Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Martin Kragh om svenska stödet till ryska revolutionen

Ruben Agnarsson | 09 nov , 2017
I tisdags var det 100 år sedan den ryska revolutionen genomfördes av Vladimir Lenin. Revolutionen finansierades av svenska banker som bistod den nya regimen i att hantera den tsarryska centralbankens betydande guldreserver – trots att ingen stat vid denna tidpunkt erkände bolsjevikernas sovjetmakt.
Martin_Kragh_om_svenska_stodet_till_ryska_revolutionenDet var den 7 november 1917 som Lenin tog makten i Ryssland genom en statskupp. 
– En rad strategiska platser, som post- och telegrafkontor, järnvägsstationer och militärgarnisoner, intogs av röda soldater och revolutionärer. På kvällen belägrade de Vinterpalatset, där Lenin utropade en alternativ regering, berättar Martin Kragh om den dramatiska dagen för 100 år sedan.
Martin Kragh, som är chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier, konstaterar att ingen kunde uppbåda resurser för att hindra Lenin.
– Under de månader som följde nationaliserades land, gruvor, olja, banker och industrier, och all form av privat egendom som kontanter, guld, aktier och obligationer förbjöds.
Lenin hade besökt Sverige några månader innan kuppen. När den ryska tsaren abdikerade i april 1917, reste den ryske revolutionären från sin exil i Schweiz genom hela Sverige med tåg för att via Finland ta sig till Petrograd.

Plomberat tåg

Lenin reste i ett plomberat tåg och kom till Sverige via en färja till Trelleborg. Svenska kommunister ordnade tågresan genom Sverige och Lenin steg av i Stockholm för att köpa en kostym på PUB. Han träffade bland annat vänsterorienterade socialdemokrater som Carl Lindhagen, Fredrik Ström och Ture Nerman och ska även ha övernattat i Jörn.
Tågresan slutade i Haparanda där Lenin åkte släde över älven till Torneå, som vid denna tid låg på rysk mark.
Även om Sverige eller svenska aktörer inte spelade en avgörande roll under de kritiska månader då revolutionen i Ryssland genomfördes, beskriver Martin Kragh hur Sverige var det första landet som aktivt började idka handel med bolsjevikerna.
– Sveriges var ett av de få länder som kunde fortsätta att handla med Tsarryssland efter första världskrigets utbrott 1914, förklarar han.
– Efter de händelser under 1917 som ledde fram till att bolsjevikerna tog makten i november 1917 fortsatte en del av dessa handelsförbindelser. Många företag fanns kvar, ibland med tusentals anställda, som Nobels oljebolag, LM Ericsson, ASEA, Nordiska kompaniet (NK) – Ryssland och Sverige var vid denna tid ekonomiskt integrerade.

Banker bistod

Martin Kragh beskriver även hur svenska banker bistod den nya regimen i att hantera den tsarryska centralbankens betydande guldreserver – trots att ingen stat vid denna tidpunkt erkände bolsjevikernas sovjetmakt. Ett exempel är den svenske bankiren Olof Aschberg, som genom sina kontakter enligt historikern Sean McMeekin tog emot cirka 500 ton konfiskerat guld under åren 1917-1921.
Svensk-Ryska Banken som bildades år 1917 startade Olof Aschberg tillsammans med den socialdemokratiske landsfadern Hjalmar Brantings barn Georg och Sonja.
Guldet smältes om i Stockholm, och fick svenska tecken där tidigare de tsarryska hade suttit för att guldet inte skulle kunna spåras.
Martin Kragh beskriver hur Aschberg senare även sålde tsarryska juveler på europeiska auktionshus och skänkte sin egen samling av ryska ikoner (som hörde till en av världens mest exklusiva) till Nationalmuseum.
– När bolsjevikerna köpte varor från svenska företag hände det att tsarguld användes som betalning, fortsätter Martin Kragh och konstaterar att Olof Aschberg drev den enda utländska koncessionsbanken i Sovjetunionen efter att det finansiella systemet hade förstatligats.

Kyrkor plundrades

Från 1922–1923 inleddes en omfattande förföljelse av kristna och tusentals präster, munkar och nunnor avrättades eller omkom i arbetsläger. Kyrkan fråntogs all egendom och många kyrkor revs eller kom att användas för andra ändamål.
Martin Kragh menar att en del av ikonerna på Nationalmuseum, säkerligen kom från några av de tusentals kyrkor som kommunisterna plundrat.
Vad som händer rent ekonomiskt när ett valutasystem upphör, är att nya betalningsmedel uppstår, förklarar han.
– Ryssland efter 1917 befann sig i eknomisk kris, med massvält och fattigdom. För att köpa mat och jordbruksprodukter fick man betala med det som fanns på marknaden. Ett alternativ till valuta kunde då vara utländsk valuta eller värdeföremål som ikoner, liksom silver och guld-objekt som flöt upp på marknaden.
– Allt behöver inte vara stöldgods, utan är helt enkelt exempel på varor som folk bytte och sålde på marknaden vid denna tidpunkt – ofta till kraftigt underpris.

Hur ser Ryssland på den ryska revolutionen idag?
– Vladimir Putin har uttalat sig kritiskt, både om den ryska revolutionen år 1917 och om Sovjetimperiets sammanbrott år 1991. Han är negativ till den här typen av våldsam statskollaps så ur det perspektivet är inte den ryska revolutionen något man vill uppmärksamma, säger Martin Kragh.
– Under sovjettiden firade man dessa jubileer men år 1987 tonades personkulten ned av Gorbatjov och år 1997 avskaffades revolutionsfirandet, efter ett beslut av Jeltsin. År 2004 ersattes helgdagen den 7 november av den 4 november, den så kallade nationella enighetsdagen som högtidlighåller borttvingandet av polska ockupationsstyrkor från Moskva 1612.
– Att Putin flyttade enhetsdagen några dagar och att den nu firas till minnet av det rysk-polska kriget för flera hundra år sedan visar att händelsen har tonats ned, avslutar Martin Kragh.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Bundesarchiv_Bild_183-71043-0003,_Wladimir_Iljitsch_Lenin
Lenin besökte Sverige några månader innan kuppen i Ryssland i november 1917. I samband med sin tågresa genom hela Sverige för att ta sig till Petrograd träffade han bland annat vänsterorienterade socialdemokrater som Carl Lindhagen, Fredrik Ström och Ture Nerman. Foto: Pavel Semyonovich Zhukov

Lenin.Nerman.Lindhagen.Stockholm.
Lenin, Ture Nerman och Carl Lindhagen i Stockholm i april 1917. Foto: Axel Malmström
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.