Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Före detta sexslav dumpad av Expressen

Ruben Agnarsson | 28 feb , 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
Fore_detta_sexslav_dumpad_av_Expressen
Omkring 1,2 miljoner barn tros vara involverade i prostitution i Indien, enligt landets federala polis.
Ashwani Kumar, som var ledare för Central Bureau of Investigation (CBI), berättade enligt CNN på ett seminarium om trafficking i maj 2009, att Indien hade en ”unik position” när det gällde vad han beskrev som ”källa, transitnation och destination för denna verksamhet”.
Bhawana (fingerat namn) blev nedsövd på ett café och vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien.
Där tillbringade hon flera månader innan hon lyckades fly.
Bhawana hamnade därefter på hjälporganisationen Lighthouse i Nepal, där hon fick hjälp tack vare ekonomiskt stöd från Love and Hope.
Bhawana blev sedan den första flickan som höjde rösten mot missförhållandena på Lighthouse.
När hon markerade sin självständighet gentemot Raju Sundas blev han rasande.
– Raju Sundas förtalar oss och är fylld av vrede. Jag har sett hur han kysser flickorna, berättar hon i en bandad telefonintervju.

Sexuella inviter

– När jag ville lämna flickhemmet tvingade han mig att åka till Indien för att arbeta för honom. När jag sade att jag inte vill åka, hotade han med att slå mig, så jag åkte till slut ändå, förklarar hon.
På flickhemmet såg Bhawana hur Raju Sundas sov i samma säng som en flicka. Efter någon timme ”vaknade” han och återvände till sitt rum.
En annan flicka ringde han klockan två på natten och sade: ”Jag älskar dig så mycket, du är min dotter”. Bhawana, som sov i samma rum, uppfattade inte direkt Rajus sexuella inviter i telefonen men hörde hur flickan svarade avvisande: ”Fråga mig inte den typen av frågor”.
Bhawana har själv fått sexuella inviter från Raju Sundas. Hon har då markerat kraftfullt och flydde så småningom från flickhemmen.

Deltog i Filadelfia

Den 11 juni 2017 var Bhawana med på en stor Love and Hope-gala i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Hennes berättelse om att ha blivit såld och hamnat på en bordell i Indien gjorde ett mycket starkt intryck på åhörarna.
Hon skulle därefter egentligen ha åkt hem till Nepal tillsammans med sin man. Men eftersom Expressens reporter Josefin Freje förberedde ett reportage om Love and Hope och hade uttryckt ett intresse för att ha med Bhawanas berättelse i sin artikel, bokades flygbiljetterna om och hon stannade ytterligare några dagar i Sverige.
”Pratar gärna med Bhawana efter vår intervju, om hon vill. Hade varit fint att kanske ha med henne i reportaget också”, skrev Josefin Freje i ett mail till Love and Hope inför intervjun.
Drygt en vecka senare intervjuade Josefin Freje företrädare för Love and Hope i tre timmar på organisationens kontor i Märsta.
Bhawana satt och väntade i ett angränsade rum under stora delar av intervjutiden.

Blev trött

När Bhawanas berättelse fördes på tal efter tre timmar var Josefin Freje ointresserad.
– Jag är så trött, men jag kan hälsa på henne, sade Expressenjournalisten och hälsade därefter lite avmätt på Bhawana.
En konstig stämning infann sig, innan Josefin Freje och hennes fotograf hastigt lämnade lokalen.
I förra veckans nummer berättade Leanne Buckley på Transforming The Nations om anledning till att organisationen bröt med Lihgthouse. 
Hon hänvisade till fyra flickors berättelser för 2,5 år sedan om vad som hade hänt med dem som gjorde henne fullständigt chockad.
När hon hörde deras berättelse gjorde hon ytterligare efterforskningar som visade att problemen var betydligt större än hon hade kunnat ​föreställa sig.
Tre av dessa flickor – Sristi, Deepa och Goma (namnen är fingerade) – berättade i förra veckans Inblick om sextrakasserier, hot och repressalier från organisationen Lighthouse.
Bhawana är den fjärde flickan som Leanne Buckley hänvisade till.

Ville inte lyssna

Bhawana beskriver hur det kändes att vänta förgäves på Expressens reporter under dessa tre timmar.
– Jag kände mig så ledsen. Hon ville inte lyssna, bara ge stöd åt Raju, säger Bhawana om händelsen.
Inte heller Aftonbladet ville informera sina läsare om flickornas berättelse om de uppenbara missförhållandena på Lighthouse.
I samband med sina publiceringar fick tidningen bandinspelningar från flera flickor som bland annat berättade om hur de blev tvingade att ljuga om Love and Hope.
Expressens Josefin Freje motiverar sitt beslut i ett mail till Inblick:
”Du började med frågan om varför jag inte intervjuat kvinnan som Love Nepal hade dragit till sin lokal för att sitta och vänta medan de i timmar vägrade svara på frågor? Jag kan upprepa svaret på den frågan: Kvinnan hade inte blivit räddad från någon bordell av Love Nepal, utan hade använts i deras insamlingskampanj som utpekad `sexslav´”.
”Granskningen handlade inte heller om en organisation i Nepal eller den infekterade konflikten mellan de båda organisationerna” utan om ”deras erkänt falska marknadsföring för att lura allmänhet och kändisar på miljoner”, skriver Josefin Freje, som i sin granskning själv låter en trettonårig flicka kritisera Love and Hope.
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag.

Raju Sundas
”Hon känner sig utnyttjad och har ont i hjärtat” försäkrar Raju Sundas när han tolkar trettonåringen och tränger sig in i kameran framför flickan i Expressens TV-inslag. Skärmdump: Expressen TV


Största bristen

Joachim Kerpner på Aftonbladet, som själv helt oreserverat publicerade Hanna Badis uppgifter om att Mikael Alfvén tvingat henne att presentera sig som sexslav under en turné 2013 (se separat artikel) svarar i ett mail:
”Love and Hope har gett oss några flickors berättelser om Raju Sundas, och Raju Sundas har i sin tur gett oss andra flickors berättelser om familjen Alfvén. De har varit svåra att verifiera, därför publicerade vi dem inte.”
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick.
De är upprörda över att ingen journalist ville lyssna på flickorna när de berättade om övergrepp, hot och repressalier.
– Alla anklagelser mot Love and Hope har kommit efter att vi har brutit vårt samarbete. Inte ett ord sades innan vi bröt. När vi sedan bryter, då går allting lös. Allt har kommit efter att vi bröt. Alla anklagelser kom efter uppbrottet, avslutar de.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Ing-Marie och Mikael
– Den största bristen i mediernas rapportering är att man inte har lagt någon tonvikt på varför vi bröt samarbetet. Det finns alltid en orsak till att man bryter. Man sätter inte hela arbetet på spel för ingenting, säger Mikael och Ing-Marie Alfvén till Inblick. Foto: Love Nepal
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.