Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Aftonbladet ljög och jämförde med bordellägare

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
Aftonbladet_ljog_och_jamforde_med_bordellagare
”Hannah Badi, 22, pressades av Love and hopes grundare Mikael Alfvén att ljuga om att hon hade varit sexslav på en bordell”, påstod Aftonbladet och lät Hanna Badi beskriva Mikael Alfvén som en bordellägare.
”Kväll efter kväll stod hon på scen i olika svenska städer och fick besökarna att gråta och skänka pengar”, fortsatte tidningen när den beskrev insamlingsturnén år 2013 som illustrerades med en bild från ett besök i Ödeshög.
Inblick kan nu påvisa att Aftonbladets påstående är falskt.
Hanna Badi nämnde inte ett enda ord om att hon skulle ha varit sexslav på en bordell under besöket i Ödeshög – där hon för övrigt tolkades av Raju Sundas.
Ödeshög var en av få platser under hela Sverigebesöket där Hanna Badi överhuvudtaget medverkade på scenen under turnén år 2013.

Försvarar påstående

Aftonbladet försvarar sig.
– Jämsides med Hannah Badis uppgifter publicerade vi ett svar från Love and Hopes företrädare Jonatan Alfvén, betonar Joachim Kerpner och citerar vad Jonathan Alfvén säger i artikeln: ”Detta har självklart inte utspelat sig. Vi nekar till 100 procent.”
Aftonbladet fick i samband med sin publicering tillgång till en bandinspelning där Bhawana (se sid 4-5) pekade ut Hanna Badi som Raju Sundas älskarinna.

Varför publicerade du då Hanna Badis berättelse, men inte Bhawanas, som pekade ut Hanna som Rajus älskarinna?
– Därför att Hannah Badis berättelse är trovärdig och underbyggd med bildbevis, svarar Kerpner.‬
Både Aftonbladet och Expressen ger stor uppmärksamhet till tre bilder på flickor som Love and Hope beskrev som prostituerade. Mikael Alfvén hävdade att Gabrielsson beskrev flickorna som prostituerade år 2009.
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av bilderna. Samma bilder och citat publicerades även i Expressen.
Inblick kan nu avslöja att Håkan Gabrielsson själv använde exakt samma bilder och liknande texter om flickorna på sin hemsida.


HG 1
”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...” skrev Håkan Gabrielsson i anslutning till bilderna. 

Samma bilder

Följande texter stod på hans blogg i anslutning till bilderna: ”Den upplevelsen blev fröet i våra hjärtan till att rädda flickor från slavhandeln… Vi bestämde oss för att erbjuda en väg ut ur slaveriet genom att starta ett flickhem...”
I samband med att Aftonbladets och Expressens artiklar publicerades, försvann bilderna på de tre flickorna från Gabrielssons hemsida. Bilderna ersattes helt plötsligt av texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år.”
”Love and Hope gör ett fantastiskt arbete och är väldigt engagerade”, skrev Gabrielsson på sin blogg i februari 2016.
Efter Love and Hopes brott med Lighthouse är tonen en annan:
– Det är osmakligt, sade han till Expressen om de flickor som han själv sagt sig  vilja ”erbjuda en väg ut ur slaveriet”.

HG 2
I samband med Expressens artikel togs bilderna på de tre flickorna bort från Gabrielssons hemsida och ersattes med texten: ”Flickorna har ännu inte blivit utnyttjade eller sålda men som så många förbereds dem i många år."

Aftonbladet hänvisade i sin artikel även till det falska brevet, underskrivet av programofficeren Keshav Chalise, som Inblick skrev om i förra veckan. Han vill inte kommentera uppgiften om att Tarak Dhital, Executive Director för Central Children Welfare Board, avfärdar brevet som falskt.
– Be programofficeren att kommentera om dokumentet är falskt, skriver han i sitt mail till Inblick.

Normalt med lokala partners

Både Expressen och Aftonbladet anklagade Love and Hope för att inte ha något eget arbete i Nepal. Men att jobba via lokala partners är helt normalt i biståndsarbete.
– En stor del av Sveriges biståndsorganisationer jobbar med lokala partners, säger kanslichef Lena Hörnblad på Svensk insamlingskontroll.
– Man bör då redogöra för detta förhållande i sin marknadsföring, tillägger hon.

Och vad gör ni om detta inte sker?
– Då brukar vi kontakta organisationerna och påpeka det, så att de rättar till sin kommunikation, förklarar Lena Hörnblad.
Håkan Gabrielsson menar att han via bilderna ville beskriva den positiva förvandling flickorna fått uppleva under de åren sedan allt började.
– Därför använde jag fotot. Det var en positiv bild för mig. En bild ifrån början och deras svåra situation och en bild på nuet och den förvandling de upplevt.
– Men då någon missförstod bakgrunden så tog jag helt enkelt bort det och skrev en förtydligande text istället. Jag ville inte att någon skulle missförstå. Den berättelsen är enda gången jag använt fotot och det blev som sagt inte långvarigt.
– Jag skrev email och Word-dokument till bönevänner, pastorer och andra intresserade innan vi skulle starta och pratade med alla. Jag skrev samma text och samma meddelande till alla.
– De är glasklara. Vi skulle ta emot 30 flickor så att de kunde undvika att hamna i prostitution.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.