
Antalet personer med helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan, till följd av nya och tuffare regler som införts av regeringen Löfven, har ökat dramatiskt sedan 2014. Åren dessförinnan, 2009-2013, låg indragningarna på en betydligt lägre och jämnare nivå. Det visar en granskning som gjorts av Inspektionen för socialförsäkring.
Sedan 2014 har antalet indragningar av sjukpenningen accellererat mycket kraftigt. Detta har skett på direktiv från Stefan Löfvens rödgröna regering som velat se ett minskat antal sjukskrivningar och därför gett Försäkringskassan i uppdrag att genomföra denna kraftiga decimering. Tidigare i våras sparkade regeringen Försäkringskassans vd Ann-Marie Begler under mycket uppmärksammade former, bland annat med hänvisning till att regeringen inte var nöjd med hennes arbetsresultat, trots att hon utfört Löfvens order om att få ner sjuktalen.
– Det märkliga är att hon gjorde precis det jobb regeringen önskade, pressade ned sjuktalen, säger en källa på Försäkringskassans huvudkontor till tidningen Expressen.
I en intern folder, som Inblick har tagit del av, får Försäkringskassans handläggare tydliga instruktioner om hur de ska agera när de berättar för en person att han eller hon blivit nekad sjukpenning. Enligt denna folder ska handläggaren bland annat agera ”portvakt in till sjukförsäkringen” och vara pedagogisk och medkännande men tydlig vid samtalet med personen som nekas sjukersättning.
Det är många som har reagerat på hur många som mist sin sjukpenning de senaste åren. Vissa har använt sig av uttryck som ”förföljelse” och ”häxjakt” när Försäkringskassan, på den S-ledda regeringens direktiv, har dragit in sjukpenningen, den enda inkomst som sjukskrivna personer har.
Enligt personer som fått sin sjukpenning indragen, som Inblick har talat med, uppmanas de av Försäkringskassans handläggare att söka jobb – som de vare sig är kvalificerade för eller ens klarar av rent fysiskt. Det handlar dessutom om jobb som överhuvudtaget inte finns.
”Påtagliga skillnader”
Störst andel personer som fick sin sjukpenning indragen efter dag 180 i rehabiliteringskedjan år 2017 fanns bosatta i Norrbottens län (23 procent) och Jämtlands län (20 procent). Lägst andel var bosatta i Östergötlands län (5,2 procent) och i Södermanlands län (5,3 procent).
– Det kan finnas skäl för att det finns vissa skillnader i andelen indragningar i olika delar av landet. Men för att sjukförsäkringen ska upplevas som rättssäker är det angeläget att indragningarna ligger på en relativt jämn nivå och att det inte finns påtagliga skillnader i olika delar av landet, säger Martin Söder, projektledare för granskningen från Inspektionen för socialförsäkring, i ett pressmeddelande.
Dramatisk ökning
Vissa grupper har drabbats hårdare än andra. Reumatiker och personer med andra sjukdomar i rörelseorganen är ett sådant exempel. På tre år har andelen patienter med sjukdomar i rörelseorganen som fått sjukpenningen indragen stigit på ett minst sagt markant sätt, från knappt 2 procent till nära 18 procent. Kurvan har inte stigit så brant för någon annan diagnosgrupp.
Lotta Håkansson är ordförande för Reumatikerförbundet och hon är mycket upprörd över de höga siffrorna.
– Jag är både frustrerad och förfärad över att siffrorna dragit iväg så mycket under så kort tid. Det måste bli stopp på den utvecklingen, säger hon till TT.
Till gruppen sjukdomar i rörelseorganen räknas bland annat artros och andra reumatiska sjukdomar, osteoporos (benskörhet) och ryggsjukdomar och ryggvärk.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se
De är offer för Försäkringskassans tuffa regler
De är tiotusentals. De är offer för Försäkringskassans tuffa regler när myndigheten fått i uppdrag av regeringen att kapa sjuktalen genom att dra in sjukpenningen för sjukskrivna personer. Inblick har talat med några personer vars liv har slagits i spillror när de nekats rätten till sjukpenning. Det här är deras berättelser.
Inblick har varit i kontakt med ett antal personer som har det gemensamt att de är helt eller delvis oförmögna att kunna utföra ett vanligt jobb, på grund av olika medicinska orsaker. Det handlar om vanliga människor som har drabbats av allvarliga sjukdomar och som därför inte klarar av att jobba. De är allihop offer för Försäkringskassans nya tuffa regler som har resulterat i att de fått sin sjukpenning indragen och därmed bokstavligt talat ställts på bar backe.
Här följer några av dessa röster från verkligheten bakom den kalla statistiken. Av hänsyn till de enskilda personernas integritet framträder de anonymt.
”Min dotter fick fibromyalgi och ME, en sjukdom som inte finns enligt Försäkringskassan. Hon mår så fruktansvärt dåligt så hon försöker samla ihop 40 000 kronor så hon kan åka till Schweiz och få dö lugnt och sansat. Ska vi ha det så här i Sverige? Hon behöver sjukpension så att hon får lugn och frid i livet. Inte stressas av Försäkringskassan som sänker de flesta idag. Jag har fått tillstånd av min dotter att berätta detta.”
Kvinna, Stockholm
”Sedan september förra året är jag utan sjukpenning, som varit min enda inkomst. 2003 insjuknade jag i en mycket ovanlig sjukdom. Enligt den kunnige och hjälpsamme läkaren på Karolinska sjukhuset var jag det åttonde fallet i Sverige med den sjukdomen. Sedan början av 2004 har jag i stort sett varit sjukskriven på 100 procent, utom några korta perioder då jag försökt gå tillbaka till arbetet.
Kronisk värk som läkaren skrivit i ett läkarutlåtande att jag kommer ha resten av livet. Men det ratas av Försäkringskassan för det passar inte in i deras sjuka synsätt och handläggning. Jag har sedan jag drabbades av sjukdomen ätit stora doser morfin och det gör jag än idag. Men morfinet tar inte bort all värk. Den hjälper mig bara att hantera min värk.
Ett riktigt svårt problem jag har nu är att jag börjar få så dåliga tänder att jag har svårt att äta och jag kan omöjligen besöka en tandläkare eftersom jag inte har några pengar. Hur har jag och min fru klarat oss hittills? Tack vare släktingar och vänner. Men vissa veckor äter vi bara havregrynsgröt till både frukost, lunch och middag. Jag har börjat få tics på grund av all stress, trycket, ovissheten, sömnlösa nätter och kan inte låta bli att grubbla över allt i mitt liv.”
Man, Stockholm
”Har fått sälja halva bohaget och låna pengar för att få mat och kunna betala räkningarna.”
Man, Västmanland
”Ska till förvaltningsrätten på tisdag med mitt fall. Förbereder mej så gott jag kan. Jag har ingen rättslig hjälp utan försöker själv med hjälp och tips från vänner att lägga fram min situation. Jag mot jurist från stora Försäkringskassan. Davids kamp mot Goliat. Man känner sig liten.
Finns dock prejudicerande domar och lagar från Europadomstolen som man kan använda. Försäkringskassan kör över läkarutlåtande och i mitt fall har man inte tagit in någon medicinsk rådgivare utan en handläggare på Försäkringskassan har kört över läkares åsikter utan att de har någon som helst medicinsk kunskap.
Rättsosäker bedömning allt igenom. Tyvärr går nu också förvaltningsrätterna i landet på Försäkringskassans bedömning. En direkt order från regeringen.”
Kvinna, Västerbotten
”Nu är det så att vi levt på en lön i över ett halvår och har med nöd och näppe klarat hålla näsan över ytan. Tyvärr har det nu gått till att vi sjunker, och det snabbt. Vi har ingenstans att vända oss för att få hjälp ekonomiskt. Visst kan vi kanske sälja lite saker men det löser kanske läget för stunden. Men när man sålt allt då? Man kanske ska bli bostadslös för då har man inga kostnader för boende, elräkningar, internet, tv, telefon och då kanske det fungerar.”
Man, Värmland
”Jag har varit sjukskriven sedan 2009 med ett uppehåll 1012 då jag försökte jobba igen. Jag har mitt ärende i förvaltningsrätten nu och väntar svar i sommar, tror jag. I nuläget svarar inte Försäkringskassan och läkare är inte intresserade av att hjälpa mig på grund av att det är "jobbigt" och tar för mycket resurser.”
Kvinna, Skåne
”Kämpat i nitton år mot Försäkringskassan sedan min skottskada. Nekats ersättning under alla år.”
Kvinna, Blekinge