Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Butikschef Marlén Lange: "Vi har fått börja tänka om"

Monika Ekström | 12 okt , 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
butikschefen_vi_har_fatt_tanka_om

Marlén Lange driver blomsteraffären Anemonen och bredvid kassan sitter en skylt med information om hur plastpåsar påverkar miljön.  
– Vi fick uppmaningen från Svensk handel att vi var tvungna att påtala för kunderna att vi ska försöka tänka på miljön och att man ska spara in på dem och kanske återanvända sina kassarna, berättar Marlén. 
Informationen i kassar och problemet kring plastkassar har lett till många samtal med kunderna. 
– Det pratas ganska mycket om det i butiken. Kunderna är väldigt uppdaterade. 
– En del bryr sig inte alls, men många bryr sig väldigt mycket och tycker att det är ett bra initiativ. 
Marlén berättar att det är de i medelåldern som är mest medvetna. Samtidigt som hon tycker att det är den generationen som varit mest inne på slit- och slängmentaliteten genom åren. 
– Ungdomarna har inte tid att fundera. Jag ska inte säga alla, men många är så. Men de som har kommit upp i livet lite längre är medvetna. 

Annan uppfostran

När det gäller den äldre generationen så har de en helt annan uppfostran och tänker annorlunda, enligt Marlén. 
– De har gärna en tygpåse med sig för de har ett annat tänk från barndomen. 
– Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har ju fått börja tänka om. Jag tror att vi börjar bli mer och mer medvetna om det. 
Själv tycker Marlén att det är viktigt att inte slösa på saker i onödan, men det är inte alla växter som kunden kan få hem på annat sätt än i en plastpåse. 
– Jag tycker det är bra att spara in på kassar. Varför ska vi slösa på sådant vi inte behöver slösa med?
– Sedan har vi produkter där det är svårt att bära iväg i tygpåsar eller papperskassar. Då krävs det en plastpåse för annars åker blomman igenom för det kan vara lite fuktigt. 

Vad tycker du om uppmaningen från Svensk handel?
– Jag tycker det är bra för det får alla butiker att tänka till. Det har varit så självklart att man bara slänger iväg en extraprodukt som kanske egentligen inte behövs när det finns plats i väskan. 
Innan uppmaningen kom tänkte butiken inte på problemet. 
– Vi har så mycket annat att tänka på så vi tänkte bara att det skulle vara enkelt för kunderna att få hem produkten. 
– Men visst har vi också fått oss en eftertanke nu, att man tänker lite annorlunda. 

Vill inte ta betalt

Anemonen vill inte gå så långt som att ta betalt för plastpåsar som exempelvis Lindex och Joy gör. 
– Vi har lite svårt att ta betalt. Ett emballage för att få hem produkten tar vi inte betalt för. Men vi kan inte ge både en inslagning och en påse. Då får man betala. 
Vanligtvis slår personalen in blomman i papper och frågar om kunden kan ta den så. 
Om kunden vill ha en påse försöker de anpassa så att det ändå bara blir ett emballage. 
Marlén ställer sig delvis positiv till att göra som i England där det finns bonusprogram för de som tar med sig egen kasse. 
– Det kan ju vara något att utveckla vidare. Det har jag aldrig hört här i Sverige, berättar hon. 
I Anemonen försöker de först och främst använda papperspåsar och inom kedjan Interflora, som butiken tillhör, har man tagit fram miljövänliga alternativ både vad gäller papper och plast.

Papper går sönder

– Vi har övervägande papperspåsar och de är miljövänliga. Vid den här årstiden säljer vi mycket ljung den är lite svårt att packa i papperspåsar för påsarna går sönder innan man är hemma för ljungen är så fuktig i sig. 
Interflora har en plast som enligt certifiering är godkänd som ett plastmaterial och då måste var nedbrytbart. 
– Interflora har emballage som är miljöanpassat, både plasten och pappret som vi slår in blommorna i. Vi har precis börjat använda det och det är bra. Vi gör väl vad vi kan för att det ska bli bättre, avslutar Marlén. 
MONIKA EKSTRÖM


Fakta: Plastpåsar

Så säger lagen
Sedan 1 juni 2017 är det obligatoriskt för alla som säljer eller ger bort plastpåsar att informera om hur plastpåsarna påverkar miljön, fördelarna med att använda färre påsar samt hur man kan göra för att minska antalet plastpåsar. Källa: Naturvårdsverket

Förbrukning av plastpåsar
För närvarande använder invånarna i EU i snitt 198 plastpåsar per person och år. EU vill minska användandet. 2019 vill EU att förbrukningen ska vara nere på 90 plastpåsar per år och person. 
2025 är målet att förbrukningen ska vara nere på endast 40 plastpåsar. Det kan ta upptill 400 år för naturen att bryta ner en plastkasse. Fåglar och däggdjur skadas ofta av plastpåsar som de fastnar i eller äter av.                Källa: Naturvårdsverket

Halverad användning av plastpåsar

Den 1 juni trädde en ny lagstiftning om plastpåsar i kraft. Lagen innebär att alla butiker som tillhandahåller plastpåsar måste redovisa för kunderna hur påsarna påverkar miljön. Svensk handel har tagit fram informationsmaterial som butikerna uppmanas att sätta upp på väl synlig plast. Lagen och informationen har gett resultat. 

I samband med att den nya lagen trädde i kraft inledde Naturskyddsföreningen ett samarbete med tre stora butikskedjor som innebar att deras butiker skulle börja ta betalt för sina plastpåsar. 

2,5 miljoner färre kassar

För två veckor sedan rapporterade dessa kedjor att deras försäljning av plastpåsar har minskat med mellan 40 och 60 procent under samarbetets tre första månader, vilket motsvarar 2,5 miljoner kassar. Även andra butikskedjor har börjat ta betalt för plastpåsar. 1 juni drog H&M, Kappahl och Lindex igång kampanjen ”One bag habit” som innebär att butikskedjorna tar betalt för plastkassarna i sina svenska butiker 
– Redan efter en månad kunde vi se att endast cirka 30 procent av våra kunder väljer att köpa en plastpåse, säger Eva Jonasson, presschef på Lindex.
Sedan juni har vissa butikskedjor mer än halverat användningen av plastkassar. Men Naturskyddsföreningen vill gå ännu längre och införa en obligatorisk avgift för plastkassarna. 

Obligatorisk avgift

– Det är bra att konsumenterna får information om miljöpåverkan. Men det hade varit ännu bättre om man samtidigt hade infört en obligatorisk avgift för plastkassarna, säger Karin Lexén som är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
– Trots att många butiker har börjat med mindre miljöfarliga plastpåsar är det fortfarande så att vi måste minska plastanvändandet generellt. Och då är en extra avgift det bästa alternativet, fortsätter Karin Lexén.
Svensk handel uppmanar butikerna att uppmuntra kunderna att återanvända sina kassar och skriver på sin hemsida att i Storbritannien har man gått ännu lägre och infört ett bonussystem för dem som tar med sig sin egen kasse. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
Polisens_trygghetsavtal_hindrade_inte_polisvaldtakt
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.
eBlick
nov 30, 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
eBlick
nov 23, 2017
Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson var i Mellanöstern förra veckan och konstaterade att turismen frodas i länder som Israel och Jordanien, samtidigt som länderna mobiliserar för krig. I centrum för konflikten står Libanon – och en gemensam oro inför Irans och Hizbollahs ökade inflytande i närområdet.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.