Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fortsatt hemlighetsmakeri kring polisanmälan mot Love and Hope

Ruben Agnarsson | 06 apr , 2018
Regeringen står fast vid UD:s hemligstämpel av nepalesiska myndigheters kommunikation kring Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope med hänvisning till att det ”stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser”.
Fortsatt_hemlighetsmakeri_kring_polisanmalan_mot_Love_and_Hope
På sitt regeringssammanträde som hölls på Linköpings slott i Linköping torsdagen den 15 mars beslutade regeringen att avslå Inblicks begäran att få ut hemligstämplade handlingar som rör den nepalesiska hjälporganisationen Lighthouse anmälan mot svenska Love and Hope.
Det var biståndsminister Isabella Lövin som skrev under regeringsbeslutet.
Tidigare har Utrikesdepartementets rättssekretariat hemligstämplat de nepalesiska myndigheternas kommunikation med UD i ärendet.
Först den 28 mars – nästan två veckor efter att beslutet togs – fick Inblick del av regeringens beslut via Mia Risberg, departementssekreterare på UD:s rättssekretariat.
Samma dag kunde därmed Justitieombudsmannen avskriva Inblicks anmälan med anledning av regeringens uteblivna svar.

Stör relationen med Nepal

Regeringen motiverade sitt beslut med att ”handlingarna innehålleruppgifter som rör Sveriges förbindelser med annan stat eller i övrigt rör annan stat eller myndighet i annan stat. Det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om uppgifterna röjs. Dessa uppgifter omfattas därför av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen och kan inte lämnas ut”.
Lighthouse polisanmälan som vidarebefordrats av nepalesiska myndigheter var en respons på att Love and Hope avbröt sitt samarbete med Lighthouse i december 2016 på grund av misstankar om korruption.
Inblick besökte Nepal i början av 2018 och kunde på plats beskriva hur Lighthouse medarbetare låg bakom regelrätta mordhot, uppenbara lögner, omfattande sextrakasserier och försvunna biståndspengar.
Organisationens ledare Raju Sundas är på grund av sin livsstil utesluten ur Nepals största kristna samarbetsorganisation och flera internationella biståndsorganisationer har avbrutit sitt understöd till Lighthouse.

Förfalskat intyg

Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser dök upp i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet (Central Child Welfare Board, CCWB) som påstods ha skrivit intyget, har till Inblick förnekat att intyget existerar. 
–Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarade han för Inblick.
Den som stod bakom det förfalskade intyget var Tarak Dhitals företrädare Dilli Ram Giri, som fick lämna myndigheten våren 2017. Stora delar av det falska brevets formuleringar fanns exakt återgivna i Lighthouse årsredovisning för år 2016 som kom ut i mars 2017, där Dilli Ram Giris namn stod under texten.
Det är äventyraren och bloggaren Anneli Wester som har hjälpt Lighthouse att formulera polisanmälan mot Love and Hope. De har även fått hjälp av Dilli Ram Giri, som enligt ett Facebookinlägg från den 2 juni i fjol träffade Anneli Wester och hade ett ”ytterst allvarligt samtal” om vad ”Love and Hope har hittat på.”

UD-kritik mot Nepal

Anneli Wester har på Facebook berättat om hur hon i samband med att hon engagerade sig mot Love and Hope fick kontakt med ett hemligt ”höjdarnätverk”, inbjöds till FN och fick kontakt med UD-toppen Jan Eliasson som enligt henne ”i tre meningar gav svar på något jag sökt i flera år”.
I den senaste rapporten om mänskliga rättigheter i Nepal (2013) riktar UD kritik mot Nepals rättsväsende: ”Det finns uppgifter om att enskilda domstolar låter sig påverkas av såväl politiska påtryckningar som mutor och hot.”
Det är nu Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen (som också är spanare vid polisens Palmegrupp) som ska utreda ärendet. En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
Raju Sundas, liksom Lighthouse juridiska ombud Anneli Wester, har avböjt att svara på Inblicks frågor.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
apr 18, 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
eBlick
apr 18, 2019
Familjen Iyer lever sedan många år tillbaka i en av Indiens mångmiljonstäder. Makarna Alice och Kumar har följt en kallelse att verka i landet som tältmakarmissionärer. Inblick fick en intervju med Kumar Iyer i familjens hem i Indien.
eBlick
apr 18, 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
eBlick
apr 11, 2019
Allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Andelen väljare som vill ha ett samhälle byggt på kristna värden har sedan man började ställa frågan stadigt minskat, från höga nivåer ner till cirka 20 procent. Nu har trenden vänt. – Det är en historisk ökning som skett de senaste åren, säger professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet i Växjö, som genomfört undersökningen, till Inblick.
eBlick
apr 11, 2019
För drygt två veckor sedan lanserades två stödsidor på internet för gravida kvinnor och för kvinnor som gjort abort. – Det finns inget sådant här i Sverige och vi vill vara med och fylla den luckan, berättar initiativtagaren Malin Schelin.
eBlick
apr 04, 2019
Elscootrarna håller alltmer på att ta över gatubilden i våra storstäder. På gott och ont. Rapporterna duggar tätt om skallskador i samband med fallolyckor som drabbar förarna av dessa fordon. Men den nya cykeltrenden drabbar även synskadade personer som snubblar på felparkerade elsparkcyklar. – Häromveckan ramlade jag rakt ut i gatan när jag snubblade på en elscooter som stod parkerad tvärs över gångbanan. Då blev jag riktigt arg, berättar synskadade Mackan Andersson för Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
Christian Holm Barenfeld ställer upp i Europaparlamentsvalet den 26 maj. Han har lång politisk erfarenhet från Riksdagen och ett stort internationellt engagemang för tillväxt, frihet och mänskliga rättigheter. – Jag vill vara en stark röst för trygghet, frihet och tillväxt i Europa, säger han till Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
– Mannen grips på brottsplatsen, och kvinnan genomgår läkarundersökningar som visar tydliga skador. Mannen häktas inte och frias efter tre månader, sade Annika Qarlsson i en riksdagsdebatt förra veckan om den misstänkta polisvåldtäkten mot Jenny Örn.
eBlick
mar 28, 2019
I lördags talade Sanna Karosos om utsorteringsabort på konferensen "Tillsammans för livet" i Stockholm. – Varje abort är tragisk, men en selektiv abort är ännu mer tragisk och moraliskt problematisk. Den sker när graviditeten är önskad, men det specifika barnet diskrimineras och ratas, berättar Sanna för Inblick inför konferensen.
eBlick
mar 28, 2019
Två veckor innan valet i Israel, när både premiärminister Benyamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz befann sig i USA, träffade en Hamasraket ett bostadshus i norra Tel Aviv – åtta mil från Gaza. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har klargjort att Donald Trumps fredsplan släpps efter valet.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.