Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Petter kom tillbaka till Gud

Göran Jacobson | 25 jan , 2018
De starka andliga upplevelserna han fick under en ungdomskonferens hos Stockholm Karisma Center ebbade ut efter ett tag och Petter Allgulin befann sig på ett sluttande andligt plan. Men ett videoklipp på YouTube blev en kraftfull väckelsesignal som förde honom tillbaka till gemenskapen med Gud igen.
Petter_kom_tillbaka_till_Gud
Petter Allgulin föddes i Umeå 1976, där hans föräldrar studerade, men växte upp i Växjö, där han fortfarande är bosatt. 
– Jag växte inte upp i ett kristet hem. Vi pratade aldrig om Gud och kristen tro hemma, berättar Petter.
Det fanns flera präster i den allgulinska släkten vilket blev Petters allra första kontakt med kristen tro. När familjen hälsade på hos farfar och farmor i Värnamo kunde han inte undgå att notera de kristna inslagen i det prästerliga hemmet.
– Farfar var präst, det fanns biblar i bokhyllan och det bads bordsbön när vi skulle äta. Men jag fann ingen attraktionskraft i det där.

Tidningen Okej

Under 80- och 90-talen var tidningen Okej en av de allra mest tongivande ungdomstidningarna i Sverige. Som mest låg upplagan på 156 000 exemplar 1984 och i en marknadsundersökning hävdades att en halv miljon ungdomar bläddrade i tidningen. Okej var i första hand inriktad på musikkulturen och skrev till exempel väldigt ofta om hårdrock i dess olika former.
När Petter var tolv år gammal fick han tag i ett exemplar av Okej som han började läsa med stort intresse. Peo Thyrén, med ett förflutet som basist och sångare i populära pop- och rockband som Noice, Easy Action och Sha-boom samt senare i det kristna bandet B.I.G, hade nyligen blivit frälst och berättade om sitt nya liv som kristen i en artikel i Okej.
– Jag lyssnade mycket på Sha-boom och blev både väldigt berörd och intresserad när jag läste att Peo Thyrén hade blivit frälst, berättar Petter.
En annan detalj som påverkade honom väldigt starkt under ungdomsåren och tonårstiden var konfirmationsundervisningen som han påbörjade i åttonde klass.
– Det hörde väl till på något sätt att man skulle konfirmeras och min pappa tyckte väl också att jag skulle göra det. Jag påbörjade konfirmationen men hoppade av efter bara någon lektion och något enstaka besök i kyrkan.
Avhoppet till trots blev den för honom korta konfatiden ändå ett starkt minne som Petter kunde ta med sig i livet. Främst var det konfirmationsprästens glöd när han undervisade konfirmanderna om Bibelns trovärdighet som påverkade den unge herr Allgulin.

"Det kanske är sant"

– Prästen var så glad och entusiastisk. Han gick igenom Moseböckerna med oss och jag började fundera kring det han sade. "Det kanske är sant. Jag måste läsa Bibeln någon gång och pröva budskapet", tänkte jag. Det var som en andlig upplevelse.
Att gå på gudstjänst, som man gör när man konfirmeras, var dock ingenting som Petter fann något direkt värde i. Följden blev alltså att han hoppade av konfan, sitt nyvaknade andliga intresse till trots.
De existentiella frågorna kring livets ursprung och anledningen till att vi finns kom att följa honom under gymnasiet och ledde så småningom fram till att han blev frälst vid 17 års ålder.
- Min mamma hade blivit en andlig sökare. Det speciella med hennes sökande var att hon kom i kontakt med Jehovas vittnen. Hennes intresse för andliga ting kom att inspirera även mig som också var andligt intresserad. Jag läste en bok som tog upp kritiken mot evolutionsteorin och argumenten för att det finns en Gud som har skapat allting, min övertygelse växte att det finns en Gud och att vi inte finns till av en slump.
– Jag hade läst flera olika böcker med andligt innehåll innan jag till sist bestämde mig för att det var dags att läsa de fyra evangelierna i Nya testamentet i Bibeln. Det fanns en sådan kraft i orden jag läste, så verkligt och fyllt av liv, fortsätter Petter.

Upplevde Guds närvaro

– Det här var på sommaren innan trean i gymnasiet. En morgon fick jag en stark upplevelse av Guds närvaro. Jag hade precis vaknat och låg och drog mig i sängen när jag upplevde hur Guds närvaro kom plötsligt och jag såg Jesus inom mig. 
– Den upplevelsen blev som en bekräftelse för mig och jag berättade för kompisar och andra att jag blivit kristen.
Efter gymnasiet kom Petter in på en folkhögskola i Växjö, som drevs av Svenska kyrkan. Utbildningen handlade om bild och form, som var hans stora intressen, vilket passade honom perfekt.
– Man kunde välja bibelsamtal som tillval och det fanns även en bibellinje där, vilket gjorde att man kunde prata och umgås med andra kristna. Året på folkhögskolan betydde väldigt mycket för mig.

Stockholm Karisma Center

Petter lärde känna kristna vänner och hängde en hel del i Missionskyrkan i Växjö. Tillsammans med sina vänner åkte han 1998 upp till en sommarkonferens i kungliga huvudstaden som arrangerades av Stockholm Karisma Center. Det kom att bli en mycket viktig milstolpe i den unge smålänningens kristna liv.
– Hundratals ungdomar var samlade där. Hängiven lovsång. Jättestark predikan. Förbön. Jag var fullkomligt knockad.
– Kontrasten mot det stilla livet i Missionskyrkan i Växjö var mycket tydlig. Det var massor av folk överallt. Sven Almkvist undervisade. Magnus Persson var där och predikade jätteradikalt. Mattias Lekardal var också där. Allt var både fantastiskt och omskakande på samma gång.
– Jag började fråga mig hur jag själv levde och fick ompröva mitt eget kristna liv. Den helgen i Stockholm kom att betyda allt för mig.
Det kom att bli några ytterligare utflykter till Stockholm för Petter och hans vänner där de deltog i konferenser hos Karisma Center. Det var andliga höjdpunkter som kom att prägla honom på djupet i hans kristna liv.

Lämnade Gud

Efter en rad mycket negativa händelser började Petter dock 2004 att glida bort från Gud. Han var besviken på Gud och befann sig på ett sluttande andligt plan. Han hade levt för Gud i flera år men nu började alla upplevelser hos Stockholm Karisma Center och allt annat han varit med om att blekna.
– Jag älskade inte Gud längre och placerade mig själv i centrum istället. Vid den här tiden bodde jag i studentkorridor och hade börjat plugga. Jag fick nya kompisar som inte var troende.
– Jag var visserligen fortfarande troende, men läste inte Bibeln lika ofta längre och hade förlorat min nära relation med Jesus. När jag bad fick jag inga bönesvar, tyckte jag.

YouTube blev vändpunkten

2010, efter att ha levt borta från Gud i sex år, kom han dock till ett vägskäl i livet. Det var faktiskt YouTube som blev vändpunkten.
– En dag googlade jag på "Christian Celebrities" och tyckte att det kunde vara spännande att se vilka sökträffar jag kunde få på det. Alice Cooper dök bland annat upp som en av sökträffarna. En annan sökträff var det amerikanska tv-programmet Sid Roth It´s Supernatural.
Petter blev nyfiken och klickade igång YouTubeklippet.
– Det var en talkshow med en programledare i en studio och flera gäster som han pratade med. En av Sid Roths gäster var en man som hade haft en nära döden-upplevelse där han mött Gud i himlen och sedan kommit tillbaka igen.
– Programledaren frågade sin gäst om han fått något budskap från himlen till alla kristna. Jag minns så tydligt hur gästen tittade rakt in i kameran och sade: "Det är många kristna därute som är besvikna på Gud. Ni tycker att saker och ting inte har blivit vad ni hoppats på. Det har hänt tuffa grejer och ni har skyllt på Gud för att han inte har hjälpt er. Men skyll inte på Gud."

"Hundra procent för Gud"

Budskapet träffade Petter rakt i hjärtat där han satt vid datorskärmen. Mycket av bakgrunden till att han lämnat Gud byggde nämligen på den besvikelse han upplevt i sitt liv.
– Det ögonblicket var oerhört fantastiskt. Jag kände hur elden tändes på nytt i mitt hjärta. Nu var det hundra procent för Gud som gällde. Inget annat. Jag kände en stor framtidstro och bestämde mig där och då för att jag skulle tjäna Gud resten av mitt liv.
Så är det också idag. Petter jobbar med administrativa sysslor på tidningen Inblicks redaktion i Älmhult och på sin fritid är han gärna ute på gator, torg och olika festivaler för att berätta om Jesus för människor han möter.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se 
eBlick
Palme
okt 16, 2020
Olof Palme var med och byggde upp kontraspionaget mot svenska kommunister som samverkade med Sovjetunionens ockupationsplaner av Sverige och rapporterade själv svenska kommunister till USA:s ambassad. Han studerade i USA som ung och ville att sonen Joakim skulle göra samma sak. Palmes släktgård i Lettland – där Olof Palme tillbringade sina barnaår – nationaliserades vid Sovjets ockupation av Baltikum år 1940.
eBlick
okt 16, 2020
I slutet av september anordnade Israels Vänner en debatt mellan politiker om antisemitism i Malmö. Alla politikerna hade stött på problemet och var överens om att det främst finns bland grupper inflyttade från Mellanöstern. Samtidigt betonades att det finns antisemitism i alla extrema grupper och även en vardagsantisemitism i samhället.
eBlick
okt 16, 2020
Fler och fler arabländer överger den heliga kon Palestina. Inom loppet av en månad slöt två arabiska gulfstater, Förenade Arabemiraten och Bahrain, normaliseringsavtal med Israel. För Israel är det livsviktigt att accepteras av sina grannar. Men det palestinska ledarskapet fördömer avtalet och känner sig övergivna.
eBlick
okt 09, 2020
I slutet av september arrangerade Israels vänner en konferens mot antisemitism i Malmö. Fredrik Sieradzki från judiska församlingen var inbjuden för att berätta hur han ser på problemet och vad som görs för att vända trenden.
eBlick
okt 01, 2020
Tillsammans med övriga anställda och frilansare på redaktionen ser Inblicks redaktionsledning till att ta fram Inblicks innehåll varje vecka. Här är en presentation av redaktionsledningens medarbetare.
eBlick
sep 24, 2020
Fredsavtalet mellan Israel och de två arabstaterna Förenade Arabemiraten och Bahrein undertecknades i förra veckan i Vita huset i Washington, DC. Strax innan meddelade Bahrein att de som den fjärde arabiska staten erkände Israel, några veckor efter att Förenade Arabemiraten fattat samma beslut.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 07 sep, 2020
Christian Mölk | 26 jun, 2020
Christian Mölk | 17 jun, 2020
Christian Mölk | 20 apr, 2020
Christian Mölk | 13 apr, 2020
Christian Mölk | 03 mar, 2020
Christian Mölk | 27 feb, 2020
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020