Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Hans hade en månad kvar att leva

Angelica Victorin | 22 nov , 2018
Hans fick chockbeskedet att han hade obotlig cancer och bara en månad kvar att leva. Efter bön fanns dottertumörerna inte längre kvar i lungor och lymfkörtlar. Hans överlevde även den svåra operationen där man tog bort en stor tumör i magen. – Ett mirakel har ägt rum. Jag har fått hjälp av världens största och bästa läkare – Jesus, berättar Hans för Inblick.
Hans_hade_en_manad_kvar_att_leva
Hans Mannefred växte upp i en kristen familj i Mariannelund. På kvällarna bad hans mamma kvällsbön med honom och han gick i söndagsskola från fem års ålder, först i Missionskyrkans regi. 
– Jag lekte mycket med min granne Sonja och hon ville att jag skulle vara med i Filadelfias söndagsskola. Så på den vägen blev det. Jag trodde på Jesus redan som barn. Sedan konfirmerades jag i Svenska kyrkan i Mariannelund när jag var 14 år. Som vuxen, drygt 50 år gammal, döptes jag i International Church i Jönköping. 

Tumör i magen

I oktober 2017 föll Hans ihop på golvet hemma. Benen bar honom inte.
– Jag blev liggande i min lägenhet i tre dygn innan jag övertalades att ringa efter ambulans.
På sjukhuset fick Hans diagnosen tarmvred och opererades akut. Man upptäckte även en tumör i magen i storlek som en mindre melon. Dessutom fanns det metastaser i hans lungor och lymfkörtlar. Ofta är det förekomsten av metastaser, dottertumörer, som avgör allvaret vid en cancersjukdom. 
Läkarna sa att cancern var obotlig och att Hans hade runt en månad kvar att leva. Man började planera för palliativ vård, det vill säga förberedelser för den som ligger för döden.
– Jag sa till läkaren att jag är inte rädd för att dö, men jag är rädd för att behöva lida. Jag ringde till min syster och mina vänner och berättade om det svåra beskedet. Själv tog jag det lugnt, fann mig i situationen och bad till Jesus om stöd i min svåra situation. Det var just då den bästa medicinen jag kunde få.
Ett 150-tal personer besökte Hans på sjukhuset, vilket gladde honom. Riksdagens före detta talman Thage G Peterson var en av besökarna. 
– Han fick reda på att jag redan planerat min begravning. Då sa han “Släng dina begravningspapper i papperskorgen”. Nu gäller det att be om ett mirakel. Han gick efter sitt besök till Sjukhuskyrkans lokaler och bad för mig.

Mirakulöst helad 

När Hans fortfarande var vid liv några månader senare, bestämdes att man skulle operera bort tumören i magen. Hans skrev en insändare till Aftonbladet och bad om bön inför sin operation. De tog med insändaren och även i Jönköpingsposten blev den publicerad.
– Dagen innan operationen ordnade jag en andakt med bön som leddes av pastor Dan Rosendahl. Vi var i Sjukhuskyrkan som var fullsatt av vänner och stämningen var så fin. På olika platser i Sverige knäppte folk sina händer och bad för mig. 
Hans skickades från Jönköping till Linköping för en PET- röntgen av metastaserna i lungor och lymfkörtlar. Efter den träffade han en förvånad specialistläkare som sa att röntgen var mycket positiv. ”Jag ska bara för säkerhets skull kolla en gång till”, sa hon och återkom med samma oväntade och fantastiska besked.
– Själv tänkte jag att ett mirakel ägt rum. Jag har fått hjälp av världens största och bästa läkare - Jesus. Utan honom hade jag inte överlevt och inte heller klarat av min sjukdomstid. Min tro på Jesus är den bästa medicinen. Den gjorde att jag överlevde. 
Hans har läkarintyg på att han hade metastaser och ett annat som visar att det inte finns några efteråt. Tumören i magen återstod däremot och operationen genomfördes i början av 2018.
– Efter operationen mådde jag efter omständigheterna väl. Det är klart att en tumör på ett kilo är en tuff operation att klara av. 
På sjukhuset träffade han andra kristna, som befann sig i svåra situationer. De pratade och bad för varandra.
– Tron i kombination med god omvårdnad från sjukhuspersonalen såg till att rehabiliteringen gick bra. Efter någon vecka sa en läkare “Nu får du åka hem. Du är botad”.
Hans går med rullator och hans mål är att dagen snart ska komma då han kan lämna tillbaka den.

Ännu ett helande

För några år sedan fick Hans en propp i höger öga. Dessutom hade han sett trådar, vilket är ett tecken på grå starr. 
– Jag bad en person be för mig innan besöket hos ögonläkaren. Jag kände ett lugn, som jag ofta gör efter bön.
När Hans kom till ögonläkaren, var proppen i princip läkt. Det fanns så lite grå starr, att det inte var aktuellt med någon operation. Trycket på ögonen som varit för högt, hade gått ner till normalvärde. 
– Även med mina ögon skedde ett mirakel som jag tackar Jesus för, säger Hans.
Så gott som varje dag går han till ”Hannas Vardagsrum” hos Frälsningsarmén i Huskvarna. Där får Hans många upplevelser och möter många människor med olika livsberättelser. 
– Det ger mig gemenskap och berikar mitt liv så mycket. Det är också viktigt för mig att skriva, det är bra för hjärngymnastiken och en viktig del i min rehabilitering. Ofta handlar mina texter om min kristna tro och om samhälleliga frågor. Jag skriver på en bok som heter “Jag tror inte på tomten - jag tror på Jesus”.
Hans berättar att han är tacksam för varje dag han får leva, höra, läsa, skriva och se. 
– Min relation till Jesus är starkare än någonsin. Vi ber varje dag hos Frälsningsarmén för personer som är sjuka. En del av dem som jag varit med och bett för har fått en bättre livssituation och blivit helade. Jesus gör under.
​ANGELICA VICTORIN
 
eBlick
På bild, Olle Eriksson och Jonas Klinteberg, Fotograf, Andreas Diernert 1
sep 14, 2020
Förra måndagen presenterade Olle Eriksson projektet Ung inlåst under ett digitalt seminarium från Skyddsvärnets lokaler i Stockholm. – Vår fulla övertygelse är att om vi ska lyckas nå dem som fått en tråkig och tuff start i livet behöver de få en tilltro till vuxenvärlden, berättade Olle Eriksson.
eBlick
sep 14, 2020
Han säger i polisförhören att han kände ett tvång att döda två människor för att få inre frid. Daniel Nyqvist har varken före eller efter det brutala dubbelmordet i Linköping 2004 varit i klammeri med rättvisan. I 16 år levde han under radarn. I nästa vecka ställs han inför rätta åtalad för ett dubbelmord han erkänt sig skyldig till.
eBlick
sep 11, 2020
Rinkeby Folkets hus var oroliga för att barnen glömdes bort under coronakrisen. Därför startade man tillsammans med Rädda Barnen initiativet Pysselakuten i maj i år. Drygt en månad senare greps och anhölls Rinkeby Folkets hus ordförande av polis, misstänkt för våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.
eBlick
sep 03, 2020
Cajsa Tengblad kom nyligen ut med boken "Kroppsnöjd och själsstark." På ett personligt sätt beskriver hon sin väg till att bli nöjd med sin kropp och ger tips på vad själen behöver för att må bra. – Att bli vän med sig själv och stärka den psykiska motståndskraften är livsviktigt, säger hon.
eBlick
sep 03, 2020
Professionella artister och musiker har drabbats hårt av restriktionerna som följt av pandemin med förlorade speltillfällen och intäkter. Nu visar en ny enkätundersökning att var tredje musiker är på väg att lämna yrket. – Den verkliga siffran är mycket högre, säger musikern Simon Ådahl till Inblick.
eBlick
sep 03, 2020
Turkiets president Erdogan vill återuppliva det Ottamanska riket, som kollapsade för omkring 100 år sedan, efter att riket hade förlorat kontrollen över Jerusalem. Han vill nu ”befria” Al-Aqsa-mosken och ”förena det islamiska samfundet” mot Israel. Turkiet är ett mycket större hot mot Israel än Iran, menar Israels underrättelsechef.
eBlick
aug 27, 2020
I boken "Överlevarna - Röster från Förintelsen" finns citat från 95 personer som överlevde Förintelsen. – Idén är att via personliga citat ge förståelse för något som är ofattbart. Skulle jag bidra med det då har boken fyllt sin uppgift, berättar författaren Bernt Hermele.
eBlick
aug 27, 2020
Litauen klassar nu Hizbollah som en terrororganisation och fattar därmed samma beslut som USA, Kanada, Holland, Arabförbundet, Gulfstaterna, Storbritannien och Tyskland. – Vi uppskattar det framgångsrika samarbetet mellan de litauiska och israeliska säkerhetsorganen, sade landets utrikesminister Linas Linkevičius i samband med beslutet.
eBlick
aug 27, 2020
– Det är omöjligt att säga vad som kommer ske, det är en hårdför regim i Belarus som inte gärna kommer ge sig frivilligt, säger tidigare riksdagsledamoten och valobservatören för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), Christian Holm Barenfeld till Inblick.
eBlick
aug 20, 2020
I förra veckan nådde Israel och Förenade Arabemiraten fram till en historisk fredsöverenskommelse. Avtalet handlar om att fullt ut normalisera de diplomatiska förbindelserna mellan de två nationerna. – Vår högsta önskan är att få en full normalisering av de diplomatiska förbindelserna med hela arabvärlden, säger ambassadör Ilan Ben-Dov.
eBlick
aug 20, 2020
Motivationstalaren Charbel Gabro har under sommaren samlat 20 killar från utsatta förorter i Norrköping och Linköping för att bryta ner murar mellan deras värld och det svenska samhället. Satsningen heter "Min sommar - Mitt liv". – Tanken var att de som inte har något att göra under sommarlovet ska få något att ägna sig åt gemensamt. Ha något att komma till och känna sig inkluderad, ungefär som i skolan, berättar Charbel Gabro för Inblick.