Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Yasmine, 29, vill avsätta kungen

Ruben Agnarsson | 09 nov , 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
Yasmine_29_vill avsatta_kungen
I helgen skrev Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson och generalsekreterare Magnus Simonsson på DN Debatt och krävde en folkomröstning om monarkin.
Yasmine Larsson är den femte av de senaste sex ordförandena i Republikanska föreningen som har varit riksdagsledamot.
Undantaget är Sofia Karlsson (ordförande år 2008-2009), en av initiativtagarna till Feministiskt initiativ och partiets talesperson från 2005 till 2007.
– Jag tror att Republikanska föreningen har valt denna strategi för att vi som ordförande ska ha ett brett kontaktnät och ha erfarenhet av opinionsbildning, säger Yasmine Larsson till Inblick.
SOM-institutets docent Lennart Nilsson har i sina rapporter visat att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till att införa republik i Sverige.
Bland journalister finns det en majoritet för ett sådant förslag och  bland riksdagsledamöterna är det nästa lika många som är för som emot.
När Sveriges befolkning får samma fråga tycker endast 16 procent (år 2016) att det är ett bra förslag att införa republik med en vald president.
66 procent tycker det är ett dåligt förslag.

Riksdagsledamöter är mer positiva till att införa republik i Sverige än vanligt folk. Varför tror du det är så?
– Dels tror jag inte att så är fallet, svarar Yasmine Larsson.
– Sedan sysslar vi som riksdagsledamöter mer med dessa frågor än vanligt folk. Den nivå vi befinner oss på ger oss en annan insikt om dessa frågor, säger Yasmine Larsson.

Ni som riksdagsledamöter är mer insatta och har därmed lättare än vanligt folk att ta beslut i denna fråga?
– Så är det naturligtvis.

Men det är ju bara 16 procent av vanligt folk som tycker det är ett bra förslag att införa republik med en vald president?
– En republik behöver absolut inte innebära en vald president. Det finns flera olika sätt för en republik att fungera, det kan vara en vald statschef eller så kan talmannen eller statsministern vara statsöverhuvud.

Försöker lyfta frågan

Yasmine Larsson har försökt lyfta frågan på riksdagsnivå men tror att Republikanska föreningen måste arbeta med att få ett bredare folkligt stöd innan politiker och partier i Sveriges riksdag vågar ta ett beslut i frågan.
Hon önskar att frågan om monarki får en mycket större uppmärksamhet och lyfts på dagordningen, inte minst den politiska.
På DN Debatt i lördags skrev Yasmine Larsson och Magnus Simonsson att det finns stöd för republik i de flesta partier, men partierna anser sig förlora röster på att driva frågan.
" Sverige är en demokrati i världsklass", skrev representanterna för Republikanska föreningen som dock anser att det är "allvarligt" att landets högsta offentliga ämbete, posten som statschef, går i arv inom en familj.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Två händelser undergrävde tilltron 
till Sveriges statsskick

Tva_handelser_undergravde_tilltron_till_Sveriges_statsskick
Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt den svenska opinionen kring monarkin och konstaterar att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till republikanskt statskick. Foto: SOM-institutet

Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt opinionen kring monarkin. Hans rapport "Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset" konstaterar att två konkreta händelser har skadat tilltron till monarkin de senaste decennierna: kung Carl Gustav uttalande om diktaturen i Brunei i februari 2004 och utgivningen av boken "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" i november 2010.
I båda fallen spelade en huvudperson med bakgrund i Serbien och med en personlig relation till Ryssland en nyckelroll i de mediedrev som dessa händelser orsakade.
I en politisk kommentar på Sveriges radio måndagen den 9 februari klockan kl 12.49 är 2004 fastslog Vladislav Savic att kungens inställning till Brunei var en annan än regeringens, vilket släppte loss den väg av mediekritik mot kungen som sedan följde.

UD gav underlagen

I efterskott visade det sig att det var UD som hade gett underlagen för kungens tal: "UD beskriver sultanen som en engagerad härskare som uppmuntrar till ökad öppenhet och som värnar om den politiska stabiliteten", skrev Svenska Dagbladet två veckor senare.
Efter Bruneihändelsen har Vladislav Savic i en bok anklagat det svenska folket för rysskräck och har sagt att han själv på grund av sin serbiska bakgrund inte lider av detta. "Det har hänt en hel del under Putin som varit positivt för ryssen" sade han i Publicistklubbens paneldebatt i Malmö i oktober 2007.

Gangster blev sanningsvittne

Huvudkälla i Deanne Rauschers bok "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" som kom ut i november 2010 var gangstern och torpeden Mille Markovic, som i polisförhör uttryckte att han jobbade för främmande makt (före detta kommunistregimen i Serbien) och som idkade utpressningsförsök mot hovet via retuscherade och förfalskade bilder.
Mille Markovic drev under många år sexklubben Club Privé i Stockholm, i mitten av 2000-talet tillsammans med en hög svensk polischef och uppgifter finns om att denna verksamheten hade kopplingar till rysk underrättelseverksamhet i Sverige.
Mediedrevet mot kungen i samband med utgivningen av boken resulterade i en kraftig minskning av det svenska folkets förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Demker_ifragasatter_KDs_mojlighet_att_komma_in_i_Riksdagen
feb 15, 2018
I Svenska Dagbladet (SvD) i helgen ifrågasatte Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd. – Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet, säger SvD:s reporter Annakaisa Suni.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.
eBlick
jan 18, 2018
Den lilla nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen försöker sprida sin hatpropaganda på olika sätt. Under hösten spred rörelsens medlemmar en halv miljon flygblad där man med namn och bild hängde ut fyra så kallade ”parasiter” som man anser styr våra liv. Alla fyra är personer med koppling till den internationella finansmarknaden. Men det finns fler, enligt organisationen. – Även i Sverige, säger Martin Saxlind, redaktör för rörelsens medlemstidning Nordfront.
eBlick
jan 18, 2018
I början av 1980-talet använde Sverige omkring tre procent av BNP för att upprätthålla vårt lands militära försvar. I dag är endast en tredjedel kvar av Sveriges försvarsbudget. I veckan samlades Sveriges försvarspolitiker i Sälen för att diskutera hur vi så snabbt som möjligt kan återfå vårt lands försvarsförmåga. Frågan blir då: Hur hamnade vi egentligen där vi är idag?
eBlick
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.