Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

ÖB: ”Glädjande att vi är tillbaka på Gotland”

Ruben Agnarsson | 05 jul , 2018
Under ett försvarsseminarium på Almedalen nämndes Putin och Trumps möte i Helsingfors om ett par veckor som en händelse som kan förändra det säkerhetspolitiska läget i världen fullständigt. – Det är väldigt glädjande att vi är tillbaka och att vi nu finns permanent på på Gotland, säger ÖB Micael Bydén i ett samtal med Inblick.
ÖB
Sveriges första nya regemente sedan andra världskriget, P 18 på Gotland, invigdes för en dryg månad sedan. Det skedde efter att samtliga fyra förband lagts ned i början av 2000-talet.
Sveriges försvar var av naturliga skäl ett återkommande tema under Almedalsveckan och överbefälhavare Micael Bydén deltog på flera seminarier.
Av ekonomiska skäl är Försvarsmaktens deltagande i år begränsat och fartyget HMS Carlskrona finns inte på plats. 
Kostnaden för 2018 års genomförande är cirka 75 000 kronor. Förra året var budgeten på omkring 1 miljon kronor där fartyget HMS Carlskrona med besättning stod för huvuddelen av kostnaden.

Positiv ÖB

Under måndagens seminarium ”Framtidens försvarsmakt” var temat hur förutsättningarna för det militära försvaret av Sverige har förändrats drastiskt.
Under seminariet uttryckte ÖB Micael Bydén en positiv inställning till försvarets möjligheter. Han nämnde kompetensen hos försvarets personal, den breda politiska samstämmigheten om att vi behöver ett starkt försvar, samt den ökande försvarsviljan hos det svenska folket.
Robert Dalsjö, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), var mer kritisk. Han menade att politikerna i sin försvarsbudget beställt en Mercedes men gett pengar till en Skoda.
– Det kan bli bråttom. Efter att Trump och Putin träffas i Helsingfors den 16 juli kan vi ha ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge i världen, sade Robert Dalsjö.
– Alla västliga länder har tagit en strategisk time out, precis som Sverige. Alla har inriktat sig på Afghanistan och har glömt att inrikta sig på förmågan att möta en organiserad angripare, sade han.
Johan Wiktorin, försvarspolitisk debattör, menade att Sveriges försvar behövde stärkas ganska snabbt och ganska kraftigt.

Kom ihåg var vi startade

Även Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, menade att det säkerhetspolitiska läget i världen kan komma att förändras fullständigt i och med Trumps och Putins möte i Helsingfors 
När ÖB Micael Bydén avslutade seminariet påminde han om var Sveriges försvar befann sig för några år sedan.
– Jag kan känna en frustration när vi får reda på våra tillkortakommanden. Kom i håg var vi startade någonstans. Gå tillbaka till sekelskiftet, då var vi dubbelt så många. Eller för tio år sedan då vi var fantastiskt duktiga på att ta bort, städa undan och lägga ned.
– Vi har gjort en resa för att återfå ett nationellt försvar med allt vad det innebär. Vår förmåga är i dag relativt liten, med ett beroendeförhållande till det civila samhället och andra myndigheter. När jag pratar om långsiktighet så talar jag om att försvara landet.
– Att bygga upp. Vilka förbandsenheter behövs? Det här tar tid, att rekrytera personal som ska förbandssättas och sedan få erfarenhet. Att då leva med fyraåriga mandatperioder och femåriga försvarsbeslut kan då ibland vara övermäktigt, sade Micael Bydén och efterlyste flexibilitet och mindre detaljstyrning från sina uppdragsgivare.

Sover gott

Inblick fick ett samtal med Sveriges överbefälhavare efter Försvarsmaktens seminarium på måndag eftermiddag. Han vill inte kommentera om det var fel att ta bort förbanden på Gotland, som lades ned i samband med försvarsbesluten år 1996 och 2000. 
– Det är väldigt glädjande att vi är tillbaka och att vi nu finns permanent på Gotland, enligt det inriktningsbeslut som är fattat, betonar ÖB Micael Bydén för Inblick.
– Om man går tillbaka och börjar fundera på tidigare beslut som är fattade under annan tid och under helt andra förutsättningar, så är det väldigt lätt att säga att det var helt fel. Men jag tar inte den utgångspunkten.
– Det som är intressant att fundera på är: Gick vi för långt, med Försvarsmakten och försvarsförmågorna i sin helhet, där vi har avvecklat mycket under snabba former? Där tror jag att det finns en rad lärdomar att hämta.
– Men jag går tillbaka till där vi började: Jag är väldigt glad över att vi är tillbaka på Gotland.

Med tanke på det jobb du har, sover du gott på natten?
– Absolut, jag sover väldigt gott, och nu blir det semestertider även för en sådan som jag och då ska jag sova ännu mer.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se
 
eBlick
Bild Synagoga
sep 20, 2018
En av de palestinska medborgare som kastade brandbomber mot den judiska synagogan i Göteborg i december 2017 slipper att bli utvisad, beslutade Hovrätten förra veckan. Utvisningen hävdes ”med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken”. En vänsterpartist med ett politiskt engagemang i starkt israelkritiska rörelser på de palestinska områdena – som dömts till villkorligt fängelsestraff på 1980-talet – deltog i beslutet.
eBlick
sep 20, 2018
Filippa Gagnér Jenneteg är författare och redaktör för boken "Handbok för livskämpar" och har själv varit en av många som kämpar för att orka överleva. – Jag hade mycket ångest och panikångest speciellt i särskilt svåra situationer. Det ledde till tankar om att jag orkar inte leva. Jag såg ingen annan utväg, berättar Filippa för Inblick.
eBlick
sep 20, 2018
Den svenske forskaren vid Karolinska institutet, Ahmadreza Djalali, sitter sedan drygt två år i dödscell i Iran. Trots ett mycket stort internationellt tryck på att Djalali ska bli frikänd och släppas fri samt få återvända till sin familj i Sverige vägrar iranska myndigheter att upphäva dödsdomen mot honom. Nyligen tagna bilder på Ahmadreza Djalali visar en man som mår mycket dåligt och som förlorat mer än tjugo kilo i vikt.
eBlick
sep 13, 2018
Värderingsval, migrationsval, SD-val och KD:s mirakelval. Fyra sammanfattande ord för ett riksdagsval som inte liknar något annat, där det svenska politiska landskapet kullkastats och en etablerad partistruktur med block och inarbetade samarbetsmönster fått sig rejäla törnar.
eBlick
sep 13, 2018
Elever som är inblandade i blodiga slagsmål, hotar elever och lärare, pekar finger, säger nedsättande saker och stör lektionerna. Bilden av elever i två klasser på mellanstadiet på Navestadsskolan i Norrköping, som Skolinspektionen målar upp efter sin inspektion, är allt annan än trevlig och stillsam. Nu väntar miljonvite om skolan inte löser problemen.
eBlick
sep 13, 2018
I mitten av augusti släppte antimobbningorganisationen Friends sin årliga rapport om mobbing. Den visar att två av tre elever inte berättar om sin utsatthet för någon vuxen. – Att så många barn inte pratar med vuxna om sin utsatthet visar att vuxenvärlden misslyckats med att bygga och vårda ett förtroende som borde vara självklart, säger Per Leander, generalsekreterare på stiftelsen Friends.
eBlick
sep 06, 2018
Tre av fem ordinarie manliga ledamöter i Älmhults kommunstyrelse är med i en hemlig orden. Detsamma gäller kommunchefen och kommunens kommunikationschef. En D-uppsats i Sociologi på Umeå universitet avslöjade att den verkliga makten i Piteå inte fanns i kommunfullmäktige, utan i en hemlig orden med druider.
eBlick
sep 06, 2018
Huvudförhandlingen i rättegången mot Helsingforspolisens hantering av informationskällor inleddes förra veckan. Bland de åtalade finns flera högt uppsatta polischefer. – Jag var chockerad. Jag förstod att försummelsen av övervakning inte kunde utredas inom polisen. Därför beslöt jag att inleda en utredning, förklarar förre inrikesministern Päivi Räsänen (KD) händelseförloppet.
eBlick
sep 06, 2018
I fredags hade West Side Story premiär på Malmö Opera. Inblick var med på genrepet som ägde rum på Leonard Bernsteins 100-årsdag. – Musikalen bär på ett aktuellt tema om vad som händer när man börjar se fiender i andra människor. Det är ett stort antirasistiskt monument, berättade Magnus Fryklund som är musikaliskt ansvarig dirigent.
eBlick
aug 30, 2018
Narkotikarotelns i Finlands förra chef Jari Aarnio är redan dömd till ett långt fängelsestraff. Nu står fyra av hans polischefer inför rätta. Allt började med ett avslöjande i Finlands största tidning Helsingin Sanomat och att KD-politikern och förra inrikesministern Päivi Räsänen gjorde en polisanmälan.
eBlick
aug 30, 2018
Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och i Uppland passar partiets riksdagsledamot på att dela ut personvalsbroschyrer som pläderar för ett starkare försvar. Målgruppen i helgen var de uppemot 150 000 personer som besökte Flygets dag i Uppsala, där de – förutom Flygvapnets uppvisningar – kunde beskåda det som en gång var huvudstadens flygflottilj.