Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sjuka ställs på bar backe av Försäkringskassan

Göran Jacobson | 28 jun , 2018
Antalet personer med helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan, till följd av nya och tuffare regler som införts av den rödgröna regeringen, ökar dramatiskt. I spåren av detta lämnas människor vars liv fullständigt har slagits i spillror. Inblick har tagit del av hjärtskärande berättelser från personer som bokstavligt talat har ställts på bar backe när Försäkringskassan dragit in deras sjukpenning.
Sjuka_stalls_pa_bar_backe_av_Forsakringskassan
Antalet personer med helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan, till följd av nya och tuffare regler som införts av regeringen Löfven, har ökat dramatiskt sedan 2014. Åren dessförinnan, 2009-2013, låg indragningarna på en betydligt lägre och jämnare nivå. Det visar en granskning som gjorts av Inspektionen för socialförsäkring.
Sedan 2014 har antalet indragningar av sjukpenningen accellererat mycket kraftigt. Detta har skett på direktiv från Stefan Löfvens rödgröna regering som velat se ett minskat antal sjukskrivningar och därför gett Försäkringskassan i uppdrag att genomföra denna kraftiga decimering. Tidigare i våras sparkade regeringen Försäkringskassans vd Ann-Marie Begler under mycket uppmärksammade former, bland annat med hänvisning till att regeringen inte var nöjd med hennes arbetsresultat, trots att hon utfört Löfvens order om att få ner sjuktalen.
– Det märkliga är att hon gjorde precis det jobb regeringen önskade, pressade ned sjuktalen, säger en källa på Försäkringskassans huvudkontor till tidningen Expressen.
I en intern folder, som Inblick har tagit del av, får Försäkringskassans handläggare tydliga instruktioner om hur de ska agera när de berättar för en person att han eller hon blivit nekad sjukpenning. Enligt denna folder ska handläggaren bland annat agera ”portvakt in till sjukförsäkringen” och vara pedagogisk och medkännande men tydlig vid samtalet med personen som nekas sjukersättning.
Det är många som har reagerat på hur många som mist sin sjukpenning de senaste åren. Vissa har använt sig av uttryck som ”förföljelse” och ”häxjakt” när Försäkringskassan, på den S-ledda regeringens direktiv, har dragit in sjukpenningen, den enda inkomst som sjukskrivna personer har.
Enligt personer som fått sin sjukpenning indragen, som Inblick har talat med, uppmanas de av Försäkringskassans handläggare att söka jobb – som de vare sig är kvalificerade för eller ens klarar av rent fysiskt. Det handlar dessutom om jobb som överhuvudtaget inte finns.

”Påtagliga skillnader”

Störst andel personer som fick sin sjukpenning indragen efter dag 180 i rehabiliteringskedjan år 2017 fanns bosatta i Norrbottens län (23 procent) och Jämtlands län (20 procent). Lägst andel var bosatta i Östergötlands län (5,2 procent) och i Södermanlands län (5,3 procent).
– Det kan finnas skäl för att det finns vissa skillnader i andelen indragningar i olika delar av landet. Men för att sjukförsäkringen ska upplevas som rättssäker är det angeläget att indragningarna ligger på en relativt jämn nivå och att det inte finns påtagliga skillnader i olika delar av landet, säger Martin Söder, projektledare för granskningen från Inspektionen för socialförsäkring, i ett pressmeddelande.

Dramatisk ökning

Vissa grupper har drabbats hårdare än andra. Reumatiker och personer med andra sjukdomar i rörelseorganen är ett sådant exempel. På tre år har andelen patienter med sjukdomar i rörelseorganen som fått sjukpenningen indragen stigit på ett minst sagt markant sätt, från knappt 2 procent till nära 18 procent. Kurvan har inte stigit så brant för någon annan diagnosgrupp.
Lotta Håkansson är ordförande för Reumatikerförbundet och hon är mycket upprörd över de höga siffrorna.
– Jag är både frustrerad och förfärad över att siffrorna dragit iväg så mycket under så kort tid. Det måste bli stopp på den utvecklingen, säger hon till TT.
Till gruppen sjukdomar i rörelseorganen räknas bland annat artros och andra reumatiska sjukdomar, osteoporos (benskörhet) och ryggsjukdomar och ryggvärk.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


De är offer för Försäkringskassans tuffa regler


De är tiotusentals. De är offer för Försäkringskassans tuffa regler när myndigheten fått i uppdrag av regeringen att kapa sjuktalen genom att dra in sjukpenningen för sjukskrivna personer. Inblick har talat med några personer vars liv har slagits i spillror när de nekats rätten till sjukpenning. Det här är deras berättelser.

Inblick har varit i kontakt med ett antal personer som har det gemensamt att de är helt eller delvis oförmögna att kunna utföra ett vanligt jobb, på grund av olika medicinska orsaker. Det handlar om vanliga människor som har drabbats av allvarliga sjukdomar och som därför inte klarar av att jobba. De är allihop offer för Försäkringskassans nya tuffa regler som har resulterat i att de fått sin sjukpenning indragen och därmed bokstavligt talat ställts på bar backe.
Här följer några av dessa röster från verkligheten bakom den kalla statistiken. Av hänsyn till de enskilda personernas integritet framträder de anonymt.


”Min dotter fick fibromyalgi och ME, en sjukdom som inte finns enligt Försäkringskassan. Hon mår så fruktansvärt dåligt så hon försöker samla ihop 40 000 kronor så hon kan åka till Schweiz och få dö lugnt och sansat. Ska vi ha det så här i Sverige? Hon behöver sjukpension så att hon får lugn och frid i livet. Inte stressas av Försäkringskassan som sänker de flesta idag. Jag har fått tillstånd av min dotter att berätta detta.” 
Kvinna, Stockholm

”Sedan september förra året är jag utan sjukpenning, som varit min enda inkomst. 2003 insjuknade jag i en mycket ovanlig sjukdom. Enligt den kunnige och hjälpsamme läkaren på Karolinska sjukhuset var jag det åttonde fallet i Sverige med den sjukdomen. Sedan början av 2004 har jag i stort sett varit sjukskriven på 100 procent, utom några korta perioder då jag försökt gå tillbaka till arbetet.
Kronisk värk som läkaren skrivit i ett läkarutlåtande att jag kommer ha resten av livet. Men det ratas av Försäkringskassan för det passar inte in i deras sjuka synsätt och handläggning. Jag har sedan jag drabbades av sjukdomen ätit stora doser morfin och det gör jag än idag. Men morfinet tar inte bort all värk. Den hjälper mig bara att hantera min värk.
Ett riktigt svårt problem jag har nu är att jag börjar få så dåliga tänder att jag har svårt att äta och jag kan omöjligen besöka en tandläkare eftersom jag inte har några pengar. Hur har jag och min fru klarat oss hittills? Tack vare släktingar och vänner. Men vissa veckor äter vi bara havregrynsgröt till både frukost, lunch och middag. Jag har börjat få tics på grund av all stress, trycket, ovissheten, sömnlösa nätter och kan inte låta bli att grubbla över allt i mitt liv.” 
Man, Stockholm

”Har fått sälja halva bohaget och låna pengar för att få mat och kunna betala räkningarna.” 
Man, Västmanland

”Ska till förvaltningsrätten på tisdag med mitt fall. Förbereder mej så gott jag kan. Jag har ingen rättslig hjälp utan försöker själv med hjälp och tips från vänner att lägga fram min situation. Jag mot jurist från stora Försäkringskassan. Davids kamp mot Goliat. Man känner sig liten.
Finns dock prejudicerande domar och lagar från Europadomstolen som man kan använda. Försäkringskassan kör över läkarutlåtande och i mitt fall har man inte tagit in någon medicinsk rådgivare utan en handläggare på Försäkringskassan har kört över läkares åsikter utan att de har någon som helst medicinsk kunskap.
Rättsosäker bedömning allt igenom. Tyvärr går nu också förvaltningsrätterna i landet på Försäkringskassans bedömning. En direkt order från regeringen.” 
Kvinna, Västerbotten

”Nu är det så att vi levt på en lön i över ett halvår och har med nöd och näppe klarat hålla näsan över ytan. Tyvärr har det nu gått till att vi sjunker, och det snabbt. Vi har ingenstans att vända oss för att få hjälp ekonomiskt. Visst kan vi kanske sälja lite saker men det löser kanske läget för stunden. Men när man sålt allt då? Man kanske ska bli bostadslös för då har man inga kostnader för boende, elräkningar, internet, tv, telefon och då kanske det fungerar.” 
Man, Värmland

”Jag har varit sjukskriven sedan 2009 med ett uppehåll 1012 då jag försökte jobba igen. Jag har mitt ärende i förvaltningsrätten nu och väntar svar i sommar, tror jag. I nuläget svarar inte Försäkringskassan och läkare är inte intresserade av att hjälpa mig på grund av att det är "jobbigt" och tar för mycket resurser.” 
Kvinna, Skåne

”Kämpat i nitton år mot Försäkringskassan sedan min skottskada. Nekats ersättning under alla år.” 
Kvinna, Blekinge
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.