Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA hotar dra in miljardstöd till UNRWA

Ruben Agnarsson | 11 jan , 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i tisdags förra veckan att Trumpadministrationen kan komma att stoppa finansieringen av UNRWA, om inte palestinierna återvänder till förhandlingsbordet med Israel.
Det är i kölvattnet av den upprörda palestinska reaktionen på Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och palestiniernas deklaration att USA inte längre är en ”ärlig fredsmäklare” i fredsprocessen som USA diskuterar om man ska minska finansieringen till den palestinska myndigheten och till UNRWA.
UNRWA omsätter omkring 11 miljarder kronor varje år, där USA är den största bidragsgivaren med 3,2 miljarder kronor. USA är även i övrigt den största bidragsgivaren till den palestinska myndigheten.

Fyra generationer 

UNRWA bildades år 1950 och finns i dag i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza. I Gaza, där terrororganisationen Hamas styr, får stora delar av befolkningen stöd från UNRWA. Organisationen fungerar i praktiken som en regering på Gazaremsan, där organisationen ansvarar för flertalet skolor och sjukvårdsinrättningar och hälften av budgeten går till utbildning.
Världens övriga flyktingar får hjälp via FN-organet UNHCR. Till skillnad från alla andra flyktingar i världen kan flyktingstatus via UNRWA ärvas från generation till generation, vilket innebär att det idag finns fyra generationer flyktingar och att antalet har vuxit från 700 000 till mer än fem miljoner människor.
Medan Israel absorberade och integrerade de 800 000 judiska flyktingar som flydde från arabiska länder i samband med att omgivande arabländer angrep Israel när landet utropade sin självständighet år 1948, har de omgivande arabländerna istället valt att permanenta flyktingsituationen för den palestinska befolkningen, som ett politiskt påtryckningsmedel mot Israel.

Eliminera staten Israel

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu utryckte enligt de israeliska tv-nyheterna Hadashot i förra veckan oro inför USA:s hot att dra in stödet till UNRWA, eftersom det kunde leda till en humanitär katastrof i Gaza.
I en intervju i Jerusalem Post i söndags höll han likväl med om kritiken mot FN:s flyktingorganisation.
– UNRWA är en organisation som permanentar problemet med de palestinska flyktingarna, sade han.
– Det håller också liv i berättelsen om den så kallade ”rätten att återvända” i syfte att eliminera staten Israel, och därför måste UNRWA upphöra.
Netanyahu pekade på att UNRWA inrättades separat för palestinska flyktingar för 70 år sedan, medan ett annat organ – FN: s flyktingkommissarie (UNHCR) – tar hand om resten av världens flyktingar.
Som ett resultat sa han att UNRWA hanterar flyktingbarns barnbarn, och om ytterligare 70 år kommer de att hantera 8 generationer flyktingar.
– Den här absurditeten måste sluta, menade han.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.seSkola i Gaza

Läroböcker som används i skolorna i Gaza beskriver hur judarna kommer att drabbas av utvisning från landet och ”utrotning av de besegrade och utspridda resterna”. Foto: un.org

UNRWA:s lärare och 
skolböcker sprider judehat

Såväl läromedel som lärare på UNRWA:s skolor i Gaza och Västbanken sprider judehat och antisemitism.
Det konstaterar två olika rapporter som presenterades förra året.


Skolböcker som används av UNRWA i Gaza och Västbanken innehåller extrema antiisraeliska och antijudiska stämningar, enligt en undersökning från i höstas.
Undersökningen granskade 150 läroböcker som användes i olika ämnen från första klass till klass tolv. 75 av dessa böcker gavs ut under 2016 och 2017 som en del av ett projekt som initierats av den palestinska myndigheten, som förser UNRWA:s skolor med läroplaner.
Enligt skolböckerna har judarna ingen rätt alls att bo i området, utan har endast giriga ambitioner. I kartböckerna finns inte ens namnet Israel omnämnt och staten Israel beskrivs inte som en legitim stat. I många fall används istället Palestina för att beteckna hela området, inklusive Israel.
Städer som etablerats av judar i modern tid, exempelvis Tel Aviv, visas ibland inte heller på kartorna. Istället för Israel används ord som ”den sionistiska ockupationen”.

Utvisning och utrotning

Även om demoniseringen av judar är mindre än i en del andra arabiska länder, är den ändå mycket framträdande, enligt rapporten. Studien beskriver bland annat en lärobok som förklarar vad som kommer att se med judarna i Israel efter att landet har ”befriats”. Enligt boken kommer de att drabbas av utvisning från landet och utrotning av de besegrade och utspridda resterna.
En bok från 2017 beskriver en attack med en molotovcocktail på en israelisk civilbuss som en ”grillfest” och en annan bok upphöjer en palestinsk kvinnlig terrorist som var ansvarig för att döda mer än 30 civila i ett angrepp på en israelisk buss.
Ungefär hälften av UNRWA:s totala budget går till utbildning. Studien gjordes av Center for Near East Policy Research, the Simon Wiesenthal Center och the Middle East Forum.

Fler än 40

I början av förra året skrev Inblick om hur 41 namngivna anställda på FN:s flyktingorgan UNRWA hyllade Hitler, spred antisemitism och stödde terrorism på sina Facebooksidor, enligt en rapport från UN Watch.
Talespersonen Christopher Gunnes ville inte besvara Inblicks frågor utan hänvisade till uttalanden på UNRWA:s hemsida som lades ut när tidningen Bild uppmärksammade rapporten.
I rapporten, som presenterades för USA:s kongress för ett år sedan, avslöjade UN Watch hur fler än 40 Facebooksidor som tillhör lärare, rektorer och andra anställda vid UNRWA uppmanar till judehat och terrorism.

Hyllade Hitler

Exemplen i rapporten handlar om hur UNRWA:s lärare och personal publicerar bilder på och hyllar Hitler, välkomnar terrorism samt publicerar grovt antisemitiska karikatyrer, uttalanden och filmer. Rapporten inkluderar UNRWA-personal i Libanon, Jordanien, Gaza och Syrien.
Ghanem Naim Ghoneim, som beskriver sig som lärare på UNRWA, har lagt upp två bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallas ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterar att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini, och tillägger sedan: ”Allah välsigne Hitler.”
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

mufti-haj-amin-al-husseini-hitler-final-solution
UNRWA-läraren Ghanem Naim Ghoneim lade upp bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallades ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterade även att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini. På bilden syns Hitler och SS-Gruppenführer Amin al-Husseini i Berlin år 1941. Foto: Bundesarchiv
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.