Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter

Ruben Agnarsson | 28 jun , 2018
USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter, berättade landets FN-ambassadör Nikki Haley förra veckan. Bakgrunden är att en rad korrupta regimer – med omfattande brott mot mänskliga rättigheter på sitt eget samvete – i dag dominerar rådet.
USA_lamnar_FNs_rad_for_manskliga_rattigheter
Det är sedan tidigare känt att president Donald Trump har haft för avsikt att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Redan när rådet bildades varnade USA för att människorättsfrågorna via rådet skulle kunna kidnappas av korrupta länder som själva vill undvika kritik.
Resultatet har mycket riktigt blivit att de mest förtyckande länderna i världen åtnjuter straffrihet. I Kina nekas 1,3 miljarder människor yttrandefrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet, medan tibetaner torteras. Ändå har Kina valts in som medlem.
I Ryssland trakasseras, arresteras och mördas dissidenter. Vladimir Putins regim lanserar blodiga krig, invaderar Ukraina och Krim och ändå är landet medlem.
I Saudiarabien förtrycks kvinnor, kristna förföljs och halshuggningar går på högvarv. Men Saudiarabien har också valts till medlem.

Tortyr och tvångsarbete

Tortyr i Algeriet, tvångsarbete i Kongo, förföljelse av dissidenter på Kuba, utnyttjande av utländska arbetare i Qatar, frihetsberövanden i Förenade Arabemiraten, fängelse för demokratiledare i Venezuela och godtyckliga arresteringar i Vietnam är inget hinder för dessa länders medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
”Med 62 procent icke-demokratier är rådets 2016-medlemskap det värsta någonsin” skriver Hillel Neuer på UN Watch.
”De som gör undersökningarna är varandras kamrater. Kina berömmer Saudiarabien för att respektera religionsfrihet, och nästa dag berömmer Saudiarabien Kina för att respektera minoritetsrättigheterna”.

FN-chefer kritiska

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte redan för drygt tio år sedan kritik mot FN:s råd för mänskliga rättigheter. FN-chefen beskrev sin besvikelse över att rådet fokuserade på att kritisera Israel med tanke på alla övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker runtom i världen.
År 2006 ersatte FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) föregångaren FN:s kommission för mänskliga rättigheter (UNCHR) efter en omröstning den 15 mars i FN:s generalförsamling.
Situationen hade då blivit så ensidig att förre generalsekreteraren Kofi Annan i mars 2005 – två år efter att Khaddafis Libyen tillträtt posten som kommissionens ordförande – uttryckte: ”Kommissionens förmåga att utföra sitt uppdrag har blivit …. underminerat av politiseringen av dess överläggningar och selektiviteten i organisationens arbete.”

Patologisk kampanj

FN:s råd för mänskliga rättigheter har antagit 67 resolutioner som fördömer Israel, sex mer än för resten av världen i kombination. Under tiden som Assad-regimen slaktade tiotusentals medborgare – över en halv miljon människor har dött i Syrienkriget – antog FN-rådet exempelvis en resolution som fördömde Israel för ”lidandet som syriska medborgare utsattes för på syriska Golan-höjderna”.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley menar att organisationen driver ”skoningslös, patologisk kampanj” mot Israel. Haley anklagade samtidigt medlemsländerna Venezuela, Kina, Kuba och Demokratiska republiken Kongo för att bryta mot mänskliga rättigheter.
– För vår del kommer USA inte att sitta tyst medan det här organet som ska stå för mänskliga rättigheter fortsätter orsaka skada i människorättsfrågor, sade Nikki Haley i ett tal till rådet förra året.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


FN-rapport utelämnade fakta som pekade ut Syrien

Sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i landet släppte en rapport i förra veckan.

Tidningen New York Times avslöjade i förra veckan att sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i den sju år långa konflikten släppte en rapport på onsdagen.
De sju sidor som hade varit med i ett tidigare utkast sammanfattades istället i två korta stycken i slutdokumentet. I kommissionens ursprungliga rapport beskrevs hur president Assads regering intog östra Ghouta, där Douma ligger, under de första fyra månaderna i år med hjälp av bomber, massvält och kemiska vapen.
De läckta dokumenten beskriver en mycket mer skrämmande bild av den kemiska vapenanvändningen i östra Ghouta än vad som tidigare rapporterats. De censurerade formuleringarna hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran.

49 personer dödades

Den 7 april träffade en kemisk bomb ett område med flera byggnader cirka 200 meter från sjukhuset i Douma. En gascylinder med fenor som hamnade på balkongen på översta våningen tycks snabbt ha ”släppt stora mängder av ett ämne in i bostadshusets interiör.” En hög koncentration av kemikalien sjönk nedåt och en mängd symtom infann sig som tydde på ett kvävningsmedel, inklusive tecken på skum i mun och näsa, samt blå hud som indikerade nedsatt blodcirkulation och i vissa fall utvidgade pupiller. 49 personer dödades i attacken.
En medlem av kommissionen förklarade enligt New York Times att utelämnandena skedde på grund av att många av detaljerna i det tidiga utkastet behövde ytterligare bekräftelse eller förtydligande och kan ingå i en annan rapport, kanske i september.
Världshälsoorganisationen WHO släppte tidigt en rapport om Douma som sade att omkring 500 patienter hade hälsotillstånd med symtom som överensstämmer med exponering för giftiga kemikalier.

”Våldtäktsman chef”

Syrien hade ordförandeskapet i FN-organet Nedrustningskonferensen från den 28 maj fram till den 24 juni i år. Konferensen rapporterar direkt till FN:s generalförsamling i New York och arbetar bland annat mot användning av kemvapen.
”Att ha den syriska regimen med Bashar al-Assad som president som ansvarig för global nedrustning av kemiska vapen och kärnvapen kommer att vara som att sätta en våldtäktsman som ansvarig för en kvinnojour”, sade Hillel Neuer, verkställande direktör för UN Watch.
Enligt FN har den syriska regimen använt kemiska vapen mot civila tiotals gånger under inbördeskriget. Trots det fick alltså landet ha ordförandeskapet i FN-forumet under fyra veckor, fram till i söndags.

Skyddad av Assadregimen

I Rapport i Sveriges Television den 17 juni, under den period då Syrien ledde FN-arbetet mot användning av kemvapen, beskrev SVT-korrespondenten Stina Blomgren hur den syriska regimen nekade till kemiska attacken i Douma den 7 april. Hon beskrev attacken som ”den påstådda attacken” och intervjuade dessutom en sjuksköterska som påstods jobba den 7 april som menade att det inte var kemiska vapen.
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, förnekar att SVT:s team skulle ha ifrågasatt om en kemisk attack ägt rum i Douma. 
– Däremot har de i sin rapportering konstaterat att det har varit svårt att verifiera autenticiteten i de bilder som kommit ut från den misstänkta kemvapenattacken i Douma, betonar hon och hänvisar till att organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW i dagsläget inte kommit med sin rapport.
– SVT Nyheter inväntar med stort intresse denna rapport, förklarar Charlotta Friberg.
När det gäller hur SVT:s rapportering påverkades av att SVT:s team var i Douma under beskydd av Assadregimen hänvisar hon till att SVT:s resor i Syrien sker under samma omständigheter som andra mediers resor i landet.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Rapport kemiska vapen
De censurerade formuleringarna i de borttagna sidorna i FN-rapporten hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga för kemvapenattacken i Douma, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran. Faksimil: Cencurerad FN-rapport
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.