Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA hotar dra in miljardstöd till UNRWA

Ruben Agnarsson | 11 jan , 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i tisdags förra veckan att Trumpadministrationen kan komma att stoppa finansieringen av UNRWA, om inte palestinierna återvänder till förhandlingsbordet med Israel.
Det är i kölvattnet av den upprörda palestinska reaktionen på Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och palestiniernas deklaration att USA inte längre är en ”ärlig fredsmäklare” i fredsprocessen som USA diskuterar om man ska minska finansieringen till den palestinska myndigheten och till UNRWA.
UNRWA omsätter omkring 11 miljarder kronor varje år, där USA är den största bidragsgivaren med 3,2 miljarder kronor. USA är även i övrigt den största bidragsgivaren till den palestinska myndigheten.

Fyra generationer 

UNRWA bildades år 1950 och finns i dag i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza. I Gaza, där terrororganisationen Hamas styr, får stora delar av befolkningen stöd från UNRWA. Organisationen fungerar i praktiken som en regering på Gazaremsan, där organisationen ansvarar för flertalet skolor och sjukvårdsinrättningar och hälften av budgeten går till utbildning.
Världens övriga flyktingar får hjälp via FN-organet UNHCR. Till skillnad från alla andra flyktingar i världen kan flyktingstatus via UNRWA ärvas från generation till generation, vilket innebär att det idag finns fyra generationer flyktingar och att antalet har vuxit från 700 000 till mer än fem miljoner människor.
Medan Israel absorberade och integrerade de 800 000 judiska flyktingar som flydde från arabiska länder i samband med att omgivande arabländer angrep Israel när landet utropade sin självständighet år 1948, har de omgivande arabländerna istället valt att permanenta flyktingsituationen för den palestinska befolkningen, som ett politiskt påtryckningsmedel mot Israel.

Eliminera staten Israel

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu utryckte enligt de israeliska tv-nyheterna Hadashot i förra veckan oro inför USA:s hot att dra in stödet till UNRWA, eftersom det kunde leda till en humanitär katastrof i Gaza.
I en intervju i Jerusalem Post i söndags höll han likväl med om kritiken mot FN:s flyktingorganisation.
– UNRWA är en organisation som permanentar problemet med de palestinska flyktingarna, sade han.
– Det håller också liv i berättelsen om den så kallade ”rätten att återvända” i syfte att eliminera staten Israel, och därför måste UNRWA upphöra.
Netanyahu pekade på att UNRWA inrättades separat för palestinska flyktingar för 70 år sedan, medan ett annat organ – FN: s flyktingkommissarie (UNHCR) – tar hand om resten av världens flyktingar.
Som ett resultat sa han att UNRWA hanterar flyktingbarns barnbarn, och om ytterligare 70 år kommer de att hantera 8 generationer flyktingar.
– Den här absurditeten måste sluta, menade han.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.seSkola i Gaza

Läroböcker som används i skolorna i Gaza beskriver hur judarna kommer att drabbas av utvisning från landet och ”utrotning av de besegrade och utspridda resterna”. Foto: un.org

UNRWA:s lärare och 
skolböcker sprider judehat

Såväl läromedel som lärare på UNRWA:s skolor i Gaza och Västbanken sprider judehat och antisemitism.
Det konstaterar två olika rapporter som presenterades förra året.


Skolböcker som används av UNRWA i Gaza och Västbanken innehåller extrema antiisraeliska och antijudiska stämningar, enligt en undersökning från i höstas.
Undersökningen granskade 150 läroböcker som användes i olika ämnen från första klass till klass tolv. 75 av dessa böcker gavs ut under 2016 och 2017 som en del av ett projekt som initierats av den palestinska myndigheten, som förser UNRWA:s skolor med läroplaner.
Enligt skolböckerna har judarna ingen rätt alls att bo i området, utan har endast giriga ambitioner. I kartböckerna finns inte ens namnet Israel omnämnt och staten Israel beskrivs inte som en legitim stat. I många fall används istället Palestina för att beteckna hela området, inklusive Israel.
Städer som etablerats av judar i modern tid, exempelvis Tel Aviv, visas ibland inte heller på kartorna. Istället för Israel används ord som ”den sionistiska ockupationen”.

Utvisning och utrotning

Även om demoniseringen av judar är mindre än i en del andra arabiska länder, är den ändå mycket framträdande, enligt rapporten. Studien beskriver bland annat en lärobok som förklarar vad som kommer att se med judarna i Israel efter att landet har ”befriats”. Enligt boken kommer de att drabbas av utvisning från landet och utrotning av de besegrade och utspridda resterna.
En bok från 2017 beskriver en attack med en molotovcocktail på en israelisk civilbuss som en ”grillfest” och en annan bok upphöjer en palestinsk kvinnlig terrorist som var ansvarig för att döda mer än 30 civila i ett angrepp på en israelisk buss.
Ungefär hälften av UNRWA:s totala budget går till utbildning. Studien gjordes av Center for Near East Policy Research, the Simon Wiesenthal Center och the Middle East Forum.

Fler än 40

I början av förra året skrev Inblick om hur 41 namngivna anställda på FN:s flyktingorgan UNRWA hyllade Hitler, spred antisemitism och stödde terrorism på sina Facebooksidor, enligt en rapport från UN Watch.
Talespersonen Christopher Gunnes ville inte besvara Inblicks frågor utan hänvisade till uttalanden på UNRWA:s hemsida som lades ut när tidningen Bild uppmärksammade rapporten.
I rapporten, som presenterades för USA:s kongress för ett år sedan, avslöjade UN Watch hur fler än 40 Facebooksidor som tillhör lärare, rektorer och andra anställda vid UNRWA uppmanar till judehat och terrorism.

Hyllade Hitler

Exemplen i rapporten handlar om hur UNRWA:s lärare och personal publicerar bilder på och hyllar Hitler, välkomnar terrorism samt publicerar grovt antisemitiska karikatyrer, uttalanden och filmer. Rapporten inkluderar UNRWA-personal i Libanon, Jordanien, Gaza och Syrien.
Ghanem Naim Ghoneim, som beskriver sig som lärare på UNRWA, har lagt upp två bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallas ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterar att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini, och tillägger sedan: ”Allah välsigne Hitler.”
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

mufti-haj-amin-al-husseini-hitler-final-solution
UNRWA-läraren Ghanem Naim Ghoneim lade upp bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallades ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterade även att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini. På bilden syns Hitler och SS-Gruppenführer Amin al-Husseini i Berlin år 1941. Foto: Bundesarchiv
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.