Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Butikschef Marlén Lange: "Vi har fått börja tänka om"

Monika Ekström | 12 okt , 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
butikschefen_vi_har_fatt_tanka_om

Marlén Lange driver blomsteraffären Anemonen och bredvid kassan sitter en skylt med information om hur plastpåsar påverkar miljön.  
– Vi fick uppmaningen från Svensk handel att vi var tvungna att påtala för kunderna att vi ska försöka tänka på miljön och att man ska spara in på dem och kanske återanvända sina kassarna, berättar Marlén. 
Informationen i kassar och problemet kring plastkassar har lett till många samtal med kunderna. 
– Det pratas ganska mycket om det i butiken. Kunderna är väldigt uppdaterade. 
– En del bryr sig inte alls, men många bryr sig väldigt mycket och tycker att det är ett bra initiativ. 
Marlén berättar att det är de i medelåldern som är mest medvetna. Samtidigt som hon tycker att det är den generationen som varit mest inne på slit- och slängmentaliteten genom åren. 
– Ungdomarna har inte tid att fundera. Jag ska inte säga alla, men många är så. Men de som har kommit upp i livet lite längre är medvetna. 

Annan uppfostran

När det gäller den äldre generationen så har de en helt annan uppfostran och tänker annorlunda, enligt Marlén. 
– De har gärna en tygpåse med sig för de har ett annat tänk från barndomen. 
– Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har ju fått börja tänka om. Jag tror att vi börjar bli mer och mer medvetna om det. 
Själv tycker Marlén att det är viktigt att inte slösa på saker i onödan, men det är inte alla växter som kunden kan få hem på annat sätt än i en plastpåse. 
– Jag tycker det är bra att spara in på kassar. Varför ska vi slösa på sådant vi inte behöver slösa med?
– Sedan har vi produkter där det är svårt att bära iväg i tygpåsar eller papperskassar. Då krävs det en plastpåse för annars åker blomman igenom för det kan vara lite fuktigt. 

Vad tycker du om uppmaningen från Svensk handel?
– Jag tycker det är bra för det får alla butiker att tänka till. Det har varit så självklart att man bara slänger iväg en extraprodukt som kanske egentligen inte behövs när det finns plats i väskan. 
Innan uppmaningen kom tänkte butiken inte på problemet. 
– Vi har så mycket annat att tänka på så vi tänkte bara att det skulle vara enkelt för kunderna att få hem produkten. 
– Men visst har vi också fått oss en eftertanke nu, att man tänker lite annorlunda. 

Vill inte ta betalt

Anemonen vill inte gå så långt som att ta betalt för plastpåsar som exempelvis Lindex och Joy gör. 
– Vi har lite svårt att ta betalt. Ett emballage för att få hem produkten tar vi inte betalt för. Men vi kan inte ge både en inslagning och en påse. Då får man betala. 
Vanligtvis slår personalen in blomman i papper och frågar om kunden kan ta den så. 
Om kunden vill ha en påse försöker de anpassa så att det ändå bara blir ett emballage. 
Marlén ställer sig delvis positiv till att göra som i England där det finns bonusprogram för de som tar med sig egen kasse. 
– Det kan ju vara något att utveckla vidare. Det har jag aldrig hört här i Sverige, berättar hon. 
I Anemonen försöker de först och främst använda papperspåsar och inom kedjan Interflora, som butiken tillhör, har man tagit fram miljövänliga alternativ både vad gäller papper och plast.

Papper går sönder

– Vi har övervägande papperspåsar och de är miljövänliga. Vid den här årstiden säljer vi mycket ljung den är lite svårt att packa i papperspåsar för påsarna går sönder innan man är hemma för ljungen är så fuktig i sig. 
Interflora har en plast som enligt certifiering är godkänd som ett plastmaterial och då måste var nedbrytbart. 
– Interflora har emballage som är miljöanpassat, både plasten och pappret som vi slår in blommorna i. Vi har precis börjat använda det och det är bra. Vi gör väl vad vi kan för att det ska bli bättre, avslutar Marlén. 
MONIKA EKSTRÖM


Fakta: Plastpåsar

Så säger lagen
Sedan 1 juni 2017 är det obligatoriskt för alla som säljer eller ger bort plastpåsar att informera om hur plastpåsarna påverkar miljön, fördelarna med att använda färre påsar samt hur man kan göra för att minska antalet plastpåsar. Källa: Naturvårdsverket

Förbrukning av plastpåsar
För närvarande använder invånarna i EU i snitt 198 plastpåsar per person och år. EU vill minska användandet. 2019 vill EU att förbrukningen ska vara nere på 90 plastpåsar per år och person. 
2025 är målet att förbrukningen ska vara nere på endast 40 plastpåsar. Det kan ta upptill 400 år för naturen att bryta ner en plastkasse. Fåglar och däggdjur skadas ofta av plastpåsar som de fastnar i eller äter av.                Källa: Naturvårdsverket

Halverad användning av plastpåsar

Den 1 juni trädde en ny lagstiftning om plastpåsar i kraft. Lagen innebär att alla butiker som tillhandahåller plastpåsar måste redovisa för kunderna hur påsarna påverkar miljön. Svensk handel har tagit fram informationsmaterial som butikerna uppmanas att sätta upp på väl synlig plast. Lagen och informationen har gett resultat. 

I samband med att den nya lagen trädde i kraft inledde Naturskyddsföreningen ett samarbete med tre stora butikskedjor som innebar att deras butiker skulle börja ta betalt för sina plastpåsar. 

2,5 miljoner färre kassar

För två veckor sedan rapporterade dessa kedjor att deras försäljning av plastpåsar har minskat med mellan 40 och 60 procent under samarbetets tre första månader, vilket motsvarar 2,5 miljoner kassar. Även andra butikskedjor har börjat ta betalt för plastpåsar. 1 juni drog H&M, Kappahl och Lindex igång kampanjen ”One bag habit” som innebär att butikskedjorna tar betalt för plastkassarna i sina svenska butiker 
– Redan efter en månad kunde vi se att endast cirka 30 procent av våra kunder väljer att köpa en plastpåse, säger Eva Jonasson, presschef på Lindex.
Sedan juni har vissa butikskedjor mer än halverat användningen av plastkassar. Men Naturskyddsföreningen vill gå ännu längre och införa en obligatorisk avgift för plastkassarna. 

Obligatorisk avgift

– Det är bra att konsumenterna får information om miljöpåverkan. Men det hade varit ännu bättre om man samtidigt hade infört en obligatorisk avgift för plastkassarna, säger Karin Lexén som är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
– Trots att många butiker har börjat med mindre miljöfarliga plastpåsar är det fortfarande så att vi måste minska plastanvändandet generellt. Och då är en extra avgift det bästa alternativet, fortsätter Karin Lexén.
Svensk handel uppmanar butikerna att uppmuntra kunderna att återanvända sina kassar och skriver på sin hemsida att i Storbritannien har man gått ännu lägre och infört ett bonussystem för dem som tar med sig sin egen kasse. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.