Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Anneli Wester bakom Lighthouse polisanmälan

Ruben Agnarsson | 17 maj , 2018
Anneli Wester är både huvudvittne och huvudförfattare till den polisanmälan som Lighthouse lämnat in i Nepal mot Love and Hope. Anmälan har blivit offentlig efter att lokala politiker i Nepal som har läst Inblicks artiklar reagerat kraftigt på de övergrepp och den korruption som förekommit inom organisationen Lighthouse.
Anneli_Wester_bakom_Lighthouse_polisanmalan
Inblick har nu läst igenom den polisanmälan mot Love and Hope som svenska myndigheter hemligstämplat.
Bakgrunden till att polisanmälan blivit offentlig är att lokala politiker i Nepal som har läst Inblicks artiklar – som publicerades på engelska – reagerat kraftigt på de övergrepp och den korruption som förekommit inom organisationen Lighthouse.
En stor del av Lighthouse polisanmälan – som lämnades in ett halvår efter att Love and Hope avbröt sitt stöd till Lighthouse i slutet av 2016 – bygger på uppgifter från äventyraren Anneli Wester, som tillsammans med Lighthouse ledare Raju Sundas presenteras som huvudvittne i rapporten.
Anneli Wester är dessutom själv huvudförfattare till stora delar av anmälan.
I polisanmälan finns bland annat Expressens och Aftonbladets artiklar från i somras bifogade, artiklar där Anneli Wester själv var huvudkälla.
En huvudkritik i anmälan är att Lighthouse inte fick del av de pengar som Love and Hope samlade in under 2016.
Love and Hope valde nämligen – i samråd med Svensk insamlingskontroll – att inte vidareförmedla insamlade pengar efter att ha upptäckt övergrepp och korruption i Lighthouse.
Love and Hope har istället inlett samarbete med flera andra lokala hjälporganisationer som erhållit pengarna.

Avbröt samarbetet

Det var i december 2016 som Love and Hope bröt samarbetet med Lighthouse efter samråd med en advokatbyrå och Svensk insamlingskontroll.
De upptäckte nämligen bland annat att projekt var dubbelfinansierade genom att flera biståndsorganisationer betalat för samma projekt. Love and Hope upptäckte även dubbel bokföring när det gällde personalens löner och övergrepp på unga flickor.
Inblick har tidigare avslöjat att ett intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser och som fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal, var förfalskat. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekade att intyget existerar.
– Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! betonade han för Inblick.
Inblick var i början av året på plats i Nepal och träffade bland annat ett stort antal flickor som berättade om övergrepp de utsatts för av Raju Sundas, som valde att inte kommentera anklagelserna för Inblick.
Dessutom berättade C. B. Gahatraj, president för Federation of National Christian Nepal, som representerar 7000 kyrkor i Nepal, att Raju Sundas har blivit utesluten ur deras organisation på grund av sin livsstil.
– Han levde inte i enlighet med de regler och de föreskrifter vi har, samt enligt organisationens konstitution. Styrelsen beslutade därför att avskeda honom och utesluta honom, berättade C. B. Gahatraj.

Förfalskare bakom anmälan

Det förfalskade intyg som Child Welfare Boards direktor Tarak Dhital avfärdade som ett falsarium kan knytas till hans företrädare Dilli Ram Giri.
Stora delar av brevets formuleringar finns nämligen exakt återgivna i Lighthouse årsredovisning för år 2016 som kom ut i början av 2017, där de tillskrivs just Dilli Ram Giri.
Anneli W Ram GiriDilli Ram Giri har också varit aktiv kring den polisanmälan som Anneli Wester hjälpt Lighthouse att formulera mot Love and Hope. I ett Facebookinlägg från 2 juni i fjol berättar Anneli Wester om hur hon träffat Dilli Ram Giri och haft ett ”ytterst allvarligt samtal” om vad ”Love and Hope har hittat på.”
För sitt arbete med den polisanmälan som tagits fram för Lighthouse räkning blev Anneli Wester den 17 december förra året – under en högtidlig ceremoni – belönad med ett pris från organisationen. ”Vi kommer alltid att vara tacksamma till dig för allt hårt arbete och ansträngningar som du har lagt ned för att vi ska kunna vara de vi är idag. Tack för att du är en sådan beundransvärd syster!” stod det på glasstatyetten.

Kallad till åklagare

Anneli Wester vill inte ha någon kontakt med Inblick och vill inte svara på Inblicks frågor.
– Tills de rättsliga processerna är klara vill jag inte ha mer kontakt med Inblick vilket jag hoppas ni klarar att respektera. Det gäller alla kanaler, inklusive sociala medier, skrev Anneli Wester i ett mail till Inblick den 23 februari i år.
Det är Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen (som också är spanare vid polisens Palmegrupp) som har fått alla handlingar från UD och som ska utreda ärendet. En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
Enligt ett Facebookinlägg som Anneli Wester publicerat blev hon kallad till Ashref Ahmed för någon månad sedan.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
Sexmissbruk_ar_en_progressiv_sjukdom
okt 18, 2018
Torbjörn Freij, är som pastor och redaktör en välkänd profil i frikyrkliga sammanhang. I början av 2000-talet kom skandalen, då han på ett uppseendeväckande sätt avslöjades som sexmissbrukare. En personlig katastrof som han nu vänt till att hjälpa andra att komma ut ur ett destruktivt missbruk.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.
eBlick
okt 11, 2018
Svensk-amerikanerna Tanya Egdil och Kyle Johnson som deltar i årets upplaga av den populära TV-serien Allt för Sverige chockades när SVT:s Anders Lundin förklarade hur sekulariserat Sverige har blivit. Deltagarna kunde inte hålla tårarna tillbaka. Den ene härstammar från utvandraren Erik Janson som grundade den berömda svensk-kolonin Bishop Hill i Illinois och den andre vill komma tillbaka till Sverige som missionär.
eBlick
okt 11, 2018
En halv miljon svenskar, merparten av dessa är över 76 år, har valt att leva helt utan internet. Detta visar en färsk undersökning från Internetstiftelsen i Sverige, som nu går ut och varnar för att dessa personer riskerar att bli helt avskärmade från samhället.
eBlick
okt 11, 2018
Febril aktivitet på UD veckorna innan S-regeringen avgick ledde till att två miljarder skattekronor skänktes till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinier. Samma dag som Margot Wallström avsattes tog hon statsflyget till New York för att samla in ytterligare pengar till det kontroversiella flyktingorganet. Flygresan kostade omkring en miljon kronor.
eBlick
okt 04, 2018
Den 26–27 september, dagarna efter att den socialdemokratiska regeringen hade röstats bort av den svenska riksdagen, reste före detta utrikesminister Margot Wallström tillsammans med en svensk regeringsdelegation till New York för att samla in pengar till FN:s hårt kritiserade biståndsorganisation UNRWA.
eBlick
okt 04, 2018
USA, tillsammans med flera länder i Mellanöstern, inklusive Saudiarabien och Israel, försöker via sanktioner sätta press på Iran att omförhandla det kärnvapenavtal som USA:s president Barack Obama godkänt. Förra veckan avslöjade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en hemlig kärnvapenanläggning i Iran i sitt tal i FN:s generalförsamling.
eBlick
okt 04, 2018
I antiterrorismens namn utsätts hela den muslimska befolkningen i västra Kina för en massiv kampanj som har till syfte att utrota deras uiguriska identitet. Inte bara muslimska extremister, utan var tionde medborgare beräknas ha frihetsberövats på mycket lösa grunder. – Det är förfärligt, säger Osmanjan som gör affärer i provinsen.
eBlick
sep 27, 2018
Kristdemokraterna gjorde ett kanonval i Värmland. Kjell-Arne Ottosson är en politisk veteran som efter en mycket lyckad valrörelse, mot alla odds, lyckats återta Kristdemokraternas Värmlandsmandat. – Det är en genuint borgerlig bygd som sluter upp kring en kandidat som är duglig oavsett partifärg, säger hans läromästare Kjell Ericsson (C), som själv suttit tre perioder i riksdagen.
eBlick
sep 27, 2018
Besvikelse, avhopp, interna stridigheter och desperata ledare som förtvivlat försöker hålla ihop medlemsleden och ingjuta nytt mod hos sina sympatisörer. Det är verkligheten hos de små partierna inom extremhögern efter fiaskot i valet. – Vi kan nog räkna med ett medlemstapp och en del internt käbbel, säger Jonathan Leman, researcher på tidskriften Expo, till Inblick.