Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Timell slår tillbaka mot media efter anklagelserna

Göran Jacobson | 08 feb , 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
Timell_slar_tillbaka_mot_media_efter_anklagelserna
Hashtaggen #MeToo spred sig som en löpeld på nätets sociala forum i höstas och startade en lavinartad global rörelse där kvinnor som var yrkesverksamma i olika branscher vågade berätta öppet om sexuella övergrepp, begångna av män i maktpositioner.
Det började med att den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano, känd från bland annat TV-serien Melrose Place på 90-talet, skrev ett inlägg på sociala medier där hon uppmanade andra kvinnor att svara genom att använda sig av hashtaggen #MeToo. Alyssa Milano publicerade sitt inlägg den 17 oktober i samband med att det riktats anklagelser mot filmmogulen Harvey Weinstein rörande sexuella trakasserier. Sedan var snöbollen i rullning.
Det var i samband med turbulensen kring #MeToo under hösten som flera kvinnor riktade allvarliga anklagelser mot programledaren Martin Timell gällande övergrepp och sexuella trakasserier. Det förekom även anklagelser om sexistiska och homofoba uttalanden från den kände tv-snickaren.

Namngav Martin Timell

Det dröjde inte särskilt länge innan det i media framkom att det var Martin Timell som satt på de anklagades bänk denna gång. Kvällstidningarna var ganska snabba med nyheten och namngav Timell redan på ett tidigt stadium, efter att Expressen hade granskat fallet. Sedan följde stora delar av svensk media efter och namnpublicerade Timell.
TV4 beslutade efter en intern utredning att avbryta samarbetet med Timell och ställde även in allt redan färdigproducerat programmaterial där den tidigare så hyllade guldkalven medverkade. 

Slår tillbaka

Nu slår programledaren tillbaka genom att anmäla TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio till Granskningsnämnden för radio och tv för att dessa etermedia namngett honom i samband med rapporteringen om anklagelserna som riktades mot honom. Det Timell vill att nämnden prövar är om det kan anses vara försvarbart att han namnpublicerades. I sin anmälan till Granskningsnämnden skriver Timell bland annat följande.
"Jag har ingen samhällsbärande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis. Givetvis helt ohörd och inte dömd för något.”
Till SVT Nyheter säger Timell att hans önskan är att få sitt fall granskat för att få saken utredd.
– Jag ville bara att det skulle komma till en granskning huruvida man kan namnge mig på det på det här sättet man gjort. Jag har anmält det till Granskningsnämnden för att det ska bli granskat av just dem, säger Martin Timell till SVT Nyheter.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.seHarvey Weinstein
Den mäktige filmproducenten Harvey Weinstein blev i höstas av ett antal amerikanska skådespelerskor anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier vilket fick till följd att han blev utesluten ur Oscarsakademin. Foto: Wikimedia

Oscarsakademin förändrar sitt regelverk efter Weinstein

Den mäktiga Oscarsakademin gör om hela sitt regelverk som en följd av alla avslöjanden som framkom i spåren av den gångna höstens MeToo-upprop, där filmmogulen Harvey Weinstein, som i många år haft en plats i akademin, var en av de maktpersoner inom amerikansk filmindustri pekades ut som sexförbrytare.

Det är i ett skriftligt beslut, som amerikanska nyhetsredaktioner har tagit del av, som det framkommer att Oscarsakademin har antagit en helt ny policy som ska göra det enklare för akademins ledamöter att kunna anmäla eventuella misstankar om olämpligt beteende inom den amerikanska filmindustrin.
I beslutet skriver Dawn Hudson, som är vd för Oscarsakademin, bland annat att "det inte finns någon plats i akademin för människor som missbrukar sin status, makt eller inflytande". Det är nöjes- och nyhetssajten The Wrap som publicerar dessa uppgifter.

Oscarsakademin skakades

Oscarsakademin, eller the Academy of Motion Picture Arts and Sciences som den mäktiga institutionens fullständiga namn lyder, skakades i sina grundvalar i höstas när det framkom att ledamoten Harvey Weinstein av ett flertal kvinnliga skådespelare blivit anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier. 
Kvinnorna det handlade om var bland annat Angelina Jolie, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette. Deras vittnesmål om hur de blivit utsatta för olika övergrepp av Weinstein blev den tändande gnistan som sedan resulterade i det världsvida MeToo-uppropet, vars syfte var att uppmärksamma på hur omfattande och vanligt förekommande det är att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier av män i maktpositioner.
Framgångsrika filmbolag
Weinstein var tillsammans med sin bror Bob Weinstein grundare av de enormt framgångsrika filmproduktionsbolagen Miramax Films och The Weinstein Company. När anklagelserna mot Harvey Weinstein blev kända uteslöts han omedelbart ur Oscarsakademin. Hans bror Bob och hans familj har även tagit avstånd från honom på grund av anklagelserna. Harvey Weinstein nekar till varje anklagelse som riktats mot honom.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
Hade_Israel_funnits_hade_inte_sa_manga_mordats
nov 08, 2018
De sista överlevande från Förintelsen är omkring nittio år gamla och kan som förstahandsvittnen fortfarande berätta om vad som skedde i Hitlers dödsläger. Inblick besökte den aktuella utställningen ”Witnesses” tillsammans med Franziska Levy, 90, som inte fanns med när 97svenska vittnen från Förintelsen nu berättar sin historia.
eBlick
nov 08, 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
eBlick
nov 08, 2018
Stefan Samuelsson tillhör de cirka 500 000 svenskar som lever med diabetes. I Stefans fall handlar det om diabetes typ 1, som han måste behandla med insulin varje dag. Med hjälp av en strikt disciplin lyckas han ändå hålla sjukdomen i schack. – Jag måste alltid ha sjukdomen i åtanke och alltid bära med mig druvsocker om blodsockret skulle sjunka, berättar Stefan Samuelsson för Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Just nu håller flygvapenchefen Mats Helgesson på att utreda om ny teknik kan öka sannolikheten att hitta kvarlevorna efter de fyra besättningsmän som fortfarande saknas efter att Sovjetunionen sköt ned den svenska DC-3:an i juni 1952. Försvinnandet var länge omgivet av omfattande desinformation från Sovjetunionen och likgiltighet från svenska myndigheter.
eBlick
nov 01, 2018
En maktkamp utkämpas i Norge. Den borgerliga regeringen Solberg står och faller med stödet från mittenpartiet Kristelig Folkeparti, vars partiledare Knut Arild Hareide nu vill byta politisk sida och bilda regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, vilket satt hans parti i gungning. Vad som sker med partiet avgörs på ett extra landsmöte 2 november. – KrF är ett kristet parti på högersidan i norsk politik, säger nestorn Gunnar Prestegård till Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
eBlick
okt 25, 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
eBlick
okt 25, 2018
Utrikesutskottet debatterade under veckan svensk utrikespolitik och dess värdegrund. Mellanösternpolitiken kom att stå i starkt fokus. Lars Adaktusson, (KD) gjorde sitt jungfrutal likaså Alexander Christiansson (SD) som båda valde att lyfta fram de förföljda kristnas situation i världen.
eBlick
okt 25, 2018
Antalet representanter från UD som reste till New York tillsammans med Margot Wallström var fler än departementssekreterare Hannes Raaf tidigare redovisat för Inblick. Efter en JO-anmälan om sen handläggning har Inblick fått ut passagerarlista, liksom faktura, för statsflyget. De från regeringskansliet som reste reguljärt har UD fortfarande inte redovisat namn och kostnader för.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.