Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fortsatt hemlighetsmakeri kring polisanmälan mot Love and Hope

Ruben Agnarsson | 06 apr , 2018
Regeringen står fast vid UD:s hemligstämpel av nepalesiska myndigheters kommunikation kring Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope med hänvisning till att det ”stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser”.
Fortsatt_hemlighetsmakeri_kring_polisanmalan_mot_Love_and_Hope
På sitt regeringssammanträde som hölls på Linköpings slott i Linköping torsdagen den 15 mars beslutade regeringen att avslå Inblicks begäran att få ut hemligstämplade handlingar som rör den nepalesiska hjälporganisationen Lighthouse anmälan mot svenska Love and Hope.
Det var biståndsminister Isabella Lövin som skrev under regeringsbeslutet.
Tidigare har Utrikesdepartementets rättssekretariat hemligstämplat de nepalesiska myndigheternas kommunikation med UD i ärendet.
Först den 28 mars – nästan två veckor efter att beslutet togs – fick Inblick del av regeringens beslut via Mia Risberg, departementssekreterare på UD:s rättssekretariat.
Samma dag kunde därmed Justitieombudsmannen avskriva Inblicks anmälan med anledning av regeringens uteblivna svar.

Stör relationen med Nepal

Regeringen motiverade sitt beslut med att ”handlingarna innehålleruppgifter som rör Sveriges förbindelser med annan stat eller i övrigt rör annan stat eller myndighet i annan stat. Det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om uppgifterna röjs. Dessa uppgifter omfattas därför av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen och kan inte lämnas ut”.
Lighthouse polisanmälan som vidarebefordrats av nepalesiska myndigheter var en respons på att Love and Hope avbröt sitt samarbete med Lighthouse i december 2016 på grund av misstankar om korruption.
Inblick besökte Nepal i början av 2018 och kunde på plats beskriva hur Lighthouse medarbetare låg bakom regelrätta mordhot, uppenbara lögner, omfattande sextrakasserier och försvunna biståndspengar.
Organisationens ledare Raju Sundas är på grund av sin livsstil utesluten ur Nepals största kristna samarbetsorganisation och flera internationella biståndsorganisationer har avbrutit sitt understöd till Lighthouse.

Förfalskat intyg

Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser dök upp i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet (Central Child Welfare Board, CCWB) som påstods ha skrivit intyget, har till Inblick förnekat att intyget existerar. 
–Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarade han för Inblick.
Den som stod bakom det förfalskade intyget var Tarak Dhitals företrädare Dilli Ram Giri, som fick lämna myndigheten våren 2017. Stora delar av det falska brevets formuleringar fanns exakt återgivna i Lighthouse årsredovisning för år 2016 som kom ut i mars 2017, där Dilli Ram Giris namn stod under texten.
Det är äventyraren och bloggaren Anneli Wester som har hjälpt Lighthouse att formulera polisanmälan mot Love and Hope. De har även fått hjälp av Dilli Ram Giri, som enligt ett Facebookinlägg från den 2 juni i fjol träffade Anneli Wester och hade ett ”ytterst allvarligt samtal” om vad ”Love and Hope har hittat på.”

UD-kritik mot Nepal

Anneli Wester har på Facebook berättat om hur hon i samband med att hon engagerade sig mot Love and Hope fick kontakt med ett hemligt ”höjdarnätverk”, inbjöds till FN och fick kontakt med UD-toppen Jan Eliasson som enligt henne ”i tre meningar gav svar på något jag sökt i flera år”.
I den senaste rapporten om mänskliga rättigheter i Nepal (2013) riktar UD kritik mot Nepals rättsväsende: ”Det finns uppgifter om att enskilda domstolar låter sig påverkas av såväl politiska påtryckningar som mutor och hot.”
Det är nu Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen (som också är spanare vid polisens Palmegrupp) som ska utreda ärendet. En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
Raju Sundas, liksom Lighthouse juridiska ombud Anneli Wester, har avböjt att svara på Inblicks frågor.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Vasteraskoalition_riskerar_att_spricka
apr 24, 2018
I över åtta år har Pilträdsgymnasiet försökt att få sin utbildning godkänd. Under alla år som Skolinspektionen sagt nej, med hänvisning till negativa effekter för kommunens gymnasieverksamhet, har den kommunala musiklinjen minskat från 56 till 15 elever. Denna vecka hamnar återigen Pilträdsgymnasiets ansökan på Utbildningsnämndens bord i Västerås. Nu kan frågan spräcka den styrande koalitionen.
eBlick
apr 26, 2018
Trots att många fruktar att den nya tekniken med ett inopererat mikrochip i handen är inledningen på en ny tidsålder och en föraning om Bibelns varningar för att sätta Vilddjurets märke i pannan eller på handen, så låter alltfler svenskar operera in ett sådant chip, mellan tummen och pekfingret i ena handen. Bra eller dåligt? Ja, här går meningarna verkligen isär.
eBlick
apr 20, 2018
Ett telefonsamtal mellan professor Lennart Möller på Jesusmanifestationen och Keren Kajemet Sveriges Max Federmann var början till Jerusalemmanifestationen, ett projekt för att främja turismen kring Burma Road, den alternativa väg som byggdes under befrielsekriget 1948 för att häva blockaden av Jerusalem.
eBlick
apr 19, 2018
– Jag tror absolut att kvinnans liv hade kunnat räddas, för min upplevelse var att polisens kommunikationscentral inte tog det på allvar och inte använde de resurser som fanns tillhands, säger Inblicks uppgiftslämnare med anledning av tragedin i Sävsjö i vintras när en flyktingkvinna frös ihjäl och hennes två barn blev kraftigt köldskadade.
eBlick
apr 19, 2018
Nyligen godkändes Love and Hopes budget av Nepals myndigheter. Och öppningarna i Indien att jobba mot sexindustrin är fler och större än någonsin. Inblick har talat med Love and Hopes Jonatan Alfvén, som beskriver två tumultartade år som började med ett uppmärksammat Facebookinlägg i början av 2016.
eBlick
apr 18, 2018
Denna vecka, den 19 april i år, fyller den moderna staten Israel enligt den judiska kalendern 70 år. – Det är en stor händelse och en stor anledning att fira Israel som nation, sammanfattar EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) sina intryck av de 70 år som landet har existerat som nation.
eBlick
apr 12, 2018
I en ny rapport meddelar Socialstyrelsen att man gjort en ny bedömning av en systematisk översikt om metoder för åldersbedömning. Rapportens slutsats, att magnetkamera är en lovande metod som bör studeras vidare, kvarstår. Däremot anser Socialstyrelsen att beräkningarna bör förtydligas och metodvalet beskrivas utförligare. Pastor Bengt Sjöberg, mer känd som "Flyktingpastorn", som engagerat sig i ett flertal ensamkommande flyktingbarn från bland annat Afghanistan, kallar åldersbedömningarna för "en rättsskandal".
eBlick
apr 12, 2018
KD:s partiledare Ebba Busch Thor sade nyligen i gaytidningen QX att ett gaypar kan vara precis lika bra föräldrar som andra och berättade även att hon tvekade att gå med i Kristdemokraterna på grund av partiets negativa inställning till homoadoptioner. I ett personligt samtal i maj 2005 som nu fått ny aktualitet berättade Alf Svensson öppenhjärtigt om sin vånda över de politiska beslut som underminerar barnens rätt till sina föräldrar.
eBlick
apr 12, 2018
Inblick har tagit del av protokollet från Stockholm Prides styrelsemöte den 29 november i fjol som mörklade Pridechefens sexköp från en minderårig. En ledamot undrar om den tweet som avslöjat kontakten ”möjligen är killens mamma. Att hon kanske inte tycker om att hennes son är en HBTQ-person och har en sida på Qruiser.”
eBlick
apr 06, 2018
Den gångna helgen var det val i Egypten. Nu har Amnesty International startat en blixtaktion med krav på att en fängslad egyptisk fotojournalist, som suttit fängslad i snart fem år utan att vara dömd för något, ska friges. Han hotas av dödsstraff, då åklagaren i målet har bestämt sig för att kräva lagens strängaste straff.
eBlick
apr 06, 2018
Denna vecka pågår Rysslands robotövning i Östersjön, endast några mil söder om ett av Sveriges mest känsliga militärområden. – Den är en allvarlig provokation och måste ses som en sådan, den är ett uttryck för att Ryssland allt mer vill markera dominans i Östersjön, menar Gunnar Hökmark (M), EU-parlamentariker.