Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Yasmine, 29, vill avsätta kungen

Ruben Agnarsson | 09 nov , 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
Yasmine_29_vill avsatta_kungen
I helgen skrev Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson och generalsekreterare Magnus Simonsson på DN Debatt och krävde en folkomröstning om monarkin.
Yasmine Larsson är den femte av de senaste sex ordförandena i Republikanska föreningen som har varit riksdagsledamot.
Undantaget är Sofia Karlsson (ordförande år 2008-2009), en av initiativtagarna till Feministiskt initiativ och partiets talesperson från 2005 till 2007.
– Jag tror att Republikanska föreningen har valt denna strategi för att vi som ordförande ska ha ett brett kontaktnät och ha erfarenhet av opinionsbildning, säger Yasmine Larsson till Inblick.
SOM-institutets docent Lennart Nilsson har i sina rapporter visat att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till att införa republik i Sverige.
Bland journalister finns det en majoritet för ett sådant förslag och  bland riksdagsledamöterna är det nästa lika många som är för som emot.
När Sveriges befolkning får samma fråga tycker endast 16 procent (år 2016) att det är ett bra förslag att införa republik med en vald president.
66 procent tycker det är ett dåligt förslag.

Riksdagsledamöter är mer positiva till att införa republik i Sverige än vanligt folk. Varför tror du det är så?
– Dels tror jag inte att så är fallet, svarar Yasmine Larsson.
– Sedan sysslar vi som riksdagsledamöter mer med dessa frågor än vanligt folk. Den nivå vi befinner oss på ger oss en annan insikt om dessa frågor, säger Yasmine Larsson.

Ni som riksdagsledamöter är mer insatta och har därmed lättare än vanligt folk att ta beslut i denna fråga?
– Så är det naturligtvis.

Men det är ju bara 16 procent av vanligt folk som tycker det är ett bra förslag att införa republik med en vald president?
– En republik behöver absolut inte innebära en vald president. Det finns flera olika sätt för en republik att fungera, det kan vara en vald statschef eller så kan talmannen eller statsministern vara statsöverhuvud.

Försöker lyfta frågan

Yasmine Larsson har försökt lyfta frågan på riksdagsnivå men tror att Republikanska föreningen måste arbeta med att få ett bredare folkligt stöd innan politiker och partier i Sveriges riksdag vågar ta ett beslut i frågan.
Hon önskar att frågan om monarki får en mycket större uppmärksamhet och lyfts på dagordningen, inte minst den politiska.
På DN Debatt i lördags skrev Yasmine Larsson och Magnus Simonsson att det finns stöd för republik i de flesta partier, men partierna anser sig förlora röster på att driva frågan.
" Sverige är en demokrati i världsklass", skrev representanterna för Republikanska föreningen som dock anser att det är "allvarligt" att landets högsta offentliga ämbete, posten som statschef, går i arv inom en familj.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Två händelser undergrävde tilltron 
till Sveriges statsskick

Tva_handelser_undergravde_tilltron_till_Sveriges_statsskick
Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt den svenska opinionen kring monarkin och konstaterar att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till republikanskt statskick. Foto: SOM-institutet

Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt opinionen kring monarkin. Hans rapport "Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset" konstaterar att två konkreta händelser har skadat tilltron till monarkin de senaste decennierna: kung Carl Gustav uttalande om diktaturen i Brunei i februari 2004 och utgivningen av boken "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" i november 2010.
I båda fallen spelade en huvudperson med bakgrund i Serbien och med en personlig relation till Ryssland en nyckelroll i de mediedrev som dessa händelser orsakade.
I en politisk kommentar på Sveriges radio måndagen den 9 februari klockan kl 12.49 är 2004 fastslog Vladislav Savic att kungens inställning till Brunei var en annan än regeringens, vilket släppte loss den väg av mediekritik mot kungen som sedan följde.

UD gav underlagen

I efterskott visade det sig att det var UD som hade gett underlagen för kungens tal: "UD beskriver sultanen som en engagerad härskare som uppmuntrar till ökad öppenhet och som värnar om den politiska stabiliteten", skrev Svenska Dagbladet två veckor senare.
Efter Bruneihändelsen har Vladislav Savic i en bok anklagat det svenska folket för rysskräck och har sagt att han själv på grund av sin serbiska bakgrund inte lider av detta. "Det har hänt en hel del under Putin som varit positivt för ryssen" sade han i Publicistklubbens paneldebatt i Malmö i oktober 2007.

Gangster blev sanningsvittne

Huvudkälla i Deanne Rauschers bok "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" som kom ut i november 2010 var gangstern och torpeden Mille Markovic, som i polisförhör uttryckte att han jobbade för främmande makt (före detta kommunistregimen i Serbien) och som idkade utpressningsförsök mot hovet via retuscherade och förfalskade bilder.
Mille Markovic drev under många år sexklubben Club Privé i Stockholm, i mitten av 2000-talet tillsammans med en hög svensk polischef och uppgifter finns om att denna verksamheten hade kopplingar till rysk underrättelseverksamhet i Sverige.
Mediedrevet mot kungen i samband med utgivningen av boken resulterade i en kraftig minskning av det svenska folkets förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.