Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aftonbladet ljög och jämförde med bordellägare

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
Aftonbladet_ljog_och_jamforde_med_bordellagare
”Hannah Badi, 22, pressades av Love and hopes grundare Mikael Alfvén att ljuga om att hon hade varit sexslav på en bordell”, påstod Aftonbladet och lät Hanna Badi beskriva Mikael Alfvén som en bordellägare.
”Kväll efter kväll stod hon på scen i olika svenska städer och fick besökarna att gråta och skänka pengar”, fortsatte tidningen när den beskrev insamlingsturnén år 2013 som illustrerades med en bild från ett besök i Ödeshög.
Inblick kan nu påvisa att Aftonbladets påstående är falskt.
Hanna Badi nämnde inte ett enda ord om att hon skulle ha varit sexslav på en bordell under besöket i Ödeshög – där hon för övrigt tolkades av Raju Sundas.
Ödeshög var en av få platser under hela Sverigebesöket där Hanna Badi överhuvudtaget medverkade på scenen under turnén år 2013.

Försvarar påstående

Aftonbladet försvarar sig.
– Jämsides med Hannah Badis uppgifter publicerade vi ett svar från Love and Hopes företrädare Jonatan Alfvén, betonar Joachim Kerpner och citerar vad Jonathan Alfvén säger i artikeln: ”Detta har självklart inte utspelat sig. Vi nekar till 100 procent.”
Aftonbladet fick i samband med sin publicering tillgång till en bandinspelning där Bhawana (se sid 4-5) pekade ut Hanna Badi som Raju Sundas älskarinna.

Varför publicerade du då Hanna Badis berättelse, men inte Bhawanas, som pekade ut Hanna som Rajus älskarinna?
– Därför att Hannah Badis berättelse är trovärdig och underbyggd med bildbevis, svarar Kerpner.‬
Både Aftonbladet och Expressen ger stor uppmärksamhet till tre bilder på flickor som Love and Hope beskrev som prostituerade. Mikael Alfvén hävdade att Gabrielsson beskrev flickorna som prostituerade år 2009.
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av bilderna. Samma bilder och citat publicerades även i Expressen.
Inblick kan nu avslöja att Håkan Gabrielsson själv använde exakt samma bilder och liknande texter om flickorna på sin hemsida.


HG 1
”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...” skrev Håkan Gabrielsson i anslutning till bilderna. 

Samma bilder

Följande texter stod på hans blogg i anslutning till bilderna: ”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...”
I samband med att Aftonbladets och Expressens artiklar publicerades, försvann bilderna på de tre flickorna från Gabrielssons hemsida. Bilderna ersattes helt plötsligt av texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år.”
”Love and Hope gör ett fantastiskt arbete och är väldigt engagerade”, skrev Gabrielsson på sin blogg i februari 2016.
Efter Love and Hopes brott med Lighthouse är tonen en annan:
– Det är osmakligt, sade han till Expressen om de flickor som han själv sagt sig  vilja ”erbjuda en väg ut ur slaveriet”.

HG 2
I samband med Expressens artikel togs bilderna på de tre flickorna bort från Gabrielssons hemsida och ersattes med texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år."

Aftonbladet hänvisade i sin artikel även till det falska brevet, underskrivet av programofficeren Keshav Chalise, som Inblick skrev om i förra veckan. Han vill inte kommentera uppgiften om att Tarak Dhital, Executive Director för Central Children Welfare Board, avfärdar brevet som falskt.
– Be programofficeren att kommentera om dokumentet är falskt, skriver han i sitt mail till Inblick.

Normalt med lokala partners

Både Expressen och Aftonbladet anklagade Love and Hope för att inte ha något eget arbete i Nepal. Men att jobba via lokala partners är helt normalt i biståndsarbete.
– En stor del av Sveriges biståndsorganisationer jobbar med lokala partners, säger kanslichef Lena Hörnblad på Svensk insamlingskontroll.
– Man bör då redogöra för detta förhållande i sin marknadsföring, tillägger hon.

Och vad gör ni om detta inte sker?
– Då brukar vi kontakta organisationerna och påpeka det, så att de rättar till sin kommunikation, förklarar Lena Hörnblad.
Håkan Gabrielsson menar att han via bilderna ville beskriva den positiva förvandling flickorna fått uppleva under de åren sedan allt började.
– Därför använde jag fotot. Det var en positiv bild för mig. En bild ifrån början och deras svåra situation och en bild på nuet och den förvandling de upplevt.
– Men då någon missförstod bakgrunden så tog jag helt enkelt bort det och skrev en förtydligande text istället. Jag ville inte att någon skulle missförstå. Den berättelsen är enda gången jag använt fotot och det blev som sagt inte långvarigt.
– Jag skrev email och Word-dokument till bönevänner, pastorer och andra intresserade innan vi skulle starta och pratade med alla. Jag skrev samma text och samma meddelande till alla.
– De är glasklara. Vi skulle ta emot 30 flickor så att de kunde undvika att hamna i prostitution.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.