Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Badiledare bröt med Lighthouse: ”Den som fortsätter jobba trots dödshot är värd stöd”

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
Den_som_fortsatter_jobba_trots_dodshot_ar_vard_stod

English version: "A person who continues to work despite death threats is worth support"

 Badifolket, som är lägst stående i kastsystemet i Nepal, har i årtionden varit dömda till att försörja sina utfattiga familjer genom prostitution. Under lång tid fick de pengar och mark genom att förse furstar i västra Nepal med konkubiner men övergick på 1950-talet till prostitution.
Många av de flickor som utnyttjas är mycket unga, medelåldern är så låg som tolv år.
Ortodoxa hinduiska föreskrifter säger att de högre kasterna inte kan tillåta badis i sina hus, medan de högre kasternas män är tillåtna att ha sex med prostituerade badis.
Bishnu Bahadur och Chabilal Badi är ledare för badibefolkningen i Surkhet i nordvästra Nepal. Bishnu Bahadur Badi uppskattar badifolkets antal till mellan 60–70 000.
– För att förhindra att flickor hamnar i sexarbete behövs det utbildning och en säker inkomstkälla, betonar han för Inblick och menar att det är möjligt att få stopp på detta om resurser för utbildning sätts in och arbetstillfällen skapas.
– I vårt samhälle har det i stor utsträckning stoppats, säger Chabilal Badi men menar att det fortfarande finns badisamhällen som behöver förändring.
– Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen säljer sina döttrar till prostitution i Indien. Nu när kunskapen sprids om att det här inte är bra har det blivit mycket begränsat i vårt samhälle. Vi säger till alla att de ska tjäna sina pengar via vanligt arbete istället.

Tjäna pengar på biståndet

Bishnu Bahadur och Chabilal Badi berättar att samarbetet med Love and Hopes lokala samarbetspartner Lighthouse fungerade bra i många år. Problemen uppstod när Lighthouse försökte tjäna pengar på biståndet istället för att hjälpa badifolket, menar de.
– Mot slutet skickade Raju Sundas hem de flickor som han inte gillade, medan han behöll dem han tyckte om. För flera år sedan sade han till mig att han skulle bygga en samlingslokal, en hälsoklinik och en förlossningsklinik. Han bad oss därför att förbereda grunden, vilket vi gjort, men sedan dess har vi inte hört någonting, förklarar Bisnu Badi.
Chabilal Badi förklarar att han har jobbat med Jonathan Shankar länge och har känt honom under lång tid.
– När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse. De hotade honom om han började jobba med badifolket igen, berättar Chabilal Badi.
– Jonathan Shankar har därför antagit en stor utmaning när han valt att jobba för oss. Vi säger därför välkommen till honom. När man fortsätter att jobba trots att man får dödshot är man värd allt stöd, tillägger han.

150 000 på bordeller

Cirka 150 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – finns på indiska bordeller, konstaterade Dagens Nyheter redan i augusti 1995. Omfattningen bekräftas av Rajendra Gautam på hjälporganisationen 3 Angels, som har läst flera år på universitet och har skrivit en avhandling om just trafficking.
– Olika studier visar att mer än 200 000 nepalesiska flickor och kvinnor har sålts till bordeller enbart i Indien. Ytterligare 150 000 kvinnor har fastnat i underhållningscenter, cirkusverksamhet, gästhem eller har dragits in i farliga platser med drogsmuggling och annan kriminell verksamhet, berättar Rajendra Gautam för Inblick.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch Asia beskrev i en rapport i mitten av 1990-talet hur unga flickor från Nepal tvingas in i prostitution och slaveri i Indien. Polis och myndigheter i Indien främjar verksamheten i stället för att stävja den, hävdade Human rights watch Asia.
I den 90-sidiga rapporten beskrevs hur flickor från ödsliga bergsområden och fattiga gränstrakter i Nepal köps upp av människor som lovar dem jobb eller äkta män.
I stället säljer dessa agenter kvinnorna till människohandlare, som i sin tur tar dem till bordeller i Indien. Inköpspriset, med ränta, blir en skuld som kvinnorna måste ”arbeta av”.

Polis bordellkunder

Kvinnor från Nepal utgjorde exempelvis ungefär hälften av de ca 100 000 prostituerade i Bombay, konstaterar rapporten och varnade för att polis och tjänstemän i Indien ibland själva är bordellkunder och skyddar både ägare och kvinnosmugglare.
Human Rights Watch baserade sin rapport på intervjuer med nepalesiska kvinnor som tvingats till prostitution.
I februari 2016 slog Jonathan Alfvén på Love and Hope larm i Expressen om att flickor i 9-12-årsåldern våldtas på bordeller i Indien uppemot 30 gånger per dag utan att någon gör något.
Hans utspel fick riksdagsledamoten Birgitta Olsson (L) att fråga statsminister Stefan Löfven på vilket sätt han skulle agera för att försöka förmå Indiens premiärminister Narendra Modi att stoppa detta sexslaveri med unga flickor under sitt besök i Indien några veckor senare.
Expressen rapporterade sedan om hur den svenske statsministern frågade premiärminister Modi om Sverige kan hjälpa till på något sätt för att få bort barnsexhandeln i landet.
Svaret från Narendra Modi blev:
– Ja, gärna.

Justitiedepartementet

Stefan Löfven reste därför hem med ett uppdrag till justitiedepartementet att ta fram möjliga samarbeten framöver. Enligt Expressen kan det till exempel handla om utbildning av poliser och förhörsledare som möter utsatta barn, men också om nya biståndspengar till organisationer som arbetar med frågan i Indien.
Expressen mötte statsminister Stefan Löfven för en intervju efter hans möte med premiärminister Modi.
– Vi har diskuterat mänskliga rättigheter och vi är överens, premiärminister Modi och jag, att vi måste göra så mycket mer för att flickor och kvinnor ska känna sig säkra. Och för att motverka det sexuella våldet och trafficking. Där är vi överens, sade Sveriges statsminister till Expressen, som frågade vad Sverige kan göra för att stödja det arbetet.

Fullständigt oacceptabelt

– Vi kan ta initiativ tillsammans. Vi måste visa att vi för det första inte tolererar detta. Jag tror att fler politiska ledare måste ta initiativ i den här frågan. Vi måste uttala väldigt tydligt att det här är fullständigt oacceptabelt, sen får man se till att de som begår brott måste straffas, straffas hårt och snabbt. Vi måste komma överens om vilken kultur som ska gälla. Kvinnor och män ska vara sida vid sida, och alla ska ha sin frihet och sin trygghet.
Riksdagsfrågan från Birgitta Olsson överlämnades till utrikesminister Margot Wallström som svarade att statsministern under sitt besök i Indien den 13-14 februari tog upp kvinnors och flickors mänskliga rättigheter med Indiens premiärminister Modi.
”Statsministern underströk särskilt att utnyttjande av kvinnor och barn, inte minst i form av sexuellt våld, måste upphöra och att ytterligare ansträngningar krävs. Möjligt samarbete mellan Sverige och Indien diskuterades”, svarade Margot Wallström.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.