Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Börje Claésson: "Ingvar såg varje enskild medarbetare"

Börje Claésson | 01 feb , 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
Borje_Claesson_Ingvar_sag_varje_enskild_individ
Ingvar Kamprad var unik på många sätt och vis. Han var ödmjuk och väldigt enkel som människa. Han var en oerhört duktig och framgångsrik entreprenör. Han hade till exempel någon som kontrollerade att företagsbilarna var städade när vi lämnade ifrån oss dem. Kunde man inte hålla ordning på bilen så kunde man inte hålla ordning på affärer och då var man inte mycket till affärsman, ansåg han.
Jag jobbade på Ikea i drygt fem år, från 1983 till 1988. Jag började som produktchef och blev sedan sortimentchef. Vi var sex personer som styrde Ikeas sortiment över hela världen med ansvar för vad som skulle säljas i USA, i Saudiarabien, i Norge, i Tyskland och så vidare. Det var mitt jobb att se till att det som såldes var Ikeamässigt.
På den tiden hade Ingvar ett oerhört stort inflytande. Varje produkt togs in i sortimentet av ett sortimentsråd. Protokollet därifrån gick direkt till Ingvar som antingen kunde säga nej eller ja till det. Om han sade nej till produkten skrev han ”VETO” med stora bokstäver i tusch över protokollet. Då fick man gå tillbaka till inköparen och förklara att det inte gick att genomföra affären.
Ingvar och jag fann varandra på ett personligt plan ganska snart. Jag har varit hemma hos Ingvar och han har varit hemma hos mig och Britt. Vi träffades och samtalade med varandra. Vi kunde exempelvis som team sitta på golvet och bara snacka om allt möjligt. 
Ingvar var inte en vanlig företagsledare. Han kunde hålla starka tal till personalen om sina visioner och lyfta fram enskilda medarbetare som han nämnde vid namn. Ingvar hade ett otroligt minne.
Det förekom även sortimentsdagar när vi gemensamt gick igenom sortimentet. Då fick jag skriftligt och muntligt beskriva vad jag såg framöver. Det handlade om produkter som inte fanns ännu. Jag berättade om dem, hur många vi skulle sälja och hur mycket pengar vi skulle kunna tjäna på dem. Att sia om framtiden är jättesvårt men Ingvar ställde alltid stora krav på sina medarbetare. Han var målinriktad när det handlade om affärer. Ingvar visste alltid mycket väl vad han ville.
Jag minns hur Ingvar kunde ställa en medarbetare mot väggen och kräva raka svar av denne. Han var inte nöjd om han inte fick mothugg. Ingvar ville ha starka chefer som han kunde föra en dialog med.
Vid något tillfälle kom Ingvar med en kasse som han ställde på mitt bord. Kassen innehöll en lampa som han köpt under en resa i Schweiz och som han blivit förtjust i.
– Varför har inte vi sådana här lampor i vårt sortiment, frågade Ingvar.
Ingvar levde i detta. Sortimentet var oerhört viktigt för honom.
En av de allra viktigaste lärdomarna som jag fick under mina år på Ikea var betydelsen av teamarbete. Ingvar föregick alltid med gott exempel. Sista gången jag träffade honom var för några år sedan när han stod i kön till sin egen korvkiosk för att köpa sig en korv med bröd. 
Aldrig att Ingvar Kamprad skulle tränga sig före i kön. Han ställde sig snällt och väntade på sin tur. När han kom fram så stod han och grävde i sin lilla börs efter en peng att betala korven med. Sådan var han. Enkel och ödmjuk. 
Jag saknar min vän och chef, Ingvar Kamprad.
BÖRJE CLAÈSSON

Börje IKEA
Inblicks ansvarige utgivare Börje Claésson jobbade som produktchef och senare som sortimentchef på Ikea under drygt fem år och lärde på så sätt känna Ingvar Kamprad.  Foto: IKEA
 
eBlick
Demker_ifragasatter_KDs_mojlighet_att_komma_in_i_Riksdagen
feb 15, 2018
I Svenska Dagbladet (SvD) i helgen ifrågasatte Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd. – Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet, säger SvD:s reporter Annakaisa Suni.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.
eBlick
jan 18, 2018
Den lilla nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen försöker sprida sin hatpropaganda på olika sätt. Under hösten spred rörelsens medlemmar en halv miljon flygblad där man med namn och bild hängde ut fyra så kallade ”parasiter” som man anser styr våra liv. Alla fyra är personer med koppling till den internationella finansmarknaden. Men det finns fler, enligt organisationen. – Även i Sverige, säger Martin Saxlind, redaktör för rörelsens medlemstidning Nordfront.
eBlick
jan 18, 2018
I början av 1980-talet använde Sverige omkring tre procent av BNP för att upprätthålla vårt lands militära försvar. I dag är endast en tredjedel kvar av Sveriges försvarsbudget. I veckan samlades Sveriges försvarspolitiker i Sälen för att diskutera hur vi så snabbt som möjligt kan återfå vårt lands försvarsförmåga. Frågan blir då: Hur hamnade vi egentligen där vi är idag?
eBlick
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.