Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Iran fastställde tioårig fängelsedom

Rune Borgsø | 07 dec , 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran_faststallde_tioårig_fangelsedom
Det var i juni förra året som Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, tillsammans med iraniern Naser Navard Gol-Tapeh dömdes till 10 års fångelse för missionsaktiviteter och ”handlingar mot den nationella säkerheten” i Iran.
I slutet av november fastställde Irans domstolsväsende den tioåriga fängelsedomen. Männen från Azerbajdzjan tilläts lämna Iran i november 2016 och kommer säkerligen inte att tvingas att återvända. De greps av iranska säkerhetstjänsten i samband med ett bröllop och det skulle sedan bli 133 dagar i det beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran rankas som nummer åtta på Open Doors lista över de länder där det är svårast att leva som kristen.
Det växande antalet omvända kristna i Iran tillåts inte delta i officiellt erkända kyrkor utan samlas i hemliga husförsamlingar.
Under 2016 arresterades omkring 200 kristna för att ha deltagit i bönemöten och bibelstudiegrupper i hemmen.
– Inför vår resa upplevde jag en vision två gånger om att vi skulle fängslas, berättar Josef Farhadov för Inblick.
– Jag bad och frågade Herren om vi kanske inte skulle åka, men fick frid för att göra det. Jag berättade inget för de andra, tillägger han och beskriver hur iranier är öppna för evangeliet, även om landet inte är öppet för evangelisation.

22 poliser stormade in

Josef Farhadov är en av av pastorerna i församlingen Livets Ord i Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan. Eldar Gurbanov är missionsledare i församlingen.
De berättar att människor i Iran är öppna för evangeliet och att det finns många hemgrupper som har kontakt med människor i utlandet och får undervisning genom satellitkanaler på tv och via Skype. Den här gången skulle de för första gången åka till Teheran för att träffa nykristna vänner.
Resan blev olik alla andra resor. Josef Farhadov beskriver hur det gick till när de greps.
– Vi besökte flera hemgrupper och predikade Guds ord för dem. Då vi var hemma hos en familj för att undervisa bankade det på dörren, berättar han.
När de öppnade stormade 22 män i uniform in och Josef kände igen synen från visionen. De blev förda till det beryktade Evinfängelset i Teheran och blev inlåsta i var sin isoleringscell. En lång period av dagliga förhör startade. Förhörsledarna ville veta vem de hade kontakt med i Iran och vad de gjorde där.

Vittnade i fängelset

Även en av de iranska pastorerna blev arresterad. Det var påfrestande för dem att inte utelämna någon av sina troende kontakter. Hade de gjort det skulle också de bli arresterade. De fick besked om att de kunde förvänta sig ett tio år långt fängelsestraff.
– Jag började omedelbart att fasta på enbart vatten. Detta var under muslimernas ramadan. De var överraskade över att jag inte ville ha deras mat. Jag förklarade för dem att det var en kristen fasta. Detta väckte intresset hos vakterna som ville veta hur det var möjligt att bara dricka vatten i flera dagar. En av dem ville höra om Josefs tro.
– Guds närvaro var så stark i cellen när jag predikade evangeliet för honom. Han stod som fastnaglad och lyssnade i 30 minuter, berättar han.
Senare tog vakten med sig en kollega och återigen predikade Josef evangeliet för dem. Cellen fylldes av en intensiv närvaro av den helige Ande. Vid ett annat tillfälle när vakterna förde tillbaka honom från ett av de dagliga förhören stannade de plötsligt. De knuffade in honom under en trappa och tog av honom ögonbindeln.
– Där kunde inte övervakningskameran fånga oss på bild, de ville att jag skulle berätta mer om min tro, fortsätter Josef.
Medan en av vakterna hela tiden kollade så att ingen kom, fortsatte Josef att predika för den andre. Den förste vakten sa till Josef att om det var något han önskade sig så var det bara att säga till.

Två månader i isolering

Efter två månader i isolering skulle de flyttas till celler med andra fångar.
– Först ville jag inte, säger Josef. Det var så gott att vara ensam med Herren.
Men vakterna var oroliga för deras mentala hälsa och flyttade dem ändå. Nu fick de också möjlighet till en timmes utevistelse om dagen.
I den första cellen som Josef sattes i fanns en kurdisk IS-soldat.
– Jag var säker på att han skulle döda mig, berättar han.
Han började fasta igen, men drabbades av depression. De fick besked om att de skulle sitta en månad till utan rättegång eller advokat. Han började samtala med IS-mannen. De diskuterade religion med var sin ståndpunkt. Kurden var dömd till döden. Vid ett tillfälle gick han med på att Josef skulle be för honom. Josef fick en uppenbarelse om att straffet skulle ändras och bli tidsbegränsat. Så blev det också. IS-soldaten grät när han hörde detta.

General från Hizbollah

Efter en tid fick Josef byta cell igen och fick bo med en general från Hizbollah i Libanon. Då Josef berättade om sin tro, ville mannen ha förbön för att få komma i kontakt med sin familj, vilket också skedde, på telefon från fängelset till Jordanien. Den mannen hade fått livstidsdom. Men efter att ha bett tillsammans kände Josef att domen skulle bli ändrad, vilket han också berättade för mannen. Två veckor senare kom besked om att domen blivit reducerad och att han skulle få lämna fängelset.
Till slut fick Bachram, Eldar och Josef sin egen advokat. Hon berättade för dem att de kunde förvänta sig en dom på fem till sju år. De blev förflyttade till en öppen avdelning där Bachram och Josef bodde i samma cell som sextio andra fångar. De kunde äntligen prata med varandra för första gången på tre månader. Här mötte de också Eldar som bodde på våningen över dem.
– Det fanns många afrikaner på fängelset, berättar Josef. Någon av dem hade omvänt sig och startat en församling. Eldar var med och de träffades i ett hörn i ett av rummen. Det var åtta personer. Men eftersom Herren började verka genom deras böner och vittnesbörd så blev fler och fler afrikaner frälsta och snart var de ett tjugotal som samlades till möte varje eftermiddag. Den afrikanska lovsången ljöd genom lokalerna varje eftermiddag.
En dag blev de hämtade till administrationen. Där väntade ett besked från advokaten. Aleksander Neretin, deras pastor i Moskva, hade i samarbete med advokaten fått möjlighet att genom att betala borgen för dem få dem fria.
När de kom alla tre fick de höra att de kunde lämna fängelset. Jublet visste inga gränser. Efter 133 dagar kunde de komma ut och möta Aleksander som hade rest från Baku för att möta dem. Tillsammans kunde de resa hem till Baku där fruar, barn, släktingar, vänner och församling väntade på dem.
RUNE BORGSØ
redaktionen@inblick.se
Eldar Gurbanov
Eldar Gurbanov fick se flera afrikanska fångar bli frälsta under sin tid i Evinfängelset. Den afrikanska lovsången ljöd genom fängelsekorridorerna varje eftermiddag som ett resultat av detta. Foto: Rune Borgsø
 
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.