Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Palmeåklagare vill ha militära uppgifter

Ruben Agnarsson | 12 okt , 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
– Vi jobbar med flera olika uppslag som vi vill gå till botten med, det ingår i det sedvanliga utredningsarbetet, säger Krister Petersson till nyhetsbyrån Siren.
Uppgifterna begärs in ”med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet”.
I dokumentet, som inkom till Försvarsmakten den 27 september, är de uppgifter som Krister Petersson söker belagda med sekretess.
Han vill enligt SVT inte heller gå närmare in på vilka spår i utredningen om mordet på statsminister Olof Palme som det gäller, eller vilka uppgifter som Must kan ha bidragit med.
– Det handlar om att beta av olika spår bakåt i tiden, för att se om det finns något att gå vidare med. På så sätt är detta en rutinmässig förfrågan. Mer detaljerad än så vill jag inte bli, säger Krister Petersson till Siren.

Maskade dokument

Krister Petersson tillträdde som ny förundersökningsledare i mordutredningen den 1 februari i år, sedan vice riksåklagare Kerstin Skarp lämnat över uppdraget.
När Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare i Palmeutredningen sade han bland annat att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet gick att lösa.
– Min förhoppning är att vi kan lämna en rimlig förklaring till vad som skedde och vem som har gjort det, sade han till SVT.
Men mer ingående vad begäran innebär går inte att se – uppgifterna är maskade i dokumentet, enligt SVT.
På senare år har tanken om att en utländsk underättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt flitigare.

Knytas till Sovjet

Förra sommaren lämnade den tidigare Säpomannen Kegö och hans kollega Jan-Henrik Barrling in ett hemligstämplat material till Palme-gruppen under ett sju timmar långt förhör.
Detta efter att Säpo gett klartecken att lämna över materialet, som pekar ut en namngiven mördare som kan kopplas till Sovjetunionen och knytas till en knarkliga.
Expressen avslöjade även att mannen som pekas ut som Olof Palmes mördare enligt Kegös och Barrlings material ska vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.
Walter Kegö bekräftade för Inblick att den misstänkte mördaren ska vara utbildad i Sovjetunionen och ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Mannen kan kopplas till flera mord i Sverige. I materialet ingår även nya uppgifter om den illegala avlyssning som Säpo gjorde av Sovjets ambassad, som avslöjade att Sovjetunionen kände till Palmemordet i förväg.

Tystad av Wallström

Jan-Henrik Barrling ville redan i början av 1990-talet vittna om diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström.
Mordutredningen som pågått efter att statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata i Stockholm sent på kvällen den 28 februari 1986 är Sveriges i särklass största och kanske världens mest omfattande. 
Utredningen har genererat flera hundra hyllmeter material som vittnesförhör och utredningsdokument och varje vecka kommer det in nya tips till Palmegruppen.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Palme immun mot sovjetisk infiltration?

Skangals_huvudbyggnad
Sovjet ockuperade Lettland i samband med andra världskriget och förstatligade då Olof Palmes morföräldrar von Knieriems herrgård. Familjen Palme fick tillbaka godset efter Sovjetimperiets sammanbrott, men skänkte det då till Frälsningsarmén. Foto: Commons wikimedia

I samband med Inblicks seminarium på bokmässan med Palmes folkrättsexpert Bo J Theutenberg, hölls ett informellt möte där Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson träffade Bo J Theutenberg, och de före detta IB-medarbetarna Gunnar Ekberg och Svante Winqvist, för ett samtal om bakgrunden till Palme-mordet.

Diskussionen utgick från det kraftfulla stöd som statsminister Olof Palme gav till Bo Theutenberg i förhandlingarna med Sovjetunionen om gränsdragningen mellan Sverige och Sovjet utanför Gotland, ett stöd som undergrävdes av Pierre Schori – som ville ge efter för Sovjets krav.
Samtalet kretsade också kring de många medarbetare med KGB-kontakter (eller andra säkerhetstjänster i Warsawapakten) som fanns i Palmes närhet: Pierre Schori, Anders Thunborg, Sverker Åström, Enn Kokk (Birgitta Dahls man), Jörn Svensson (Margareta Winbergs man).
Flera avhoppade spioner från Warsawapakten under kalla kriget, nämner sovjetiska spioner i Palmes omgivning.
Förutom stödet till Theutenberg i förhandlingarna med Sovjet, talade Palmes egen bakgrund för att han själv hade ett visst immunförsvar mot sovjetisk infiltration.

Släktgods i Lettland

Själv tillbringade han alla sina somrar fram tills han var tolv år på sin mors släktgods Skangal i Lettland, innan Sovjet ockuperade landet och förstatligade morföräldrarna von Knieriems herrgård. Hans pappa var Gunnar Palme, som var direktör för försäkringsbolaget Thule, som senare blev uppköpt av Skandia.
Palme arbetade dessutom i Försvarsstabens underrättelsetjänst och rapporterade till CIA som ung.
Frågan som ställdes under det informella mötet var hur stor konflikten mellan Olof Palme och hans Moskvavänliga medarbetare egentligen var strax innan Palmemordet. Och hur påverkar det i sin tur motivfrågan?
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 

 
 
eBlick
Medialognerna_om_Love_and_Hope
feb 22, 2018
Sommaren 2017 gick kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet till en gemensam attack mot hjälporganisationen Love and Hopes arbete i Nepal – utan att ha besökt landet. Inblick kan nu som första svenska tidning – på plats i Nepal – rapportera om bakgrunden till att Love and Hope i slutet av 2016 bröt med organisationen Lighthouse. Här följer en berättelse om mordhot, lögner, sextrakasserier, förfalskade intyg och försvunna biståndspengar.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.