Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Badiledare bröt med Lighthouse: ”Den som fortsätter jobba trots dödshot är värd stöd”

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
Den_som_fortsatter_jobba_trots_dodshot_ar_vard_stod

English version: "A person who continues to work despite death threats is worth support"

 Badifolket, som är lägst stående i kastsystemet i Nepal, har i årtionden varit dömda till att försörja sina utfattiga familjer genom prostitution. Under lång tid fick de pengar och mark genom att förse furstar i västra Nepal med konkubiner men övergick på 1950-talet till prostitution.
Många av de flickor som utnyttjas är mycket unga, medelåldern är så låg som tolv år.
Ortodoxa hinduiska föreskrifter säger att de högre kasterna inte kan tillåta badis i sina hus, medan de högre kasternas män är tillåtna att ha sex med prostituerade badis.
Bishnu Bahadur och Chabilal Badi är ledare för badibefolkningen i Surkhet i nordvästra Nepal. Bishnu Bahadur Badi uppskattar badifolkets antal till mellan 60–70 000.
– För att förhindra att flickor hamnar i sexarbete behövs det utbildning och en säker inkomstkälla, betonar han för Inblick och menar att det är möjligt att få stopp på detta om resurser för utbildning sätts in och arbetstillfällen skapas.
– I vårt samhälle har det i stor utsträckning stoppats, säger Chabilal Badi men menar att det fortfarande finns badisamhällen som behöver förändring.
– Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen säljer sina döttrar till prostitution i Indien. Nu när kunskapen sprids om att det här inte är bra har det blivit mycket begränsat i vårt samhälle. Vi säger till alla att de ska tjäna sina pengar via vanligt arbete istället.

Tjäna pengar på biståndet

Bishnu Bahadur och Chabilal Badi berättar att samarbetet med Love and Hopes lokala samarbetspartner Lighthouse fungerade bra i många år. Problemen uppstod när Lighthouse försökte tjäna pengar på biståndet istället för att hjälpa badifolket, menar de.
– Mot slutet skickade Raju Sundas hem de flickor som han inte gillade, medan han behöll dem han tyckte om. För flera år sedan sade han till mig att han skulle bygga en samlingslokal, en hälsoklinik och en förlossningsklinik. Han bad oss därför att förbereda grunden, vilket vi gjort, men sedan dess har vi inte hört någonting, förklarar Bisnu Badi.
Chabilal Badi förklarar att han har jobbat med Jonathan Shankar länge och har känt honom under lång tid.
– När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse. De hotade honom om han började jobba med badifolket igen, berättar Chabilal Badi.
– Jonathan Shankar har därför antagit en stor utmaning när han valt att jobba för oss. Vi säger därför välkommen till honom. När man fortsätter att jobba trots att man får dödshot är man värd allt stöd, tillägger han.

150 000 på bordeller

Cirka 150 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – finns på indiska bordeller, konstaterade Dagens Nyheter redan i augusti 1995. Omfattningen bekräftas av Rajendra Gautam på hjälporganisationen 3 Angels, som har läst flera år på universitet och har skrivit en avhandling om just trafficking.
– Olika studier visar att mer än 200 000 nepalesiska flickor och kvinnor har sålts till bordeller enbart i Indien. Ytterligare 150 000 kvinnor har fastnat i underhållningscenter, cirkusverksamhet, gästhem eller har dragits in i farliga platser med drogsmuggling och annan kriminell verksamhet, berättar Rajendra Gautam för Inblick.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch Asia beskrev i en rapport i mitten av 1990-talet hur unga flickor från Nepal tvingas in i prostitution och slaveri i Indien. Polis och myndigheter i Indien främjar verksamheten i stället för att stävja den, hävdade Human rights watch Asia.
I den 90-sidiga rapporten beskrevs hur flickor från ödsliga bergsområden och fattiga gränstrakter i Nepal köps upp av människor som lovar dem jobb eller äkta män.
I stället säljer dessa agenter kvinnorna till människohandlare, som i sin tur tar dem till bordeller i Indien. Inköpspriset, med ränta, blir en skuld som kvinnorna måste ”arbeta av”.

Polis bordellkunder

Kvinnor från Nepal utgjorde exempelvis ungefär hälften av de ca 100 000 prostituerade i Bombay, konstaterar rapporten och varnade för att polis och tjänstemän i Indien ibland själva är bordellkunder och skyddar både ägare och kvinnosmugglare.
Human Rights Watch baserade sin rapport på intervjuer med nepalesiska kvinnor som tvingats till prostitution.
I februari 2016 slog Jonathan Alfvén på Love and Hope larm i Expressen om att flickor i 9-12-årsåldern våldtas på bordeller i Indien uppemot 30 gånger per dag utan att någon gör något.
Hans utspel fick riksdagsledamoten Birgitta Olsson (L) att fråga statsminister Stefan Löfven på vilket sätt han skulle agera för att försöka förmå Indiens premiärminister Narendra Modi att stoppa detta sexslaveri med unga flickor under sitt besök i Indien några veckor senare.
Expressen rapporterade sedan om hur den svenske statsministern frågade premiärminister Modi om Sverige kan hjälpa till på något sätt för att få bort barnsexhandeln i landet.
Svaret från Narendra Modi blev:
– Ja, gärna.

Justitiedepartementet

Stefan Löfven reste därför hem med ett uppdrag till justitiedepartementet att ta fram möjliga samarbeten framöver. Enligt Expressen kan det till exempel handla om utbildning av poliser och förhörsledare som möter utsatta barn, men också om nya biståndspengar till organisationer som arbetar med frågan i Indien.
Expressen mötte statsminister Stefan Löfven för en intervju efter hans möte med premiärminister Modi.
– Vi har diskuterat mänskliga rättigheter och vi är överens, premiärminister Modi och jag, att vi måste göra så mycket mer för att flickor och kvinnor ska känna sig säkra. Och för att motverka det sexuella våldet och trafficking. Där är vi överens, sade Sveriges statsminister till Expressen, som frågade vad Sverige kan göra för att stödja det arbetet.

Fullständigt oacceptabelt

– Vi kan ta initiativ tillsammans. Vi måste visa att vi för det första inte tolererar detta. Jag tror att fler politiska ledare måste ta initiativ i den här frågan. Vi måste uttala väldigt tydligt att det här är fullständigt oacceptabelt, sen får man se till att de som begår brott måste straffas, straffas hårt och snabbt. Vi måste komma överens om vilken kultur som ska gälla. Kvinnor och män ska vara sida vid sida, och alla ska ha sin frihet och sin trygghet.
Riksdagsfrågan från Birgitta Olsson överlämnades till utrikesminister Margot Wallström som svarade att statsministern under sitt besök i Indien den 13-14 februari tog upp kvinnors och flickors mänskliga rättigheter med Indiens premiärminister Modi.
”Statsministern underströk särskilt att utnyttjande av kvinnor och barn, inte minst i form av sexuellt våld, måste upphöra och att ytterligare ansträngningar krävs. Möjligt samarbete mellan Sverige och Indien diskuterades”, svarade Margot Wallström.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.