Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

ÖB: ”Glädjande att vi är tillbaka på Gotland”

Ruben Agnarsson | 05 jul , 2018
Under ett försvarsseminarium på Almedalen nämndes Putin och Trumps möte i Helsingfors om ett par veckor som en händelse som kan förändra det säkerhetspolitiska läget i världen fullständigt. – Det är väldigt glädjande att vi är tillbaka och att vi nu finns permanent på på Gotland, säger ÖB Micael Bydén i ett samtal med Inblick.
ÖB
Sveriges första nya regemente sedan andra världskriget, P 18 på Gotland, invigdes för en dryg månad sedan. Det skedde efter att samtliga fyra förband lagts ned i början av 2000-talet.
Sveriges försvar var av naturliga skäl ett återkommande tema under Almedalsveckan och överbefälhavare Micael Bydén deltog på flera seminarier.
Av ekonomiska skäl är Försvarsmaktens deltagande i år begränsat och fartyget HMS Carlskrona finns inte på plats. 
Kostnaden för 2018 års genomförande är cirka 75 000 kronor. Förra året var budgeten på omkring 1 miljon kronor där fartyget HMS Carlskrona med besättning stod för huvuddelen av kostnaden.

Positiv ÖB

Under måndagens seminarium ”Framtidens försvarsmakt” var temat hur förutsättningarna för det militära försvaret av Sverige har förändrats drastiskt.
Under seminariet uttryckte ÖB Micael Bydén en positiv inställning till försvarets möjligheter. Han nämnde kompetensen hos försvarets personal, den breda politiska samstämmigheten om att vi behöver ett starkt försvar, samt den ökande försvarsviljan hos det svenska folket.
Robert Dalsjö, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), var mer kritisk. Han menade att politikerna i sin försvarsbudget beställt en Mercedes men gett pengar till en Skoda.
– Det kan bli bråttom. Efter att Trump och Putin träffas i Helsingfors den 16 juli kan vi ha ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge i världen, sade Robert Dalsjö.
– Alla västliga länder har tagit en strategisk time out, precis som Sverige. Alla har inriktat sig på Afghanistan och har glömt att inrikta sig på förmågan att möta en organiserad angripare, sade han.
Johan Wiktorin, försvarspolitisk debattör, menade att Sveriges försvar behövde stärkas ganska snabbt och ganska kraftigt.

Kom ihåg var vi startade

Även Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, menade att det säkerhetspolitiska läget i världen kan komma att förändras fullständigt i och med Trumps och Putins möte i Helsingfors 
När ÖB Micael Bydén avslutade seminariet påminde han om var Sveriges försvar befann sig för några år sedan.
– Jag kan känna en frustration när vi får reda på våra tillkortakommanden. Kom i håg var vi startade någonstans. Gå tillbaka till sekelskiftet, då var vi dubbelt så många. Eller för tio år sedan då vi var fantastiskt duktiga på att ta bort, städa undan och lägga ned.
– Vi har gjort en resa för att återfå ett nationellt försvar med allt vad det innebär. Vår förmåga är i dag relativt liten, med ett beroendeförhållande till det civila samhället och andra myndigheter. När jag pratar om långsiktighet så talar jag om att försvara landet.
– Att bygga upp. Vilka förbandsenheter behövs? Det här tar tid, att rekrytera personal som ska förbandssättas och sedan få erfarenhet. Att då leva med fyraåriga mandatperioder och femåriga försvarsbeslut kan då ibland vara övermäktigt, sade Micael Bydén och efterlyste flexibilitet och mindre detaljstyrning från sina uppdragsgivare.

Sover gott

Inblick fick ett samtal med Sveriges överbefälhavare efter Försvarsmaktens seminarium på måndag eftermiddag. Han vill inte kommentera om det var fel att ta bort förbanden på Gotland, som lades ned i samband med försvarsbesluten år 1996 och 2000. 
– Det är väldigt glädjande att vi är tillbaka och att vi nu finns permanent på Gotland, enligt det inriktningsbeslut som är fattat, betonar ÖB Micael Bydén för Inblick.
– Om man går tillbaka och börjar fundera på tidigare beslut som är fattade under annan tid och under helt andra förutsättningar, så är det väldigt lätt att säga att det var helt fel. Men jag tar inte den utgångspunkten.
– Det som är intressant att fundera på är: Gick vi för långt, med Försvarsmakten och försvarsförmågorna i sin helhet, där vi har avvecklat mycket under snabba former? Där tror jag att det finns en rad lärdomar att hämta.
– Men jag går tillbaka till där vi började: Jag är väldigt glad över att vi är tillbaka på Gotland.

Med tanke på det jobb du har, sover du gott på natten?
– Absolut, jag sover väldigt gott, och nu blir det semestertider även för en sådan som jag och då ska jag sova ännu mer.

Ruben Agnarsson
ruben@inblick.se
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.