Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD:s valresultat ligger högre än opinionsmätningarna

Ruben Agnarsson | 08 feb , 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Partiets_valresultat_ligger_hogre_an_opinionsmatningarna
Kristdemokraterna (Kd) hade endast 2,9 procent i Sifos väljarbarometer för januari. Men partiet kan trösta sig med att man ofta får betydligt högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Inför rekordvalet år 1998 då Kd fick hela 11,8 procent i riksdagsvalet hade partiet exempelvis endast 4,2 procent i den Sifo-mätning som publicerades i januari 1998. Ett år innan valet – i september 1997 – hade partiet endast 3,7 procent. En tredubbling på ett år, alltså.
Samma trend – om än inte alls lika tydlig – har infunnit sig de senaste tre riksdagsvalen. Partiet hade 3,3 procent i Sifo-mätningen i januari 2014 (och fick 4,6 procent i riksdagsvalet), 4,0 procent i Sifo-mätningen i januari 2010 (då man fick 5,6 procent i riksdagsvalet) och 4,8 procent i januari 2006 (då man fick 6,6 procent i riksdagsvalet).

Osynlig partiledare

Ebba Busch Thor, partiledare för Kd, syns allt mindre i traditionella medier i Sifos mätning över november och december. Sedan i somras har hon åkt ned från en mittenplacering till en sistaplats i jämförelse med de andra partiledarna, enligt Mediemätaren som Sifo gjort på uppdrag av Ekot Sveriges Radio.
Även på Twitter omnämns hon minst. På Facebook delar hon sistaplatsen med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Undantaget i sociala medier är Instagram, där Kd-ledaren ligger på en tredjeplats.
Även när det gäller partiernas synlighet blåser det motvind för Kd. Partiet är minst synligt av alla riksdagspartier i sociala medier, och ligger näst sist i de traditionella medierna, dessutom med en dalande trend.

Finns det ett samband mellan svaga opinionssiffror och svag medieexponering?
– Jo, generellt gäller det sambandet. Ett litet parti måste synas i medier. Det har Kd inte gjort. Oavsett hur man mäter så kommer Kd rätt långt ned, betonar Toivo Sjörén på Sifo.
– De har ju en ganska svag profil överhuvudtaget i väljarnas ögon. Det finns inga tydliga frågor som man uppfattar utan har en utslätad profil.

Hur kommenterar du då att partiet ofta får mer röster i valet än opinionsmätningarna visar?
– Partierna blir totalt sett mer exponerade i valrörelsen. Alla partier som sitter med i riksdagen får ju vara med i partiledardebatter i TV, så man får automatiskt mer stöd. Det förenklar för partier som sitter i riksdagen.
– Sedan kommer partierna ut och möter väljarna på ett annat sätt. Dessutom vet vi att det finns en del som stödröstar, främst inom moderaterna.

I januari 1998, nio månader före rekordvalet då partiet fick 11,8 procent, nådde Kd bara 4,2 procent i Sifo-mätningen. Hur förklarar du det?
– Då fick Alf Svensson ett genomslag i opinionen. Han hade ett budskap som bar. Det är en sådan här tydlig effekt. Även Junilistan i EU-valet 2004 och Westerbergeffekten i mitten på 1980-talet visade på samma sak; det går att ändra på en opinion och det finns rörelser inom väljarkåren.
– Men att inte synas och att ha en svag profil försvårar i varje fall.

Journalistkåren påverkar

Under valrörelsen 2014 fick Göran Hägglund minst exponering av riksdagens partiledare, enligt undersökningen ”När makten står på spel – journalistik i valrörelser” från Institutet för mediestudier (september 2017).
Enligt samma undersökning ansåg hälften av väljarna att journalister låter sina personliga partisympatier påverka rapporteringen. Politikerna instämmer i ännu högre grad i detta – nästan sex av tio håller med. Men bara tolv procent av journalisterna har samma kritiska syn på journalistkåren. 
Det största partiet bland svenska journalister år 2015 var Miljöpartiet. Hela 41 procent svarade att Miljöpartiet var det bästa partiet, enligt en undersökning från JMG, Göteborgs universitet. 
Två partier var klart överrepresenterade, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, hos journalistkåren. 


Adaktusson röstmagnet

Inför riksdagsvalet toppas flertalet listor av partiledaren Ebba Busch Thor. Lars Adaktusson toppar riksdagslistan i tre distrikt inför riksdagsvalet: Västmanlands riksdagslista, liksom vallistorna i Dalarna och i Norrbotten.
Han finns dessutom placerad högt upp som röstmagnet på flera andra valsedlar, bland annat i Stockholms län och Stockholms stad, liksom i Jönköping.
När Lars Adaktusson stod som förstanamn och Ebba Busch Thor som andranamn i EU-valet år 2014 ökade partiet sitt valresultat för första gången på 16 år.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
40 000_Nato-soldater_ska_ova_i_Norge
aug 09, 2018
Nu i höst genomför Nato sin största militärövning i Norge sedan kalla krigets slut. Övningen Trident Juncture 2018 blir, med sina drygt 40 000 soldater och över 30 deltagande nationer, den största Nato-övningen i Norge på flera decennier. Norge erbjöd sig att vara värdnation för övningen år 2014. Både Finland, Sverige och Danmark deltar.
eBlick
aug 09, 2018
Centerpartiet (C) är det gröna partiet med rötterna i lantbruket och landsbygdens befolkning, därav det tidigare namnet Bondeförbundet och den gröna fyrklövern som symbol. Under den process på 1950-talet när partiet bytte namn ställde sig ett ombud vid en riksstämma frågan hur många som skulle rösta på dem om man hette Fiskeripartiet. Nja, det skulle nog inte bli så värst många.
eBlick
aug 09, 2018
Den första augusti blev det förbjudet att bära burka och niqab i Danmark. Därmed ansluter Danmark till den grupp på tio europeiska länder som helt eller delvis inskränker människors rätt att täcka sitt ansikte på offentlig plats.
eBlick
aug 02, 2018
En ny långtidsstudie visar att antalet antisemitiska inlägg har ökat lavinartat på sociala medier i Tyskland de senaste tio åren, och är nu uppe i 30 procent.
eBlick
aug 02, 2018
Författaren och KD-politikern Lennart Sacrédeus kom nyligen ut med boken "Krisdemokratin i Europa". – Boken vill med breda penseldrag försöka skildra den kristdemokratiska rörelsens ställning, ideologi och utbredning i 2010-talets Europa, berättade Sacrédus för Inblick under Almedalsveckan i Visby.
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.