Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Timell slår tillbaka mot media efter anklagelserna

Göran Jacobson | 08 feb , 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
Timell_slar_tillbaka_mot_media_efter_anklagelserna
Hashtaggen #MeToo spred sig som en löpeld på nätets sociala forum i höstas och startade en lavinartad global rörelse där kvinnor som var yrkesverksamma i olika branscher vågade berätta öppet om sexuella övergrepp, begångna av män i maktpositioner.
Det började med att den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano, känd från bland annat TV-serien Melrose Place på 90-talet, skrev ett inlägg på sociala medier där hon uppmanade andra kvinnor att svara genom att använda sig av hashtaggen #MeToo. Alyssa Milano publicerade sitt inlägg den 17 oktober i samband med att det riktats anklagelser mot filmmogulen Harvey Weinstein rörande sexuella trakasserier. Sedan var snöbollen i rullning.
Det var i samband med turbulensen kring #MeToo under hösten som flera kvinnor riktade allvarliga anklagelser mot programledaren Martin Timell gällande övergrepp och sexuella trakasserier. Det förekom även anklagelser om sexistiska och homofoba uttalanden från den kände tv-snickaren.

Namngav Martin Timell

Det dröjde inte särskilt länge innan det i media framkom att det var Martin Timell som satt på de anklagades bänk denna gång. Kvällstidningarna var ganska snabba med nyheten och namngav Timell redan på ett tidigt stadium, efter att Expressen hade granskat fallet. Sedan följde stora delar av svensk media efter och namnpublicerade Timell.
TV4 beslutade efter en intern utredning att avbryta samarbetet med Timell och ställde även in allt redan färdigproducerat programmaterial där den tidigare så hyllade guldkalven medverkade. 

Slår tillbaka

Nu slår programledaren tillbaka genom att anmäla TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio till Granskningsnämnden för radio och tv för att dessa etermedia namngett honom i samband med rapporteringen om anklagelserna som riktades mot honom. Det Timell vill att nämnden prövar är om det kan anses vara försvarbart att han namnpublicerades. I sin anmälan till Granskningsnämnden skriver Timell bland annat följande.
"Jag har ingen samhällsbärande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis. Givetvis helt ohörd och inte dömd för något.”
Till SVT Nyheter säger Timell att hans önskan är att få sitt fall granskat för att få saken utredd.
– Jag ville bara att det skulle komma till en granskning huruvida man kan namnge mig på det på det här sättet man gjort. Jag har anmält det till Granskningsnämnden för att det ska bli granskat av just dem, säger Martin Timell till SVT Nyheter.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.seHarvey Weinstein
Den mäktige filmproducenten Harvey Weinstein blev i höstas av ett antal amerikanska skådespelerskor anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier vilket fick till följd att han blev utesluten ur Oscarsakademin. Foto: Wikimedia

Oscarsakademin förändrar sitt regelverk efter Weinstein

Den mäktiga Oscarsakademin gör om hela sitt regelverk som en följd av alla avslöjanden som framkom i spåren av den gångna höstens MeToo-upprop, där filmmogulen Harvey Weinstein, som i många år haft en plats i akademin, var en av de maktpersoner inom amerikansk filmindustri pekades ut som sexförbrytare.

Det är i ett skriftligt beslut, som amerikanska nyhetsredaktioner har tagit del av, som det framkommer att Oscarsakademin har antagit en helt ny policy som ska göra det enklare för akademins ledamöter att kunna anmäla eventuella misstankar om olämpligt beteende inom den amerikanska filmindustrin.
I beslutet skriver Dawn Hudson, som är vd för Oscarsakademin, bland annat att "det inte finns någon plats i akademin för människor som missbrukar sin status, makt eller inflytande". Det är nöjes- och nyhetssajten The Wrap som publicerar dessa uppgifter.

Oscarsakademin skakades

Oscarsakademin, eller the Academy of Motion Picture Arts and Sciences som den mäktiga institutionens fullständiga namn lyder, skakades i sina grundvalar i höstas när det framkom att ledamoten Harvey Weinstein av ett flertal kvinnliga skådespelare blivit anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier. 
Kvinnorna det handlade om var bland annat Angelina Jolie, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette. Deras vittnesmål om hur de blivit utsatta för olika övergrepp av Weinstein blev den tändande gnistan som sedan resulterade i det världsvida MeToo-uppropet, vars syfte var att uppmärksamma på hur omfattande och vanligt förekommande det är att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier av män i maktpositioner.
Framgångsrika filmbolag
Weinstein var tillsammans med sin bror Bob Weinstein grundare av de enormt framgångsrika filmproduktionsbolagen Miramax Films och The Weinstein Company. När anklagelserna mot Harvey Weinstein blev kända uteslöts han omedelbart ur Oscarsakademin. Hans bror Bob och hans familj har även tagit avstånd från honom på grund av anklagelserna. Harvey Weinstein nekar till varje anklagelse som riktats mot honom.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.