Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Timell slår tillbaka mot media efter anklagelserna

Göran Jacobson | 08 feb , 2018
Programledaren och tv-profilen Martin Timell tvingades i höstas under mycket uppmärksammade former att lämna alla sina uppdrag på TV4 efter att det i samband med MeToo-uppropet blev känt att det riktats anklagelser om sexuella trakasserier mot honom. Nu slår Timell tillbaka genom att anmäla TV4, SVT och SR till Granskningsnämnden för att dessa namngivit honom och därmed orsakat honom och hans familj publicistisk skada.
Timell_slar_tillbaka_mot_media_efter_anklagelserna
Hashtaggen #MeToo spred sig som en löpeld på nätets sociala forum i höstas och startade en lavinartad global rörelse där kvinnor som var yrkesverksamma i olika branscher vågade berätta öppet om sexuella övergrepp, begångna av män i maktpositioner.
Det började med att den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano, känd från bland annat TV-serien Melrose Place på 90-talet, skrev ett inlägg på sociala medier där hon uppmanade andra kvinnor att svara genom att använda sig av hashtaggen #MeToo. Alyssa Milano publicerade sitt inlägg den 17 oktober i samband med att det riktats anklagelser mot filmmogulen Harvey Weinstein rörande sexuella trakasserier. Sedan var snöbollen i rullning.
Det var i samband med turbulensen kring #MeToo under hösten som flera kvinnor riktade allvarliga anklagelser mot programledaren Martin Timell gällande övergrepp och sexuella trakasserier. Det förekom även anklagelser om sexistiska och homofoba uttalanden från den kände tv-snickaren.

Namngav Martin Timell

Det dröjde inte särskilt länge innan det i media framkom att det var Martin Timell som satt på de anklagades bänk denna gång. Kvällstidningarna var ganska snabba med nyheten och namngav Timell redan på ett tidigt stadium, efter att Expressen hade granskat fallet. Sedan följde stora delar av svensk media efter och namnpublicerade Timell.
TV4 beslutade efter en intern utredning att avbryta samarbetet med Timell och ställde även in allt redan färdigproducerat programmaterial där den tidigare så hyllade guldkalven medverkade. 

Slår tillbaka

Nu slår programledaren tillbaka genom att anmäla TV4, Sveriges Television och Sveriges Radio till Granskningsnämnden för radio och tv för att dessa etermedia namngett honom i samband med rapporteringen om anklagelserna som riktades mot honom. Det Timell vill att nämnden prövar är om det kan anses vara försvarbart att han namnpublicerades. I sin anmälan till Granskningsnämnden skriver Timell bland annat följande.
"Jag har ingen samhällsbärande funktion utan är bara en tv-snickare. Det har inneburit oerhört lidande för mig och min familj att ha blivit uthängd på detta vis. Givetvis helt ohörd och inte dömd för något.”
Till SVT Nyheter säger Timell att hans önskan är att få sitt fall granskat för att få saken utredd.
– Jag ville bara att det skulle komma till en granskning huruvida man kan namnge mig på det på det här sättet man gjort. Jag har anmält det till Granskningsnämnden för att det ska bli granskat av just dem, säger Martin Timell till SVT Nyheter.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.seHarvey Weinstein
Den mäktige filmproducenten Harvey Weinstein blev i höstas av ett antal amerikanska skådespelerskor anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier vilket fick till följd att han blev utesluten ur Oscarsakademin. Foto: Wikimedia

Oscarsakademin förändrar sitt regelverk efter Weinstein

Den mäktiga Oscarsakademin gör om hela sitt regelverk som en följd av alla avslöjanden som framkom i spåren av den gångna höstens MeToo-upprop, där filmmogulen Harvey Weinstein, som i många år haft en plats i akademin, var en av de maktpersoner inom amerikansk filmindustri pekades ut som sexförbrytare.

Det är i ett skriftligt beslut, som amerikanska nyhetsredaktioner har tagit del av, som det framkommer att Oscarsakademin har antagit en helt ny policy som ska göra det enklare för akademins ledamöter att kunna anmäla eventuella misstankar om olämpligt beteende inom den amerikanska filmindustrin.
I beslutet skriver Dawn Hudson, som är vd för Oscarsakademin, bland annat att "det inte finns någon plats i akademin för människor som missbrukar sin status, makt eller inflytande". Det är nöjes- och nyhetssajten The Wrap som publicerar dessa uppgifter.

Oscarsakademin skakades

Oscarsakademin, eller the Academy of Motion Picture Arts and Sciences som den mäktiga institutionens fullständiga namn lyder, skakades i sina grundvalar i höstas när det framkom att ledamoten Harvey Weinstein av ett flertal kvinnliga skådespelare blivit anklagad för våldtäkt, sexuellt tvång och trakasserier. 
Kvinnorna det handlade om var bland annat Angelina Jolie, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow och Rosanna Arquette. Deras vittnesmål om hur de blivit utsatta för olika övergrepp av Weinstein blev den tändande gnistan som sedan resulterade i det världsvida MeToo-uppropet, vars syfte var att uppmärksamma på hur omfattande och vanligt förekommande det är att kvinnor utsätts för sexuella trakasserier av män i maktpositioner.
Framgångsrika filmbolag
Weinstein var tillsammans med sin bror Bob Weinstein grundare av de enormt framgångsrika filmproduktionsbolagen Miramax Films och The Weinstein Company. När anklagelserna mot Harvey Weinstein blev kända uteslöts han omedelbart ur Oscarsakademin. Hans bror Bob och hans familj har även tagit avstånd från honom på grund av anklagelserna. Harvey Weinstein nekar till varje anklagelse som riktats mot honom.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
 
eBlick
40 000_Nato-soldater_ska_ova_i_Norge
aug 09, 2018
Nu i höst genomför Nato sin största militärövning i Norge sedan kalla krigets slut. Övningen Trident Juncture 2018 blir, med sina drygt 40 000 soldater och över 30 deltagande nationer, den största Nato-övningen i Norge på flera decennier. Norge erbjöd sig att vara värdnation för övningen år 2014. Både Finland, Sverige och Danmark deltar.
eBlick
aug 09, 2018
Centerpartiet (C) är det gröna partiet med rötterna i lantbruket och landsbygdens befolkning, därav det tidigare namnet Bondeförbundet och den gröna fyrklövern som symbol. Under den process på 1950-talet när partiet bytte namn ställde sig ett ombud vid en riksstämma frågan hur många som skulle rösta på dem om man hette Fiskeripartiet. Nja, det skulle nog inte bli så värst många.
eBlick
aug 09, 2018
Den första augusti blev det förbjudet att bära burka och niqab i Danmark. Därmed ansluter Danmark till den grupp på tio europeiska länder som helt eller delvis inskränker människors rätt att täcka sitt ansikte på offentlig plats.
eBlick
aug 02, 2018
En ny långtidsstudie visar att antalet antisemitiska inlägg har ökat lavinartat på sociala medier i Tyskland de senaste tio åren, och är nu uppe i 30 procent.
eBlick
aug 02, 2018
Författaren och KD-politikern Lennart Sacrédeus kom nyligen ut med boken "Krisdemokratin i Europa". – Boken vill med breda penseldrag försöka skildra den kristdemokratiska rörelsens ställning, ideologi och utbredning i 2010-talets Europa, berättade Sacrédus för Inblick under Almedalsveckan i Visby.
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.