Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gud bar Karin genom sorgerna

Angelica Victorin | 01 feb , 2018
Inom loppet av bara några år förändrades livet drastiskt. Karins mamma dog i cancer, hennes pappa dog av en hjärtinfarkt, mormor och farmor dog och en av hennes bröders söner dog. Mitt under den smärta och det kaos som hon och barnen upplevde, talade Gud rakt in i hennes livssituation. – Jag vet hur det känns att ramla till botten och slå sig hårt. Jag vet också att det finns en väg ut och upp. Gud hjälper oss igenom. Han har hjälpt mig igenom sorgen.
Gud_bar_Karin_genom_sorgerna
Samtalsterapeuten och författaren Karin Wennerlöf växte upp i Göteborg. Hon blev inte särskilt sedd av sina föräldrar som barn och kände sig övergiven. Karin älskade sin mormor och var mycket hos henne. Hon gav trygghet och kärlek. 
Som tonåring hade Karins mamma blivit frälst och döpt i Smyrnakyrkan. Ingen annan i familjen var troende och ingen gick i kyrkan. Karin har alltid haft en tro, berättar hon. Vid nio års ålder såg hon Jesusfilmen på tv. 
– Jag älskade verkligen varje avsnitt. När jag var ute och lekte höll jag stenkoll på klockan för att inte missa filmen. Vi var en stor familj, men ingen annan var intresserad, så jag satt för mig själv. Det var en magisk stund. 
I sitt hjärta visste Karin att det handlade om Gud själv. Hon kommer ihåg hur Jesus berörde henne och att hon grät av tacksamhet. 
– Barnatron var enkel och självklar. Sedan dess har jag alltid hört Guds röst.  Men under större delen av mitt vuxna liv har jag inte varit aktiv i en kyrka. 

Kallad att bli samtalsterapeut

Karin blev frisör, gifte sig och fick två barn. Hennes tro var något privat. Tillsammans med barnen gick hon dock på EFS-kyrkans aktiviteter, åkte på kristet sportlovsläger och dottern sjöng i kören. 
– Jag hade hela tiden känslan av att det är något annat jag är här för att göra. Jag kunde inte ens i min vildaste fantasi tro att det var samtalsterapeut jag skulle bli. Det var Gud som en dag talade till mig om att jag skulle gå på en föreläsning om terapi och psykologi. Det var ett informationsblad som hängde på biblioteket och han sade att dit ska du gå! 
Det skulle vara på en lördag. Karin som alltid hade fullbokat på salongen, särskilt på lördagarna, tänkte att hon måste jobba. Det märkliga var att inte en enda kund ringde och ville ha tid denna lördag. Det har aldrig hänt varken före eller efter det, säger Karin. 
– Då förstod jag att det var viktigt. Föreläsningen blev en revolutionerande stund. Kallelsen uppenbarade sig enormt starkt och lades i mitt hjärta. Jag var både chockad och lycklig när jag gick därifrån. Jag tänkte: hur ska det gå till? Men Gud har lotsat mig. 
Det var ett stort steg att flytta till Umeå. Karin fick börja med Komvux och tog examen som socionom 2007. Därefter har hon läst två år till samtalsterapeut. 
– Jag älskar verkligen mitt arbete. Varje dag är jag lika glad och tacksam för att få gå dit. Det är fantastiskt att få hjälpa människor att må bättre.
Karin är övertygad om att en anledning till att hon kan hjälpa människor idag, är att hon gått igenom många svårigheter själv. 
– Jag vet hur det känns att ramla till botten och slå sig hårt. Jag vet också att det finns en väg ut och upp. Gud hjälper oss igenom. Han har hjälpt mig genom sorg, peppat mig att gå emot skam och rädslor. Han har upprättat mig på många områden som varit sårade. Problem uppstår alltid i livet. Jag har blivit fri genom att bearbeta och har själv gått i samtalsterapi.
 

Gud talade mitt i sorgen

Inom loppet av bara några år förändrades livet drastiskt. Karins mamma dog i cancer, hennes pappa dog av en hjärtinfarkt, barnens pappa dog, mormor och farmor dog och en av hennes bröders söner dog.
– Jag hade upplevt smärta förr men kunde aldrig tro att det fanns en sådan enorm smärta. Jag var fullständigt förkrossad, stel av skräck och sorg. Jag ropade och grät dagligen till Jesus om hjälp. Jag var så desperat att jag gick på alla möjliga gudstjänster för att få höra Guds ord, men hittade ingen församling. Jag gick själv för jag hade ingen vän som var troende. 
Trots det som hände har hon aldrig tappat sin tro. För Karin har det alltid varit självklart att Gud finns. 
– Men jag har i ärlighetens namn ”höttat” många gånger med näven mot honom i den smärta och det kaos som jag och barnen upplevde. Jag satte upp en lapp på insidan av min ytterdörr för att påminna mig mitt i all sorg: ”Guds vilja är alltid god”. Den hänger där än.
En dag fick Karin en maning att hon skulle åka på en New Wine konferens till Örnsköldsvik. 
– Där kom det fram en kvinna till mig som hade fått ett budskap, en profetisk hälsning att jag skulle läsa om profeten Elia. Budskapet tog mitt hjärta för det talade rakt in i min livssituation. Jag hade aldrig tidigare varit i en frikyrka. När lovsången började var det helt underbart, jag ställde mig upp och prisade Herren med uppsträckta armar.
Karins minns hon tänkte det var konstigt att det kändes så rätt och bekvämt trots att hon aldrig gjort något liknande förut. 
– Jag hade fortfarande stark smärta av sorg i mitt bröst, men när jag gick och satte mig i bilen kände jag mig annorlunda. Jag hade ännu ingen glädje och kände inget lugn, men något hade hänt på insidan. 

Kärleken helar inre sår

Strax efteråt träffade Karin annan kvinna. Hon hade otroligt vackra och strålande ögon, minns hon. Karin tänkte att hon måste ta reda på vad det var med henne, för det fanns en sådan enorm värme i ögonen. 
– Vi samtalade kort och hon berättade att hon skulle vara med som hjälpledare i en Alphakurs som startade veckan därpå. Det sa ”ja” i mitt hjärta och kort tid därefter, besökte jag pingstkyrkan i Umeå. Redan i foajén upplevde jag en enormt behaglig känsla, det kändes som att jag äntligen kommit rätt. Jag kunde upplevde gemenskapen, omtänksamheten, glädjen och kärleken. 
Äntligen tillhörde Karin ett sammanhang och fick dela sin tro. Hon kunde aldrig ha anat att det skulle vara i en pingstkyrka, där hon tidigare vägrat sätta sin fot. Efter Alphakursen och pingstkyrkan i Umeå, kände hon att hon ännu mer aktivt ville följa Jesus, jobba för honom.
– För mig har det verkligen varit som en snöboll som sattes i rullning och jag har fått vara med om många bönesvar. Ett av dem är bland annat min fästman, Tommy Lilja. Min tro betyder allt för mig. Jag hade inte klarat mig en dag utan Gud. Gud har också hjälpt mig att hitta rätt människor i min väg när jag behövt det. Jag kan bära andra för att jag själv är buren. 
Att bemöta människor handlar om att se dem. Att bli sedd är en kärlekshandling, menar hon. Genom sin bok ”När själen inte mår bra – en bok om hur du kan må så mycket bättre”, som kom ut förra året på Semnos förlag, vill Karin Wennerlöf förmedla hopp, förtröstan och medvetenhet. 
– Människor och situationer skapar sår i vårt inre, i vår själ. Dessa sår kan vara skuld, skam, separationsångest, rädsla, stress och press. De förstör både för oss själva och i våra relationer. Det är viktigt att bearbeta sår så att det inte styr oss. Kärleken botar, säger Karin. 
ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
Donald_Trump_(29496131773) (1)
aug 07, 2020
Trumps tweet ”när plundringen börjar, börjar skjutningen” blockerades nyligen av Twitter och fick en varningstext: ”Denna Tweet överträder Twitters regler om att glorifiera våld”. Twitter har tidigare släppt igenom Irans Ayatollah Khameinis uppmaningar om att eliminera Israel.
eBlick
aug 07, 2020
Samtliga EU-ledare, inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven, utropade sig till segrare efter det maratonlånga toppmötet om EU:s långtidsbudget och ett återhämtningspaket för EU efter coronautbrottet. Men på hemmaplan möts Löfven av alltfler röster som vill lämna EU. – Nu ska vi som inte är med i eurozonen vara med och betala för haveriet. Totalt underkänt, säger Jeff Ahl, styrelseledamot i Alternativ för Sverige, till Inblick.
eBlick
aug 07, 2020
Förra veckan sändes Jesusfestivalen 2020 digitalt från Älmhult. Koncernchefen för Kanal 10, Börje Claesson, är nöjd med satsningen. – Jag tackar Gud för att vi gjorde det här och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra, säger en glad Börje Claesson till Inblick.
eBlick
jul 16, 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist hoppade av förhandlingarna och vill inte finansiera Försvarsberedningens förslag, trots att han endast har Miljöpartiet bakom sitt förslag. – Det finns ändå goda möjligheter att riksdagen genomför och finansierar Försvarsberedningens förslag, säger Mikael Oscarsson (KD).
eBlick
jul 16, 2020
Mångsysslaren Peo Thyrén har dragit igång en skivbolagsverksamhet som kommer att fokusera på att ge ut instrumental musik. Först ut i raden är gitarristen Erik Mjörnell som framför akustiska och avskalade versioner av några omtyckta psalmer.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.