Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Barnen åker in i bibelberättelserna"

Monika Ekström | 08 nov , 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
Barnen_aker_in_i_bibelberattelserna
Under hösten har barnprogrammet Superbook översatts och spelats in i studion i Älmhult. Och i torsdags visades det första avsnittet av den animerade serien på Kanal 10, i fredags det andra. Men redan förra tisdagen kunde röstskådespelarna få en förhandsvisning. 
– Till releasepartyt bjöd jag skådespelare som är involverade i produktionen och de som jag kommer att ta kontakt med i framtiden för att medverka i ett avsnitt, berättar Camilla Larsson.
– Skådespelarna fick ta med sig familj och vänner. Det blev rejäl respons och vi var ungefär 75 personer, fortsätter hon. 
Superbook är producerad av CBN i USA och Kanal 10 har de svenska rättigheterna. 
– Syftet är att på ett väldigt mjukt och underhållande sätt presentera för barn budskapet om Bibeln, att det finns en Gud som verkligen älskar dem.
Redan i första avsnittet är Jesus med och varje program avslutas med en sång om frälsning.

En uppfinning

– I allt från skapelsen till Uppenbarelseboken är Jesus med. Varje avsnitt avslutas med Salvation Poem. Det är en sång där barnen sjunger med. Den som verkligen sjunger från hjärtat bjuder in Jesus i sitt liv. 
Superbook handlar om två vänner, en pojke och en flicka, som åker tillbaka i tiden, in i de bibliska berättelserna. 
– Barnen heter Joy och Chris. Deras pappa är uppfinnare och han har skapat en liten teknisk apparat som heter Superbook. 
– Den tekniska apparaten flyger upp i luften och öppnar upp en portal. Barnen sugs i in portalen tillsammans med en robot som pappan också skapat. 
– Barnen hör en röst som säger ”Jag kommer att ta dig bakåt i tiden där ni kommer att se skapelsen.” 
I första avsnittet får barnen uppleva skapelsen och se den med egna ögon. De träffar Adam och Eva. Tanken är att barnen ska få en djupare förståelse för Bibelns berättelser. 
– Det som är mycket roligt med Superbook är att när Joy och Chris kommer tillbaka till modern tid så är det en röd tråd. 
Genom tidsresan får barnen redskap att hantera saker i sina moderna liv. 

Även för vuxna

Produktionen vänder sig till barn i alla åldrar. 
– Den är egentligen riktad mot barn, men förvånansvärt nog vet jag att det är vuxna som är intresserade av att se den för att den är så underhållande. Vuxna kan också njuta av den. 
De första programmen sändes redan i förra veckan och de fortsatta avsnitten kommer att sändas efter jul med början i mitten av januari 2019.
CBN har producerat fyra säsonger av Superbook. Det innebär 65 avsnitt. De planeras även en femte säsong och Camilla tror på en fortsättning efter det.
– Superbook finns översatt till väldigt många språk och har blivit väldigt populär världen över. Det är en väldigt bra storyline i varje avsnitt och det är så häftigt att de har en röd tråd.

Besök från CBN

I september var representanter från CBN i Älmhult för att besöka Kanal 10.
– Vi bjöd hit Kim Mitchell som är internationell direktor i USA och han tog med sig 
Mark Dijkens som är den europiska direktorn för CBN. 
– De båda tog del av livesändningen på kampanjkvällen i Kanal 10, men det stora syftet var att stärka banden mellan CBN och Kanal 10. Jag fick uppfattningen att de tyckte om arbetet vi gör här. 
CBN har varit mycket involverade i den svenska produktionen och godkänt de olika rösterna. 
– När det gäller huvudroller så har CBN rätten att lyssna på rösterna och de godkänner huvudrollerna. Om rösten är för ung eller inte passar, så får man byta till en annan person. Det är en utmaning för mig för jag har inte så många att välja bland.
Camilla är ursprungligen från Australien där hon bland annat studerade drama. 2004 flyttade hon till Sverige och 2015 till Älmhult. Vanligtvis producerar hon barnprogrammet Jippie, som just nu ligger på is på grund av Superbookinspelningarna. 
Första produktionen av Superbook i Sverige var ett julprogram som spelades in som ett pilotprojekt redan innan Camilla börjat på Kanal 10. 
– När jag kom in i bilden berättade Börje Claésson att han ville att vi skulle fortsätta göra Superbook. Då tog jag kontakt med CBN och så kom produktionen igång igen.  

Vad tycker du om att hålla på med det här projektet?
– Det är extremt roligt för det är så varierande och jag får träffa så många människor. Det blir roliga stunder i studion. Men det är också resultatet, när den sys ihop. 
– Under processen har jag en uppfattning om hur det går. När jag får se den färdiga produkten så är det lika roligt för mig som för alla andra att se den trots att jag varit med i varje steg i processen. Även teknikern Anders Kjöllerfors har sagt att det är ett mycket roligt arbete. 
Fortfarande letar teamet röster till framtida inspelningar så är du intresserad kan du höra av dig till Kanal 10 för en provinspelning av din röst. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
S_vill_samarbeta_med_V
jan 17, 2019
Socialdemokraterna, som har drivit på nedmonteringen av Sveriges försvar, ville strax före jul ge 3,9 miljarder mindre till Försvarsmakten än den M+KD-budget som riksdagen röstade igenom. Trots att försvarsminister Peter Hultqvist (S) i helgen i skarpa ordalag varnade för Rysslands upprustning, vill Stefan Löfven (S) samarbeta med Jonas Sjöstedt (V) i Försvarsberedningen.
eBlick
jan 17, 2019
En ny väg utanför Jerusalem som har en säkerhetsspärr som ska förhindra palestinska terrordåd har fått den palestinska myndighetens utrikesdepartement att beskriva vägen som en ”apartheidväg”. En PLO-ledamot kräver att FN återinför resolutionen ”sionism är rasism”.
eBlick
jan 17, 2019
USA och Israel drar sig helt ur FN:s kulturorgan Unesco. Organet förlorar därmed legitimitet och 30 procent av sin finansiering. – Det kommer bli svårare att driva press- och yttrandefrihetsfrågor i framtiden utan USA, säger Mats Djurberg till Inblick.
eBlick
jan 10, 2019
I helgen arrangerades hundmässan My dog på Svenska mässan i Göteborg. Cirka 35 000 personer besökte evenemanget och drygt 9 000 hundar deltog i utställningar och olika tävlingar. Inför mässan presenterade Västra kennelklubben och My Dog en ny undersökning om svenskarnas hundvanor.
eBlick
jan 10, 2019
Efter den senaste tidens terrordåd mot turister avråder Utrikesdepartementet (UD) från resor i stora delar av Mellanöstern, dock inte skådeplatsen för de brutala morden på två skandinaviska tjejer, Marocko. – Vi följer UD:s rekommendationer och marknaden avgör om resmål finns i vårt utbud eller inte, säger Adam Györki på TUI till Inblick
eBlick
jan 10, 2019
En före detta premiärminister, en nuvarande president i Högsta domstolen, en tidigare utrikesminister, en tidigare chef för den statliga televisionen och en katolsk kardinal finns i det lettiska KGB-arkiv som nu offentliggörs. – Jag var KGB:s huvudmål vid Lettlands befrielse, säger förre folkrättsprofessorn Bo Theutenberg.
eBlick
jan 04, 2019
Polisens julfester i Eskilstuna, Malmö och Linköping urartade och resulterade i flera polisanmälningar. – Det behövs externa resurser, som kan påtala brister och utreda polisen utifrån, säger polisen Kerstin Dejemyr, initiativtagare till polisens #metoo-upprop som fick 5 000 av landets 13 000 kvinnliga polisanställda att berätta om sextrakasserier inom kåren.
eBlick
jan 04, 2019
Veckan innan jul meddelade USA:s president Donald Trump via Twitter att de amerikanska militära trupperna skulle dras tillbaka från Syrien. Anledningen till tillbakadragandet enligt Trump, är att Islamiska staten (IS) har besegrats. – Det är dags för våra unga hjältar att komma hem, säger president Trump i ett videoklipp på Twitter. Dagen efter meddelade Trump att den amerikanska militära närvaron i Afghanistan också avslutas och att trupperna som varit stationerade där kallas hem.
eBlick
jan 04, 2019
Nu stämmer Konsumentombudsmannen (KO) Ninja Casino för bolagets spelreklam. Enligt KO strider reklamen mot lagen. De kräver att bolaget förbjuds att använda uttryck som "Klockrena vägen till guldet!", Vinsten på banken inom fem minuter!" och "Spela nu!"
eBlick
dec 20, 2018
I slutet av november föreläste Sophie Nyman i Malmö om medberoende på Human Gardenings heldag om spelberoende. – 600 000 svenskar uppgav till Folkhälsomyndigheten att de hade någon i sin närhet som har eller hade haft spelberoende, berättade Sophie Nyman som själv vuxit upp med missbruk i familjen.
eBlick
dec 20, 2018
Lobbyorganisationen RFSL har de senaste tio åren tjänat hundratals miljoner kronor på den så kallade hbtq-certifiering som man erbjuder arbetsplatser och organisationer. Målet med denna certifiering ”innebär att verksamheten får ett normkritiskt tänkande och skapar förutsättningar för ett öppet och inkluderande bemötande ur ett hbtq-perspektiv”, enligt RFSL:s egen beskrivning på sin hemsida. Sedan starten 2008 har nästan 500 arbetsplatser och organisationer runtom i Sverige genomgått lobbyorganisationens hbtq-certifiering av sin verksamhet.