Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Monica passade inte in i tillvaron

Börje Norlén | 11 okt , 2018
Monica Tinglöf tyckte aldrig att hon passade in i familjen hon växte upp i. Tidigt fick hon höra att ”du ska vara glad att vi tar hand om dig”. Hennes bror behandlades på ett helt annat sätt. Bilden klarnade så småningom, men fortfarande har hon svårt att rota sig någonstans.
Monica_passade_inte_in_i_tillvaron
Så länge Monica kan minnas bar hon på en gnagande känsla att hon inte riktigt passade in i familjen. Mamman var elak och hade bara hårda ord till övers för Monica och de ständiga trakasserierna påverkade hennes självkänsla negativt. Hennes bror behandlades på ett helt annat sätt och Monica tog illa vid sig av alla orättvisor. 
När Monica skulle börja skolan hände något konstigt. Familjen hette Andersson men när lärarna ropade upp Monica Berg, sa Monicas mamma åt henne att hon skulle svara. 
– Men jag heter ju inte Berg, sa Monica förvånat. 
– Jo, du heter Berg också, vi tyckte det var fint med två efternamn, svarade mamman.
Ingen förklaring kom och historien glömdes bort. Monica genomlevde skolåren som en främling i tillvaron. Efter skolan utbildade hon sig till damfrisör. Monica hade fallenhet för yrket, hon hämtade styrka i sitt jobb, och hennes självkänsla växte. I 20-årsåldern träffade hon en kille och efter en tid blev hon gravid.

Daglig terror

– När min mamma fick reda på att jag väntade barn, bröt helvetet lös. Det var en daglig terror, en nedbrytningsprocess då hon fick mig att tycka illa om min fina, omtänksamma pojkvän. Fast magen växte, gjorde jag slut med barnets pappa, eftersom min mamma fullständigt hade brutit ner min egen vilja.
När pojken hade fötts kom nästa chock; en cysta stor som en handboll upptäcktes på ena äggstocken. Monica hamnade på sjukhus och trodde hon skulle dö. Då blev mamman som en omvänd hand och slutade sitt jobb för att ta hand om barnet. 
– Sedan dröjde det inte längre förrän jag hade fått en ”lillebror”. Mamma bestämde allt, jag fick knappt låna min pojke. Till slut övertalade några tjejkompisar mig att följa med ut på dans en kväll. Den kvällen, 31 januari 1970, glömmer jag aldrig, för det var då jag träffade Kenneth, som fortfarande är min man. 
Inom ett halvår hade Monica flyttat ihop med Kenneth och båda ville ha med sig Monicas son till det nya hemmet. Men det blev oerhört uppslitande bråk med föräldrarna och Monica kände att hon inte klarade av trycket utan han fick stanna kvar hos dem. 
– Sedan vi gift oss, Kenneth och jag, ville han gärna ha barn, men jag var tveksam. Jag drev en frisersalong med flera anställda och var nöjd med det. När jag efter några år ändå fick en andra son, var jag fast besluten att ingen mer skulle få ta mitt barn ifrån mig. Vi köpte ett kedjehus, där jag kunde känna mig trygg med min lilla familj. För mig var det en stor revansch och nystart.
Livet gick i svackor; efter fyra år fick de en pojke till och köpte en tomt utanför Uppsala. Där tänkte de bygga hus med plats också för en frisersalong, där Monica kunde jobba när hon ville. Hon försökte få sin pappa att hjälpa till med bygget som han gjort med hennes bror, men han vägrade. 

”Som en kalldusch”

– Då bröt jag ihop fullständigt och skrek rakt ut: Gode Gud, om du finns, kan du visa mig den väg jag ska gå? Några veckor senare träffade jag en kusin, som var kund på salongen där jag jobbade. Den oväntade frågan kom som en kalldusch: ’Monica, har du träffat dina riktiga föräldrar’? Det susade i öronen och golvet gungade. 
Plötsligt förstod hon. Det var alltså därför som hon aldrig hade passat in, varit i vägen, gjort det mesta fel och fått utstå ständiga anklagelser. Hon kände sig alldeles förvirrad och hade svårt att hålla en enda redig tanke i skallen. 
– Jag måste hem till varje pris och satte mig på första bästa buss. När jag klivit av, och passerade en viadukt över motorvägen, hörde jag plötsligt en påträngande röst inom mig: ’hoppa, så slipper du det här’. Jag tog mig i alla fall hem och där rasade jag bara ihop inför Kenneth som fick bära mig till sängen. 
När de ringde till ”mamman” blev hon jättearg. Hon menade att de minsann gjort vad de kunnat och att Monica borde vara tacksam för att de tagit hand om henne alla år. Nu när bilden hade klarnat fick Monica kontakt med sina biologiska föräldrar. Monica kan inte hålla tillbaka tårarna när hon berättar detta.
– Det var en konstig känsla att träffa mina föräldrar, min två år äldre syster och min fyra år yngre bror; en helt främmande familj, som ändå var samma kött och blod som jag. Min syster hade ofta iakttagit mig i skolan och velat ha kontakt med mig, men min fostermamma hade då sagt att jag hade det bra hos dem. 
I början fanns det mycket att samtala om i den återförenade familjen, men efter en tid upptäckte alla parter att de inte hade så mycket gemensamt i övrigt och intresset planade ut. Då, mitt i alla dessa omvälvande upplevelser, kom ett genombrott av annat slag för Monica och hennes egen familj. Det kom som ett svar på den desperata bön Monica skrikit ut till Gud, några veckor tidigare.
– Jag träffade en kund som jag tidigare klätt till brud; när hon fick syn på mig hoppade hon av cykeln. Hon strålade som en sol och berättade att hon blivit kristen. Sedan tittade hon intensivt på mig och konstaterade att jag inte mådde bra, min blick var så förmörkad. När jag sedan tittade mig i spegeln var det som om något ont tittade ut genom mina ögon och jag blev jätterädd!
Monicas nya bekantskap bjöd henne med till en kyrka för att hon skulle få bilda sig en egen uppfattning. Där uppmanade predikanten alla med oro och bekymmer att kupa sina händer och kasta allt på Herren. 

Tog emot Jesus

– Han räknade till tre och jag gjorde som han sa. Då var det precis som en tyngd tagits bort från mina axlar och det kändes så lätt. Sedan tog jag emot Jesus också. Alla runt omkring mig gratulerade mig och hälsade mig välkommen till Guds familj. Det var så starkt för mig, som om himmelriket kommit ner till jorden. 
När Monica berättade för Kenneth att hon tagit emot Jesus, blev han lite fundersam. Han hade ju följt med i hennes växlingar i tio års tid och visste inte om han kunde lita på att detta nya skulle hålla så länge. Men han följde i alla fall med till en gudstjänst i närheten och där kom Kenneth också med i Guds stora familj som tror på Jesus. Även Monica gjorde en stark upplevelse.
– När jag fick förbön flög jag iväg under altaret och låg helt utslagen av Guds Andes kraft. Det var som om något ont lämnade mig inifrån magen och ut genom munnen. När jag sedan reste mig kände jag mig lätt som en fjäder, lycklig och glad. Folk omkring mig sa att mitt ansikte lyste som en ängels, och Kenneth kramade min hand. Jag hade blivit av med den tunga ryggsäcken och har sedan aldrig behövt bära den igen.
Men Monica tillstår att hon fortfarande känner av skadorna i själen. Under de år när personligheten formas upplevde hon så mycket av separation och utanförskap att det satt sina spår. 
– Jag var snabb att förlåta och det gör inte ont längre, men jag lever som i ett ingenmansland och har svårt att känna mig hemma någonstans. Det viktigaste är ändå att jag känner mig helt trygg i min relation till Jesus. Jag har också varit med om väldigt mycket tillsammans med Gud och fått välsigna andra, säger Monica med tårar av tacksamhet i ögonen. 
​BÖRJE NORLÉN
 
eBlick
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
dec 13, 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
eBlick
dec 13, 2018
Att barn stannar hemma från skolan är ett växande problem. Många elever upplever att skolan saknar de resurser och den hjälp de behöver. Inblick har intervjuat specialpedagogen Lia Sjöström om situationen i skolan. – Jag har sett barn krascha så tidigt som i tredje klass, säger hon.
eBlick
dec 13, 2018
Frankrike har skakats av våldsamma kravaller. De “Gula västarna” har stormat gator och torg och utsatt polis och allmänhet för livsfara i sin strävan att stoppa den franska regeringens planer på att höja priset på drivmedel och el. – Kravallerna är mycket våldsamma och sprider sig utanför Paris. Folk har fått nog av det politiska kaoset, berättar Martin Tunström för till Inblick. – Frankrike har redan en hög kostnad för drivmedel och om man blir tvingade att sälja sina gamla dieselbilar så har många inte råd att köpa en ny, fortsätter han.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.