Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

KD:s valresultat ligger högre än opinionsmätningarna

Ruben Agnarsson | 08 feb , 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Partiets_valresultat_ligger_hogre_an_opinionsmatningarna
Kristdemokraterna (Kd) hade endast 2,9 procent i Sifos väljarbarometer för januari. Men partiet kan trösta sig med att man ofta får betydligt högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
Inför rekordvalet år 1998 då Kd fick hela 11,8 procent i riksdagsvalet hade partiet exempelvis endast 4,2 procent i den Sifo-mätning som publicerades i januari 1998. Ett år innan valet – i september 1997 – hade partiet endast 3,7 procent. En tredubbling på ett år, alltså.
Samma trend – om än inte alls lika tydlig – har infunnit sig de senaste tre riksdagsvalen. Partiet hade 3,3 procent i Sifo-mätningen i januari 2014 (och fick 4,6 procent i riksdagsvalet), 4,0 procent i Sifo-mätningen i januari 2010 (då man fick 5,6 procent i riksdagsvalet) och 4,8 procent i januari 2006 (då man fick 6,6 procent i riksdagsvalet).

Osynlig partiledare

Ebba Busch Thor, partiledare för Kd, syns allt mindre i traditionella medier i Sifos mätning över november och december. Sedan i somras har hon åkt ned från en mittenplacering till en sistaplats i jämförelse med de andra partiledarna, enligt Mediemätaren som Sifo gjort på uppdrag av Ekot Sveriges Radio.
Även på Twitter omnämns hon minst. På Facebook delar hon sistaplatsen med Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Undantaget i sociala medier är Instagram, där Kd-ledaren ligger på en tredjeplats.
Även när det gäller partiernas synlighet blåser det motvind för Kd. Partiet är minst synligt av alla riksdagspartier i sociala medier, och ligger näst sist i de traditionella medierna, dessutom med en dalande trend.

Finns det ett samband mellan svaga opinionssiffror och svag medieexponering?
– Jo, generellt gäller det sambandet. Ett litet parti måste synas i medier. Det har Kd inte gjort. Oavsett hur man mäter så kommer Kd rätt långt ned, betonar Toivo Sjörén på Sifo.
– De har ju en ganska svag profil överhuvudtaget i väljarnas ögon. Det finns inga tydliga frågor som man uppfattar utan har en utslätad profil.

Hur kommenterar du då att partiet ofta får mer röster i valet än opinionsmätningarna visar?
– Partierna blir totalt sett mer exponerade i valrörelsen. Alla partier som sitter med i riksdagen får ju vara med i partiledardebatter i TV, så man får automatiskt mer stöd. Det förenklar för partier som sitter i riksdagen.
– Sedan kommer partierna ut och möter väljarna på ett annat sätt. Dessutom vet vi att det finns en del som stödröstar, främst inom moderaterna.

I januari 1998, nio månader före rekordvalet då partiet fick 11,8 procent, nådde Kd bara 4,2 procent i Sifo-mätningen. Hur förklarar du det?
– Då fick Alf Svensson ett genomslag i opinionen. Han hade ett budskap som bar. Det är en sådan här tydlig effekt. Även Junilistan i EU-valet 2004 och Westerbergeffekten i mitten på 1980-talet visade på samma sak; det går att ändra på en opinion och det finns rörelser inom väljarkåren.
– Men att inte synas och att ha en svag profil försvårar i varje fall.

Journalistkåren påverkar

Under valrörelsen 2014 fick Göran Hägglund minst exponering av riksdagens partiledare, enligt undersökningen ”När makten står på spel – journalistik i valrörelser” från Institutet för mediestudier (september 2017).
Enligt samma undersökning ansåg hälften av väljarna att journalister låter sina personliga partisympatier påverka rapporteringen. Politikerna instämmer i ännu högre grad i detta – nästan sex av tio håller med. Men bara tolv procent av journalisterna har samma kritiska syn på journalistkåren. 
Det största partiet bland svenska journalister år 2015 var Miljöpartiet. Hela 41 procent svarade att Miljöpartiet var det bästa partiet, enligt en undersökning från JMG, Göteborgs universitet. 
Två partier var klart överrepresenterade, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, hos journalistkåren. 


Adaktusson röstmagnet

Inför riksdagsvalet toppas flertalet listor av partiledaren Ebba Busch Thor. Lars Adaktusson toppar riksdagslistan i tre distrikt inför riksdagsvalet: Västmanlands riksdagslista, liksom vallistorna i Dalarna och i Norrbotten.
Han finns dessutom placerad högt upp som röstmagnet på flera andra valsedlar, bland annat i Stockholms län och Stockholms stad, liksom i Jönköping.
När Lars Adaktusson stod som förstanamn och Ebba Busch Thor som andranamn i EU-valet år 2014 ökade partiet sitt valresultat för första gången på 16 år.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Hade_Israel_funnits_hade_inte_sa_manga_mordats
nov 08, 2018
De sista överlevande från Förintelsen är omkring nittio år gamla och kan som förstahandsvittnen fortfarande berätta om vad som skedde i Hitlers dödsläger. Inblick besökte den aktuella utställningen ”Witnesses” tillsammans med Franziska Levy, 90, som inte fanns med när 97svenska vittnen från Förintelsen nu berättar sin historia.
eBlick
nov 08, 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
eBlick
nov 08, 2018
Stefan Samuelsson tillhör de cirka 500 000 svenskar som lever med diabetes. I Stefans fall handlar det om diabetes typ 1, som han måste behandla med insulin varje dag. Med hjälp av en strikt disciplin lyckas han ändå hålla sjukdomen i schack. – Jag måste alltid ha sjukdomen i åtanke och alltid bära med mig druvsocker om blodsockret skulle sjunka, berättar Stefan Samuelsson för Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Just nu håller flygvapenchefen Mats Helgesson på att utreda om ny teknik kan öka sannolikheten att hitta kvarlevorna efter de fyra besättningsmän som fortfarande saknas efter att Sovjetunionen sköt ned den svenska DC-3:an i juni 1952. Försvinnandet var länge omgivet av omfattande desinformation från Sovjetunionen och likgiltighet från svenska myndigheter.
eBlick
nov 01, 2018
En maktkamp utkämpas i Norge. Den borgerliga regeringen Solberg står och faller med stödet från mittenpartiet Kristelig Folkeparti, vars partiledare Knut Arild Hareide nu vill byta politisk sida och bilda regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, vilket satt hans parti i gungning. Vad som sker med partiet avgörs på ett extra landsmöte 2 november. – KrF är ett kristet parti på högersidan i norsk politik, säger nestorn Gunnar Prestegård till Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
eBlick
okt 25, 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
eBlick
okt 25, 2018
Utrikesutskottet debatterade under veckan svensk utrikespolitik och dess värdegrund. Mellanösternpolitiken kom att stå i starkt fokus. Lars Adaktusson, (KD) gjorde sitt jungfrutal likaså Alexander Christiansson (SD) som båda valde att lyfta fram de förföljda kristnas situation i världen.
eBlick
okt 25, 2018
Antalet representanter från UD som reste till New York tillsammans med Margot Wallström var fler än departementssekreterare Hannes Raaf tidigare redovisat för Inblick. Efter en JO-anmälan om sen handläggning har Inblick fått ut passagerarlista, liksom faktura, för statsflyget. De från regeringskansliet som reste reguljärt har UD fortfarande inte redovisat namn och kostnader för.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.