Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Salafisten mötte Jesus i en dröm

Rickard Bransell | 27 sep , 2018
Som ung salafist närde Tomas Samuel en dröm om att bli jihadkrigare. Han ville återvända med segern eller dö i strid för Gud, precis som hans mamma lärt honom. När Tomas Samuels tänkta uppdrag i Irakkriget blev inställt drabbades han av depression. När så Jesus uppenbarade sig för honom i en dröm fick hans liv en helt ny riktning.
Salafisten_motte _Jesus_i_en_drom
Tomas Samuel växte upp i Egypten med saudiska rötter. Familjen härstammade i rakt nedstigande led från Muhammeds profethus och tillhörde den stränga salafistiska inriktningen av islam. Tomas Samuels farbror var en av ledarna inom salafismen. Det ledde till att Tomas också gick i samma riktning.
– Jag ledde bönesamlingar redan när jag var nio år och när jag var 13 började jag undervisa och predika i moskén, berättar Tomas, som snart även blev imam.
Redan som ung gick Tomas runt med dödsångest, rädd för helvetet och rädd för att inte kunna leva upp till alla högt ställda förväntningar hans familj hade på honom. Av sin mamma hade han också fått höra att hon önskade se honom dö för Allah.
– Hon önskade så mycket att jag skulle bli en av ledarna inom islam att hon sa: "Jag önskar se dig komma tillbaka med segern eller som död". För den som dör som martyr för Gud anses vara utvald av Gud, fortsätter Tomas

Ville bli jihadkrigare

Som tonåring reagerade Tomas starkt på vad som hände muslimerna i Irak. 2003 när kriget pågick som mest kände han att det inte räckte att bara ha känslor utan ansökte om att bli jihadkrigare. Men när beskedet kom fick han veta att uppdraget var inställt. Det krossade honom fullständigt och han drabbades av depression.
– Det var en stor besvikelse. Jag hade väntat sedan jag var barn på att få komma tillbaka med segern eller få dö för Gud. Jag kände att jag inte var utvald och blev deprimerad.
En konsekvens blev att Tomas undvek att träffa människor och höll sig för sig själv. I moskén var han saknad så en av ledarna efterfrågade ett möte med honom. Han fick Tomas att förstå att Allah hade skonat honom från att dö och ville använda hans gåva att predika så att andra människor kom till tro.
Tomas gillade det han hörde och började evangelisera överallt. Efter en tid kände han att det inte längre var tillfredsställande att bara omvända redan troende muslimer till salafismen. Han behövde en större utmaning som motsvarade jihad. Han började därför evangelisera bland icke-troende. 
Efter att inom loppet av tre månaders tid fått tre kristna att konvertera bestämde sig Tomas för att han skulle ha som mål att omvända Egyptens påve, men för att lyckas med det behövde han mer kunskap. Han bestämde sig därför att bli islamsk apologet. Men när studierna började tog det stopp. Istället för att gå igenom skillnaderna mellan islam och kristen tro smutskastade de kristen tro på ett så partiskt sätt att Tomas bestämde sig för att lämna gruppen chockad över vad han fått höra. För att ta reda på sanningen bestämde han sig för att få tag på en bibel, något som inte var helt lätt.
– Jag såg ut som en salafist med långt skägg och bönemärke i pannan. Folk var rädda för mig och trodde att jag skulle döda dem. Men till slut gick en av de kristna jag ytligt kände med på att ge mig en bibel.

Sökte sanningen i Bibeln

Slumpmässigt fick Tomas upp Johannesevangeliet. Men det var inte vad han hade tänkt sig.
– Jag fattade ingenting. Jag ville ha ett evangelium där Gud talade och gav instruktioner.  Jag började därför söka efter ett kristet uppslagsverk som kunde ge mig kristendomens ABC. 
Även detta visade sig svårt. Inte ens med hjälp av internet kunde han hitta en sådan bok, men en dag snubblade han på en webbsida med rubriken: "Älskar du Allah?". Det visade sig vara en kristen webbsida som hade all den kunskap han sökte. 
– Den var fokuserad och återgav berättelsen om Jesus genom alla profeter och universums historia från Adam till Jesus och visade att det var en plan som Gud låg bakom. Det överraskade mig, berättar Tomas. 
Redan som imam hade han funderat över varför Koranens berättelser om Gud var så osammanhängande. Det var berättelser, men det fanns ingen koppling dem emellan och du behövde läsa andra böcker för att fullt ut förstå.
– Plötsligt stod det klart för mig att i Bibeln är det en berättelse där allt bekräftar poängen. Det var en wow-upplevelse.
En annan skillnad mellan Bibeln och Koranen som Tomas upptäckte var att Bibeln förmedlar detaljer medan Koranen summerar en berättelse utan att ge detaljer.
– Det är som att ett ögonvittne har skrivit Bibeln. Det är inte någon som skrivit ned några ord som han fått ta emot från någon utan att förstå vad han pratar om. Sätter du Koranen under mikroskop märker du hur tomma de berättelserna är när det kommer till detaljer. 

Mötte Jesus i en dröm

För första gången började Tomas tvivla på islams anspråk att vara sann. Muslimsk tro är byggd på att den är perfekt. Upptäcker du bara ett uns av imperfektion betyder det att hela islam kan vara fel. 
– Jag blev förvirrad och ledsen. Jag kände att jag började tappa min tro. Det var en stor kamp för mig att börja se Koranen som vilken bok som helst och inte helig, säger Tomas.
I denna fas bestämde han sig för att om det inte finns någon islam så finns det ingen Gud. Han försökte därför bli ateist.
– Efter att försökt vara ateist under lång tid tänkte jag: "varför inte försöka prata med Gud?" Jag var djupt deprimerad och hade nästan gett upp hoppet om att finna Gud, men då grät jag ut till honom från djupet av mitt hjärta och sa: "Om du är där, varför kommunicerar du inte med mig? Jag har misslyckats med att finna dig. Om du finns så får du finna mig." 
När Tomas hade somnat den kvällen fick han en dröm. Han såg sig själv springa på en lång väg. Han var jagad av träd och grenar som ville döda honom, men vid slutet av vägen fanns ett hus med en öppen dörr. Framför huset stod en man. 
– Jag ropade; "Snälla hjälp mig. Räck mig din hand". Han räckte ut sin hand och tog mig till sig. Jag upptäckte att mannen var Jesus. Han kollade mig djupt i ögonen och sade: "Nu är det dags för dig att följa mig".
När Tomas vaknade avvisade han drömmen som hallucinationer. Men nästa natt återkom samma dröm med exakt samma detaljer.
– Det överraskade mig. Var det en hallucination hur kunde den då bli repriserad med exakt samma detaljer? 
För att bli säker på sin sak ställde Tomas Jesus mot väggen och sa: "Om du är den Jesus jag läste om på webbsidan, kom till mig ännu en gång med exakt samma detaljer. Annars kommer jag inte ägna en tanke åt dig igen." 
Tomas tvivlade på att drömmen skulle komma tillbaka, men det gjorde den och den här gången sa Jesus: "Sa jag inte till dig att det är dags för dig att följa mig?" När Tomas vaknade tog han emot Jesus, men han var inte redo för att kalla sig kristen.
– Jag behövde få en bekräftelse från ett logiskt perspektiv. Så det tog mig tre år att bekräfta att drömmen var sann. 
Under de tre åren studerade Tomas både islam och kristen tro innan han lät döpa sig. Hans ögon var nu öppnade.
– Jag förstod det jag läste i Bibeln och även i Koranen såg jag saker jag aldrig sett, berättar Tomas. 
Därefter lade Tomas fem år på att djupstudera världens andra religioner för att ytterligare bekräfta att han valt rätt. Men efter en resa till Indien kunde han konstatera att ingen av de andra religionerna kunde ge honom det kristendomen gav honom; en personlig relation med Jesus Kristus.

Flydde till Sverige

Tillsammans med sin fru började Tomas hålla bönesamlingar i sitt hem. Men där började också problemen. Tomas morbror fattade misstankar och Tomas fru blev hotad av hennes bror. De blev även hotade av polisen.
– Vi kände att vi var tvungna att fly från Egypten. En vecka efter flykten upptäckte vi att vi var efterlysta på flygplatsen. Min familj hade gått ut med en efterlysning som sa att vem som helst hade rätten att döda mig. 
Flykten ledde dem till Sverige i december 2014. Idag har de funnit sig tillrätta. Tomas jobbar som kaplan inom Frälsningsarmén och är också apologet. Han predikar han även regelbundet i Rinkeby internationella församling.
RICKARD BRANSELL
 
eBlick
Massiva_polisinsatser_mot_barn
feb 20, 2020
Sirenerna studsar mellan husets väggar. Polisbilar kör i rad i hög hastighet mot Barnevernets kontor i Stavanger. Vissa av dem stannar vid ingången till byggnaden vid St. Olavs gate, andra på Løkkeveien. Fem polisbilar anländer, sju poliser stormar in i byggnaden.
eBlick
feb 20, 2020
För att förstå vad som händer i och kring Israel idag är det viktigt att ha den historiska bakgrunden. I Inblicks nya serie om Israels pionjärer presenteras män och kvinnor som varit viktiga i förberedelsearbetet när den nya judiska staten skulle födas fram. Många av dem blev pelare i den nyfödda statens politiska och industriella arbete.
eBlick
feb 20, 2020
I augusti 2018 tillträdde Rigmor Holst som chefredaktör. Efter att ha varit sjukskriven en tid lämnar hon nu över till Hans och Eva Marklund. Inblick ställde fem frågor till Rigmor om tiden som chefredaktör.
eBlick
feb 13, 2020
Varje år äger en mycket speciell försoningskonferens rum vars syfte är att sammanföra dem som inte skulle kunna samlas under några andra omständigheter: judiska och arabiska troende från hela Mellanöstern.
eBlick
feb 13, 2020
Hans och Eva Marklund vill på Alla hjärtans dag starta ett upprop på nätet för äktenskapet, We two, Vi två. – Vi behöver lyfta fram äktenskapet betydelse i vårt samhälle idag, när cirka 50 procent av alla äktenskap går sönder, säger Hans till Inblick.
eBlick
feb 13, 2020
Under 2018 ägde 24 958 skilsmässor rum i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Det är nästan 1 000 fler skilsmässor än året innan. Samtidigt gifte sig drygt 50 000 personer. – De höga skilsmässotalen kan vara en konsekvens av samhällets ändrade värderingar, säger prästen Ole Olsen, till Inblick.
eBlick
feb 06, 2020
I dagarna tvingas hundratals personer, en majoritet av dem är ensamkommande ungdomar, lämna Migrationsverkets boende. En i allra högsta grad osäker tillvaro i hemlöshet, utsatthet och kriminalitet är vad som väntar dem när de nu slängs ut på gatan.
eBlick
feb 06, 2020
Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Två frågor som behövs ställas är: Finns det ett historiskt, självständigt land som heter Palestina och vad är i så fall det landets historia och dess gränser?
eBlick
feb 06, 2020
USA:s historiska förslag till fredsplan för Mellanösternkonflikten tillkännagavs av Donald Trump och Benjamin Netanyahu i Washington DC förra veckan. Planen har som väntat fått delade reaktioner då USA erkänner Israels rätt till landområden som av FN anses vara ockuperat. – Det här är en historisk dag, sade Benjamin Netanyahu.
eBlick
jan 31, 2020
Sveriges statsminister Stefan Löfven höll tal vid konferensen World Holoccaust Forum 2020 i Yad Vashem i Jerusalem inför minnesdagen för Förintelsen.
eBlick
jan 31, 2020
Tre terminer i stället för två och ett kortare sommarlov. Det kan bli verklighet i Malmö då grundskolenämnden vill testa detta under en försöksperiod. En ansökan kommer att lämnas in till regeringen. – Både barn och lärare behöver den återhämtning och den morot ett sommarlov är, säger läraren Kerstin Carlsson, som jobbat många år i Malmö till Inblick
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 12 feb, 2020
Christian Mölk | 26 jan, 2020

SVT

Christian Mölk | 21 jan, 2020
Christian Mölk | 11 nov, 2019
Christian Mölk | 30 okt, 2019
Christian Mölk | 13 aug, 2019
Ruben Agnarsson | 23 maj, 2019
Christian Mölk | 08 maj, 2019