Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Barnen åker in i bibelberättelserna"

Monika Ekström | 08 nov , 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
Barnen_aker_in_i_bibelberattelserna
Under hösten har barnprogrammet Superbook översatts och spelats in i studion i Älmhult. Och i torsdags visades det första avsnittet av den animerade serien på Kanal 10, i fredags det andra. Men redan förra tisdagen kunde röstskådespelarna få en förhandsvisning. 
– Till releasepartyt bjöd jag skådespelare som är involverade i produktionen och de som jag kommer att ta kontakt med i framtiden för att medverka i ett avsnitt, berättar Camilla Larsson.
– Skådespelarna fick ta med sig familj och vänner. Det blev rejäl respons och vi var ungefär 75 personer, fortsätter hon. 
Superbook är producerad av CBN i USA och Kanal 10 har de svenska rättigheterna. 
– Syftet är att på ett väldigt mjukt och underhållande sätt presentera för barn budskapet om Bibeln, att det finns en Gud som verkligen älskar dem.
Redan i första avsnittet är Jesus med och varje program avslutas med en sång om frälsning.

En uppfinning

– I allt från skapelsen till Uppenbarelseboken är Jesus med. Varje avsnitt avslutas med Salvation Poem. Det är en sång där barnen sjunger med. Den som verkligen sjunger från hjärtat bjuder in Jesus i sitt liv. 
Superbook handlar om två vänner, en pojke och en flicka, som åker tillbaka i tiden, in i de bibliska berättelserna. 
– Barnen heter Joy och Chris. Deras pappa är uppfinnare och han har skapat en liten teknisk apparat som heter Superbook. 
– Den tekniska apparaten flyger upp i luften och öppnar upp en portal. Barnen sugs i in portalen tillsammans med en robot som pappan också skapat. 
– Barnen hör en röst som säger ”Jag kommer att ta dig bakåt i tiden där ni kommer att se skapelsen.” 
I första avsnittet får barnen uppleva skapelsen och se den med egna ögon. De träffar Adam och Eva. Tanken är att barnen ska få en djupare förståelse för Bibelns berättelser. 
– Det som är mycket roligt med Superbook är att när Joy och Chris kommer tillbaka till modern tid så är det en röd tråd. 
Genom tidsresan får barnen redskap att hantera saker i sina moderna liv. 

Även för vuxna

Produktionen vänder sig till barn i alla åldrar. 
– Den är egentligen riktad mot barn, men förvånansvärt nog vet jag att det är vuxna som är intresserade av att se den för att den är så underhållande. Vuxna kan också njuta av den. 
De första programmen sändes redan i förra veckan och de fortsatta avsnitten kommer att sändas efter jul med början i mitten av januari 2019.
CBN har producerat fyra säsonger av Superbook. Det innebär 65 avsnitt. De planeras även en femte säsong och Camilla tror på en fortsättning efter det.
– Superbook finns översatt till väldigt många språk och har blivit väldigt populär världen över. Det är en väldigt bra storyline i varje avsnitt och det är så häftigt att de har en röd tråd.

Besök från CBN

I september var representanter från CBN i Älmhult för att besöka Kanal 10.
– Vi bjöd hit Kim Mitchell som är internationell direktor i USA och han tog med sig 
Mark Dijkens som är den europiska direktorn för CBN. 
– De båda tog del av livesändningen på kampanjkvällen i Kanal 10, men det stora syftet var att stärka banden mellan CBN och Kanal 10. Jag fick uppfattningen att de tyckte om arbetet vi gör här. 
CBN har varit mycket involverade i den svenska produktionen och godkänt de olika rösterna. 
– När det gäller huvudroller så har CBN rätten att lyssna på rösterna och de godkänner huvudrollerna. Om rösten är för ung eller inte passar, så får man byta till en annan person. Det är en utmaning för mig för jag har inte så många att välja bland.
Camilla är ursprungligen från Australien där hon bland annat studerade drama. 2004 flyttade hon till Sverige och 2015 till Älmhult. Vanligtvis producerar hon barnprogrammet Jippie, som just nu ligger på is på grund av Superbookinspelningarna. 
Första produktionen av Superbook i Sverige var ett julprogram som spelades in som ett pilotprojekt redan innan Camilla börjat på Kanal 10. 
– När jag kom in i bilden berättade Börje Claésson att han ville att vi skulle fortsätta göra Superbook. Då tog jag kontakt med CBN och så kom produktionen igång igen.  

Vad tycker du om att hålla på med det här projektet?
– Det är extremt roligt för det är så varierande och jag får träffa så många människor. Det blir roliga stunder i studion. Men det är också resultatet, när den sys ihop. 
– Under processen har jag en uppfattning om hur det går. När jag får se den färdiga produkten så är det lika roligt för mig som för alla andra att se den trots att jag varit med i varje steg i processen. Även teknikern Anders Kjöllerfors har sagt att det är ett mycket roligt arbete. 
Fortfarande letar teamet röster till framtida inspelningar så är du intresserad kan du höra av dig till Kanal 10 för en provinspelning av din röst. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
Hade_Israel_funnits_hade_inte_sa_manga_mordats
nov 08, 2018
De sista överlevande från Förintelsen är omkring nittio år gamla och kan som förstahandsvittnen fortfarande berätta om vad som skedde i Hitlers dödsläger. Inblick besökte den aktuella utställningen ”Witnesses” tillsammans med Franziska Levy, 90, som inte fanns med när 97svenska vittnen från Förintelsen nu berättar sin historia.
eBlick
nov 08, 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
eBlick
nov 08, 2018
Stefan Samuelsson tillhör de cirka 500 000 svenskar som lever med diabetes. I Stefans fall handlar det om diabetes typ 1, som han måste behandla med insulin varje dag. Med hjälp av en strikt disciplin lyckas han ändå hålla sjukdomen i schack. – Jag måste alltid ha sjukdomen i åtanke och alltid bära med mig druvsocker om blodsockret skulle sjunka, berättar Stefan Samuelsson för Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Just nu håller flygvapenchefen Mats Helgesson på att utreda om ny teknik kan öka sannolikheten att hitta kvarlevorna efter de fyra besättningsmän som fortfarande saknas efter att Sovjetunionen sköt ned den svenska DC-3:an i juni 1952. Försvinnandet var länge omgivet av omfattande desinformation från Sovjetunionen och likgiltighet från svenska myndigheter.
eBlick
nov 01, 2018
En maktkamp utkämpas i Norge. Den borgerliga regeringen Solberg står och faller med stödet från mittenpartiet Kristelig Folkeparti, vars partiledare Knut Arild Hareide nu vill byta politisk sida och bilda regering med Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som statsminister, vilket satt hans parti i gungning. Vad som sker med partiet avgörs på ett extra landsmöte 2 november. – KrF är ett kristet parti på högersidan i norsk politik, säger nestorn Gunnar Prestegård till Inblick.
eBlick
nov 01, 2018
Allhelgonahelgen är dagar för att minnas och sörja vänner och släktingar som dött. Enligt läkare Ulla Söderström är det viktigaste i sorgearbetet att ha någon att prata med.
eBlick
okt 25, 2018
Den muslimska friskolan Kunskapsljuset i Norrköping har fått utstå mycket allvarlig kritik från Skolinspektionen. Diskrimineringsombudsmannen har även utrett skolan sedan vissa föräldrar till barn på skolan motsätter sig att deras barn sitter bredvid elever av motsatt kön. Det finns även pojkar på skolan som inte vill ta kvinnor i hand. Nu kan Inblick avslöja att eleverna på den muslimska skolan även är strikt könsuppdelade på rasterna.
eBlick
okt 25, 2018
Utrikesutskottet debatterade under veckan svensk utrikespolitik och dess värdegrund. Mellanösternpolitiken kom att stå i starkt fokus. Lars Adaktusson, (KD) gjorde sitt jungfrutal likaså Alexander Christiansson (SD) som båda valde att lyfta fram de förföljda kristnas situation i världen.
eBlick
okt 25, 2018
Antalet representanter från UD som reste till New York tillsammans med Margot Wallström var fler än departementssekreterare Hannes Raaf tidigare redovisat för Inblick. Efter en JO-anmälan om sen handläggning har Inblick fått ut passagerarlista, liksom faktura, för statsflyget. De från regeringskansliet som reste reguljärt har UD fortfarande inte redovisat namn och kostnader för.
eBlick
okt 18, 2018
Ulrica Stigberg har i mer än 20 år verkat som präst för EFS i Fryshuset i Stockholm. Trots att hon jobbat bland ungdomar i så många år var hon länge helt okunnig om hur omfattande problemet pornografi på nätet är. När hon väl fått sina ögon öppnade insåg hon snart att denna förödande förförelse nått långt in i samhällskroppen.
eBlick
okt 18, 2018
Elidas solidaritetssegling till stöd för Israel som Mellanösterns enda demokrati och för att uppmärksamma förföljda kristna minoriteter i många muslimska länder i regionen fick ett stort genomslag i nyhetssändningarna i Israel. – Folkfest, stora skyltar där det står ”Välkommen” på svenska, svenska flaggor och hur mycket folk som helst, sammanfattar skepparen Stefan Abrahamsson mottagandet.