Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Befriad efter hot om halshuggning

Ruben Agnarsson | 29 mar , 2018
Han kidnappades av en islamistgrupp i Syrien, hotades med halshuggning innan han löstes ut med en lösensumma från svenska släktingar. Efter en dramatisk flykt genom Europa till Sverige för snart tre år sedan kunde han för två månader sedan återförenas med sin fru och sina döttrar.
Befriad_efter_hot_om_halshuggning
Yacob, som egentligen heter något annat, bor i dag i en mellansvensk stad.
För snart tre år sedan kom han till Sverige, efter att ha kidnappats av islamister, hotats med halshuggning och därefter befriats för en lösensumma från sina svenska släktingar.
Yacob och hans familj bodde i Aleppo när kriget i Syrien började. Hans farfar och farmor mördades i folkmordet i det ottomanska riket och hans far flydde som liten pojke med sina släktingar till Aleppo, där de anpassade sitt armeniska efternamn till att låta mer arabiskt, för att undvika att sticka ut.
Yacob ledde under tio års tid en fabrik med åtta anställda som tillverkade mekaniska vågar. Efter att Syrienkriget började hamnade staden Aleppo snart i konfliktens centrum. Mat, el och vatten saknades och bröd var dyrt på grund av islamisternas belägring av staden.
Yacob, hans fru Anna (fingerat namn) och två döttrar, flydde till staden al Hasakah, 40 mil österut längs gränsen till Turkiet, där hans svärföräldrar redan bodde. Efter tre månader valde han att åka tillbaka till Aleppo för att få kontakt med kunder som hade köpt varor av företaget och därför var skyldig honom pengar. 
Kriget innebar att motsättningarna mellan muslimer och kristna ökade. En del av dem Yacob gjorde affärer med var muslimer och eftersom Yacob var kristen menade de att de inte behövde betala för de varor som de fått.

Tredje militärposteringen

Han reste därför – mitt under brinnande krig – till Aleppo för att få loss dessa pengar och fick efter en vecka ut en del av dem. Den 3 mars år 2013 skulle han resa tillbaka till sin familj i Al Hasakah med buss. Han hade då även tagit med sig lite saker till döttrarna som han hämtat i familjens övergivna lägenhet.
De två första militärposteringarna ut ur staden tillät bussen att passera. Vid den tredje militärposteringen kom en islamistisk soldat ombord på bussen och uppmanade alla kristna att ställa sig upp. Yacob vägrade att resa på sig, men när han visade sitt pass där det stod att han är kristen, tog de honom och två andra resenärer ut ur bussen. Hans bagage beslagtogs och Yacob sattes i en pickup, fick en ögonbindel och hans händer bands bakom ryggen.
Efter knappt en timmes bilfärd anlände bilen till en by, där befolkningen firade ankomsten med höga rop och skott i luften för att terroristerna anlände med ett krigsbyte. Yacob placerades i ett rum, tvingades ta av sig alla kläder utom underkläderna. En islamist letade i Yacobs underkläder om han hade gömt några pengar där. De 9 000 dollar som han hade i plånboken hade redan beslagtagits, liksom vigselringen i guld och guldkorset kring halsen.
– De tog allt, berättar Yacob för Inblick.

72 fruar

Han blev sedan slagen och torterad. Fyra beväpnade män stod framför honom och undervisade honom om islams överlägsenhet som en fredlig religion.
– De sade att islam är en kärlekens religion och frågade mig varför jag inte var muslim. Ledaren var läkare och även de övriga hade studerat på universitet. De ville tvinga mig att konvertera innan jag dödades, då skulle jag åtminstone få 72 fruar i paradiset.
Yacob blir tyst och drar efter andan när han sedan ska berätta om vad som hände. Under den andra dagen i fångenskap sade islamisterna till honom: i morgon klockan åtta kommer vi att hämta dig för att skära huvudet av dig.
– Jag sov ingenting den natten, minns Yacob.
Dörren öppnades klockan åtta och beskedet var: ”Du är otrogen, nu ska vi tillämpa sharialagen på dig”. Yacob fick gå barfota med förbundna ögon i ungefär 500 meter, tills de kom fram till ett torg. Kvinnor och barn ropade ”Allah akhbar” och folkhopen firade. Ledaren stod redo bakom Yacob, med ett svärd. När de tog bort ögonbindeln sade han till Yacob: ”Titta framåt på folkmassan framför dig”.
Han fick böja huvudet framåt, en man framför honom drog i håret och svärdet höjdes: ”Nu skall du dö!” Alla skrek och ropade, detta pågick i 10 minuter. Yacob visste inte vad som skulle hända. Han bad: ”Jesus, hjälp mig. Lämna mig inte ensam här!”

48 timmar

Efter tio minuter ringde hans mobil. Det var befälhavaren för hela gruppen som ringde hans beslagtagna mobil. Ledaren frågade: ”Dödade du honom?”
”Nej, ska göra det nu”, blev svaret.
Ledaren frågade därefter om Yacob var gift och sade att han i så fall var tillåten att bli fri mot en lösensumma. Yacob blir återigen tyst en stund i sin berättelse.
Han beskriver därefter hur islamisterna bad honom att ställa sig upp, vilket han inte klarade på grund av sin rädsla. Terroristerna fick därför släpa honom tillbaka till rummet. Han fick 48 timmar på sig att skaffa fram pengar: ”Vem i din omgivning kan fixa det?”
Efter en stund ringde islamisterna Yacobs fru Anna, som inte visste vad som hade hänt under de tre dagar som hennes make varit borta. Yacob skulle egentligen komma hem klockan elva på kvällen. När han inte kom ringde Anna dagen därpå till bussföretaget.
Där fick hon prata med chauffören, som sade: ”Jag är ledsen, men de har kidnappat honom. Jag försökte hindra dem, men hotades med döden om jag försvarade honom”.
Anna fick även kontakt med de övriga två kidnappades familjer, som redan hade fått kontakt med sina anhöriga. De hade fått beskedet att Yacob hade dödats.
– Flickorna grät, jag grät, vi var helt förtvivlade, berättar Anna.
– Vi upplevde en enorm press och så helt plötsligt ringde kidnapparna. Jag sade: ”Döda honom inte, jag ska försöka få fram pengarna. Det kommer att ta lite tid, vi befinner oss i en krigssituation.”
Hon tröstade även Yacob: ”Vi mår bra, flickorna mår bra, vi ska försöka få fram pengarna.”

Gevär mot huvudet

Under tiden som han pratade med sin fru hade Yacob ett gevär riktat mot sitt huvud. Islamisterna sade: ”Säg att hon ska skaffa fram pengar, annars blir du dödad”.
Några dagar senare när islamistgruppen förstod att Anna inte kunde skaffa fram pengar, ringde de Yacobs bror som bor i Stockholm. Brodern svarade: ”Gör inget, vi ska skaffa fram pengar.”
Kravet när Anna skulle betala en lösensumma var 25 000 dollar, förutom de 9000 dollar som islamisterna redan stulit. När terroristerna talade med brodern hade lösensumman stigit till 40 000 dollar som krav för att de inte skulle halshugga Yacob. Till sist, efter 7-8 dagar, fick Anna pengarna från släktingar som samlat ihop dem i Sverige.
Nu kom nästa utmaning, det behövdes en plats att utväxla pengarna mot Yacob.
– Vi var rädda för att de skulle ta pengarna och döda den som kom med dem. Vi visste inte hur vi skulle göra, säger Anna.
Yacob fyller i:
– Det var farligt för en kristen att åka buss. Busschauffören som jag åkte med intygade: ”Vi har betalat islamisterna för vår väg ut”. Ändå kidnappades jag.

En dödsdom

En muslimsk vän erbjöd sig slutligen att åka med pengarna och utväxla dem mot Yacob, som fick ett bombbälte runt magen inför resan. Strax innan resan tvingade de honom även att visa passet att han är kristen och säga att han som kristen uppmanade alla kristna att kriga mot Assadregimen.
– Detta var en dödsdom. Nu var jag fördömd av både islamister och av regimen, säger Yacob.
Med bombbältet runt midjan, händerna bakbundna och med en ögonbindel placerades han på golvet, längst bak i baksätet i en pickup.
Bilen körde i 45 minuter innan de kom till mötespunkten, en militärzon. Ledaren för gruppen fick pengarna, som gavs till en annan person i bilen. När de inte fick ihop hela summan tog de alla Yacobs id-handlingar och sade: ”Eftersom vi inte fick hela summan, kan vi ta tillbaka dig när vi vill eftersom vi nu har alla dina id-handlingar.”
Sedan kastade de ut honom ur bilen och åkte iväg med en rivstart. Yacob, som fortfarande hade förbundna ögon och händerna bakbundna, visste inte var han befann sig.

Två år

Plötsligt hörde han sin arabiske vän ropa på honom och Yacob kunde befrias från ögonbindel och rep. När bilen startade och Yacob väl insåg att han var fri grät han som ett barn. Samtidigt ringde Anna och Yacob fick prata med henne.
Han var äntligen fri.
– Innan kriget började var det inga problem att bo i Syrien. Jag var affärsman, hade pengar, men två månader efter denna händelse stal en annan islamistisk grupp mitt företag. Allt som företaget hade – stora maskiner, lokaler – de stal allt, berättar Yacob.
– Då insåg jag att det inte fanns någon framtid i landet för oss. Jag var rädd för vad som skulle hända min familj, de hade vår adress och mina id-handlingar.
Familjen flyttade i ett första skede västerut, från Al Hasakah till Tartus, vid havet. Där bodde Yacob med familjen i två år under tiden som de väntade på att få möjlighet att lämna landet. Han hoppades att kyrkorna skulle hjälpa honom, eftersom han blivit förföljd för sin tro.
Till sist beslutade sig Yacob för att lämna Syrien på egen hand.
– Jag var tvungen att flytta. Jag var i så dåligt psykiskt skick efter kidnappningen och efter allt det jag hade varit med om.
Anna var orolig när Yacob åkte, hon ville inte att han skulle åka ensam utan önskade att alla i familjen skulle följa med. Men Yacob vågade inte.
– Det var en mycket farlig färd. Jag ville inte riskera deras liv, konstaterar han.

144 personer

Anna hade fått jobb som lärare i en liten by i närheten av Tartus. Hela hennes övriga familj hade flyttat dit, och de gav henne stöd.
– Vi var rädda för att våra döttrar skulle kidnappas, säger Anna, som fick stöd från olika hjälporganisationer i Tartus. Hon talade varje dag över telefon med sin man. Yacob i sin tur åkte från Tartus till Libanon, flög därifrån till Turkiet, åkte sedan båt över Medelhavet till Grekland, med hjälp av människosmugglare.
– Båtfärden tog tre timmar, det var stora vågor, vi åkte 144 personer i en liten båt. Resan till Grekland var livsfarlig, minns Yacob.
Sällskapet reste på natten och smugglarna hade ett samarbete med den turkiska polisen, som var väl medvetna om vad som pågick.
– Turkiet vill sända så många muslimer till Europa som möjligt, menar Yacob.
Resan från Syrien till Sverige tog en månad. Länder som Libanon, Turkiet, Grekland, Makedonien och Tyskland passerades på vägen.
– Vi promenerade, åkte bil, lastbil, tåg, buss, säger Yacob, som i slutet av juli 2015 kom till Sverige.
För två månader sedan – efter flera års väntan – kom resten av familjen till Sverige. Det var ett känslomässigt möte.

Yacob_och_Anna
”Min älskade!” sade Yacob till Anna på Arlanda. Foto: Privat

Yacob_familj
Det var ett känslomässigt möte när Yacob – efter 2,5 års separation – nyligen mötte sin fru och sina döttrar på Arlanda. ”Jag kunde inte prata, jag bara grät”, säger Anna. Foto: Privat


Hur många gånger har du fått kramar från Anna och era döttrar sedan familjen kom hit, Yacob?
– Det pågår hela tiden. Just nu känner jag mig som den gladaste personen i hela världen.

Vad var de första orden som ni sade när ni träffades på Arlanda?
Yacob och Anna skrattar.
– Han sade: Min älskade! berättar Anna.
– Själv kunde jag inte prata, jag bara grät, avslutar hon.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Familjen_hemma
Efter en dramatisk flykt genom Europa till Sverige för snart tre år sedan kunde Yacob för två månader sedan återförenas med sin fru och sina döttrar. Foto: Ruben Agnarsson
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.