Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Före detta sexslav dumpad av Expressen

Ruben Agnarsson | 28 feb , 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
Fore_detta_sexslav_dumpad_av_Expressen
Omkring 1,2 miljoner barn tros vara involverade i prostitution i Indien, enligt landets federala polis.
Ashwani Kumar, som var ledare för Central Bureau of Investigation (CBI), berättade enligt CNN på ett seminarium om trafficking i maj 2009, att Indien hade en ”unik position” när det gällde vad han beskrev som ”källa, transitnation och destination för denna verksamhet”.
Bhawana (fingerat namn) blev nedsövd på ett café och vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien.
Där tillbringade hon flera månader innan hon lyckades fly.
Bhawana hamnade därefter på hjälporganisationen Lighthouse i Nepal, där hon fick hjälp tack vare ekonomiskt stöd från Love and Hope.
Bhawana blev sedan den första flickan som höjde rösten mot missförhållandena på Lighthouse.
När hon markerade sin självständighet gentemot Raju Sundas blev han rasande.
– Raju Sundas förtalar oss och är fylld av vrede. Jag har sett hur han kysser flickorna, berättar hon i en bandad telefonintervju.

Sexuella inviter

– När jag ville lämna flickhemmet tvingade han mig att åka till Indien för att arbeta för honom. När jag sade att jag inte vill åka, hotade han med att slå mig, så jag åkte till slut ändå, förklarar hon.
På flickhemmet såg Bhawana hur Raju Sundas sov i samma säng som en flicka. Efter någon timme ”vaknade” han och återvände till sitt rum.
En annan flicka ringde han klockan två på natten och sade: ”Jag älskar dig så mycket, du är min dotter”. Bhawana, som sov i samma rum, uppfattade inte direkt Rajus sexuella inviter i telefonen men hörde hur flickan svarade avvisande: ”Fråga mig inte den typen av frågor”.
Bhawana har själv fått sexuella inviter från Raju Sundas. Hon har då markerat kraftfullt och flydde så småningom från flickhemmen.

Deltog i Filadelfia

Den 11 juni 2017 var Bhawana med på en stor Love and Hope-gala i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Hennes berättelse om att ha blivit såld och hamnat på en bordell i Indien gjorde ett mycket starkt intryck på åhörarna.
Hon skulle därefter egentligen ha åkt hem till Nepal tillsammans med sin man. Men eftersom Expressens reporter Josefin Freje förberedde ett reportage om Love and Hope och hade uttryckt ett intresse för att ha med Bhawanas berättelse i sin artikel, bokades flygbiljetterna om och hon stannade ytterligare några dagar i Sverige.
”Pratar gärna med Bhawana efter vår intervju, om hon vill. Hade varit fint att kanske ha med henne i reportaget också”, skrev Josefin Freje i ett mail till Love and Hope inför intervjun.
Drygt en vecka senare intervjuade Josefin Freje företrädare för Love and Hope i tre timmar på organisationens kontor i Märsta.
Bhawana satt och väntade i ett angränsade rum under stora delar av intervjutiden.

Blev trött

När Bhawanas berättelse fördes på tal efter tre timmar var Josefin Freje ointresserad.
– Jag är så trött, men jag kan hälsa på henne, sade Expressenjournalisten och hälsade därefter lite avmätt på Bhawana.
En konstig stämning infann sig, innan Josefin Freje och hennes fotograf hastigt lämnade lokalen.
I förra veckans nummer berättade Leanne Buckley på Transforming The Nations om anledning till att organisationen bröt med Lihgthouse. 
Hon hänvisade till fyra flickors berättelser för 2,5 år sedan om vad som hade hänt med dem som gjorde henne fullständigt chockad.
När hon hörde deras berättelse gjorde hon ytterligare efterforskningar som visade att problemen var betydligt större än hon hade kunnat ​föreställa sig.
Tre av dessa flickor – Sristi, Deepa och Goma (namnen är fingerade) – berättade i förra veckans Inblick om sextrakasserier, hot och repressalier från organisationen Lighthouse.
Bhawana är den fjärde flickan som Leanne Buckley hänvisade till.

Ville inte lyssna

Bhawana beskriver hur det kändes att vänta förgäves på Expressens reporter under dessa tre timmar.
– Jag kände mig så ledsen. Hon ville inte lyssna, bara ge stöd åt Raju, säger Bhawana om händelsen.
Inte heller Aftonbladet ville informera sina läsare om flickornas berättelse om de uppenbara missförhållandena på Lighthouse.
I samband med sina publiceringar fick tidningen bandinspelningar från flera flickor som bland annat berättade om hur de blev tvingade att ljuga om Love and Hope.
Expressens Josefin Freje motiverar sitt beslut i ett mail till Inblick:
”Du började med frågan om varför jag inte intervjuat kvinnan som Love Nepal hade dragit till sin lokal för att sitta och vänta medan de i timmar vägrade svara på frågor? Jag kan upprepa svaret på den frågan: Kvinnan hade inte blivit räddad från någon bordell av Love Nepal, utan hade använts i deras insamlingskampanj som utpekad `sexslav´”.
”Granskningen handlade inte heller om en organisation i Nepal eller den infekterade konflikten mellan de båda organisationerna” utan om ”deras erkänt falska marknadsföring för att lura allmänhet och kändisar på miljoner”, skriver Josefin Freje, som i sin granskning själv låter en trettonårig flicka kritisera Love and Hope.
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag.

Raju Sundas
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag. Skärmdump: Expressen TV


Största bristen

Joachim Kerpner på Aftonbladet, som själv helt oreserverat publicerade Hanna Badis uppgifter om att Mikael Alfvén tvingat henne att presentera sig som sexslav under en turné 2013 (se separat artikel) svarar i ett mail:
”Love and Hope har gett oss några flickors berättelser om Raju Sundas, och Raju Sundas har i sin tur gett oss andra flickors berättelser om familjen Alfvén. De har varit svåra att verifiera, därför publicerade vi dem inte.”
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick.
De är upprörda över att ingen journalist ville lyssna på flickorna när de berättade om övergrepp, hot och repressalier.
– Alla anklagelser mot Love and Hope har kommit efter att vi har brutit vårt samarbete. Inte ett ord sades innan vi bröt. När vi sedan bryter, då går allting lös. Allt har kommit efter att vi bröt. Alla anklagelser kom efter uppbrottet, avslutar de.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ing-Marie och Mikael
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick. Foto: Love Nepal
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.