Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Molly tvingades till abort med våld

Göran Jacobson | 16 nov , 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
Molly_tvingades_till_abort_med_vald
38 000 aborter genomförs varje år i Sverige och en stor del av dem utförs på tonåringar. Ingreppen sätter djupa spår i själen. 
Molly var tonåring när hon blev gravid och är en av de ungdomar som gjort abort, inte av fri vilja, utan med våld. Både Molly och barnets far ville behålla barnet. Aborten satte djupa spår genom hela livet. 
– När jag var 15, träffade jag en kille som jag blev kär i och som blev min första pojkvän, berättar Molly, som egentligen heter något annat. 
– Mina föräldrar var väldigt stränga. Jag och min pojkvän fick till exempel inte vara själva i samma rum. Vi fick inte ens hålla varandra i handen.
Men Molly och hennes pojkvän låg med varandra vid ett tillfälle. Det skydd de använde gick sönder och Molly blev gravid.
– Jag förstod direkt att jag var gravid. Det var en känsla som var annorlunda och jag bara visste att det var så. Tänk att man kan känna så tydligt när ett litet barn blir till. När jag pratade med mina kompisar om vad som hade hänt föreslog de att jag skulle kolla upp det.

Ville behålla barnet

Graviditetstestet visade sig, mycket riktigt, vara positivt och Molly hade därmed svart på vitt att hon bar på ett nytt litet liv inom sig. Hennes pojkvän ansåg att de skulle behålla barnet och att de kunde bo i hans föräldrahem. 
Pojkvännens föräldrar tyckte också att det skulle vara en bra idé. Av rädsla för hur hennes egna föräldrar skulle reagera hade hon ännu inte berättat något om graviditeten för dem. På ungdomsmottagningen bokade man dock in en tid för abort med argumentet att det unga paret då skulle ha tid att tänka över sitt slutgiltiga beslut ordentligt.
– Jag upplevde inte att någon pratade med mig om detta. Eftersom mina föräldrar var så konservativa kunde de inte bemöta den uppkomna situationen på ett korrekt sätt. Det var min pojkväns föräldrar som pratade med kuratorn på ungdomsmottagningen. 
– De var tydligen personligt bekanta med kuratorn, vilket gjorde att det var dem emellan som samtalet skedde. Vi fick ett mycket fint stöd hos hans föräldrar, oavsett vilket beslut vi tog.

Hotade med självmord

Molly och hennes pojkvän bestämde sig till sist för abort. Dagen innan aborten skulle ske tog Molly slutligen mod till sig och berättade alltihop för sin mamma.
– Jag ville inte ljuga. Mina föräldrar lärde mig att man alltid ska tala sanning. Det märks direkt när man ljuger och då blir allt mycket värre än om man talar sanning. Därför ville jag berätta för mamma att jag skulle genomgå en abort dagen därpå.
Hennes mamma blev fullständigt hysterisk när Molly lättade sitt hjärta för henne. Hon kastade saker omkring sig och skrek att hon skulle ta livet av sig om dottern behöll barnet. Hennes pappa reagerade dock totalt annorlunda och fullständigt iskallt när han fick höra nyheten om dotterns graviditet av sin hustru.
– Pappa slutade helt enkelt att prata med mig.
Dagen därpå skulle aborten genomföras på lasarettet i staden där Molly bodde. Hennes mamma följde med henne dit, men lämnade sin dotter ensam där. Hon lovade dock att komma tillbaka och hämta upp Molly efteråt. 
Pojkvännen tilläts inte att närvara när hans flickvän skulle genomgå aborten. Molly var alldeles ensam inför sitt unga livs allra svåraste ögonblick.
– Jag minns ingenting förrän det var dags att gå in i operationssalen iklädd de där speciella operationskläderna. Det var inget beslut som jag egentligen kände var mitt, jag ville helt enkelt inte göra mamma besviken eller att hon skulle må dåligt om jag behöll barnet som jag bar inom mig. Men samtidigt ville jag inte vara med om aborten. 
– Jag kände mig så liten och utlämnad där, som ett barn.

Blev fasthållen

Den sterila operationssalen var upplyst av flera lysrör i taket som spred ett naket och kallt sken i rummet. I dess mitt stod en operationsstol och väntade på att Molly skulle placera sig där.
I samma ögonblick som hon klev in i salen ångrade hon sig. Molly ville inte utföra aborten längre. Hon ville behålla barnet. Hon började gråta och förklarade för personalen som stod och väntade på henne i operationssalen att hon hade ångrat sig. Plötsligt urartade hela situationen.
– De lyssnade inte på mig. Jag blev bara bestämt tillsagd att jag skulle lägga mig i operationsstolen. Då fick jag panik och började gråta ännu mer. ”Nej, nej, nej!” skrek jag och försökte backa ut från rummet. 
– Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig där, med våld. Jag minns inte hur de såg ut, men jag kommer aldrig att glömma ögonen hos personen som tryckte in den där nålen i armen på mig. Det var elaka, kalla ögon som lyste av ondska. 
Molly sövdes intravenöst och sedan utfördes aborten. När hon vaknade igen befann hon sig i en sjuksäng på lasarettet.
– Det enda jag kunde känna när jag vaknade var en enda stor tomhet, en tomhet som jag inte kom över förrän jag flera år senare blev mamma på riktigt. 
– Det är ganska märkligt att jag kunde känna hur jag blev gravid i samma ögonblick som det hände och att jag kunde känna hur det lilla barnet försvann när aborten utfördes.
När Molly tänker på den som höll i nålen ser hon henne som en slags Josef Mengele som var läkare i förintelselägret Auschwitz, känd som "Dödsängeln". 
– I efterhand har jag tänkt på henne som en slags Josef Mengele. Jag fick en bestämd känsla av att det var hon som bestämde och att de andra som var där tvingades lyda henne. Varför behandlade de mig så brutalt? 
– Jag kan än idag inte förstå det. Varför var det så viktigt att med våld tvinga mig till en abort som jag inte ville vara med om?

Skräcken förföljer henne

Mollys syn på abort idag är färgad av upplevelsen hon själv tvingades igenom som tonåring. Den brutala aborten har satt djupa spår i hennes själ och än idag, drygt 20 år senare, jagas hon nattetid av hemska mardrömmar som kretsar kring händelsen. Hon hade länge svårt att somna eftersom skräckbilderna från aborten förföljde henne. Sömnmedel var det enda som hjälpte Molly att kunna slappna av och sova.
– Abort är något som jag faktiskt tycker bara ska tillåtas av speciella skäl, om kvinnan har blivit våldtagen eller av andra liknande orsaker. I mitt fall kanske man hade kunnat skapa andra möjligheter för mig och barnet. Jag är helt säker på att det fanns en mening med det barnets liv, säger hon med övertygelse i rösten.
– Om jag hade lärt känna en gravid tonårstjej idag, som befann sig i samma situation som jag själv gjorde när jag var 15 år, skulle jag, om möjligheten fanns, ställa upp och hjälpa henne att få en lägenhet, stötta henne i att gå klart skolan för att senare kunna få ett jobb och försörja sitt barn. 
– Jag förstår inte varför man bara ska kasta bort barnet. Jag hade gjort allt jag kunnat för att försöka hjälpa den där tjejen att klara av sin situation utan att behöva genomgå en abort.

Fotnot: Berättelsen om Molly är hämtad från boken "En av dessa minsta", av Göran Jacobson
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se

Bebis
Det utförs 38 000 aborter i Sverige varje år. En betydande andel av dessa utgörs av tonårsaborter. I bild, ultraljud på en 17,5 veckor gammal bebis. Foto: Kenny Holston
 
 
eBlick
IB_man_i_nya_Palme_förhör
nov 16, 2017
Han jobbade för IB och dess efterföljare fram till mitten av 1990-talet, har dykt efter Palme-vapnet och har försökt att förmedla kontakt mellan Christer Pettersson och Mårten Palme. För några veckor sedan var Donald Forsberg kallad till ett tre timmar långt förhör med Palme-gruppen.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.
eBlick
okt 19, 2017
”Schori påverkade mordutredningen”, sade Olof Frånstedt i det samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”. Men Pierre Schori var inte ensam om att försöka påverka utredningen efter mordet på Olof Palme i den krets kring Palme som hade intima KGB-kontakter.
eBlick
okt 19, 2017
Officiellt ägnade sig Birger Elmér åt att spionera på kommunister som misstänktes för samröre med Sovjet under kalla kriget. I praktiken var han själv kommunist när han värvades till försvaret och pekas nu ut som KGB-man.
eBlick
okt 12, 2017
Som de flesta butiker i Sverige har Anemonen i Älmhult följt den nya lagen och satt upp information om att använda färre plastpåsar. Det har blivit ett samtalsämne i butiken. – Det är egentligen vår generation som varit sämst och vi har fått börja tänka om, säger Marlén Lange som driver blomsteraffären.
eBlick
okt 12, 2017
Chefsåklagare Krister Petersson har begärt uppgifter från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) angående mordet på Olof Palme. På senare år har tanken på att en utländsk underrättelsetjänst låg bakom Palmemordet diskuterats allt oftare.