Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Timell slår tillbaka mot media efter anklagelserna

Göran Jacobson | 08 feb , 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
Timell_slar_tillbaka_mot_media_efter_anklagelserna
Hashtaggen #MeToo spred sig som en löpeld på nätets sociala forum i höstas och startade en lavinartad global rörelse där kvinnor som var yrkesverksamma i olika branscher vågade berätta öppet om sexuella övergrepp, begångna av män i maktpositioner.
Det började med att den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano, känd från bland annat TV-serien Melrose Place på 90-talet, skrev ett inlägg på sociala medier där hon uppmanade andra kvinnor att svara genom att använda sig av hashtaggen #MeToo. Alyssa Milano publicerade sitt inlägg den 17 oktober i samband med att det riktats anklagelser mot filmmogulen Harvey Weinstein rörande sexuella trakasserier. Sedan var snöbollen i rullning.
Det var i samband med turbulensen kring #MeToo under hösten som flera kvinnor riktade allvarliga anklagelser mot programledaren Martin Timell gällande övergrepp och sexuella trakasserier. Det förekom även anklagelser om sexistiska och homofoba uttalanden från den kände tv-snickaren.

Namngav Martin Timell

Det dröjde inte särskilt länge innan det i media framkom att det var Martin Timell som satt på de anklagades bänk denna gång. Kvällstidningarna var ganska snabba med nyheten och namngav Timell redan på ett tidigt stadium, efter att Expressen hade granskat fallet. Sedan följde stora delar av svensk media efter och namnpublicerade Timell.
TV4 beslutade efter en intern utredning att avbryta samarbetet med Timell och ställde även in allt redan färdigproducerat programmaterial där den tidigare så hyllade guldkalven medverkade. 

Slår tillbaka

Nu slår programledaren tillbaka genom att anmäla TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio till Granskningsnämnden för radio och tv för att dessa etermedia namngett honom i samband med rapporteringen om anklagelserna som riktades mot honom. Det Timell vill att nämnden prövar är om det kan anses vara försvarbart att han namnpublicerades. I sin anmälan till Granskningsnämnden skriver Timell bland annat följande.
"Jag har ingen samhällsbärande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis. Givetvis helt ohörd och inte dömd för något.”
Till SVT Nyheter säger Timell att hans önskan är att få sitt fall granskat för att få saken utredd.
– Jag ville bara att det skulle komma till en granskning huruvida man kan namnge mig på det på det här sättet man gjort. Jag har anmält det till Granskningsnämnden för att det ska bli granskat av just dem, säger Martin Timell till SVT Nyheter.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.seHarvey Weinstein
Den mäktige filmproducenten Harvey Weinstein blev i höstas av ett antal amerikanska skådespelerskor anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier vilket fick till följd att han blev utesluten ur Oscarsakademin. Foto: Wikimedia

Oscarsakademin förändrar sitt regelverk efter Weinstein

Den mäktiga Oscarsakademin gör om hela sitt regelverk som en följd av alla avslöjanden som framkom i spåren av den gångna höstens MeToo-upprop, där filmmogulen Harvey Weinstein, som i många år haft en plats i akademin, var en av de maktpersoner inom amerikansk filmindustri pekades ut som sexförbrytare.

Det är i ett skriftligt beslut, som amerikanska nyhetsredaktioner har tagit del av, som det framkommer att Oscarsakademin har antagit en helt ny policy som ska göra det enklare för akademins ledamöter att kunna anmäla eventuella misstankar om olämpligt beteende inom den amerikanska filmindustrin.
I beslutet skriver Dawn Hudson, som är vd för Oscarsakademin, bland annat att "det inte finns någon plats i akademin för människor som missbrukar sin status, makt eller inflytande". Det är nöjes- och nyhetssajten The Wrap som publicerar dessa uppgifter.

Oscarsakademin skakades

Oscarsakademin, eller the Academy of Motion Picture Arts and Sciences som den mäktiga institutionens fullständiga namn lyder, skakades i sina grundvalar i höstas när det framkom att ledamoten Harvey Weinstein av ett flertal kvinnliga skådespelare blivit anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier. 
Kvinnorna det handlade om var bland annat Angelina Jolie, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette. Deras vittnesmål om hur de blivit utsatta för olika övergrepp av Weinstein blev den tändande gnistan som sedan resulterade i det världsvida MeToo-uppropet, vars syfte var att uppmärksamma på hur omfattande och vanligt förekommande det är att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier av män i maktpositioner.
Framgångsrika filmbolag
Weinstein var tillsammans med sin bror Bob Weinstein grundare av de enormt framgångsrika filmproduktionsbolagen Miramax Films och The Weinstein Company. När anklagelserna mot Harvey Weinstein blev kända uteslöts han omedelbart ur Oscarsakademin. Hans bror Bob och hans familj har även tagit avstånd från honom på grund av anklagelserna. Harvey Weinstein nekar till varje anklagelse som riktats mot honom.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Demker_ifragasatter_KDs_mojlighet_att_komma_in_i_Riksdagen
feb 15, 2018
I Svenska Dagbladet (SvD) i helgen ifrågasatte Maria Demker Kristdemokraternas (KD) möjlighet att komma in i riksdagen. Demker har varit med i Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, samt sitter med i vänsterinfluerade Arena Idés vetenskapliga råd. – Vi kom fram till att vi inte behöver redovisa hennes politiska bakgrund i det här fallet, säger SvD:s reporter Annakaisa Suni.
eBlick
feb 15, 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
eBlick
feb 08, 2018
Kristdemokraterna (Kd) osynliggörs i medier och ligger på rekordlåga opinionssiffror, men partiet har historiskt sett fått högre andel väljare i riksdagsvalet än vad opinionsmätningarna inför valet antyder.
eBlick
feb 08, 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
eBlick
feb 01, 2018
Ingvar Kamprad har lämnat oss. Vi som bor i Älmhult sörjer denne man som har betytt så oerhört mycket för hela bygden. Vi tänker särskilt mycket på hans familj och den sorg de nu går igenom.
eBlick
feb 01, 2018
Hennes mamma var sprutnarkoman som gick på heroin, hennes biologiska pappa var oförmögen att ta hand om sin dotter och mammans pojkvän hotade den endast treåriga styvdottern till livet. Läs den gripande historien om Josefin, 21, som trots en lång, mörk tunnel av institutionsvistelser, rymningar och tvångsplaceringar i dag har fått ordning på sitt liv.
eBlick
jan 25, 2018
I november 2002 vann hon en av Sveriges största ekobrottframgångar när Svea Hovrätt slog fast att ett antal kändisadvokater hade plundrat ett antal skalbolag, vilket resulterat i att drygt 120 miljoner skattekronor saknades. Gunnel Skeppholm har sedan i våras förgäves försökt att få klarhet i om staten verkligen fick de pengar som stulits från skalbolagen och som skulle täcka skatteskulden på 120 miljoner kronor.
eBlick
jan 25, 2018
I dag, torsdag, frågar Konstitutionsutskottet (KU) ut Säpo om it-läckan i Transportstyrelsen. I centrum står Tuve Skånberg, som i somras begärde att KU skulle kallas in från sin ledighet för att börja jobba med frågan redan i augusti. Inblick träffade riksdagsledamoten som varje morgon och kväll ber att han med sitt exempel ska få gestalta ett liv i Jesu efterföljd.
eBlick
jan 18, 2018
Den lilla nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen försöker sprida sin hatpropaganda på olika sätt. Under hösten spred rörelsens medlemmar en halv miljon flygblad där man med namn och bild hängde ut fyra så kallade ”parasiter” som man anser styr våra liv. Alla fyra är personer med koppling till den internationella finansmarknaden. Men det finns fler, enligt organisationen. – Även i Sverige, säger Martin Saxlind, redaktör för rörelsens medlemstidning Nordfront.
eBlick
jan 18, 2018
I början av 1980-talet använde Sverige omkring tre procent av BNP för att upprätthålla vårt lands militära försvar. I dag är endast en tredjedel kvar av Sveriges försvarsbudget. I veckan samlades Sveriges försvarspolitiker i Sälen för att diskutera hur vi så snabbt som möjligt kan återfå vårt lands försvarsförmåga. Frågan blir då: Hur hamnade vi egentligen där vi är idag?
eBlick
jan 11, 2018
USA hotar med att dra in stödet till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinska flyktingar. UNRWA understödjer i dag fyra generationer flyktingar i Syrien, Libanon, Jordanien, Västbanken och Gaza och fungerar i praktiken – tillsammans med terrororganisationen Hamas – som regering på Gazaremsan.