Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Badiledare bröt med Lighthouse: ”Den som fortsätter jobba trots dödshot är värd stöd”

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
Den_som_fortsatter_jobba_trots_dodshot_ar_vard_stod

English version: "A person who continues to work despite death threats is worth support"

 Badifolket, som är lägst stående i kastsystemet i Nepal, har i årtionden varit dömda till att försörja sina utfattiga familjer genom prostitution. Under lång tid fick de pengar och mark genom att förse furstar i västra Nepal med konkubiner men övergick på 1950-talet till prostitution.
Många av de flickor som utnyttjas är mycket unga, medelåldern är så låg som tolv år.
Ortodoxa hinduiska föreskrifter säger att de högre kasterna inte kan tillåta badis i sina hus, medan de högre kasternas män är tillåtna att ha sex med prostituerade badis.
Bishnu Bahadur och Chabilal Badi är ledare för badibefolkningen i Surkhet i nordvästra Nepal. Bishnu Bahadur Badi uppskattar badifolkets antal till mellan 60–70 000.
– För att förhindra att flickor hamnar i sexarbete behövs det utbildning och en säker inkomstkälla, betonar han för Inblick och menar att det är möjligt att få stopp på detta om resurser för utbildning sätts in och arbetstillfällen skapas.
– I vårt samhälle har det i stor utsträckning stoppats, säger Chabilal Badi men menar att det fortfarande finns badisamhällen som behöver förändring.
– Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen säljer sina döttrar till prostitution i Indien. Nu när kunskapen sprids om att det här inte är bra har det blivit mycket begränsat i vårt samhälle. Vi säger till alla att de ska tjäna sina pengar via vanligt arbete istället.

Tjäna pengar på biståndet

Bishnu Bahadur och Chabilal Badi berättar att samarbetet med Love and Hopes lokala samarbetspartner Lighthouse fungerade bra i många år. Problemen uppstod när Lighthouse försökte tjäna pengar på biståndet istället för att hjälpa badifolket, menar de.
– Mot slutet skickade Raju Sundas hem de flickor som han inte gillade, medan han behöll dem han tyckte om. För flera år sedan sade han till mig att han skulle bygga en samlingslokal, en hälsoklinik och en förlossningsklinik. Han bad oss därför att förbereda grunden, vilket vi gjort, men sedan dess har vi inte hört någonting, förklarar Bisnu Badi.
Chabilal Badi förklarar att han har jobbat med Jonathan Shankar länge och har känt honom under lång tid.
– När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse. De hotade honom om han började jobba med badifolket igen, berättar Chabilal Badi.
– Jonathan Shankar har därför antagit en stor utmaning när han valt att jobba för oss. Vi säger därför välkommen till honom. När man fortsätter att jobba trots att man får dödshot är man värd allt stöd, tillägger han.

150 000 på bordeller

Cirka 150 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – finns på indiska bordeller, konstaterade Dagens Nyheter redan i augusti 1995. Omfattningen bekräftas av Rajendra Gautam på hjälporganisationen 3 Angels, som har läst flera år på universitet och har skrivit en avhandling om just trafficking.
– Olika studier visar att mer än 200 000 nepalesiska flickor och kvinnor har sålts till bordeller enbart i Indien. Ytterligare 150 000 kvinnor har fastnat i underhållningscenter, cirkusverksamhet, gästhem eller har dragits in i farliga platser med drogsmuggling och annan kriminell verksamhet, berättar Rajendra Gautam för Inblick.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch Asia beskrev i en rapport i mitten av 1990-talet hur unga flickor från Nepal tvingas in i prostitution och slaveri i Indien. Polis och myndigheter i Indien främjar verksamheten i stället för att stävja den, hävdade Human rights watch Asia.
I den 90-sidiga rapporten beskrevs hur flickor från ödsliga bergsområden och fattiga gränstrakter i Nepal köps upp av människor som lovar dem jobb eller äkta män.
I stället säljer dessa agenter kvinnorna till människohandlare, som i sin tur tar dem till bordeller i Indien. Inköpspriset, med ränta, blir en skuld som kvinnorna måste ”arbeta av”.

Polis bordellkunder

Kvinnor från Nepal utgjorde exempelvis ungefär hälften av de ca 100 000 prostituerade i Bombay, konstaterar rapporten och varnade för att polis och tjänstemän i Indien ibland själva är bordellkunder och skyddar både ägare och kvinnosmugglare.
Human Rights Watch baserade sin rapport på intervjuer med nepalesiska kvinnor som tvingats till prostitution.
I februari 2016 slog Jonathan Alfvén på Love and Hope larm i Expressen om att flickor i 9-12-årsåldern våldtas på bordeller i Indien uppemot 30 gånger per dag utan att någon gör något.
Hans utspel fick riksdagsledamoten Birgitta Olsson (L) att fråga statsminister Stefan Löfven på vilket sätt han skulle agera för att försöka förmå Indiens premiärminister Narendra Modi att stoppa detta sexslaveri med unga flickor under sitt besök i Indien några veckor senare.
Expressen rapporterade sedan om hur den svenske statsministern frågade premiärminister Modi om Sverige kan hjälpa till på något sätt för att få bort barnsexhandeln i landet.
Svaret från Narendra Modi blev:
– Ja, gärna.

Justitiedepartementet

Stefan Löfven reste därför hem med ett uppdrag till justitiedepartementet att ta fram möjliga samarbeten framöver. Enligt Expressen kan det till exempel handla om utbildning av poliser och förhörsledare som möter utsatta barn, men också om nya biståndspengar till organisationer som arbetar med frågan i Indien.
Expressen mötte statsminister Stefan Löfven för en intervju efter hans möte med premiärminister Modi.
– Vi har diskuterat mänskliga rättigheter och vi är överens, premiärminister Modi och jag, att vi måste göra så mycket mer för att flickor och kvinnor ska känna sig säkra. Och för att motverka det sexuella våldet och trafficking. Där är vi överens, sade Sveriges statsminister till Expressen, som frågade vad Sverige kan göra för att stödja det arbetet.

Fullständigt oacceptabelt

– Vi kan ta initiativ tillsammans. Vi måste visa att vi för det första inte tolererar detta. Jag tror att fler politiska ledare måste ta initiativ i den här frågan. Vi måste uttala väldigt tydligt att det här är fullständigt oacceptabelt, sen får man se till att de som begår brott måste straffas, straffas hårt och snabbt. Vi måste komma överens om vilken kultur som ska gälla. Kvinnor och män ska vara sida vid sida, och alla ska ha sin frihet och sin trygghet.
Riksdagsfrågan från Birgitta Olsson överlämnades till utrikesminister Margot Wallström som svarade att statsministern under sitt besök i Indien den 13-14 februari tog upp kvinnors och flickors mänskliga rättigheter med Indiens premiärminister Modi.
”Statsministern underströk särskilt att utnyttjande av kvinnor och barn, inte minst i form av sexuellt våld, måste upphöra och att ytterligare ansträngningar krävs. Möjligt samarbete mellan Sverige och Indien diskuterades”, svarade Margot Wallström.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.