Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Före detta sexslav dumpad av Expressen

Ruben Agnarsson | 28 feb , 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
Fore_detta_sexslav_dumpad_av_Expressen
Omkring 1,2 miljoner barn tros vara involverade i prostitution i Indien, enligt landets federala polis.
Ashwani Kumar, som var ledare för Central Bureau of Investigation (CBI), berättade enligt CNN på ett seminarium om trafficking i maj 2009, att Indien hade en ”unik position” när det gällde vad han beskrev som ”källa, transitnation och destination för denna verksamhet”.
Bhawana (fingerat namn) blev nedsövd på ett café och vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien.
Där tillbringade hon flera månader innan hon lyckades fly.
Bhawana hamnade därefter på hjälporganisationen Lighthouse i Nepal, där hon fick hjälp tack vare ekonomiskt stöd från Love and Hope.
Bhawana blev sedan den första flickan som höjde rösten mot missförhållandena på Lighthouse.
När hon markerade sin självständighet gentemot Raju Sundas blev han rasande.
– Raju Sundas förtalar oss och är fylld av vrede. Jag har sett hur han kysser flickorna, berättar hon i en bandad telefonintervju.

Sexuella inviter

– När jag ville lämna flickhemmet tvingade han mig att åka till Indien för att arbeta för honom. När jag sade att jag inte vill åka, hotade han med att slå mig, så jag åkte till slut ändå, förklarar hon.
På flickhemmet såg Bhawana hur Raju Sundas sov i samma säng som en flicka. Efter någon timme ”vaknade” han och återvände till sitt rum.
En annan flicka ringde han klockan två på natten och sade: ”Jag älskar dig så mycket, du är min dotter”. Bhawana, som sov i samma rum, uppfattade inte direkt Rajus sexuella inviter i telefonen men hörde hur flickan svarade avvisande: ”Fråga mig inte den typen av frågor”.
Bhawana har själv fått sexuella inviter från Raju Sundas. Hon har då markerat kraftfullt och flydde så småningom från flickhemmen.

Deltog i Filadelfia

Den 11 juni 2017 var Bhawana med på en stor Love and Hope-gala i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Hennes berättelse om att ha blivit såld och hamnat på en bordell i Indien gjorde ett mycket starkt intryck på åhörarna.
Hon skulle därefter egentligen ha åkt hem till Nepal tillsammans med sin man. Men eftersom Expressens reporter Josefin Freje förberedde ett reportage om Love and Hope och hade uttryckt ett intresse för att ha med Bhawanas berättelse i sin artikel, bokades flygbiljetterna om och hon stannade ytterligare några dagar i Sverige.
”Pratar gärna med Bhawana efter vår intervju, om hon vill. Hade varit fint att kanske ha med henne i reportaget också”, skrev Josefin Freje i ett mail till Love and Hope inför intervjun.
Drygt en vecka senare intervjuade Josefin Freje företrädare för Love and Hope i tre timmar på organisationens kontor i Märsta.
Bhawana satt och väntade i ett angränsade rum under stora delar av intervjutiden.

Blev trött

När Bhawanas berättelse fördes på tal efter tre timmar var Josefin Freje ointresserad.
– Jag är så trött, men jag kan hälsa på henne, sade Expressenjournalisten och hälsade därefter lite avmätt på Bhawana.
En konstig stämning infann sig, innan Josefin Freje och hennes fotograf hastigt lämnade lokalen.
I förra veckans nummer berättade Leanne Buckley på Transforming The Nations om anledning till att organisationen bröt med Lihgthouse. 
Hon hänvisade till fyra flickors berättelser för 2,5 år sedan om vad som hade hänt med dem som gjorde henne fullständigt chockad.
När hon hörde deras berättelse gjorde hon ytterligare efterforskningar som visade att problemen var betydligt större än hon hade kunnat ​föreställa sig.
Tre av dessa flickor – Sristi, Deepa och Goma (namnen är fingerade) – berättade i förra veckans Inblick om sextrakasserier, hot och repressalier från organisationen Lighthouse.
Bhawana är den fjärde flickan som Leanne Buckley hänvisade till.

Ville inte lyssna

Bhawana beskriver hur det kändes att vänta förgäves på Expressens reporter under dessa tre timmar.
– Jag kände mig så ledsen. Hon ville inte lyssna, bara ge stöd åt Raju, säger Bhawana om händelsen.
Inte heller Aftonbladet ville informera sina läsare om flickornas berättelse om de uppenbara missförhållandena på Lighthouse.
I samband med sina publiceringar fick tidningen bandinspelningar från flera flickor som bland annat berättade om hur de blev tvingade att ljuga om Love and Hope.
Expressens Josefin Freje motiverar sitt beslut i ett mail till Inblick:
”Du började med frågan om varför jag inte intervjuat kvinnan som Love Nepal hade dragit till sin lokal för att sitta och vänta medan de i timmar vägrade svara på frågor? Jag kan upprepa svaret på den frågan: Kvinnan hade inte blivit räddad från någon bordell av Love Nepal, utan hade använts i deras insamlingskampanj som utpekad `sexslav´”.
”Granskningen handlade inte heller om en organisation i Nepal eller den infekterade konflikten mellan de båda organisationerna” utan om ”deras erkänt falska marknadsföring för att lura allmänhet och kändisar på miljoner”, skriver Josefin Freje, som i sin granskning själv låter en trettonårig flicka kritisera Love and Hope.
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag.

Raju Sundas
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag. Skärmdump: Expressen TV


Största bristen

Joachim Kerpner på Aftonbladet, som själv helt oreserverat publicerade Hanna Badis uppgifter om att Mikael Alfvén tvingat henne att presentera sig som sexslav under en turné 2013 (se separat artikel) svarar i ett mail:
”Love and Hope har gett oss några flickors berättelser om Raju Sundas, och Raju Sundas har i sin tur gett oss andra flickors berättelser om familjen Alfvén. De har varit svåra att verifiera, därför publicerade vi dem inte.”
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick.
De är upprörda över att ingen journalist ville lyssna på flickorna när de berättade om övergrepp, hot och repressalier.
– Alla anklagelser mot Love and Hope har kommit efter att vi har brutit vårt samarbete. Inte ett ord sades innan vi bröt. När vi sedan bryter, då går allting lös. Allt har kommit efter att vi bröt. Alla anklagelser kom efter uppbrottet, avslutar de.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ing-Marie och Mikael
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick. Foto: Love Nepal
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.