Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Monica passade inte in i tillvaron

Börje Norlén | 11 okt , 2018
Monica Tinglöf tyckte aldrig att hon passade in i familjen hon växte upp i. Tidigt fick hon höra att ”du ska vara glad att vi tar hand om dig”. Hennes bror behandlades på ett helt annat sätt. Bilden klarnade så småningom, men fortfarande har hon svårt att rota sig någonstans.
Monica_passade_inte_in_i_tillvaron
Så länge Monica kan minnas bar hon på en gnagande känsla att hon inte riktigt passade in i familjen. Mamman var elak och hade bara hårda ord till övers för Monica och de ständiga trakasserierna påverkade hennes självkänsla negativt. Hennes bror behandlades på ett helt annat sätt och Monica tog illa vid sig av alla orättvisor. 
När Monica skulle börja skolan hände något konstigt. Familjen hette Andersson men när lärarna ropade upp Monica Berg, sa Monicas mamma åt henne att hon skulle svara. 
– Men jag heter ju inte Berg, sa Monica förvånat. 
– Jo, du heter Berg också, vi tyckte det var fint med två efternamn, svarade mamman.
Ingen förklaring kom och historien glömdes bort. Monica genomlevde skolåren som en främling i tillvaron. Efter skolan utbildade hon sig till damfrisör. Monica hade fallenhet för yrket, hon hämtade styrka i sitt jobb, och hennes självkänsla växte. I 20-årsåldern träffade hon en kille och efter en tid blev hon gravid.

Daglig terror

– När min mamma fick reda på att jag väntade barn, bröt helvetet lös. Det var en daglig terror, en nedbrytningsprocess då hon fick mig att tycka illa om min fina, omtänksamma pojkvän. Fast magen växte, gjorde jag slut med barnets pappa, eftersom min mamma fullständigt hade brutit ner min egen vilja.
När pojken hade fötts kom nästa chock; en cysta stor som en handboll upptäcktes på ena äggstocken. Monica hamnade på sjukhus och trodde hon skulle dö. Då blev mamman som en omvänd hand och slutade sitt jobb för att ta hand om barnet. 
– Sedan dröjde det inte längre förrän jag hade fått en ”lillebror”. Mamma bestämde allt, jag fick knappt låna min pojke. Till slut övertalade några tjejkompisar mig att följa med ut på dans en kväll. Den kvällen, 31 januari 1970, glömmer jag aldrig, för det var då jag träffade Kenneth, som fortfarande är min man. 
Inom ett halvår hade Monica flyttat ihop med Kenneth och båda ville ha med sig Monicas son till det nya hemmet. Men det blev oerhört uppslitande bråk med föräldrarna och Monica kände att hon inte klarade av trycket utan han fick stanna kvar hos dem. 
– Sedan vi gift oss, Kenneth och jag, ville han gärna ha barn, men jag var tveksam. Jag drev en frisersalong med flera anställda och var nöjd med det. När jag efter några år ändå fick en andra son, var jag fast besluten att ingen mer skulle få ta mitt barn ifrån mig. Vi köpte ett kedjehus, där jag kunde känna mig trygg med min lilla familj. För mig var det en stor revansch och nystart.
Livet gick i svackor; efter fyra år fick de en pojke till och köpte en tomt utanför Uppsala. Där tänkte de bygga hus med plats också för en frisersalong, där Monica kunde jobba när hon ville. Hon försökte få sin pappa att hjälpa till med bygget som han gjort med hennes bror, men han vägrade. 

”Som en kalldusch”

– Då bröt jag ihop fullständigt och skrek rakt ut: Gode Gud, om du finns, kan du visa mig den väg jag ska gå? Några veckor senare träffade jag en kusin, som var kund på salongen där jag jobbade. Den oväntade frågan kom som en kalldusch: ’Monica, har du träffat dina riktiga föräldrar’? Det susade i öronen och golvet gungade. 
Plötsligt förstod hon. Det var alltså därför som hon aldrig hade passat in, varit i vägen, gjort det mesta fel och fått utstå ständiga anklagelser. Hon kände sig alldeles förvirrad och hade svårt att hålla en enda redig tanke i skallen. 
– Jag måste hem till varje pris och satte mig på första bästa buss. När jag klivit av, och passerade en viadukt över motorvägen, hörde jag plötsligt en påträngande röst inom mig: ’hoppa, så slipper du det här’. Jag tog mig i alla fall hem och där rasade jag bara ihop inför Kenneth som fick bära mig till sängen. 
När de ringde till ”mamman” blev hon jättearg. Hon menade att de minsann gjort vad de kunnat och att Monica borde vara tacksam för att de tagit hand om henne alla år. Nu när bilden hade klarnat fick Monica kontakt med sina biologiska föräldrar. Monica kan inte hålla tillbaka tårarna när hon berättar detta.
– Det var en konstig känsla att träffa mina föräldrar, min två år äldre syster och min fyra år yngre bror; en helt främmande familj, som ändå var samma kött och blod som jag. Min syster hade ofta iakttagit mig i skolan och velat ha kontakt med mig, men min fostermamma hade då sagt att jag hade det bra hos dem. 
I början fanns det mycket att samtala om i den återförenade familjen, men efter en tid upptäckte alla parter att de inte hade så mycket gemensamt i övrigt och intresset planade ut. Då, mitt i alla dessa omvälvande upplevelser, kom ett genombrott av annat slag för Monica och hennes egen familj. Det kom som ett svar på den desperata bön Monica skrikit ut till Gud, några veckor tidigare.
– Jag träffade en kund som jag tidigare klätt till brud; när hon fick syn på mig hoppade hon av cykeln. Hon strålade som en sol och berättade att hon blivit kristen. Sedan tittade hon intensivt på mig och konstaterade att jag inte mådde bra, min blick var så förmörkad. När jag sedan tittade mig i spegeln var det som om något ont tittade ut genom mina ögon och jag blev jätterädd!
Monicas nya bekantskap bjöd henne med till en kyrka för att hon skulle få bilda sig en egen uppfattning. Där uppmanade predikanten alla med oro och bekymmer att kupa sina händer och kasta allt på Herren. 

Tog emot Jesus

– Han räknade till tre och jag gjorde som han sa. Då var det precis som en tyngd tagits bort från mina axlar och det kändes så lätt. Sedan tog jag emot Jesus också. Alla runt omkring mig gratulerade mig och hälsade mig välkommen till Guds familj. Det var så starkt för mig, som om himmelriket kommit ner till jorden. 
När Monica berättade för Kenneth att hon tagit emot Jesus, blev han lite fundersam. Han hade ju följt med i hennes växlingar i tio års tid och visste inte om han kunde lita på att detta nya skulle hålla så länge. Men han följde i alla fall med till en gudstjänst i närheten och där kom Kenneth också med i Guds stora familj som tror på Jesus. Även Monica gjorde en stark upplevelse.
– När jag fick förbön flög jag iväg under altaret och låg helt utslagen av Guds Andes kraft. Det var som om något ont lämnade mig inifrån magen och ut genom munnen. När jag sedan reste mig kände jag mig lätt som en fjäder, lycklig och glad. Folk omkring mig sa att mitt ansikte lyste som en ängels, och Kenneth kramade min hand. Jag hade blivit av med den tunga ryggsäcken och har sedan aldrig behövt bära den igen.
Men Monica tillstår att hon fortfarande känner av skadorna i själen. Under de år när personligheten formas upplevde hon så mycket av separation och utanförskap att det satt sina spår. 
– Jag var snabb att förlåta och det gör inte ont längre, men jag lever som i ett ingenmansland och har svårt att känna mig hemma någonstans. Det viktigaste är ändå att jag känner mig helt trygg i min relation till Jesus. Jag har också varit med om väldigt mycket tillsammans med Gud och fått välsigna andra, säger Monica med tårar av tacksamhet i ögonen. 
​BÖRJE NORLÉN
 
eBlick
Sexmissbruk_ar_en_progressiv_sjukdom
okt 18, 2018
Torbjörn Freij, är som pastor och redaktör en välkänd profil i frikyrkliga sammanhang. I början av 2000-talet kom skandalen, då han på ett uppseendeväckande sätt avslöjades som sexmissbrukare. En personlig katastrof som han nu vänt till att hjälpa andra att komma ut ur ett destruktivt missbruk.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.
eBlick
okt 11, 2018
Svensk-amerikanerna Tanya Egdil och Kyle Johnson som deltar i årets upplaga av den populära TV-serien Allt för Sverige chockades när SVT:s Anders Lundin förklarade hur sekulariserat Sverige har blivit. Deltagarna kunde inte hålla tårarna tillbaka. Den ene härstammar från utvandraren Erik Janson som grundade den berömda svensk-kolonin Bishop Hill i Illinois och den andre vill komma tillbaka till Sverige som missionär.
eBlick
okt 11, 2018
En halv miljon svenskar, merparten av dessa är över 76 år, har valt att leva helt utan internet. Detta visar en färsk undersökning från Internetstiftelsen i Sverige, som nu går ut och varnar för att dessa personer riskerar att bli helt avskärmade från samhället.
eBlick
okt 11, 2018
Febril aktivitet på UD veckorna innan S-regeringen avgick ledde till att två miljarder skattekronor skänktes till UNRWA, FN:s flyktingorgan för palestinier. Samma dag som Margot Wallström avsattes tog hon statsflyget till New York för att samla in ytterligare pengar till det kontroversiella flyktingorganet. Flygresan kostade omkring en miljon kronor.
eBlick
okt 04, 2018
Den 26–27 september, dagarna efter att den socialdemokratiska regeringen hade röstats bort av den svenska riksdagen, reste före detta utrikesminister Margot Wallström tillsammans med en svensk regeringsdelegation till New York för att samla in pengar till FN:s hårt kritiserade biståndsorganisation UNRWA.
eBlick
okt 04, 2018
USA, tillsammans med flera länder i Mellanöstern, inklusive Saudiarabien och Israel, försöker via sanktioner sätta press på Iran att omförhandla det kärnvapenavtal som USA:s president Barack Obama godkänt. Förra veckan avslöjade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en hemlig kärnvapenanläggning i Iran i sitt tal i FN:s generalförsamling.
eBlick
okt 04, 2018
I antiterrorismens namn utsätts hela den muslimska befolkningen i västra Kina för en massiv kampanj som har till syfte att utrota deras uiguriska identitet. Inte bara muslimska extremister, utan var tionde medborgare beräknas ha frihetsberövats på mycket lösa grunder. – Det är förfärligt, säger Osmanjan som gör affärer i provinsen.
eBlick
sep 27, 2018
Kristdemokraterna gjorde ett kanonval i Värmland. Kjell-Arne Ottosson är en politisk veteran som efter en mycket lyckad valrörelse, mot alla odds, lyckats återta Kristdemokraternas Värmlandsmandat. – Det är en genuint borgerlig bygd som sluter upp kring en kandidat som är duglig oavsett partifärg, säger hans läromästare Kjell Ericsson (C), som själv suttit tre perioder i riksdagen.
eBlick
sep 27, 2018
Besvikelse, avhopp, interna stridigheter och desperata ledare som förtvivlat försöker hålla ihop medlemsleden och ingjuta nytt mod hos sina sympatisörer. Det är verkligheten hos de små partierna inom extremhögern efter fiaskot i valet. – Vi kan nog räkna med ett medlemstapp och en del internt käbbel, säger Jonathan Leman, researcher på tidskriften Expo, till Inblick.