Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christer Petterssons sista resa

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
Christer_Petterssons_sista_resa
Hans Lindelöw på Pilgrimshem, som drivs av Maranataförsamlingen i Stockholm, berättar att Christer Pettersson bodde på hotellet i omgångar från år 1998 fram till dess att han dog.
– De sex sista åren bodde han här på hotellet. Han kom och gick, det fanns många tillfällen att prata.
Vi lärde känna honom, förklarar Hans Lindelöw och refererar till Karin Svärds dokumentär ”Gåtan Christer Pettersson” som beskriver hur Christer Pettersson stal mycket i sin ungdom.
– När han bodde hos oss, stal han ingenting, utan rättade sig efter reglerna – som att inte röka på rummet. Han hade ett i stort sett gott uppförande även om han var märkt av livet. Han hade även en gudsfruktan och en respekt för bibelordet på något sätt.
– Samtidigt som han uttalade svordomar, röt och ryade, kunde han i nästa andetag citera bibelord och bedja.

Kände han sig jagad av medier?
– Ja, även vi kände oss jagade när han bodde på hotellet, speciellt år 2001 när Gert Fylking och Robert Aschberg härjade här. Det var påfrestande. Gert Fylking rökte och bolmade på rummet, medan Christer Pettersson respekterade våra regler.
– De gjorde sedan det här tv-programmet, som var väldigt spekulativt. De presenterade först ett slags erkännande, som sedan togs tillbaka.
Hans Lindelöw beskriver hur han som ansvarig på hotellet satte sin ära i att inte tala med Christer Petterssom om något av det som han var ”berömd” för.
– Jag försökte undvika det och han tog inte upp det själv. Jag kunde sitta med honom i timmar.
Han hade andra saker att prata om.

Kände han sig jagad av polisen?
– Jag kan inte säga det. Han hade ju gått igenom hela rättssystemet då vid det stadiet och hade friats av hovrätten. Men det finns frågetecken där. Han hade vänner i Solna och den sista perioden han var här hände det märkliga saker.
– Han kom en kväll och hade en blodig handduk som han hade virat runt sitt huvud. Han sade ”Nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson” När vår personal frågade om han inte skulle uppsöka läkare, repeterade han: ”Nej, nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson”. Det var en av de sista gångerna vi såg honom.

Vem slog honom?
– Ja, det är frågan. Och vem slog honom så att han hamnade på Karolinska sjukhuset? säger Hans Lindelöw och berättar att den som sist körde honom från Pilgrimshem var kollegan Bertil Fredriksson.

Har du sett Uppdrag gransknings program om Palmeutredningen?
– Ja, jag har sett alla avsnitten. Han bodde under så lång period hos oss. Jag tycker att programmen var förtjänstfullt gjorda, de var gjorda på ett grundligt sätt. Det var ett skakande innehåll.
– Han var hotellgäst här och inte församlingsmedlem. Men han hade inget ytligt förhållande till oss. Vi sjöng på hans begravning, avslutar Hans Lindelöw samtalet.

Batongslag av polisen

När Inblick talar med chauffören Bertil Fredriksson bekräftar han att han brukade köra Christer Pettersson i samband med att han bodde på hotellet Pilgrimshem. Den sista resan som Bertil Fredriksson körde honom var till Sundbyberg.
Några veckor senare var han alltså död.
Bertil Fredriksson berättar om hur omskakad Christer Pettersson var under den sista resan. Han sade: ”Jag är så rädd för att polisen ska göra mig någonting. Polisen hotar mig till livet.”
Han beskriver även händelsen när Christer Pettersson kom med blodigt huvud till hotellet och återger vad Pettersson uppgav:
– Han sade att han hade fått ett batongslag av polisen.

”Sparkade ihjäl honom”

I början av 2000-talet, i samband med att Christer Pettersson jagades av journalisterna Robert Aschberg, Gert Fylking och Lennart Hård kring sitt så kallade ”erkännande”, körde Bertil Fredriksson ofta Christer Pettersson till en lägenhet i Sollentuna, där han var inneboende.
I en bandad intervju berättar den kvinnliga hyresvärden, vi kan kalla henne Sara, om att Christer Pettersson fick låna den utflyttade dotterns rum ett tag, när han jagades som värst. Sara hade muntligt gett honom en roll i sitt företag, som ”sekreterare”.
”Det var en värdig bekantskap” minns Sara och lägger till:
”Jag vet att de sparkade ihjäl honom i Sollentuna. De här polisstyrkorna som dök upp i samband med gripandet var inte de vanliga poliserna, utan de hade stövlar.”
”Någon var rädd för att han skulle resa på sig. För de sparkade ju ihjäl honom” repeterar Sara och beskriver hur hon vid ett tillfälle såg hur en av poliserna i Basebolligan – som senare dömdes för flera grova brott – levererade flera kilo amfetamin till en langare.
Sedan dess har Sara, som i dag har rest sig från sitt missbruk, utsatts för det hon beskriver som psykisk misshandel och psykologisk krigföring.
”Jag har hellre låtit dem tro att jag är under isen fortfarande. De får gärna tro det. Så länge de inte upplever mig som ett hot kanske jag får vara ifred” uppger Sara.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.sePolisen utredde sitt eget agerande

Efter ett våldsamt polisingripande i september 2004 hamnade Christer Pettersson på S:t Görans sjukhus men föll dagen efter – enligt officiella uppgifter – och slog bakhuvudet. Han avled två veckor senare på grund av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande i samband med gripandet.


Den 15 september 2004 greps Christer Pettersson i Sollentuna centrum. Ett anonymt ögonvittne i Aftonbladet beskriver hur polisen gick hårt fram och hur Christer Pettersson skadades:
”Plötsligt kom en polisbil och parkerade här… Jag såg hur de slet tag i Pettersson och bröt upp armarna bakom hans rygg… Aj, aj, det gör ont. Ni skadar mig”, skrek Pettersson enligt ögonvittnet: ”Han gjorde inget motstånd. Jag fattar inte varför det blev så här”.
Christer Pettersson kördes till beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus men skrevs ut dagen därpå. När han skulle lämna beroendeakuten föll han enligt officiella uppgifter och slog bakhuvudet i asfalten. Han togs därefter in på S:t Görans kirurgakut, opererades på Karolinska sjukhuset men återfick aldrig medvetandet utan avled den 29 september 2004 till följd av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Justitieutskottets ordförande Johan Pehrson riktade i samband med dödsfallet kritik i Svenska Dagbladet mot att Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande vid omhändertagandet av Pettersson.
– Hade en annan polismyndighet skött utredningen skulle det minska risken för diskussionerna om jäv, sade han enligt tidningen.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.