Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

En viskning i örat fick Linda att hitta tillbaka till tron

Eva Ruderstam | 14 dec , 2017
För Linda Persson var tron en självklarhet sedan barndomen, men med åren gled hon bort. När hon förlorade sin nyfödde son och själv blev allvarligt sjuk, var hon övertygad om att det inte kan finnas någon Gud. Men en dag, mitt i en anställningsintervju, hörde hon en viskning i sitt öra: ”Var har du varit?” – Sedan dess har allt ändrats. Tron hittade tillbaka och blev bara starkare för varje dag.
En_viskning_i_orat_fick_Linda_att_hitta_tillbaka_till_tron
Linda Persson växte upp i Hallaryd i södra Småland. Hon kom med i barngrupper i en lokal församling. När hon var i tioårsåldern var hon med på ett kristet läger och det var där som hon fattade ett beslut för livet.
– På lägret träffade jag andra unga som var trygga i sin tro och det kändes legitimt att vara kristen. Vid något tillfälle frågade ledarna om någon ville ta emot Jesus i sitt hjärta. Jag svarade ja, och ett par personer bad för mig.
– Jag minns det som en otrolig befrielse. När jag gick därifrån var det inte längre med tunga steg. Det kändes som om jag trippade på tåspetsarna för jag kände mig så lätt. Det var som om jag burit på ett berg, som inte fanns längre.
Linda gick i församlingens grupper upp till tonåren. Men sedan kom hon bort från kyrkan. Hon hamnade i ungdomssvängen, började festa och hittade inte tillbaka till kyrkan.

Kom bort från tron

Linda träffade sin blivande make, flyttade till Kristianstad och bildade familj.
– Jag kom allt längre bort från min tro. Det hände väl att jag bad, men det var inte som förut.
Nu började hälsan vackla. Linda var ständigt trött och det kändes som om hon hade ett körsbär i halsen.
– Läkarna tog en massa prover, men hittade inget som var fel. De testade sköldkörteln också. Värdet var inte riktigt bra, men det skulle bättra sig om jag bara åt lite mer grönsaker.
Linda blev gravid, men ganska tidigt i graviditeten fick hon en kraftig blödning. Det visade sig att hon bar på tvillingar, men att det ena barnet dog i magen. Fem veckor före beräknad tid kom den andra tvillingen till världen under ett kaosartat kejsarsnitt.
När Linda blev gravid en andra gång fick hon gå till psykolog för att bearbeta det som hänt förra gången. Graviditeten gick bra, men barnet vände sig inte i magen och därför föddes sonen under ett planerat kejsarsnitt. 

Förlorade sitt barn

En tid senare blev Linda gravid en tredje gång. Hon fick en blödning i början av graviditeten och gick sedan på täta kontroller. I vecka 32 fick hon känningar, men trodde inte att det betydde något.
– Några dagar senare fick jag en störtblödning. Vi ringde ambulans, men trots att vi bodde väldigt nära sjukhuset tog det ändå mer än en halvtimme innan de kom.
– Då hade jag förlorat mycket blod och barnet hade förlorat mycket syre. Läkarna fick ta ut barnet och sedan försöka hålla det vid liv. Det visade sig att barnets kropp återhämtade sig, men inte hjärnan.
Efter många undersökningar konstaterade läkarna att det inte fanns någon funktion i hjärnan. Den nyfödde pojken var hjärndöd.
– Det blev nöddop på sjukhuset och vi fick några timmar tillsammans. Sedan kopplade de bort maskinerna. Det var en fruktansvärd upplevelse. Ingen hade förberett oss på att det skulle kännas som att vi kvävde honom. Han kippade efter andan. Det var hemskt att se.
Linda och hennes make får bära med sig minnet av sonens födelse och död så länge de lever. Saknaden och tomrummet efter det liv som aldrig fick leva kommer också alltid att finnas kvar.

Kände sig kasserad

Efter yngste sonens död 2004 drabbades familjen av fler bakslag. Den ene sonen blev sjuk, den andre fick problem i skolan och Lindas hälsa blev allt sämre.
– Jag fick ännu mer problem med sköldkörteln. Min kropp bildade antikroppar mot mig själv och dessutom fick jag problem med hjärtat. Jag blev bara sjukare och sjukare. Jag kunde inte längre jobba och det slutade med att jag blev förtidspensionerad.
Linda berättar att när det var som sämst fick hon hålla sig i väggarna för att ta sig till toaletten, för det gjorde så ont. Hon höll sig mest hemma, kände sig värdelös och kasserad, trots att hon inte ens fyllt fyrtio år.
– Det är ett antal år som var väldigt suddiga. Förutom de fysiska problemen led jag av ångest och depression. Var detta allt livet skulle gå ut på? Bli sjuk o sedan sitta och vänta på att få dö. Inte vara till någon nytta för familjen utan bara en last.
– När det gäller tron var det bara ett enda stort nej. Hur skulle det kunna finnas en Gud som låter oss lida så? Den kristna tron kändes som hyckleri. Den fanns inte.

Livet vände

Det gick ända till år 2015. Linda började läsa på olika forum för att lära sig mer om sin sjukdom. Hon såg på Facebook att det fanns sköldkörtelföreningar, bland annat en lokalförening i Hässleholm.
– Jag åkte dit och fick så mycket tillbaka. Jag fick bekräftelse på att mina funderingar och tankar kring sjukdomen inte hade varit fel. Jag fick också höra talas om en medicin som några hade fått och som hade hjälpt dem. Jag fick prova några tabletter och redan efter en vecka hade det börjat vända. Jag berättade för min förvånade make att nu skulle jag börja jobba igen.
När Linda fick rätt medicin började livet gå i en helt ny riktning.
– Jag fick arbetsträna. Arbetsförmedlingen kliade sig i huvudet när jag kom dit och ville ha praktik, trots att jag var förtidspensionerad. Men livet har blivit bättre och bättre och nu är jag här. Jag har ett fullt funktionellt liv, vilket jag inte trodde var möjligt.

Viskning i örat

Sommaren 2015 fick Linda en praktikplats.  I samma veva började hon återknyta kontakten med kyrkan i hembygden.
– Mina söner följde med till Svenska kyrkans tonårsgrupp. Jag följde också med, så att jag kunde träffa vänner under tiden. Efter en tid fick jag frågan om jag kunde vikariera för tonårsgruppens ledare och jobba fem timmar i veckan.
Under anställningsintervjun hände något.
– Det var som om den helige Ande ville ha mig tillbaka. Jag hörde som en viskning i mitt öra: ”Var har du varit hela tiden, på vilka villovägar har du varit?”
– Sedan dess har allt ändrats. Det är ingen tvekan om att Jesus finns och bryr sig om mig. Tron hittade tillbaka igen och blev bara starkare för varje dag. Idag ser jag det som att Gud kanske behövde ge mig en käftsmäll för att jag skulle reagera. Idag har jag ena foten i himlen och den andra får jag kämpa för att ha kvar här.

Satsa på Gud

Arbetstimmarna har blivit allt fler. Idag både arbetar och studerar Linda, för att på sikt kunna bli diakon. Yrkestiteln idag är diakoniassistent, men Linda kallar sig allfixare. Hon jobbar med tonårsgrupp, barngrupp, vuxengrupp och diakonigrupp. Hon bakar och fixar, ordnar soppluncher och våffelcafé – och besöker dem som behöver ett besök.
– Jag har verkligen hamnat på rätt ställe. Det är en sådan glädje att åka till jobbet, för jag trivs så bra och mår så bra. Visst händer det att jag dippar om jag missköter min medicin eller slarvar med vitaminerna. Men det går inte att jämföra med tidigare. Jag vet inte när jag kände mig så normal sist.
Linda Persson hoppas att fler ska kunna hitta tillbaka till tron, på samma sätt som hon har gjort och att de också vågar satsa på Gud.
– Vågar man prova knark, bungyjump eller andra knasiga saker, tycker jag att man kan ge Kristus en chans också. Hans makt och påverkan på livet här på jorden så som i himmelen är minst lika häftig, men mer välgörande och framför allt mer varaktig än alla andra möjliga val, säger Linda och avslutar med ytterligare en klok tanke:
– Glöm aldrig att oavsett hur många miljoner steg bort från Gud du har gått, så är det bara ett steg tillbaka.
EVA RUDERSTAM
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.