Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Yasmine, 29, vill avsätta kungen

Ruben Agnarsson | 09 nov , 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
Yasmine_29_vill avsatta_kungen
I helgen skrev Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson och generalsekreterare Magnus Simonsson på DN Debatt och krävde en folkomröstning om monarkin.
Yasmine Larsson är den femte av de senaste sex ordförandena i Republikanska föreningen som har varit riksdagsledamot.
Undantaget är Sofia Karlsson (ordförande år 2008-2009), en av initiativtagarna till Feministiskt initiativ och partiets talesperson från 2005 till 2007.
– Jag tror att Republikanska föreningen har valt denna strategi för att vi som ordförande ska ha ett brett kontaktnät och ha erfarenhet av opinionsbildning, säger Yasmine Larsson till Inblick.
SOM-institutets docent Lennart Nilsson har i sina rapporter visat att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till att införa republik i Sverige.
Bland journalister finns det en majoritet för ett sådant förslag och  bland riksdagsledamöterna är det nästa lika många som är för som emot.
När Sveriges befolkning får samma fråga tycker endast 16 procent (år 2016) att det är ett bra förslag att införa republik med en vald president.
66 procent tycker det är ett dåligt förslag.

Riksdagsledamöter är mer positiva till att införa republik i Sverige än vanligt folk. Varför tror du det är så?
– Dels tror jag inte att så är fallet, svarar Yasmine Larsson.
– Sedan sysslar vi som riksdagsledamöter mer med dessa frågor än vanligt folk. Den nivå vi befinner oss på ger oss en annan insikt om dessa frågor, säger Yasmine Larsson.

Ni som riksdagsledamöter är mer insatta och har därmed lättare än vanligt folk att ta beslut i denna fråga?
– Så är det naturligtvis.

Men det är ju bara 16 procent av vanligt folk som tycker det är ett bra förslag att införa republik med en vald president?
– En republik behöver absolut inte innebära en vald president. Det finns flera olika sätt för en republik att fungera, det kan vara en vald statschef eller så kan talmannen eller statsministern vara statsöverhuvud.

Försöker lyfta frågan

Yasmine Larsson har försökt lyfta frågan på riksdagsnivå men tror att Republikanska föreningen måste arbeta med att få ett bredare folkligt stöd innan politiker och partier i Sveriges riksdag vågar ta ett beslut i frågan.
Hon önskar att frågan om monarki får en mycket större uppmärksamhet och lyfts på dagordningen, inte minst den politiska.
På DN Debatt i lördags skrev Yasmine Larsson och Magnus Simonsson att det finns stöd för republik i de flesta partier, men partierna anser sig förlora röster på att driva frågan.
" Sverige är en demokrati i världsklass", skrev representanterna för Republikanska föreningen som dock anser att det är "allvarligt" att landets högsta offentliga ämbete, posten som statschef, går i arv inom en familj.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Två händelser undergrävde tilltron 
till Sveriges statsskick

Tva_handelser_undergravde_tilltron_till_Sveriges_statsskick
Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt den svenska opinionen kring monarkin och konstaterar att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till republikanskt statskick. Foto: SOM-institutet

Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt opinionen kring monarkin. Hans rapport "Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset" konstaterar att två konkreta händelser har skadat tilltron till monarkin de senaste decennierna: kung Carl Gustav uttalande om diktaturen i Brunei i februari 2004 och utgivningen av boken "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" i november 2010.
I båda fallen spelade en huvudperson med bakgrund i Serbien och med en personlig relation till Ryssland en nyckelroll i de mediedrev som dessa händelser orsakade.
I en politisk kommentar på Sveriges radio måndagen den 9 februari klockan kl 12.49 är 2004 fastslog Vladislav Savic att kungens inställning till Brunei var en annan än regeringens, vilket släppte loss den väg av mediekritik mot kungen som sedan följde.

UD gav underlagen

I efterskott visade det sig att det var UD som hade gett underlagen för kungens tal: "UD beskriver sultanen som en engagerad härskare som uppmuntrar till ökad öppenhet och som värnar om den politiska stabiliteten", skrev Svenska Dagbladet två veckor senare.
Efter Bruneihändelsen har Vladislav Savic i en bok anklagat det svenska folket för rysskräck och har sagt att han själv på grund av sin serbiska bakgrund inte lider av detta. "Det har hänt en hel del under Putin som varit positivt för ryssen" sade han i Publicistklubbens paneldebatt i Malmö i oktober 2007.

Gangster blev sanningsvittne

Huvudkälla i Deanne Rauschers bok "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" som kom ut i november 2010 var gangstern och torpeden Mille Markovic, som i polisförhör uttryckte att han jobbade för främmande makt (före detta kommunistregimen i Serbien) och som idkade utpressningsförsök mot hovet via retuscherade och förfalskade bilder.
Mille Markovic drev under många år sexklubben Club Privé i Stockholm, i mitten av 2000-talet tillsammans med en hög svensk polischef och uppgifter finns om att denna verksamheten hade kopplingar till rysk underrättelseverksamhet i Sverige.
Mediedrevet mot kungen i samband med utgivningen av boken resulterade i en kraftig minskning av det svenska folkets förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.