Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA hotar dra in miljardstöd till UNRWA

Ruben Agnarsson | 11 jan , 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i tisdags förra veckan att Trumpadministrationen kan komma att stoppa finansieringen av UNRWA, om inte palestinierna återvänder till förhandlingsbordet med Israel.
Det är i kölvattnet av den upprörda palestinska reaktionen på Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och palestiniernas deklaration att USA inte längre är en ”ärlig fredsmäklare” i fredsprocessen som USA diskuterar om man ska minska finansieringen till den palestinska myndigheten och till UNRWA.
UNRWA omsätter omkring 11 miljarder kronor varje år, där USA är den största bidragsgivaren med 3,2 miljarder kronor. USA är även i övrigt den största bidragsgivaren till den palestinska myndigheten.

Fyra generationer 

UNRWA bildades år 1950 och finns i dag i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza. I Gaza, där terrororganisationen Hamas styr, får stora delar av befolkningen stöd från UNRWA. Organisationen fungerar i praktiken som en regering på Gazaremsan, där organisationen ansvarar för flertalet skolor och sjukvårdsinrättningar och hälften av budgeten går till utbildning.
Världens övriga flyktingar får hjälp via FN-organet UNHCR. Till skillnad från alla andra flyktingar i världen kan flyktingstatus via UNRWA ärvas från generation till generation, vilket innebär att det idag finns fyra generationer flyktingar och att antalet har vuxit från 700 000 till mer än fem miljoner människor.
Medan Israel absorberade och integrerade de 800 000 judiska flyktingar som flydde från arabiska länder i samband med att omgivande arabländer angrep Israel när landet utropade sin självständighet år 1948, har de omgivande arabländerna istället valt att permanenta flyktingsituationen för den palestinska befolkningen, som ett politiskt påtryckningsmedel mot Israel.

Eliminera staten Israel

Israels premiärminister Benyamin Netanyahu utryckte enligt de israeliska tv-nyheterna Hadashot i förra veckan oro inför USA:s hot att dra in stödet till UNRWA, eftersom det kunde leda till en humanitär katastrof i Gaza.
I en intervju i Jerusalem Post i söndags höll han likväl med om kritiken mot FN:s flyktingorganisation.
– UNRWA är en organisation som permanentar problemet med de palestinska flyktingarna, sade han.
– Det håller också liv i berättelsen om den så kallade ”rätten att återvända” i syfte att eliminera staten Israel, och därför måste UNRWA upphöra.
Netanyahu pekade på att UNRWA inrättades separat för palestinska flyktingar för 70 år sedan, medan ett annat organ – FN: s flyktingkommissarie (UNHCR) – tar hand om resten av världens flyktingar.
Som ett resultat sa han att UNRWA hanterar flyktingbarns barnbarn, och om ytterligare 70 år kommer de att hantera 8 generationer flyktingar.
– Den här absurditeten måste sluta, menade han.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.seSkola i Gaza

Läroböcker som används i skolorna i Gaza beskriver hur judarna kommer att drabbas av utvisning från landet och ”utrotning av de besegrade och utspridda resterna”. Foto: un.org

UNRWA:s lärare och 
skolböcker sprider judehat

Såväl läromedel som lärare på UNRWA:s skolor i Gaza och Västbanken sprider judehat och antisemitism.
Det konstaterar två olika rapporter som presenterades förra året.


Skolböcker som används av UNRWA i Gaza och Västbanken innehåller extrema antiisraeliska och antijudiska stämningar, enligt en undersökning från i höstas.
Undersökningen granskade 150 läroböcker som användes i olika ämnen från första klass till klass tolv. 75 av dessa böcker gavs ut under 2016 och 2017 som en del av ett projekt som initierats av den palestinska myndigheten, som förser UNRWA:s skolor med läroplaner.
Enligt skolböckerna har judarna ingen rätt alls att bo i området, utan har endast giriga ambitioner. I kartböckerna finns inte ens namnet Israel omnämnt och staten Israel beskrivs inte som en legitim stat. I många fall används istället Palestina för att beteckna hela området, inklusive Israel.
Städer som etablerats av judar i modern tid, exempelvis Tel Aviv, visas ibland inte heller på kartorna. Istället för Israel används ord som ”den sionistiska ockupationen”.

Utvisning och utrotning

Även om demoniseringen av judar är mindre än i en del andra arabiska länder, är den ändå mycket framträdande, enligt rapporten. Studien beskriver bland annat en lärobok som förklarar vad som kommer att se med judarna i Israel efter att landet har ”befriats”. Enligt boken kommer de att drabbas av utvisning från landet och utrotning av de besegrade och utspridda resterna.
En bok från 2017 beskriver en attack med en molotovcocktail på en israelisk civilbuss som en ”grillfest” och en annan bok upphöjer en palestinsk kvinnlig terrorist som var ansvarig för att döda mer än 30 civila i ett angrepp på en israelisk buss.
Ungefär hälften av UNRWA:s totala budget går till utbildning. Studien gjordes av Center for Near East Policy Research, the Simon Wiesenthal Center och the Middle East Forum.

Fler än 40

I början av förra året skrev Inblick om hur 41 namngivna anställda på FN:s flyktingorgan UNRWA hyllade Hitler, spred antisemitism och stödde terrorism på sina Facebooksidor, enligt en rapport från UN Watch.
Talespersonen Christopher Gunnes ville inte besvara Inblicks frågor utan hänvisade till uttalanden på UNRWA:s hemsida som lades ut när tidningen Bild uppmärksammade rapporten.
I rapporten, som presenterades för USA:s kongress för ett år sedan, avslöjade UN Watch hur fler än 40 Facebooksidor som tillhör lärare, rektorer och andra anställda vid UNRWA uppmanar till judehat och terrorism.

Hyllade Hitler

Exemplen i rapporten handlar om hur UNRWA:s lärare och personal publicerar bilder på och hyllar Hitler, välkomnar terrorism samt publicerar grovt antisemitiska karikatyrer, uttalanden och filmer. Rapporten inkluderar UNRWA-personal i Libanon, Jordanien, Gaza och Syrien.
Ghanem Naim Ghoneim, som beskriver sig som lärare på UNRWA, har lagt upp två bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallas ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterar att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini, och tillägger sedan: ”Allah välsigne Hitler.”
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

mufti-haj-amin-al-husseini-hitler-final-solution
UNRWA-läraren Ghanem Naim Ghoneim lade upp bilder på Hitler på Facebook, där den tyske diktatorn kallades ”vår älskade” och ”Hitler den store”. Ghoneim konstaterade även att Hitler stod nära den palestinska stormuftin Amin al-Husseini. På bilden syns Hitler och SS-Gruppenführer Amin al-Husseini i Berlin år 1941. Foto: Bundesarchiv
 
eBlick
USA_hotar_dra_in_miljardstod_tull_UNRWA
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.
eBlick
jan 11, 2018
Nordkorea och Afghanistan toppar organisationen Open Doors årliga lista World Watch List, som redovisar de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.
eBlick
jan 05, 2018
– Vi kräver ett aktivt arbete för att se över alla de brister som finns inom rättsväsendet som bidrar till att så få våldtäktsåtal leder till fällande domar, säger Filippa Bävre, en av initiativtagarna till namninsamlingen "Vi stödjer kvinnan i Fittja", till Inblick.
eBlick
jan 05, 2018
Två höga chefer på Stockholm Pride fick avgå veckan före jul. Anledningen var en dom för våldtäkt av barn och en polisanmälan om sexköp av barn. Det var inte domen eller polisanmälan i sig, utan Dagens Nyheters offentliggörande av dessa förhållanden som ledde till att cheferna fick sparken.
eBlick
dec 28, 2017
Tusentals kvinnliga poliser berättar om sexuella övergrepp och trakasserier inom poliskåren. Omfattningen av och kraften i uppropet har nu nått både den högsta polisledningen och Sveriges regering.
eBlick
dec 21, 2017
Att personer från Mellanöstern kastar brandbomber på synagogan i Göteborg som ett inlägg i Mellanösterndebatten har fått många att reagera. Förra veckan gick ett 50-tal riksdagsledamöter i Kippavandring i Stockholm.
eBlick
dec 21, 2017
Vi svenskar lever längre idag. Detta faktum avspeglar sig i att äktenskapen varar längre. Trots att skilsmässorna ökar i antal så ökar också de riktigt långa äktenskapen. Aldrig tidigare har så många svenskar levt i äktenskap som varat i 50 år och mer, rapporterar Statistiska centralbyrån (SCB).
eBlick
dec 14, 2017
I måndags i förra veckan gjorde Lise Tamm, chefsåklagare på Internationella åklagarkammaren och tillträdande chef för Riksenheten mot internationell organiserad brottslighet, ett uppmärksammat uttalande om stockholmsförorten Rinkeby. – Rinkeby är nästan som en krigszon. När polisen arbetar där jobbar de som försvaret skulle ha gjort, sade Tamm bland annat och drog även paralleller till oroshärdar i Colombia och El Salvador. – De våldsamheter om äger rum i Rinkeby är i huvudsak interna angelägenheter mellan kriminella gäng, som har endast begränsad kontakt med befolkningen i övrigt, säger Erik Thompson, som sedan många år är bosatt i området, till Inblick.
eBlick
dec 07, 2017
#MeTookampanjen har avslöjat att sexövergrepp mörkas i Sverige. Det gäller även när övergreppen begås av poliser. Inblick har tidigare skrivit om Karin, som har kämpat i snart tio år för att bli tagen på allvar av rättsväsendet, efter en anmälan om grov våldtäkt mot en polis i augusti 2008.
eBlick
dec 07, 2017
Eldar Gurbanov, Josef Farhadov och Bahram Nasibov, som nu befinner sig i säkerhet i Azerbajdzjan, fick i slutet av november sin tioåriga fängelsedom fastställd eftersom Irans domstolsväsende inte accepterade deras överklagan. Inblick har träffat de tre männen som berättar om hur de fick vittna om sin tro för fångvaktarna i beryktade Evinfängelset i Teheran.
eBlick
nov 30, 2017
För några veckor sedan släpptes en bilderbok om transsexualitet som riktar sig till de allra minsta barnen. I barnboken ”Hästen & Husse” får barnen möta en häst som vill vara hund och en farbror som klär sig i klänning och målar läpparna knallrosa när han kommer hem från jobbet.