Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Palmeåklagare vill ha militära uppgifter

Ruben Agnarsson | 12 okt , 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
– Vi jobbar med flera olika uppslag som vi vill gå till botten med, det ingår i det sedvanliga utredningsarbetet, säger Krister Petersson till nyhetsbyrån Siren.
Uppgifterna begärs in ”med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet”.
I dokumentet, som inkom till Försvarsmakten den 27 september, är de uppgifter som Krister Petersson söker belagda med sekretess.
Han vill enligt SVT inte heller gå närmare in på vilka spår i utredningen om mordet på statsminister Olof Palme som det gäller, eller vilka uppgifter som Must kan ha bidragit med.
– Det handlar om att beta av olika spår bakåt i tiden, för att se om det finns något att gå vidare med. På så sätt är detta en rutinmässig förfrågan. Mer detaljerad än så vill jag inte bli, säger Krister Petersson till Siren.

Maskade dokument

Krister Petersson tillträdde som ny förundersökningsledare i mordutredningen den 1 februari i år, sedan vice riksåklagare Kerstin Skarp lämnat över uppdraget.
När Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare i Palmeutredningen sade han bland annat att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet gick att lösa.
– Min förhoppning är att vi kan lämna en rimlig förklaring till vad som skedde och vem som har gjort det, sade han till SVT.
Men mer ingående vad begäran innebär går inte att se – uppgifterna är maskade i dokumentet, enligt SVT.
På senare år har tanken om att en utländsk underättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt flitigare.

Knytas till Sovjet

Förra sommaren lämnade den tidigare Säpomannen Kegö och hans kollega Jan-Henrik Barrling in ett hemligstämplat material till Palme-gruppen under ett sju timmar långt förhör.
Detta efter att Säpo gett klartecken att lämna över materialet, som pekar ut en namngiven mördare som kan kopplas till Sovjetunionen och knytas till en knarkliga.
Expressen avslöjade även att mannen som pekas ut som Olof Palmes mördare enligt Kegös och Barrlings material ska vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.
Walter Kegö bekräftade för Inblick att den misstänkte mördaren ska vara utbildad i Sovjetunionen och ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Mannen kan kopplas till flera mord i Sverige. I materialet ingår även nya uppgifter om den illegala avlyssning som Säpo gjorde av Sovjets ambassad, som avslöjade att Sovjetunionen kände till Palmemordet i förväg.

Tystad av Wallström

Jan-Henrik Barrling ville redan i början av 1990-talet vittna om diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström.
Mordutredningen som pågått efter att statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata i Stockholm sent på kvällen den 28 februari 1986 är Sveriges i särklass största och kanske världens mest omfattande. 
Utredningen har genererat flera hundra hyllmeter material som vittnesförhör och utredningsdokument och varje vecka kommer det in nya tips till Palmegruppen.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Palme immun mot sovjetisk infiltration?

Skangals_huvudbyggnad
Sovjet ockuperade Lettland i samband med andra världskriget och förstatligade då Olof Palmes morföräldrar von Knieriems herrgård. Familjen Palme fick tillbaka godset efter Sovjetimperiets sammanbrott, men skänkte det då till Frälsningsarmén. Foto: Commons wikimedia

I samband med Inblicks seminarium på bokmässan med Palmes folkrättsexpert Bo J Theutenberg, hölls ett informellt möte där Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson träffade Bo J Theutenberg, och de före detta IB-medarbetarna Gunnar Ekberg och Svante Winqvist, för ett samtal om bakgrunden till Palme-mordet.

Diskussionen utgick från det kraftfulla stöd som statsminister Olof Palme gav till Bo Theutenberg i förhandlingarna med Sovjetunionen om gränsdragningen mellan Sverige och Sovjet utanför Gotland, ett stöd som undergrävdes av Pierre Schori – som ville ge efter för Sovjets krav.
Samtalet kretsade också kring de många medarbetare med KGB-kontakter (eller andra säkerhetstjänster i Warsawapakten) som fanns i Palmes närhet: Pierre Schori, Anders Thunborg, Sverker Åström, Enn Kokk (Birgitta Dahls man), Jörn Svensson (Margareta Winbergs man).
Flera avhoppade spioner från Warsawapakten under kalla kriget, nämner sovjetiska spioner i Palmes omgivning.
Förutom stödet till Theutenberg i förhandlingarna med Sovjet, talade Palmes egen bakgrund för att han själv hade ett visst immunförsvar mot sovjetisk infiltration.

Släktgods i Lettland

Själv tillbringade han alla sina somrar fram tills han var tolv år på sin mors släktgods Skangal i Lettland, innan Sovjet ockuperade landet och förstatligade morföräldrarna von Knieriems herrgård. Hans pappa var Gunnar Palme, som var direktör för försäkringsbolaget Thule, som senare blev uppköpt av Skandia.
Palme arbetade dessutom i Försvarsstabens underrättelsetjänst och rapporterade till CIA som ung.
Frågan som ställdes under det informella mötet var hur stor konflikten mellan Olof Palme och hans Moskvavänliga medarbetare egentligen var strax innan Palmemordet. Och hur påverkar det i sin tur motivfrågan?
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 

 
 
eBlick
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 05, 2017
Ett av Inblicks seminarier under helgens bokmässa i Göteborg som handlade om att kristen musik censureras i Sveriges radio har väckt debatt i kristen press. – Modern kristen musik får inte höras i Sveriges Radio, sade Simon Ådahl till tidningen Dagen
eBlick
okt 05, 2017
Extremistgrupper på höger- och vänsterkanten behöver varandra, menar Johan Hakelius, chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus, och varnar för att ge extremistgrupper mer utrymme än de förtjänar. – Händelseförloppet i Göteborg i helgen bekräftade min uppfattning. Motdemonstranterna var femtio gånger fler än nazisterna, trots att dessa hade bussat in folk från andra länder, säger han till Inblick.
eBlick
sep 28, 2017
Den nämndeman som pekas ut för att ha utfört olagligt dataintrång på uppdrag av den före detta journalisten Trond Sefastsson, ska enligt samma mejlkonversation ha utfört uppdrag åt socialdemokraten Thomas Hartman. Hartman förnekar kännedom om mejlet.
eBlick
sep 28, 2017
– Det här är ren och skär prostitution. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat, säger kriminalinspektör Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen inom Stockholmspolisen. – Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter, fortsätter Simon.
eBlick
sep 21, 2017
Rfsl:s kampanj Bryt! har ett statligt stöd och politisk uppbackning från regering och statliga skolmyndigheter och riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor. I lärarhandledningen jämförs Tuve Skånbergs syn på familjen med nynazistiska Nationalsocialistisk front.
eBlick
sep 21, 2017
Orkanen Irma har dragit bort och lämnat ett i stora delar sönderslaget Florida bakom sig. Miljontals människor har blivit hemlösa till följd av Irma. Men när orkanen har försvunnit gör bedragarna entré istället. Amerikanska myndigheter går nu ut med en varning till allmänheten för bedragare som försöker sko sig på andra människors olycka.
eBlick
sep 14, 2017
Allt fler personer som har dömts till fängelsestraff har upptäckt en lucka i lagen som gör det möjligt för dem att få straffet preskriberat – genom att helt enkelt smita från fängelsestraffet och hålla sig undan tillräckligt länge. Bara under de senaste tre åren handlar det om fler än 300 personer. – Jag anser att detta är en föråldrad regel som borde avskaffas, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som numera är förbundsordförande för Brottsofferjouren.
eBlick
sep 14, 2017
Militanta aktivister inom Rsfl och Rfsu driver just nu en aggressiv kampanj för att normalisera pedofili, ifrågasätta barns heterosexualitet och uppmana lågstadiebarn till normlöshet. Kampanjen, som har ett omfattande statligt stöd och stor politisk uppbackning från både regering och statliga skolmyndigheter, riktar in sig på Sveriges förskolor och grundskolor.
eBlick
sep 07, 2017
Lars Adaktusson tvingades bort från partiets presidium av Jakob Forssmed i mars 2015. Nu har partiets valberedningen återigen följt Forssmeds önskemål, trots att mer än tre gånger fler kristdemokrater tycker att Lars Adaktusson företräder partiet bäst i jämförelse med Jakob Forssmed.