Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Börje Claésson: "Ingvar såg varje enskild medarbetare"

Börje Claésson | 01 feb , 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
Borje_Claesson_Ingvar_sag_varje_enskild_individ
Ingvar Kamprad var unik på många sätt och vis. Han var ödmjuk och väldigt enkel som människa. Han var en oerhört duktig och framgångsrik entreprenör. Han hade till exempel någon som kontrollerade att företagsbilarna var städade när vi lämnade ifrån oss dem. Kunde man inte hålla ordning på bilen så kunde man inte hålla ordning på affärer och då var man inte mycket till affärsman, ansåg han.
Jag jobbade på Ikea i drygt fem år, från 1983 till 1988. Jag började som produktchef och blev sedan sortimentchef. Vi var sex personer som styrde Ikeas sortiment över hela världen med ansvar för vad som skulle säljas i USA, i Saudiarabien, i Norge, i Tyskland och så vidare. Det var mitt jobb att se till att det som såldes var Ikeamässigt.
På den tiden hade Ingvar ett oerhört stort inflytande. Varje produkt togs in i sortimentet av ett sortimentsråd. Protokollet därifrån gick direkt till Ingvar som antingen kunde säga nej eller ja till det. Om han sade nej till produkten skrev han ”VETO” med stora bokstäver i tusch över protokollet. Då fick man gå tillbaka till inköparen och förklara att det inte gick att genomföra affären.
Ingvar och jag fann varandra på ett personligt plan ganska snart. Jag har varit hemma hos Ingvar och han har varit hemma hos mig och Britt. Vi träffades och samtalade med varandra. Vi kunde exempelvis som team sitta på golvet och bara snacka om allt möjligt. 
Ingvar var inte en vanlig företagsledare. Han kunde hålla starka tal till personalen om sina visioner och lyfta fram enskilda medarbetare som han nämnde vid namn. Ingvar hade ett otroligt minne.
Det förekom även sortimentsdagar när vi gemensamt gick igenom sortimentet. Då fick jag skriftligt och muntligt beskriva vad jag såg framöver. Det handlade om produkter som inte fanns ännu. Jag berättade om dem, hur många vi skulle sälja och hur mycket pengar vi skulle kunna tjäna på dem. Att sia om framtiden är jättesvårt men Ingvar ställde alltid stora krav på sina medarbetare. Han var målinriktad när det handlade om affärer. Ingvar visste alltid mycket väl vad han ville.
Jag minns hur Ingvar kunde ställa en medarbetare mot väggen och kräva raka svar av denne. Han var inte nöjd om han inte fick mothugg. Ingvar ville ha starka chefer som han kunde föra en dialog med.
Vid något tillfälle kom Ingvar med en kasse som han ställde på mitt bord. Kassen innehöll en lampa som han köpt under en resa i Schweiz och som han blivit förtjust i.
– Varför har inte vi sådana här lampor i vårt sortiment, frågade Ingvar.
Ingvar levde i detta. Sortimentet var oerhört viktigt för honom.
En av de allra viktigaste lärdomarna som jag fick under mina år på Ikea var betydelsen av teamarbete. Ingvar föregick alltid med gott exempel. Sista gången jag träffade honom var för några år sedan när han stod i kön till sin egen korvkiosk för att köpa sig en korv med bröd. 
Aldrig att Ingvar Kamprad skulle tränga sig före i kön. Han ställde sig snällt och väntade på sin tur. När han kom fram så stod han och grävde i sin lilla börs efter en peng att betala korven med. Sådan var han. Enkel och ödmjuk. 
Jag saknar min vän och chef, Ingvar Kamprad.
BÖRJE CLAÈSSON

Börje IKEA
Inblicks ansvarige utgivare Börje Claésson jobbade som produktchef och senare som sortimentchef på Ikea under drygt fem år och lärde på så sätt känna Ingvar Kamprad.  Foto: IKEA
 
eBlick
40 000_Nato-soldater_ska_ova_i_Norge
aug 09, 2018
Nu i höst genomför Nato sin största militärövning i Norge sedan kalla krigets slut. Övningen Trident Juncture 2018 blir, med sina drygt 40 000 soldater och över 30 deltagande nationer, den största Nato-övningen i Norge på flera decennier. Norge erbjöd sig att vara värdnation för övningen år 2014. Både Finland, Sverige och Danmark deltar.
eBlick
aug 09, 2018
Centerpartiet (C) är det gröna partiet med rötterna i lantbruket och landsbygdens befolkning, därav det tidigare namnet Bondeförbundet och den gröna fyrklövern som symbol. Under den process på 1950-talet när partiet bytte namn ställde sig ett ombud vid en riksstämma frågan hur många som skulle rösta på dem om man hette Fiskeripartiet. Nja, det skulle nog inte bli så värst många.
eBlick
aug 09, 2018
Den första augusti blev det förbjudet att bära burka och niqab i Danmark. Därmed ansluter Danmark till den grupp på tio europeiska länder som helt eller delvis inskränker människors rätt att täcka sitt ansikte på offentlig plats.
eBlick
aug 02, 2018
En ny långtidsstudie visar att antalet antisemitiska inlägg har ökat lavinartat på sociala medier i Tyskland de senaste tio åren, och är nu uppe i 30 procent.
eBlick
aug 02, 2018
Författaren och KD-politikern Lennart Sacrédeus kom nyligen ut med boken "Krisdemokratin i Europa". – Boken vill med breda penseldrag försöka skildra den kristdemokratiska rörelsens ställning, ideologi och utbredning i 2010-talets Europa, berättade Sacrédus för Inblick under Almedalsveckan i Visby.
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.