Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

#MeToo skakar polisen

Ruben Agnarsson | 28 dec , 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
Metoo_skakar_polisen
I Sverige är omkring 28 500 personer anställda av polismyndigheten. I en hemlig grupp på Facebook med närmare 5 000 kvinnliga polisanställda har många delat med sig om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren.
Närmare 2000 poliser har därefter samlats i uppropet #nödvärn för att protestera mot sexuella trakasserier mot kvinnor inom kåren.
– Inom polisen finns en destruktiv tystnads- och bestraffningskultur som bygger på en manligt kodad norm. Detta bidrar till att en sexistisk jargong, objektifierande kommentarer, trakasserier och fysiska övergrepp regelmässigt skämtas bort eller tystas ned, lyder uppropet, som vänder sig till alla som är eller har varit anställda hos polisen och som upplevt sexuella trakasserier och övergrepp.
– Vi har full respekt för dig som inte vågar skriva ditt namn på detta upprop. Varje person som skriver under med sina initialer eller som anonym, vittnar dessutom om en bestraffningskultur mot dem som påpekar fel och brister. I en väl fungerande organisation tar man hand om problem och ser dem som en möjlighet att bli bättre, fortsätter uppropet, som startats av polisen Kerstin Dejemyr, före detta polisen Meta Broddare och Maria Larsson.

Mötte Eliasson och Regnér

Förra fredagen mötte representanter för uppropet rikspolischefen Dan Eliasson på Polishuset i Stockholm. Torsdag morgon denna vecka träffar de jämställdhetsminister Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson på Rosenbad.
Styrgruppen för #nödvärn fanns på plats utanför en timme före och efter dessa möten.
– Vi har redan samlat in berättelser om metoo-relaterade händelser och anonymiserat dem. De ligger till grund för det fortsatta arbetet genom att man kan se vad som gått fel. Men med det utökade uppropet för polisanställda vill vi ge alla möjlighet att göra sin röst hörd i denna viktiga fråga, förklarar initiativtagarna.
Dagen innan mötet med #nödvärn lade Sveriges polisledning ut en video där man betonade att polisen har diskuterat åtgärder mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling i flera olika sammanhang den senaste tiden.
− Jag är kristallklar i denna fråga, inga former av sexuella trakasserier eller annan kränkande särbehandling hör hemma i polisen, sade rikspolischef Dan Eliasson i videon.

Krismöte efter krismöte

Frågan togs bland annat upp vid ett stort chefsmöte med polisens 200 högsta chefer, på ledningsgruppsmöten, vid insynsrådet och i samtal med arbetstagar- och skyddsorganisationerna på både nationell och regional nivå. I onsdags i förra veckan träffade därför polisens nationella ledningsgrupp arbetstagarorganisationer och skyddsombuden på nationell nivå. Syftet var att skapa en bättre lägesbild och diskutera hur man går vidare med konkreta åtgärder som kan motverka kränkningar på både kort och lång sikt. Diskussionen forsatte vid ett nytt möte den 18 december.
RUBEN AGNARSSON

Skärmavbild polisen
Polisen är den myndighet som ska utreda och motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Foto: Polisens hemsida
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.