Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Polisen manipulerade Palmeutredningen

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
Polisen_manipulerade_Palmeutredningen
Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme till döds. Det som ska bli Sveriges mest uppmärksammade mordutredning inleds. När Hans Holmér och Ebbe Carlsson – med stöd från högsta politiska ort – får uppdraget att lösa statsministermordet, är det många som drar öronen åt sig.
Mer än 30 år senare besöker SVT:s Uppdrag granskning Christer Petterssons gamla källarförråd, där hans hemligheter legat orörda i över ett decennium. Säckarna blir startskottet för en helt ny berättelse om utredningen av mordet på Olof Palme.
I den granskning som Uppdrag granskning gjort riktas strålkastarna mot en av poliserna i Palmegruppen, Thure Nässén.
En av huvudkällorna i inslaget är Lillemor Östlin, som hävdar att Thure Nässén manipulerade utredningen genom att uppvakta flera missbrukare för att de skulle vittna mot Christer Pettersson.

Missbrukare lockades

Uppgiften om att poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor för att de skulle vittna mot Christer Pettersson är inte ny. När ett vittne berättade detta under rättegången förnekades det av åklagaren. Men domstolen blev vilseledd, visar Uppdrag granskning, som också avslöjade att Palmegruppen startade 2014 en hemlig utredning mot sin egen stjärnutredare.
Uppgifterna om att polisen var inblandad i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten. Rolf Dahlgren, den polisinspektör som var tjänstechaufför åt spaningsledaren Hans Holmér den 28 februari 1986, har till flera olika personer uppgett att han och Holmér i själva verket befann sig i Stockholm under mordnatten.
Han berättade bland annat detta i början av år 1989 för Jerry Martinger, moderat riksdagsledamot mellan 1986 och 2001, och visade då upp sin dagbok från det aktuella datumet. Dahlgren visste att Martinger var åklagare och vid den här tidpunkten tillhörde riksdagens justitieutskott.
Martinger skrev ned och återgav Dahlgrens berättelse och lämnade en skriftlig redogörelse till polis-överintendenten Roland Ståhl strax efter samtalet med Dahlgren, samt så småningom (i juni år 2000) även till Riksåklagaren (RÅ).

Dömdes

Strax efter att Martinger hade lämnat in sin inlaga till RÅ åtalades han, misstänkt för ofredande, sexuellt ofredande, olaga hot och för att ha misshandlat sin tidigare hustru. Utredningen visade på att polisen hade gjort en omfattande kartläggning av Jerry Martingers alla telefonsamtal och rörelser.
Martinger nekade konsekvent till anklagelserna och menade att bevisen mot honom var konstruerade, men Martinger dömdes mot sitt nekande.
I september 1990 fick även Gösta Söderström, den polis som först kom till mordplatsen på Sveavägen den 28 februari 1986, en bekräftelse över telefon från Rolf Dahlgren om att han tjänstgjort som chaufför åt Hans Holmér under mordkvällen.
Rolf Dahlgren har dessutom berättat om sin nattliga färd tillsammans med Holmér i Stockholm under mordnatten för en kvinnlig polisinspektör, bosatt i Solna.

Lysmaskar

Uppdrag gransknings avslöjande väver på ett märkligt sätt ihop dåtid med nutid. Huvudvittnet Lillemor Östlin var nämligen den prostituerade kvinna som i 1970-talets Geijeraffär hade en relation med justitieminister Lennart Geijer (S).
Det var Peter Bratt i Dagens Nyheter (DN) den 18 november 1977 som förvandlade Bordellhärvan till Geijer-affären. Ebbe Carlsson visste redan kvällen innan DN-artikeln att Bratt skulle skriva och åkte samma natt till Stockholm för att med Olof Palme och Hans Dahlgren lägga upp riktlinjerna för en dementi.
Gruppen arbetade som en centralredaktion och på Aftonbladet sattes journalister under ledning av redaktören Gunnar Fredriksson i arbete för att bemöta DN:s påståenden. Ebbe Carlsson fick hjälp av säpochefen Hans Holmér och polisutredaren Morgan Johansson för att lägga locket på. Det välorganiserade motangreppet tvingade DN att be om ursäkt, och Eva Bengtssons berättelse föll tillfälligt i glömska.
Aftonbladetkrönikören Jan Guillous försökte få fram vilken källa Bratt hade, för att misskreditera DN-artikeln, en källforskning som han senare kallade sitt ”största och mest pinsamma fiasko som journalist” (Berättelser, 1982).
Guillou är lika avvisande i dag till Uppdrag gransknings slutsatser, som i en krönika i Aftonbladet avfärdas med den nedsättande beskrivningen ”privatspanande lysmaskars fantastiska teorier som de kallar `spår´”.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.