Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Badiledare bröt med Lighthouse: ”Den som fortsätter jobba trots dödshot är värd stöd”

Ruben Agnarsson | 01 mar , 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
Den_som_fortsatter_jobba_trots_dodshot_ar_vard_stod
Badifolket, som är lägst stående i kastsystemet i Nepal, har i årtionden varit dömda till att försörja sina utfattiga familjer genom prostitution. Under lång tid fick de pengar och mark genom att förse furstar i västra Nepal med konkubiner men övergick på 1950-talet till prostitution.
Många av de flickor som utnyttjas är mycket unga, medelåldern är så låg som tolv år.
Ortodoxa hinduiska föreskrifter säger att de högre kasterna inte kan tillåta badis i sina hus, medan de högre kasternas män är tillåtna att ha sex med prostituerade badis.
Bishnu Bahadur och Chabilal Badi är ledare för badibefolkningen i Surkhet i nordvästra Nepal. Bishnu Bahadur Badi uppskattar badifolkets antal till mellan 60–70 000.
– För att förhindra att flickor hamnar i sexarbete behövs det utbildning och en säker inkomstkälla, betonar han för Inblick och menar att det är möjligt att få stopp på detta om resurser för utbildning sätts in och arbetstillfällen skapas.
– I vårt samhälle har det i stor utsträckning stoppats, säger Chabilal Badi men menar att det fortfarande finns badisamhällen som behöver förändring.
– Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen säljer sina döttrar till prostitution i Indien. Nu när kunskapen sprids om att det här inte är bra har det blivit mycket begränsat i vårt samhälle. Vi säger till alla att de ska tjäna sina pengar via vanligt arbete istället.

Tjäna pengar på biståndet

Bishnu Bahadur och Chabilal Badi berättar att samarbetet med Love and Hopes lokala samarbetspartner Lighthouse fungerade bra i många år. Problemen uppstod när Lighthouse försökte tjäna pengar på biståndet istället för att hjälpa badifolket, menar de.
– Mot slutet skickade Raju Sundas hem de flickor som han inte gillade, medan han behöll dem han tyckte om. För flera år sedan sade han till mig att han skulle bygga en samlingslokal, en hälsoklinik och en förlossningsklinik. Han bad oss därför att förbereda grunden, vilket vi gjort, men sedan dess har vi inte hört någonting, förklarar Bisnu Badi.
Chabilal Badi förklarar att han har jobbat med Jonathan Shankar länge och har känt honom under lång tid.
– När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse. De hotade honom om han började jobba med badifolket igen, berättar Chabilal Badi.
– Jonathan Shankar har därför antagit en stor utmaning när han valt att jobba för oss. Vi säger därför välkommen till honom. När man fortsätter att jobba trots att man får dödshot är man värd allt stöd, tillägger han.

150 000 på bordeller

Cirka 150 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – finns på indiska bordeller, konstaterade Dagens Nyheter redan i augusti 1995. Omfattningen bekräftas av Rajendra Gautam på hjälporganisationen 3 Angels, som har läst flera år på universitet och har skrivit en avhandling om just trafficking.
– Olika studier visar att mer än 200 000 nepalesiska flickor och kvinnor har sålts till bordeller enbart i Indien. Ytterligare 150 000 kvinnor har fastnat i underhållningscenter, cirkusverksamhet, gästhem eller har dragits in i farliga platser med drogsmuggling och annan kriminell verksamhet, berättar Rajendra Gautam för Inblick.
Människorättsorganisationen Human Rights Watch Asia beskrev i en rapport i mitten av 1990-talet hur unga flickor från Nepal tvingas in i prostitution och slaveri i Indien. Polis och myndigheter i Indien främjar verksamheten i stället för att stävja den, hävdade Human rights watch Asia.
I den 90-sidiga rapporten beskrevs hur flickor från ödsliga bergsområden och fattiga gränstrakter i Nepal köps upp av människor som lovar dem jobb eller äkta män.
I stället säljer dessa agenter kvinnorna till människohandlare, som i sin tur tar dem till bordeller i Indien. Inköpspriset, med ränta, blir en skuld som kvinnorna måste ”arbeta av”.

Polis bordellkunder

Kvinnor från Nepal utgjorde exempelvis ungefär hälften av de ca 100 000 prostituerade i Bombay, konstaterar rapporten och varnade för att polis och tjänstemän i Indien ibland själva är bordellkunder och skyddar både ägare och kvinnosmugglare.
Human Rights Watch baserade sin rapport på intervjuer med nepalesiska kvinnor som tvingats till prostitution.
I februari 2016 slog Jonathan Alfvén på Love and Hope larm i Expressen om att flickor i 9-12-årsåldern våldtas på bordeller i Indien uppemot 30 gånger per dag utan att någon gör något.
Hans utspel fick riksdagsledamoten Birgitta Olsson (L) att fråga statsminister Stefan Löfven på vilket sätt han skulle agera för att försöka förmå Indiens premiärminister Narendra Modi att stoppa detta sexslaveri med unga flickor under sitt besök i Indien några veckor senare.
Expressen rapporterade sedan om hur den svenske statsministern frågade premiärminister Modi om Sverige kan hjälpa till på något sätt för att få bort barnsexhandeln i landet.
Svaret från Narendra Modi blev:
– Ja, gärna.

Justitiedepartementet

Stefan Löfven reste därför hem med ett uppdrag till justitiedepartementet att ta fram möjliga samarbeten framöver. Enligt Expressen kan det till exempel handla om utbildning av poliser och förhörsledare som möter utsatta barn, men också om nya biståndspengar till organisationer som arbetar med frågan i Indien.
Expressen mötte statsminister Stefan Löfven för en intervju efter hans möte med premiärminister Modi.
– Vi har diskuterat mänskliga rättigheter och vi är överens, premiärminister Modi och jag, att vi måste göra så mycket mer för att flickor och kvinnor ska känna sig säkra. Och för att motverka det sexuella våldet och trafficking. Där är vi överens, sade Sveriges statsminister till Expressen, som frågade vad Sverige kan göra för att stödja det arbetet.

Fullständigt oacceptabelt

– Vi kan ta initiativ tillsammans. Vi måste visa att vi för det första inte tolererar detta. Jag tror att fler politiska ledare måste ta initiativ i den här frågan. Vi måste uttala väldigt tydligt att det här är fullständigt oacceptabelt, sen får man se till att de som begår brott måste straffas, straffas hårt och snabbt. Vi måste komma överens om vilken kultur som ska gälla. Kvinnor och män ska vara sida vid sida, och alla ska ha sin frihet och sin trygghet.
Riksdagsfrågan från Birgitta Olsson överlämnades till utrikesminister Margot Wallström som svarade att statsministern under sitt besök i Indien den 13-14 februari tog upp kvinnors och flickors mänskliga rättigheter med Indiens premiärminister Modi.
”Statsministern underströk särskilt att utnyttjande av kvinnor och barn, inte minst i form av sexuellt våld, måste upphöra och att ytterligare ansträngningar krävs. Möjligt samarbete mellan Sverige och Indien diskuterades”, svarade Margot Wallström.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.