Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA hotar dra in miljardstöd till UNRWA

Ruben Agnarsson | 11 jan , 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i tisdags förra veckan att Trumpadministrationen kan komma att stoppa finansieringen av UNRWA, om inte palestinierna återvänder till förhandlingsbordet med Israel.
Det är i kölvattnet av den upprörda palestinska reaktionen på Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och palestiniernas deklaration att USA inte längre är en ”ärlig fredsmäklare” i fredsprocessen som USA diskuterar om man ska minska finansieringen till den palestinska myndigheten och till UNRWA.
UNRWA omsätter omkring 11 miljarder kronor varje år, där USA är den största bidragsgivaren med 3,2 miljarder kronor. USA är även i övrigt den största bidragsgivaren till den palestinska myndigheten.

Fyra generationer 

UNRWA bildades år 1950 och finns i dag i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza. I Gaza, där terrororganisationen Hamas styr, får stora delar av befolkningen stöd från UNRWA. Organisationen fungerar i praktiken som en regering på Gazaremsan, där organisationen ansvarar för flertalet skolor och sjukvårdsinrättningar och hälften av budgeten går till utbildning.
Världens övriga flyktingar får hjälp via FN-organet UNHCR. Till skillnad från alla andra flyktingar i världen kan flyktingstatus via UNRWA ärvas från generation till generation, vilket innebär att det idag finns fyra generationer flyktingar och att antalet har vuxit från 700 000 till mer än fem miljoner människor.
Medan Israel absorberade och integrerade de 800 000 judiska flyktingar som flydde från arabiska länder i samband med att omgivande arabländer angrep Israel när landet utropade sin självständighet år 1948, har de omgivande arabländerna istället valt att permanenta flyktingsituationen för den palestinska befolkningen, som ett politiskt påtryckningsmedel mot Israel.

Eliminera staten Israel

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu utryckte enligt de israeliska tv-nyheterna Hadashot i förra veckan oro inför USA:s hot att dra in stödet till UNRWA, eftersom det kunde leda till en humanitär katastrof i Gaza.
I en intervju i Jerusalem Post i söndags höll han likväl med om kritiken mot FN:s flyktingorganisation.
– UNRWA är en organisation som permanentar problemet med de palestinska flyktingarna, sade han.
– Det håller också liv i berättelsen om den så kallade ”rätten att återvända” i syfte att eliminera staten Israel, och därför måste UNRWA upphöra.
Netanyahu pekade på att UNRWA inrättades separat för palestinska flyktingar för 70 år sedan, medan ett annat organ – FN: s flyktingkommissarie (UNHCR) – tar hand om resten av världens flyktingar.
Som ett resultat sa han att UNRWA hanterar flyktingbarns barnbarn, och om ytterligare 70 år kommer de att hantera 8 generationer flyktingar.
– Den här absurditeten måste sluta, menade han.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.seSkola i Gaza

Läroböcker som används i skolorna i Gaza beskriver hur judarna kommer att drabbas av utvisning från landet och ”utrotning av de besegrade och utspridda resterna”. Foto: un.org

UNRWA:s lärare och 
skolböcker sprider judehat

Såväl läromedel som lärare på UNRWA:s skolor i Gaza och Västbanken sprider judehat och antisemitism.
Det konstaterar två olika rapporter som presenterades förra året.


Skolböcker som används av UNRWA i Gaza och Västbanken innehåller extrema antiisraeliska och antijudiska stämningar, enligt en undersökning från i höstas.
Undersökningen granskade 150 läroböcker som användes i olika ämnen från första klass till klass tolv. 75 av dessa böcker gavs ut under 2016 och 2017 som en del av ett projekt som initierats av den palestinska myndigheten, som förser UNRWA:s skolor med läroplaner.
Enligt skolböckerna har judarna ingen rätt alls att bo i området, utan har endast giriga ambitioner. I kartböckerna finns inte ens namnet Israel omnämnt och staten Israel beskrivs inte som en legitim stat. I många fall används istället Palestina för att beteckna hela området, inklusive Israel.
Städer som etablerats av judar i modern tid, exempelvis Tel Aviv, visas ibland inte heller på kartorna. Istället för Israel används ord som ”den sionistiska ockupationen”.

Utvisning och utrotning

Även om demoniseringen av judar är mindre än i en del andra arabiska länder, är den ändå mycket framträdande, enligt rapporten. Studien beskriver bland annat en lärobok som förklarar vad som kommer att se med judarna i Israel efter att landet har ”befriats”. Enligt boken kommer de att drabbas av utvisning från landet och utrotning av de besegrade och utspridda resterna.
En bok från 2017 beskriver en attack med en molotovcocktail på en israelisk civilbuss som en ”grillfest” och en annan bok upphöjer en palestinsk kvinnlig terrorist som var ansvarig för att döda mer än 30 civila i ett angrepp på en israelisk buss.
Ungefär hälften av UNRWA:s totala budget går till utbildning. Studien gjordes av Center for Near East Policy Research, the Simon Wiesenthal Center och the Middle East Forum.

Fler än 40

I början av förra året skrev Inblick om hur 41 namngivna anställda på FN:s flyktingorgan UNRWA hyllade Hitler, spred antisemitism och stödde terrorism på sina Facebooksidor, enligt en rapport från UN Watch.
Talespersonen Christopher Gunnes ville inte besvara Inblicks frågor utan hänvisade till uttalanden på UNRWA:s hemsida som lades ut när tidningen Bild uppmärksammade rapporten.
I rapporten, som presenterades för USA:s kongress för ett år sedan, avslöjade UN Watch hur fler än 40 Facebooksidor som tillhör lärare, rektorer och andra anställda vid UNRWA uppmanar till judehat och terrorism.

Hyllade Hitler

Exemplen i rapporten handlar om hur UNRWA:s lärare och personal publicerar bilder på och hyllar Hitler, välkomnar terrorism samt publicerar grovt antisemitiska karikatyrer, uttalanden och filmer. Rapporten inkluderar UNRWA-personal i Libanon, Jordanien, Gaza och Syrien.
Ghanem Naim Ghoneim, som beskriver sig som lärare på UNRWA, har lagt upp två bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallas ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterar att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini, och tillägger sedan: ”Allah välsigne Hitler.”
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

mufti-haj-amin-al-husseini-hitler-final-solution
UNRWA-läraren Ghanem Naim Ghoneim lade upp bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallades ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterade även att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini. På bilden syns Hitler och SS-Gruppenführer Amin al-Husseini i Berlin år 1941. Foto: Bundesarchiv
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.