Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

#MeToo skakar polisen

Ruben Agnarsson | 28 dec , 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
Metoo_skakar_polisen
I Sverige är omkring 28 500 personer anställda av polismyndigheten. I en hemlig grupp på Facebook med närmare 5 000 kvinnliga polisanställda har många delat med sig om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren.
Närmare 2000 poliser har därefter samlats i uppropet #nödvärn för att protestera mot sexuella trakasserier mot kvinnor inom kåren.
– Inom polisen finns en destruktiv tystnads- och bestraffningskultur som bygger på en manligt kodad norm. Detta bidrar till att en sexistisk jargong, objektifierande kommentarer, trakasserier och fysiska övergrepp regelmässigt skämtas bort eller tystas ned, lyder uppropet, som vänder sig till alla som är eller har varit anställda hos polisen och som upplevt sexuella trakasserier och övergrepp.
– Vi har full respekt för dig som inte vågar skriva ditt namn på detta upprop. Varje person som skriver under med sina initialer eller som anonym, vittnar dessutom om en bestraffningskultur mot dem som påpekar fel och brister. I en väl fungerande organisation tar man hand om problem och ser dem som en möjlighet att bli bättre, fortsätter uppropet, som startats av polisen Kerstin Dejemyr, före detta polisen Meta Broddare och Maria Larsson.

Mötte Eliasson och Regnér

Förra fredagen mötte representanter för uppropet rikspolischefen Dan Eliasson på Polishuset i Stockholm. Torsdag morgon denna vecka träffar de jämställdhetsminister Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson på Rosenbad.
Styrgruppen för #nödvärn fanns på plats utanför en timme före och efter dessa möten.
– Vi har redan samlat in berättelser om metoo-relaterade händelser och anonymiserat dem. De ligger till grund för det fortsatta arbetet genom att man kan se vad som gått fel. Men med det utökade uppropet för polisanställda vill vi ge alla möjlighet att göra sin röst hörd i denna viktiga fråga, förklarar initiativtagarna.
Dagen innan mötet med #nödvärn lade Sveriges polisledning ut en video där man betonade att polisen har diskuterat åtgärder mot sexuella trakasserier och kränkande särbehandling i flera olika sammanhang den senaste tiden.
− Jag är kristallklar i denna fråga, inga former av sexuella trakasserier eller annan kränkande särbehandling hör hemma i polisen, sade rikspolischef Dan Eliasson i videon.

Krismöte efter krismöte

Frågan togs bland annat upp vid ett stort chefsmöte med polisens 200 högsta chefer, på ledningsgruppsmöten, vid insynsrådet och i samtal med arbetstagar- och skyddsorganisationerna på både nationell och regional nivå. I onsdags i förra veckan träffade därför polisens nationella ledningsgrupp arbetstagarorganisationer och skyddsombuden på nationell nivå. Syftet var att skapa en bättre lägesbild och diskutera hur man går vidare med konkreta åtgärder som kan motverka kränkningar på både kort och lång sikt. Diskussionen forsatte vid ett nytt möte den 18 december.
RUBEN AGNARSSON

Skärmavbild polisen
Polisen är den myndighet som ska utreda och motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Foto: Polisens hemsida
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.