Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD begärde debatt efter synagogattack

Ruben Agnarsson | 21 dec , 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
KD_begarde_debatt_efter_synagogattack
Kristdemokraterna har begärt att riksdagen ska hålla en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige. Detta efter attacken mot en synagoga i Göteborg nyligen, då ett tiotal personer från Mellanöstern slängde brandbomber på en synagoga.
Brandattacken mot judar i Göteborg skedde som en respons på Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
– Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, sade KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson och fortsatte:
– Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten, fortsatte han inför debatten i riksdagen, som hölls i måndags.
I onsdags förra veckan mötte Ilan Ben Dov Kristdemokraternas riksdagsgrupp i riksdagen. Där berättade han om mediers ensidiga bild och gav exempel på konkreta fakta som medvetet utelämnades: de hundratals lastbilar som åker in i Gaza varje dygn med förnödenheter och palestiniernas missiler, där en av dem landade i Ashkelon samma dag som Ilan Ben Dov besökte KD:s riksdagsgrupp.
Efter mötet med KD:s riksdagsgrupp deltog ett femtiotal riksdagsledamöter i en kippavandring under eftermiddagen, från Raoul Wallenbergs torg till riksdagen.

Studio ett

Israels ambassadör Ilan Ben Dov intervjuades även i Studio ett, Sveriges radio, efter Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
– Den kommer fortsätta att vara en öppen stad med tillgång för alla till alla heliga platser, sade ambassadören, ett uttalande som ska ses mot bakgrund av att såväl judar som kristna var utestängda från sina heliga platser när staden var under Jordaniens kontroll.
Han var heller inte bekymrad över att Trumps beslut skulle påverka relationen mellan Israel och Sverige.
– Det är inte första gången vi är oense om Israel och Mellanöstern, sade han om relationen till Margot Wallström.

Terror som livsstil

På frågan om han var orolig för att Trumps beslut skulle leda till våldsamheter menade han att Hamas och andra terrororganisationer är överlåtna till att utrota den judiska staten.
– De försöker inte ens dölja det. Våld är en del av deras livsstil. 
Han menade att nyckelfrågan är om de omgivande muslimska arabländerna är beredda att erkänna existensen av en judisk stat i Mellanöstern.
– Så länge vi inte har detta, blir det svårt att nå fred, betonade Ilan Ben Dov.
– Detta är nyckelfrågan. Är arabländerna villiga att acceptera Israel eller drömmer de om ett jihad mot Israel.
När intervjun var slut och ambassadören lämnat sändningen kommenterade Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén intervjun med Ilan Ben Dovs och menade då att det fanns ett ”fredserbjudande” från Arabförbundet från 2002 som erbjuder Israel fred med 26 arabländer i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser.

Inget fredsinitiativ

I samband med ett Chanukkafirande på den israeliske ambassadörens residens i Stockholm förra veckan fick Inblick möjlighet att ställa några frågor till Israels ambassadör Ilan Ben Dov om Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
Han fick även möjlighet att kommentera Cecilia Uddéns påstående om Arabförbundets fredsinitiativ.
Ilan Ben Dov påpekade att förslaget från arabförbundet inte var förhandlingsbart utan presenterades som ett ultimatum, vilket alltså inte var en utgångspunkt för samtal och i realiteten inget fredsinitiativ. 

Långvarig relation

Ambassadören välkomnade återigen Trumps beslut och menade att det var historiskt riktigt.
– De arkeologiska utgrävningarna i Jerusalem bekräftar det vi redan vet: det judiska folkets långvariga relation till Jerusalem, sade han.
– Koranen nämner inte Jerusalem en enda gång. Det har genom historien aldrig funnits ett muslimskt land som har gjort anspråk på Jerusalem som huvudstad. Staden har under alla århundraden alltid varit en perifer och övergiven stad, lämnad åt sitt öde – tills Israel återigen gjorde den till sin huvudstad, fortsatte Ilan Ben Dov.
Han menade att det viktigaste just nu för att förbättra relationen Sverige-Israel var att den svenska regeringen dämpade sin kritik mot Israel.
En fråga från publiken undrade om Trumps beslut var riktigt eftersom judarna genom detta fick hela världen emot sig.
– Vi har varit i den situationen förut, konstaterade Ilan Ben Dov stillsamt.
I ett nyhetsinslag den 10 december menade Ceiclia Uddén att president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem skedde av hänsyn till ”den kristna evangeliska högern i USA”.
Inblick har, utan att få något svar, frågat Uddén hur hon – i egenskap av tidigare grafiker på Gnistan, tidningen som gavs ut av Sveriges kommunistiska parti – skulle beskriva den kristna vänsterns syn på Jerusalems status.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.