Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Anneli Wester bakom Lighthouse polisanmälan

Ruben Agnarsson | 17 maj , 2018
Anneli Wester är både huvudvittne och huvudförfattare till den polisanmälan som Lighthouse lämnat in i Nepal mot Love and Hope. Anmälan har blivit offentlig efter att lokala politiker i Nepal som har läst Inblicks artiklar reagerat kraftigt på de övergrepp och den korruption som förekommit inom organisationen Lighthouse.
Anneli_Wester_bakom_Lighthouse_polisanmalan
Inblick har nu läst igenom den polisanmälan mot Love and Hope som svenska myndigheter hemligstämplat.
Bakgrunden till att polisanmälan blivit offentlig är att lokala politiker i Nepal som har läst Inblicks artiklar – som publicerades på engelska – reagerat kraftigt på de övergrepp och den korruption som förekommit inom organisationen Lighthouse.
En stor del av Lighthouse polisanmälan – som lämnades in ett halvår efter att Love and Hope avbröt sitt stöd till Lighthouse i slutet av 2016 – bygger på uppgifter från äventyraren Anneli Wester, som tillsammans med Lighthouse ledare Raju Sundas presenteras som huvudvittne i rapporten.
Anneli Wester är dessutom själv huvudförfattare till stora delar av anmälan.
I polisanmälan finns bland annat Expressens och Aftonbladets artiklar från i somras bifogade, artiklar där Anneli Wester själv var huvudkälla.
En huvudkritik i anmälan är att Lighthouse inte fick del av de pengar som Love and Hope samlade in under 2016.
Love and Hope valde nämligen – i samråd med Svensk insamlingskontroll – att inte vidareförmedla insamlade pengar efter att ha upptäckt övergrepp och korruption i Lighthouse.
Love and Hope har istället inlett samarbete med flera andra lokala hjälporganisationer som erhållit pengarna.

Avbröt samarbetet

Det var i december 2016 som Love and Hope bröt samarbetet med Lighthouse efter samråd med en advokatbyrå och Svensk insamlingskontroll.
De upptäckte nämligen bland annat att projekt var dubbelfinansierade genom att flera biståndsorganisationer betalat för samma projekt. Love and Hope upptäckte även dubbel bokföring när det gällde personalens löner och övergrepp på unga flickor.
Inblick har tidigare avslöjat att ett intyg daterat den 11 januari 2017 som påstods fria Lighthouse från alla anklagelser och som fick stor uppmärksamhet i tidningen Dagen strax efter att Love and Hope bröt med sin samarbetspartner i Nepal, var förfalskat. Tarak Dhital, chef på den myndighet som påstods ha skrivit intyget, förnekade att intyget existerar.
– Inget sådant brev har officiellt utfärdats av CCWB så dess innehåll är helt och hållet falskt! betonade han för Inblick.
Inblick var i början av året på plats i Nepal och träffade bland annat ett stort antal flickor som berättade om övergrepp de utsatts för av Raju Sundas, som valde att inte kommentera anklagelserna för Inblick.
Dessutom berättade C. B. Gahatraj, president för Federation of National Christian Nepal, som representerar 7000 kyrkor i Nepal, att Raju Sundas har blivit utesluten ur deras organisation på grund av sin livsstil.
– Han levde inte i enlighet med de regler och de föreskrifter vi har, samt enligt organisationens konstitution. Styrelsen beslutade därför att avskeda honom och utesluta honom, berättade C. B. Gahatraj.

Förfalskare bakom anmälan

Det förfalskade intyg som Child Welfare Boards direktor Tarak Dhital avfärdade som ett falsarium kan knytas till hans företrädare Dilli Ram Giri.
Stora delar av brevets formuleringar finns nämligen exakt återgivna i Lighthouse årsredovisning för år 2016 som kom ut i början av 2017, där de tillskrivs just Dilli Ram Giri.
Anneli W Ram GiriDilli Ram Giri har också varit aktiv kring den polisanmälan som Anneli Wester hjälpt Lighthouse att formulera mot Love and Hope. I ett Facebookinlägg från 2 juni i fjol berättar Anneli Wester om hur hon träffat Dilli Ram Giri och haft ett ”ytterst allvarligt samtal” om vad ”Love and Hope har hittat på.”
För sitt arbete med den polisanmälan som tagits fram för Lighthouse räkning blev Anneli Wester den 17 december förra året – under en högtidlig ceremoni – belönad med ett pris från organisationen. ”Vi kommer alltid att vara tacksamma till dig för allt hårt arbete och ansträngningar som du har lagt ned för att vi ska kunna vara de vi är idag. Tack för att du är en sådan beundransvärd syster!” stod det på glasstatyetten.

Kallad till åklagare

Anneli Wester vill inte ha någon kontakt med Inblick och vill inte svara på Inblicks frågor.
– Tills de rättsliga processerna är klara vill jag inte ha mer kontakt med Inblick vilket jag hoppas ni klarar att respektera. Det gäller alla kanaler, inklusive sociala medier, skrev Anneli Wester i ett mail till Inblick den 23 februari i år.
Det är Sven-Åke Blombergsson på Nationella operativa avdelningen (som också är spanare vid polisens Palmegrupp) som har fått alla handlingar från UD och som ska utreda ärendet. En förundersökning har inletts av åklagare Ashref Ahmed vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.
Enligt ett Facebookinlägg som Anneli Wester publicerat blev hon kallad till Ashref Ahmed för någon månad sedan.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
eBlick
S_vill_samarbeta_med_V
jan 17, 2019
Socialdemokraterna, som har drivit på nedmonteringen av Sveriges försvar, ville strax före jul ge 3,9 miljarder mindre till Försvarsmakten än den M+KD-budget som riksdagen röstade igenom. Trots att försvarsminister Peter Hultqvist (S) i helgen i skarpa ordalag varnade för Rysslands upprustning, vill Stefan Löfven (S) samarbeta med Jonas Sjöstedt (V) i Försvarsberedningen.
eBlick
jan 17, 2019
En ny väg utanför Jerusalem som har en säkerhetsspärr som ska förhindra palestinska terrordåd har fått den palestinska myndighetens utrikesdepartement att beskriva vägen som en ”apartheidväg”. En PLO-ledamot kräver att FN återinför resolutionen ”sionism är rasism”.
eBlick
jan 17, 2019
USA och Israel drar sig helt ur FN:s kulturorgan Unesco. Organet förlorar därmed legitimitet och 30 procent av sin finansiering. – Det kommer bli svårare att driva press- och yttrandefrihetsfrågor i framtiden utan USA, säger Mats Djurberg till Inblick.
eBlick
jan 10, 2019
I helgen arrangerades hundmässan My dog på Svenska mässan i Göteborg. Cirka 35 000 personer besökte evenemanget och drygt 9 000 hundar deltog i utställningar och olika tävlingar. Inför mässan presenterade Västra kennelklubben och My Dog en ny undersökning om svenskarnas hundvanor.
eBlick
jan 10, 2019
Efter den senaste tidens terrordåd mot turister avråder Utrikesdepartementet (UD) från resor i stora delar av Mellanöstern, dock inte skådeplatsen för de brutala morden på två skandinaviska tjejer, Marocko. – Vi följer UD:s rekommendationer och marknaden avgör om resmål finns i vårt utbud eller inte, säger Adam Györki på TUI till Inblick
eBlick
jan 10, 2019
En före detta premiärminister, en nuvarande president i Högsta domstolen, en tidigare utrikesminister, en tidigare chef för den statliga televisionen och en katolsk kardinal finns i det lettiska KGB-arkiv som nu offentliggörs. – Jag var KGB:s huvudmål vid Lettlands befrielse, säger förre folkrättsprofessorn Bo Theutenberg.
eBlick
jan 04, 2019
Polisens julfester i Eskilstuna, Malmö och Linköping urartade och resulterade i flera polisanmälningar. – Det behövs externa resurser, som kan påtala brister och utreda polisen utifrån, säger polisen Kerstin Dejemyr, initiativtagare till polisens #metoo-upprop som fick 5 000 av landets 13 000 kvinnliga polisanställda att berätta om sextrakasserier inom kåren.
eBlick
jan 04, 2019
Veckan innan jul meddelade USA:s president Donald Trump via Twitter att de amerikanska militära trupperna skulle dras tillbaka från Syrien. Anledningen till tillbakadragandet enligt Trump, är att Islamiska staten (IS) har besegrats. – Det är dags för våra unga hjältar att komma hem, säger president Trump i ett videoklipp på Twitter. Dagen efter meddelade Trump att den amerikanska militära närvaron i Afghanistan också avslutas och att trupperna som varit stationerade där kallas hem.
eBlick
jan 04, 2019
Nu stämmer Konsumentombudsmannen (KO) Ninja Casino för bolagets spelreklam. Enligt KO strider reklamen mot lagen. De kräver att bolaget förbjuds att använda uttryck som "Klockrena vägen till guldet!", Vinsten på banken inom fem minuter!" och "Spela nu!"
eBlick
dec 20, 2018
I slutet av november föreläste Sophie Nyman i Malmö om medberoende på Human Gardenings heldag om spelberoende. – 600 000 svenskar uppgav till Folkhälsomyndigheten att de hade någon i sin närhet som har eller hade haft spelberoende, berättade Sophie Nyman som själv vuxit upp med missbruk i familjen.
eBlick
dec 20, 2018
Lobbyorganisationen RFSL har de senaste tio åren tjänat hundratals miljoner kronor på den så kallade hbtq-certifiering som man erbjuder arbetsplatser och organisationer. Målet med denna certifiering ”innebär att verksamheten får ett normkritiskt tänkande och skapar förutsättningar för ett öppet och inkluderande bemötande ur ett hbtq-perspektiv”, enligt RFSL:s egen beskrivning på sin hemsida. Sedan starten 2008 har nästan 500 arbetsplatser och organisationer runtom i Sverige genomgått lobbyorganisationens hbtq-certifiering av sin verksamhet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019