Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sveriges radio censurerar kristen musik

Ruben Agnarsson | 05 okt , 2017
Ett av Inblicks seminarier under helgens bokmässa i Göteborg som handlade om att kristen musik censureras i Sveriges radio har väckt debatt i kristen press. – Modern kristen musik får inte höras i Sveriges Radio, sade Simon Ådahl till tidningen Dagen
Sveriges_radio_censurerar_kristen_musik
Den tidigare Melodifestivalvinnaren Simon Ådahls seminarium på bokmässan om att kristen musik censureras i Sveriges Radio, har uppmärksammats i kristen press.
Inför Inblicks seminarium berättade han i tidningen Dagen att P4 och P3 i Sveriges Radio konsekvent under 2000-talet valt bort ny kristen musik, och menar att det här är en demokratifråga.
– Det handlar om att Sveriges Radio har ett åtagande där de ska spegla en mångfald i kultur, tal och sång, sade han till tidningen och menade att det handlar om diskriminering.
– Modern kristen musik får inte höras i Sveriges Radio. Vi är 700 000 bekännande kristna i Sverige. Vi betalar radiolicens och vi borde få höras. Men det verkar som att vi ska marginaliseras, tillade han i artikeln, som närmar sig 2000 gilla-markeringar på Facebook.

Tilling håller med

Lovsångsartisten Erik Tilling är en av flera personer som har kommenterat Dagenartikeln på Facebook. I likhet med Simon Ådahl menar han att den så kallade kristna musiken censureras bort på grund av texten.
”Under mina 15 år som låtskrivare har jag själv vid några tillfällen utsatts för att musiken gillats men avböjts när de insåg textinnehållet”, skriver han.
Simon Ådahl nämnde även dansbandsvärldens uppror mot Sveriges Radio, utifrån att de menade att de blev diskriminerade. Ett uppror som ledde till att P4 satsade på ett eget dansbandsprogram.
Han var inte främmande för ett liknande upprop bland kristna där målet är att Sveriges Radio ska spela mer modern kristen musik.

”Spelar regelbundet”

Katarina Josephsson, programledare för Andliga sånger, som numera sänds på P2 söndag morgon klockan sex, tillbakavisar Simon Ådahls kritik mot det kristna musikutbudet i Sveriges Radio.
– Jag spelar regelbundet musik som precis har släppts, sade hon till Dagen.
Simon Ådahl fick upp ögonen för Sveriges Radios musikcensur när han träffade en proggare som var musikredaktör på en av Sveriges Radios lokalredaktioner och som motiverade varför SR inte kunde spela kristen musik: ”Vi kan ju inte vara en propagandakanal för ert budskap”, förklarade han.
– Då kom jag att tänka på all proggmusik med ett tydligt budskap som jag hade lyssnat till på radion under alla år, berättar Simon Ådahl för Inblick.

Tjingelingeling

Resultatet blev låten ”Den här låten kommer aldrig att spelas på radion” som släpptes för sju år sedan. Refrängen lyder:
”För det är tjallallallalla och tjingelingeling, den öser ut fraser som betyder ingenting.
Det är guldbruna ögon och himmelen är blå. Tingaling. Den här låten spelas aldrig på radion, för den säger nå´nting.”
Även Sveriges Radio censurerar Simon Ådahls musik, kan han glädja sig åt att låten ”Den här låten kommer aldrig att spelas på radion” hittills har spelats 41 000 gånger på Spotify.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


De väljer musiken i Sveriges Radio

Det är de här personerna som väljer musikutbudet i Sveriges Radio:

Rita Jernquist
Sveriges Radio Skaraborg

Olle Nilsson
Sveriges Radio Malmö

Germund Stenhag
Sveriges Radio Stockholm

Carina Bergek
Sveriges Radio Göteborg

Lisbeth Östman
Sveriges Radio Gotland

Mats Hermansson
Sveriges Radio Sörmland

Ulf Sigmundsson
Sveriges Radio Dalarna

Kerstin Behrendtz
Sveriges Radio P4 Riks
 
Thore Wilhelmsson
Sveriges Radio Norrbotten

Robert Jonsson
Sveriges Radio Stockholm

Hans Pålsson, 
Sveriges Radio Gävleborg
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.