Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Yasmine, 29, vill avsätta kungen

Ruben Agnarsson | 09 nov , 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
Yasmine_29_vill avsatta_kungen
I helgen skrev Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson och generalsekreterare Magnus Simonsson på DN Debatt och krävde en folkomröstning om monarkin.
Yasmine Larsson är den femte av de senaste sex ordförandena i Republikanska föreningen som har varit riksdagsledamot.
Undantaget är Sofia Karlsson (ordförande år 2008-2009), en av initiativtagarna till Feministiskt initiativ och partiets talesperson från 2005 till 2007.
– Jag tror att Republikanska föreningen har valt denna strategi för att vi som ordförande ska ha ett brett kontaktnät och ha erfarenhet av opinionsbildning, säger Yasmine Larsson till Inblick.
SOM-institutets docent Lennart Nilsson har i sina rapporter visat att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till att införa republik i Sverige.
Bland journalister finns det en majoritet för ett sådant förslag och  bland riksdagsledamöterna är det nästa lika många som är för som emot.
När Sveriges befolkning får samma fråga tycker endast 16 procent (år 2016) att det är ett bra förslag att införa republik med en vald president.
66 procent tycker det är ett dåligt förslag.

Riksdagsledamöter är mer positiva till att införa republik i Sverige än vanligt folk. Varför tror du det är så?
– Dels tror jag inte att så är fallet, svarar Yasmine Larsson.
– Sedan sysslar vi som riksdagsledamöter mer med dessa frågor än vanligt folk. Den nivå vi befinner oss på ger oss en annan insikt om dessa frågor, säger Yasmine Larsson.

Ni som riksdagsledamöter är mer insatta och har därmed lättare än vanligt folk att ta beslut i denna fråga?
– Så är det naturligtvis.

Men det är ju bara 16 procent av vanligt folk som tycker det är ett bra förslag att införa republik med en vald president?
– En republik behöver absolut inte innebära en vald president. Det finns flera olika sätt för en republik att fungera, det kan vara en vald statschef eller så kan talmannen eller statsministern vara statsöverhuvud.

Försöker lyfta frågan

Yasmine Larsson har försökt lyfta frågan på riksdagsnivå men tror att Republikanska föreningen måste arbeta med att få ett bredare folkligt stöd innan politiker och partier i Sveriges riksdag vågar ta ett beslut i frågan.
Hon önskar att frågan om monarki får en mycket större uppmärksamhet och lyfts på dagordningen, inte minst den politiska.
På DN Debatt i lördags skrev Yasmine Larsson och Magnus Simonsson att det finns stöd för republik i de flesta partier, men partierna anser sig förlora röster på att driva frågan.
" Sverige är en demokrati i världsklass", skrev representanterna för Republikanska föreningen som dock anser att det är "allvarligt" att landets högsta offentliga ämbete, posten som statschef, går i arv inom en familj.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Två händelser undergrävde tilltron 
till Sveriges statsskick

Tva_handelser_undergravde_tilltron_till_Sveriges_statsskick
Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt den svenska opinionen kring monarkin och konstaterar att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till republikanskt statskick. Foto: SOM-institutet

Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt opinionen kring monarkin. Hans rapport "Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset" konstaterar att två konkreta händelser har skadat tilltron till monarkin de senaste decennierna: kung Carl Gustav uttalande om diktaturen i Brunei i februari 2004 och utgivningen av boken "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" i november 2010.
I båda fallen spelade en huvudperson med bakgrund i Serbien och med en personlig relation till Ryssland en nyckelroll i de mediedrev som dessa händelser orsakade.
I en politisk kommentar på Sveriges radio måndagen den 9 februari klockan kl 12.49 är 2004 fastslog Vladislav Savic att kungens inställning till Brunei var en annan än regeringens, vilket släppte loss den väg av mediekritik mot kungen som sedan följde.

UD gav underlagen

I efterskott visade det sig att det var UD som hade gett underlagen för kungens tal: "UD beskriver sultanen som en engagerad härskare som uppmuntrar till ökad öppenhet och som värnar om den politiska stabiliteten", skrev Svenska Dagbladet två veckor senare.
Efter Bruneihändelsen har Vladislav Savic i en bok anklagat det svenska folket för rysskräck och har sagt att han själv på grund av sin serbiska bakgrund inte lider av detta. "Det har hänt en hel del under Putin som varit positivt för ryssen" sade han i Publicistklubbens paneldebatt i Malmö i oktober 2007.

Gangster blev sanningsvittne

Huvudkälla i Deanne Rauschers bok "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" som kom ut i november 2010 var gangstern och torpeden Mille Markovic, som i polisförhör uttryckte att han jobbade för främmande makt (före detta kommunistregimen i Serbien) och som idkade utpressningsförsök mot hovet via retuscherade och förfalskade bilder.
Mille Markovic drev under många år sexklubben Club Privé i Stockholm, i mitten av 2000-talet tillsammans med en hög svensk polischef och uppgifter finns om att denna verksamheten hade kopplingar till rysk underrättelseverksamhet i Sverige.
Mediedrevet mot kungen i samband med utgivningen av boken resulterade i en kraftig minskning av det svenska folkets förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.