Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Före detta sexslav dumpad av Expressen

Ruben Agnarsson | 28 feb , 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
Fore_detta_sexslav_dumpad_av_Expressen
Omkring 1,2 miljoner barn tros vara involverade i prostitution i Indien, enligt landets federala polis.
Ashwani Kumar, som var ledare för Central Bureau of Investigation (CBI), berättade enligt CNN på ett seminarium om trafficking i maj 2009, att Indien hade en ”unik position” när det gällde vad han beskrev som ”källa, transitnation och destination för denna verksamhet”.
Bhawana (fingerat namn) blev nedsövd på ett café och vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien.
Där tillbringade hon flera månader innan hon lyckades fly.
Bhawana hamnade därefter på hjälporganisationen Lighthouse i Nepal, där hon fick hjälp tack vare ekonomiskt stöd från Love and Hope.
Bhawana blev sedan den första flickan som höjde rösten mot missförhållandena på Lighthouse.
När hon markerade sin självständighet gentemot Raju Sundas blev han rasande.
– Raju Sundas förtalar oss och är fylld av vrede. Jag har sett hur han kysser flickorna, berättar hon i en bandad telefonintervju.

Sexuella inviter

– När jag ville lämna flickhemmet tvingade han mig att åka till Indien för att arbeta för honom. När jag sade att jag inte vill åka, hotade han med att slå mig, så jag åkte till slut ändå, förklarar hon.
På flickhemmet såg Bhawana hur Raju Sundas sov i samma säng som en flicka. Efter någon timme ”vaknade” han och återvände till sitt rum.
En annan flicka ringde han klockan två på natten och sade: ”Jag älskar dig så mycket, du är min dotter”. Bhawana, som sov i samma rum, uppfattade inte direkt Rajus sexuella inviter i telefonen men hörde hur flickan svarade avvisande: ”Fråga mig inte den typen av frågor”.
Bhawana har själv fått sexuella inviter från Raju Sundas. Hon har då markerat kraftfullt och flydde så småningom från flickhemmen.

Deltog i Filadelfia

Den 11 juni 2017 var Bhawana med på en stor Love and Hope-gala i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Hennes berättelse om att ha blivit såld och hamnat på en bordell i Indien gjorde ett mycket starkt intryck på åhörarna.
Hon skulle därefter egentligen ha åkt hem till Nepal tillsammans med sin man. Men eftersom Expressens reporter Josefin Freje förberedde ett reportage om Love and Hope och hade uttryckt ett intresse för att ha med Bhawanas berättelse i sin artikel, bokades flygbiljetterna om och hon stannade ytterligare några dagar i Sverige.
”Pratar gärna med Bhawana efter vår intervju, om hon vill. Hade varit fint att kanske ha med henne i reportaget också”, skrev Josefin Freje i ett mail till Love and Hope inför intervjun.
Drygt en vecka senare intervjuade Josefin Freje företrädare för Love and Hope i tre timmar på organisationens kontor i Märsta.
Bhawana satt och väntade i ett angränsade rum under stora delar av intervjutiden.

Blev trött

När Bhawanas berättelse fördes på tal efter tre timmar var Josefin Freje ointresserad.
– Jag är så trött, men jag kan hälsa på henne, sade Expressenjournalisten och hälsade därefter lite avmätt på Bhawana.
En konstig stämning infann sig, innan Josefin Freje och hennes fotograf hastigt lämnade lokalen.
I förra veckans nummer berättade Leanne Buckley på Transforming The Nations om anledning till att organisationen bröt med Lihgthouse. 
Hon hänvisade till fyra flickors berättelser för 2,5 år sedan om vad som hade hänt med dem som gjorde henne fullständigt chockad.
När hon hörde deras berättelse gjorde hon ytterligare efterforskningar som visade att problemen var betydligt större än hon hade kunnat ​föreställa sig.
Tre av dessa flickor – Sristi, Deepa och Goma (namnen är fingerade) – berättade i förra veckans Inblick om sextrakasserier, hot och repressalier från organisationen Lighthouse.
Bhawana är den fjärde flickan som Leanne Buckley hänvisade till.

Ville inte lyssna

Bhawana beskriver hur det kändes att vänta förgäves på Expressens reporter under dessa tre timmar.
– Jag kände mig så ledsen. Hon ville inte lyssna, bara ge stöd åt Raju, säger Bhawana om händelsen.
Inte heller Aftonbladet ville informera sina läsare om flickornas berättelse om de uppenbara missförhållandena på Lighthouse.
I samband med sina publiceringar fick tidningen bandinspelningar från flera flickor som bland annat berättade om hur de blev tvingade att ljuga om Love and Hope.
Expressens Josefin Freje motiverar sitt beslut i ett mail till Inblick:
”Du började med frågan om varför jag inte intervjuat kvinnan som Love Nepal hade dragit till sin lokal för att sitta och vänta medan de i timmar vägrade svara på frågor? Jag kan upprepa svaret på den frågan: Kvinnan hade inte blivit räddad från någon bordell av Love Nepal, utan hade använts i deras insamlingskampanj som utpekad `sexslav´”.
”Granskningen handlade inte heller om en organisation i Nepal eller den infekterade konflikten mellan de båda organisationerna” utan om ”deras erkänt falska marknadsföring för att lura allmänhet och kändisar på miljoner”, skriver Josefin Freje, som i sin granskning själv låter en trettonårig flicka kritisera Love and Hope.
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag.

Raju Sundas
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag. Skärmdump: Expressen TV


Största bristen

Joachim Kerpner på Aftonbladet, som själv helt oreserverat publicerade Hanna Badis uppgifter om att Mikael Alfvén tvingat henne att presentera sig som sexslav under en turné 2013 (se separat artikel) svarar i ett mail:
”Love and Hope har gett oss några flickors berättelser om Raju Sundas, och Raju Sundas har i sin tur gett oss andra flickors berättelser om familjen Alfvén. De har varit svåra att verifiera, därför publicerade vi dem inte.”
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick.
De är upprörda över att ingen journalist ville lyssna på flickorna när de berättade om övergrepp, hot och repressalier.
– Alla anklagelser mot Love and Hope har kommit efter att vi har brutit vårt samarbete. Inte ett ord sades innan vi bröt. När vi sedan bryter, då går allting lös. Allt har kommit efter att vi bröt. Alla anklagelser kom efter uppbrottet, avslutar de.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ing-Marie och Mikael
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick. Foto: Love Nepal
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.