Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rinkeby – en krigszon eller inte?

Göran Jacobson | 14 dec , 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
Rinkeby_en_krigszon_eller_inte
Att Rinkeby, en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun, brottas med stora sociala problem är det ingen som betvivlar. Det rapporteras om ovanligt hög kriminalitet och enligt polisen är Rinkeby sedan 2015 att betrakta som ett ”särskilt utsatt område”.
Denna generellt sett gängse mediabild av Rinkeby förstärktes i förra veckan av ett minst sagt uppmärksammat uttalande som Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, gjorde i radioprogrammet Studio Ett i Sveriges Radio P1.

"En krigszon"

Samtalet i programmet handlade om hur den grövre brottsligheten ska bemötas. Det var i samband med detta som Tamm bland annat beskrev Rinkeby på följande sätt.
– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.
Lise Tamm fortsatte med att dra internationella jämförelser och ansåg att svensk polis borde tänka utanför boxen för att komma tillrätta med den problematik hon ser i Rinkeby.
– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

"Problematiska händelser"

Tamm fick genast svar på tal från Niclas Andersson, lokalpolischef i Rinkeby.
– Jag tror att hon hänvisar till ett antal händelser som är problematiska, där vi hamnar i svåra situationer, men att generellt beskriva området som en krigszon är inte korrekt. Det tycker jag inte att man kan göra, säger Niclas Andersson till TT.
– När det blir så här väldigt starka känslor och starkt polariserat tycker jag att vi ibland tappar bort frågorna. Jag har fått samtal från många i området som inte känner igen sig och är besvikna, fortsätter Niclas Andersson.
Lokalpolischefen berättar även om enskilda men dock väldigt allvarliga händelser som han och hans kollegor tvingas ta tag i.
– Händelser där vi hamnar på platser där människor precis blivit ihjälskjutna, där det är många människor på samma plats och man inte vet vem som är gärningsman, om den är kvar eller inte. Unga män lastas in i polisbilar och dör ibland på väg till sjukhus. Mycket av brottsligheten i Rinkeby går ner, men den brottsligheten går inte ner.

"Ett fungerande samhälle"

Rikspolischefen Dan Eliasson känner sig också främmande inför Lisa Tamms beskrivning av Rinkeby som en krigszon.
– Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen. När jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter, säger Dan Eliasson till TT.
Om man pratar med personer som är bosatta i området, så blir bilden av Rinkeby som ett problemområde, eller krigszon för den delen, en helt annan.
– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut, säger Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

En fredligare bild

– Rinkeby är inte vackert, det har den atmosfär av uppgiven sjaskighet som utmärker platser vars invånare vet att de upplevs som mindre önskvärda av världen utanför, tio minuters tunnelbanefärd bort. Däremot är atmosfären ingalunda hotfull, säger Erik Thompson som bor med sin familj i Tensta, ett stenkast från Rinkeby.
Erik Thompson jobbar till vardags som journalist på månadstidningen Sweden Rock Magazine och har bott i området i flera år. Hans bild av Rinkeby är betydligt fredligare och stillsammare än den som Lise Tamm målar upp.
– Rinkeby är fullt av promenadstråk, skolor och lekplatser, inkluderat en djurpark där barnen bland annat erbjuds åsneridning om somrarna. Barnfamiljer är överhuvudtaget den grupp som i mina ögon lämnat störst avtryck på Rinkeby och det angränsande Tensta där jag bor, fortsätter Erik Thompson.
– Min poäng är att denna påstådda krigssituation inte tycks göra större intryck på den huvudsakliga befolkningen i Rinkeby. Jag påstår inte alls att historier om stenkastning mot utryckningsfordon och liknande är påhittade, däremot är jag övertygad om att en genomsnittlig svensk polis är tillräckligt hårdhudad för att inte jämställa simpla ligistdåd med sprängattentat i Aleppo, säger Erik Thompson till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.