Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Rinkeby – en krigszon eller inte?

Göran Jacobson | 14 dec , 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
Rinkeby_en_krigszon_eller_inte
Att Rinkeby, en stadsdel i Västerort inom Stockholms kommun, brottas med stora sociala problem är det ingen som betvivlar. Det rapporteras om ovanligt hög kriminalitet och enligt polisen är Rinkeby sedan 2015 att betrakta som ett ”särskilt utsatt område”.
Denna generellt sett gängse mediabild av Rinkeby förstärktes i förra veckan av ett minst sagt uppmärksammat uttalande som Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, gjorde i radioprogrammet Studio Ett i Sveriges Radio P1.

"En krigszon"

Samtalet i programmet handlade om hur den grövre brottsligheten ska bemötas. Det var i samband med detta som Tamm bland annat beskrev Rinkeby på följande sätt.
– Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort.
Lise Tamm fortsatte med att dra internationella jämförelser och ansåg att svensk polis borde tänka utanför boxen för att komma tillrätta med den problematik hon ser i Rinkeby.
– Och då tänkte jag: Hur har de gjort i Colombia när man avväpnat Farc-gerillan, hur har man gjort i El Salvador när kriget tog slut? Hur har man gjort i andra delar av världen där man har haft sådana här väldigt stora problem i många, många år?

"Problematiska händelser"

Tamm fick genast svar på tal från Niclas Andersson, lokalpolischef i Rinkeby.
– Jag tror att hon hänvisar till ett antal händelser som är problematiska, där vi hamnar i svåra situationer, men att generellt beskriva området som en krigszon är inte korrekt. Det tycker jag inte att man kan göra, säger Niclas Andersson till TT.
– När det blir så här väldigt starka känslor och starkt polariserat tycker jag att vi ibland tappar bort frågorna. Jag har fått samtal från många i området som inte känner igen sig och är besvikna, fortsätter Niclas Andersson.
Lokalpolischefen berättar även om enskilda men dock väldigt allvarliga händelser som han och hans kollegor tvingas ta tag i.
– Händelser där vi hamnar på platser där människor precis blivit ihjälskjutna, där det är många människor på samma plats och man inte vet vem som är gärningsman, om den är kvar eller inte. Unga män lastas in i polisbilar och dör ibland på väg till sjukhus. Mycket av brottsligheten i Rinkeby går ner, men den brottsligheten går inte ner.

"Ett fungerande samhälle"

Rikspolischefen Dan Eliasson känner sig också främmande inför Lisa Tamms beskrivning av Rinkeby som en krigszon.
– Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen. När jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter, säger Dan Eliasson till TT.
Om man pratar med personer som är bosatta i området, så blir bilden av Rinkeby som ett problemområde, eller krigszon för den delen, en helt annan.
– Vi har problem och utmaningar men man ska absolut inte överdriva hur situationen ser ut, säger Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta.

En fredligare bild

– Rinkeby är inte vackert, det har den atmosfär av uppgiven sjaskighet som utmärker platser vars invånare vet att de upplevs som mindre önskvärda av världen utanför, tio minuters tunnelbanefärd bort. Däremot är atmosfären ingalunda hotfull, säger Erik Thompson som bor med sin familj i Tensta, ett stenkast från Rinkeby.
Erik Thompson jobbar till vardags som journalist på månadstidningen Sweden Rock Magazine och har bott i området i flera år. Hans bild av Rinkeby är betydligt fredligare och stillsammare än den som Lise Tamm målar upp.
– Rinkeby är fullt av promenadstråk, skolor och lekplatser, inkluderat en djurpark där barnen bland annat erbjuds åsneridning om somrarna. Barnfamiljer är överhuvudtaget den grupp som i mina ögon lämnat störst avtryck på Rinkeby och det angränsande Tensta där jag bor, fortsätter Erik Thompson.
– Min poäng är att denna påstådda krigssituation inte tycks göra större intryck på den huvudsakliga befolkningen i Rinkeby. Jag påstår inte alls att historier om stenkastning mot utryckningsfordon och liknande är påhittade, däremot är jag övertygad om att en genomsnittlig svensk polis är tillräckligt hårdhudad för att inte jämställa simpla ligistdåd med sprängattentat i Aleppo, säger Erik Thompson till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.