Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD:s valresultat ligger högre än opinionsmätningarna

Ruben Agnarsson | 08 feb , 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Partiets_valresultat_ligger_hogre_an_opinionsmatningarna
Kristdemokraterna (Kd) hade endast 2,9 procent i Sifos väljarbarometer för januari. Men partiet kan trösta sig med att man ofta får betydligt högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Inför rekordvalet år 1998 då Kd fick hela 11,8 procent i riksdagsvalet hade partiet exempelvis endast 4,2 procent i den Sifo-mätning som publicerades i januari 1998. Ett år innan valet – i september 1997 – hade partiet endast 3,7 procent. En tredubbling på ett år, alltså.
Samma trend – om än inte alls lika tydlig – har infunnit sig de senaste tre riksdagsvalen. Partiet hade 3,3 procent i Sifo-mätningen i januari 2014 (och fick 4,6 procent i riksdagsvalet), 4,0 procent i Sifo-mätningen i januari 2010 (då man fick 5,6 procent i riksdagsvalet) och 4,8 procent i januari 2006 (då man fick 6,6 procent i riksdagsvalet).

Osynlig partiledare

Ebba Busch Thor, partiledare för Kd, syns allt mindre i traditionella medier i Sifos mätning över november och december. Sedan i somras har hon åkt ned från en mittenplacering till en sistaplats i jämförelse med de andra partiledarna, enligt Mediemätaren som Sifo gjort på uppdrag av Ekot Sveriges Radio.
Även på Twitter omnämns hon minst. På Facebook delar hon sistaplatsen med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Undantaget i sociala medier är Instagram, där Kd-ledaren ligger på en tredjeplats.
Även när det gäller partiernas synlighet blåser det motvind för Kd. Partiet är minst synligt av alla riksdagspartier i sociala medier, och ligger näst sist i de traditionella medierna, dessutom med en dalande trend.

Finns det ett samband mellan svaga opinionssiffror och svag medieexponering?
– Jo, generellt gäller det sambandet. Ett litet parti måste synas i medier. Det har Kd inte gjort. Oavsett hur man mäter så kommer Kd rätt långt ned, betonar Toivo Sjörén på Sifo.
– De har ju en ganska svag profil överhuvudtaget i väljarnas ögon. Det finns inga tydliga frågor som man uppfattar utan har en utslätad profil.

Hur kommenterar du då att partiet ofta får mer röster i valet än opinionsmätningarna visar?
– Partierna blir totalt sett mer exponerade i valrörelsen. Alla partier som sitter med i riksdagen får ju vara med i partiledardebatter i TV, så man får automatiskt mer stöd. Det förenklar för partier som sitter i riksdagen.
– Sedan kommer partierna ut och möter väljarna på ett annat sätt. Dessutom vet vi att det finns en del som stödröstar, främst inom moderaterna.

I januari 1998, nio månader före rekordvalet då partiet fick 11,8 procent, nådde Kd bara 4,2 procent i Sifo-mätningen. Hur förklarar du det?
– Då fick Alf Svensson ett genomslag i opinionen. Han hade ett budskap som bar. Det är en sådan här tydlig effekt. Även Junilistan i EU-valet 2004 och Westerbergeffekten i mitten på 1980-talet visade på samma sak; det går att ändra på en opinion och det finns rörelser inom väljarkåren.
– Men att inte synas och att ha en svag profil försvårar i varje fall.

Journalistkåren påverkar

Under valrörelsen 2014 fick Göran Hägglund minst exponering av riksdagens partiledare, enligt undersökningen ”När makten står på spel – journalistik i valrörelser” från Institutet för mediestudier (september 2017).
Enligt samma undersökning ansåg hälften av väljarna att journalister låter sina personliga partisympatier påverka rapporteringen. Politikerna instämmer i ännu högre grad i detta – nästan sex av tio håller med. Men bara tolv procent av journalisterna har samma kritiska syn på journalistkåren. 
Det största partiet bland svenska journalister år 2015 var Miljöpartiet. Hela 41 procent svarade att Miljöpartiet var det bästa partiet, enligt en undersökning från JMG, Göteborgs universitet. 
Två partier var klart överrepresenterade, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, hos journalistkåren. 


Adaktusson röstmagnet

Inför riksdagsvalet toppas flertalet listor av partiledaren Ebba Busch Thor. Lars Adaktusson toppar riksdagslistan i tre distrikt inför riksdagsvalet: Västmanlands riksdagslista, liksom vallistorna i Dalarna och i Norrbotten.
Han finns dessutom placerad högt upp som röstmagnet på flera andra valsedlar, bland annat i Stockholms län och Stockholms stad, liksom i Jönköping.
När Lars Adaktusson stod som förstanamn och Ebba Busch Thor som andranamn i EU-valet år 2014 ökade partiet sitt valresultat för första gången på 16 år.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Demker_ifragasatter_KDs_mojlighet_att_komma_in_i_Riksdagen
feb 15, 2018
I Svenska Dagbladet (SvD) i helgen ifrågasatte Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd. – Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet, säger SvD:s reporter Annakaisa Suni.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.
eBlick
jan 18, 2018
Den lilla nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen försöker sprida sin hatpropaganda på olika sätt. Under hösten spred rörelsens medlemmar en halv miljon flygblad där man med namn och bild hängde ut fyra så kallade ”parasiter” som man anser styr våra liv. Alla fyra är personer med koppling till den internationella finansmarknaden. Men det finns fler, enligt organisationen. – Även i Sverige, säger Martin Saxlind, redaktör för rörelsens medlemstidning Nordfront.
eBlick
jan 18, 2018
I början av 1980-talet använde Sverige omkring tre procent av BNP för att upprätthålla vårt lands militära försvar. I dag är endast en tredjedel kvar av Sveriges försvarsbudget. I veckan samlades Sveriges försvarspolitiker i Sälen för att diskutera hur vi så snabbt som möjligt kan återfå vårt lands försvarsförmåga. Frågan blir då: Hur hamnade vi egentligen där vi är idag?
eBlick
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.