Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD begärde debatt efter synagogattack

Ruben Agnarsson | 21 dec , 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
KD_begarde_debatt_efter_synagogattack
Kristdemokraterna har begärt att riksdagen ska hålla en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige. Detta efter attacken mot en synagoga i Göteborg nyligen, då ett tiotal personer från Mellanöstern slängde brandbomber på en synagoga.
Brandattacken mot judar i Göteborg skedde som en respons på Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
– Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, sade KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson och fortsatte:
– Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten, fortsatte han inför debatten i riksdagen, som hölls i måndags.
I onsdags förra veckan mötte Ilan Ben Dov Kristdemokraternas riksdagsgrupp i riksdagen. Där berättade han om mediers ensidiga bild och gav exempel på konkreta fakta som medvetet utelämnades: de hundratals lastbilar som åker in i Gaza varje dygn med förnödenheter och palestiniernas missiler, där en av dem landade i Ashkelon samma dag som Ilan Ben Dov besökte KD:s riksdagsgrupp.
Efter mötet med KD:s riksdagsgrupp deltog ett femtiotal riksdagsledamöter i en kippavandring under eftermiddagen, från Raoul Wallenbergs torg till riksdagen.

Studio ett

Israels ambassadör Ilan Ben Dov intervjuades även i Studio ett, Sveriges radio, efter Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
– Den kommer fortsätta att vara en öppen stad med tillgång för alla till alla heliga platser, sade ambassadören, ett uttalande som ska ses mot bakgrund av att såväl judar som kristna var utestängda från sina heliga platser när staden var under Jordaniens kontroll.
Han var heller inte bekymrad över att Trumps beslut skulle påverka relationen mellan Israel och Sverige.
– Det är inte första gången vi är oense om Israel och Mellanöstern, sade han om relationen till Margot Wallström.

Terror som livsstil

På frågan om han var orolig för att Trumps beslut skulle leda till våldsamheter menade han att Hamas och andra terrororganisationer är överlåtna till att utrota den judiska staten.
– De försöker inte ens dölja det. Våld är en del av deras livsstil. 
Han menade att nyckelfrågan är om de omgivande muslimska arabländerna är beredda att erkänna existensen av en judisk stat i Mellanöstern.
– Så länge vi inte har detta, blir det svårt att nå fred, betonade Ilan Ben Dov.
– Detta är nyckelfrågan. Är arabländerna villiga att acceptera Israel eller drömmer de om ett jihad mot Israel.
När intervjun var slut och ambassadören lämnat sändningen kommenterade Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén intervjun med Ilan Ben Dovs och menade då att det fanns ett ”fredserbjudande” från Arabförbundet från 2002 som erbjuder Israel fred med 26 arabländer i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser.

Inget fredsinitiativ

I samband med ett Chanukkafirande på den israeliske ambassadörens residens i Stockholm förra veckan fick Inblick möjlighet att ställa några frågor till Israels ambassadör Ilan Ben Dov om Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
Han fick även möjlighet att kommentera Cecilia Uddéns påstående om Arabförbundets fredsinitiativ.
Ilan Ben Dov påpekade att förslaget från arabförbundet inte var förhandlingsbart utan presenterades som ett ultimatum, vilket alltså inte var en utgångspunkt för samtal och i realiteten inget fredsinitiativ. 

Långvarig relation

Ambassadören välkomnade återigen Trumps beslut och menade att det var historiskt riktigt.
– De arkeologiska utgrävningarna i Jerusalem bekräftar det vi redan vet: det judiska folkets långvariga relation till Jerusalem, sade han.
– Koranen nämner inte Jerusalem en enda gång. Det har genom historien aldrig funnits ett muslimskt land som har gjort anspråk på Jerusalem som huvudstad. Staden har under alla århundraden alltid varit en perifer och övergiven stad, lämnad åt sitt öde – tills Israel återigen gjorde den till sin huvudstad, fortsatte Ilan Ben Dov.
Han menade att det viktigaste just nu för att förbättra relationen Sverige-Israel var att den svenska regeringen dämpade sin kritik mot Israel.
En fråga från publiken undrade om Trumps beslut var riktigt eftersom judarna genom detta fick hela världen emot sig.
– Vi har varit i den situationen förut, konstaterade Ilan Ben Dov stillsamt.
I ett nyhetsinslag den 10 december menade Ceiclia Uddén att president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem skedde av hänsyn till ”den kristna evangeliska högern i USA”.
Inblick har, utan att få något svar, frågat Uddén hur hon – i egenskap av tidigare grafiker på Gnistan, tidningen som gavs ut av Sveriges kommunistiska parti – skulle beskriva den kristna vänsterns syn på Jerusalems status.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.