Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter

Ruben Agnarsson | 28 jun , 2018
USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter, berättade landets FN-ambassadör Nikki Haley förra veckan. Bakgrunden är att en rad korrupta regimer – med omfattande brott mot mänskliga rättigheter på sitt eget samvete – i dag dominerar rådet.
USA_lamnar_FNs_rad_for_manskliga_rattigheter
Det är sedan tidigare känt att president Donald Trump har haft för avsikt att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Redan när rådet bildades varnade USA för att människorättsfrågorna via rådet skulle kunna kidnappas av korrupta länder som själva vill undvika kritik.
Resultatet har mycket riktigt blivit att de mest förtyckande länderna i världen åtnjuter straffrihet. I Kina nekas 1,3 miljarder människor yttrandefrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet, medan tibetaner torteras. Ändå har Kina valts in som medlem.
I Ryssland trakasseras, arresteras och mördas dissidenter. Vladimir Putins regim lanserar blodiga krig, invaderar Ukraina och Krim och ändå är landet medlem.
I Saudiarabien förtrycks kvinnor, kristna förföljs och halshuggningar går på högvarv. Men Saudiarabien har också valts till medlem.

Tortyr och tvångsarbete

Tortyr i Algeriet, tvångsarbete i Kongo, förföljelse av dissidenter på Kuba, utnyttjande av utländska arbetare i Qatar, frihetsberövanden i Förenade Arabemiraten, fängelse för demokratiledare i Venezuela och godtyckliga arresteringar i Vietnam är inget hinder för dessa länders medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
”Med 62 procent icke-demokratier är rådets 2016-medlemskap det värsta någonsin” skriver Hillel Neuer på UN Watch.
”De som gör undersökningarna är varandras kamrater. Kina berömmer Saudiarabien för att respektera religionsfrihet, och nästa dag berömmer Saudiarabien Kina för att respektera minoritetsrättigheterna”.

FN-chefer kritiska

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte redan för drygt tio år sedan kritik mot FN:s råd för mänskliga rättigheter. FN-chefen beskrev sin besvikelse över att rådet fokuserade på att kritisera Israel med tanke på alla övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker runtom i världen.
År 2006 ersatte FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) föregångaren FN:s kommission för mänskliga rättigheter (UNCHR) efter en omröstning den 15 mars i FN:s generalförsamling.
Situationen hade då blivit så ensidig att förre generalsekreteraren Kofi Annan i mars 2005 – två år efter att Khaddafis Libyen tillträtt posten som kommissionens ordförande – uttryckte: ”Kommissionens förmåga att utföra sitt uppdrag har blivit …. underminerat av politiseringen av dess överläggningar och selektiviteten i organisationens arbete.”

Patologisk kampanj

FN:s råd för mänskliga rättigheter har antagit 67 resolutioner som fördömer Israel, sex mer än för resten av världen i kombination. Under tiden som Assad-regimen slaktade tiotusentals medborgare – över en halv miljon människor har dött i Syrienkriget – antog FN-rådet exempelvis en resolution som fördömde Israel för ”lidandet som syriska medborgare utsattes för på syriska Golan-höjderna”.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley menar att organisationen driver ”skoningslös, patologisk kampanj” mot Israel. Haley anklagade samtidigt medlemsländerna Venezuela, Kina, Kuba och Demokratiska republiken Kongo för att bryta mot mänskliga rättigheter.
– För vår del kommer USA inte att sitta tyst medan det här organet som ska stå för mänskliga rättigheter fortsätter orsaka skada i människorättsfrågor, sade Nikki Haley i ett tal till rådet förra året.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


FN-rapport utelämnade fakta som pekade ut Syrien

Sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i landet släppte en rapport i förra veckan.

Tidningen New York Times avslöjade i förra veckan att sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i den sju år långa konflikten släppte en rapport på onsdagen.
De sju sidor som hade varit med i ett tidigare utkast sammanfattades istället i två korta stycken i slutdokumentet. I kommissionens ursprungliga rapport beskrevs hur president Assads regering intog östra Ghouta, där Douma ligger, under de första fyra månaderna i år med hjälp av bomber, massvält och kemiska vapen.
De läckta dokumenten beskriver en mycket mer skrämmande bild av den kemiska vapenanvändningen i östra Ghouta än vad som tidigare rapporterats. De censurerade formuleringarna hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran.

49 personer dödades

Den 7 april träffade en kemisk bomb ett område med flera byggnader cirka 200 meter från sjukhuset i Douma. En gascylinder med fenor som hamnade på balkongen på översta våningen tycks snabbt ha ”släppt stora mängder av ett ämne in i bostadshusets interiör.” En hög koncentration av kemikalien sjönk nedåt och en mängd symtom infann sig som tydde på ett kvävningsmedel, inklusive tecken på skum i mun och näsa, samt blå hud som indikerade nedsatt blodcirkulation och i vissa fall utvidgade pupiller. 49 personer dödades i attacken.
En medlem av kommissionen förklarade enligt New York Times att utelämnandena skedde på grund av att många av detaljerna i det tidiga utkastet behövde ytterligare bekräftelse eller förtydligande och kan ingå i en annan rapport, kanske i september.
Världshälsoorganisationen WHO släppte tidigt en rapport om Douma som sade att omkring 500 patienter hade hälsotillstånd med symtom som överensstämmer med exponering för giftiga kemikalier.

”Våldtäktsman chef”

Syrien hade ordförandeskapet i FN-organet Nedrustningskonferensen från den 28 maj fram till den 24 juni i år. Konferensen rapporterar direkt till FN:s generalförsamling i New York och arbetar bland annat mot användning av kemvapen.
”Att ha den syriska regimen med Bashar al-Assad som president som ansvarig för global nedrustning av kemiska vapen och kärnvapen kommer att vara som att sätta en våldtäktsman som ansvarig för en kvinnojour”, sade Hillel Neuer, verkställande direktör för UN Watch.
Enligt FN har den syriska regimen använt kemiska vapen mot civila tiotals gånger under inbördeskriget. Trots det fick alltså landet ha ordförandeskapet i FN-forumet under fyra veckor, fram till i söndags.

Skyddad av Assadregimen

I Rapport i Sveriges Television den 17 juni, under den period då Syrien ledde FN-arbetet mot användning av kemvapen, beskrev SVT-korrespondenten Stina Blomgren hur den syriska regimen nekade till kemiska attacken i Douma den 7 april. Hon beskrev attacken som ”den påstådda attacken” och intervjuade dessutom en sjuksköterska som påstods jobba den 7 april som menade att det inte var kemiska vapen.
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, förnekar att SVT:s team skulle ha ifrågasatt om en kemisk attack ägt rum i Douma. 
– Däremot har de i sin rapportering konstaterat att det har varit svårt att verifiera autenticiteten i de bilder som kommit ut från den misstänkta kemvapenattacken i Douma, betonar hon och hänvisar till att organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW i dagsläget inte kommit med sin rapport.
– SVT Nyheter inväntar med stort intresse denna rapport, förklarar Charlotta Friberg.
När det gäller hur SVT:s rapportering påverkades av att SVT:s team var i Douma under beskydd av Assadregimen hänvisar hon till att SVT:s resor i Syrien sker under samma omständigheter som andra mediers resor i landet.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Rapport kemiska vapen
De censurerade formuleringarna i de borttagna sidorna i FN-rapporten hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga för kemvapenattacken i Douma, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran. Faksimil: Cencurerad FN-rapport
 
eBlick
Lidman (4)
jul 19, 2018
Förskoleupproret visar att den svenska barnomsorgsmodellen har kapsejsat. – Redan för 18 år sedan varnade Barnombudsmannen och sade att förskolan inte hade rätt förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Jag upplever att vi är marinerade i socialism, menar Madelein Lidman på Power to Parents 2018
eBlick
jul 19, 2018
Mona Lundin hade fått ett längre vikariat på ett daghem i Örnsköldsvik. Ganska snart upptäckte hon ett flertal allvarliga säkerhetsbrister på avdelningen hon jobbade på. När Mona påtalade detta för sin chef fick hon inte det stöd hon hade hoppats på. Istället blev hon avskedad med omedelbar verkan. I arbetsgivarintyget skrev chefen att Mona saknade samarbetsförmåga. Foto:
eBlick
jul 19, 2018
Den tidigare chefen för Helsingfors narkotikapolis Jari Aarnio misstänks för inblandning i ett mord i Helsingfors år 2003. Han ska ha känt till mordplanerna, men låtit bli att ingripa, enligt finska medier.
eBlick
jul 05, 2018
Tusentals sjukskrivna som fått sin sjukpenning indragen av Försäkringskassan har fått nog. Nu sprider sig protestaktionen #sickasfk på nätets sociala forum. – Tanken är att väcka uppmärksamhet och opinion. Det är valår och opinion skrämmer politiker. Med tillräckligt mycket uppmärksamhet kan de inte längre behandla sjuka människor så här. Då tvingas de ändra sig, säger initiativtagaren Åsa E Melander till Inblick.
eBlick
jun 28, 2018
För att täcka behoven inom framtidens äldreomsorg behöver 146 000 personer nyanställas de närmaste åtta åren. Samtidigt är det redan nu svårt att hitta personer som ska jobba inom äldreomsorgen och de som jobbar där funderar på att sluta.
eBlick
jun 21, 2018
Det är sommarlov och det har precis varit skolavslutningar i Sverige. Av landets skolavslutningar så firar numera bara 35 procent av landets grundskolor dem i kyrkan, trots att 78 procent vill ha kvar skolavslutningarna i kyrkan. – Staten har antagit ett tydligt ateistiskt, sekulärt religionsbegrepp som nedvärderar religion, menar forskaren och universitetslektorn Viktor Aldrin.
eBlick
jun 21, 2018
Uppropet #pressatläge är ett förskoleuppror om situationen i den svenska förskolan. Under två månader i början av det här året har förskoleupproret sammanställt förskolechefers och förskollärares berättelser från hela landet. Uppropet resulterade i en nästan 700 sidor lång larmrapport där personalen återger dramatiska beskrivningar om situationen på Sveriges förskolor.
eBlick
jun 21, 2018
Inför den här veckans internationella yogadag har Indiens premiärminister Narendra Modi släppt filmer med sina dagliga yogaövningar på YouTube. Övningarna genomförs vördnadsfullt inför en buddhastaty och avslutas med det klassiska mantrat ”aum”, ett religiöst uttryck som representerar de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva.
eBlick
jun 14, 2018
Förra helgen spelade Sveriges Television in programmet Maträddarna under Matsvinnsfestivalen i Malmö. Kockarna Paul Svensson och Tareq Taylor bakade pizza på kasserade råvaror, som de och programledaren Anne Lundberg bjöd festivalbesökarna på. – På världsbasis räknar man med att en tredjedel av all mat som odlas slängs, berättade Anne Lundberg för Inblick.
eBlick
jun 14, 2018
Inför höstens riksdagsval kommer Inblick att intervjua en rad politiker från olika partier i riksdagen. Turen har nu kommit till Daniel Bäckström, riksdagsledamot för Centerpartiet. – Den naiva försvarspolitiken som Sverige fört med skrotandet av försvarsmateriel och nedläggning av förband gick för långt och måste vändas, säger han till Inblick.
eBlick
jun 08, 2018
Lars Stjernkvist är kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är dessutom något av en galjonsfigur för Socialdemokraterna på riksplanet. I en exklusiv intervju berättar han för Inblick om hur han ser på det kommande valet samt hur hans Sverige ser ut om tio år.