Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Börje Claésson: "Ingvar såg varje enskild medarbetare"

Börje Claésson | 01 feb , 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
Borje_Claesson_Ingvar_sag_varje_enskild_individ
Ingvar Kamprad var unik på många sätt och vis. Han var ödmjuk och väldigt enkel som människa. Han var en oerhört duktig och framgångsrik entreprenör. Han hade till exempel någon som kontrollerade att företagsbilarna var städade när vi lämnade ifrån oss dem. Kunde man inte hålla ordning på bilen så kunde man inte hålla ordning på affärer och då var man inte mycket till affärsman, ansåg han.
Jag jobbade på Ikea i drygt fem år, från 1983 till 1988. Jag började som produktchef och blev sedan sortimentchef. Vi var sex personer som styrde Ikeas sortiment över hela världen med ansvar för vad som skulle säljas i USA, i Saudiarabien, i Norge, i Tyskland och så vidare. Det var mitt jobb att se till att det som såldes var Ikeamässigt.
På den tiden hade Ingvar ett oerhört stort inflytande. Varje produkt togs in i sortimentet av ett sortimentsråd. Protokollet därifrån gick direkt till Ingvar som antingen kunde säga nej eller ja till det. Om han sade nej till produkten skrev han ”VETO” med stora bokstäver i tusch över protokollet. Då fick man gå tillbaka till inköparen och förklara att det inte gick att genomföra affären.
Ingvar och jag fann varandra på ett personligt plan ganska snart. Jag har varit hemma hos Ingvar och han har varit hemma hos mig och Britt. Vi träffades och samtalade med varandra. Vi kunde exempelvis som team sitta på golvet och bara snacka om allt möjligt. 
Ingvar var inte en vanlig företagsledare. Han kunde hålla starka tal till personalen om sina visioner och lyfta fram enskilda medarbetare som han nämnde vid namn. Ingvar hade ett otroligt minne.
Det förekom även sortimentsdagar när vi gemensamt gick igenom sortimentet. Då fick jag skriftligt och muntligt beskriva vad jag såg framöver. Det handlade om produkter som inte fanns ännu. Jag berättade om dem, hur många vi skulle sälja och hur mycket pengar vi skulle kunna tjäna på dem. Att sia om framtiden är jättesvårt men Ingvar ställde alltid stora krav på sina medarbetare. Han var målinriktad när det handlade om affärer. Ingvar visste alltid mycket väl vad han ville.
Jag minns hur Ingvar kunde ställa en medarbetare mot väggen och kräva raka svar av denne. Han var inte nöjd om han inte fick mothugg. Ingvar ville ha starka chefer som han kunde föra en dialog med.
Vid något tillfälle kom Ingvar med en kasse som han ställde på mitt bord. Kassen innehöll en lampa som han köpt under en resa i Schweiz och som han blivit förtjust i.
– Varför har inte vi sådana här lampor i vårt sortiment, frågade Ingvar.
Ingvar levde i detta. Sortimentet var oerhört viktigt för honom.
En av de allra viktigaste lärdomarna som jag fick under mina år på Ikea var betydelsen av teamarbete. Ingvar föregick alltid med gott exempel. Sista gången jag träffade honom var för några år sedan när han stod i kön till sin egen korvkiosk för att köpa sig en korv med bröd. 
Aldrig att Ingvar Kamprad skulle tränga sig före i kön. Han ställde sig snällt och väntade på sin tur. När han kom fram så stod han och grävde i sin lilla börs efter en peng att betala korven med. Sådan var han. Enkel och ödmjuk. 
Jag saknar min vän och chef, Ingvar Kamprad.
BÖRJE CLAÈSSON

Börje IKEA
Inblicks ansvarige utgivare Börje Claésson jobbade som produktchef och senare som sortimentchef på Ikea under drygt fem år och lärde på så sätt känna Ingvar Kamprad.  Foto: IKEA
 
eBlick
Hade_Israel_funnits_hade_inte_sa_manga_mordats
nov 08, 2018
De sista överlevande från Förintelsen är omkring nittio år gamla och kan som förstahandsvittnen fortfarande berätta om vad som skedde i Hitlers dödsläger. Inblick besökte den aktuella utställningen ”Witnesses” tillsammans med Franziska Levy, 90, som inte fanns med när 97svenska vittnen från Förintelsen nu berättar sin historia.
eBlick
nov 08, 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
eBlick
nov 08, 2018
Stefan Samuelsson tillhör de cirka 500 000 svenskar som lever med diabetes. I Stefans fall handlar det om diabetes typ 1, som han måste behandla med insulin varje dag. Med hjälp av en strikt disciplin lyckas han ändå hålla sjukdomen i schack. – Jag måste alltid ha sjukdomen i åtanke och alltid bära med mig druvsocker om blodsockret skulle sjunka, berättar Stefan Samuelsson för Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Just nu håller flygvapenchefen Mats Helgesson på att utreda om ny teknik kan öka sannolikheten att hitta kvarlevorna efter de fyra besättningsmän som fortfarande saknas efter att Sovjetunionen sköt ned den svenska DC-3:an i juni 1952. Försvinnandet var länge omgivet av omfattande desinformation från Sovjetunionen och likgiltighet från svenska myndigheter.
eBlick
nov 01, 2018
En maktkamp utkämpas i Norge. Den borgerliga regeringen Solberg står och faller med stödet från mittenpartiet Kristelig Folkeparti, vars partiledare Knut Arild Hareide nu vill byta politisk sida och bilda regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, vilket satt hans parti i gungning. Vad som sker med partiet avgörs på ett extra landsmöte 2 november. – KrF är ett kristet parti på högersidan i norsk politik, säger nestorn Gunnar Prestegård till Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
eBlick
okt 25, 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
eBlick
okt 25, 2018
Utrikesutskottet debatterade under veckan svensk utrikespolitik och dess värdegrund. Mellanösternpolitiken kom att stå i starkt fokus. Lars Adaktusson, (KD) gjorde sitt jungfrutal likaså Alexander Christiansson (SD) som båda valde att lyfta fram de förföljda kristnas situation i världen.
eBlick
okt 25, 2018
Antalet representanter från UD som reste till New York tillsammans med Margot Wallström var fler än departementssekreterare Hannes Raaf tidigare redovisat för Inblick. Efter en JO-anmälan om sen handläggning har Inblick fått ut passagerarlista, liksom faktura, för statsflyget. De från regeringskansliet som reste reguljärt har UD fortfarande inte redovisat namn och kostnader för.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.