Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter

Ruben Agnarsson | 28 jun , 2018
USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter, berättade landets FN-ambassadör Nikki Haley förra veckan. Bakgrunden är att en rad korrupta regimer – med omfattande brott mot mänskliga rättigheter på sitt eget samvete – i dag dominerar rådet.
USA_lamnar_FNs_rad_for_manskliga_rattigheter
Det är sedan tidigare känt att president Donald Trump har haft för avsikt att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Redan när rådet bildades varnade USA för att människorättsfrågorna via rådet skulle kunna kidnappas av korrupta länder som själva vill undvika kritik.
Resultatet har mycket riktigt blivit att de mest förtyckande länderna i världen åtnjuter straffrihet. I Kina nekas 1,3 miljarder människor yttrandefrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet, medan tibetaner torteras. Ändå har Kina valts in som medlem.
I Ryssland trakasseras, arresteras och mördas dissidenter. Vladimir Putins regim lanserar blodiga krig, invaderar Ukraina och Krim och ändå är landet medlem.
I Saudiarabien förtrycks kvinnor, kristna förföljs och halshuggningar går på högvarv. Men Saudiarabien har också valts till medlem.

Tortyr och tvångsarbete

Tortyr i Algeriet, tvångsarbete i Kongo, förföljelse av dissidenter på Kuba, utnyttjande av utländska arbetare i Qatar, frihetsberövanden i Förenade Arabemiraten, fängelse för demokratiledare i Venezuela och godtyckliga arresteringar i Vietnam är inget hinder för dessa länders medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
”Med 62 procent icke-demokratier är rådets 2016-medlemskap det värsta någonsin” skriver Hillel Neuer på UN Watch.
”De som gör undersökningarna är varandras kamrater. Kina berömmer Saudiarabien för att respektera religionsfrihet, och nästa dag berömmer Saudiarabien Kina för att respektera minoritetsrättigheterna”.

FN-chefer kritiska

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte redan för drygt tio år sedan kritik mot FN:s råd för mänskliga rättigheter. FN-chefen beskrev sin besvikelse över att rådet fokuserade på att kritisera Israel med tanke på alla övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker runtom i världen.
År 2006 ersatte FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) föregångaren FN:s kommission för mänskliga rättigheter (UNCHR) efter en omröstning den 15 mars i FN:s generalförsamling.
Situationen hade då blivit så ensidig att förre generalsekreteraren Kofi Annan i mars 2005 – två år efter att Khaddafis Libyen tillträtt posten som kommissionens ordförande – uttryckte: ”Kommissionens förmåga att utföra sitt uppdrag har blivit …. underminerat av politiseringen av dess överläggningar och selektiviteten i organisationens arbete.”

Patologisk kampanj

FN:s råd för mänskliga rättigheter har antagit 67 resolutioner som fördömer Israel, sex mer än för resten av världen i kombination. Under tiden som Assad-regimen slaktade tiotusentals medborgare – över en halv miljon människor har dött i Syrienkriget – antog FN-rådet exempelvis en resolution som fördömde Israel för ”lidandet som syriska medborgare utsattes för på syriska Golan-höjderna”.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley menar att organisationen driver ”skoningslös, patologisk kampanj” mot Israel. Haley anklagade samtidigt medlemsländerna Venezuela, Kina, Kuba och Demokratiska republiken Kongo för att bryta mot mänskliga rättigheter.
– För vår del kommer USA inte att sitta tyst medan det här organet som ska stå för mänskliga rättigheter fortsätter orsaka skada i människorättsfrågor, sade Nikki Haley i ett tal till rådet förra året.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


FN-rapport utelämnade fakta som pekade ut Syrien

Sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i landet släppte en rapport i förra veckan.

Tidningen New York Times avslöjade i förra veckan att sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i den sju år långa konflikten släppte en rapport på onsdagen.
De sju sidor som hade varit med i ett tidigare utkast sammanfattades istället i två korta stycken i slutdokumentet. I kommissionens ursprungliga rapport beskrevs hur president Assads regering intog östra Ghouta, där Douma ligger, under de första fyra månaderna i år med hjälp av bomber, massvält och kemiska vapen.
De läckta dokumenten beskriver en mycket mer skrämmande bild av den kemiska vapenanvändningen i östra Ghouta än vad som tidigare rapporterats. De censurerade formuleringarna hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran.

49 personer dödades

Den 7 april träffade en kemisk bomb ett område med flera byggnader cirka 200 meter från sjukhuset i Douma. En gascylinder med fenor som hamnade på balkongen på översta våningen tycks snabbt ha ”släppt stora mängder av ett ämne in i bostadshusets interiör.” En hög koncentration av kemikalien sjönk nedåt och en mängd symtom infann sig som tydde på ett kvävningsmedel, inklusive tecken på skum i mun och näsa, samt blå hud som indikerade nedsatt blodcirkulation och i vissa fall utvidgade pupiller. 49 personer dödades i attacken.
En medlem av kommissionen förklarade enligt New York Times att utelämnandena skedde på grund av att många av detaljerna i det tidiga utkastet behövde ytterligare bekräftelse eller förtydligande och kan ingå i en annan rapport, kanske i september.
Världshälsoorganisationen WHO släppte tidigt en rapport om Douma som sade att omkring 500 patienter hade hälsotillstånd med symtom som överensstämmer med exponering för giftiga kemikalier.

”Våldtäktsman chef”

Syrien hade ordförandeskapet i FN-organet Nedrustningskonferensen från den 28 maj fram till den 24 juni i år. Konferensen rapporterar direkt till FN:s generalförsamling i New York och arbetar bland annat mot användning av kemvapen.
”Att ha den syriska regimen med Bashar al-Assad som president som ansvarig för global nedrustning av kemiska vapen och kärnvapen kommer att vara som att sätta en våldtäktsman som ansvarig för en kvinnojour”, sade Hillel Neuer, verkställande direktör för UN Watch.
Enligt FN har den syriska regimen använt kemiska vapen mot civila tiotals gånger under inbördeskriget. Trots det fick alltså landet ha ordförandeskapet i FN-forumet under fyra veckor, fram till i söndags.

Skyddad av Assadregimen

I Rapport i Sveriges Television den 17 juni, under den period då Syrien ledde FN-arbetet mot användning av kemvapen, beskrev SVT-korrespondenten Stina Blomgren hur den syriska regimen nekade till kemiska attacken i Douma den 7 april. Hon beskrev attacken som ”den påstådda attacken” och intervjuade dessutom en sjuksköterska som påstods jobba den 7 april som menade att det inte var kemiska vapen.
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, förnekar att SVT:s team skulle ha ifrågasatt om en kemisk attack ägt rum i Douma. 
– Däremot har de i sin rapportering konstaterat att det har varit svårt att verifiera autenticiteten i de bilder som kommit ut från den misstänkta kemvapenattacken i Douma, betonar hon och hänvisar till att organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW i dagsläget inte kommit med sin rapport.
– SVT Nyheter inväntar med stort intresse denna rapport, förklarar Charlotta Friberg.
När det gäller hur SVT:s rapportering påverkades av att SVT:s team var i Douma under beskydd av Assadregimen hänvisar hon till att SVT:s resor i Syrien sker under samma omständigheter som andra mediers resor i landet.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Rapport kemiska vapen
De censurerade formuleringarna i de borttagna sidorna i FN-rapporten hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga för kemvapenattacken i Douma, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran. Faksimil: Cencurerad FN-rapport
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.