Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Iran fastställde tioårig fängelsedom

Rune Borgsø | 07 dec , 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran_faststallde_tioårig_fangelsedom
Det var i juni förra året som Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, tillsammans med iraniern Naser Navard Gol-Tapeh dömdes till 10 års fångelse för missionsaktiviteter och ”handlingar mot den nationella säkerheten” i Iran.
I slutet av november fastställde Irans domstolsväsende den tioåriga fängelsedomen. Männen från Azerbajdzjan tilläts lämna Iran i november 2016 och kommer säkerligen inte att tvingas att återvända. De greps av iranska säkerhetstjänsten i samband med ett bröllop och det skulle sedan bli 133 dagar i det beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran rankas som nummer åtta på Open Doors lista över de länder där det är svårast att leva som kristen.
Det växande antalet omvända kristna i Iran tillåts inte delta i officiellt erkända kyrkor utan samlas i hemliga husförsamlingar.
Under 2016 arresterades omkring 200 kristna för att ha deltagit i bönemöten och bibelstudiegrupper i hemmen.
– Inför vår resa upplevde jag en vision två gånger om att vi skulle fängslas, berättar Josef Farhadov för Inblick.
– Jag bad och frågade Herren om vi kanske inte skulle åka, men fick frid för att göra det. Jag berättade inget för de andra, tillägger han och beskriver hur iranier är öppna för evangeliet, även om landet inte är öppet för evangelisation.

22 poliser stormade in

Josef Farhadov är en av av pastorerna i församlingen Livets Ord i Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan. Eldar Gurbanov är missionsledare i församlingen.
De berättar att människor i Iran är öppna för evangeliet och att det finns många hemgrupper som har kontakt med människor i utlandet och får undervisning genom satellitkanaler på tv och via Skype. Den här gången skulle de för första gången åka till Teheran för att träffa nykristna vänner.
Resan blev olik alla andra resor. Josef Farhadov beskriver hur det gick till när de greps.
– Vi besökte flera hemgrupper och predikade Guds ord för dem. Då vi var hemma hos en familj för att undervisa bankade det på dörren, berättar han.
När de öppnade stormade 22 män i uniform in och Josef kände igen synen från visionen. De blev förda till det beryktade Evinfängelset i Teheran och blev inlåsta i var sin isoleringscell. En lång period av dagliga förhör startade. Förhörsledarna ville veta vem de hade kontakt med i Iran och vad de gjorde där.

Vittnade i fängelset

Även en av de iranska pastorerna blev arresterad. Det var påfrestande för dem att inte utelämna någon av sina troende kontakter. Hade de gjort det skulle också de bli arresterade. De fick besked om att de kunde förvänta sig ett tio år långt fängelsestraff.
– Jag började omedelbart att fasta på enbart vatten. Detta var under muslimernas ramadan. De var överraskade över att jag inte ville ha deras mat. Jag förklarade för dem att det var en kristen fasta. Detta väckte intresset hos vakterna som ville veta hur det var möjligt att bara dricka vatten i flera dagar. En av dem ville höra om Josefs tro.
– Guds närvaro var så stark i cellen när jag predikade evangeliet för honom. Han stod som fastnaglad och lyssnade i 30 minuter, berättar han.
Senare tog vakten med sig en kollega och återigen predikade Josef evangeliet för dem. Cellen fylldes av en intensiv närvaro av den helige Ande. Vid ett annat tillfälle när vakterna förde tillbaka honom från ett av de dagliga förhören stannade de plötsligt. De knuffade in honom under en trappa och tog av honom ögonbindeln.
– Där kunde inte övervakningskameran fånga oss på bild, de ville att jag skulle berätta mer om min tro, fortsätter Josef.
Medan en av vakterna hela tiden kollade så att ingen kom, fortsatte Josef att predika för den andre. Den förste vakten sa till Josef att om det var något han önskade sig så var det bara att säga till.

Två månader i isolering

Efter två månader i isolering skulle de flyttas till celler med andra fångar.
– Först ville jag inte, säger Josef. Det var så gott att vara ensam med Herren.
Men vakterna var oroliga för deras mentala hälsa och flyttade dem ändå. Nu fick de också möjlighet till en timmes utevistelse om dagen.
I den första cellen som Josef sattes i fanns en kurdisk IS-soldat.
– Jag var säker på att han skulle döda mig, berättar han.
Han började fasta igen, men drabbades av depression. De fick besked om att de skulle sitta en månad till utan rättegång eller advokat. Han började samtala med IS-mannen. De diskuterade religion med var sin ståndpunkt. Kurden var dömd till döden. Vid ett tillfälle gick han med på att Josef skulle be för honom. Josef fick en uppenbarelse om att straffet skulle ändras och bli tidsbegränsat. Så blev det också. IS-soldaten grät när han hörde detta.

General från Hizbollah

Efter en tid fick Josef byta cell igen och fick bo med en general från Hizbollah i Libanon. Då Josef berättade om sin tro, ville mannen ha förbön för att få komma i kontakt med sin familj, vilket också skedde, på telefon från fängelset till Jordanien. Den mannen hade fått livstidsdom. Men efter att ha bett tillsammans kände Josef att domen skulle bli ändrad, vilket han också berättade för mannen. Två veckor senare kom besked om att domen blivit reducerad och att han skulle få lämna fängelset.
Till slut fick Bachram, Eldar och Josef sin egen advokat. Hon berättade för dem att de kunde förvänta sig en dom på fem till sju år. De blev förflyttade till en öppen avdelning där Bachram och Josef bodde i samma cell som sextio andra fångar. De kunde äntligen prata med varandra för första gången på tre månader. Här mötte de också Eldar som bodde på våningen över dem.
– Det fanns många afrikaner på fängelset, berättar Josef. Någon av dem hade omvänt sig och startat en församling. Eldar var med och de träffades i ett hörn i ett av rummen. Det var åtta personer. Men eftersom Herren började verka genom deras böner och vittnesbörd så blev fler och fler afrikaner frälsta och snart var de ett tjugotal som samlades till möte varje eftermiddag. Den afrikanska lovsången ljöd genom lokalerna varje eftermiddag.
En dag blev de hämtade till administrationen. Där väntade ett besked från advokaten. Aleksander Neretin, deras pastor i Moskva, hade i samarbete med advokaten fått möjlighet att genom att betala borgen för dem få dem fria.
När de kom alla tre fick de höra att de kunde lämna fängelset. Jublet visste inga gränser. Efter 133 dagar kunde de komma ut och möta Aleksander som hade rest från Baku för att möta dem. Tillsammans kunde de resa hem till Baku där fruar, barn, släktingar, vänner och församling väntade på dem.
RUNE BORGSØ
redaktionen@inblick.se
Eldar Gurbanov
Eldar Gurbanov fick se flera afrikanska fångar bli frälsta under sin tid i Evinfängelset. Den afrikanska lovsången ljöd genom fängelsekorridorerna varje eftermiddag som ett resultat av detta. Foto: Rune Borgsø
 
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.