Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Butikschef Marlén Lange: "Vi har fått börja tänka om"

Monika Ekström | 12 okt , 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
butikschefen_vi_har_fatt_tanka_om

Marlén Lange driver blomsteraffären Anemonen och bredvid kassan sitter en skylt med information om hur plastpåsar påverkar miljön.  
– Vi fick uppmaningen från Svensk handel att vi var tvungna att påtala för kunderna att vi ska försöka tänka på miljön och att man ska spara in på dem och kanske återanvända sina kassarna, berättar Marlén. 
Informationen i kassar och problemet kring plastkassar har lett till många samtal med kunderna. 
– Det pratas ganska mycket om det i butiken. Kunderna är väldigt uppdaterade. 
– En del bryr sig inte alls, men många bryr sig väldigt mycket och tycker att det är ett bra initiativ. 
Marlén berättar att det är de i medelåldern som är mest medvetna. Samtidigt som hon tycker att det är den generationen som varit mest inne på slit- och slängmentaliteten genom åren. 
– Ungdomarna har inte tid att fundera. Jag ska inte säga alla, men många är så. Men de som har kommit upp i livet lite längre är medvetna. 

Annan uppfostran

När det gäller den äldre generationen så har de en helt annan uppfostran och tänker annorlunda, enligt Marlén. 
– De har gärna en tygpåse med sig för de har ett annat tänk från barndomen. 
– Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har ju fått börja tänka om. Jag tror att vi börjar bli mer och mer medvetna om det. 
Själv tycker Marlén att det är viktigt att inte slösa på saker i onödan, men det är inte alla växter som kunden kan få hem på annat sätt än i en plastpåse. 
– Jag tycker det är bra att spara in på kassar. Varför ska vi slösa på sådant vi inte behöver slösa med?
– Sedan har vi produkter där det är svårt att bära iväg i tygpåsar eller papperskassar. Då krävs det en plastpåse för annars åker blomman igenom för det kan vara lite fuktigt. 

Vad tycker du om uppmaningen från Svensk handel?
– Jag tycker det är bra för det får alla butiker att tänka till. Det har varit så självklart att man bara slänger iväg en extraprodukt som kanske egentligen inte behövs när det finns plats i väskan. 
Innan uppmaningen kom tänkte butiken inte på problemet. 
– Vi har så mycket annat att tänka på så vi tänkte bara att det skulle vara enkelt för kunderna att få hem produkten. 
– Men visst har vi också fått oss en eftertanke nu, att man tänker lite annorlunda. 

Vill inte ta betalt

Anemonen vill inte gå så långt som att ta betalt för plastpåsar som exempelvis Lindex och Joy gör. 
– Vi har lite svårt att ta betalt. Ett emballage för att få hem produkten tar vi inte betalt för. Men vi kan inte ge både en inslagning och en påse. Då får man betala. 
Vanligtvis slår personalen in blomman i papper och frågar om kunden kan ta den så. 
Om kunden vill ha en påse försöker de anpassa så att det ändå bara blir ett emballage. 
Marlén ställer sig delvis positiv till att göra som i England där det finns bonusprogram för de som tar med sig egen kasse. 
– Det kan ju vara något att utveckla vidare. Det har jag aldrig hört här i Sverige, berättar hon. 
I Anemonen försöker de först och främst använda papperspåsar och inom kedjan Interflora, som butiken tillhör, har man tagit fram miljövänliga alternativ både vad gäller papper och plast.

Papper går sönder

– Vi har övervägande papperspåsar och de är miljövänliga. Vid den här årstiden säljer vi mycket ljung den är lite svårt att packa i papperspåsar för påsarna går sönder innan man är hemma för ljungen är så fuktig i sig. 
Interflora har en plast som enligt certifiering är godkänd som ett plastmaterial och då måste var nedbrytbart. 
– Interflora har emballage som är miljöanpassat, både plasten och pappret som vi slår in blommorna i. Vi har precis börjat använda det och det är bra. Vi gör väl vad vi kan för att det ska bli bättre, avslutar Marlén. 
MONIKA EKSTRÖM


Fakta: Plastpåsar

Så säger lagen
Sedan 1 juni 2017 är det obligatoriskt för alla som säljer eller ger bort plastpåsar att informera om hur plastpåsarna påverkar miljön, fördelarna med att använda färre påsar samt hur man kan göra för att minska antalet plastpåsar. Källa: Naturvårdsverket

Förbrukning av plastpåsar
För närvarande använder invånarna i EU i snitt 198 plastpåsar per person och år. EU vill minska användandet. 2019 vill EU att förbrukningen ska vara nere på 90 plastpåsar per år och person. 
2025 är målet att förbrukningen ska vara nere på endast 40 plastpåsar. Det kan ta upptill 400 år för naturen att bryta ner en plastkasse. Fåglar och däggdjur skadas ofta av plastpåsar som de fastnar i eller äter av.                Källa: Naturvårdsverket

Halverad användning av plastpåsar

Den 1 juni trädde en ny lagstiftning om plastpåsar i kraft. Lagen innebär att alla butiker som tillhandahåller plastpåsar måste redovisa för kunderna hur påsarna påverkar miljön. Svensk handel har tagit fram informationsmaterial som butikerna uppmanas att sätta upp på väl synlig plast. Lagen och informationen har gett resultat. 

I samband med att den nya lagen trädde i kraft inledde Naturskyddsföreningen ett samarbete med tre stora butikskedjor som innebar att deras butiker skulle börja ta betalt för sina plastpåsar. 

2,5 miljoner färre kassar

För två veckor sedan rapporterade dessa kedjor att deras försäljning av plastpåsar har minskat med mellan 40 och 60 procent under samarbetets tre första månader, vilket motsvarar 2,5 miljoner kassar. Även andra butikskedjor har börjat ta betalt för plastpåsar. 1 juni drog H&M, Kappahl och Lindex igång kampanjen ”One bag habit” som innebär att butikskedjorna tar betalt för plastkassarna i sina svenska butiker 
– Redan efter en månad kunde vi se att endast cirka 30 procent av våra kunder väljer att köpa en plastpåse, säger Eva Jonasson, presschef på Lindex.
Sedan juni har vissa butikskedjor mer än halverat användningen av plastkassar. Men Naturskyddsföreningen vill gå ännu längre och införa en obligatorisk avgift för plastkassarna. 

Obligatorisk avgift

– Det är bra att konsumenterna får information om miljöpåverkan. Men det hade varit ännu bättre om man samtidigt hade infört en obligatorisk avgift för plastkassarna, säger Karin Lexén som är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
– Trots att många butiker har börjat med mindre miljöfarliga plastpåsar är det fortfarande så att vi måste minska plastanvändandet generellt. Och då är en extra avgift det bästa alternativet, fortsätter Karin Lexén.
Svensk handel uppmanar butikerna att uppmuntra kunderna att återanvända sina kassar och skriver på sin hemsida att i Storbritannien har man gått ännu lägre och infört ett bonussystem för dem som tar med sig sin egen kasse. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 05, 2017
Ett av Inblicks seminarier under helgens bokmässa i Göteborg som handlade om att kristen musik censureras i Sveriges radio har väckt debatt i kristen press. – Modern kristen musik får inte höras i Sveriges Radio, sade Simon Ådahl till tidningen Dagen
eBlick
okt 05, 2017
Extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra, menar Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, och varnar för att ge extremistgrupper mer utrymme än de förtjänar. – Händelseförloppet i Göteborg i helgen bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.
eBlick
sep 28, 2017
Den nämndeman som pekas ut för att ha utfört olagligt dataintrång på uppdrag av den före detta journalisten Trond Sefastsson, ska enligt samma mejlkonversation ha utfört uppdrag åt socialdemokraten Thomas Hartman. Hartman förnekar kännedom om mejlet.
eBlick
sep 28, 2017
– Det här är ren och skär prostitution. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger kriminalinspektör Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom Stockholmspolisen. – Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter, fortsätter Simon.
eBlick
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.