Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Iran fastställde tioårig fängelsedom

Rune Borgsø | 07 dec , 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran_faststallde_tioårig_fangelsedom
Det var i juni förra året som Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, tillsammans med iraniern Naser Navard Gol-Tapeh dömdes till 10 års fångelse för missionsaktiviteter och ”handlingar mot den nationella säkerheten” i Iran.
I slutet av november fastställde Irans domstolsväsende den tioåriga fängelsedomen. Männen från Azerbajdzjan tilläts lämna Iran i november 2016 och kommer säkerligen inte att tvingas att återvända. De greps av iranska säkerhetstjänsten i samband med ett bröllop och det skulle sedan bli 133 dagar i det beryktade Evinfängelset i Teheran.
Iran rankas som nummer åtta på Open Doors lista över de länder där det är svårast att leva som kristen.
Det växande antalet omvända kristna i Iran tillåts inte delta i officiellt erkända kyrkor utan samlas i hemliga husförsamlingar.
Under 2016 arresterades omkring 200 kristna för att ha deltagit i bönemöten och bibelstudiegrupper i hemmen.
– Inför vår resa upplevde jag en vision två gånger om att vi skulle fängslas, berättar Josef Farhadov för Inblick.
– Jag bad och frågade Herren om vi kanske inte skulle åka, men fick frid för att göra det. Jag berättade inget för de andra, tillägger han och beskriver hur iranier är öppna för evangeliet, även om landet inte är öppet för evangelisation.

22 poliser stormade in

Josef Farhadov är en av av pastorerna i församlingen Livets Ord i Baku, huvudstaden i Azerbajdzjan. Eldar Gurbanov är missionsledare i församlingen.
De berättar att människor i Iran är öppna för evangeliet och att det finns många hemgrupper som har kontakt med människor i utlandet och får undervisning genom satellitkanaler på tv och via Skype. Den här gången skulle de för första gången åka till Teheran för att träffa nykristna vänner.
Resan blev olik alla andra resor. Josef Farhadov beskriver hur det gick till när de greps.
– Vi besökte flera hemgrupper och predikade Guds ord för dem. Då vi var hemma hos en familj för att undervisa bankade det på dörren, berättar han.
När de öppnade stormade 22 män i uniform in och Josef kände igen synen från visionen. De blev förda till det beryktade Evinfängelset i Teheran och blev inlåsta i var sin isoleringscell. En lång period av dagliga förhör startade. Förhörsledarna ville veta vem de hade kontakt med i Iran och vad de gjorde där.

Vittnade i fängelset

Även en av de iranska pastorerna blev arresterad. Det var påfrestande för dem att inte utelämna någon av sina troende kontakter. Hade de gjort det skulle också de bli arresterade. De fick besked om att de kunde förvänta sig ett tio år långt fängelsestraff.
– Jag började omedelbart att fasta på enbart vatten. Detta var under muslimernas ramadan. De var överraskade över att jag inte ville ha deras mat. Jag förklarade för dem att det var en kristen fasta. Detta väckte intresset hos vakterna som ville veta hur det var möjligt att bara dricka vatten i flera dagar. En av dem ville höra om Josefs tro.
– Guds närvaro var så stark i cellen när jag predikade evangeliet för honom. Han stod som fastnaglad och lyssnade i 30 minuter, berättar han.
Senare tog vakten med sig en kollega och återigen predikade Josef evangeliet för dem. Cellen fylldes av en intensiv närvaro av den helige Ande. Vid ett annat tillfälle när vakterna förde tillbaka honom från ett av de dagliga förhören stannade de plötsligt. De knuffade in honom under en trappa och tog av honom ögonbindeln.
– Där kunde inte övervakningskameran fånga oss på bild, de ville att jag skulle berätta mer om min tro, fortsätter Josef.
Medan en av vakterna hela tiden kollade så att ingen kom, fortsatte Josef att predika för den andre. Den förste vakten sa till Josef att om det var något han önskade sig så var det bara att säga till.

Två månader i isolering

Efter två månader i isolering skulle de flyttas till celler med andra fångar.
– Först ville jag inte, säger Josef. Det var så gott att vara ensam med Herren.
Men vakterna var oroliga för deras mentala hälsa och flyttade dem ändå. Nu fick de också möjlighet till en timmes utevistelse om dagen.
I den första cellen som Josef sattes i fanns en kurdisk IS-soldat.
– Jag var säker på att han skulle döda mig, berättar han.
Han började fasta igen, men drabbades av depression. De fick besked om att de skulle sitta en månad till utan rättegång eller advokat. Han började samtala med IS-mannen. De diskuterade religion med var sin ståndpunkt. Kurden var dömd till döden. Vid ett tillfälle gick han med på att Josef skulle be för honom. Josef fick en uppenbarelse om att straffet skulle ändras och bli tidsbegränsat. Så blev det också. IS-soldaten grät när han hörde detta.

General från Hizbollah

Efter en tid fick Josef byta cell igen och fick bo med en general från Hizbollah i Libanon. Då Josef berättade om sin tro, ville mannen ha förbön för att få komma i kontakt med sin familj, vilket också skedde, på telefon från fängelset till Jordanien. Den mannen hade fått livstidsdom. Men efter att ha bett tillsammans kände Josef att domen skulle bli ändrad, vilket han också berättade för mannen. Två veckor senare kom besked om att domen blivit reducerad och att han skulle få lämna fängelset.
Till slut fick Bachram, Eldar och Josef sin egen advokat. Hon berättade för dem att de kunde förvänta sig en dom på fem till sju år. De blev förflyttade till en öppen avdelning där Bachram och Josef bodde i samma cell som sextio andra fångar. De kunde äntligen prata med varandra för första gången på tre månader. Här mötte de också Eldar som bodde på våningen över dem.
– Det fanns många afrikaner på fängelset, berättar Josef. Någon av dem hade omvänt sig och startat en församling. Eldar var med och de träffades i ett hörn i ett av rummen. Det var åtta personer. Men eftersom Herren började verka genom deras böner och vittnesbörd så blev fler och fler afrikaner frälsta och snart var de ett tjugotal som samlades till möte varje eftermiddag. Den afrikanska lovsången ljöd genom lokalerna varje eftermiddag.
En dag blev de hämtade till administrationen. Där väntade ett besked från advokaten. Aleksander Neretin, deras pastor i Moskva, hade i samarbete med advokaten fått möjlighet att genom att betala borgen för dem få dem fria.
När de kom alla tre fick de höra att de kunde lämna fängelset. Jublet visste inga gränser. Efter 133 dagar kunde de komma ut och möta Aleksander som hade rest från Baku för att möta dem. Tillsammans kunde de resa hem till Baku där fruar, barn, släktingar, vänner och församling väntade på dem.
RUNE BORGSØ
redaktionen@inblick.se
Eldar Gurbanov
Eldar Gurbanov fick se flera afrikanska fångar bli frälsta under sin tid i Evinfängelset. Den afrikanska lovsången ljöd genom fängelsekorridorerna varje eftermiddag som ett resultat av detta. Foto: Rune Borgsø
 
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.