Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Så kan du bli drabbad av adresskapning

Göran Jacobson | 15 feb , 2018
Omkring 70 000 personer råkar ut för så kallad adresskapning varje år. Adresskapning innebär att en främmande person, i de flesta fall en kriminellt belastad person, mantalsskriver sig på din adress – utan att du kan göra något åt det. – När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader, berättar Elin för Inblick.
Sa_kan_du_bli_drabbad_av_adresskapning
Elin (som i verkligheten heter något helt annat) är mycket rädd och skärrad när hon ställer upp på en intervju med Inblick för att berätta om hur hon drabbades när en för henne totalt okänd person kapade hennes adress.
Hon köpte i höstas en bostadsrättslägenhet i utkanten av en större stad i Sverige. Glad i hågen flyttade hon in i sin nya lägenhet. Glädjen var dessutom dubbel då hon samtidigt hade fått ett nytt och ganska välbetalt jobb. Elins nya lägenhet ligger i ett lugnt och vackert bostadsområde där det bor många barnfamiljer. Allt var frid och fröjd, alltså. Trodde hon.

"Bara ett missförstånd?"

– Jag hade bott i lägenheten i ett par månader när det började komma brev som var adresserade till en man som hade samma adress som jag. I början reagerade jag inte på det, utan tänkte att det kanske bara var ett missförstånd, berättar Elin för Inblick.
Det visade sig dock att det absolut inte var ett missförstånd, eller ens en engångsföreteelse. Breven fortsatte att komma. Det handlade om brev från inkassobolag, påminnelser om obetalda skulder och brev från Kronofogdemyndigheten. Elin satte fast varje brev med nålar på anslagstavlan som är uppsatt bredvid brevlådorna i portuppgången där hon bor.
– Breven var alltid försvunna dagen efter. Det började faktiskt bli lite kusligt.

Polisen hörde av sig

Men det skulle bli värre. Mycket värre. En dag ringde telefonen.
– Det var polisen som frågade efter mannen vars brev jag fick i min brevlåda. Polismannen som ringde undrade om jag visste var den där mannen höll hus och om jag var hans sambo. Jag svarade att jag inte ens visste vem han var och att jag bodde ensam i min lilla lägenhet.
Polisen fortsatte att ställa tuffa frågor om mannen till henne, trots att hon inte hade något att berätta om honom. Elin fick även veta att det varit tal om att utföra en husrannsakan i hennes lägenhet, men att man från polisens sida valt att inte gå vidare med det.
Några dagar senare ringde det på dörren hemma hos Elin. Det var två delgivningsmän från Kronofogdemyndigheten som sökte efter mannen vars post hamnade i hennes brevlåda.
– Jag gav dem samma svar som jag gett till polisen, att jag bodde ensam och att jag inte visste vem mannen de sökte efter var.
Elin bjöd in de två representanterna från Kronofogdemyndigheten på kaffe för att få en chans att prata med dem om sin situation.

Utsatt för adresskapning

– Nu fick det räcka, tyckte jag. Tänk om mina grannar eller någon i styrelsen för vår bostadsrättsförening såg att kronofogden dök upp hemma hos mig. Det var ju väldigt pinsamt och kunde leda till missförstånd.
Nu fick Elin veta att personen vars post hon fick i sin brevlåda hade mycket stora skulder och var kriminellt belastad. Hon hade med all sannolikhet blivit utsatt för en så kallad adresskapning, där mannen ifråga helt enkelt hade mantalsskrivit sig på hennes adress i ett försök att komma undan myndigheterna. När Elin frågade vad hon kunde göra för att komma tillrätta med problemet så fick hon rådet av delgivningsmännen att vända sig till Skatteverket, som är den myndighet som handlägger mantalsskrivningsfrågor.
Men mardrömmen var inte över för Elin. Långt därifrån.
– När jag ringde till Skatteverket för att fråga om hjälp så fick jag veta att de behövde minst ett halvår innan de kunde hjälpa mig. Jag var förtvivlad och grät i telefonen, men de brydde sig inte om mina tårar utan hänvisade bara till att utredningar av det här slaget inte var prioriterade och att det skulle ta minst sex månader.

Yxa och dödskalle

Situationen urartade ordentligt när Elin kom hem från jobbet en kväll och möttes av synen av en yxa som någon huggit i hennes dörr. Ovanför den dithuggna yxan var dörren dessutom dekorerad med en dödskalle ditsprejad med svart färg. Någon eller några som uppenbarligen inte tyckte om mannen som adresskapat Elin hade varit på besök och lämnat ett tydligt budskap efter sig
– Jag blev livrädd när jag såg yxan och dödskallen och började storgråta. Tänk om den som gjort detta hade lyckats ta sig in hemma hos mig och väntade på att mörda mig därinne. 
– En av mina snälla grannar kom och hjälpte mig in i lägenheten och satt och höll mig sällskap när jag ringde polisen. Det tog nästan tre timmar innan en polisbil kom. De fotograferade skadegörelsen och ställde några frågor till mig innan de åkte igen.
Ledningen för bostadsrättsföreningen ställde upp och bekostade en helt ny ytterdörr åt Elin.
– De var så snälla och tyckte synd om mig som drabbats av allt detta, så de köpte en ny dörr åt mig.

Polisutredningen lades ner

Polisutredningen om skadegörelsen och hotet som indirekt riktats mot Elin lades snabbt ner "i brist på bevis", som det stod i pappret hon fick från polisen. Elin kände sig så otrygg att hon inte kunde bo kvar i sin fina lägenhet längre.
– Jag kunde inte sova på nätterna av rädsla för att den som högg yxan i min dörr skulle bryta sig in hos mig och göra mig illa. Det slutade med att jag flyttade hem till mina föräldrar. Här får jag bo tills den här mardrömmen är över och allt har ordnat sig.
– Jag har inte fått någon hjälp från Skatteverket ännu. Det kommer att ta flera månader till innan de kan radera den där mannens falska mantalsskrivning, säger Elin till Inblick.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


Fakta: Adresskapning

Adresskapning är en form av bedrägeri som drabbar omkring 70 000 personer i Sverige varje år. Det är ingen ny företeelse, utan har funnits under ganska lång tid, även om det har ökat något i antal på senare år.
Det är väldigt lätt att ändra sin adress i folkbokföringsregistret. På nätet finns det ett flertal sajter som erbjuder gratis hjälp att genomföra en adressändring och man behöver på inget sätt vara kunnig inom IT för att ändra adress via nätet.
Personer som medvetet skriver sig på en annan människas adress har enligt polisen så gott som alltid onda uppsåt med sina adresskapningar. Det är en sorts identitetsintrång som kan utnyttjas för att lura till sig olika former av bidrag eller att man försöker gömma sig för polisen eller andra myndigheter.
Det kan även handla om att den kriminellt belastade personen har inlett ett försök till identitetskapning för att till exempel kunna ansöka om sms-lån i den identitetskapade personens namn.
Inblick har sökt ansvariga på Skatteverket.
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.