen stor framgång, eftersom de fredliga demonstranterna var betydligt fler, tillägger han.

Aftonbladet fabricerade

När Aftonbladet i slutet av 1990-talet granskade nynazistiska grupper visade det sig att både hoten och den nazistiska grupperingen var fabricerade.
De bilder som påstods visa hot mot journalisten Alexandra Pascalidou och Stockholmspolisens presstalesman Claes Cassel hade Aftonbladets reporter framkallat själv – på tidningens egen redaktion.
Journalisten, som i dag har en chefsposition på ett stort Bonnierföretag, vill inte uttala sig i dag om händelserna. Inte heller om sitt eget samröre med vänstergrupper som AFA.
– Det vet jag inte riktigt, jag kan inte hjälpa dig. Det var så länge sedan, säger han och vill inte kännas vid att han ”var med i något sådant”.

ETC avslöjade

Dan Josefssson, som i tidningen ETC avslöjade Aftonbladets nazistbluff, tvivlar på att han hört något om att den aktuelle journalisten har en bakgrund i AFA.
– Om jag någonsin hört talas om ett sådant engagemang så har jag hört det efter att artikeln redan var publicerad, förklarar Dan Josefsson för Inblick.
– Jag antar att det saknades belägg för att NN var med i AFA när han gjorde sitt ”avslöjande” av den där fejkade nazistgruppen och att det även saknades skäl att tro att hans journalistiska insats på Aftonbladet hade något med AFA att göra.
Johan Hakelius konstaterar att Aftonbladet fick skämmas ganska mycket för sitt agerande.
– Det här visar riskerna med att låta yttergrupperna sätta agendan. Man kan bli så ivrig att markera mot det man på goda grunder tycker illa om så att man inte längre blir opartisk i det man ser och rapporterar om.
– Det finns ett problem som man varken ska överdriva eller underskatta. Därför behövs en journalistisk integritet så att man inte dras med i kampanjer och trängs ut på åsiktskanten.

Behöver varandra

Johan Hakelius menar att extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra.
– Det är så de fungerar. Deras stora problem är att de egentligen har en liten procentandel av befolkningen. Vänsterextremisternas budskap är: Antingen är man nazist eller så är man med oss, säger han och menar att det finns en större förståelse och även fler personkopplingar mellan exempelvis AFA-rörelsen och journalistkåren än det finns mellan journalistkåren och högerextremisterna.
– Det finns historiska orsaker till att den radikala vänstern inte fryses ut och drivs över kanten så att de blir tokigare och tokigare. Högerextremisterna svartstämplas och fryses ut, vilket leder till att de går ännu längre. De trotsar den här utfrysningen genom att bli ännu knäppare och blir därmed omöjliga att ha i möblerade rum.

Journalistiskt mod

Journalistisk integritet och journalistiskt mod är därför något som Johan Hakelius efterlyser.
– Det har absolut förekommit påtagliga hot mot dem som granskar nynazister. Det kan upplevas som ett stort obehag, är förknippat med en reell risk och kräver ett visst mod, säger han, men påpekar samtidigt att det även finns andra rädslor.
– Till exempelvis en rädsla för att stämplas på ett visst sätt för att man inte har tagit ställning som omgivningen förväntar sig, i exempelvis frågan om Nya tider ska få vara med på bokmässan.
– Man är rädd att säga fel saker för att hamna i kylan vilket skapar en dubbel offentlighet, där man skriver en sak och privat säger en annan sak. Det här är två olika rädslor. Den senare påverkar den offentliga debatten mycket mer än den första.
– Utan att på något sätt förringa fysiska hot måste man ha förmågan att inte dras med av denna förenklade diskussion. Inför nästa år har det spekulerats i att Nya tider inte ska få komma. Jag hoppas på att det sker en tillnyktring, säger han och pekar på att öppenhet och moderation är den verkliga motpolen till nazism och annan fanatism.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Medialognerna_om_Love_and_Hope
feb 22, 2018
Sommaren 2017 gick kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet till en gemensam attack mot hjälporganisationen Love and Hopes arbete i Nepal – utan att ha besökt landet. Inblick kan nu som första svenska tidning – på plats i Nepal – rapportera om bakgrunden till att Love and Hope i slutet av 2016 bröt med organisationen Lighthouse. Här följer en berättelse om mordhot, lögner, sextrakasserier, förfalskade intyg och försvunna biståndspengar.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.