Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Fortsatt hemlighetsmakeri kring polisanmälan mot Love and Hope

Ruben Agnarsson | 06 apr , 2018
Regeringen står fast vid UD:s hemligstämpel av nepalesiska myndigheters kommunikation kring Lighthouse polisanmälan mot Love and Hope med hänvisning till att det ”stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser”.
Fortsatt_hemlighetsmakeri_kring_polisanmalan_mot_Love_and_Hope
På sitt regeringssammanträde som hölls på Linköpings slott i Linköping torsdagen den 15 mars beslutade regeringen att avslå Inblicks begäran att få ut hemligstämplade handlingar som rör den nepalesiska hjälporganisationen Lighthouse anmälan mot svenska Love and Hope.
Det var biståndsminister Isabella Lövin som skrev under regeringsbeslutet.
Tidigare har Utrikesdepartementets rättssekretariat hemligstämplat de nepalesiska myndigheternas kommunikation med UD i ärendet.
Först den 28 mars – nästan två veckor efter att beslutet togs – fick Inblick del av regeringens beslut via Mia Risberg, departementssekreterare på UD:s rättssekretariat.
Samma dag kunde därmed Justitieombudsmannen avskriva Inblicks anmälan med anledning av regeringens uteblivna svar.

Stör relationen med Nepal

Regeringen motiverade sitt beslut med att ”handlingarna innehålleruppgifter som rör Sveriges förbindelser med annan stat eller i övrigt rör annan stat eller myndighet i annan stat. Det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om uppgifterna röjs. Dessa uppgifter omfattas därför av sekretess enligt 15 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen och kan inte lämnas ut”.
Lighthouse polisanmälan som vidarebefordrats av nepalesiska myndigheter var en respons på att Love and Hope avbröt sitt samarbete med Lighthouse i december 2016 på grund av misstankar om korruption.
Inblick besökte Nepal i början av 2018 och kunde på plats beskriva hur Lighthouse medarbetare låg bakom regelrätta mordhot, uppenbara lögner, omfattande sextrakasserier och försvunna biståndspengar.
Organisationens ledare Raju Sundas är på grund av sin livsstil utesluten ur Nepals största kristna samarbetsorganisation och flera internationella biståndsorganisationer har avbrutit sitt understöd till Lighthouse.

Förfalskat intyg

Ett förfalskat intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser dök upp i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal. Tarak Dhital, chef på den myndighet (Central Child Welfare Board, CCWB) som påstods ha skrivit intyget, har till Inblick förnekat att intyget existerar. 
–Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! förklarade han för Inblick.
Den som stod bakom det förfalskade intyget var Tarak Dhitals företrädare Dilli Ram Giri, som fick lämna myndigheten våren 2017. Stora delar av det falska brevets formuleringar fanns exakt återgivna i Lighthouse årsredovisning för år 2016 som kom ut i mars 2017, där Dilli Ram Giris namn stod under texten.
Det är äventyraren och bloggaren Anneli Wester som har hjälpt Lighthouse att formulera polisanmälan mot Love and Hope. De har även fått hjälp av Dilli Ram Giri, som enligt ett Facebookinlägg från den 2 juni i fjol träffade Anneli Wester och hade ett ”ytterst allvarligt samtal” om vad ”Love and Hope har hittat på.”

UD-kritik mot Nepal

Anneli Wester har på Facebook berättat om hur hon i samband med att hon engagerade sig mot Love and Hope fick kontakt med ett hemligt ”höjdarnätverk”, inbjöds till FN och fick kontakt med UD-toppen Jan Eliasson som enligt henne ”i tre meningar gav svar på något jag sökt i flera år”.
I den senaste rapporten om mänskliga rättigheter i Nepal (2013) riktar UD kritik mot Nepals rättsväsende: ”Det finns uppgifter om att enskilda domstolar låter sig påverkas av såväl politiska påtryckningar som mutor och hot.”
Det är nu Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen (som också är spanare vid polisens Palmegrupp) som ska utreda ärendet. En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
Raju Sundas, liksom Lighthouse juridiska ombud Anneli Wester, har avböjt att svara på Inblicks frågor.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.