Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fortsatt hemlighetsmakeri kring polisanmälan mot Love and Hope

Ruben Agnarsson | 06 apr , 2018
Regeringen står fast vid UD:s hemligstämpel av nepalesiska myndigheters kommunikation kring Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope med hänvisning till att det ”stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser”.
Fortsatt_hemlighetsmakeri_kring_polisanmalan_mot_Love_and_Hope
På sitt regeringssammanträde som hölls på Linköpings slott i Linköping torsdagen den 15 mars beslutade regeringen att avslå Inblicks begäran att få ut hemligstämplade handlingar som rör den nepalesiska hjälporganisationen Lighthouse anmälan mot svenska Love and Hope.
Det var biståndsminister Isabella Lövin som skrev under regeringsbeslutet.
Tidigare har Utrikesdepartementets rättssekretariat hemligstämplat de nepalesiska myndigheternas kommunikation med UD i ärendet.
Först den 28 mars – nästan två veckor efter att beslutet togs – fick Inblick del av regeringens beslut via Mia Risberg, departementssekreterare på UD:s rättssekretariat.
Samma dag kunde därmed Justitieombudsmannen avskriva Inblicks anmälan med anledning av regeringens uteblivna svar.

Stör relationen med Nepal

Regeringen motiverade sitt beslut med att ”handlingarna innehålleruppgifter som rör Sveriges förbindelser med annan stat eller i övrigt rör annan stat eller myndighet i annan stat. Det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om uppgifterna röjs. Dessa uppgifter omfattas därför av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen och kan inte lämnas ut”.
Lighthouse polisanmälan som vidarebefordrats av nepalesiska myndigheter var en respons på att Love and Hope avbröt sitt samarbete med Lighthouse i december 2016 på grund av misstankar om korruption.
Inblick besökte Nepal i början av 2018 och kunde på plats beskriva hur Lighthouse medarbetare låg bakom regelrätta mordhot, uppenbara lögner, omfattande sextrakasserier och försvunna biståndspengar.
Organisationens ledare Raju Sundas är på grund av sin livsstil utesluten ur Nepals största kristna samarbetsorganisation och flera internationella biståndsorganisationer har avbrutit sitt understöd till Lighthouse.

Förfalskat intyg

Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser dök upp i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet (Central Child Welfare Board, CCWB) som påstods ha skrivit intyget, har till Inblick förnekat att intyget existerar. 
–Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarade han för Inblick.
Den som stod bakom det förfalskade intyget var Tarak Dhitals företrädare Dilli Ram Giri, som fick lämna myndigheten våren 2017. Stora delar av det falska brevets formuleringar fanns exakt återgivna i Lighthouse årsredovisning för år 2016 som kom ut i mars 2017, där Dilli Ram Giris namn stod under texten.
Det är äventyraren och bloggaren Anneli Wester som har hjälpt Lighthouse att formulera polisanmälan mot Love and Hope. De har även fått hjälp av Dilli Ram Giri, som enligt ett Facebookinlägg från den 2 juni i fjol träffade Anneli Wester och hade ett ”ytterst allvarligt samtal” om vad ”Love and Hope har hittat på.”

UD-kritik mot Nepal

Anneli Wester har på Facebook berättat om hur hon i samband med att hon engagerade sig mot Love and Hope fick kontakt med ett hemligt ”höjdarnätverk”, inbjöds till FN och fick kontakt med UD-toppen Jan Eliasson som enligt henne ”i tre meningar gav svar på något jag sökt i flera år”.
I den senaste rapporten om mänskliga rättigheter i Nepal (2013) riktar UD kritik mot Nepals rättsväsende: ”Det finns uppgifter om att enskilda domstolar låter sig påverkas av såväl politiska påtryckningar som mutor och hot.”
Det är nu Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen (som också är spanare vid polisens Palmegrupp) som ska utreda ärendet. En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
Raju Sundas, liksom Lighthouse juridiska ombud Anneli Wester, har avböjt att svara på Inblicks frågor.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.