Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD begärde debatt efter synagogattack

Ruben Agnarsson | 21 dec , 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
KD_begarde_debatt_efter_synagogattack
Kristdemokraterna har begärt att riksdagen ska hålla en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige. Detta efter attacken mot en synagoga i Göteborg nyligen, då ett tiotal personer från Mellanöstern slängde brandbomber på en synagoga.
Brandattacken mot judar i Göteborg skedde som en respons på Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
– Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, sade KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson och fortsatte:
– Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten, fortsatte han inför debatten i riksdagen, som hölls i måndags.
I onsdags förra veckan mötte Ilan Ben Dov Kristdemokraternas riksdagsgrupp i riksdagen. Där berättade han om mediers ensidiga bild och gav exempel på konkreta fakta som medvetet utelämnades: de hundratals lastbilar som åker in i Gaza varje dygn med förnödenheter och palestiniernas missiler, där en av dem landade i Ashkelon samma dag som Ilan Ben Dov besökte KD:s riksdagsgrupp.
Efter mötet med KD:s riksdagsgrupp deltog ett femtiotal riksdagsledamöter i en kippavandring under eftermiddagen, från Raoul Wallenbergs torg till riksdagen.

Studio ett

Israels ambassadör Ilan Ben Dov intervjuades även i Studio ett, Sveriges radio, efter Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
– Den kommer fortsätta att vara en öppen stad med tillgång för alla till alla heliga platser, sade ambassadören, ett uttalande som ska ses mot bakgrund av att såväl judar som kristna var utestängda från sina heliga platser när staden var under Jordaniens kontroll.
Han var heller inte bekymrad över att Trumps beslut skulle påverka relationen mellan Israel och Sverige.
– Det är inte första gången vi är oense om Israel och Mellanöstern, sade han om relationen till Margot Wallström.

Terror som livsstil

På frågan om han var orolig för att Trumps beslut skulle leda till våldsamheter menade han att Hamas och andra terrororganisationer är överlåtna till att utrota den judiska staten.
– De försöker inte ens dölja det. Våld är en del av deras livsstil. 
Han menade att nyckelfrågan är om de omgivande muslimska arabländerna är beredda att erkänna existensen av en judisk stat i Mellanöstern.
– Så länge vi inte har detta, blir det svårt att nå fred, betonade Ilan Ben Dov.
– Detta är nyckelfrågan. Är arabländerna villiga att acceptera Israel eller drömmer de om ett jihad mot Israel.
När intervjun var slut och ambassadören lämnat sändningen kommenterade Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén intervjun med Ilan Ben Dovs och menade då att det fanns ett ”fredserbjudande” från Arabförbundet från 2002 som erbjuder Israel fred med 26 arabländer i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser.

Inget fredsinitiativ

I samband med ett Chanukkafirande på den israeliske ambassadörens residens i Stockholm förra veckan fick Inblick möjlighet att ställa några frågor till Israels ambassadör Ilan Ben Dov om Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
Han fick även möjlighet att kommentera Cecilia Uddéns påstående om Arabförbundets fredsinitiativ.
Ilan Ben Dov påpekade att förslaget från arabförbundet inte var förhandlingsbart utan presenterades som ett ultimatum, vilket alltså inte var en utgångspunkt för samtal och i realiteten inget fredsinitiativ. 

Långvarig relation

Ambassadören välkomnade återigen Trumps beslut och menade att det var historiskt riktigt.
– De arkeologiska utgrävningarna i Jerusalem bekräftar det vi redan vet: det judiska folkets långvariga relation till Jerusalem, sade han.
– Koranen nämner inte Jerusalem en enda gång. Det har genom historien aldrig funnits ett muslimskt land som har gjort anspråk på Jerusalem som huvudstad. Staden har under alla århundraden alltid varit en perifer och övergiven stad, lämnad åt sitt öde – tills Israel återigen gjorde den till sin huvudstad, fortsatte Ilan Ben Dov.
Han menade att det viktigaste just nu för att förbättra relationen Sverige-Israel var att den svenska regeringen dämpade sin kritik mot Israel.
En fråga från publiken undrade om Trumps beslut var riktigt eftersom judarna genom detta fick hela världen emot sig.
– Vi har varit i den situationen förut, konstaterade Ilan Ben Dov stillsamt.
I ett nyhetsinslag den 10 december menade Ceiclia Uddén att president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem skedde av hänsyn till ”den kristna evangeliska högern i USA”.
Inblick har, utan att få något svar, frågat Uddén hur hon – i egenskap av tidigare grafiker på Gnistan, tidningen som gavs ut av Sveriges kommunistiska parti – skulle beskriva den kristna vänsterns syn på Jerusalems status.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.