
I samma program anklagas den förre polisutredaren Thure Nässén för att ha manipulerat utredningen genom att erbjuda belöningen på 50 miljoner kronor till missbrukare. Det är Lillemor Östlin, den kvinna som var prostituerad till Lennart Geijer (S) i Bordellhärvan, som får vännen Thure Nässén att erkänna försöken att använda belöningen som lockbete. Flera källor i SVT:s Uppdrag granskning beskriver även hur Nässén har förvanskat vittnesmål för att kunna fälla Pettersson.
Uppdrag gransknings nya serie om Palmemordet avslöjar att Palmegruppen för fyra år sedan inledde en hemlig, intern utredning mot gruppens tidigare utredare Thure Nässén.
I Uppdrag granskning framträder trots detta såväl Robert Aschberg som Jan Guillou med en tvärsäker uppfattning att det var Christer Pettersson som utförde Palmemordet.
Det är sedan tidigare klarlagt att en rad socialdemokratiska befattningshavare på UD med goda kontakter med Sovjetunionen utövade påtryckningar på Palmeutredningen. Inblick har tidigare skrivit om hur Säpochefen Olof Frånstedt i ett samtal med Bo Theutenberg och Svante Winqvist, som refereras i boken ”Dagbok från UD, volym 3”, påstår att UD-veteranen Pierre Schori påverkade mordutredningen.
En annan UD-profil, Sverker Åström, blev tidigt Hans Holmérs ”rådgivare i utrikespolitiska frågor.” Redan tre dagar efter mordet träffade Sverker Åström Ebbe Carlsson och Hans Holmér och fick uppdraget att författa en promemoria om vilka utländska grupperingar som kunde vara av intresse för mordutredningen.
Och redan den 12 mars 1986 skrev dåvarande FN-ambassadören Anders Ferm (S) en promemoria till Palmeutredningen där han menade att Sydafrika hade motiv att mörda Olof Palme.
Sveriges nuvarande utrikesminister har också spelat en roll. Som dåvarande biträdande civilminister skickade Margot Wallström (S) ett sekretessbeslut till domstolen i samband med rättegången mot Christer Pettersson. Beslutet förhindrade Säpo-utredaren Jan-Henrik Barrling att visa på fakta som pekade på att attentatet mot Palme var organiserat och planerat av en stor organisation. Jan-Henrik Barrling och Walter Kegö hade dessutom uppgifter som pekade på att Sovjetunionen var informerade om mordet i förväg.
Det var Christer Petterssons försvarare som ville att Barrling skulle få ge sin analys och Barrlings kollega Walter Kegö menar att det måste ha varit åklagarna som ringt till regeringen för att få stopp på Barrlings berättelse.
Även statsminister Stefan Löfvén har sagt att han tror att den friade Christer Pettersson var skyldig till mordet.
Det ska bli mycket intressant att följa Uppdrag gransknings två avslutande program om Palmeutredningen. De fyra program som hittills har lagts upp på SVT Play har på ett mycket tydligt sätt visat på hur mordutredningen manipulerades.
RUBEN AGNARSSON
Chefredaktör
ruben@inblick.se