Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD:s valresultat ligger högre än opinionsmätningarna

Ruben Agnarsson | 08 feb , 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Partiets_valresultat_ligger_hogre_an_opinionsmatningarna
Kristdemokraterna (Kd) hade endast 2,9 procent i Sifos väljarbarometer för januari. Men partiet kan trösta sig med att man ofta får betydligt högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Inför rekordvalet år 1998 då Kd fick hela 11,8 procent i riksdagsvalet hade partiet exempelvis endast 4,2 procent i den Sifo-mätning som publicerades i januari 1998. Ett år innan valet – i september 1997 – hade partiet endast 3,7 procent. En tredubbling på ett år, alltså.
Samma trend – om än inte alls lika tydlig – har infunnit sig de senaste tre riksdagsvalen. Partiet hade 3,3 procent i Sifo-mätningen i januari 2014 (och fick 4,6 procent i riksdagsvalet), 4,0 procent i Sifo-mätningen i januari 2010 (då man fick 5,6 procent i riksdagsvalet) och 4,8 procent i januari 2006 (då man fick 6,6 procent i riksdagsvalet).

Osynlig partiledare

Ebba Busch Thor, partiledare för Kd, syns allt mindre i traditionella medier i Sifos mätning över november och december. Sedan i somras har hon åkt ned från en mittenplacering till en sistaplats i jämförelse med de andra partiledarna, enligt Mediemätaren som Sifo gjort på uppdrag av Ekot Sveriges Radio.
Även på Twitter omnämns hon minst. På Facebook delar hon sistaplatsen med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Undantaget i sociala medier är Instagram, där Kd-ledaren ligger på en tredjeplats.
Även när det gäller partiernas synlighet blåser det motvind för Kd. Partiet är minst synligt av alla riksdagspartier i sociala medier, och ligger näst sist i de traditionella medierna, dessutom med en dalande trend.

Finns det ett samband mellan svaga opinionssiffror och svag medieexponering?
– Jo, generellt gäller det sambandet. Ett litet parti måste synas i medier. Det har Kd inte gjort. Oavsett hur man mäter så kommer Kd rätt långt ned, betonar Toivo Sjörén på Sifo.
– De har ju en ganska svag profil överhuvudtaget i väljarnas ögon. Det finns inga tydliga frågor som man uppfattar utan har en utslätad profil.

Hur kommenterar du då att partiet ofta får mer röster i valet än opinionsmätningarna visar?
– Partierna blir totalt sett mer exponerade i valrörelsen. Alla partier som sitter med i riksdagen får ju vara med i partiledardebatter i TV, så man får automatiskt mer stöd. Det förenklar för partier som sitter i riksdagen.
– Sedan kommer partierna ut och möter väljarna på ett annat sätt. Dessutom vet vi att det finns en del som stödröstar, främst inom moderaterna.

I januari 1998, nio månader före rekordvalet då partiet fick 11,8 procent, nådde Kd bara 4,2 procent i Sifo-mätningen. Hur förklarar du det?
– Då fick Alf Svensson ett genomslag i opinionen. Han hade ett budskap som bar. Det är en sådan här tydlig effekt. Även Junilistan i EU-valet 2004 och Westerbergeffekten i mitten på 1980-talet visade på samma sak; det går att ändra på en opinion och det finns rörelser inom väljarkåren.
– Men att inte synas och att ha en svag profil försvårar i varje fall.

Journalistkåren påverkar

Under valrörelsen 2014 fick Göran Hägglund minst exponering av riksdagens partiledare, enligt undersökningen ”När makten står på spel – journalistik i valrörelser” från Institutet för mediestudier (september 2017).
Enligt samma undersökning ansåg hälften av väljarna att journalister låter sina personliga partisympatier påverka rapporteringen. Politikerna instämmer i ännu högre grad i detta – nästan sex av tio håller med. Men bara tolv procent av journalisterna har samma kritiska syn på journalistkåren. 
Det största partiet bland svenska journalister år 2015 var Miljöpartiet. Hela 41 procent svarade att Miljöpartiet var det bästa partiet, enligt en undersökning från JMG, Göteborgs universitet. 
Två partier var klart överrepresenterade, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, hos journalistkåren. 


Adaktusson röstmagnet

Inför riksdagsvalet toppas flertalet listor av partiledaren Ebba Busch Thor. Lars Adaktusson toppar riksdagslistan i tre distrikt inför riksdagsvalet: Västmanlands riksdagslista, liksom vallistorna i Dalarna och i Norrbotten.
Han finns dessutom placerad högt upp som röstmagnet på flera andra valsedlar, bland annat i Stockholms län och Stockholms stad, liksom i Jönköping.
När Lars Adaktusson stod som förstanamn och Ebba Busch Thor som andranamn i EU-valet år 2014 ökade partiet sitt valresultat för första gången på 16 år.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.