Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hakelius: Gå inte extremisternas ärenden

Ruben Agnarsson | 05 okt , 2017
Extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra, menar Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, och varnar för att ge extremistgrupper mer utrymme än de förtjänar. – Händelseförloppet i Göteborg i helgen bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.
Hakelius_ga_inte_extremisternas_arenden
Mitt emot Inblicks monter under bokmässan i Göteborg presenterar vänsterextrema Oktoberförlaget sin nya bok ”Var verkligen Mao ett monster?”.
Bokens huvudperson pekas av folkmordsexperter ut som 1900-talets värste folkmördare, då Maos styre ledde till att mellan 40 och 70 miljoner människor fick sätta livet till.
Det revolutionära Oktoberförlagets medverkan på bokmässan upprör dock inte svenska medier och ytterst få av bokmässans besökare lägger ens märke till den obskyra bokutgivningen.
Desto mer uppmärksamhet får istället den högerextrema tidningen Nya Tider.
Bokmässans vd Maria Källsson berättar för Dagens Nyheter att av de 6.000-7.000 artiklar som skrivits om årets bokmässa har merparten handlat om debatten kring Nya Tider.

Nazisthot och vänsterbojkott

Nynazisternas demonstration i lördags blev i stor utsträckning en stor flopp, på grund av ett resolut ingripande från polisen. Poliser som Inblick talade med under lördagen berättade att ett tjugotal nynazister satt i en buss och surade efter den misslyckade demonstrationen.
Mediarapporteringen – bland annat i stora avslöjande reportage i Aftonbladet och Svenska Dagbladet – inför nynazisternas demonstration utanför bokmässan, samt vänsterns bojkott av mässan ledde däremot till 25 procent färre besökare än förra året; 75 000 besökare istället för 100 000.
11 000 personer sökte sig i stället till vänsterförlaget ETC:s alternativa bokmässa.
Under lördagen var antalet deltagare på bokmässan 35 procent lägre än i fjol, eftersom många valde att stanna hemma av rädsla för våldsamheter i samband med den demonstration som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen planerade.

Militant samhällssyn

Inför helgens bokmässa varnade Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, för att att debatten kring Nya tiders medverkan under bokmässan har lett till att en militant samhällssyn har blivit normaliserad.
– Poliserna hanterade det bättre än man hade kunnat förvänta sig. Det var ju ett hopplöst uppdrag, så efter omständigheterna skötte polisen sitt uppdrag bra, men så var de ju ganska många också, säger han om lördagens sammandrabbningar.
Johan Hakelius menar att att man måste akta sig för att ge de här grupperna – som är udda och marginaliserade – mer utrymme än de förtjänar. Han betonar att de inte ska beskrivas som ett större hot än de verkligen är.
– Händelseförloppet bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.

Hjälp från Ryssland

Han konstaterar också att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) behövde hjälp från Ryssland för att få ihop folk. Nio utländska medborgare hämtade till polisförhör och en utländsk medborgare avvisades från Sverige med stöd av utlänningslagen.
– Det blir lite extra komiskt att nationalistgrupperna jobbar intermationellt och att de som ser sig som äkta nationalister i praktiken agerar som landsförrädare som konspirerar med utländsk makt, fortsätter Hakelius.
– Vilken ställning de här grupperna har i Ryssland vill jag inte uttala mig om. Rent generellt kan man säga att det traditionellt inte finns några vattentäta skott mellan den ryska regimen och olika nationalistiska grupper, eftersom samhällsklimatet i Ryssland i dag är så nationalistiskt.
– Det fanns även ett påtagligt följe av kravallturister i helgens sammandrabbningar, men det blev ingen stor framgång, eftersom de fredliga demonstranterna var betydligt fler, tillägger han.

Aftonbladet fabricerade

När Aftonbladet i slutet av 1990-talet granskade nynazistiska grupper visade det sig att både hoten och den nazistiska grupperingen var fabricerade.
De bilder som påstods visa hot mot journalisten Alexandra Pascalidou och Stockholmspolisens presstalesman Claes Cassel hade Aftonbladets reporter framkallat själv – på tidningens egen redaktion.
Journalisten, som i dag har en chefsposition på ett stort Bonnierföretag, vill inte uttala sig i dag om händelserna. Inte heller om sitt eget samröre med vänstergrupper som AFA.
– Det vet jag inte riktigt, jag kan inte hjälpa dig. Det var så länge sedan, säger han och vill inte kännas vid att han ”var med i något sådant”.

ETC avslöjade

Dan Josefssson, som i tidningen ETC avslöjade Aftonbladets nazistbluff, tvivlar på att han hört något om att den aktuelle journalisten har en bakgrund i AFA.
– Om jag någonsin hört talas om ett sådant engagemang så har jag hört det efter att artikeln redan var publicerad, förklarar Dan Josefsson för Inblick.
– Jag antar att det saknades belägg för att NN var med i AFA när han gjorde sitt ”avslöjande” av den där fejkade nazistgruppen och att det även saknades skäl att tro att hans journalistiska insats på Aftonbladet hade något med AFA att göra.
Johan Hakelius konstaterar att Aftonbladet fick skämmas ganska mycket för sitt agerande.
– Det här visar riskerna med att låta yttergrupperna sätta agendan. Man kan bli så ivrig att markera mot det man på goda grunder tycker illa om så att man inte längre blir opartisk i det man ser och rapporterar om.
– Det finns ett problem som man varken ska överdriva eller underskatta. Därför behövs en journalistisk integritet så att man inte dras med i kampanjer och trängs ut på åsiktskanten.

Behöver varandra

Johan Hakelius menar att extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra.
– Det är så de fungerar. Deras stora problem är att de egentligen har en liten procentandel av befolkningen. Vänsterextremisternas budskap är: Antingen är man nazist eller så är man med oss, säger han och menar att det finns en större förståelse och även fler personkopplingar mellan exempelvis AFA-rörelsen och journalistkåren än det finns mellan journalistkåren och högerextremisterna.
– Det finns historiska orsaker till att den radikala vänstern inte fryses ut och drivs över kanten så att de blir tokigare och tokigare. Högerextremisterna svartstämplas och fryses ut, vilket leder till att de går ännu längre. De trotsar den här utfrysningen genom att bli ännu knäppare och blir därmed omöjliga att ha i möblerade rum.

Journalistiskt mod

Journalistisk integritet och journalistiskt mod är därför något som Johan Hakelius efterlyser.
– Det har absolut förekommit påtagliga hot mot dem som granskar nynazister. Det kan upplevas som ett stort obehag, är förknippat med en reell risk och kräver ett visst mod, säger han, men påpekar samtidigt att det även finns andra rädslor.
– Till exempelvis en rädsla för att stämplas på ett visst sätt för att man inte har tagit ställning som omgivningen förväntar sig, i exempelvis frågan om Nya tider ska få vara med på bokmässan.
– Man är rädd att säga fel saker för att hamna i kylan vilket skapar en dubbel offentlighet, där man skriver en sak och privat säger en annan sak. Det här är två olika rädslor. Den senare påverkar den offentliga debatten mycket mer än den första.
– Utan att på något sätt förringa fysiska hot måste man ha förmågan att inte dras med av denna förenklade diskussion. Inför nästa år har det spekulerats i att Nya tider inte ska få komma. Jag hoppas på att det sker en tillnyktring, säger han och pekar på att öppenhet och moderation är den verkliga motpolen till nazism och annan fanatism.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.