Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fredrik fick uppleva en tröstande Gud

Eva Ruderstam | 23 nov , 2017
Vad gör man när livet inte blir som man tänkt sig? Vad händer med tron? De frågorna har Fredrik Lignell brottats mycket med. Ett telefonsamtal för drygt sju år sedan blev starten för en ny och tuff tid i familjens liv. Nu har han skrivit en bok om familjens resa: Bottenkänning – Guds långsamma svar på livets djävulskap.
Fredrik_fick_uppleva_en_trostande_Gud
Fredrik Lignell är pastor i Ryttargårdskyrkan i Linköping. Han är gift med Sussie sedan 27 år tillbaka och tillsammans har de två barn, Jonna som är 24 och Emil som är 21 år.
För drygt sju år sedan, när Fredrik var ganska ny som pastor i Linköping, kom familjens liv att förändras radikalt när dottern, som då var 17 år, berättade att hon väntade barn. Det visade sig att graviditeten hade gått långt och några månader senare föddes Hugo.
– Jag funderade på hur folk skulle reagera. Vi var ganska nya som pastorspar. Hade det här hänt på 50-talet hade nog Jonna åkt ut från kyrkan med huvudet före och jag hade inte kunnat fortsätta som pastor. Lyckligtvis har det förändrats en del i frikyrkan sedan dess.

Kamp mot psykisk sjukdom

Det var inte bara för Jonna och hennes pojkvän som livet förändrades drastiskt när Hugo föddes. Fredrik och Sussies hem blev en storfamilj under en tid innan den unga familjen flyttade till en egen lägenhet. Men relationen höll inte och efter en tid delade paret på sig.
– I samma veva fick vi höra att Jonna mådde dåligt. Hon hade varit med om mycket och blev vuxen väldigt fort. Det var jobbigt för henne. Men det visade sig också att det fanns mycket som legat och pyrt under hela hennes liv och som nu slog ut i full blom.
– Jonnas kris blev början på en mångårig kamp mot svår psykisk sjukdom. Det har blivit många turer till psykakuten. Vi har haft suicidvak och jobbat med självskadeproblematik. Många gånger har Jonna blivit inlåst på den psykiatriska avdelningen och hon har även fått två diagnoser, bland annat Aspergers syndrom.

En tröstande Gud

Krisen inom familjen fick också följder för tron.
– Vi upplevde att Gud var otillfredsställande tyst kring förklaringar om varför det blev som det blev. Men istället kom han med en närvaro som vägde upp.
– Vi fick uppleva att Gud är en Gud som tröstar när livet är svårt. Det är som att Gud har satt sig bredvid oss, gråtande och medkännande. Ingen kan gråta som han.
Fredrik har idag fått en ny förståelse för bibelberättelsen om Lasaros död.
– När man lider kan man tänka att Gud är upptagen av något annat. Lasaros systrar upplevde det säkert så när Lasaros dog. Men i Bibeln står det att Jesus föll i gråt. 
– Vi kan fråga oss var Gud är mitt i allt vårt lidande. Men Gud kom till världen för att dela våra mänskliga villkor. Han gråter med oss.

En annorlunda familj

En kväll när Fredrik hade en kurskväll i kyrkan och föreläste på två olika kurser ringde telefonen. Jonna hade blivit ofrivilligt utskriven från psykiatriska avdelningen. Hon grät, skar sig och visste inte vad hon skulle ta sig till. Ångesten var monumental.
– Mellan kurserna försökte jag på telefon övertala sjukhuset att ta sig an Jonna och lägga in henne igen. På kvällen satt i alla fall Jonna i en sjuktaxi på väg tillbaka till sjukhuset.
Fredrik konstaterar att allmänhetens förståelse kring psykisk sjukdom har blivit större. Ändå märker han tydligt att hans egen familj inte är som alla andra. I en kyrkostruktur sticker de ut.
– Ibland tänker vi att om bara det eller det blir annorlunda, om vi kan vara lite mer mainstream, då blir allt lättare. Men vi upptäcker att Gud kommer till oss, mitt i det liv som vi lever. Ibland är det svettigare än man tror att man kan klara, men då upplever vi att vi blir burna. 
– Gud rör sig i vårt liv så som det blev, trots att det inte blev som vi trodde. Det är precis som när Bibeln berättar att Gud blev människa. Gud kom till världen sådan som den var.

Försonas med livet

Genom åren har familjen slitit mycket med psykisk ohälsa och även Fredriks hustru Sussie har tidvis varit sjukskriven.
– Det har varit en livsresa med mycket brustenhet och många drömmar som gått i kras. Bibeln talar mycket om försoning. Jag tror att vi ibland måste försonas med våra egna liv och våra omständigheter. Med Guds hjälp kan vi försonas med livet, för Guds närvaro i tuffa omständigheter gör hela skillnaden.
Fredrik lyfter fram hur det gick till när Gud kom till jorden. Han kom hit genom en tonårig flicka i en oansenlig stad och växte upp i en enkel och fattig familj.
– Guds intåg i världen är oansenligt och enkelt. Gud kom till världen underifrån. Vi följer Jesus som delar våra villkor.
Att bara fråga sig varför något händer hjälper inte. Då är det viktigare att fråga sig vad omständigheterna gör med mig och vem jag håller på att bli.
– De flesta människor är med om smärta. Jag tycker det är viktigare att jobba med försoning kring livserfarenhet än att stångas med varför-frågor.

Allergi mot hurtighet

Familjens kamp mot psykisk ohälsa har även förändrat Fredrik som pastor.
– Jag har utvecklat en viss allergi mot hurtighet. Jag tänker mer på de som står längst bak i kön än de som står längst fram. Och jag gråter mer idag, både själv och tillsammans med andra. Inte minst har jag insett att Gud kan verka mitt i våra begränsningar.
Familjens resa med psykisk ohälsa är inte över. Ibland kommer bättre perioder och ibland sämre. Barnbarnet Hugo bor numera heltid hos sin pappa, men han mår bra och är en trygg kille.
I familjen har man valt att vara väldigt öppen och berätta om de problem man går igenom. Fredrik Lignell har också skrivit ner sina tankar kring familjens resa och nyligen kom boken Bottenkänning – Guds långsamma svar på livets djävulskap.
– De senaste åren har livet i vår familj krökts rejält. Jag vill inte göra om det och jag vill självklart att Jonna och vi alla ska få må bra. Samtidigt kan jag känna tacksamhet för de erfarenheter som jag har fått genom allt som hänt. I boken vill jag dela med mig av mina tankar kring hur vi navigerar som kristna när livet spricker sönder.
– Allt fler sliter med sin mentala hälsa och välbefinnande. Jag vill berätta vår familjs historia och dela vår erfarenhet av att Gud kommer underifrån, ställer sig vid vår sida, lider med oss och gråter med oss, för han är all trösts Gud.
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.