Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aftonbladet ljög och jämförde med bordellägare

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
Aftonbladet_ljog_och_jamforde_med_bordellagare
”Hannah Badi, 22, pressades av Love and hopes grundare Mikael Alfvén att ljuga om att hon hade varit sexslav på en bordell”, påstod Aftonbladet och lät Hanna Badi beskriva Mikael Alfvén som en bordellägare.
”Kväll efter kväll stod hon på scen i olika svenska städer och fick besökarna att gråta och skänka pengar”, fortsatte tidningen när den beskrev insamlingsturnén år 2013 som illustrerades med en bild från ett besök i Ödeshög.
Inblick kan nu påvisa att Aftonbladets påstående är falskt.
Hanna Badi nämnde inte ett enda ord om att hon skulle ha varit sexslav på en bordell under besöket i Ödeshög – där hon för övrigt tolkades av Raju Sundas.
Ödeshög var en av få platser under hela Sverigebesöket där Hanna Badi överhuvudtaget medverkade på scenen under turnén år 2013.

Försvarar påstående

Aftonbladet försvarar sig.
– Jämsides med Hannah Badis uppgifter publicerade vi ett svar från Love and Hopes företrädare Jonatan Alfvén, betonar Joachim Kerpner och citerar vad Jonathan Alfvén säger i artikeln: ”Detta har självklart inte utspelat sig. Vi nekar till 100 procent.”
Aftonbladet fick i samband med sin publicering tillgång till en bandinspelning där Bhawana (se sid 4-5) pekade ut Hanna Badi som Raju Sundas älskarinna.

Varför publicerade du då Hanna Badis berättelse, men inte Bhawanas, som pekade ut Hanna som Rajus älskarinna?
– Därför att Hannah Badis berättelse är trovärdig och underbyggd med bildbevis, svarar Kerpner.‬
Både Aftonbladet och Expressen ger stor uppmärksamhet till tre bilder på flickor som Love and Hope beskrev som prostituerade. Mikael Alfvén hävdade att Gabrielsson beskrev flickorna som prostituerade år 2009.
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av bilderna. Samma bilder och citat publicerades även i Expressen.
Inblick kan nu avslöja att Håkan Gabrielsson själv använde exakt samma bilder och liknande texter om flickorna på sin hemsida.


HG 1
”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...” skrev Håkan Gabrielsson i anslutning till bilderna. 

Samma bilder

Följande texter stod på hans blogg i anslutning till bilderna: ”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...”
I samband med att Aftonbladets och Expressens artiklar publicerades, försvann bilderna på de tre flickorna från Gabrielssons hemsida. Bilderna ersattes helt plötsligt av texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år.”
”Love and Hope gör ett fantastiskt arbete och är väldigt engagerade”, skrev Gabrielsson på sin blogg i februari 2016.
Efter Love and Hopes brott med Lighthouse är tonen en annan:
– Det är osmakligt, sade han till Expressen om de flickor som han själv sagt sig  vilja ”erbjuda en väg ut ur slaveriet”.

HG 2
I samband med Expressens artikel togs bilderna på de tre flickorna bort från Gabrielssons hemsida och ersattes med texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år."

Aftonbladet hänvisade i sin artikel även till det falska brevet, underskrivet av programofficeren Keshav Chalise, som Inblick skrev om i förra veckan. Han vill inte kommentera uppgiften om att Tarak Dhital, Executive Director för Central Children Welfare Board, avfärdar brevet som falskt.
– Be programofficeren att kommentera om dokumentet är falskt, skriver han i sitt mail till Inblick.

Normalt med lokala partners

Både Expressen och Aftonbladet anklagade Love and Hope för att inte ha något eget arbete i Nepal. Men att jobba via lokala partners är helt normalt i biståndsarbete.
– En stor del av Sveriges biståndsorganisationer jobbar med lokala partners, säger kanslichef Lena Hörnblad på Svensk insamlingskontroll.
– Man bör då redogöra för detta förhållande i sin marknadsföring, tillägger hon.

Och vad gör ni om detta inte sker?
– Då brukar vi kontakta organisationerna och påpeka det, så att de rättar till sin kommunikation, förklarar Lena Hörnblad.
Håkan Gabrielsson menar att han via bilderna ville beskriva den positiva förvandling flickorna fått uppleva under de åren sedan allt började.
– Därför använde jag fotot. Det var en positiv bild för mig. En bild ifrån början och deras svåra situation och en bild på nuet och den förvandling de upplevt.
– Men då någon missförstod bakgrunden så tog jag helt enkelt bort det och skrev en förtydligande text istället. Jag ville inte att någon skulle missförstå. Den berättelsen är enda gången jag använt fotot och det blev som sagt inte långvarigt.
– Jag skrev email och Word-dokument till bönevänner, pastorer och andra intresserade innan vi skulle starta och pratade med alla. Jag skrev samma text och samma meddelande till alla.
– De är glasklara. Vi skulle ta emot 30 flickor så att de kunde undvika att hamna i prostitution.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.