Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Palmeåklagare vill ha militära uppgifter

Ruben Agnarsson | 12 okt , 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.
Palmeaklagare_vill_ha_militara_uppgifter
– Vi jobbar med flera olika uppslag som vi vill gå till botten med, det ingår i det sedvanliga utredningsarbetet, säger Krister Petersson till nyhetsbyrån Siren.
Uppgifterna begärs in ”med anledning av bearbetning av uppslag i utredningen om mordet”.
I dokumentet, som inkom till Försvarsmakten den 27 september, är de uppgifter som Krister Petersson söker belagda med sekretess.
Han vill enligt SVT inte heller gå närmare in på vilka spår i utredningen om mordet på statsminister Olof Palme som det gäller, eller vilka uppgifter som Must kan ha bidragit med.
– Det handlar om att beta av olika spår bakåt i tiden, för att se om det finns något att gå vidare med. På så sätt är detta en rutinmässig förfrågan. Mer detaljerad än så vill jag inte bli, säger Krister Petersson till Siren.

Maskade dokument

Krister Petersson tillträdde som ny förundersökningsledare i mordutredningen den 1 februari i år, sedan vice riksåklagare Kerstin Skarp lämnat över uppdraget.
När Krister Petersson tillträdde som förundersökningsledare i Palmeutredningen sade han bland annat att han inte hade tagit uppdraget om han inte hade trott att fallet gick att lösa.
– Min förhoppning är att vi kan lämna en rimlig förklaring till vad som skedde och vem som har gjort det, sade han till SVT.
Men mer ingående vad begäran innebär går inte att se – uppgifterna är maskade i dokumentet, enligt SVT.
På senare år har tanken om att en utländsk underättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt flitigare.

Knytas till Sovjet

Förra sommaren lämnade den tidigare Säpomannen Kegö och hans kollega Jan-Henrik Barrling in ett hemligstämplat material till Palme-gruppen under ett sju timmar långt förhör.
Detta efter att Säpo gett klartecken att lämna över materialet, som pekar ut en namngiven mördare som kan kopplas till Sovjetunionen och knytas till en knarkliga.
Expressen avslöjade även att mannen som pekas ut som Olof Palmes mördare enligt Kegös och Barrlings material ska vara knuten till en utländsk narkotikaorganisation.
Walter Kegö bekräftade för Inblick att den misstänkte mördaren ska vara utbildad i Sovjetunionen och ska ha ingått i en attentatsgrupp som stod bakom mordet. Mannen kan kopplas till flera mord i Sverige. I materialet ingår även nya uppgifter om den illegala avlyssning som Säpo gjorde av Sovjets ambassad, som avslöjade att Sovjetunionen kände till Palmemordet i förväg.

Tystad av Wallström

Jan-Henrik Barrling ville redan i början av 1990-talet vittna om diplomatbuggningen men stoppades av regeringen, efter ett beslut av dåvarande biträdande civilministern Margot Wallström.
Mordutredningen som pågått efter att statsminister Olof Palme blev mördad på öppen gata i Stockholm sent på kvällen den 28 februari 1986 är Sveriges i särklass största och kanske världens mest omfattande. 
Utredningen har genererat flera hundra hyllmeter material som vittnesförhör och utredningsdokument och varje vecka kommer det in nya tips till Palmegruppen.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Palme immun mot sovjetisk infiltration?

Skangals_huvudbyggnad
Sovjet ockuperade Lettland i samband med andra världskriget och förstatligade då Olof Palmes morföräldrar von Knieriems herrgård. Familjen Palme fick tillbaka godset efter Sovjetimperiets sammanbrott, men skänkte det då till Frälsningsarmén. Foto: Commons wikimedia

I samband med Inblicks seminarium på bokmässan med Palmes folkrättsexpert Bo J Theutenberg, hölls ett informellt möte där Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson träffade Bo J Theutenberg, och de före detta IB-medarbetarna Gunnar Ekberg och Svante Winqvist, för ett samtal om bakgrunden till Palme-mordet.

Diskussionen utgick från det kraftfulla stöd som statsminister Olof Palme gav till Bo Theutenberg i förhandlingarna med Sovjetunionen om gränsdragningen mellan Sverige och Sovjet utanför Gotland, ett stöd som undergrävdes av Pierre Schori – som ville ge efter för Sovjets krav.
Samtalet kretsade också kring de många medarbetare med KGB-kontakter (eller andra säkerhetstjänster i Warsawapakten) som fanns i Palmes närhet: Pierre Schori, Anders Thunborg, Sverker Åström, Enn Kokk (Birgitta Dahls man), Jörn Svensson (Margareta Winbergs man).
Flera avhoppade spioner från Warsawapakten under kalla kriget, nämner sovjetiska spioner i Palmes omgivning.
Förutom stödet till Theutenberg i förhandlingarna med Sovjet, talade Palmes egen bakgrund för att han själv hade ett visst immunförsvar mot sovjetisk infiltration.

Släktgods i Lettland

Själv tillbringade han alla sina somrar fram tills han var tolv år på sin mors släktgods Skangal i Lettland, innan Sovjet ockuperade landet och förstatligade morföräldrarna von Knieriems herrgård. Hans pappa var Gunnar Palme, som var direktör för försäkringsbolaget Thule, som senare blev uppköpt av Skandia.
Palme arbetade dessutom i Försvarsstabens underrättelsetjänst och rapporterade till CIA som ung.
Frågan som ställdes under det informella mötet var hur stor konflikten mellan Olof Palme och hans Moskvavänliga medarbetare egentligen var strax innan Palmemordet. Och hur påverkar det i sin tur motivfrågan?
​RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 

 
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.