Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Iran fastställde tioårig fängelsedom

Rune Borgsø | 07 dec , 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran_faststallde_tioårig_fangelsedom
Det var i juni förra året som Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, tillsammans med iraniern Naser Navard Gol-Tapeh dömdes till 10 års fångelse för missionsaktiviteter och ”handlingar mot den nationella säkerheten” i Iran.
I slutet av november fastställde Irans domstolsväsende den tioåriga fängelsedomen. Männen från Azerbajdzjan tilläts lämna Iran i november 2016 och kommer säkerligen inte att tvingas att återvända. De greps av iranska säkerhetstjänsten i samband med ett bröllop och det skulle sedan bli 133 dagar i det beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran rankas som nummer åtta på Open Doors lista över de länder där det är svårast att leva som kristen.
Det växande antalet omvända kristna i Iran tillåts inte delta i officiellt erkända kyrkor utan samlas i hemliga husförsamlingar.
Under 2016 arresterades omkring 200 kristna för att ha deltagit i bönemöten och bibelstudiegrupper i hemmen.
– Inför vår resa upplevde jag en vision två gånger om att vi skulle fängslas, berättar Josef Farhadov för Inblick.
– Jag bad och frågade Herren om vi kanske inte skulle åka, men fick frid för att göra det. Jag berättade inget för de andra, tillägger han och beskriver hur iranier är öppna för evangeliet, även om landet inte är öppet för evangelisation.

22 poliser stormade in

Josef Farhadov är en av av pastorerna i församlingen Livets Ord i Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan. Eldar Gurbanov är missionsledare i församlingen.
De berättar att människor i Iran är öppna för evangeliet och att det finns många hemgrupper som har kontakt med människor i utlandet och får undervisning genom satellitkanaler på tv och via Skype. Den här gången skulle de för första gången åka till Teheran för att träffa nykristna vänner.
Resan blev olik alla andra resor. Josef Farhadov beskriver hur det gick till när de greps.
– Vi besökte flera hemgrupper och predikade Guds ord för dem. Då vi var hemma hos en familj för att undervisa bankade det på dörren, berättar han.
När de öppnade stormade 22 män i uniform in och Josef kände igen synen från visionen. De blev förda till det beryktade Evinfängelset i Teheran och blev inlåsta i var sin isoleringscell. En lång period av dagliga förhör startade. Förhörsledarna ville veta vem de hade kontakt med i Iran och vad de gjorde där.

Vittnade i fängelset

Även en av de iranska pastorerna blev arresterad. Det var påfrestande för dem att inte utelämna någon av sina troende kontakter. Hade de gjort det skulle också de bli arresterade. De fick besked om att de kunde förvänta sig ett tio år långt fängelsestraff.
– Jag började omedelbart att fasta på enbart vatten. Detta var under muslimernas ramadan. De var överraskade över att jag inte ville ha deras mat. Jag förklarade för dem att det var en kristen fasta. Detta väckte intresset hos vakterna som ville veta hur det var möjligt att bara dricka vatten i flera dagar. En av dem ville höra om Josefs tro.
– Guds närvaro var så stark i cellen när jag predikade evangeliet för honom. Han stod som fastnaglad och lyssnade i 30 minuter, berättar han.
Senare tog vakten med sig en kollega och återigen predikade Josef evangeliet för dem. Cellen fylldes av en intensiv närvaro av den helige Ande. Vid ett annat tillfälle när vakterna förde tillbaka honom från ett av de dagliga förhören stannade de plötsligt. De knuffade in honom under en trappa och tog av honom ögonbindeln.
– Där kunde inte övervakningskameran fånga oss på bild, de ville att jag skulle berätta mer om min tro, fortsätter Josef.
Medan en av vakterna hela tiden kollade så att ingen kom, fortsatte Josef att predika för den andre. Den förste vakten sa till Josef att om det var något han önskade sig så var det bara att säga till.

Två månader i isolering

Efter två månader i isolering skulle de flyttas till celler med andra fångar.
– Först ville jag inte, säger Josef. Det var så gott att vara ensam med Herren.
Men vakterna var oroliga för deras mentala hälsa och flyttade dem ändå. Nu fick de också möjlighet till en timmes utevistelse om dagen.
I den första cellen som Josef sattes i fanns en kurdisk IS-soldat.
– Jag var säker på att han skulle döda mig, berättar han.
Han började fasta igen, men drabbades av depression. De fick besked om att de skulle sitta en månad till utan rättegång eller advokat. Han började samtala med IS-mannen. De diskuterade religion med var sin ståndpunkt. Kurden var dömd till döden. Vid ett tillfälle gick han med på att Josef skulle be för honom. Josef fick en uppenbarelse om att straffet skulle ändras och bli tidsbegränsat. Så blev det också. IS-soldaten grät när han hörde detta.

General från Hizbollah

Efter en tid fick Josef byta cell igen och fick bo med en general från Hizbollah i Libanon. Då Josef berättade om sin tro, ville mannen ha förbön för att få komma i kontakt med sin familj, vilket också skedde, på telefon från fängelset till Jordanien. Den mannen hade fått livstidsdom. Men efter att ha bett tillsammans kände Josef att domen skulle bli ändrad, vilket han också berättade för mannen. Två veckor senare kom besked om att domen blivit reducerad och att han skulle få lämna fängelset.
Till slut fick Bachram, Eldar och Josef sin egen advokat. Hon berättade för dem att de kunde förvänta sig en dom på fem till sju år. De blev förflyttade till en öppen avdelning där Bachram och Josef bodde i samma cell som sextio andra fångar. De kunde äntligen prata med varandra för första gången på tre månader. Här mötte de också Eldar som bodde på våningen över dem.
– Det fanns många afrikaner på fängelset, berättar Josef. Någon av dem hade omvänt sig och startat en församling. Eldar var med och de träffades i ett hörn i ett av rummen. Det var åtta personer. Men eftersom Herren började verka genom deras böner och vittnesbörd så blev fler och fler afrikaner frälsta och snart var de ett tjugotal som samlades till möte varje eftermiddag. Den afrikanska lovsången ljöd genom lokalerna varje eftermiddag.
En dag blev de hämtade till administrationen. Där väntade ett besked från advokaten. Aleksander Neretin, deras pastor i Moskva, hade i samarbete med advokaten fått möjlighet att genom att betala borgen för dem få dem fria.
När de kom alla tre fick de höra att de kunde lämna fängelset. Jublet visste inga gränser. Efter 133 dagar kunde de komma ut och möta Aleksander som hade rest från Baku för att möta dem. Tillsammans kunde de resa hem till Baku där fruar, barn, släktingar, vänner och församling väntade på dem.
RUNE BORGSØ
redaktionen@inblick.se
Eldar Gurbanov
Eldar Gurbanov fick se flera afrikanska fångar bli frälsta under sin tid i Evinfängelset. Den afrikanska lovsången ljöd genom fängelsekorridorerna varje eftermiddag som ett resultat av detta. Foto: Rune Borgsø
 
 
eBlick
Polisens_trygghetsavtal_hindrade_inte_polisvaldtakt
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.
eBlick
nov 30, 2017
Riksdagens talman Urban Ahlin (S) var i mitten av november i Mellanöstern där han träffade Knessets talman Yuli-Yoel Edelstein (Likud) och besökte Förintelsemuséet Yad Vashem. Han träffade representanter från den palestinska myndigheten, bland annat Abu Laila – som var den som tog emot Jan Guillous berömda hotelsebrev som Säpo beslagtog i samband med IB-affären.
eBlick
nov 23, 2017
Inblicks chefredaktör Ruben Agnarsson var i Mellanöstern förra veckan och konstaterade att turismen frodas i länder som Israel och Jordanien, samtidigt som länderna mobiliserar för krig. I centrum för konflikten står Libanon – och en gemensam oro inför Irans och Hizbollahs ökade inflytande i närområdet.
eBlick
nov 16, 2017
Varje år genomförs 38 000 aborter i Sverige, många av dem är tonårsaborter. Molly var bara 15 år när hon blev gravid och mot sin vilja tvingades till abort. – Två starka personer högg tag i varsin arm på mig och släpade mig fram till stolen där de tvingade ner mig och höll fast mig, med våld, berättar Molly.
eBlick
nov 15, 2017
I förra veckan tog Nuri Kino, inför libanesiska statsråd, arméofficerare, celebriteter och finanstoppar, emot ett pris av Syriac League, vars ordförande Habib Afram är rådgivare åt president Michel Aoun. I en exklusiv artikel för Inblick beskriver Nuri Kino sina intryck från resan i Mellanöstern.
eBlick
nov 09, 2017
Hon blev republikan på sin första SSU-kurs och blev ordförande för Republikanska föreningen efter att ha tackat nej till att äta middag med kungen. Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) tror att en majoritet av Sveriges befolkning är för monarki på grund av sin okunnighet.
eBlick
nov 02, 2017
Den 10 oktober inföll "Världsdagen för psykisk ohälsa" och 46 procent av sjukskrivningarna i Sverige är av psykisk art. – Man kan skylla på arbetsgivaren, men det är bara du själv som kan förändra situationen. Att våga ge dig ut och flyga, säger företagssköterska Lennart Pettersson, till Inblick. – Ibland kraschlandar vi. Det gör lite ont, men det gäller att ta sig upp och göra så att själen mår bra, fortsätter Lennart som själv kraschlandade för några år sedan.
eBlick
okt 26, 2017
Nästa vecka är det 100 år sedan Balfourdeklarationen offentliggjordes, vilken gav brittiskt stöd för att bilda ett ”nationellt hem för det judiska folket” i det dåvarande Palestina. Området har sedan dess delats upp i omgångar, år 1922 fick Jordanien 78 procent av området och år 1948 delade FN upp de återstående 22 procenten mellan Israel och araberna i området.
eBlick
okt 26, 2017
Han har precis träffat kung Carl Gustaf och under en högtidlig ceremoni lämnat över sitt kreditivbrev till den svenske statschefen, som därmed gett Ilan Ben-Dov formell rätt att verka i Sverige. Inblick har tagit pulsen på Israels nye ambassadör i Sverige och bad honom samtidigt kommentera nästa veckas stora 100-årsjubiléum, till minne av Balfourdeklarationen.