Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Martin Kragh om svenska stödet till ryska revolutionen

Ruben Agnarsson | 09 nov , 2017
I tisdags var det 100 år sedan den ryska revolutionen genomfördes av Vladimir Lenin. Revolutionen finansierades av svenska banker som bistod den nya regimen i att hantera den tsarryska centralbankens betydande guldreserver – trots att ingen stat vid denna tidpunkt erkände bolsjevikernas sovjetmakt.
Martin_Kragh_om_svenska_stodet_till_ryska_revolutionenDet var den 7 november 1917 som Lenin tog makten i Ryssland genom en statskupp. 
– En rad strategiska platser, som post- och telegrafkontor, järnvägsstationer och militärgarnisoner, intogs av röda soldater och revolutionärer. På kvällen belägrade de Vinterpalatset, där Lenin utropade en alternativ regering, berättar Martin Kragh om den dramatiska dagen för 100 år sedan.
Martin Kragh, som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier, konstaterar att ingen kunde uppbåda resurser för att hindra Lenin.
– Under de månader som följde nationaliserades land, gruvor, olja, banker och industrier, och all form av privat egendom som kontanter, guld, aktier och obligationer förbjöds.
Lenin hade besökt Sverige några månader innan kuppen. När den ryska tsaren abdikerade i april 1917, reste den ryske revolutionären från sin exil i Schweiz genom hela Sverige med tåg för att via Finland ta sig till Petrograd.

Plomberat tåg

Lenin reste i ett plomberat tåg och kom till Sverige via en färja till Trelleborg. Svenska kommunister ordnade tågresan genom Sverige och Lenin steg av i Stockholm för att köpa en kostym på PUB. Han träffade bland annat vänsterorienterade socialdemokrater som Carl Lindhagen, Fredrik Ström och Ture Nerman och ska även ha övernattat i Jörn.
Tågresan slutade i Haparanda där Lenin åkte släde över älven till Torneå, som vid denna tid låg på rysk mark.
Även om Sverige eller svenska aktörer inte spelade en avgörande roll under de kritiska månader då revolutionen i Ryssland genomfördes, beskriver Martin Kragh hur Sverige var det första landet som aktivt började idka handel med bolsjevikerna.
– Sveriges var ett av de få länder som kunde fortsätta att handla med Tsarryssland efter första världskrigets utbrott 1914, förklarar han.
– Efter de händelser under 1917 som ledde fram till att bolsjevikerna tog makten i november 1917 fortsatte en del av dessa handelsförbindelser. Många företag fanns kvar, ibland med tusentals anställda, som Nobels oljebolag, LM Ericsson, ASEA, Nordiska kompaniet (NK) – Ryssland och Sverige var vid denna tid ekonomiskt integrerade.

Banker bistod

Martin Kragh beskriver även hur svenska banker bistod den nya regimen i att hantera den tsarryska centralbankens betydande guldreserver – trots att ingen stat vid denna tidpunkt erkände bolsjevikernas sovjetmakt. Ett exempel är den svenske bankiren Olof Aschberg, som genom sina kontakter enligt historikern Sean McMeekin tog emot cirka 500 ton konfiskerat guld under åren 1917-1921.
Svensk-Ryska Banken som bildades år 1917 startade Olof Aschberg tillsammans med den socialdemokratiske landsfadern Hjalmar Brantings barn Georg och Sonja.
Guldet smältes om i Stockholm, och fick svenska tecken där tidigare de tsarryska hade suttit för att guldet inte skulle kunna spåras.
Martin Kragh beskriver hur Aschberg senare även sålde tsarryska juveler på europeiska auktionshus och skänkte sin egen samling av ryska ikoner (som hörde till en av världens mest exklusiva) till Nationalmuseum.
– När bolsjevikerna köpte varor från svenska företag hände det att tsarguld användes som betalning, fortsätter Martin Kragh och konstaterar att Olof Aschberg drev den enda utländska koncessionsbanken i Sovjetunionen efter att det finansiella systemet hade förstatligats.

Kyrkor plundrades

Från 1922–1923 inleddes en omfattande förföljelse av kristna och tusentals präster, munkar och nunnor avrättades eller omkom i arbetsläger. Kyrkan fråntogs all egendom och många kyrkor revs eller kom att användas för andra ändamål.
Martin Kragh menar att en del av ikonerna på Nationalmuseum, säkerligen kom från några av de tusentals kyrkor som kommunisterna plundrat.
Vad som händer rent ekonomiskt när ett valutasystem upphör, är att nya betalningsmedel uppstår, förklarar han.
– Ryssland efter 1917 befann sig i eknomisk kris, med massvält och fattigdom. För att köpa mat och jordbruksprodukter fick man betala med det som fanns på marknaden. Ett alternativ till valuta kunde då vara utländsk valuta eller värdeföremål som ikoner, liksom silver och guld-objekt som flöt upp på marknaden.
– Allt behöver inte vara stöldgods, utan är helt enkelt exempel på varor som folk bytte och sålde på marknaden vid denna tidpunkt – ofta till kraftigt underpris.

Hur ser Ryssland på den ryska revolutionen idag?
– Vladimir Putin har uttalat sig kritiskt, både om den ryska revolutionen år 1917 och om Sovjetimperiets sammanbrott år 1991. Han är negativ till den här typen av våldsam statskollaps så ur det perspektivet är inte den ryska revolutionen något man vill uppmärksamma, säger Martin Kragh.
– Under sovjettiden firade man dessa jubileer men år 1987 tonades personkulten ned av Gorbatjov och år 1997 avskaffades revolutionsfirandet, efter ett beslut av Jeltsin. År 2004 ersattes helgdagen den 7 november av den 4 november, den så kallade nationella enighetsdagen som högtidlighåller borttvingandet av polska ockupationsstyrkor från Moskva 1612.
– Att Putin flyttade enhetsdagen några dagar och att den nu firas till minnet av det rysk-polska kriget för flera hundra år sedan visar att händelsen har tonats ned, avslutar Martin Kragh.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Bundesarchiv_Bild_183-71043-0003,_Wladimir_Iljitsch_Lenin
Lenin besökte Sverige några månader innan kuppen i Ryssland i november 1917. I samband med sin tågresa genom hela Sverige för att ta sig till Petrograd träffade han bland annat vänsterorienterade socialdemokrater som Carl Lindhagen, Fredrik Ström och Ture Nerman. Foto: Pavel Semyonovich Zhukov

Lenin.Nerman.Lindhagen.Stockholm.
Lenin, Ture Nerman och Carl Lindhagen i Stockholm i april 1917. Foto: Axel Malmström
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.