Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christer Petterssons sista resa

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
Christer_Petterssons_sista_resa
Hans Lindelöw på Pilgrimshem, som drivs av Maranataförsamlingen i Stockholm, berättar att Christer Pettersson bodde på hotellet i omgångar från år 1998 fram till dess att han dog.
– De sex sista åren bodde han här på hotellet. Han kom och gick, det fanns många tillfällen att prata.
Vi lärde känna honom, förklarar Hans Lindelöw och refererar till Karin Svärds dokumentär ”Gåtan Christer Pettersson” som beskriver hur Christer Pettersson stal mycket i sin ungdom.
– När han bodde hos oss, stal han ingenting, utan rättade sig efter reglerna – som att inte röka på rummet. Han hade ett i stort sett gott uppförande även om han var märkt av livet. Han hade även en gudsfruktan och en respekt för bibelordet på något sätt.
– Samtidigt som han uttalade svordomar, röt och ryade, kunde han i nästa andetag citera bibelord och bedja.

Kände han sig jagad av medier?
– Ja, även vi kände oss jagade när han bodde på hotellet, speciellt år 2001 när Gert Fylking och Robert Aschberg härjade här. Det var påfrestande. Gert Fylking rökte och bolmade på rummet, medan Christer Pettersson respekterade våra regler.
– De gjorde sedan det här tv-programmet, som var väldigt spekulativt. De presenterade först ett slags erkännande, som sedan togs tillbaka.
Hans Lindelöw beskriver hur han som ansvarig på hotellet satte sin ära i att inte tala med Christer Petterssom om något av det som han var ”berömd” för.
– Jag försökte undvika det och han tog inte upp det själv. Jag kunde sitta med honom i timmar.
Han hade andra saker att prata om.

Kände han sig jagad av polisen?
– Jag kan inte säga det. Han hade ju gått igenom hela rättssystemet då vid det stadiet och hade friats av hovrätten. Men det finns frågetecken där. Han hade vänner i Solna och den sista perioden han var här hände det märkliga saker.
– Han kom en kväll och hade en blodig handduk som han hade virat runt sitt huvud. Han sade ”Nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson” När vår personal frågade om han inte skulle uppsöka läkare, repeterade han: ”Nej, nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson”. Det var en av de sista gångerna vi såg honom.

Vem slog honom?
– Ja, det är frågan. Och vem slog honom så att han hamnade på Karolinska sjukhuset? säger Hans Lindelöw och berättar att den som sist körde honom från Pilgrimshem var kollegan Bertil Fredriksson.

Har du sett Uppdrag gransknings program om Palmeutredningen?
– Ja, jag har sett alla avsnitten. Han bodde under så lång period hos oss. Jag tycker att programmen var förtjänstfullt gjorda, de var gjorda på ett grundligt sätt. Det var ett skakande innehåll.
– Han var hotellgäst här och inte församlingsmedlem. Men han hade inget ytligt förhållande till oss. Vi sjöng på hans begravning, avslutar Hans Lindelöw samtalet.

Batongslag av polisen

När Inblick talar med chauffören Bertil Fredriksson bekräftar han att han brukade köra Christer Pettersson i samband med att han bodde på hotellet Pilgrimshem. Den sista resan som Bertil Fredriksson körde honom var till Sundbyberg.
Några veckor senare var han alltså död.
Bertil Fredriksson berättar om hur omskakad Christer Pettersson var under den sista resan. Han sade: ”Jag är så rädd för att polisen ska göra mig någonting. Polisen hotar mig till livet.”
Han beskriver även händelsen när Christer Pettersson kom med blodigt huvud till hotellet och återger vad Pettersson uppgav:
– Han sade att han hade fått ett batongslag av polisen.

”Sparkade ihjäl honom”

I början av 2000-talet, i samband med att Christer Pettersson jagades av journalisterna Robert Aschberg, Gert Fylking och Lennart Hård kring sitt så kallade ”erkännande”, körde Bertil Fredriksson ofta Christer Pettersson till en lägenhet i Sollentuna, där han var inneboende.
I en bandad intervju berättar den kvinnliga hyresvärden, vi kan kalla henne Sara, om att Christer Pettersson fick låna den utflyttade dotterns rum ett tag, när han jagades som värst. Sara hade muntligt gett honom en roll i sitt företag, som ”sekreterare”.
”Det var en värdig bekantskap” minns Sara och lägger till:
”Jag vet att de sparkade ihjäl honom i Sollentuna. De här polisstyrkorna som dök upp i samband med gripandet var inte de vanliga poliserna, utan de hade stövlar.”
”Någon var rädd för att han skulle resa på sig. För de sparkade ju ihjäl honom” repeterar Sara och beskriver hur hon vid ett tillfälle såg hur en av poliserna i Basebolligan – som senare dömdes för flera grova brott – levererade flera kilo amfetamin till en langare.
Sedan dess har Sara, som i dag har rest sig från sitt missbruk, utsatts för det hon beskriver som psykisk misshandel och psykologisk krigföring.
”Jag har hellre låtit dem tro att jag är under isen fortfarande. De får gärna tro det. Så länge de inte upplever mig som ett hot kanske jag får vara ifred” uppger Sara.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.sePolisen utredde sitt eget agerande

Efter ett våldsamt polisingripande i september 2004 hamnade Christer Pettersson på S:t Görans sjukhus men föll dagen efter – enligt officiella uppgifter – och slog bakhuvudet. Han avled två veckor senare på grund av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande i samband med gripandet.


Den 15 september 2004 greps Christer Pettersson i Sollentuna centrum. Ett anonymt ögonvittne i Aftonbladet beskriver hur polisen gick hårt fram och hur Christer Pettersson skadades:
”Plötsligt kom en polisbil och parkerade här… Jag såg hur de slet tag i Pettersson och bröt upp armarna bakom hans rygg… Aj, aj, det gör ont. Ni skadar mig”, skrek Pettersson enligt ögonvittnet: ”Han gjorde inget motstånd. Jag fattar inte varför det blev så här”.
Christer Pettersson kördes till beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus men skrevs ut dagen därpå. När han skulle lämna beroendeakuten föll han enligt officiella uppgifter och slog bakhuvudet i asfalten. Han togs därefter in på S:t Görans kirurgakut, opererades på Karolinska sjukhuset men återfick aldrig medvetandet utan avled den 29 september 2004 till följd av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Justitieutskottets ordförande Johan Pehrson riktade i samband med dödsfallet kritik i Svenska Dagbladet mot att Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande vid omhändertagandet av Pettersson.
– Hade en annan polismyndighet skött utredningen skulle det minska risken för diskussionerna om jäv, sade han enligt tidningen.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.