Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rinkeby – en krigszon eller inte?

Göran Jacobson | 14 dec , 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
Rinkeby_en_krigszon_eller_inte
Att Rinkeby, en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun, brottas med stora sociala problem är det ingen som betvivlar. Det rapporteras om ovanligt hög kriminalitet och enligt polisen är Rinkeby sedan 2015 att betrakta som ett ”särskilt utsatt område”.
Denna generellt sett gängse mediabild av Rinkeby förstärktes i förra veckan av ett minst sagt uppmärksammat uttalande som Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, gjorde i radioprogrammet Studio Ett i Sveriges Radio P1.

"En krigszon"

Samtalet i programmet handlade om hur den grövre brottsligheten ska bemötas. Det var i samband med detta som Tamm bland annat beskrev Rinkeby på följande sätt.
– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.
Lise Tamm fortsatte med att dra internationella jämförelser och ansåg att svensk polis borde tänka utanför boxen för att komma tillrätta med den problematik hon ser i Rinkeby.
– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

"Problematiska händelser"

Tamm fick genast svar på tal från Niclas Andersson, lokalpolischef i Rinkeby.
– Jag tror att hon hänvisar till ett antal händelser som är problematiska, där vi hamnar i svåra situationer, men att generellt beskriva området som en krigszon är inte korrekt. Det tycker jag inte att man kan göra, säger Niclas Andersson till TT.
– När det blir så här väldigt starka känslor och starkt polariserat tycker jag att vi ibland tappar bort frågorna. Jag har fått samtal från många i området som inte känner igen sig och är besvikna, fortsätter Niclas Andersson.
Lokalpolischefen berättar även om enskilda men dock väldigt allvarliga händelser som han och hans kollegor tvingas ta tag i.
– Händelser där vi hamnar på platser där människor precis blivit ihjälskjutna, där det är många människor på samma plats och man inte vet vem som är gärningsman, om den är kvar eller inte. Unga män lastas in i polisbilar och dör ibland på väg till sjukhus. Mycket av brottsligheten i Rinkeby går ner, men den brottsligheten går inte ner.

"Ett fungerande samhälle"

Rikspolischefen Dan Eliasson känner sig också främmande inför Lisa Tamms beskrivning av Rinkeby som en krigszon.
– Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen. När jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter, säger Dan Eliasson till TT.
Om man pratar med personer som är bosatta i området, så blir bilden av Rinkeby som ett problemområde, eller krigszon för den delen, en helt annan.
– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut, säger Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

En fredligare bild

– Rinkeby är inte vackert, det har den atmosfär av uppgiven sjaskighet som utmärker platser vars invånare vet att de upplevs som mindre önskvärda av världen utanför, tio minuters tunnelbanefärd bort. Däremot är atmosfären ingalunda hotfull, säger Erik Thompson som bor med sin familj i Tensta, ett stenkast från Rinkeby.
Erik Thompson jobbar till vardags som journalist på månadstidningen Sweden Rock Magazine och har bott i området i flera år. Hans bild av Rinkeby är betydligt fredligare och stillsammare än den som Lise Tamm målar upp.
– Rinkeby är fullt av promenadstråk, skolor och lekplatser, inkluderat en djurpark där barnen bland annat erbjuds åsneridning om somrarna. Barnfamiljer är överhuvudtaget den grupp som i mina ögon lämnat störst avtryck på Rinkeby och det angränsande Tensta där jag bor, fortsätter Erik Thompson.
– Min poäng är att denna påstådda krigssituation inte tycks göra större intryck på den huvudsakliga befolkningen i Rinkeby. Jag påstår inte alls att historier om stenkastning mot utryckningsfordon och liknande är påhittade, däremot är jag övertygad om att en genomsnittlig svensk polis är tillräckligt hårdhudad för att inte jämställa simpla ligistdåd med sprängattentat i Aleppo, säger Erik Thompson till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.