Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

"Barnen åker in i bibelberättelserna"

Monika Ekström | 08 nov , 2018
I förra veckan var det releaseparty för det animerade barnprogrammet Superbook på Kanal 10 i Älmhult. Under partyt visades de två första nyöversatta avsnitten i serien. – Stämningen var bra och gästerna var väldigt intresserade av att se filmerna, berättade Camilla Larsson som är barnprogramproducent på Kanal 10.
Barnen_aker_in_i_bibelberattelserna
Under hösten har barnprogrammet Superbook översatts och spelats in i studion i Älmhult. Och i torsdags visades det första avsnittet av den animerade serien på Kanal 10, i fredags det andra. Men redan förra tisdagen kunde röstskådespelarna få en förhandsvisning. 
– Till releasepartyt bjöd jag skådespelare som är involverade i produktionen och de som jag kommer att ta kontakt med i framtiden för att medverka i ett avsnitt, berättar Camilla Larsson.
– Skådespelarna fick ta med sig familj och vänner. Det blev rejäl respons och vi var ungefär 75 personer, fortsätter hon. 
Superbook är producerad av CBN i USA och Kanal 10 har de svenska rättigheterna. 
– Syftet är att på ett väldigt mjukt och underhållande sätt presentera för barn budskapet om Bibeln, att det finns en Gud som verkligen älskar dem.
Redan i första avsnittet är Jesus med och varje program avslutas med en sång om frälsning.

En uppfinning

– I allt från skapelsen till Uppenbarelseboken är Jesus med. Varje avsnitt avslutas med Salvation Poem. Det är en sång där barnen sjunger med. Den som verkligen sjunger från hjärtat bjuder in Jesus i sitt liv. 
Superbook handlar om två vänner, en pojke och en flicka, som åker tillbaka i tiden, in i de bibliska berättelserna. 
– Barnen heter Joy och Chris. Deras pappa är uppfinnare och han har skapat en liten teknisk apparat som heter Superbook. 
– Den tekniska apparaten flyger upp i luften och öppnar upp en portal. Barnen sugs i in portalen tillsammans med en robot som pappan också skapat. 
– Barnen hör en röst som säger ”Jag kommer att ta dig bakåt i tiden där ni kommer att se skapelsen.” 
I första avsnittet får barnen uppleva skapelsen och se den med egna ögon. De träffar Adam och Eva. Tanken är att barnen ska få en djupare förståelse för Bibelns berättelser. 
– Det som är mycket roligt med Superbook är att när Joy och Chris kommer tillbaka till modern tid så är det en röd tråd. 
Genom tidsresan får barnen redskap att hantera saker i sina moderna liv. 

Även för vuxna

Produktionen vänder sig till barn i alla åldrar. 
– Den är egentligen riktad mot barn, men förvånansvärt nog vet jag att det är vuxna som är intresserade av att se den för att den är så underhållande. Vuxna kan också njuta av den. 
De första programmen sändes redan i förra veckan och de fortsatta avsnitten kommer att sändas efter jul med början i mitten av januari 2019.
CBN har producerat fyra säsonger av Superbook. Det innebär 65 avsnitt. De planeras även en femte säsong och Camilla tror på en fortsättning efter det.
– Superbook finns översatt till väldigt många språk och har blivit väldigt populär världen över. Det är en väldigt bra storyline i varje avsnitt och det är så häftigt att de har en röd tråd.

Besök från CBN

I september var representanter från CBN i Älmhult för att besöka Kanal 10.
– Vi bjöd hit Kim Mitchell som är internationell direktor i USA och han tog med sig 
Mark Dijkens som är den europiska direktorn för CBN. 
– De båda tog del av livesändningen på kampanjkvällen i Kanal 10, men det stora syftet var att stärka banden mellan CBN och Kanal 10. Jag fick uppfattningen att de tyckte om arbetet vi gör här. 
CBN har varit mycket involverade i den svenska produktionen och godkänt de olika rösterna. 
– När det gäller huvudroller så har CBN rätten att lyssna på rösterna och de godkänner huvudrollerna. Om rösten är för ung eller inte passar, så får man byta till en annan person. Det är en utmaning för mig för jag har inte så många att välja bland.
Camilla är ursprungligen från Australien där hon bland annat studerade drama. 2004 flyttade hon till Sverige och 2015 till Älmhult. Vanligtvis producerar hon barnprogrammet Jippie, som just nu ligger på is på grund av Superbookinspelningarna. 
Första produktionen av Superbook i Sverige var ett julprogram som spelades in som ett pilotprojekt redan innan Camilla börjat på Kanal 10. 
– När jag kom in i bilden berättade Börje Claésson att han ville att vi skulle fortsätta göra Superbook. Då tog jag kontakt med CBN och så kom produktionen igång igen.  

Vad tycker du om att hålla på med det här projektet?
– Det är extremt roligt för det är så varierande och jag får träffa så många människor. Det blir roliga stunder i studion. Men det är också resultatet, när den sys ihop. 
– Under processen har jag en uppfattning om hur det går. När jag får se den färdiga produkten så är det lika roligt för mig som för alla andra att se den trots att jag varit med i varje steg i processen. Även teknikern Anders Kjöllerfors har sagt att det är ett mycket roligt arbete. 
Fortfarande letar teamet röster till framtida inspelningar så är du intresserad kan du höra av dig till Kanal 10 för en provinspelning av din röst. 
M​ONIKA EKSTRÖM
 
eBlick
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
apr 18, 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
eBlick
apr 18, 2019
Familjen Iyer lever sedan många år tillbaka i en av Indiens mångmiljonstäder. Makarna Alice och Kumar har följt en kallelse att verka i landet som tältmakarmissionärer. Inblick fick en intervju med Kumar Iyer i familjens hem i Indien.
eBlick
apr 18, 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
eBlick
apr 11, 2019
Allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Andelen väljare som vill ha ett samhälle byggt på kristna värden har sedan man började ställa frågan stadigt minskat, från höga nivåer ner till cirka 20 procent. Nu har trenden vänt. – Det är en historisk ökning som skett de senaste åren, säger professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet i Växjö, som genomfört undersökningen, till Inblick.
eBlick
apr 11, 2019
För drygt två veckor sedan lanserades två stödsidor på internet för gravida kvinnor och för kvinnor som gjort abort. – Det finns inget sådant här i Sverige och vi vill vara med och fylla den luckan, berättar initiativtagaren Malin Schelin.
eBlick
apr 04, 2019
Elscootrarna håller alltmer på att ta över gatubilden i våra storstäder. På gott och ont. Rapporterna duggar tätt om skallskador i samband med fallolyckor som drabbar förarna av dessa fordon. Men den nya cykeltrenden drabbar även synskadade personer som snubblar på felparkerade elsparkcyklar. – Häromveckan ramlade jag rakt ut i gatan när jag snubblade på en elscooter som stod parkerad tvärs över gångbanan. Då blev jag riktigt arg, berättar synskadade Mackan Andersson för Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
Christian Holm Barenfeld ställer upp i Europaparlamentsvalet den 26 maj. Han har lång politisk erfarenhet från Riksdagen och ett stort internationellt engagemang för tillväxt, frihet och mänskliga rättigheter. – Jag vill vara en stark röst för trygghet, frihet och tillväxt i Europa, säger han till Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
– Mannen grips på brottsplatsen, och kvinnan genomgår läkarundersökningar som visar tydliga skador. Mannen häktas inte och frias efter tre månader, sade Annika Qarlsson i en riksdagsdebatt förra veckan om den misstänkta polisvåldtäkten mot Jenny Örn.
eBlick
mar 28, 2019
I lördags talade Sanna Karosos om utsorteringsabort på konferensen "Tillsammans för livet" i Stockholm. – Varje abort är tragisk, men en selektiv abort är ännu mer tragisk och moraliskt problematisk. Den sker när graviditeten är önskad, men det specifika barnet diskrimineras och ratas, berättar Sanna för Inblick inför konferensen.
eBlick
mar 28, 2019
Två veckor innan valet i Israel, när både premiärminister Benyamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz befann sig i USA, träffade en Hamasraket ett bostadshus i norra Tel Aviv – åtta mil från Gaza. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har klargjort att Donald Trumps fredsplan släpps efter valet.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.