Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rinkeby – en krigszon eller inte?

Göran Jacobson | 14 dec , 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
Rinkeby_en_krigszon_eller_inte
Att Rinkeby, en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun, brottas med stora sociala problem är det ingen som betvivlar. Det rapporteras om ovanligt hög kriminalitet och enligt polisen är Rinkeby sedan 2015 att betrakta som ett ”särskilt utsatt område”.
Denna generellt sett gängse mediabild av Rinkeby förstärktes i förra veckan av ett minst sagt uppmärksammat uttalande som Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, gjorde i radioprogrammet Studio Ett i Sveriges Radio P1.

"En krigszon"

Samtalet i programmet handlade om hur den grövre brottsligheten ska bemötas. Det var i samband med detta som Tamm bland annat beskrev Rinkeby på följande sätt.
– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.
Lise Tamm fortsatte med att dra internationella jämförelser och ansåg att svensk polis borde tänka utanför boxen för att komma tillrätta med den problematik hon ser i Rinkeby.
– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

"Problematiska händelser"

Tamm fick genast svar på tal från Niclas Andersson, lokalpolischef i Rinkeby.
– Jag tror att hon hänvisar till ett antal händelser som är problematiska, där vi hamnar i svåra situationer, men att generellt beskriva området som en krigszon är inte korrekt. Det tycker jag inte att man kan göra, säger Niclas Andersson till TT.
– När det blir så här väldigt starka känslor och starkt polariserat tycker jag att vi ibland tappar bort frågorna. Jag har fått samtal från många i området som inte känner igen sig och är besvikna, fortsätter Niclas Andersson.
Lokalpolischefen berättar även om enskilda men dock väldigt allvarliga händelser som han och hans kollegor tvingas ta tag i.
– Händelser där vi hamnar på platser där människor precis blivit ihjälskjutna, där det är många människor på samma plats och man inte vet vem som är gärningsman, om den är kvar eller inte. Unga män lastas in i polisbilar och dör ibland på väg till sjukhus. Mycket av brottsligheten i Rinkeby går ner, men den brottsligheten går inte ner.

"Ett fungerande samhälle"

Rikspolischefen Dan Eliasson känner sig också främmande inför Lisa Tamms beskrivning av Rinkeby som en krigszon.
– Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen. När jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter, säger Dan Eliasson till TT.
Om man pratar med personer som är bosatta i området, så blir bilden av Rinkeby som ett problemområde, eller krigszon för den delen, en helt annan.
– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut, säger Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

En fredligare bild

– Rinkeby är inte vackert, det har den atmosfär av uppgiven sjaskighet som utmärker platser vars invånare vet att de upplevs som mindre önskvärda av världen utanför, tio minuters tunnelbanefärd bort. Däremot är atmosfären ingalunda hotfull, säger Erik Thompson som bor med sin familj i Tensta, ett stenkast från Rinkeby.
Erik Thompson jobbar till vardags som journalist på månadstidningen Sweden Rock Magazine och har bott i området i flera år. Hans bild av Rinkeby är betydligt fredligare och stillsammare än den som Lise Tamm målar upp.
– Rinkeby är fullt av promenadstråk, skolor och lekplatser, inkluderat en djurpark där barnen bland annat erbjuds åsneridning om somrarna. Barnfamiljer är överhuvudtaget den grupp som i mina ögon lämnat störst avtryck på Rinkeby och det angränsande Tensta där jag bor, fortsätter Erik Thompson.
– Min poäng är att denna påstådda krigssituation inte tycks göra större intryck på den huvudsakliga befolkningen i Rinkeby. Jag påstår inte alls att historier om stenkastning mot utryckningsfordon och liknande är påhittade, däremot är jag övertygad om att en genomsnittlig svensk polis är tillräckligt hårdhudad för att inte jämställa simpla ligistdåd med sprängattentat i Aleppo, säger Erik Thompson till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.