Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD begärde debatt efter synagogattack

Ruben Agnarsson | 21 dec , 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
KD_begarde_debatt_efter_synagogattack
Kristdemokraterna har begärt att riksdagen ska hålla en aktuell debatt om antisemitismen i Sverige. Detta efter attacken mot en synagoga i Göteborg nyligen, då ett tiotal personer från Mellanöstern slängde brandbomber på en synagoga.
Brandattacken mot judar i Göteborg skedde som en respons på Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
– Antisemitismen kommer från högerextremister, vänsterextremister och islamistiska extremister, sade KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson och fortsatte:
– Den är ett hot mot hela vårt samhälle, mot demokratin och mot religionsfriheten, fortsatte han inför debatten i riksdagen, som hölls i måndags.
I onsdags förra veckan mötte Ilan Ben Dov Kristdemokraternas riksdagsgrupp i riksdagen. Där berättade han om mediers ensidiga bild och gav exempel på konkreta fakta som medvetet utelämnades: de hundratals lastbilar som åker in i Gaza varje dygn med förnödenheter och palestiniernas missiler, där en av dem landade i Ashkelon samma dag som Ilan Ben Dov besökte KD:s riksdagsgrupp.
Efter mötet med KD:s riksdagsgrupp deltog ett femtiotal riksdagsledamöter i en kippavandring under eftermiddagen, från Raoul Wallenbergs torg till riksdagen.

Studio ett

Israels ambassadör Ilan Ben Dov intervjuades även i Studio ett, Sveriges radio, efter Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
– Den kommer fortsätta att vara en öppen stad med tillgång för alla till alla heliga platser, sade ambassadören, ett uttalande som ska ses mot bakgrund av att såväl judar som kristna var utestängda från sina heliga platser när staden var under Jordaniens kontroll.
Han var heller inte bekymrad över att Trumps beslut skulle påverka relationen mellan Israel och Sverige.
– Det är inte första gången vi är oense om Israel och Mellanöstern, sade han om relationen till Margot Wallström.

Terror som livsstil

På frågan om han var orolig för att Trumps beslut skulle leda till våldsamheter menade han att Hamas och andra terrororganisationer är överlåtna till att utrota den judiska staten.
– De försöker inte ens dölja det. Våld är en del av deras livsstil. 
Han menade att nyckelfrågan är om de omgivande muslimska arabländerna är beredda att erkänna existensen av en judisk stat i Mellanöstern.
– Så länge vi inte har detta, blir det svårt att nå fred, betonade Ilan Ben Dov.
– Detta är nyckelfrågan. Är arabländerna villiga att acceptera Israel eller drömmer de om ett jihad mot Israel.
När intervjun var slut och ambassadören lämnat sändningen kommenterade Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén intervjun med Ilan Ben Dovs och menade då att det fanns ett ”fredserbjudande” från Arabförbundet från 2002 som erbjuder Israel fred med 26 arabländer i utbyte mot att Israel drar sig tillbaka till 1967 års gränser.

Inget fredsinitiativ

I samband med ett Chanukkafirande på den israeliske ambassadörens residens i Stockholm förra veckan fick Inblick möjlighet att ställa några frågor till Israels ambassadör Ilan Ben Dov om Trumps beslut att erkänna Jerusalem.
Han fick även möjlighet att kommentera Cecilia Uddéns påstående om Arabförbundets fredsinitiativ.
Ilan Ben Dov påpekade att förslaget från arabförbundet inte var förhandlingsbart utan presenterades som ett ultimatum, vilket alltså inte var en utgångspunkt för samtal och i realiteten inget fredsinitiativ. 

Långvarig relation

Ambassadören välkomnade återigen Trumps beslut och menade att det var historiskt riktigt.
– De arkeologiska utgrävningarna i Jerusalem bekräftar det vi redan vet: det judiska folkets långvariga relation till Jerusalem, sade han.
– Koranen nämner inte Jerusalem en enda gång. Det har genom historien aldrig funnits ett muslimskt land som har gjort anspråk på Jerusalem som huvudstad. Staden har under alla århundraden alltid varit en perifer och övergiven stad, lämnad åt sitt öde – tills Israel återigen gjorde den till sin huvudstad, fortsatte Ilan Ben Dov.
Han menade att det viktigaste just nu för att förbättra relationen Sverige-Israel var att den svenska regeringen dämpade sin kritik mot Israel.
En fråga från publiken undrade om Trumps beslut var riktigt eftersom judarna genom detta fick hela världen emot sig.
– Vi har varit i den situationen förut, konstaterade Ilan Ben Dov stillsamt.
I ett nyhetsinslag den 10 december menade Ceiclia Uddén att president Donald Trumps beslut om att erkänna Jerusalem skedde av hänsyn till ”den kristna evangeliska högern i USA”.
Inblick har, utan att få något svar, frågat Uddén hur hon – i egenskap av tidigare grafiker på Gnistan, tidningen som gavs ut av Sveriges kommunistiska parti – skulle beskriva den kristna vänsterns syn på Jerusalems status.
R​UBEN AGNARSSON
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.