Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Palmeåklagare vill ha militära uppgifter

Ruben Agnarsson | 12 okt , 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
– Vi jobbar med flera olika uppslag som vi vill gå till botten med, det ingår i det sedvanliga utredningsarbetet, säger Krister Petersson till nyhetsbyrån Siren.
Uppgifterna begärs in ”med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet”.
I dokumentet, som inkom till Försvarsmakten den 27 september, är de uppgifter som Krister Petersson söker belagda med sekretess.
Han vill enligt SVT inte heller gå närmare in på vilka spår i utredningen om mordet på statsminister Olof Palme som det gäller, eller vilka uppgifter som Must kan ha bidragit med.
– Det handlar om att beta av olika spår bakåt i tiden, för att se om det finns något att gå vidare med. På så sätt är detta en rutinmässig förfrågan. Mer detaljerad än så vill jag inte bli, säger Krister Petersson till Siren.

Maskade dokument

Krister Petersson tillträdde som ny förundersökningsledare i mordutredningen den 1 februari i år, sedan vice riksåklagare Kerstin Skarp lämnat över uppdraget.
När Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare i Palmeutredningen sade han bland annat att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet gick att lösa.
– Min förhoppning är att vi kan lämna en rimlig förklaring till vad som skedde och vem som har gjort det, sade han till SVT.
Men mer ingående vad begäran innebär går inte att se – uppgifterna är maskade i dokumentet, enligt SVT.
På senare år har tanken om att en utländsk underättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt flitigare.

Knytas till Sovjet

Förra sommaren lämnade den tidigare Säpomannen Kegö och hans kollega Jan-Henrik Barrling in ett hemligstämplat material till Palme-gruppen under ett sju timmar långt förhör.
Detta efter att Säpo gett klartecken att lämna över materialet, som pekar ut en namngiven mördare som kan kopplas till Sovjetunionen och knytas till en knarkliga.
Expressen avslöjade även att mannen som pekas ut som Olof Palmes mördare enligt Kegös och Barrlings material ska vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.
Walter Kegö bekräftade för Inblick att den misstänkte mördaren ska vara utbildad i Sovjetunionen och ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Mannen kan kopplas till flera mord i Sverige. I materialet ingår även nya uppgifter om den illegala avlyssning som Säpo gjorde av Sovjets ambassad, som avslöjade att Sovjetunionen kände till Palmemordet i förväg.

Tystad av Wallström

Jan-Henrik Barrling ville redan i början av 1990-talet vittna om diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström.
Mordutredningen som pågått efter att statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata i Stockholm sent på kvällen den 28 februari 1986 är Sveriges i särklass största och kanske världens mest omfattande. 
Utredningen har genererat flera hundra hyllmeter material som vittnesförhör och utredningsdokument och varje vecka kommer det in nya tips till Palmegruppen.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Palme immun mot sovjetisk infiltration?

Skangals_huvudbyggnad
Sovjet ockuperade Lettland i samband med andra världskriget och förstatligade då Olof Palmes morföräldrar von Knieriems herrgård. Familjen Palme fick tillbaka godset efter Sovjetimperiets sammanbrott, men skänkte det då till Frälsningsarmén. Foto: Commons wikimedia

I samband med Inblicks seminarium på bokmässan med Palmes folkrättsexpert Bo J Theutenberg, hölls ett informellt möte där Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson träffade Bo J Theutenberg, och de före detta IB-medarbetarna Gunnar Ekberg och Svante Winqvist, för ett samtal om bakgrunden till Palme-mordet.

Diskussionen utgick från det kraftfulla stöd som statsminister Olof Palme gav till Bo Theutenberg i förhandlingarna med Sovjetunionen om gränsdragningen mellan Sverige och Sovjet utanför Gotland, ett stöd som undergrävdes av Pierre Schori – som ville ge efter för Sovjets krav.
Samtalet kretsade också kring de många medarbetare med KGB-kontakter (eller andra säkerhetstjänster i Warsawapakten) som fanns i Palmes närhet: Pierre Schori, Anders Thunborg, Sverker Åström, Enn Kokk (Birgitta Dahls man), Jörn Svensson (Margareta Winbergs man).
Flera avhoppade spioner från Warsawapakten under kalla kriget, nämner sovjetiska spioner i Palmes omgivning.
Förutom stödet till Theutenberg i förhandlingarna med Sovjet, talade Palmes egen bakgrund för att han själv hade ett visst immunförsvar mot sovjetisk infiltration.

Släktgods i Lettland

Själv tillbringade han alla sina somrar fram tills han var tolv år på sin mors släktgods Skangal i Lettland, innan Sovjet ockuperade landet och förstatligade morföräldrarna von Knieriems herrgård. Hans pappa var Gunnar Palme, som var direktör för försäkringsbolaget Thule, som senare blev uppköpt av Skandia.
Palme arbetade dessutom i Försvarsstabens underrättelsetjänst och rapporterade till CIA som ung.
Frågan som ställdes under det informella mötet var hur stor konflikten mellan Olof Palme och hans Moskvavänliga medarbetare egentligen var strax innan Palmemordet. Och hur påverkar det i sin tur motivfrågan?
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 

 
 
eBlick
Polisens_trygghetsavtal_hindrade_inte_polisvaldtakt
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.
eBlick
nov 30, 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
eBlick
nov 23, 2017
Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson var i Mellanöstern förra veckan och konstaterade att turismen frodas i länder som Israel och Jordanien, samtidigt som länderna mobiliserar för krig. I centrum för konflikten står Libanon – och en gemensam oro inför Irans och Hizbollahs ökade inflytande i närområdet.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.