Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

#MeToo skakar polisen

Ruben Agnarsson | 28 dec , 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
Metoo_skakar_polisen
I Sverige är omkring 28 500 personer anställda av polismyndigheten. I en hemlig grupp på Facebook med närmare 5 000 kvinnliga polisanställda har många delat med sig om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren.
Närmare 2000 poliser har därefter samlats i uppropet #nödvärn för att protestera mot sexuella trakasserier mot kvinnor inom kåren.
– Inom polisen finns en destruktiv tystnads- och bestraffningskultur som bygger på en manligt kodad norm. Detta bidrar till att en sexistisk jargong, objektifierande kommentarer, trakasserier och fysiska övergrepp regelmässigt skämtas bort eller tystas ned, lyder uppropet, som vänder sig till alla som är eller har varit anställda hos polisen och som upplevt sexuella trakasserier och övergrepp.
– Vi har full respekt för dig som inte vågar skriva ditt namn på detta upprop. Varje person som skriver under med sina initialer eller som anonym, vittnar dessutom om en bestraffningskultur mot dem som påpekar fel och brister. I en väl fungerande organisation tar man hand om problem och ser dem som en möjlighet att bli bättre, fortsätter uppropet, som startats av polisen Kerstin Dejemyr, före detta polisen Meta Broddare och Maria Larsson.

Mötte Eliasson och Regnér

Förra fredagen mötte representanter för uppropet rikspolischefen Dan Eliasson på Polishuset i Stockholm. Torsdag morgon denna vecka träffar de jämställdhetsminister Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson på Rosenbad.
Styrgruppen för #nödvärn fanns på plats utanför en timme före och efter dessa möten.
– Vi har redan samlat in berättelser om metoo-relaterade händelser och anonymiserat dem. De ligger till grund för det fortsatta arbetet genom att man kan se vad som gått fel. Men med det utökade uppropet för polisanställda vill vi ge alla möjlighet att göra sin röst hörd i denna viktiga fråga, förklarar initiativtagarna.
Dagen innan mötet med #nödvärn lade Sveriges polisledning ut en video där man betonade att polisen har diskuterat åtgärder mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling i flera olika sammanhang den senaste tiden.
− Jag är kristallklar i denna fråga, inga former av sexuella trakasserier eller annan kränkande särbehandling hör hemma i polisen, sade rikspolischef Dan Eliasson i videon.

Krismöte efter krismöte

Frågan togs bland annat upp vid ett stort chefsmöte med polisens 200 högsta chefer, på ledningsgruppsmöten, vid insynsrådet och i samtal med arbetstagar- och skyddsorganisationerna på både nationell och regional nivå. I onsdags i förra veckan träffade därför polisens nationella ledningsgrupp arbetstagarorganisationer och skyddsombuden på nationell nivå. Syftet var att skapa en bättre lägesbild och diskutera hur man går vidare med konkreta åtgärder som kan motverka kränkningar på både kort och lång sikt. Diskussionen forsatte vid ett nytt möte den 18 december.
RUBEN AGNARSSON

Skärmavbild polisen
Polisen är den myndighet som ska utreda och motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Foto: Polisens hemsida
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.