Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rinkeby – en krigszon eller inte?

Göran Jacobson | 14 dec , 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
Rinkeby_en_krigszon_eller_inte
Att Rinkeby, en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun, brottas med stora sociala problem är det ingen som betvivlar. Det rapporteras om ovanligt hög kriminalitet och enligt polisen är Rinkeby sedan 2015 att betrakta som ett ”särskilt utsatt område”.
Denna generellt sett gängse mediabild av Rinkeby förstärktes i förra veckan av ett minst sagt uppmärksammat uttalande som Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, gjorde i radioprogrammet Studio Ett i Sveriges Radio P1.

"En krigszon"

Samtalet i programmet handlade om hur den grövre brottsligheten ska bemötas. Det var i samband med detta som Tamm bland annat beskrev Rinkeby på följande sätt.
– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.
Lise Tamm fortsatte med att dra internationella jämförelser och ansåg att svensk polis borde tänka utanför boxen för att komma tillrätta med den problematik hon ser i Rinkeby.
– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

"Problematiska händelser"

Tamm fick genast svar på tal från Niclas Andersson, lokalpolischef i Rinkeby.
– Jag tror att hon hänvisar till ett antal händelser som är problematiska, där vi hamnar i svåra situationer, men att generellt beskriva området som en krigszon är inte korrekt. Det tycker jag inte att man kan göra, säger Niclas Andersson till TT.
– När det blir så här väldigt starka känslor och starkt polariserat tycker jag att vi ibland tappar bort frågorna. Jag har fått samtal från många i området som inte känner igen sig och är besvikna, fortsätter Niclas Andersson.
Lokalpolischefen berättar även om enskilda men dock väldigt allvarliga händelser som han och hans kollegor tvingas ta tag i.
– Händelser där vi hamnar på platser där människor precis blivit ihjälskjutna, där det är många människor på samma plats och man inte vet vem som är gärningsman, om den är kvar eller inte. Unga män lastas in i polisbilar och dör ibland på väg till sjukhus. Mycket av brottsligheten i Rinkeby går ner, men den brottsligheten går inte ner.

"Ett fungerande samhälle"

Rikspolischefen Dan Eliasson känner sig också främmande inför Lisa Tamms beskrivning av Rinkeby som en krigszon.
– Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen. När jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter, säger Dan Eliasson till TT.
Om man pratar med personer som är bosatta i området, så blir bilden av Rinkeby som ett problemområde, eller krigszon för den delen, en helt annan.
– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut, säger Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

En fredligare bild

– Rinkeby är inte vackert, det har den atmosfär av uppgiven sjaskighet som utmärker platser vars invånare vet att de upplevs som mindre önskvärda av världen utanför, tio minuters tunnelbanefärd bort. Däremot är atmosfären ingalunda hotfull, säger Erik Thompson som bor med sin familj i Tensta, ett stenkast från Rinkeby.
Erik Thompson jobbar till vardags som journalist på månadstidningen Sweden Rock Magazine och har bott i området i flera år. Hans bild av Rinkeby är betydligt fredligare och stillsammare än den som Lise Tamm målar upp.
– Rinkeby är fullt av promenadstråk, skolor och lekplatser, inkluderat en djurpark där barnen bland annat erbjuds åsneridning om somrarna. Barnfamiljer är överhuvudtaget den grupp som i mina ögon lämnat störst avtryck på Rinkeby och det angränsande Tensta där jag bor, fortsätter Erik Thompson.
– Min poäng är att denna påstådda krigssituation inte tycks göra större intryck på den huvudsakliga befolkningen i Rinkeby. Jag påstår inte alls att historier om stenkastning mot utryckningsfordon och liknande är påhittade, däremot är jag övertygad om att en genomsnittlig svensk polis är tillräckligt hårdhudad för att inte jämställa simpla ligistdåd med sprängattentat i Aleppo, säger Erik Thompson till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.