Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Så kan du bli drabbad av adresskapning

Göran Jacobson | 15 feb , 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
Sa_kan_du_bli_drabbad_av_adresskapning
Elin (som i verkligheten heter något helt annat) är mycket rädd och skärrad när hon ställer upp på en intervju med Inblick för att berätta om hur hon drabbades när en för henne totalt okänd person kapade hennes adress.
Hon köpte i höstas en bostadsrättslägenhet i utkanten av en större stad i Sverige. Glad i hågen flyttade hon in i sin nya lägenhet. Glädjen var dessutom dubbel då hon samtidigt hade fått ett nytt och ganska välbetalt jobb. Elins nya lägenhet ligger i ett lugnt och vackert bostadsområde där det bor många barnfamiljer. Allt var frid och fröjd, alltså. Trodde hon.

"Bara ett missförstånd?"

– Jag hade bott i lägenheten i ett par månader när det började komma brev som var adresserade till en man som hade samma adress som jag. I början reagerade jag inte på det, utan tänkte att det kanske bara var ett missförstånd, berättar Elin för Inblick.
Det visade sig dock att det absolut inte var ett missförstånd, eller ens en engångsföreteelse. Breven fortsatte att komma. Det handlade om brev från inkassobolag, påminnelser om obetalda skulder och brev från Kronofogdemyndigheten. Elin satte fast varje brev med nålar på anslagstavlan som är uppsatt bredvid brevlådorna i portuppgången där hon bor.
– Breven var alltid försvunna dagen efter. Det började faktiskt bli lite kusligt.

Polisen hörde av sig

Men det skulle bli värre. Mycket värre. En dag ringde telefonen.
– Det var polisen som frågade efter mannen vars brev jag fick i min brevlåda. Polismannen som ringde undrade om jag visste var den där mannen höll hus och om jag var hans sambo. Jag svarade att jag inte ens visste vem han var och att jag bodde ensam i min lilla lägenhet.
Polisen fortsatte att ställa tuffa frågor om mannen till henne, trots att hon inte hade något att berätta om honom. Elin fick även veta att det varit tal om att utföra en husrannsakan i hennes lägenhet, men att man från polisens sida valt att inte gå vidare med det.
Några dagar senare ringde det på dörren hemma hos Elin. Det var två delgivningsmän från Kronofogdemyndigheten som sökte efter mannen vars post hamnade i hennes brevlåda.
– Jag gav dem samma svar som jag gett till polisen, att jag bodde ensam och att jag inte visste vem mannen de sökte efter var.
Elin bjöd in de två representanterna från Kronofogdemyndigheten på kaffe för att få en chans att prata med dem om sin situation.

Utsatt för adresskapning

– Nu fick det räcka, tyckte jag. Tänk om mina grannar eller någon i styrelsen för vår bostadsrättsförening såg att kronofogden dök upp hemma hos mig. Det var ju väldigt pinsamt och kunde leda till missförstånd.
Nu fick Elin veta att personen vars post hon fick i sin brevlåda hade mycket stora skulder och var kriminellt belastad. Hon hade med all sannolikhet blivit utsatt för en så kallad adresskapning, där mannen ifråga helt enkelt hade mantalsskrivit sig på hennes adress i ett försök att komma undan myndigheterna. När Elin frågade vad hon kunde göra för att komma tillrätta med problemet så fick hon rådet av delgivningsmännen att vända sig till Skatteverket, som är den myndighet som handlägger mantalsskrivningsfrågor.
Men mardrömmen var inte över för Elin. Långt därifrån.
– När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader.

Yxa och dödskalle

Situationen urartade ordentligt när Elin kom hem från jobbet en kväll och möttes av synen av en yxa som någon huggit i hennes dörr. Ovanför den dithuggna yxan var dörren dessutom dekorerad med en dödskalle ditsprejad med svart färg. Någon eller några som uppenbarligen inte tyckte om mannen som adresskapat Elin hade varit på besök och lämnat ett tydligt budskap efter sig
– Jag blev livrädd när jag såg yxan och dödskallen och började storgråta. Tänk om den som gjort detta hade lyckats ta sig in hemma hos mig och väntade på att mörda mig därinne. 
– En av mina snälla grannar kom och hjälpte mig in i lägenheten och satt och höll mig sällskap när jag ringde polisen. Det tog nästan tre timmar innan en polisbil kom. De fotograferade skadegörelsen och ställde några frågor till mig innan de åkte igen.
Ledningen för bostadsrättsföreningen ställde upp och bekostade en helt ny ytterdörr åt Elin.
– De var så snälla och tyckte synd om mig som drabbats av allt detta, så de köpte en ny dörr åt mig.

Polisutredningen lades ner

Polisutredningen om skadegörelsen och hotet som indirekt riktats mot Elin lades snabbt ner "i brist på bevis", som det stod i pappret hon fick från polisen. Elin kände sig så otrygg att hon inte kunde bo kvar i sin fina lägenhet längre.
– Jag kunde inte sova på nätterna av rädsla för att den som högg yxan i min dörr skulle bryta sig in hos mig och göra mig illa. Det slutade med att jag flyttade hem till mina föräldrar. Här får jag bo tills den här mardrömmen är över och allt har ordnat sig.
– Jag har inte fått någon hjälp från Skatteverket ännu. Det kommer att ta flera månader till innan de kan radera den där mannens falska mantalsskrivning, säger Elin till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Fakta: Adresskapning

Adresskapning är en form av bedrägeri som drabbar omkring 70 000 personer i Sverige varje år. Det är ingen ny företeelse, utan har funnits under ganska lång tid, även om det har ökat något i antal på senare år.
Det är väldigt lätt att ändra sin adress i folkbokföringsregistret. På nätet finns det ett flertal sajter som erbjuder gratis hjälp att genomföra en adressändring och man behöver på inget sätt vara kunnig inom IT för att ändra adress via nätet.
Personer som medvetet skriver sig på en annan människas adress har enligt polisen så gott som alltid onda uppsåt med sina adresskapningar. Det är en sorts identitetsintrång som kan utnyttjas för att lura till sig olika former av bidrag eller att man försöker gömma sig för polisen eller andra myndigheter.
Det kan även handla om att den kriminellt belastade personen har inlett ett försök till identitetskapning för att till exempel kunna ansöka om sms-lån i den identitetskapade personens namn.
Inblick har sökt ansvariga på Skatteverket.
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.