Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Börje Claésson: "Ingvar såg varje enskild medarbetare"

Börje Claésson | 01 feb , 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
Borje_Claesson_Ingvar_sag_varje_enskild_individ
Ingvar Kamprad var unik på många sätt och vis. Han var ödmjuk och väldigt enkel som människa. Han var en oerhört duktig och framgångsrik entreprenör. Han hade till exempel någon som kontrollerade att företagsbilarna var städade när vi lämnade ifrån oss dem. Kunde man inte hålla ordning på bilen så kunde man inte hålla ordning på affärer och då var man inte mycket till affärsman, ansåg han.
Jag jobbade på Ikea i drygt fem år, från 1983 till 1988. Jag började som produktchef och blev sedan sortimentchef. Vi var sex personer som styrde Ikeas sortiment över hela världen med ansvar för vad som skulle säljas i USA, i Saudiarabien, i Norge, i Tyskland och så vidare. Det var mitt jobb att se till att det som såldes var Ikeamässigt.
På den tiden hade Ingvar ett oerhört stort inflytande. Varje produkt togs in i sortimentet av ett sortimentsråd. Protokollet därifrån gick direkt till Ingvar som antingen kunde säga nej eller ja till det. Om han sade nej till produkten skrev han ”VETO” med stora bokstäver i tusch över protokollet. Då fick man gå tillbaka till inköparen och förklara att det inte gick att genomföra affären.
Ingvar och jag fann varandra på ett personligt plan ganska snart. Jag har varit hemma hos Ingvar och han har varit hemma hos mig och Britt. Vi träffades och samtalade med varandra. Vi kunde exempelvis som team sitta på golvet och bara snacka om allt möjligt. 
Ingvar var inte en vanlig företagsledare. Han kunde hålla starka tal till personalen om sina visioner och lyfta fram enskilda medarbetare som han nämnde vid namn. Ingvar hade ett otroligt minne.
Det förekom även sortimentsdagar när vi gemensamt gick igenom sortimentet. Då fick jag skriftligt och muntligt beskriva vad jag såg framöver. Det handlade om produkter som inte fanns ännu. Jag berättade om dem, hur många vi skulle sälja och hur mycket pengar vi skulle kunna tjäna på dem. Att sia om framtiden är jättesvårt men Ingvar ställde alltid stora krav på sina medarbetare. Han var målinriktad när det handlade om affärer. Ingvar visste alltid mycket väl vad han ville.
Jag minns hur Ingvar kunde ställa en medarbetare mot väggen och kräva raka svar av denne. Han var inte nöjd om han inte fick mothugg. Ingvar ville ha starka chefer som han kunde föra en dialog med.
Vid något tillfälle kom Ingvar med en kasse som han ställde på mitt bord. Kassen innehöll en lampa som han köpt under en resa i Schweiz och som han blivit förtjust i.
– Varför har inte vi sådana här lampor i vårt sortiment, frågade Ingvar.
Ingvar levde i detta. Sortimentet var oerhört viktigt för honom.
En av de allra viktigaste lärdomarna som jag fick under mina år på Ikea var betydelsen av teamarbete. Ingvar föregick alltid med gott exempel. Sista gången jag träffade honom var för några år sedan när han stod i kön till sin egen korvkiosk för att köpa sig en korv med bröd. 
Aldrig att Ingvar Kamprad skulle tränga sig före i kön. Han ställde sig snällt och väntade på sin tur. När han kom fram så stod han och grävde i sin lilla börs efter en peng att betala korven med. Sådan var han. Enkel och ödmjuk. 
Jag saknar min vän och chef, Ingvar Kamprad.
BÖRJE CLAÈSSON

Börje IKEA
Inblicks ansvarige utgivare Börje Claésson jobbade som produktchef och senare som sortimentchef på Ikea under drygt fem år och lärde på så sätt känna Ingvar Kamprad.  Foto: IKEA
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.