Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Iran fastställde tioårig fängelsedom

Rune Borgsø | 07 dec , 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran_faststallde_tioårig_fangelsedom
Det var i juni förra året som Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, tillsammans med iraniern Naser Navard Gol-Tapeh dömdes till 10 års fångelse för missionsaktiviteter och ”handlingar mot den nationella säkerheten” i Iran.
I slutet av november fastställde Irans domstolsväsende den tioåriga fängelsedomen. Männen från Azerbajdzjan tilläts lämna Iran i november 2016 och kommer säkerligen inte att tvingas att återvända. De greps av iranska säkerhetstjänsten i samband med ett bröllop och det skulle sedan bli 133 dagar i det beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran rankas som nummer åtta på Open Doors lista över de länder där det är svårast att leva som kristen.
Det växande antalet omvända kristna i Iran tillåts inte delta i officiellt erkända kyrkor utan samlas i hemliga husförsamlingar.
Under 2016 arresterades omkring 200 kristna för att ha deltagit i bönemöten och bibelstudiegrupper i hemmen.
– Inför vår resa upplevde jag en vision två gånger om att vi skulle fängslas, berättar Josef Farhadov för Inblick.
– Jag bad och frågade Herren om vi kanske inte skulle åka, men fick frid för att göra det. Jag berättade inget för de andra, tillägger han och beskriver hur iranier är öppna för evangeliet, även om landet inte är öppet för evangelisation.

22 poliser stormade in

Josef Farhadov är en av av pastorerna i församlingen Livets Ord i Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan. Eldar Gurbanov är missionsledare i församlingen.
De berättar att människor i Iran är öppna för evangeliet och att det finns många hemgrupper som har kontakt med människor i utlandet och får undervisning genom satellitkanaler på tv och via Skype. Den här gången skulle de för första gången åka till Teheran för att träffa nykristna vänner.
Resan blev olik alla andra resor. Josef Farhadov beskriver hur det gick till när de greps.
– Vi besökte flera hemgrupper och predikade Guds ord för dem. Då vi var hemma hos en familj för att undervisa bankade det på dörren, berättar han.
När de öppnade stormade 22 män i uniform in och Josef kände igen synen från visionen. De blev förda till det beryktade Evinfängelset i Teheran och blev inlåsta i var sin isoleringscell. En lång period av dagliga förhör startade. Förhörsledarna ville veta vem de hade kontakt med i Iran och vad de gjorde där.

Vittnade i fängelset

Även en av de iranska pastorerna blev arresterad. Det var påfrestande för dem att inte utelämna någon av sina troende kontakter. Hade de gjort det skulle också de bli arresterade. De fick besked om att de kunde förvänta sig ett tio år långt fängelsestraff.
– Jag började omedelbart att fasta på enbart vatten. Detta var under muslimernas ramadan. De var överraskade över att jag inte ville ha deras mat. Jag förklarade för dem att det var en kristen fasta. Detta väckte intresset hos vakterna som ville veta hur det var möjligt att bara dricka vatten i flera dagar. En av dem ville höra om Josefs tro.
– Guds närvaro var så stark i cellen när jag predikade evangeliet för honom. Han stod som fastnaglad och lyssnade i 30 minuter, berättar han.
Senare tog vakten med sig en kollega och återigen predikade Josef evangeliet för dem. Cellen fylldes av en intensiv närvaro av den helige Ande. Vid ett annat tillfälle när vakterna förde tillbaka honom från ett av de dagliga förhören stannade de plötsligt. De knuffade in honom under en trappa och tog av honom ögonbindeln.
– Där kunde inte övervakningskameran fånga oss på bild, de ville att jag skulle berätta mer om min tro, fortsätter Josef.
Medan en av vakterna hela tiden kollade så att ingen kom, fortsatte Josef att predika för den andre. Den förste vakten sa till Josef att om det var något han önskade sig så var det bara att säga till.

Två månader i isolering

Efter två månader i isolering skulle de flyttas till celler med andra fångar.
– Först ville jag inte, säger Josef. Det var så gott att vara ensam med Herren.
Men vakterna var oroliga för deras mentala hälsa och flyttade dem ändå. Nu fick de också möjlighet till en timmes utevistelse om dagen.
I den första cellen som Josef sattes i fanns en kurdisk IS-soldat.
– Jag var säker på att han skulle döda mig, berättar han.
Han började fasta igen, men drabbades av depression. De fick besked om att de skulle sitta en månad till utan rättegång eller advokat. Han började samtala med IS-mannen. De diskuterade religion med var sin ståndpunkt. Kurden var dömd till döden. Vid ett tillfälle gick han med på att Josef skulle be för honom. Josef fick en uppenbarelse om att straffet skulle ändras och bli tidsbegränsat. Så blev det också. IS-soldaten grät när han hörde detta.

General från Hizbollah

Efter en tid fick Josef byta cell igen och fick bo med en general från Hizbollah i Libanon. Då Josef berättade om sin tro, ville mannen ha förbön för att få komma i kontakt med sin familj, vilket också skedde, på telefon från fängelset till Jordanien. Den mannen hade fått livstidsdom. Men efter att ha bett tillsammans kände Josef att domen skulle bli ändrad, vilket han också berättade för mannen. Två veckor senare kom besked om att domen blivit reducerad och att han skulle få lämna fängelset.
Till slut fick Bachram, Eldar och Josef sin egen advokat. Hon berättade för dem att de kunde förvänta sig en dom på fem till sju år. De blev förflyttade till en öppen avdelning där Bachram och Josef bodde i samma cell som sextio andra fångar. De kunde äntligen prata med varandra för första gången på tre månader. Här mötte de också Eldar som bodde på våningen över dem.
– Det fanns många afrikaner på fängelset, berättar Josef. Någon av dem hade omvänt sig och startat en församling. Eldar var med och de träffades i ett hörn i ett av rummen. Det var åtta personer. Men eftersom Herren började verka genom deras böner och vittnesbörd så blev fler och fler afrikaner frälsta och snart var de ett tjugotal som samlades till möte varje eftermiddag. Den afrikanska lovsången ljöd genom lokalerna varje eftermiddag.
En dag blev de hämtade till administrationen. Där väntade ett besked från advokaten. Aleksander Neretin, deras pastor i Moskva, hade i samarbete med advokaten fått möjlighet att genom att betala borgen för dem få dem fria.
När de kom alla tre fick de höra att de kunde lämna fängelset. Jublet visste inga gränser. Efter 133 dagar kunde de komma ut och möta Aleksander som hade rest från Baku för att möta dem. Tillsammans kunde de resa hem till Baku där fruar, barn, släktingar, vänner och församling väntade på dem.
RUNE BORGSØ
redaktionen@inblick.se
Eldar Gurbanov
Eldar Gurbanov fick se flera afrikanska fångar bli frälsta under sin tid i Evinfängelset. Den afrikanska lovsången ljöd genom fängelsekorridorerna varje eftermiddag som ett resultat av detta. Foto: Rune Borgsø
 
 
eBlick
Medialognerna_om_Love_and_Hope
feb 22, 2018
Sommaren 2017 gick kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet till en gemensam attack mot hjälporganisationen Love and Hopes arbete i Nepal – utan att ha besökt landet. Inblick kan nu som första svenska tidning – på plats i Nepal – rapportera om bakgrunden till att Love and Hope i slutet av 2016 bröt med organisationen Lighthouse. Här följer en berättelse om mordhot, lögner, sextrakasserier, förfalskade intyg och försvunna biståndspengar.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.