Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hakelius: Gå inte extremisternas ärenden

Ruben Agnarsson | 05 okt , 2017
Extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra, menar Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, och varnar för att ge extremistgrupper mer utrymme än de förtjänar. – Händelseförloppet i Göteborg i helgen bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.
Hakelius_ga_inte_extremisternas_arenden
Mitt emot Inblicks monter under bokmässan i Göteborg presenterar vänsterextrema Oktoberförlaget sin nya bok ”Var verkligen Mao ett monster?”.
Bokens huvudperson pekas av folkmordsexperter ut som 1900-talets värste folkmördare, då Maos styre ledde till att mellan 40 och 70 miljoner människor fick sätta livet till.
Det revolutionära Oktoberförlagets medverkan på bokmässan upprör dock inte svenska medier och ytterst få av bokmässans besökare lägger ens märke till den obskyra bokutgivningen.
Desto mer uppmärksamhet får istället den högerextrema tidningen Nya Tider.
Bokmässans vd Maria Källsson berättar för Dagens Nyheter att av de 6.000-7.000 artiklar som skrivits om årets bokmässa har merparten handlat om debatten kring Nya Tider.

Nazisthot och vänsterbojkott

Nynazisternas demonstration i lördags blev i stor utsträckning en stor flopp, på grund av ett resolut ingripande från polisen. Poliser som Inblick talade med under lördagen berättade att ett tjugotal nynazister satt i en buss och surade efter den misslyckade demonstrationen.
Mediarapporteringen – bland annat i stora avslöjande reportage i Aftonbladet och Svenska Dagbladet – inför nynazisternas demonstration utanför bokmässan, samt vänsterns bojkott av mässan ledde däremot till 25 procent färre besökare än förra året; 75 000 besökare istället för 100 000.
11 000 personer sökte sig i stället till vänsterförlaget ETC:s alternativa bokmässa.
Under lördagen var antalet deltagare på bokmässan 35 procent lägre än i fjol, eftersom många valde att stanna hemma av rädsla för våldsamheter i samband med den demonstration som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen planerade.

Militant samhällssyn

Inför helgens bokmässa varnade Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, för att att debatten kring Nya tiders medverkan under bokmässan har lett till att en militant samhällssyn har blivit normaliserad.
– Poliserna hanterade det bättre än man hade kunnat förvänta sig. Det var ju ett hopplöst uppdrag, så efter omständigheterna skötte polisen sitt uppdrag bra, men så var de ju ganska många också, säger han om lördagens sammandrabbningar.
Johan Hakelius menar att att man måste akta sig för att ge de här grupperna – som är udda och marginaliserade – mer utrymme än de förtjänar. Han betonar att de inte ska beskrivas som ett större hot än de verkligen är.
– Händelseförloppet bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.

Hjälp från Ryssland

Han konstaterar också att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) behövde hjälp från Ryssland för att få ihop folk. Nio utländska medborgare hämtade till polisförhör och en utländsk medborgare avvisades från Sverige med stöd av utlänningslagen.
– Det blir lite extra komiskt att nationalistgrupperna jobbar intermationellt och att de som ser sig som äkta nationalister i praktiken agerar som landsförrädare som konspirerar med utländsk makt, fortsätter Hakelius.
– Vilken ställning de här grupperna har i Ryssland vill jag inte uttala mig om. Rent generellt kan man säga att det traditionellt inte finns några vattentäta skott mellan den ryska regimen och olika nationalistiska grupper, eftersom samhällsklimatet i Ryssland i dag är så nationalistiskt.
– Det fanns även ett påtagligt följe av kravallturister i helgens sammandrabbningar, men det blev ingen stor framgång, eftersom de fredliga demonstranterna var betydligt fler, tillägger han.

Aftonbladet fabricerade

När Aftonbladet i slutet av 1990-talet granskade nynazistiska grupper visade det sig att både hoten och den nazistiska grupperingen var fabricerade.
De bilder som påstods visa hot mot journalisten Alexandra Pascalidou och Stockholmspolisens presstalesman Claes Cassel hade Aftonbladets reporter framkallat själv – på tidningens egen redaktion.
Journalisten, som i dag har en chefsposition på ett stort Bonnierföretag, vill inte uttala sig i dag om händelserna. Inte heller om sitt eget samröre med vänstergrupper som AFA.
– Det vet jag inte riktigt, jag kan inte hjälpa dig. Det var så länge sedan, säger han och vill inte kännas vid att han ”var med i något sådant”.

ETC avslöjade

Dan Josefssson, som i tidningen ETC avslöjade Aftonbladets nazistbluff, tvivlar på att han hört något om att den aktuelle journalisten har en bakgrund i AFA.
– Om jag någonsin hört talas om ett sådant engagemang så har jag hört det efter att artikeln redan var publicerad, förklarar Dan Josefsson för Inblick.
– Jag antar att det saknades belägg för att NN var med i AFA när han gjorde sitt ”avslöjande” av den där fejkade nazistgruppen och att det även saknades skäl att tro att hans journalistiska insats på Aftonbladet hade något med AFA att göra.
Johan Hakelius konstaterar att Aftonbladet fick skämmas ganska mycket för sitt agerande.
– Det här visar riskerna med att låta yttergrupperna sätta agendan. Man kan bli så ivrig att markera mot det man på goda grunder tycker illa om så att man inte längre blir opartisk i det man ser och rapporterar om.
– Det finns ett problem som man varken ska överdriva eller underskatta. Därför behövs en journalistisk integritet så att man inte dras med i kampanjer och trängs ut på åsiktskanten.

Behöver varandra

Johan Hakelius menar att extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra.
– Det är så de fungerar. Deras stora problem är att de egentligen har en liten procentandel av befolkningen. Vänsterextremisternas budskap är: Antingen är man nazist eller så är man med oss, säger han och menar att det finns en större förståelse och även fler personkopplingar mellan exempelvis AFA-rörelsen och journalistkåren än det finns mellan journalistkåren och högerextremisterna.
– Det finns historiska orsaker till att den radikala vänstern inte fryses ut och drivs över kanten så att de blir tokigare och tokigare. Högerextremisterna svartstämplas och fryses ut, vilket leder till att de går ännu längre. De trotsar den här utfrysningen genom att bli ännu knäppare och blir därmed omöjliga att ha i möblerade rum.

Journalistiskt mod

Journalistisk integritet och journalistiskt mod är därför något som Johan Hakelius efterlyser.
– Det har absolut förekommit påtagliga hot mot dem som granskar nynazister. Det kan upplevas som ett stort obehag, är förknippat med en reell risk och kräver ett visst mod, säger han, men påpekar samtidigt att det även finns andra rädslor.
– Till exempelvis en rädsla för att stämplas på ett visst sätt för att man inte har tagit ställning som omgivningen förväntar sig, i exempelvis frågan om Nya tider ska få vara med på bokmässan.
– Man är rädd att säga fel saker för att hamna i kylan vilket skapar en dubbel offentlighet, där man skriver en sak och privat säger en annan sak. Det här är två olika rädslor. Den senare påverkar den offentliga debatten mycket mer än den första.
– Utan att på något sätt förringa fysiska hot måste man ha förmågan att inte dras med av denna förenklade diskussion. Inför nästa år har det spekulerats i att Nya tider inte ska få komma. Jag hoppas på att det sker en tillnyktring, säger han och pekar på att öppenhet och moderation är den verkliga motpolen till nazism och annan fanatism.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Polisens_trygghetsavtal_hindrade_inte_polisvaldtakt
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.
eBlick
nov 30, 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
eBlick
nov 23, 2017
Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson var i Mellanöstern förra veckan och konstaterade att turismen frodas i länder som Israel och Jordanien, samtidigt som länderna mobiliserar för krig. I centrum för konflikten står Libanon – och en gemensam oro inför Irans och Hizbollahs ökade inflytande i närområdet.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.