Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Polisen manipulerade Palmeutredningen

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
Polisen_manipulerade_Palmeutredningen
Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme till döds. Det som ska bli Sveriges mest uppmärksammade mordutredning inleds. När Hans Holmér och Ebbe Carlsson – med stöd från högsta politiska ort – får uppdraget att lösa statsministermordet, är det många som drar öronen åt sig.
Mer än 30 år senare besöker SVT:s Uppdrag granskning Christer Petterssons gamla källarförråd, där hans hemligheter legat orörda i över ett decennium. Säckarna blir startskottet för en helt ny berättelse om utredningen av mordet på Olof Palme.
I den granskning som Uppdrag granskning gjort riktas strålkastarna mot en av poliserna i Palmegruppen, Thure Nässén.
En av huvudkällorna i inslaget är Lillemor Östlin, som hävdar att Thure Nässén manipulerade utredningen genom att uppvakta flera missbrukare för att de skulle vittna mot Christer Pettersson.

Missbrukare lockades

Uppgiften om att poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor för att de skulle vittna mot Christer Pettersson är inte ny. När ett vittne berättade detta under rättegången förnekades det av åklagaren. Men domstolen blev vilseledd, visar Uppdrag granskning, som också avslöjade att Palmegruppen startade 2014 en hemlig utredning mot sin egen stjärnutredare.
Uppgifterna om att polisen var inblandad i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten. Rolf Dahlgren, den polisinspektör som var tjänstechaufför åt spaningsledaren Hans Holmér den 28 februari 1986, har till flera olika personer uppgett att han och Holmér i själva verket befann sig i Stockholm under mordnatten.
Han berättade bland annat detta i början av år 1989 för Jerry Martinger, moderat riksdagsledamot mellan 1986 och 2001, och visade då upp sin dagbok från det aktuella datumet. Dahlgren visste att Martinger var åklagare och vid den här tidpunkten tillhörde riksdagens justitieutskott.
Martinger skrev ned och återgav Dahlgrens berättelse och lämnade en skriftlig redogörelse till polis-överintendenten Roland Ståhl strax efter samtalet med Dahlgren, samt så småningom (i juni år 2000) även till Riksåklagaren (RÅ).

Dömdes

Strax efter att Martinger hade lämnat in sin inlaga till RÅ åtalades han, misstänkt för ofredande, sexuellt ofredande, olaga hot och för att ha misshandlat sin tidigare hustru. Utredningen visade på att polisen hade gjort en omfattande kartläggning av Jerry Martingers alla telefonsamtal och rörelser.
Martinger nekade konsekvent till anklagelserna och menade att bevisen mot honom var konstruerade, men Martinger dömdes mot sitt nekande.
I september 1990 fick även Gösta Söderström, den polis som först kom till mordplatsen på Sveavägen den 28 februari 1986, en bekräftelse över telefon från Rolf Dahlgren om att han tjänstgjort som chaufför åt Hans Holmér under mordkvällen.
Rolf Dahlgren har dessutom berättat om sin nattliga färd tillsammans med Holmér i Stockholm under mordnatten för en kvinnlig polisinspektör, bosatt i Solna.

Lysmaskar

Uppdrag gransknings avslöjande väver på ett märkligt sätt ihop dåtid med nutid. Huvudvittnet Lillemor Östlin var nämligen den prostituerade kvinna som i 1970-talets Geijeraffär hade en relation med justitieminister Lennart Geijer (S).
Det var Peter Bratt i Dagens Nyheter (DN) den 18 november 1977 som förvandlade Bordellhärvan till Geijer-affären. Ebbe Carlsson visste redan kvällen innan DN-artikeln att Bratt skulle skriva och åkte samma natt till Stockholm för att med Olof Palme och Hans Dahlgren lägga upp riktlinjerna för en dementi.
Gruppen arbetade som en centralredaktion och på Aftonbladet sattes journalister under ledning av redaktören Gunnar Fredriksson i arbete för att bemöta DN:s påståenden. Ebbe Carlsson fick hjälp av säpochefen Hans Holmér och polisutredaren Morgan Johansson för att lägga locket på. Det välorganiserade motangreppet tvingade DN att be om ursäkt, och Eva Bengtssons berättelse föll tillfälligt i glömska.
Aftonbladetkrönikören Jan Guillous försökte få fram vilken källa Bratt hade, för att misskreditera DN-artikeln, en källforskning som han senare kallade sitt ”största och mest pinsamma fiasko som journalist” (Berättelser, 1982).
Guillou är lika avvisande i dag till Uppdrag gransknings slutsatser, som i en krönika i Aftonbladet avfärdas med den nedsättande beskrivningen ”privatspanande lysmaskars fantastiska teorier som de kallar `spår´”.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.