Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Butikschef Marlén Lange: "Vi har fått börja tänka om"

Monika Ekström | 12 okt , 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
butikschefen_vi_har_fatt_tanka_om

Marlén Lange driver blomsteraffären Anemonen och bredvid kassan sitter en skylt med information om hur plastpåsar påverkar miljön.  
– Vi fick uppmaningen från Svensk handel att vi var tvungna att påtala för kunderna att vi ska försöka tänka på miljön och att man ska spara in på dem och kanske återanvända sina kassarna, berättar Marlén. 
Informationen i kassar och problemet kring plastkassar har lett till många samtal med kunderna. 
– Det pratas ganska mycket om det i butiken. Kunderna är väldigt uppdaterade. 
– En del bryr sig inte alls, men många bryr sig väldigt mycket och tycker att det är ett bra initiativ. 
Marlén berättar att det är de i medelåldern som är mest medvetna. Samtidigt som hon tycker att det är den generationen som varit mest inne på slit- och slängmentaliteten genom åren. 
– Ungdomarna har inte tid att fundera. Jag ska inte säga alla, men många är så. Men de som har kommit upp i livet lite längre är medvetna. 

Annan uppfostran

När det gäller den äldre generationen så har de en helt annan uppfostran och tänker annorlunda, enligt Marlén. 
– De har gärna en tygpåse med sig för de har ett annat tänk från barndomen. 
– Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har ju fått börja tänka om. Jag tror att vi börjar bli mer och mer medvetna om det. 
Själv tycker Marlén att det är viktigt att inte slösa på saker i onödan, men det är inte alla växter som kunden kan få hem på annat sätt än i en plastpåse. 
– Jag tycker det är bra att spara in på kassar. Varför ska vi slösa på sådant vi inte behöver slösa med?
– Sedan har vi produkter där det är svårt att bära iväg i tygpåsar eller papperskassar. Då krävs det en plastpåse för annars åker blomman igenom för det kan vara lite fuktigt. 

Vad tycker du om uppmaningen från Svensk handel?
– Jag tycker det är bra för det får alla butiker att tänka till. Det har varit så självklart att man bara slänger iväg en extraprodukt som kanske egentligen inte behövs när det finns plats i väskan. 
Innan uppmaningen kom tänkte butiken inte på problemet. 
– Vi har så mycket annat att tänka på så vi tänkte bara att det skulle vara enkelt för kunderna att få hem produkten. 
– Men visst har vi också fått oss en eftertanke nu, att man tänker lite annorlunda. 

Vill inte ta betalt

Anemonen vill inte gå så långt som att ta betalt för plastpåsar som exempelvis Lindex och Joy gör. 
– Vi har lite svårt att ta betalt. Ett emballage för att få hem produkten tar vi inte betalt för. Men vi kan inte ge både en inslagning och en påse. Då får man betala. 
Vanligtvis slår personalen in blomman i papper och frågar om kunden kan ta den så. 
Om kunden vill ha en påse försöker de anpassa så att det ändå bara blir ett emballage. 
Marlén ställer sig delvis positiv till att göra som i England där det finns bonusprogram för de som tar med sig egen kasse. 
– Det kan ju vara något att utveckla vidare. Det har jag aldrig hört här i Sverige, berättar hon. 
I Anemonen försöker de först och främst använda papperspåsar och inom kedjan Interflora, som butiken tillhör, har man tagit fram miljövänliga alternativ både vad gäller papper och plast.

Papper går sönder

– Vi har övervägande papperspåsar och de är miljövänliga. Vid den här årstiden säljer vi mycket ljung den är lite svårt att packa i papperspåsar för påsarna går sönder innan man är hemma för ljungen är så fuktig i sig. 
Interflora har en plast som enligt certifiering är godkänd som ett plastmaterial och då måste var nedbrytbart. 
– Interflora har emballage som är miljöanpassat, både plasten och pappret som vi slår in blommorna i. Vi har precis börjat använda det och det är bra. Vi gör väl vad vi kan för att det ska bli bättre, avslutar Marlén. 
MONIKA EKSTRÖM


Fakta: Plastpåsar

Så säger lagen
Sedan 1 juni 2017 är det obligatoriskt för alla som säljer eller ger bort plastpåsar att informera om hur plastpåsarna påverkar miljön, fördelarna med att använda färre påsar samt hur man kan göra för att minska antalet plastpåsar. Källa: Naturvårdsverket

Förbrukning av plastpåsar
För närvarande använder invånarna i EU i snitt 198 plastpåsar per person och år. EU vill minska användandet. 2019 vill EU att förbrukningen ska vara nere på 90 plastpåsar per år och person. 
2025 är målet att förbrukningen ska vara nere på endast 40 plastpåsar. Det kan ta upptill 400 år för naturen att bryta ner en plastkasse. Fåglar och däggdjur skadas ofta av plastpåsar som de fastnar i eller äter av.                Källa: Naturvårdsverket

Halverad användning av plastpåsar

Den 1 juni trädde en ny lagstiftning om plastpåsar i kraft. Lagen innebär att alla butiker som tillhandahåller plastpåsar måste redovisa för kunderna hur påsarna påverkar miljön. Svensk handel har tagit fram informationsmaterial som butikerna uppmanas att sätta upp på väl synlig plast. Lagen och informationen har gett resultat. 

I samband med att den nya lagen trädde i kraft inledde Naturskyddsföreningen ett samarbete med tre stora butikskedjor som innebar att deras butiker skulle börja ta betalt för sina plastpåsar. 

2,5 miljoner färre kassar

För två veckor sedan rapporterade dessa kedjor att deras försäljning av plastpåsar har minskat med mellan 40 och 60 procent under samarbetets tre första månader, vilket motsvarar 2,5 miljoner kassar. Även andra butikskedjor har börjat ta betalt för plastpåsar. 1 juni drog H&M, Kappahl och Lindex igång kampanjen ”One bag habit” som innebär att butikskedjorna tar betalt för plastkassarna i sina svenska butiker 
– Redan efter en månad kunde vi se att endast cirka 30 procent av våra kunder väljer att köpa en plastpåse, säger Eva Jonasson, presschef på Lindex.
Sedan juni har vissa butikskedjor mer än halverat användningen av plastkassar. Men Naturskyddsföreningen vill gå ännu längre och införa en obligatorisk avgift för plastkassarna. 

Obligatorisk avgift

– Det är bra att konsumenterna får information om miljöpåverkan. Men det hade varit ännu bättre om man samtidigt hade infört en obligatorisk avgift för plastkassarna, säger Karin Lexén som är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
– Trots att många butiker har börjat med mindre miljöfarliga plastpåsar är det fortfarande så att vi måste minska plastanvändandet generellt. Och då är en extra avgift det bästa alternativet, fortsätter Karin Lexén.
Svensk handel uppmanar butikerna att uppmuntra kunderna att återanvända sina kassar och skriver på sin hemsida att i Storbritannien har man gått ännu lägre och infört ett bonussystem för dem som tar med sig sin egen kasse. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.