Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aftonbladet ljög och jämförde med bordellägare

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
Aftonbladet_ljog_och_jamforde_med_bordellagare
”Hannah Badi, 22, pressades av Love and hopes grundare Mikael Alfvén att ljuga om att hon hade varit sexslav på en bordell”, påstod Aftonbladet och lät Hanna Badi beskriva Mikael Alfvén som en bordellägare.
”Kväll efter kväll stod hon på scen i olika svenska städer och fick besökarna att gråta och skänka pengar”, fortsatte tidningen när den beskrev insamlingsturnén år 2013 som illustrerades med en bild från ett besök i Ödeshög.
Inblick kan nu påvisa att Aftonbladets påstående är falskt.
Hanna Badi nämnde inte ett enda ord om att hon skulle ha varit sexslav på en bordell under besöket i Ödeshög – där hon för övrigt tolkades av Raju Sundas.
Ödeshög var en av få platser under hela Sverigebesöket där Hanna Badi överhuvudtaget medverkade på scenen under turnén år 2013.

Försvarar påstående

Aftonbladet försvarar sig.
– Jämsides med Hannah Badis uppgifter publicerade vi ett svar från Love and Hopes företrädare Jonatan Alfvén, betonar Joachim Kerpner och citerar vad Jonathan Alfvén säger i artikeln: ”Detta har självklart inte utspelat sig. Vi nekar till 100 procent.”
Aftonbladet fick i samband med sin publicering tillgång till en bandinspelning där Bhawana (se sid 4-5) pekade ut Hanna Badi som Raju Sundas älskarinna.

Varför publicerade du då Hanna Badis berättelse, men inte Bhawanas, som pekade ut Hanna som Rajus älskarinna?
– Därför att Hannah Badis berättelse är trovärdig och underbyggd med bildbevis, svarar Kerpner.‬
Både Aftonbladet och Expressen ger stor uppmärksamhet till tre bilder på flickor som Love and Hope beskrev som prostituerade. Mikael Alfvén hävdade att Gabrielsson beskrev flickorna som prostituerade år 2009.
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av bilderna. Samma bilder och citat publicerades även i Expressen.
Inblick kan nu avslöja att Håkan Gabrielsson själv använde exakt samma bilder och liknande texter om flickorna på sin hemsida.


HG 1
”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...” skrev Håkan Gabrielsson i anslutning till bilderna. 

Samma bilder

Följande texter stod på hans blogg i anslutning till bilderna: ”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...”
I samband med att Aftonbladets och Expressens artiklar publicerades, försvann bilderna på de tre flickorna från Gabrielssons hemsida. Bilderna ersattes helt plötsligt av texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år.”
”Love and Hope gör ett fantastiskt arbete och är väldigt engagerade”, skrev Gabrielsson på sin blogg i februari 2016.
Efter Love and Hopes brott med Lighthouse är tonen en annan:
– Det är osmakligt, sade han till Expressen om de flickor som han själv sagt sig  vilja ”erbjuda en väg ut ur slaveriet”.

HG 2
I samband med Expressens artikel togs bilderna på de tre flickorna bort från Gabrielssons hemsida och ersattes med texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år."

Aftonbladet hänvisade i sin artikel även till det falska brevet, underskrivet av programofficeren Keshav Chalise, som Inblick skrev om i förra veckan. Han vill inte kommentera uppgiften om att Tarak Dhital, Executive Director för Central Children Welfare Board, avfärdar brevet som falskt.
– Be programofficeren att kommentera om dokumentet är falskt, skriver han i sitt mail till Inblick.

Normalt med lokala partners

Både Expressen och Aftonbladet anklagade Love and Hope för att inte ha något eget arbete i Nepal. Men att jobba via lokala partners är helt normalt i biståndsarbete.
– En stor del av Sveriges biståndsorganisationer jobbar med lokala partners, säger kanslichef Lena Hörnblad på Svensk insamlingskontroll.
– Man bör då redogöra för detta förhållande i sin marknadsföring, tillägger hon.

Och vad gör ni om detta inte sker?
– Då brukar vi kontakta organisationerna och påpeka det, så att de rättar till sin kommunikation, förklarar Lena Hörnblad.
Håkan Gabrielsson menar att han via bilderna ville beskriva den positiva förvandling flickorna fått uppleva under de åren sedan allt började.
– Därför använde jag fotot. Det var en positiv bild för mig. En bild ifrån början och deras svåra situation och en bild på nuet och den förvandling de upplevt.
– Men då någon missförstod bakgrunden så tog jag helt enkelt bort det och skrev en förtydligande text istället. Jag ville inte att någon skulle missförstå. Den berättelsen är enda gången jag använt fotot och det blev som sagt inte långvarigt.
– Jag skrev email och Word-dokument till bönevänner, pastorer och andra intresserade innan vi skulle starta och pratade med alla. Jag skrev samma text och samma meddelande till alla.
– De är glasklara. Vi skulle ta emot 30 flickor så att de kunde undvika att hamna i prostitution.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.