Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Anneli Wester bakom Lighthouse polisanmälan

Ruben Agnarsson | 17 maj , 2018
Anneli Wester är både huvudvittne och huvudförfattare till den polisanmälan som Lighthouse lämnat in i Nepal mot Love and Hope. Anmälan har blivit offentlig efter att lokala politiker i Nepal som har läst Inblicks artiklar reagerat kraftigt på de övergrepp och den korruption som förekommit inom organisationen Lighthouse.
Anneli_Wester_bakom_Lighthouse_polisanmalan
Inblick har nu läst igenom den polisanmälan mot Love and Hope som svenska myndigheter hemligstämplat.
Bakgrunden till att polisanmälan blivit offentlig är att lokala politiker i Nepal som har läst Inblicks artiklar – som publicerades på engelska – reagerat kraftigt på de övergrepp och den korruption som förekommit inom organisationen Lighthouse.
En stor del av Lighthouse polisanmälan – som lämnades in ett halvår efter att Love and Hope avbröt sitt stöd till Lighthouse i slutet av 2016 – bygger på uppgifter från äventyraren Anneli Wester, som tillsammans med Lighthouse ledare Raju Sundas presenteras som huvudvittne i rapporten.
Anneli Wester är dessutom själv huvudförfattare till stora delar av anmälan.
I polisanmälan finns bland annat Expressens och Aftonbladets artiklar från i somras bifogade, artiklar där Anneli Wester själv var huvudkälla.
En huvudkritik i anmälan är att Lighthouse inte fick del av de pengar som Love and Hope samlade in under 2016.
Love and Hope valde nämligen – i samråd med Svensk insamlingskontroll – att inte vidareförmedla insamlade pengar efter att ha upptäckt övergrepp och korruption i Lighthouse.
Love and Hope har istället inlett samarbete med flera andra lokala hjälporganisationer som erhållit pengarna.

Avbröt samarbetet

Det var i december 2016 som Love and Hope bröt samarbetet med Lighthouse efter samråd med en advokatbyrå och Svensk insamlingskontroll.
De upptäckte nämligen bland annat att projekt var dubbelfinansierade genom att flera biståndsorganisationer betalat för samma projekt. Love and Hope upptäckte även dubbel bokföring när det gällde personalens löner och övergrepp på unga flickor.
Inblick har tidigare avslöjat att ett intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser och som fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal, var förfalskat. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekade att intyget existerar.
– Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! betonade han för Inblick.
Inblick var i början av året på plats i Nepal och träffade bland annat ett stort antal flickor som berättade om övergrepp de utsatts för av Raju Sundas, som valde att inte kommentera anklagelserna för Inblick.
Dessutom berättade C. B. Gahatraj, president för Federation of National Christian Nepal, som representerar 7000 kyrkor i Nepal, att Raju Sundas har blivit utesluten ur deras organisation på grund av sin livsstil.
– Han levde inte i enlighet med de regler och de föreskrifter vi har, samt enligt organisationens konstitution. Styrelsen beslutade därför att avskeda honom och utesluta honom, berättade C. B. Gahatraj.

Förfalskare bakom anmälan

Det förfalskade intyg som Child Welfare Boards direktor Tarak Dhital avfärdade som ett falsarium kan knytas till hans företrädare Dilli Ram Giri.
Stora delar av brevets formuleringar finns nämligen exakt återgivna i Lighthouse årsredovisning för år 2016 som kom ut i början av 2017, där de tillskrivs just Dilli Ram Giri.
Anneli W Ram GiriDilli Ram Giri har också varit aktiv kring den polisanmälan som Anneli Wester hjälpt Lighthouse att formulera mot Love and Hope. I ett Facebookinlägg från 2 juni i fjol berättar Anneli Wester om hur hon träffat Dilli Ram Giri och haft ett ”ytterst allvarligt samtal” om vad ”Love and Hope har hittat på.”
För sitt arbete med den polisanmälan som tagits fram för Lighthouse räkning blev Anneli Wester den 17 december förra året – under en högtidlig ceremoni – belönad med ett pris från organisationen. ”Vi kommer alltid att vara tacksamma till dig för allt hårt arbete och ansträngningar som du har lagt ned för att vi ska kunna vara de vi är idag. Tack för att du är en sådan beundransvärd syster!” stod det på glasstatyetten.

Kallad till åklagare

Anneli Wester vill inte ha någon kontakt med Inblick och vill inte svara på Inblicks frågor.
– Tills de rättsliga processerna är klara vill jag inte ha mer kontakt med Inblick vilket jag hoppas ni klarar att respektera. Det gäller alla kanaler, inklusive sociala medier, skrev Anneli Wester i ett mail till Inblick den 23 februari i år.
Det är Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen (som också är spanare vid polisens Palmegrupp) som har fått alla handlingar från UD och som ska utreda ärendet. En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
Enligt ett Facebookinlägg som Anneli Wester publicerat blev hon kallad till Ashref Ahmed för någon månad sedan.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
40 000_Nato-soldater_ska_ova_i_Norge
aug 09, 2018
Nu i höst genomför Nato sin största militärövning i Norge sedan kalla krigets slut. Övningen Trident Juncture 2018 blir, med sina drygt 40 000 soldater och över 30 deltagande nationer, den största Nato-övningen i Norge på flera decennier. Norge erbjöd sig att vara värdnation för övningen år 2014. Både Finland, Sverige och Danmark deltar.
eBlick
aug 09, 2018
Centerpartiet (C) är det gröna partiet med rötterna i lantbruket och landsbygdens befolkning, därav det tidigare namnet Bondeförbundet och den gröna fyrklövern som symbol. Under den process på 1950-talet när partiet bytte namn ställde sig ett ombud vid en riksstämma frågan hur många som skulle rösta på dem om man hette Fiskeripartiet. Nja, det skulle nog inte bli så värst många.
eBlick
aug 09, 2018
Den första augusti blev det förbjudet att bära burka och niqab i Danmark. Därmed ansluter Danmark till den grupp på tio europeiska länder som helt eller delvis inskränker människors rätt att täcka sitt ansikte på offentlig plats.
eBlick
aug 02, 2018
En ny långtidsstudie visar att antalet antisemitiska inlägg har ökat lavinartat på sociala medier i Tyskland de senaste tio åren, och är nu uppe i 30 procent.
eBlick
aug 02, 2018
Författaren och KD-politikern Lennart Sacrédeus kom nyligen ut med boken "Krisdemokratin i Europa". – Boken vill med breda penseldrag försöka skildra den kristdemokratiska rörelsens ställning, ideologi och utbredning i 2010-talets Europa, berättade Sacrédus för Inblick under Almedalsveckan i Visby.
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.