Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

ÖB: ”Glädjande att vi är tillbaka på Gotland”

Ruben Agnarsson | 05 jul , 2018
Under ett försvarsseminarium på Almedalen nämndes Putin och Trumps möte i Helsingfors om ett par veckor som en händelse som kan förändra det säkerhetspolitiska läget i världen fullständigt. – Det är väldigt glädjande att vi är tillbaka och att vi nu finns permanent på på Gotland, säger ÖB Micael Bydén i ett samtal med Inblick.
ÖB
Sveriges första nya regemente sedan andra världskriget, P 18 på Gotland, invigdes för en dryg månad sedan. Det skedde efter att samtliga fyra förband lagts ned i början av 2000-talet.
Sveriges försvar var av naturliga skäl ett återkommande tema under Almedalsveckan och överbefälhavare Micael Bydén deltog på flera seminarier.
Av ekonomiska skäl är Försvarsmaktens deltagande i år begränsat och fartyget HMS Carlskrona finns inte på plats. 
Kostnaden för 2018 års genomförande är cirka 75 000 kronor. Förra året var budgeten på omkring 1 miljon kronor där fartyget HMS Carlskrona med besättning stod för huvuddelen av kostnaden.

Positiv ÖB

Under måndagens seminarium ”Framtidens försvarsmakt” var temat hur förutsättningarna för det militära försvaret av Sverige har förändrats drastiskt.
Under seminariet uttryckte ÖB Micael Bydén en positiv inställning till försvarets möjligheter. Han nämnde kompetensen hos försvarets personal, den breda politiska samstämmigheten om att vi behöver ett starkt försvar, samt den ökande försvarsviljan hos det svenska folket.
Robert Dalsjö, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), var mer kritisk. Han menade att politikerna i sin försvarsbudget beställt en Mercedes men gett pengar till en Skoda.
– Det kan bli bråttom. Efter att Trump och Putin träffas i Helsingfors den 16 juli kan vi ha ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge i världen, sade Robert Dalsjö.
– Alla västliga länder har tagit en strategisk time out, precis som Sverige. Alla har inriktat sig på Afghanistan och har glömt att inrikta sig på förmågan att möta en organiserad angripare, sade han.
Johan Wiktorin, försvarspolitisk debattör, menade att Sveriges försvar behövde stärkas ganska snabbt och ganska kraftigt.

Kom ihåg var vi startade

Även Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, menade att det säkerhetspolitiska läget i världen kan komma att förändras fullständigt i och med Trumps och Putins möte i Helsingfors 
När ÖB Micael Bydén avslutade seminariet påminde han om var Sveriges försvar befann sig för några år sedan.
– Jag kan känna en frustration när vi får reda på våra tillkortakommanden. Kom i håg var vi startade någonstans. Gå tillbaka till sekelskiftet, då var vi dubbelt så många. Eller för tio år sedan då vi var fantastiskt duktiga på att ta bort, städa undan och lägga ned.
– Vi har gjort en resa för att återfå ett nationellt försvar med allt vad det innebär. Vår förmåga är i dag relativt liten, med ett beroendeförhållande till det civila samhället och andra myndigheter. När jag pratar om långsiktighet så talar jag om att försvara landet.
– Att bygga upp. Vilka förbandsenheter behövs? Det här tar tid, att rekrytera personal som ska förbandssättas och sedan få erfarenhet. Att då leva med fyraåriga mandatperioder och femåriga försvarsbeslut kan då ibland vara övermäktigt, sade Micael Bydén och efterlyste flexibilitet och mindre detaljstyrning från sina uppdragsgivare.

Sover gott

Inblick fick ett samtal med Sveriges överbefälhavare efter Försvarsmaktens seminarium på måndag eftermiddag. Han vill inte kommentera om det var fel att ta bort förbanden på Gotland, som lades ned i samband med försvarsbesluten år 1996 och 2000. 
– Det är väldigt glädjande att vi är tillbaka och att vi nu finns permanent på Gotland, enligt det inriktningsbeslut som är fattat, betonar ÖB Micael Bydén för Inblick.
– Om man går tillbaka och börjar fundera på tidigare beslut som är fattade under annan tid och under helt andra förutsättningar, så är det väldigt lätt att säga att det var helt fel. Men jag tar inte den utgångspunkten.
– Det som är intressant att fundera på är: Gick vi för långt, med Försvarsmakten och försvarsförmågorna i sin helhet, där vi har avvecklat mycket under snabba former? Där tror jag att det finns en rad lärdomar att hämta.
– Men jag går tillbaka till där vi började: Jag är väldigt glad över att vi är tillbaka på Gotland.

Med tanke på det jobb du har, sover du gott på natten?
– Absolut, jag sover väldigt gott, och nu blir det semestertider även för en sådan som jag och då ska jag sova ännu mer.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se
 
eBlick
Hade_Israel_funnits_hade_inte_sa_manga_mordats
nov 08, 2018
De sista överlevande från Förintelsen är omkring nittio år gamla och kan som förstahandsvittnen fortfarande berätta om vad som skedde i Hitlers dödsläger. Inblick besökte den aktuella utställningen ”Witnesses” tillsammans med Franziska Levy, 90, som inte fanns med när 97svenska vittnen från Förintelsen nu berättar sin historia.
eBlick
nov 08, 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
eBlick
nov 08, 2018
Stefan Samuelsson tillhör de cirka 500 000 svenskar som lever med diabetes. I Stefans fall handlar det om diabetes typ 1, som han måste behandla med insulin varje dag. Med hjälp av en strikt disciplin lyckas han ändå hålla sjukdomen i schack. – Jag måste alltid ha sjukdomen i åtanke och alltid bära med mig druvsocker om blodsockret skulle sjunka, berättar Stefan Samuelsson för Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Just nu håller flygvapenchefen Mats Helgesson på att utreda om ny teknik kan öka sannolikheten att hitta kvarlevorna efter de fyra besättningsmän som fortfarande saknas efter att Sovjetunionen sköt ned den svenska DC-3:an i juni 1952. Försvinnandet var länge omgivet av omfattande desinformation från Sovjetunionen och likgiltighet från svenska myndigheter.
eBlick
nov 01, 2018
En maktkamp utkämpas i Norge. Den borgerliga regeringen Solberg står och faller med stödet från mittenpartiet Kristelig Folkeparti, vars partiledare Knut Arild Hareide nu vill byta politisk sida och bilda regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, vilket satt hans parti i gungning. Vad som sker med partiet avgörs på ett extra landsmöte 2 november. – KrF är ett kristet parti på högersidan i norsk politik, säger nestorn Gunnar Prestegård till Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
eBlick
okt 25, 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
eBlick
okt 25, 2018
Utrikesutskottet debatterade under veckan svensk utrikespolitik och dess värdegrund. Mellanösternpolitiken kom att stå i starkt fokus. Lars Adaktusson, (KD) gjorde sitt jungfrutal likaså Alexander Christiansson (SD) som båda valde att lyfta fram de förföljda kristnas situation i världen.
eBlick
okt 25, 2018
Antalet representanter från UD som reste till New York tillsammans med Margot Wallström var fler än departementssekreterare Hannes Raaf tidigare redovisat för Inblick. Efter en JO-anmälan om sen handläggning har Inblick fått ut passagerarlista, liksom faktura, för statsflyget. De från regeringskansliet som reste reguljärt har UD fortfarande inte redovisat namn och kostnader för.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.