Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter

Ruben Agnarsson | 28 jun , 2018
USA lämnar FN:s råd för mänskliga rättigheter, berättade landets FN-ambassadör Nikki Haley förra veckan. Bakgrunden är att en rad korrupta regimer – med omfattande brott mot mänskliga rättigheter på sitt eget samvete – i dag dominerar rådet.
USA_lamnar_FNs_rad_for_manskliga_rattigheter
Det är sedan tidigare känt att president Donald Trump har haft för avsikt att lämna FN:s råd för mänskliga rättigheter.
Redan när rådet bildades varnade USA för att människorättsfrågorna via rådet skulle kunna kidnappas av korrupta länder som själva vill undvika kritik.
Resultatet har mycket riktigt blivit att de mest förtyckande länderna i världen åtnjuter straffrihet. I Kina nekas 1,3 miljarder människor yttrandefrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet, medan tibetaner torteras. Ändå har Kina valts in som medlem.
I Ryssland trakasseras, arresteras och mördas dissidenter. Vladimir Putins regim lanserar blodiga krig, invaderar Ukraina och Krim och ändå är landet medlem.
I Saudiarabien förtrycks kvinnor, kristna förföljs och halshuggningar går på högvarv. Men Saudiarabien har också valts till medlem.

Tortyr och tvångsarbete

Tortyr i Algeriet, tvångsarbete i Kongo, förföljelse av dissidenter på Kuba, utnyttjande av utländska arbetare i Qatar, frihetsberövanden i Förenade Arabemiraten, fängelse för demokratiledare i Venezuela och godtyckliga arresteringar i Vietnam är inget hinder för dessa länders medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter.
”Med 62 procent icke-demokratier är rådets 2016-medlemskap det värsta någonsin” skriver Hillel Neuer på UN Watch.
”De som gör undersökningarna är varandras kamrater. Kina berömmer Saudiarabien för att respektera religionsfrihet, och nästa dag berömmer Saudiarabien Kina för att respektera minoritetsrättigheterna”.

FN-chefer kritiska

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon uttryckte redan för drygt tio år sedan kritik mot FN:s råd för mänskliga rättigheter. FN-chefen beskrev sin besvikelse över att rådet fokuserade på att kritisera Israel med tanke på alla övergrepp mot mänskliga rättigheter som sker runtom i världen.
År 2006 ersatte FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) föregångaren FN:s kommission för mänskliga rättigheter (UNCHR) efter en omröstning den 15 mars i FN:s generalförsamling.
Situationen hade då blivit så ensidig att förre generalsekreteraren Kofi Annan i mars 2005 – två år efter att Khaddafis Libyen tillträtt posten som kommissionens ordförande – uttryckte: ”Kommissionens förmåga att utföra sitt uppdrag har blivit …. underminerat av politiseringen av dess överläggningar och selektiviteten i organisationens arbete.”

Patologisk kampanj

FN:s råd för mänskliga rättigheter har antagit 67 resolutioner som fördömer Israel, sex mer än för resten av världen i kombination. Under tiden som Assad-regimen slaktade tiotusentals medborgare – över en halv miljon människor har dött i Syrienkriget – antog FN-rådet exempelvis en resolution som fördömde Israel för ”lidandet som syriska medborgare utsattes för på syriska Golan-höjderna”.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley menar att organisationen driver ”skoningslös, patologisk kampanj” mot Israel. Haley anklagade samtidigt medlemsländerna Venezuela, Kina, Kuba och Demokratiska republiken Kongo för att bryta mot mänskliga rättigheter.
– För vår del kommer USA inte att sitta tyst medan det här organet som ska stå för mänskliga rättigheter fortsätter orsaka skada i människorättsfrågor, sade Nikki Haley i ett tal till rådet förra året.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se


FN-rapport utelämnade fakta som pekade ut Syrien

Sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i landet släppte en rapport i förra veckan.

Tidningen New York Times avslöjade i förra veckan att sju sidor som beskrev hur Syrien släppte en kemisk bomb i Douma som dödade 49 personer – inklusive 11 barn – utelämnades när den FN-kommission som undersöker och dokumenterar möjliga krigsförbrytelser i den sju år långa konflikten släppte en rapport på onsdagen.
De sju sidor som hade varit med i ett tidigare utkast sammanfattades istället i två korta stycken i slutdokumentet. I kommissionens ursprungliga rapport beskrevs hur president Assads regering intog östra Ghouta, där Douma ligger, under de första fyra månaderna i år med hjälp av bomber, massvält och kemiska vapen.
De läckta dokumenten beskriver en mycket mer skrämmande bild av den kemiska vapenanvändningen i östra Ghouta än vad som tidigare rapporterats. De censurerade formuleringarna hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran.

49 personer dödades

Den 7 april träffade en kemisk bomb ett område med flera byggnader cirka 200 meter från sjukhuset i Douma. En gascylinder med fenor som hamnade på balkongen på översta våningen tycks snabbt ha ”släppt stora mängder av ett ämne in i bostadshusets interiör.” En hög koncentration av kemikalien sjönk nedåt och en mängd symtom infann sig som tydde på ett kvävningsmedel, inklusive tecken på skum i mun och näsa, samt blå hud som indikerade nedsatt blodcirkulation och i vissa fall utvidgade pupiller. 49 personer dödades i attacken.
En medlem av kommissionen förklarade enligt New York Times att utelämnandena skedde på grund av att många av detaljerna i det tidiga utkastet behövde ytterligare bekräftelse eller förtydligande och kan ingå i en annan rapport, kanske i september.
Världshälsoorganisationen WHO släppte tidigt en rapport om Douma som sade att omkring 500 patienter hade hälsotillstånd med symtom som överensstämmer med exponering för giftiga kemikalier.

”Våldtäktsman chef”

Syrien hade ordförandeskapet i FN-organet Nedrustningskonferensen från den 28 maj fram till den 24 juni i år. Konferensen rapporterar direkt till FN:s generalförsamling i New York och arbetar bland annat mot användning av kemvapen.
”Att ha den syriska regimen med Bashar al-Assad som president som ansvarig för global nedrustning av kemiska vapen och kärnvapen kommer att vara som att sätta en våldtäktsman som ansvarig för en kvinnojour”, sade Hillel Neuer, verkställande direktör för UN Watch.
Enligt FN har den syriska regimen använt kemiska vapen mot civila tiotals gånger under inbördeskriget. Trots det fick alltså landet ha ordförandeskapet i FN-forumet under fyra veckor, fram till i söndags.

Skyddad av Assadregimen

I Rapport i Sveriges Television den 17 juni, under den period då Syrien ledde FN-arbetet mot användning av kemvapen, beskrev SVT-korrespondenten Stina Blomgren hur den syriska regimen nekade till kemiska attacken i Douma den 7 april. Hon beskrev attacken som ”den påstådda attacken” och intervjuade dessutom en sjuksköterska som påstods jobba den 7 april som menade att det inte var kemiska vapen.
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, förnekar att SVT:s team skulle ha ifrågasatt om en kemisk attack ägt rum i Douma. 
– Däremot har de i sin rapportering konstaterat att det har varit svårt att verifiera autenticiteten i de bilder som kommit ut från den misstänkta kemvapenattacken i Douma, betonar hon och hänvisar till att organisationen för förbud mot kemiska vapen OPCW i dagsläget inte kommit med sin rapport.
– SVT Nyheter inväntar med stort intresse denna rapport, förklarar Charlotta Friberg.
När det gäller hur SVT:s rapportering påverkades av att SVT:s team var i Douma under beskydd av Assadregimen hänvisar hon till att SVT:s resor i Syrien sker under samma omständigheter som andra mediers resor i landet.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se

Rapport kemiska vapen
De censurerade formuleringarna i de borttagna sidorna i FN-rapporten hävdar utan reservation att de syriska styrkorna och deras allierade var ansvariga för kemvapenattacken i Douma, trots upprepade förnekanden av Assads regering och hans allierade Ryssland och Iran. Faksimil: Cencurerad FN-rapport
 
eBlick
Hade_Israel_funnits_hade_inte_sa_manga_mordats
nov 08, 2018
De sista överlevande från Förintelsen är omkring nittio år gamla och kan som förstahandsvittnen fortfarande berätta om vad som skedde i Hitlers dödsläger. Inblick besökte den aktuella utställningen ”Witnesses” tillsammans med Franziska Levy, 90, som inte fanns med när 97svenska vittnen från Förintelsen nu berättar sin historia.
eBlick
nov 08, 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
eBlick
nov 08, 2018
Stefan Samuelsson tillhör de cirka 500 000 svenskar som lever med diabetes. I Stefans fall handlar det om diabetes typ 1, som han måste behandla med insulin varje dag. Med hjälp av en strikt disciplin lyckas han ändå hålla sjukdomen i schack. – Jag måste alltid ha sjukdomen i åtanke och alltid bära med mig druvsocker om blodsockret skulle sjunka, berättar Stefan Samuelsson för Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Just nu håller flygvapenchefen Mats Helgesson på att utreda om ny teknik kan öka sannolikheten att hitta kvarlevorna efter de fyra besättningsmän som fortfarande saknas efter att Sovjetunionen sköt ned den svenska DC-3:an i juni 1952. Försvinnandet var länge omgivet av omfattande desinformation från Sovjetunionen och likgiltighet från svenska myndigheter.
eBlick
nov 01, 2018
En maktkamp utkämpas i Norge. Den borgerliga regeringen Solberg står och faller med stödet från mittenpartiet Kristelig Folkeparti, vars partiledare Knut Arild Hareide nu vill byta politisk sida och bilda regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, vilket satt hans parti i gungning. Vad som sker med partiet avgörs på ett extra landsmöte 2 november. – KrF är ett kristet parti på högersidan i norsk politik, säger nestorn Gunnar Prestegård till Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
eBlick
okt 25, 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
eBlick
okt 25, 2018
Utrikesutskottet debatterade under veckan svensk utrikespolitik och dess värdegrund. Mellanösternpolitiken kom att stå i starkt fokus. Lars Adaktusson, (KD) gjorde sitt jungfrutal likaså Alexander Christiansson (SD) som båda valde att lyfta fram de förföljda kristnas situation i världen.
eBlick
okt 25, 2018
Antalet representanter från UD som reste till New York tillsammans med Margot Wallström var fler än departementssekreterare Hannes Raaf tidigare redovisat för Inblick. Efter en JO-anmälan om sen handläggning har Inblick fått ut passagerarlista, liksom faktura, för statsflyget. De från regeringskansliet som reste reguljärt har UD fortfarande inte redovisat namn och kostnader för.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.