Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Yasmine, 29, vill avsätta kungen

Ruben Agnarsson | 09 nov , 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
Yasmine_29_vill avsatta_kungen
I helgen skrev Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson och generalsekreterare Magnus Simonsson på DN Debatt och krävde en folkomröstning om monarkin.
Yasmine Larsson är den femte av de senaste sex ordförandena i Republikanska föreningen som har varit riksdagsledamot.
Undantaget är Sofia Karlsson (ordförande år 2008-2009), en av initiativtagarna till Feministiskt initiativ och partiets talesperson från 2005 till 2007.
– Jag tror att Republikanska föreningen har valt denna strategi för att vi som ordförande ska ha ett brett kontaktnät och ha erfarenhet av opinionsbildning, säger Yasmine Larsson till Inblick.
SOM-institutets docent Lennart Nilsson har i sina rapporter visat att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till att införa republik i Sverige.
Bland journalister finns det en majoritet för ett sådant förslag och  bland riksdagsledamöterna är det nästa lika många som är för som emot.
När Sveriges befolkning får samma fråga tycker endast 16 procent (år 2016) att det är ett bra förslag att införa republik med en vald president.
66 procent tycker det är ett dåligt förslag.

Riksdagsledamöter är mer positiva till att införa republik i Sverige än vanligt folk. Varför tror du det är så?
– Dels tror jag inte att så är fallet, svarar Yasmine Larsson.
– Sedan sysslar vi som riksdagsledamöter mer med dessa frågor än vanligt folk. Den nivå vi befinner oss på ger oss en annan insikt om dessa frågor, säger Yasmine Larsson.

Ni som riksdagsledamöter är mer insatta och har därmed lättare än vanligt folk att ta beslut i denna fråga?
– Så är det naturligtvis.

Men det är ju bara 16 procent av vanligt folk som tycker det är ett bra förslag att införa republik med en vald president?
– En republik behöver absolut inte innebära en vald president. Det finns flera olika sätt för en republik att fungera, det kan vara en vald statschef eller så kan talmannen eller statsministern vara statsöverhuvud.

Försöker lyfta frågan

Yasmine Larsson har försökt lyfta frågan på riksdagsnivå men tror att Republikanska föreningen måste arbeta med att få ett bredare folkligt stöd innan politiker och partier i Sveriges riksdag vågar ta ett beslut i frågan.
Hon önskar att frågan om monarki får en mycket större uppmärksamhet och lyfts på dagordningen, inte minst den politiska.
På DN Debatt i lördags skrev Yasmine Larsson och Magnus Simonsson att det finns stöd för republik i de flesta partier, men partierna anser sig förlora röster på att driva frågan.
" Sverige är en demokrati i världsklass", skrev representanterna för Republikanska föreningen som dock anser att det är "allvarligt" att landets högsta offentliga ämbete, posten som statschef, går i arv inom en familj.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


Två händelser undergrävde tilltron 
till Sveriges statsskick

Tva_handelser_undergravde_tilltron_till_Sveriges_statsskick
Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt den svenska opinionen kring monarkin och konstaterar att journalister och riksdagsledamöter är betydligt mer positiva till republikanskt statskick. Foto: SOM-institutet

Lennart Nilsson på SOM-institutet har följt opinionen kring monarkin. Hans rapport "Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset" konstaterar att två konkreta händelser har skadat tilltron till monarkin de senaste decennierna: kung Carl Gustav uttalande om diktaturen i Brunei i februari 2004 och utgivningen av boken "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" i november 2010.
I båda fallen spelade en huvudperson med bakgrund i Serbien och med en personlig relation till Ryssland en nyckelroll i de mediedrev som dessa händelser orsakade.
I en politisk kommentar på Sveriges radio måndagen den 9 februari klockan kl 12.49 är 2004 fastslog Vladislav Savic att kungens inställning till Brunei var en annan än regeringens, vilket släppte loss den väg av mediekritik mot kungen som sedan följde.

UD gav underlagen

I efterskott visade det sig att det var UD som hade gett underlagen för kungens tal: "UD beskriver sultanen som en engagerad härskare som uppmuntrar till ökad öppenhet och som värnar om den politiska stabiliteten", skrev Svenska Dagbladet två veckor senare.
Efter Bruneihändelsen har Vladislav Savic i en bok anklagat det svenska folket för rysskräck och har sagt att han själv på grund av sin serbiska bakgrund inte lider av detta. "Det har hänt en hel del under Putin som varit positivt för ryssen" sade han i Publicistklubbens paneldebatt i Malmö i oktober 2007.

Gangster blev sanningsvittne

Huvudkälla i Deanne Rauschers bok "Carl XVI Gustaf. Den motvillige monarken" som kom ut i november 2010 var gangstern och torpeden Mille Markovic, som i polisförhör uttryckte att han jobbade för främmande makt (före detta kommunistregimen i Serbien) och som idkade utpressningsförsök mot hovet via retuscherade och förfalskade bilder.
Mille Markovic drev under många år sexklubben Club Privé i Stockholm, i mitten av 2000-talet tillsammans med en hög svensk polischef och uppgifter finns om att denna verksamheten hade kopplingar till rysk underrättelseverksamhet i Sverige.
Mediedrevet mot kungen i samband med utgivningen av boken resulterade i en kraftig minskning av det svenska folkets förtroende för kungahusets sätt att sköta sitt arbete.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.