Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Christer Petterssons sista resa

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
Christer_Petterssons_sista_resa
Hans Lindelöw på Pilgrimshem, som drivs av Maranataförsamlingen i Stockholm, berättar att Christer Pettersson bodde på hotellet i omgångar från år 1998 fram till dess att han dog.
– De sex sista åren bodde han här på hotellet. Han kom och gick, det fanns många tillfällen att prata.
Vi lärde känna honom, förklarar Hans Lindelöw och refererar till Karin Svärds dokumentär ”Gåtan Christer Pettersson” som beskriver hur Christer Pettersson stal mycket i sin ungdom.
– När han bodde hos oss, stal han ingenting, utan rättade sig efter reglerna – som att inte röka på rummet. Han hade ett i stort sett gott uppförande även om han var märkt av livet. Han hade även en gudsfruktan och en respekt för bibelordet på något sätt.
– Samtidigt som han uttalade svordomar, röt och ryade, kunde han i nästa andetag citera bibelord och bedja.

Kände han sig jagad av medier?
– Ja, även vi kände oss jagade när han bodde på hotellet, speciellt år 2001 när Gert Fylking och Robert Aschberg härjade här. Det var påfrestande. Gert Fylking rökte och bolmade på rummet, medan Christer Pettersson respekterade våra regler.
– De gjorde sedan det här tv-programmet, som var väldigt spekulativt. De presenterade först ett slags erkännande, som sedan togs tillbaka.
Hans Lindelöw beskriver hur han som ansvarig på hotellet satte sin ära i att inte tala med Christer Petterssom om något av det som han var ”berömd” för.
– Jag försökte undvika det och han tog inte upp det själv. Jag kunde sitta med honom i timmar.
Han hade andra saker att prata om.

Kände han sig jagad av polisen?
– Jag kan inte säga det. Han hade ju gått igenom hela rättssystemet då vid det stadiet och hade friats av hovrätten. Men det finns frågetecken där. Han hade vänner i Solna och den sista perioden han var här hände det märkliga saker.
– Han kom en kväll och hade en blodig handduk som han hade virat runt sitt huvud. Han sade ”Nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson” När vår personal frågade om han inte skulle uppsöka läkare, repeterade han: ”Nej, nu är det fritt fram att slå Christer Pettersson”. Det var en av de sista gångerna vi såg honom.

Vem slog honom?
– Ja, det är frågan. Och vem slog honom så att han hamnade på Karolinska sjukhuset? säger Hans Lindelöw och berättar att den som sist körde honom från Pilgrimshem var kollegan Bertil Fredriksson.

Har du sett Uppdrag gransknings program om Palmeutredningen?
– Ja, jag har sett alla avsnitten. Han bodde under så lång period hos oss. Jag tycker att programmen var förtjänstfullt gjorda, de var gjorda på ett grundligt sätt. Det var ett skakande innehåll.
– Han var hotellgäst här och inte församlingsmedlem. Men han hade inget ytligt förhållande till oss. Vi sjöng på hans begravning, avslutar Hans Lindelöw samtalet.

Batongslag av polisen

När Inblick talar med chauffören Bertil Fredriksson bekräftar han att han brukade köra Christer Pettersson i samband med att han bodde på hotellet Pilgrimshem. Den sista resan som Bertil Fredriksson körde honom var till Sundbyberg.
Några veckor senare var han alltså död.
Bertil Fredriksson berättar om hur omskakad Christer Pettersson var under den sista resan. Han sade: ”Jag är så rädd för att polisen ska göra mig någonting. Polisen hotar mig till livet.”
Han beskriver även händelsen när Christer Pettersson kom med blodigt huvud till hotellet och återger vad Pettersson uppgav:
– Han sade att han hade fått ett batongslag av polisen.

”Sparkade ihjäl honom”

I början av 2000-talet, i samband med att Christer Pettersson jagades av journalisterna Robert Aschberg, Gert Fylking och Lennart Hård kring sitt så kallade ”erkännande”, körde Bertil Fredriksson ofta Christer Pettersson till en lägenhet i Sollentuna, där han var inneboende.
I en bandad intervju berättar den kvinnliga hyresvärden, vi kan kalla henne Sara, om att Christer Pettersson fick låna den utflyttade dotterns rum ett tag, när han jagades som värst. Sara hade muntligt gett honom en roll i sitt företag, som ”sekreterare”.
”Det var en värdig bekantskap” minns Sara och lägger till:
”Jag vet att de sparkade ihjäl honom i Sollentuna. De här polisstyrkorna som dök upp i samband med gripandet var inte de vanliga poliserna, utan de hade stövlar.”
”Någon var rädd för att han skulle resa på sig. För de sparkade ju ihjäl honom” repeterar Sara och beskriver hur hon vid ett tillfälle såg hur en av poliserna i Basebolligan – som senare dömdes för flera grova brott – levererade flera kilo amfetamin till en langare.
Sedan dess har Sara, som i dag har rest sig från sitt missbruk, utsatts för det hon beskriver som psykisk misshandel och psykologisk krigföring.
”Jag har hellre låtit dem tro att jag är under isen fortfarande. De får gärna tro det. Så länge de inte upplever mig som ett hot kanske jag får vara ifred” uppger Sara.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.sePolisen utredde sitt eget agerande

Efter ett våldsamt polisingripande i september 2004 hamnade Christer Pettersson på S:t Görans sjukhus men föll dagen efter – enligt officiella uppgifter – och slog bakhuvudet. Han avled två veckor senare på grund av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande i samband med gripandet.


Den 15 september 2004 greps Christer Pettersson i Sollentuna centrum. Ett anonymt ögonvittne i Aftonbladet beskriver hur polisen gick hårt fram och hur Christer Pettersson skadades:
”Plötsligt kom en polisbil och parkerade här… Jag såg hur de slet tag i Pettersson och bröt upp armarna bakom hans rygg… Aj, aj, det gör ont. Ni skadar mig”, skrek Pettersson enligt ögonvittnet: ”Han gjorde inget motstånd. Jag fattar inte varför det blev så här”.
Christer Pettersson kördes till beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus men skrevs ut dagen därpå. När han skulle lämna beroendeakuten föll han enligt officiella uppgifter och slog bakhuvudet i asfalten. Han togs därefter in på S:t Görans kirurgakut, opererades på Karolinska sjukhuset men återfick aldrig medvetandet utan avled den 29 september 2004 till följd av hjärnblödning och organsvikt i samband med skallskadan.
Justitieutskottets ordförande Johan Pehrson riktade i samband med dödsfallet kritik i Svenska Dagbladet mot att Norrortspolisen utredde de egna kollegornas agerande vid omhändertagandet av Pettersson.
– Hade en annan polismyndighet skött utredningen skulle det minska risken för diskussionerna om jäv, sade han enligt tidningen.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
35_procent_av_skolavslutningarna_i_kyrkor
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.
eBlick
jun 08, 2018
Vi är redan ockuperade av främmande makt. Det sade försvarskoncernen Saabs vd Håkan Buskhe under ett framträdande på it-säkerhetskonferensen Paranoia som anordnades i Oslo under tisdagen. – Jag anser att vi befinner oss mitt i en kris. Jag anser att vi är ockuperade. Jag anser att det är naivt att inte förstå att utländska organisationer försöker infiltrera vår livsstil i denna stund, sade han.
eBlick
jun 08, 2018
Förra veckan delades broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” ut till 4,8 miljoner hushåll i Sverige – första gången på 57 år. Försvarsexperter är kritiska till nedrustningen av Sverige och menar att landets beredskap har försämrats drastiskt.
eBlick
jun 01, 2018
Undervisningen i svenska skolor ska vara icke-konfessionell och får inte argumentera för en kristen tro. Däremot går det alldeles utmärkt att argumentera MOT en kristen tro. I sin lärobok i religion introducerar Katarina Lycken Rüter, undervisningsråd på Skolverket, kristendomen med att anklaga Gud för att vara fascist.
eBlick
jun 01, 2018
Kristen utbildning har en 1000-årig tradition i Sverige, den första kristna skolan startade i Lund redan år 1085. Den kristna tron har sedan dess haft en självklar plats i svenskt skolväsende, men förändringar på 1950- och 1960-talen ledde till att kristna föräldrar tog initiativ till alternativ skolverksamhet.
eBlick
maj 24, 2018
Under nästa vecka skickar MSB ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till 4,8 miljoner hushåll i Sverige. Det är första gången på 57 år som alla svenska hushåll får denna broschyr med tips om hur man ska förbereda sig för kris och krig.