Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige tog parti för terrorn i FN:s säkerhetsråd

Ruben Agnarsson | 29 nov , 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
Sverige_tog_parti_for_terrorn_i_FNs_sakerhetsrad
I flera anföranden i FN:s säkerhetsråd i förra veckan angrep Sverige på ett mycket kraftfullt sätt landet Israel.
Carl Orrenius Skau, biträdande representant i den svenska representationen i FN:s säkerhetsråd, kritiserade måndag den 18 november Israel för att inte avsluta ”ockupationen” och menade att Sverige fortsatt är ”djupt oroat” över Israels ”fortsatta expansion av bosättningar i det ockuperade Västbanken och förstörandet av hem.”
Inget nämndes om att över 500 raketer sändes mot civila mål veckan innan eller att Hamas är en terrororganisation. Orrenius ”glömde” även att människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) nyligen rapporterat om att palestinska säkerhetsstyrkor utsätter fångar för systematiska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten och inget nämndes heller om att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år.

Biståndskorruption

Istället efterlyste Carl Orrenius Skau ”förutsägbara och hållbara” ekonomiska bidrag till den hårt kritiserade biståndsorganisationen UNRWA, som USA dragit in sitt stöd till.
Diplomaten Carl Orrenius Skau ledde S-regeringens kritiserade kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Hans hustru Lisa Orrenius Skau var samtidigt New York-chef för stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som enligt Dagens Nyheter fick miljoner ur biståndsbudgeten för att betala restaurangbesök, hotell och flygbiljetter för 27 FN-ambassadörer som ska rösta om Sveriges plats.
Dagen efter Orrenius Skaus angrepp på Israel, den 19 november, fortsatte Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog med att – inför Sveriges kung och drottning som tillfälliga besökare – fördöma ”Israels ockupation och illegala bosättningar”, samtidigt som han riktade kritik mot förstörelse av illegala bostäder.
I en kort mening berörde Skoog de raketer som Hamas sänt mot civila mål i södra Israel men lade ansvaret på Israel att ”gensvara proportionerligt”. Inte heller Skoog sade något om att Hamas är en terrororganisation och inget nämndes om människorättsorganisationen HRW:s rapport om palestinska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten.

USA-ambassadör kritisk

Att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år fanns inte heller med i Olof Skoogs tal, som istället menade att ”parterna har ett ansvar att vända den negativa trenden”.
USA:s FN-ambassador Nikki Haley vände sig kraftfullt mot denna beskrivning.
– Det går inte att jämföra terrorgruppen Hamas med den demokratiska och legitima staten Israel, betonade Haley i Säkerhetsrådet när FN:s sändebud i området, Nickolay Mladenov, uppmanade ”alla parter till maximal återhållsamhet”.
Haley menade att det endast finns en sida som attackerar utan urskillning, som riktar in sig på civila och som terroriserar för att nå sina mål.
– Gazaterroristerna siktade in sig på civila i sin respons. Deras agerande var inte utifrån självförsvar, utan av en terroristgrupp som söker en förevändning för att döda civila, sade Haley och påpekade att Islamic Jihad som jobbar med Hamas i Gaza är allierad med Iran.

Tel Aviv – en illegal bosättning?

Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, reagerar kraftfullt på de svenska sändebudens beskrivning.
– Man kan inte jämföra en terroristorganisation med en demokratisk stat, en sådan jämförelse är oacceptabel, säger han till Inblick och konstaterar att Sverige återigen lyfter fram hela listan på israeliskt felagerande, som ”ockupation” och ”bosättningar”.
– Vi är vana vid att Sverige gör så, men det finns ingen relevans i denna beskrivning eftersom vi här talar om Hamas. För Hamas är även Tel Aviv en illegal bosättning, säger Ilan Ben-Dov.
– Och för Hamas och för Islamiska Jihad är själva existensen av en judisk stat att betrakta som ”ockupation”. Den grundläggande svenska förutsättningen, att på ett falskt sätt jämställa Israel och Hamas via begreppet ”parterna” är helt fel och grundlöst.
– Israel är en demokratisk stat, baserad på lag och ordning och som är överlåten till individuella friheter och mänskliga rättigheter. Hamas å andra sidan är en jihadistisk terroristorganisation, vars själva existensberättigande bygger på en kultur av hat och våld som uppmanar till att utplåna den judiska staten.

Bortser från åtta års raketer

– Det svenska försöket att återigen koppla situationen på Gaza till det gamla mantrat av den så kallade ”ockupationen” har ingen grund överhuvudtaget. För Hamas har judar helt enkelt ingen rätt till en egen stat. Till detta kommer att det svenska uttalandet helt och hållet bortser från att Israel drog sig tillbaka från Gaza i augusti 2005, vilket inkluderade en evakuering av alla judiska samhällen, för att främja fred.
– Det svenska uttalandet ignorerar även lidandet som hundratusentals israeliska medborgare utsätts för, däribland ett stort antal barn som lever under en konstant spärreld av raketer de senaste åtta åren. Många av dem är traumatiserade på grund av alla nätter som tillbringats i skyddsrum.
– Uttalandet ignorerar även alla pyromandåd och anlagda bränder som förorsakats av de brandbomber som skickats över gränsen, säger Ilan Ben-Dov, som välkomnar humanitärt bistånd till Gaza men betonar att Hamas borde använda pengarna till att ta hand om sin befolkning istället för att producera raketer, missiler och bygga terrortunnlar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick
 
eBlick
38_fore_detta_EU_politiker_ifragasatter_USAs_fredsplan
apr 18, 2019
Strax innan det israeliska valet erkände Donald Trump Israels rätt till Golanhöjderna. Nu är 38 före detta europeiska toppolitiker oroliga för att USA:s president ska överge tvåstatslösningen. – Efter oljekrisen 1973 tog EU över arabländernas syn på Mellanöstern helt och hållet, säger Tomas Sandell på European Coalition for Israel.
eBlick
apr 18, 2019
Familjen Iyer lever sedan många år tillbaka i en av Indiens mångmiljonstäder. Makarna Alice och Kumar har följt en kallelse att verka i landet som tältmakarmissionärer. Inblick fick en intervju med Kumar Iyer i familjens hem i Indien.
eBlick
apr 18, 2019
Forskningen om barncancer har tagit sjumilakliv framåt. I en färsk rapport från Barncancerfonden visar helt nya siffror att den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer i Sverige har ökat från 80 till 85 procent på bara fem år. Det är enligt Barncancerfonden den största enskilda ökningen sedan det tidiga 1990-talet.
eBlick
apr 11, 2019
Allt fler svenskar tycker att det är viktigt med kristna värden i samhället. Andelen väljare som vill ha ett samhälle byggt på kristna värden har sedan man började ställa frågan stadigt minskat, från höga nivåer ner till cirka 20 procent. Nu har trenden vänt. – Det är en historisk ökning som skett de senaste åren, säger professor Magnus Hagevi på Linnéuniversitetet i Växjö, som genomfört undersökningen, till Inblick.
eBlick
apr 11, 2019
För drygt två veckor sedan lanserades två stödsidor på internet för gravida kvinnor och för kvinnor som gjort abort. – Det finns inget sådant här i Sverige och vi vill vara med och fylla den luckan, berättar initiativtagaren Malin Schelin.
eBlick
apr 04, 2019
Elscootrarna håller alltmer på att ta över gatubilden i våra storstäder. På gott och ont. Rapporterna duggar tätt om skallskador i samband med fallolyckor som drabbar förarna av dessa fordon. Men den nya cykeltrenden drabbar även synskadade personer som snubblar på felparkerade elsparkcyklar. – Häromveckan ramlade jag rakt ut i gatan när jag snubblade på en elscooter som stod parkerad tvärs över gångbanan. Då blev jag riktigt arg, berättar synskadade Mackan Andersson för Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
Christian Holm Barenfeld ställer upp i Europaparlamentsvalet den 26 maj. Han har lång politisk erfarenhet från Riksdagen och ett stort internationellt engagemang för tillväxt, frihet och mänskliga rättigheter. – Jag vill vara en stark röst för trygghet, frihet och tillväxt i Europa, säger han till Inblick.
eBlick
apr 04, 2019
– Mannen grips på brottsplatsen, och kvinnan genomgår läkarundersökningar som visar tydliga skador. Mannen häktas inte och frias efter tre månader, sade Annika Qarlsson i en riksdagsdebatt förra veckan om den misstänkta polisvåldtäkten mot Jenny Örn.
eBlick
mar 28, 2019
I lördags talade Sanna Karosos om utsorteringsabort på konferensen "Tillsammans för livet" i Stockholm. – Varje abort är tragisk, men en selektiv abort är ännu mer tragisk och moraliskt problematisk. Den sker när graviditeten är önskad, men det specifika barnet diskrimineras och ratas, berättar Sanna för Inblick inför konferensen.
eBlick
mar 28, 2019
Två veckor innan valet i Israel, när både premiärminister Benyamin Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz befann sig i USA, träffade en Hamasraket ett bostadshus i norra Tel Aviv – åtta mil från Gaza. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har klargjort att Donald Trumps fredsplan släpps efter valet.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.