Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Drogerna har jag bytt ut mot äkta vara

Karl-Gustaf Mattsson | 11 maj , 2018
Sirpa kom tidigt att gå i söndagsskola, konfirmerades i kyrkan och kände en längtan att få veta mer när några bekanta döpte sig. Ändå kom hennes väg till Gud att bli både lång och krokig. – Jag hade inga kristna vänner att fråga till råds, och de förkunnare jag mötte kunde inte förklara för mig vad det innebar att bli frälst, säger Sirpa Petersen.
Drogerna_har_jag_bytt_ut_mot_akta_vara
Året var 1975. Sirpa hade just rökt hasch och slappnade av hemma i väninnans soffa. Hon väntade nu bara på att lugnet och de positiva vibbarna skulle infinna sig. Men istället kom en obehaglig känsla över henne. Sirpa upplevde det som att en stor och ond varelse stod bakom hennes rygg.
– Jag vände mig om för att se vem det var, men det fanns ingen där. Först när jag vände mig i soffan såg jag honom inom mig. Han stod med korslagda armar och betraktade mig, såg mycket kall ut och utstrålade ondska. Det var djävulen själv.
Sirpa Petersen, eller Salama som hon hette innan hon träffade sin käre Stefan, är född i Finland men uppväxt i Sverige.
– Pappa kom till Sverige 1955 för att tjäna ihop pengar till en ny speedwaycykel. Han tävlade, var duktig i sporten och kammade hem en del pokaler. 
Men när han träffade Sirpas mamma, övertalade hon honom att sluta med den i hennes tycke, farliga sporten. De gifte sig, och under en kort tid i hemlandet föddes Sirpa. Familjen återvände till Örebro där fadern fick arbete på pappersbruket i Örebro. 
– Vi umgicks nästan bara med finska invandrade, de flesta av mina lekkamrater var också finska barn. 
Bara i ett fall deltog Sirpa och hennes kompisar i ett helsvenskt sammanhang. Alla ungar gick i Almby missionsförsamlings söndagsskola.
– Där fick jag min första bibel, en svart bok med guldkant. Men söndagsskolföreståndaren uttalade vid utdelningen mitt namn fel, vilket alla skrattade åt utom jag.
Skolvärlden gick på samma våglängd. Det var på den här tiden kristendomskunskap fortfarande var ett viktigt ämne på schemat, och barnens skoldagar alltid började med psalmsång och bön. Hemifrån fanns dock inget stöd för kristen tro, ingen av Sirpas föräldrar var personlig bekännande kristna. Ändå lärde de henne att be aftonbön. 
– Mormor var i sin ungdom intresserad av spiritism och fick förutsagt att hon skulle dö i en viss ålder, vilket hon sedan också gjorde i en bilolycka. 

”Anden i glaset”

Sirpa höll sig därför i bakgrunden när hennes kompisar började syssla med ”anden i glaset”
– Inom mig förstod jag att det var farligt. Tjejerna blev efterhand också allt räddare ju mer de höll på med det. En av dem fick reda på hon skulle dö vid 30 års ålder. Jag vet att hon gifte sig och bosatte sig i Jugoslavien, just där som kriget sedan bröt ut. Jag vet inte om hon lever i dag. 
Efter skolan utbildade Sirpa sig till apotekstekniker, och sökte som sådan jobb i Finland. Men arbetsgivaren kastade lott om de sökande och tog en annan. Så Sirpa återvände till Sverige. 
– Pappa som gärna ville flytta tillbaka till Finland hade velat ha mig där. Men jag kände att jag nog var mer svensk än finsk i alla fall. Och nu känner jag mig, tack och lov, enbart som en himmelsk medborgare. 

Rökte hasch

Det blev istället i Karlskoga Sirpa fick göra sin första praktik, och det var även där hon kom i dåligt sällskap.
– Jag kände ju ingen där men ville väldigt gärna ha gemenskap. Så jag började umgås med några som rökte hasch.
Nyfikenheten för droger tog över mer och mer, och snart prövade Sirpa både på amfetamin och sniffning. Men drogmissbruket hade negativa sidor
– Droger öppnar snabbt upp för den onda andevärlden. I mitt rum hemma upplevde jag att det stod en varelse i trappan som ville mig illa. Jag var rädd och vågade inte släcka lampan, så både den och radion stod på när jag skulle gå och lägga mig  
Genom drogerna kom Sirpas tidigare intresse för horoskop att fördjupas alltmer. 
– Jag blev helt bunden av stjärntydningar och spådomar, och undvek alla sådana som var födda i ”fel stjärntecken”. Även detta är en del av andevärlden.
Sirpa rökte ibland ihop med en väninna, men inte ens där fick hon vara helt ifred. I hennes soffa mötte Sirpa demonernas herre. En annan gång när hon lyssnade på Rolling Stones hamnade hon i extas och började dansa okontrollerat
– Jag blev rädd och sa till min kompis att jag önskade att Gud fanns. 
Men kompisen ruskade bara på huvudet, och sa att hon hellre hade kontakt med djävulen än Gud. Men Sirpas önskan gick i uppfyllelse.
– Gud har skapat oss med en fri vilja, att vi kan gå den väg vi själva önskar. Men den dag vi önskar gå med Gud kommer han oss till mötes. 
Gud började sända kristna i Sirpas väg. Ibland gamla bekanta, ibland människor som hon inte träffat tidigare. En dag hemma i Örebro mötte hon gamle haschkompisen Ulf.
– Han berättade att han blivit frälst och nu var fri från drogberoendet. Jag visste inte vad jag skulle säga. 
En tid senare blev Sirpas morbror som var periodare frälst. Han gav Sirpa en bok, skriven av Doreen Irvines som hette ”Ur Satan grepp”.
– Genom den insåg jag var mitt liv var på väg, in i en återvändsgränd.

Fick förbön

Sirpa träffade åter Ulf, lärde känna hans vänner och följde med till Betelkyrkan där de var med. Där fick hon förbön.
– När jag gick in i bönerummet började jag skaka, det var en plats som andevärlden inte trivdes i. När Ulf sedan la sin hand på min axel och började tala i tungor, såg jag att något svart for ur mig. Jag trodde jag skulle bli rädd, men istället kom glädje och frid in i mitt hjärta. Där blev jag fri. 
Sirpa fick en ny ande i sig, den helige Ande, och genom honom fick hon viljan att leva ett nytt och renare liv.
– Jag upplevde att sex före äktenskapet var synd, mitt behov av att röka och dricka försvann, jag ville inte ens dricka en lättöl. Istället blev jag ”glad i Gud” när jag fick den helige Ande.
Mannen som var far till Sirpas två första barn kunde inte riktigt ta vara på sig själv, allra minst en familj. Hon kom därför att leva som ensamstående mamma, fram till sommaren 1992 då hon träffade Stefan, den man som senare blev hennes make. 
De gifte sig och har nu tre barn tillsammans. En tid gick de bibelskola tillsammans. Idag bor de i Kumla och besöker flera kyrkor i stan. De känner sig hemma överallt.
– Vi möter fortfarande prövningar, livet är inte lätt. Men för den som älskar Gud samverkar allt till det bästa. Jag blev frälst från mitt gamla liv och önskar inget hellre än att även andra ska ta emot Jesus. 
– Drogerna har jag bytt ut mot äkta vara, och i Bibeln finner jag den bästa grunden att bygga mitt liv på. I den lovar Gud att vara med oss, om vi vill det, avslutar Sirpa Petersen.
KARL-GUSTAF MATTSSON
 
eBlick
S_vill_samarbeta_med_V
jan 17, 2019
Socialdemokraterna, som har drivit på nedmonteringen av Sveriges försvar, ville strax före jul ge 3,9 miljarder mindre till Försvarsmakten än den M+KD-budget som riksdagen röstade igenom. Trots att försvarsminister Peter Hultqvist (S) i helgen i skarpa ordalag varnade för Rysslands upprustning, vill Stefan Löfven (S) samarbeta med Jonas Sjöstedt (V) i Försvarsberedningen.
eBlick
jan 17, 2019
En ny väg utanför Jerusalem som har en säkerhetsspärr som ska förhindra palestinska terrordåd har fått den palestinska myndighetens utrikesdepartement att beskriva vägen som en ”apartheidväg”. En PLO-ledamot kräver att FN återinför resolutionen ”sionism är rasism”.
eBlick
jan 17, 2019
USA och Israel drar sig helt ur FN:s kulturorgan Unesco. Organet förlorar därmed legitimitet och 30 procent av sin finansiering. – Det kommer bli svårare att driva press- och yttrandefrihetsfrågor i framtiden utan USA, säger Mats Djurberg till Inblick.
eBlick
jan 10, 2019
I helgen arrangerades hundmässan My dog på Svenska mässan i Göteborg. Cirka 35 000 personer besökte evenemanget och drygt 9 000 hundar deltog i utställningar och olika tävlingar. Inför mässan presenterade Västra kennelklubben och My Dog en ny undersökning om svenskarnas hundvanor.
eBlick
jan 10, 2019
Efter den senaste tidens terrordåd mot turister avråder Utrikesdepartementet (UD) från resor i stora delar av Mellanöstern, dock inte skådeplatsen för de brutala morden på två skandinaviska tjejer, Marocko. – Vi följer UD:s rekommendationer och marknaden avgör om resmål finns i vårt utbud eller inte, säger Adam Györki på TUI till Inblick
eBlick
jan 10, 2019
En före detta premiärminister, en nuvarande president i Högsta domstolen, en tidigare utrikesminister, en tidigare chef för den statliga televisionen och en katolsk kardinal finns i det lettiska KGB-arkiv som nu offentliggörs. – Jag var KGB:s huvudmål vid Lettlands befrielse, säger förre folkrättsprofessorn Bo Theutenberg.
eBlick
jan 04, 2019
Polisens julfester i Eskilstuna, Malmö och Linköping urartade och resulterade i flera polisanmälningar. – Det behövs externa resurser, som kan påtala brister och utreda polisen utifrån, säger polisen Kerstin Dejemyr, initiativtagare till polisens #metoo-upprop som fick 5 000 av landets 13 000 kvinnliga polisanställda att berätta om sextrakasserier inom kåren.
eBlick
jan 04, 2019
Veckan innan jul meddelade USA:s president Donald Trump via Twitter att de amerikanska militära trupperna skulle dras tillbaka från Syrien. Anledningen till tillbakadragandet enligt Trump, är att Islamiska staten (IS) har besegrats. – Det är dags för våra unga hjältar att komma hem, säger president Trump i ett videoklipp på Twitter. Dagen efter meddelade Trump att den amerikanska militära närvaron i Afghanistan också avslutas och att trupperna som varit stationerade där kallas hem.
eBlick
jan 04, 2019
Nu stämmer Konsumentombudsmannen (KO) Ninja Casino för bolagets spelreklam. Enligt KO strider reklamen mot lagen. De kräver att bolaget förbjuds att använda uttryck som "Klockrena vägen till guldet!", Vinsten på banken inom fem minuter!" och "Spela nu!"
eBlick
dec 20, 2018
I slutet av november föreläste Sophie Nyman i Malmö om medberoende på Human Gardenings heldag om spelberoende. – 600 000 svenskar uppgav till Folkhälsomyndigheten att de hade någon i sin närhet som har eller hade haft spelberoende, berättade Sophie Nyman som själv vuxit upp med missbruk i familjen.
eBlick
dec 20, 2018
Lobbyorganisationen RFSL har de senaste tio åren tjänat hundratals miljoner kronor på den så kallade hbtq-certifiering som man erbjuder arbetsplatser och organisationer. Målet med denna certifiering ”innebär att verksamheten får ett normkritiskt tänkande och skapar förutsättningar för ett öppet och inkluderande bemötande ur ett hbtq-perspektiv”, enligt RFSL:s egen beskrivning på sin hemsida. Sedan starten 2008 har nästan 500 arbetsplatser och organisationer runtom i Sverige genomgått lobbyorganisationens hbtq-certifiering av sin verksamhet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019