Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD begärde debatt efter synagogattack

Ruben Agnarsson | 21 dec , 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
KD_begarde_debatt_efter_synagogattack
Kristdemokraterna har begärt att riksdagen ska hålla en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige. Detta efter attacken mot en synagoga i Göteborg nyligen, då ett tiotal personer från Mellanöstern slängde brandbomber på en synagoga.
Brandattacken mot judar i Göteborg skedde som en respons på Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
– Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, sade KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson och fortsatte:
– Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten, fortsatte han inför debatten i riksdagen, som hölls i måndags.
I onsdags förra veckan mötte Ilan Ben Dov Kristdemokraternas riksdagsgrupp i riksdagen. Där berättade han om mediers ensidiga bild och gav exempel på konkreta fakta som medvetet utelämnades: de hundratals lastbilar som åker in i Gaza varje dygn med förnödenheter och palestiniernas missiler, där en av dem landade i Ashkelon samma dag som Ilan Ben Dov besökte KD:s riksdagsgrupp.
Efter mötet med KD:s riksdagsgrupp deltog ett femtiotal riksdagsledamöter i en kippavandring under eftermiddagen, från Raoul Wallenbergs torg till riksdagen.

Studio ett

Israels ambassadör Ilan Ben Dov intervjuades även i Studio ett, Sveriges radio, efter Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
– Den kommer fortsätta att vara en öppen stad med tillgång för alla till alla heliga platser, sade ambassadören, ett uttalande som ska ses mot bakgrund av att såväl judar som kristna var utestängda från sina heliga platser när staden var under Jordaniens kontroll.
Han var heller inte bekymrad över att Trumps beslut skulle påverka relationen mellan Israel och Sverige.
– Det är inte första gången vi är oense om Israel och Mellanöstern, sade han om relationen till Margot Wallström.

Terror som livsstil

På frågan om han var orolig för att Trumps beslut skulle leda till våldsamheter menade han att Hamas och andra terrororganisationer är överlåtna till att utrota den judiska staten.
– De försöker inte ens dölja det. Våld är en del av deras livsstil. 
Han menade att nyckelfrågan är om de omgivande muslimska arabländerna är beredda att erkänna existensen av en judisk stat i Mellanöstern.
– Så länge vi inte har detta, blir det svårt att nå fred, betonade Ilan Ben Dov.
– Detta är nyckelfrågan. Är arabländerna villiga att acceptera Israel eller drömmer de om ett jihad mot Israel.
När intervjun var slut och ambassadören lämnat sändningen kommenterade Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén intervjun med Ilan Ben Dovs och menade då att det fanns ett ”fredserbjudande” från Arabförbundet från 2002 som erbjuder Israel fred med 26 arabländer i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser.

Inget fredsinitiativ

I samband med ett Chanukkafirande på den israeliske ambassadörens residens i Stockholm förra veckan fick Inblick möjlighet att ställa några frågor till Israels ambassadör Ilan Ben Dov om Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
Han fick även möjlighet att kommentera Cecilia Uddéns påstående om Arabförbundets fredsinitiativ.
Ilan Ben Dov påpekade att förslaget från arabförbundet inte var förhandlingsbart utan presenterades som ett ultimatum, vilket alltså inte var en utgångspunkt för samtal och i realiteten inget fredsinitiativ. 

Långvarig relation

Ambassadören välkomnade återigen Trumps beslut och menade att det var historiskt riktigt.
– De arkeologiska utgrävningarna i Jerusalem bekräftar det vi redan vet: det judiska folkets långvariga relation till Jerusalem, sade han.
– Koranen nämner inte Jerusalem en enda gång. Det har genom historien aldrig funnits ett muslimskt land som har gjort anspråk på Jerusalem som huvudstad. Staden har under alla århundraden alltid varit en perifer och övergiven stad, lämnad åt sitt öde – tills Israel återigen gjorde den till sin huvudstad, fortsatte Ilan Ben Dov.
Han menade att det viktigaste just nu för att förbättra relationen Sverige-Israel var att den svenska regeringen dämpade sin kritik mot Israel.
En fråga från publiken undrade om Trumps beslut var riktigt eftersom judarna genom detta fick hela världen emot sig.
– Vi har varit i den situationen förut, konstaterade Ilan Ben Dov stillsamt.
I ett nyhetsinslag den 10 december menade Ceiclia Uddén att president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem skedde av hänsyn till ”den kristna evangeliska högern i USA”.
Inblick har, utan att få något svar, frågat Uddén hur hon – i egenskap av tidigare grafiker på Gnistan, tidningen som gavs ut av Sveriges kommunistiska parti – skulle beskriva den kristna vänsterns syn på Jerusalems status.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.