Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christer Petterssons sista resa

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
Christer_Petterssons_sista_resa
Hans Lindelöw på Pilgrimshem, som drivs av Maranataförsamlingen i Stockholm, berättar att Christer Pettersson bodde på hotellet i omgångar från år 1998 fram till dess att han dog.
– De sex sista åren bodde han här på hotellet. Han kom och gick, det fanns många tillfällen att prata.
Vi lärde känna honom, förklarar Hans Lindelöw och refererar till Karin Svärds dokumentär ”Gåtan Christer Pettersson” som beskriver hur Christer Pettersson stal mycket i sin ungdom.
– När han bodde hos oss, stal han ingenting, utan rättade sig efter reglerna – som att inte röka på rummet. Han hade ett i stort sett gott uppförande även om han var märkt av livet. Han hade även en gudsfruktan och en respekt för bibelordet på något sätt.
– Samtidigt som han uttalade svordomar, röt och ryade, kunde han i nästa andetag citera bibelord och bedja.

Kände han sig jagad av medier?
– Ja, även vi kände oss jagade när han bodde på hotellet, speciellt år 2001 när Gert Fylking och Robert Aschberg härjade här. Det var påfrestande. Gert Fylking rökte och bolmade på rummet, medan Christer Pettersson respekterade våra regler.
– De gjorde sedan det här tv-programmet, som var väldigt spekulativt. De presenterade först ett slags erkännande, som sedan togs tillbaka.
Hans Lindelöw beskriver hur han som ansvarig på hotellet satte sin ära i att inte tala med Christer Petterssom om något av det som han var ”berömd” för.
– Jag försökte undvika det och han tog inte upp det själv. Jag kunde sitta med honom i timmar.
Han hade andra saker att prata om.

Kände han sig jagad av polisen?
– Jag kan inte säga det. Han hade ju gått igenom hela rättssystemet då vid det stadiet och hade friats av hovrätten. Men det finns frågetecken där. Han hade vänner i Solna och den sista perioden han var här hände det märkliga saker.
– Han kom en kväll och hade en blodig handduk som han hade virat runt sitt huvud. Han sade ”Nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson” När vår personal frågade om han inte skulle uppsöka läkare, repeterade han: ”Nej, nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson”. Det var en av de sista gångerna vi såg honom.

Vem slog honom?
– Ja, det är frågan. Och vem slog honom så att han hamnade på Karolinska sjukhuset? säger Hans Lindelöw och berättar att den som sist körde honom från Pilgrimshem var kollegan Bertil Fredriksson.

Har du sett Uppdrag gransknings program om Palmeutredningen?
– Ja, jag har sett alla avsnitten. Han bodde under så lång period hos oss. Jag tycker att programmen var förtjänstfullt gjorda, de var gjorda på ett grundligt sätt. Det var ett skakande innehåll.
– Han var hotellgäst här och inte församlingsmedlem. Men han hade inget ytligt förhållande till oss. Vi sjöng på hans begravning, avslutar Hans Lindelöw samtalet.

Batongslag av polisen

När Inblick talar med chauffören Bertil Fredriksson bekräftar han att han brukade köra Christer Pettersson i samband med att han bodde på hotellet Pilgrimshem. Den sista resan som Bertil Fredriksson körde honom var till Sundbyberg.
Några veckor senare var han alltså död.
Bertil Fredriksson berättar om hur omskakad Christer Pettersson var under den sista resan. Han sade: ”Jag är så rädd för att polisen ska göra mig någonting. Polisen hotar mig till livet.”
Han beskriver även händelsen när Christer Pettersson kom med blodigt huvud till hotellet och återger vad Pettersson uppgav:
– Han sade att han hade fått ett batongslag av polisen.

”Sparkade ihjäl honom”

I början av 2000-talet, i samband med att Christer Pettersson jagades av journalisterna Robert Aschberg, Gert Fylking och Lennart Hård kring sitt så kallade ”erkännande”, körde Bertil Fredriksson ofta Christer Pettersson till en lägenhet i Sollentuna, där han var inneboende.
I en bandad intervju berättar den kvinnliga hyresvärden, vi kan kalla henne Sara, om att Christer Pettersson fick låna den utflyttade dotterns rum ett tag, när han jagades som värst. Sara hade muntligt gett honom en roll i sitt företag, som ”sekreterare”.
”Det var en värdig bekantskap” minns Sara och lägger till:
”Jag vet att de sparkade ihjäl honom i Sollentuna. De här polisstyrkorna som dök upp i samband med gripandet var inte de vanliga poliserna, utan de hade stövlar.”
”Någon var rädd för att han skulle resa på sig. För de sparkade ju ihjäl honom” repeterar Sara och beskriver hur hon vid ett tillfälle såg hur en av poliserna i Basebolligan – som senare dömdes för flera grova brott – levererade flera kilo amfetamin till en langare.
Sedan dess har Sara, som i dag har rest sig från sitt missbruk, utsatts för det hon beskriver som psykisk misshandel och psykologisk krigföring.
”Jag har hellre låtit dem tro att jag är under isen fortfarande. De får gärna tro det. Så länge de inte upplever mig som ett hot kanske jag får vara ifred” uppger Sara.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.sePolisen utredde sitt eget agerande

Efter ett våldsamt polisingripande i september 2004 hamnade Christer Pettersson på S:t Görans sjukhus men föll dagen efter – enligt officiella uppgifter – och slog bakhuvudet. Han avled två veckor senare på grund av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande i samband med gripandet.


Den 15 september 2004 greps Christer Pettersson i Sollentuna centrum. Ett anonymt ögonvittne i Aftonbladet beskriver hur polisen gick hårt fram och hur Christer Pettersson skadades:
”Plötsligt kom en polisbil och parkerade här… Jag såg hur de slet tag i Pettersson och bröt upp armarna bakom hans rygg… Aj, aj, det gör ont. Ni skadar mig”, skrek Pettersson enligt ögonvittnet: ”Han gjorde inget motstånd. Jag fattar inte varför det blev så här”.
Christer Pettersson kördes till beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus men skrevs ut dagen därpå. När han skulle lämna beroendeakuten föll han enligt officiella uppgifter och slog bakhuvudet i asfalten. Han togs därefter in på S:t Görans kirurgakut, opererades på Karolinska sjukhuset men återfick aldrig medvetandet utan avled den 29 september 2004 till följd av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Justitieutskottets ordförande Johan Pehrson riktade i samband med dödsfallet kritik i Svenska Dagbladet mot att Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande vid omhändertagandet av Pettersson.
– Hade en annan polismyndighet skött utredningen skulle det minska risken för diskussionerna om jäv, sade han enligt tidningen.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.