Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Befriad efter hot om halshuggning

Ruben Agnarsson | 29 mar , 2018
Han kidnappades av en islamistgrupp i Syrien, hotades med halshuggning innan han löstes ut med en lösensumma från svenska släktingar. Efter en dramatisk flykt genom Europa till Sverige för snart tre år sedan kunde han för två månader sedan återförenas med sin fru och sina döttrar.
Befriad_efter_hot_om_halshuggning
Yacob, som egentligen heter något annat, bor i dag i en mellansvensk stad.
För snart tre år sedan kom han till Sverige, efter att ha kidnappats av islamister, hotats med halshuggning och därefter befriats för en lösensumma från sina svenska släktingar.
Yacob och hans familj bodde i Aleppo när kriget i Syrien började. Hans farfar och farmor mördades i folkmordet i det ottomanska riket och hans far flydde som liten pojke med sina släktingar till Aleppo, där de anpassade sitt armeniska efternamn till att låta mer arabiskt, för att undvika att sticka ut.
Yacob ledde under tio års tid en fabrik med åtta anställda som tillverkade mekaniska vågar. Efter att Syrienkriget började hamnade staden Aleppo snart i konfliktens centrum. Mat, el och vatten saknades och bröd var dyrt på grund av islamisternas belägring av staden.
Yacob, hans fru Anna (fingerat namn) och två döttrar, flydde till staden al Hasakah, 40 mil österut längs gränsen till Turkiet, där hans svärföräldrar redan bodde. Efter tre månader valde han att åka tillbaka till Aleppo för att få kontakt med kunder som hade köpt varor av företaget och därför var skyldig honom pengar. 
Kriget innebar att motsättningarna mellan muslimer och kristna ökade. En del av dem Yacob gjorde affärer med var muslimer och eftersom Yacob var kristen menade de att de inte behövde betala för de varor som de fått.

Tredje militärposteringen

Han reste därför – mitt under brinnande krig – till Aleppo för att få loss dessa pengar och fick efter en vecka ut en del av dem. Den 3 mars år 2013 skulle han resa tillbaka till sin familj i Al Hasakah med buss. Han hade då även tagit med sig lite saker till döttrarna som han hämtat i familjens övergivna lägenhet.
De två första militärposteringarna ut ur staden tillät bussen att passera. Vid den tredje militärposteringen kom en islamistisk soldat ombord på bussen och uppmanade alla kristna att ställa sig upp. Yacob vägrade att resa på sig, men när han visade sitt pass där det stod att han är kristen, tog de honom och två andra resenärer ut ur bussen. Hans bagage beslagtogs och Yacob sattes i en pickup, fick en ögonbindel och hans händer bands bakom ryggen.
Efter knappt en timmes bilfärd anlände bilen till en by, där befolkningen firade ankomsten med höga rop och skott i luften för att terroristerna anlände med ett krigsbyte. Yacob placerades i ett rum, tvingades ta av sig alla kläder utom underkläderna. En islamist letade i Yacobs underkläder om han hade gömt några pengar där. De 9 000 dollar som han hade i plånboken hade redan beslagtagits, liksom vigselringen i guld och guldkorset kring halsen.
– De tog allt, berättar Yacob för Inblick.

72 fruar

Han blev sedan slagen och torterad. Fyra beväpnade män stod framför honom och undervisade honom om islams överlägsenhet som en fredlig religion.
– De sade att islam är en kärlekens religion och frågade mig varför jag inte var muslim. Ledaren var läkare och även de övriga hade studerat på universitet. De ville tvinga mig att konvertera innan jag dödades, då skulle jag åtminstone få 72 fruar i paradiset.
Yacob blir tyst och drar efter andan när han sedan ska berätta om vad som hände. Under den andra dagen i fångenskap sade islamisterna till honom: i morgon klockan åtta kommer vi att hämta dig för att skära huvudet av dig.
– Jag sov ingenting den natten, minns Yacob.
Dörren öppnades klockan åtta och beskedet var: ”Du är otrogen, nu ska vi tillämpa sharialagen på dig”. Yacob fick gå barfota med förbundna ögon i ungefär 500 meter, tills de kom fram till ett torg. Kvinnor och barn ropade ”Allah akhbar” och folkhopen firade. Ledaren stod redo bakom Yacob, med ett svärd. När de tog bort ögonbindeln sade han till Yacob: ”Titta framåt på folkmassan framför dig”.
Han fick böja huvudet framåt, en man framför honom drog i håret och svärdet höjdes: ”Nu skall du dö!” Alla skrek och ropade, detta pågick i 10 minuter. Yacob visste inte vad som skulle hända. Han bad: ”Jesus, hjälp mig. Lämna mig inte ensam här!”

48 timmar

Efter tio minuter ringde hans mobil. Det var befälhavaren för hela gruppen som ringde hans beslagtagna mobil. Ledaren frågade: ”Dödade du honom?”
”Nej, ska göra det nu”, blev svaret.
Ledaren frågade därefter om Yacob var gift och sade att han i så fall var tillåten att bli fri mot en lösensumma. Yacob blir återigen tyst en stund i sin berättelse.
Han beskriver därefter hur islamisterna bad honom att ställa sig upp, vilket han inte klarade på grund av sin rädsla. Terroristerna fick därför släpa honom tillbaka till rummet. Han fick 48 timmar på sig att skaffa fram pengar: ”Vem i din omgivning kan fixa det?”
Efter en stund ringde islamisterna Yacobs fru Anna, som inte visste vad som hade hänt under de tre dagar som hennes make varit borta. Yacob skulle egentligen komma hem klockan elva på kvällen. När han inte kom ringde Anna dagen därpå till bussföretaget.
Där fick hon prata med chauffören, som sade: ”Jag är ledsen, men de har kidnappat honom. Jag försökte hindra dem, men hotades med döden om jag försvarade honom”.
Anna fick även kontakt med de övriga två kidnappades familjer, som redan hade fått kontakt med sina anhöriga. De hade fått beskedet att Yacob hade dödats.
– Flickorna grät, jag grät, vi var helt förtvivlade, berättar Anna.
– Vi upplevde en enorm press och så helt plötsligt ringde kidnapparna. Jag sade: ”Döda honom inte, jag ska försöka få fram pengarna. Det kommer att ta lite tid, vi befinner oss i en krigssituation.”
Hon tröstade även Yacob: ”Vi mår bra, flickorna mår bra, vi ska försöka få fram pengarna.”

Gevär mot huvudet

Under tiden som han pratade med sin fru hade Yacob ett gevär riktat mot sitt huvud. Islamisterna sade: ”Säg att hon ska skaffa fram pengar, annars blir du dödad”.
Några dagar senare när islamistgruppen förstod att Anna inte kunde skaffa fram pengar, ringde de Yacobs bror som bor i Stockholm. Brodern svarade: ”Gör inget, vi ska skaffa fram pengar.”
Kravet när Anna skulle betala en lösensumma var 25 000 dollar, förutom de 9000 dollar som islamisterna redan stulit. När terroristerna talade med brodern hade lösensumman stigit till 40 000 dollar som krav för att de inte skulle halshugga Yacob. Till sist, efter 7-8 dagar, fick Anna pengarna från släktingar som samlat ihop dem i Sverige.
Nu kom nästa utmaning, det behövdes en plats att utväxla pengarna mot Yacob.
– Vi var rädda för att de skulle ta pengarna och döda den som kom med dem. Vi visste inte hur vi skulle göra, säger Anna.
Yacob fyller i:
– Det var farligt för en kristen att åka buss. Busschauffören som jag åkte med intygade: ”Vi har betalat islamisterna för vår väg ut”. Ändå kidnappades jag.

En dödsdom

En muslimsk vän erbjöd sig slutligen att åka med pengarna och utväxla dem mot Yacob, som fick ett bombbälte runt magen inför resan. Strax innan resan tvingade de honom även att visa passet att han är kristen och säga att han som kristen uppmanade alla kristna att kriga mot Assadregimen.
– Detta var en dödsdom. Nu var jag fördömd av både islamister och av regimen, säger Yacob.
Med bombbältet runt midjan, händerna bakbundna och med en ögonbindel placerades han på golvet, längst bak i baksätet i en pickup.
Bilen körde i 45 minuter innan de kom till mötespunkten, en militärzon. Ledaren för gruppen fick pengarna, som gavs till en annan person i bilen. När de inte fick ihop hela summan tog de alla Yacobs id-handlingar och sade: ”Eftersom vi inte fick hela summan, kan vi ta tillbaka dig när vi vill eftersom vi nu har alla dina id-handlingar.”
Sedan kastade de ut honom ur bilen och åkte iväg med en rivstart. Yacob, som fortfarande hade förbundna ögon och händerna bakbundna, visste inte var han befann sig.

Två år

Plötsligt hörde han sin arabiske vän ropa på honom och Yacob kunde befrias från ögonbindel och rep. När bilen startade och Yacob väl insåg att han var fri grät han som ett barn. Samtidigt ringde Anna och Yacob fick prata med henne.
Han var äntligen fri.
– Innan kriget började var det inga problem att bo i Syrien. Jag var affärsman, hade pengar, men två månader efter denna händelse stal en annan islamistisk grupp mitt företag. Allt som företaget hade – stora maskiner, lokaler – de stal allt, berättar Yacob.
– Då insåg jag att det inte fanns någon framtid i landet för oss. Jag var rädd för vad som skulle hända min familj, de hade vår adress och mina id-handlingar.
Familjen flyttade i ett första skede västerut, från Al Hasakah till Tartus, vid havet. Där bodde Yacob med familjen i två år under tiden som de väntade på att få möjlighet att lämna landet. Han hoppades att kyrkorna skulle hjälpa honom, eftersom han blivit förföljd för sin tro.
Till sist beslutade sig Yacob för att lämna Syrien på egen hand.
– Jag var tvungen att flytta. Jag var i så dåligt psykiskt skick efter kidnappningen och efter allt det jag hade varit med om.
Anna var orolig när Yacob åkte, hon ville inte att han skulle åka ensam utan önskade att alla i familjen skulle följa med. Men Yacob vågade inte.
– Det var en mycket farlig färd. Jag ville inte riskera deras liv, konstaterar han.

144 personer

Anna hade fått jobb som lärare i en liten by i närheten av Tartus. Hela hennes övriga familj hade flyttat dit, och de gav henne stöd.
– Vi var rädda för att våra döttrar skulle kidnappas, säger Anna, som fick stöd från olika hjälporganisationer i Tartus. Hon talade varje dag över telefon med sin man. Yacob i sin tur åkte från Tartus till Libanon, flög därifrån till Turkiet, åkte sedan båt över Medelhavet till Grekland, med hjälp av människosmugglare.
– Båtfärden tog tre timmar, det var stora vågor, vi åkte 144 personer i en liten båt. Resan till Grekland var livsfarlig, minns Yacob.
Sällskapet reste på natten och smugglarna hade ett samarbete med den turkiska polisen, som var väl medvetna om vad som pågick.
– Turkiet vill sända så många muslimer till Europa som möjligt, menar Yacob.
Resan från Syrien till Sverige tog en månad. Länder som Libanon, Turkiet, Grekland, Makedonien och Tyskland passerades på vägen.
– Vi promenerade, åkte bil, lastbil, tåg, buss, säger Yacob, som i slutet av juli 2015 kom till Sverige.
För två månader sedan – efter flera års väntan – kom resten av familjen till Sverige. Det var ett känslomässigt möte.

Yacob_och_Anna
”Min älskade!” sade Yacob till Anna på Arlanda. Foto: Privat

Yacob_familj
Det var ett känslomässigt möte när Yacob – efter 2,5 års separation – nyligen mötte sin fru och sina döttrar på Arlanda. ”Jag kunde inte prata, jag bara grät”, säger Anna. Foto: Privat


Hur många gånger har du fått kramar från Anna och era döttrar sedan familjen kom hit, Yacob?
– Det pågår hela tiden. Just nu känner jag mig som den gladaste personen i hela världen.

Vad var de första orden som ni sade när ni träffades på Arlanda?
Yacob och Anna skrattar.
– Han sade: Min älskade! berättar Anna.
– Själv kunde jag inte prata, jag bara grät, avslutar hon.
RUBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Familjen_hemma
Efter en dramatisk flykt genom Europa till Sverige för snart tre år sedan kunde Yacob för två månader sedan återförenas med sin fru och sina döttrar. Foto: Ruben Agnarsson
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.