Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Palmeåklagare vill ha militära uppgifter

Ruben Agnarsson | 12 okt , 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
– Vi jobbar med flera olika uppslag som vi vill gå till botten med, det ingår i det sedvanliga utredningsarbetet, säger Krister Petersson till nyhetsbyrån Siren.
Uppgifterna begärs in ”med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet”.
I dokumentet, som inkom till Försvarsmakten den 27 september, är de uppgifter som Krister Petersson söker belagda med sekretess.
Han vill enligt SVT inte heller gå närmare in på vilka spår i utredningen om mordet på statsminister Olof Palme som det gäller, eller vilka uppgifter som Must kan ha bidragit med.
– Det handlar om att beta av olika spår bakåt i tiden, för att se om det finns något att gå vidare med. På så sätt är detta en rutinmässig förfrågan. Mer detaljerad än så vill jag inte bli, säger Krister Petersson till Siren.

Maskade dokument

Krister Petersson tillträdde som ny förundersökningsledare i mordutredningen den 1 februari i år, sedan vice riksåklagare Kerstin Skarp lämnat över uppdraget.
När Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare i Palmeutredningen sade han bland annat att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet gick att lösa.
– Min förhoppning är att vi kan lämna en rimlig förklaring till vad som skedde och vem som har gjort det, sade han till SVT.
Men mer ingående vad begäran innebär går inte att se – uppgifterna är maskade i dokumentet, enligt SVT.
På senare år har tanken om att en utländsk underättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt flitigare.

Knytas till Sovjet

Förra sommaren lämnade den tidigare Säpomannen Kegö och hans kollega Jan-Henrik Barrling in ett hemligstämplat material till Palme-gruppen under ett sju timmar långt förhör.
Detta efter att Säpo gett klartecken att lämna över materialet, som pekar ut en namngiven mördare som kan kopplas till Sovjetunionen och knytas till en knarkliga.
Expressen avslöjade även att mannen som pekas ut som Olof Palmes mördare enligt Kegös och Barrlings material ska vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.
Walter Kegö bekräftade för Inblick att den misstänkte mördaren ska vara utbildad i Sovjetunionen och ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Mannen kan kopplas till flera mord i Sverige. I materialet ingår även nya uppgifter om den illegala avlyssning som Säpo gjorde av Sovjets ambassad, som avslöjade att Sovjetunionen kände till Palmemordet i förväg.

Tystad av Wallström

Jan-Henrik Barrling ville redan i början av 1990-talet vittna om diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström.
Mordutredningen som pågått efter att statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata i Stockholm sent på kvällen den 28 februari 1986 är Sveriges i särklass största och kanske världens mest omfattande. 
Utredningen har genererat flera hundra hyllmeter material som vittnesförhör och utredningsdokument och varje vecka kommer det in nya tips till Palmegruppen.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Palme immun mot sovjetisk infiltration?

Skangals_huvudbyggnad
Sovjet ockuperade Lettland i samband med andra världskriget och förstatligade då Olof Palmes morföräldrar von Knieriems herrgård. Familjen Palme fick tillbaka godset efter Sovjetimperiets sammanbrott, men skänkte det då till Frälsningsarmén. Foto: Commons wikimedia

I samband med Inblicks seminarium på bokmässan med Palmes folkrättsexpert Bo J Theutenberg, hölls ett informellt möte där Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson träffade Bo J Theutenberg, och de före detta IB-medarbetarna Gunnar Ekberg och Svante Winqvist, för ett samtal om bakgrunden till Palme-mordet.

Diskussionen utgick från det kraftfulla stöd som statsminister Olof Palme gav till Bo Theutenberg i förhandlingarna med Sovjetunionen om gränsdragningen mellan Sverige och Sovjet utanför Gotland, ett stöd som undergrävdes av Pierre Schori – som ville ge efter för Sovjets krav.
Samtalet kretsade också kring de många medarbetare med KGB-kontakter (eller andra säkerhetstjänster i Warsawapakten) som fanns i Palmes närhet: Pierre Schori, Anders Thunborg, Sverker Åström, Enn Kokk (Birgitta Dahls man), Jörn Svensson (Margareta Winbergs man).
Flera avhoppade spioner från Warsawapakten under kalla kriget, nämner sovjetiska spioner i Palmes omgivning.
Förutom stödet till Theutenberg i förhandlingarna med Sovjet, talade Palmes egen bakgrund för att han själv hade ett visst immunförsvar mot sovjetisk infiltration.

Släktgods i Lettland

Själv tillbringade han alla sina somrar fram tills han var tolv år på sin mors släktgods Skangal i Lettland, innan Sovjet ockuperade landet och förstatligade morföräldrarna von Knieriems herrgård. Hans pappa var Gunnar Palme, som var direktör för försäkringsbolaget Thule, som senare blev uppköpt av Skandia.
Palme arbetade dessutom i Försvarsstabens underrättelsetjänst och rapporterade till CIA som ung.
Frågan som ställdes under det informella mötet var hur stor konflikten mellan Olof Palme och hans Moskvavänliga medarbetare egentligen var strax innan Palmemordet. Och hur påverkar det i sin tur motivfrågan?
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 

 
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.