Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Så kan du bli drabbad av adresskapning

Göran Jacobson | 15 feb , 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
Sa_kan_du_bli_drabbad_av_adresskapning
Elin (som i verkligheten heter något helt annat) är mycket rädd och skärrad när hon ställer upp på en intervju med Inblick för att berätta om hur hon drabbades när en för henne totalt okänd person kapade hennes adress.
Hon köpte i höstas en bostadsrättslägenhet i utkanten av en större stad i Sverige. Glad i hågen flyttade hon in i sin nya lägenhet. Glädjen var dessutom dubbel då hon samtidigt hade fått ett nytt och ganska välbetalt jobb. Elins nya lägenhet ligger i ett lugnt och vackert bostadsområde där det bor många barnfamiljer. Allt var frid och fröjd, alltså. Trodde hon.

"Bara ett missförstånd?"

– Jag hade bott i lägenheten i ett par månader när det började komma brev som var adresserade till en man som hade samma adress som jag. I början reagerade jag inte på det, utan tänkte att det kanske bara var ett missförstånd, berättar Elin för Inblick.
Det visade sig dock att det absolut inte var ett missförstånd, eller ens en engångsföreteelse. Breven fortsatte att komma. Det handlade om brev från inkassobolag, påminnelser om obetalda skulder och brev från Kronofogdemyndigheten. Elin satte fast varje brev med nålar på anslagstavlan som är uppsatt bredvid brevlådorna i portuppgången där hon bor.
– Breven var alltid försvunna dagen efter. Det började faktiskt bli lite kusligt.

Polisen hörde av sig

Men det skulle bli värre. Mycket värre. En dag ringde telefonen.
– Det var polisen som frågade efter mannen vars brev jag fick i min brevlåda. Polismannen som ringde undrade om jag visste var den där mannen höll hus och om jag var hans sambo. Jag svarade att jag inte ens visste vem han var och att jag bodde ensam i min lilla lägenhet.
Polisen fortsatte att ställa tuffa frågor om mannen till henne, trots att hon inte hade något att berätta om honom. Elin fick även veta att det varit tal om att utföra en husrannsakan i hennes lägenhet, men att man från polisens sida valt att inte gå vidare med det.
Några dagar senare ringde det på dörren hemma hos Elin. Det var två delgivningsmän från Kronofogdemyndigheten som sökte efter mannen vars post hamnade i hennes brevlåda.
– Jag gav dem samma svar som jag gett till polisen, att jag bodde ensam och att jag inte visste vem mannen de sökte efter var.
Elin bjöd in de två representanterna från Kronofogdemyndigheten på kaffe för att få en chans att prata med dem om sin situation.

Utsatt för adresskapning

– Nu fick det räcka, tyckte jag. Tänk om mina grannar eller någon i styrelsen för vår bostadsrättsförening såg att kronofogden dök upp hemma hos mig. Det var ju väldigt pinsamt och kunde leda till missförstånd.
Nu fick Elin veta att personen vars post hon fick i sin brevlåda hade mycket stora skulder och var kriminellt belastad. Hon hade med all sannolikhet blivit utsatt för en så kallad adresskapning, där mannen ifråga helt enkelt hade mantalsskrivit sig på hennes adress i ett försök att komma undan myndigheterna. När Elin frågade vad hon kunde göra för att komma tillrätta med problemet så fick hon rådet av delgivningsmännen att vända sig till Skatteverket, som är den myndighet som handlägger mantalsskrivningsfrågor.
Men mardrömmen var inte över för Elin. Långt därifrån.
– När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader.

Yxa och dödskalle

Situationen urartade ordentligt när Elin kom hem från jobbet en kväll och möttes av synen av en yxa som någon huggit i hennes dörr. Ovanför den dithuggna yxan var dörren dessutom dekorerad med en dödskalle ditsprejad med svart färg. Någon eller några som uppenbarligen inte tyckte om mannen som adresskapat Elin hade varit på besök och lämnat ett tydligt budskap efter sig
– Jag blev livrädd när jag såg yxan och dödskallen och började storgråta. Tänk om den som gjort detta hade lyckats ta sig in hemma hos mig och väntade på att mörda mig därinne. 
– En av mina snälla grannar kom och hjälpte mig in i lägenheten och satt och höll mig sällskap när jag ringde polisen. Det tog nästan tre timmar innan en polisbil kom. De fotograferade skadegörelsen och ställde några frågor till mig innan de åkte igen.
Ledningen för bostadsrättsföreningen ställde upp och bekostade en helt ny ytterdörr åt Elin.
– De var så snälla och tyckte synd om mig som drabbats av allt detta, så de köpte en ny dörr åt mig.

Polisutredningen lades ner

Polisutredningen om skadegörelsen och hotet som indirekt riktats mot Elin lades snabbt ner "i brist på bevis", som det stod i pappret hon fick från polisen. Elin kände sig så otrygg att hon inte kunde bo kvar i sin fina lägenhet längre.
– Jag kunde inte sova på nätterna av rädsla för att den som högg yxan i min dörr skulle bryta sig in hos mig och göra mig illa. Det slutade med att jag flyttade hem till mina föräldrar. Här får jag bo tills den här mardrömmen är över och allt har ordnat sig.
– Jag har inte fått någon hjälp från Skatteverket ännu. Det kommer att ta flera månader till innan de kan radera den där mannens falska mantalsskrivning, säger Elin till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Fakta: Adresskapning

Adresskapning är en form av bedrägeri som drabbar omkring 70 000 personer i Sverige varje år. Det är ingen ny företeelse, utan har funnits under ganska lång tid, även om det har ökat något i antal på senare år.
Det är väldigt lätt att ändra sin adress i folkbokföringsregistret. På nätet finns det ett flertal sajter som erbjuder gratis hjälp att genomföra en adressändring och man behöver på inget sätt vara kunnig inom IT för att ändra adress via nätet.
Personer som medvetet skriver sig på en annan människas adress har enligt polisen så gott som alltid onda uppsåt med sina adresskapningar. Det är en sorts identitetsintrång som kan utnyttjas för att lura till sig olika former av bidrag eller att man försöker gömma sig för polisen eller andra myndigheter.
Det kan även handla om att den kriminellt belastade personen har inlett ett försök till identitetskapning för att till exempel kunna ansöka om sms-lån i den identitetskapade personens namn.
Inblick har sökt ansvariga på Skatteverket.
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.