Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hakelius: Gå inte extremisternas ärenden

Ruben Agnarsson | 05 okt , 2017
Extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra, menar Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, och varnar för att ge extremistgrupper mer utrymme än de förtjänar. – Händelseförloppet i Göteborg i helgen bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.
Hakelius_ga_inte_extremisternas_arenden
Mitt emot Inblicks monter under bokmässan i Göteborg presenterar vänsterextrema Oktoberförlaget sin nya bok ”Var verkligen Mao ett monster?”.
Bokens huvudperson pekas av folkmordsexperter ut som 1900-talets värste folkmördare, då Maos styre ledde till att mellan 40 och 70 miljoner människor fick sätta livet till.
Det revolutionära Oktoberförlagets medverkan på bokmässan upprör dock inte svenska medier och ytterst få av bokmässans besökare lägger ens märke till den obskyra bokutgivningen.
Desto mer uppmärksamhet får istället den högerextrema tidningen Nya Tider.
Bokmässans vd Maria Källsson berättar för Dagens Nyheter att av de 6.000-7.000 artiklar som skrivits om årets bokmässa har merparten handlat om debatten kring Nya Tider.

Nazisthot och vänsterbojkott

Nynazisternas demonstration i lördags blev i stor utsträckning en stor flopp, på grund av ett resolut ingripande från polisen. Poliser som Inblick talade med under lördagen berättade att ett tjugotal nynazister satt i en buss och surade efter den misslyckade demonstrationen.
Mediarapporteringen – bland annat i stora avslöjande reportage i Aftonbladet och Svenska Dagbladet – inför nynazisternas demonstration utanför bokmässan, samt vänsterns bojkott av mässan ledde däremot till 25 procent färre besökare än förra året; 75 000 besökare istället för 100 000.
11 000 personer sökte sig i stället till vänsterförlaget ETC:s alternativa bokmässa.
Under lördagen var antalet deltagare på bokmässan 35 procent lägre än i fjol, eftersom många valde att stanna hemma av rädsla för våldsamheter i samband med den demonstration som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen planerade.

Militant samhällssyn

Inför helgens bokmässa varnade Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, för att att debatten kring Nya tiders medverkan under bokmässan har lett till att en militant samhällssyn har blivit normaliserad.
– Poliserna hanterade det bättre än man hade kunnat förvänta sig. Det var ju ett hopplöst uppdrag, så efter omständigheterna skötte polisen sitt uppdrag bra, men så var de ju ganska många också, säger han om lördagens sammandrabbningar.
Johan Hakelius menar att att man måste akta sig för att ge de här grupperna – som är udda och marginaliserade – mer utrymme än de förtjänar. Han betonar att de inte ska beskrivas som ett större hot än de verkligen är.
– Händelseförloppet bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.

Hjälp från Ryssland

Han konstaterar också att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) behövde hjälp från Ryssland för att få ihop folk. Nio utländska medborgare hämtade till polisförhör och en utländsk medborgare avvisades från Sverige med stöd av utlänningslagen.
– Det blir lite extra komiskt att nationalistgrupperna jobbar intermationellt och att de som ser sig som äkta nationalister i praktiken agerar som landsförrädare som konspirerar med utländsk makt, fortsätter Hakelius.
– Vilken ställning de här grupperna har i Ryssland vill jag inte uttala mig om. Rent generellt kan man säga att det traditionellt inte finns några vattentäta skott mellan den ryska regimen och olika nationalistiska grupper, eftersom samhällsklimatet i Ryssland i dag är så nationalistiskt.
– Det fanns även ett påtagligt följe av kravallturister i helgens sammandrabbningar, men det blev ingen stor framgång, eftersom de fredliga demonstranterna var betydligt fler, tillägger han.

Aftonbladet fabricerade

När Aftonbladet i slutet av 1990-talet granskade nynazistiska grupper visade det sig att både hoten och den nazistiska grupperingen var fabricerade.
De bilder som påstods visa hot mot journalisten Alexandra Pascalidou och Stockholmspolisens presstalesman Claes Cassel hade Aftonbladets reporter framkallat själv – på tidningens egen redaktion.
Journalisten, som i dag har en chefsposition på ett stort Bonnierföretag, vill inte uttala sig i dag om händelserna. Inte heller om sitt eget samröre med vänstergrupper som AFA.
– Det vet jag inte riktigt, jag kan inte hjälpa dig. Det var så länge sedan, säger han och vill inte kännas vid att han ”var med i något sådant”.

ETC avslöjade

Dan Josefssson, som i tidningen ETC avslöjade Aftonbladets nazistbluff, tvivlar på att han hört något om att den aktuelle journalisten har en bakgrund i AFA.
– Om jag någonsin hört talas om ett sådant engagemang så har jag hört det efter att artikeln redan var publicerad, förklarar Dan Josefsson för Inblick.
– Jag antar att det saknades belägg för att NN var med i AFA när han gjorde sitt ”avslöjande” av den där fejkade nazistgruppen och att det även saknades skäl att tro att hans journalistiska insats på Aftonbladet hade något med AFA att göra.
Johan Hakelius konstaterar att Aftonbladet fick skämmas ganska mycket för sitt agerande.
– Det här visar riskerna med att låta yttergrupperna sätta agendan. Man kan bli så ivrig att markera mot det man på goda grunder tycker illa om så att man inte längre blir opartisk i det man ser och rapporterar om.
– Det finns ett problem som man varken ska överdriva eller underskatta. Därför behövs en journalistisk integritet så att man inte dras med i kampanjer och trängs ut på åsiktskanten.

Behöver varandra

Johan Hakelius menar att extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra.
– Det är så de fungerar. Deras stora problem är att de egentligen har en liten procentandel av befolkningen. Vänsterextremisternas budskap är: Antingen är man nazist eller så är man med oss, säger han och menar att det finns en större förståelse och även fler personkopplingar mellan exempelvis AFA-rörelsen och journalistkåren än det finns mellan journalistkåren och högerextremisterna.
– Det finns historiska orsaker till att den radikala vänstern inte fryses ut och drivs över kanten så att de blir tokigare och tokigare. Högerextremisterna svartstämplas och fryses ut, vilket leder till att de går ännu längre. De trotsar den här utfrysningen genom att bli ännu knäppare och blir därmed omöjliga att ha i möblerade rum.

Journalistiskt mod

Journalistisk integritet och journalistiskt mod är därför något som Johan Hakelius efterlyser.
– Det har absolut förekommit påtagliga hot mot dem som granskar nynazister. Det kan upplevas som ett stort obehag, är förknippat med en reell risk och kräver ett visst mod, säger han, men påpekar samtidigt att det även finns andra rädslor.
– Till exempelvis en rädsla för att stämplas på ett visst sätt för att man inte har tagit ställning som omgivningen förväntar sig, i exempelvis frågan om Nya tider ska få vara med på bokmässan.
– Man är rädd att säga fel saker för att hamna i kylan vilket skapar en dubbel offentlighet, där man skriver en sak och privat säger en annan sak. Det här är två olika rädslor. Den senare påverkar den offentliga debatten mycket mer än den första.
– Utan att på något sätt förringa fysiska hot måste man ha förmågan att inte dras med av denna förenklade diskussion. Inför nästa år har det spekulerats i att Nya tider inte ska få komma. Jag hoppas på att det sker en tillnyktring, säger han och pekar på att öppenhet och moderation är den verkliga motpolen till nazism och annan fanatism.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.