Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA hotar dra in miljardstöd till UNRWA

Ruben Agnarsson | 11 jan , 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i tisdags förra veckan att Trumpadministrationen kan komma att stoppa finansieringen av UNRWA, om inte palestinierna återvänder till förhandlingsbordet med Israel.
Det är i kölvattnet av den upprörda palestinska reaktionen på Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och palestiniernas deklaration att USA inte längre är en ”ärlig fredsmäklare” i fredsprocessen som USA diskuterar om man ska minska finansieringen till den palestinska myndigheten och till UNRWA.
UNRWA omsätter omkring 11 miljarder kronor varje år, där USA är den största bidragsgivaren med 3,2 miljarder kronor. USA är även i övrigt den största bidragsgivaren till den palestinska myndigheten.

Fyra generationer 

UNRWA bildades år 1950 och finns i dag i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza. I Gaza, där terrororganisationen Hamas styr, får stora delar av befolkningen stöd från UNRWA. Organisationen fungerar i praktiken som en regering på Gazaremsan, där organisationen ansvarar för flertalet skolor och sjukvårdsinrättningar och hälften av budgeten går till utbildning.
Världens övriga flyktingar får hjälp via FN-organet UNHCR. Till skillnad från alla andra flyktingar i världen kan flyktingstatus via UNRWA ärvas från generation till generation, vilket innebär att det idag finns fyra generationer flyktingar och att antalet har vuxit från 700 000 till mer än fem miljoner människor.
Medan Israel absorberade och integrerade de 800 000 judiska flyktingar som flydde från arabiska länder i samband med att omgivande arabländer angrep Israel när landet utropade sin självständighet år 1948, har de omgivande arabländerna istället valt att permanenta flyktingsituationen för den palestinska befolkningen, som ett politiskt påtryckningsmedel mot Israel.

Eliminera staten Israel

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu utryckte enligt de israeliska tv-nyheterna Hadashot i förra veckan oro inför USA:s hot att dra in stödet till UNRWA, eftersom det kunde leda till en humanitär katastrof i Gaza.
I en intervju i Jerusalem Post i söndags höll han likväl med om kritiken mot FN:s flyktingorganisation.
– UNRWA är en organisation som permanentar problemet med de palestinska flyktingarna, sade han.
– Det håller också liv i berättelsen om den så kallade ”rätten att återvända” i syfte att eliminera staten Israel, och därför måste UNRWA upphöra.
Netanyahu pekade på att UNRWA inrättades separat för palestinska flyktingar för 70 år sedan, medan ett annat organ – FN: s flyktingkommissarie (UNHCR) – tar hand om resten av världens flyktingar.
Som ett resultat sa han att UNRWA hanterar flyktingbarns barnbarn, och om ytterligare 70 år kommer de att hantera 8 generationer flyktingar.
– Den här absurditeten måste sluta, menade han.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.seSkola i Gaza

Läroböcker som används i skolorna i Gaza beskriver hur judarna kommer att drabbas av utvisning från landet och ”utrotning av de besegrade och utspridda resterna”. Foto: un.org

UNRWA:s lärare och 
skolböcker sprider judehat

Såväl läromedel som lärare på UNRWA:s skolor i Gaza och Västbanken sprider judehat och antisemitism.
Det konstaterar två olika rapporter som presenterades förra året.


Skolböcker som används av UNRWA i Gaza och Västbanken innehåller extrema antiisraeliska och antijudiska stämningar, enligt en undersökning från i höstas.
Undersökningen granskade 150 läroböcker som användes i olika ämnen från första klass till klass tolv. 75 av dessa böcker gavs ut under 2016 och 2017 som en del av ett projekt som initierats av den palestinska myndigheten, som förser UNRWA:s skolor med läroplaner.
Enligt skolböckerna har judarna ingen rätt alls att bo i området, utan har endast giriga ambitioner. I kartböckerna finns inte ens namnet Israel omnämnt och staten Israel beskrivs inte som en legitim stat. I många fall används istället Palestina för att beteckna hela området, inklusive Israel.
Städer som etablerats av judar i modern tid, exempelvis Tel Aviv, visas ibland inte heller på kartorna. Istället för Israel används ord som ”den sionistiska ockupationen”.

Utvisning och utrotning

Även om demoniseringen av judar är mindre än i en del andra arabiska länder, är den ändå mycket framträdande, enligt rapporten. Studien beskriver bland annat en lärobok som förklarar vad som kommer att se med judarna i Israel efter att landet har ”befriats”. Enligt boken kommer de att drabbas av utvisning från landet och utrotning av de besegrade och utspridda resterna.
En bok från 2017 beskriver en attack med en molotovcocktail på en israelisk civilbuss som en ”grillfest” och en annan bok upphöjer en palestinsk kvinnlig terrorist som var ansvarig för att döda mer än 30 civila i ett angrepp på en israelisk buss.
Ungefär hälften av UNRWA:s totala budget går till utbildning. Studien gjordes av Center for Near East Policy Research, the Simon Wiesenthal Center och the Middle East Forum.

Fler än 40

I början av förra året skrev Inblick om hur 41 namngivna anställda på FN:s flyktingorgan UNRWA hyllade Hitler, spred antisemitism och stödde terrorism på sina Facebooksidor, enligt en rapport från UN Watch.
Talespersonen Christopher Gunnes ville inte besvara Inblicks frågor utan hänvisade till uttalanden på UNRWA:s hemsida som lades ut när tidningen Bild uppmärksammade rapporten.
I rapporten, som presenterades för USA:s kongress för ett år sedan, avslöjade UN Watch hur fler än 40 Facebooksidor som tillhör lärare, rektorer och andra anställda vid UNRWA uppmanar till judehat och terrorism.

Hyllade Hitler

Exemplen i rapporten handlar om hur UNRWA:s lärare och personal publicerar bilder på och hyllar Hitler, välkomnar terrorism samt publicerar grovt antisemitiska karikatyrer, uttalanden och filmer. Rapporten inkluderar UNRWA-personal i Libanon, Jordanien, Gaza och Syrien.
Ghanem Naim Ghoneim, som beskriver sig som lärare på UNRWA, har lagt upp två bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallas ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterar att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini, och tillägger sedan: ”Allah välsigne Hitler.”
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

mufti-haj-amin-al-husseini-hitler-final-solution
UNRWA-läraren Ghanem Naim Ghoneim lade upp bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallades ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterade även att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini. På bilden syns Hitler och SS-Gruppenführer Amin al-Husseini i Berlin år 1941. Foto: Bundesarchiv
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.