Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Polisen manipulerade Palmeutredningen

Ruben Agnarsson | 08 mar , 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
Polisen_manipulerade_Palmeutredningen
Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister Olof Palme till döds. Det som ska bli Sveriges mest uppmärksammade mordutredning inleds. När Hans Holmér och Ebbe Carlsson – med stöd från högsta politiska ort – får uppdraget att lösa statsministermordet, är det många som drar öronen åt sig.
Mer än 30 år senare besöker SVT:s Uppdrag granskning Christer Petterssons gamla källarförråd, där hans hemligheter legat orörda i över ett decennium. Säckarna blir startskottet för en helt ny berättelse om utredningen av mordet på Olof Palme.
I den granskning som Uppdrag granskning gjort riktas strålkastarna mot en av poliserna i Palmegruppen, Thure Nässén.
En av huvudkällorna i inslaget är Lillemor Östlin, som hävdar att Thure Nässén manipulerade utredningen genom att uppvakta flera missbrukare för att de skulle vittna mot Christer Pettersson.

Missbrukare lockades

Uppgiften om att poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor för att de skulle vittna mot Christer Pettersson är inte ny. När ett vittne berättade detta under rättegången förnekades det av åklagaren. Men domstolen blev vilseledd, visar Uppdrag granskning, som också avslöjade att Palmegruppen startade 2014 en hemlig utredning mot sin egen stjärnutredare.
Uppgifterna om att polisen var inblandad i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten. Rolf Dahlgren, den polisinspektör som var tjänstechaufför åt spaningsledaren Hans Holmér den 28 februari 1986, har till flera olika personer uppgett att han och Holmér i själva verket befann sig i Stockholm under mordnatten.
Han berättade bland annat detta i början av år 1989 för Jerry Martinger, moderat riksdagsledamot mellan 1986 och 2001, och visade då upp sin dagbok från det aktuella datumet. Dahlgren visste att Martinger var åklagare och vid den här tidpunkten tillhörde riksdagens justitieutskott.
Martinger skrev ned och återgav Dahlgrens berättelse och lämnade en skriftlig redogörelse till polis-överintendenten Roland Ståhl strax efter samtalet med Dahlgren, samt så småningom (i juni år 2000) även till Riksåklagaren (RÅ).

Dömdes

Strax efter att Martinger hade lämnat in sin inlaga till RÅ åtalades han, misstänkt för ofredande, sexuellt ofredande, olaga hot och för att ha misshandlat sin tidigare hustru. Utredningen visade på att polisen hade gjort en omfattande kartläggning av Jerry Martingers alla telefonsamtal och rörelser.
Martinger nekade konsekvent till anklagelserna och menade att bevisen mot honom var konstruerade, men Martinger dömdes mot sitt nekande.
I september 1990 fick även Gösta Söderström, den polis som först kom till mordplatsen på Sveavägen den 28 februari 1986, en bekräftelse över telefon från Rolf Dahlgren om att han tjänstgjort som chaufför åt Hans Holmér under mordkvällen.
Rolf Dahlgren har dessutom berättat om sin nattliga färd tillsammans med Holmér i Stockholm under mordnatten för en kvinnlig polisinspektör, bosatt i Solna.

Lysmaskar

Uppdrag gransknings avslöjande väver på ett märkligt sätt ihop dåtid med nutid. Huvudvittnet Lillemor Östlin var nämligen den prostituerade kvinna som i 1970-talets Geijeraffär hade en relation med justitieminister Lennart Geijer (S).
Det var Peter Bratt i Dagens Nyheter (DN) den 18 november 1977 som förvandlade Bordellhärvan till Geijer-affären. Ebbe Carlsson visste redan kvällen innan DN-artikeln att Bratt skulle skriva och åkte samma natt till Stockholm för att med Olof Palme och Hans Dahlgren lägga upp riktlinjerna för en dementi.
Gruppen arbetade som en centralredaktion och på Aftonbladet sattes journalister under ledning av redaktören Gunnar Fredriksson i arbete för att bemöta DN:s påståenden. Ebbe Carlsson fick hjälp av säpochefen Hans Holmér och polisutredaren Morgan Johansson för att lägga locket på. Det välorganiserade motangreppet tvingade DN att be om ursäkt, och Eva Bengtssons berättelse föll tillfälligt i glömska.
Aftonbladetkrönikören Jan Guillous försökte få fram vilken källa Bratt hade, för att misskreditera DN-artikeln, en källforskning som han senare kallade sitt ”största och mest pinsamma fiasko som journalist” (Berättelser, 1982).
Guillou är lika avvisande i dag till Uppdrag gransknings slutsatser, som i en krönika i Aftonbladet avfärdas med den nedsättande beskrivningen ”privatspanande lysmaskars fantastiska teorier som de kallar `spår´”.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Riksdagen_kan_bli_hans_nya_arbetsplats
mar 15, 2018
För tio år sedan fanns inte politiken med på kartan när Alexander Christiansson tänkte på de mål han hade. Även om frågor som berör samhällets utveckling och politik alltid funnits som ett intresse, var hans tanke aldrig att bli politiker. Nu väljer han att lägga hela sin karriär åt sidan för att satsa på SD om han kommer in i riksdagen. Vad har hänt?
eBlick
mar 15, 2018
Larmtjänsten Jourhavande präst har utökat öppethållandet för sin chattfunktion från fyra till fem kvällar i veckan. Behoven är fortsatt stora, och antalet digitala kontakter ökar stadigt, rapporterar Svenska kyrkan, som står som ansvarig för tjänsten, i ett pressmeddelande.
eBlick
mar 08, 2018
Polisen manipulerade mordutredningen och lockade missbrukare med stora summor pengar för att få dem att vittna mot Christer Pettersson, avslöjade SVT:s Uppdrag granskning. Uppgifterna om att det fanns poliser som var inblandade i mordet på Olof Palme har följt mordutredningen sedan starten.
eBlick
mar 08, 2018
De sex sista åren av sitt liv bodde Christer Pettersson stora delar av sin tid på Pilgrimshem Hotell, mellan Solvalla travbana och Bromma flygplats. Personal på hotellet berättar nu för Inblick att Christer Pettersson strax före sin död berättade hur polisen slagit honom i huvudet med en batong. En kvinnlig bekant till Christer Pettersson, som hyrde ut ett rum till honom i Sollentuna, bekräftar polisens övervåld: ”De sparkade ju ihjäl honom”.
eBlick
mar 01, 2018
Ett hemligt nätverk som vill stoppa västerländska hjälporganisationer i Asien finns med i kulisserna när det svenska rättsystemet ska prova Anneli Westers och Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope. UD har hemligstämplat Nepals skrivelser i ärendet och efter Inblicks begäran om sekretessprövning hamnar nu frågan hos regeringen.
eBlick
mar 01, 2018
Mellan 150 000 och 200 000 nepalesiska flickor – från badifolket och andra lågkastgrupper – befinner sig i dag på indiska bordeller. Bristen på arbete, fattigdom och tradition gör att familjen luras att sälja sina döttrar till prostitution i Indien. – När Jonathan Shankar slutade på Lighthouse och började jobba för Love and Hope fick han dödshot från Lighthouse, berättar Bishnu Bahadur och Chabilal Badi, ledare för badifolket i Surkhet.
eBlick
mar 01, 2018
”Det där är rent ut sagt fantasi från Mikaels sida”, sade Håkan Gabrielsson på Out of Ashes till Aftonbladet med anledning av tre bilder på flickor som Love and Hope beskrivit som prostituerade. Exakt samma bilder med liknande text fanns på hans egen hemsida strax innan Aftonbladets artikel, som ljög om Love and Hopes insamlingsturné och lät Hannah Badi beskriva Mikael Alfvén som bordellägare.
eBlick
feb 28, 2018
Hon blev nedsövd på ett café, vaknade upp för att upptäcka att hon hade blivit såld och hamnat på en bordell i Indien, men blev räddad och kom till Lighthouse – som under många år fick stort ekonomiskt stöd från svenska Love and Hope. När Bhawana i somras – efter att ha fått vänta i tre timmar i ett angränsande rum – ville berätta för Expressen om övergrepp som skett på Lighthouse gäspade reportern och gick.
eBlick
feb 22, 2018
En tidigare sexslav är i dag en av Love and Hopes samarbetspartner 3 Angels mest effektiva medarbetare vid gränsen mellan Nepal och Indien, där hon räddar nepalesiska flickor som är på väg till bordeller i Indien. – Hon är den mest kraftfulla räddningsarbetare vi har. Hon vet allt om trafficking, säger terapeuten Sarah Gautam.
eBlick
feb 22, 2018
Efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner blev reaktionerna från Lighthouse kraftfulla. Svenska medier fångade okritiskt upp dessa reaktioner, utan att ta reda på eller redovisa orsakerna till det ursprungliga beslutet. ”Vår uppfattning är att kritiken mot Love and Hope är en direkt motreaktion på att vi avbröt samarbetet med vår partner Lighthouse Foundation Nepal i december 2016” skriver Love and Hope i ett offentligt uttalande.
eBlick
feb 21, 2018
Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekar att intyget existerar. – Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarar han för Inblick.