Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sjuka ställs på bar backe av Försäkringskassan

Göran Jacobson | 28 jun , 2018
Antalet personer med helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan, till följd av nya och tuffare regler som införts av den rödgröna regeringen, ökar dramatiskt. I spåren av detta lämnas människor vars liv fullständigt har slagits i spillror. Inblick har tagit del av hjärtskärande berättelser från personer som bokstavligt talat har ställts på bar backe när Försäkringskassan dragit in deras sjukpenning.
Sjuka_stalls_pa_bar_backe_av_Forsakringskassan
Antalet personer med helt eller delvis nedsatt arbetsförmåga som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan, till följd av nya och tuffare regler som införts av regeringen Löfven, har ökat dramatiskt sedan 2014. Åren dessförinnan, 2009-2013, låg indragningarna på en betydligt lägre och jämnare nivå. Det visar en granskning som gjorts av Inspektionen för socialförsäkring.
Sedan 2014 har antalet indragningar av sjukpenningen accellererat mycket kraftigt. Detta har skett på direktiv från Stefan Löfvens rödgröna regering som velat se ett minskat antal sjukskrivningar och därför gett Försäkringskassan i uppdrag att genomföra denna kraftiga decimering. Tidigare i våras sparkade regeringen Försäkringskassans vd Ann-Marie Begler under mycket uppmärksammade former, bland annat med hänvisning till att regeringen inte var nöjd med hennes arbetsresultat, trots att hon utfört Löfvens order om att få ner sjuktalen.
– Det märkliga är att hon gjorde precis det jobb regeringen önskade, pressade ned sjuktalen, säger en källa på Försäkringskassans huvudkontor till tidningen Expressen.
I en intern folder, som Inblick har tagit del av, får Försäkringskassans handläggare tydliga instruktioner om hur de ska agera när de berättar för en person att han eller hon blivit nekad sjukpenning. Enligt denna folder ska handläggaren bland annat agera ”portvakt in till sjukförsäkringen” och vara pedagogisk och medkännande men tydlig vid samtalet med personen som nekas sjukersättning.
Det är många som har reagerat på hur många som mist sin sjukpenning de senaste åren. Vissa har använt sig av uttryck som ”förföljelse” och ”häxjakt” när Försäkringskassan, på den S-ledda regeringens direktiv, har dragit in sjukpenningen, den enda inkomst som sjukskrivna personer har.
Enligt personer som fått sin sjukpenning indragen, som Inblick har talat med, uppmanas de av Försäkringskassans handläggare att söka jobb – som de vare sig är kvalificerade för eller ens klarar av rent fysiskt. Det handlar dessutom om jobb som överhuvudtaget inte finns.

”Påtagliga skillnader”

Störst andel personer som fick sin sjukpenning indragen efter dag 180 i rehabiliteringskedjan år 2017 fanns bosatta i Norrbottens län (23 procent) och Jämtlands län (20 procent). Lägst andel var bosatta i Östergötlands län (5,2 procent) och i Södermanlands län (5,3 procent).
– Det kan finnas skäl för att det finns vissa skillnader i andelen indragningar i olika delar av landet. Men för att sjukförsäkringen ska upplevas som rättssäker är det angeläget att indragningarna ligger på en relativt jämn nivå och att det inte finns påtagliga skillnader i olika delar av landet, säger Martin Söder, projektledare för granskningen från Inspektionen för socialförsäkring, i ett pressmeddelande.

Dramatisk ökning

Vissa grupper har drabbats hårdare än andra. Reumatiker och personer med andra sjukdomar i rörelseorganen är ett sådant exempel. På tre år har andelen patienter med sjukdomar i rörelseorganen som fått sjukpenningen indragen stigit på ett minst sagt markant sätt, från knappt 2 procent till nära 18 procent. Kurvan har inte stigit så brant för någon annan diagnosgrupp.
Lotta Håkansson är ordförande för Reumatikerförbundet och hon är mycket upprörd över de höga siffrorna.
– Jag är både frustrerad och förfärad över att siffrorna dragit iväg så mycket under så kort tid. Det måste bli stopp på den utvecklingen, säger hon till TT.
Till gruppen sjukdomar i rörelseorganen räknas bland annat artros och andra reumatiska sjukdomar, osteoporos (benskörhet) och ryggsjukdomar och ryggvärk.
GÖRAN JACOBSON
goran@inblick.se


De är offer för Försäkringskassans tuffa regler


De är tiotusentals. De är offer för Försäkringskassans tuffa regler när myndigheten fått i uppdrag av regeringen att kapa sjuktalen genom att dra in sjukpenningen för sjukskrivna personer. Inblick har talat med några personer vars liv har slagits i spillror när de nekats rätten till sjukpenning. Det här är deras berättelser.

Inblick har varit i kontakt med ett antal personer som har det gemensamt att de är helt eller delvis oförmögna att kunna utföra ett vanligt jobb, på grund av olika medicinska orsaker. Det handlar om vanliga människor som har drabbats av allvarliga sjukdomar och som därför inte klarar av att jobba. De är allihop offer för Försäkringskassans nya tuffa regler som har resulterat i att de fått sin sjukpenning indragen och därmed bokstavligt talat ställts på bar backe.
Här följer några av dessa röster från verkligheten bakom den kalla statistiken. Av hänsyn till de enskilda personernas integritet framträder de anonymt.


”Min dotter fick fibromyalgi och ME, en sjukdom som inte finns enligt Försäkringskassan. Hon mår så fruktansvärt dåligt så hon försöker samla ihop 40 000 kronor så hon kan åka till Schweiz och få dö lugnt och sansat. Ska vi ha det så här i Sverige? Hon behöver sjukpension så att hon får lugn och frid i livet. Inte stressas av Försäkringskassan som sänker de flesta idag. Jag har fått tillstånd av min dotter att berätta detta.” 
Kvinna, Stockholm

”Sedan september förra året är jag utan sjukpenning, som varit min enda inkomst. 2003 insjuknade jag i en mycket ovanlig sjukdom. Enligt den kunnige och hjälpsamme läkaren på Karolinska sjukhuset var jag det åttonde fallet i Sverige med den sjukdomen. Sedan början av 2004 har jag i stort sett varit sjukskriven på 100 procent, utom några korta perioder då jag försökt gå tillbaka till arbetet.
Kronisk värk som läkaren skrivit i ett läkarutlåtande att jag kommer ha resten av livet. Men det ratas av Försäkringskassan för det passar inte in i deras sjuka synsätt och handläggning. Jag har sedan jag drabbades av sjukdomen ätit stora doser morfin och det gör jag än idag. Men morfinet tar inte bort all värk. Den hjälper mig bara att hantera min värk.
Ett riktigt svårt problem jag har nu är att jag börjar få så dåliga tänder att jag har svårt att äta och jag kan omöjligen besöka en tandläkare eftersom jag inte har några pengar. Hur har jag och min fru klarat oss hittills? Tack vare släktingar och vänner. Men vissa veckor äter vi bara havregrynsgröt till både frukost, lunch och middag. Jag har börjat få tics på grund av all stress, trycket, ovissheten, sömnlösa nätter och kan inte låta bli att grubbla över allt i mitt liv.” 
Man, Stockholm

”Har fått sälja halva bohaget och låna pengar för att få mat och kunna betala räkningarna.” 
Man, Västmanland

”Ska till förvaltningsrätten på tisdag med mitt fall. Förbereder mej så gott jag kan. Jag har ingen rättslig hjälp utan försöker själv med hjälp och tips från vänner att lägga fram min situation. Jag mot jurist från stora Försäkringskassan. Davids kamp mot Goliat. Man känner sig liten.
Finns dock prejudicerande domar och lagar från Europadomstolen som man kan använda. Försäkringskassan kör över läkarutlåtande och i mitt fall har man inte tagit in någon medicinsk rådgivare utan en handläggare på Försäkringskassan har kört över läkares åsikter utan att de har någon som helst medicinsk kunskap.
Rättsosäker bedömning allt igenom. Tyvärr går nu också förvaltningsrätterna i landet på Försäkringskassans bedömning. En direkt order från regeringen.” 
Kvinna, Västerbotten

”Nu är det så att vi levt på en lön i över ett halvår och har med nöd och näppe klarat hålla näsan över ytan. Tyvärr har det nu gått till att vi sjunker, och det snabbt. Vi har ingenstans att vända oss för att få hjälp ekonomiskt. Visst kan vi kanske sälja lite saker men det löser kanske läget för stunden. Men när man sålt allt då? Man kanske ska bli bostadslös för då har man inga kostnader för boende, elräkningar, internet, tv, telefon och då kanske det fungerar.” 
Man, Värmland

”Jag har varit sjukskriven sedan 2009 med ett uppehåll 1012 då jag försökte jobba igen. Jag har mitt ärende i förvaltningsrätten nu och väntar svar i sommar, tror jag. I nuläget svarar inte Försäkringskassan och läkare är inte intresserade av att hjälpa mig på grund av att det är "jobbigt" och tar för mycket resurser.” 
Kvinna, Skåne

”Kämpat i nitton år mot Försäkringskassan sedan min skottskada. Nekats ersättning under alla år.” 
Kvinna, Blekinge
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.