Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige tog parti för terrorn i FN:s säkerhetsråd

Ruben Agnarsson | 29 nov , 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
Sverige_tog_parti_for_terrorn_i_FNs_sakerhetsrad
I flera anföranden i FN:s säkerhetsråd i förra veckan angrep Sverige på ett mycket kraftfullt sätt landet Israel.
Carl Orrenius Skau, biträdande representant i den svenska representationen i FN:s säkerhetsråd, kritiserade måndag den 18 november Israel för att inte avsluta ”ockupationen” och menade att Sverige fortsatt är ”djupt oroat” över Israels ”fortsatta expansion av bosättningar i det ockuperade Västbanken och förstörandet av hem.”
Inget nämndes om att över 500 raketer sändes mot civila mål veckan innan eller att Hamas är en terrororganisation. Orrenius ”glömde” även att människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) nyligen rapporterat om att palestinska säkerhetsstyrkor utsätter fångar för systematiska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten och inget nämndes heller om att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år.

Biståndskorruption

Istället efterlyste Carl Orrenius Skau ”förutsägbara och hållbara” ekonomiska bidrag till den hårt kritiserade biståndsorganisationen UNRWA, som USA dragit in sitt stöd till.
Diplomaten Carl Orrenius Skau ledde S-regeringens kritiserade kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Hans hustru Lisa Orrenius Skau var samtidigt New York-chef för stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som enligt Dagens Nyheter fick miljoner ur biståndsbudgeten för att betala restaurangbesök, hotell och flygbiljetter för 27 FN-ambassadörer som ska rösta om Sveriges plats.
Dagen efter Orrenius Skaus angrepp på Israel, den 19 november, fortsatte Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog med att – inför Sveriges kung och drottning som tillfälliga besökare – fördöma ”Israels ockupation och illegala bosättningar”, samtidigt som han riktade kritik mot förstörelse av illegala bostäder.
I en kort mening berörde Skoog de raketer som Hamas sänt mot civila mål i södra Israel men lade ansvaret på Israel att ”gensvara proportionerligt”. Inte heller Skoog sade något om att Hamas är en terrororganisation och inget nämndes om människorättsorganisationen HRW:s rapport om palestinska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten.

USA-ambassadör kritisk

Att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år fanns inte heller med i Olof Skoogs tal, som istället menade att ”parterna har ett ansvar att vända den negativa trenden”.
USA:s FN-ambassador Nikki Haley vände sig kraftfullt mot denna beskrivning.
– Det går inte att jämföra terrorgruppen Hamas med den demokratiska och legitima staten Israel, betonade Haley i Säkerhetsrådet när FN:s sändebud i området, Nickolay Mladenov, uppmanade ”alla parter till maximal återhållsamhet”.
Haley menade att det endast finns en sida som attackerar utan urskillning, som riktar in sig på civila och som terroriserar för att nå sina mål.
– Gazaterroristerna siktade in sig på civila i sin respons. Deras agerande var inte utifrån självförsvar, utan av en terroristgrupp som söker en förevändning för att döda civila, sade Haley och påpekade att Islamic Jihad som jobbar med Hamas i Gaza är allierad med Iran.

Tel Aviv – en illegal bosättning?

Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, reagerar kraftfullt på de svenska sändebudens beskrivning.
– Man kan inte jämföra en terroristorganisation med en demokratisk stat, en sådan jämförelse är oacceptabel, säger han till Inblick och konstaterar att Sverige återigen lyfter fram hela listan på israeliskt felagerande, som ”ockupation” och ”bosättningar”.
– Vi är vana vid att Sverige gör så, men det finns ingen relevans i denna beskrivning eftersom vi här talar om Hamas. För Hamas är även Tel Aviv en illegal bosättning, säger Ilan Ben-Dov.
– Och för Hamas och för Islamiska Jihad är själva existensen av en judisk stat att betrakta som ”ockupation”. Den grundläggande svenska förutsättningen, att på ett falskt sätt jämställa Israel och Hamas via begreppet ”parterna” är helt fel och grundlöst.
– Israel är en demokratisk stat, baserad på lag och ordning och som är överlåten till individuella friheter och mänskliga rättigheter. Hamas å andra sidan är en jihadistisk terroristorganisation, vars själva existensberättigande bygger på en kultur av hat och våld som uppmanar till att utplåna den judiska staten.

Bortser från åtta års raketer

– Det svenska försöket att återigen koppla situationen på Gaza till det gamla mantrat av den så kallade ”ockupationen” har ingen grund överhuvudtaget. För Hamas har judar helt enkelt ingen rätt till en egen stat. Till detta kommer att det svenska uttalandet helt och hållet bortser från att Israel drog sig tillbaka från Gaza i augusti 2005, vilket inkluderade en evakuering av alla judiska samhällen, för att främja fred.
– Det svenska uttalandet ignorerar även lidandet som hundratusentals israeliska medborgare utsätts för, däribland ett stort antal barn som lever under en konstant spärreld av raketer de senaste åtta åren. Många av dem är traumatiserade på grund av alla nätter som tillbringats i skyddsrum.
– Uttalandet ignorerar även alla pyromandåd och anlagda bränder som förorsakats av de brandbomber som skickats över gränsen, säger Ilan Ben-Dov, som välkomnar humanitärt bistånd till Gaza men betonar att Hamas borde använda pengarna till att ta hand om sin befolkning istället för att producera raketer, missiler och bygga terrortunnlar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick
 
eBlick
Kvinnoregister_och_Nodvarn_avslojar_poliskultur
feb 14, 2019
Polisens Särskilda utredningar schabblade bort anmälningarna mot sitt eget illegala kvinnoregister och anmälde den polis som tog initiativ till metoo-uppropet #nödvärn. – Användes det hårt kritiserade kvinnoregistret av vissa poliser inom Stockholmspolisen för att komma i kontakt med utsatta kvinnor, undrar Karin, som Inblick skrev om förra veckan.
eBlick
feb 14, 2019
Donald Trump höll nyligen sitt årliga tal till nationen; ”The State of the Union”. I talet pratade han om Amerikas stolta historia, den starka ekonomin, vikten av en enad nation med säkra gränser och värdesättandet av mänskligt liv.
eBlick
feb 14, 2019
Den polarvirvel med extrem kyla som meteorologerna varnat för drog nyligen in över USA:s norra delstater. Hittills har minst åtta dödsfall kopplats till köldvågen och i flera stater visade kvicksilvret de lägsta temperaturerna på flera generationer – med mer än 40 minusgrader. – Det svenska köldrekordet ligger på minus 52,6 grader. Det mättes upp i Vuoggatjålme 2 februari 1966, berättar SVT-meteorologen John Pohlman för Inblick.
eBlick
feb 07, 2019
Enligt en undersökning som SOS Alarm gjort är det bara två procent som ringt krisinformationsnumret 113 13. – Ju fler som känner till 113 13, desto mer kan vi avlasta nödnumret 112 vid allvarliga händelser, säger Björn Skoglund, tjänsteägare för 112 och krisberedskap vid SOS Alarm.
eBlick
feb 07, 2019
Totalitära åsikter hos miljöaktivister ges nu utrymme i Sverige. Miljödebattörer och klimataktivister gör gemensam sak och kräver att klimatdiktatur införs. ”Gröna” åsikter har varit ett centralt tema för fascister och nationalsocialister: Hitler använde exempelvis miljö- och djurrättsfrågor för att gripa makten.
eBlick
feb 07, 2019
En röntgenundersökning av höft och svank som visar på skelettskador som överensstämmer med det våld som Karin beskrev för polis och läkare i samband med en våldtäktsanmälan mot en polis i augusti 2008, har fått henne att anmäla polisen på nytt, eftersom brotten grov våldtäkt och grov misshandel inte är preskriberade.
eBlick
jan 31, 2019
En rad avslöjanden om övergrepp mot barn av katolska präster i bland annat Sydamerika, Australien och USA har fått Vatikanen att anordna en biskopskonferens nu i februari. Och i Sverige har Stockholms katolska stift sedan den 1 januari i år tillsatt ett barnskyddsombud för att bevaka skyddet för barn och ungdomar mot sexuella övergrepp inom kyrkans verksamhet.
eBlick
jan 31, 2019
Rättegångar mot höga polischefer som blivit korrupta pågår nu både i Norge och i Finland. En jury i Norge menade i måndags att den norske narkotikapolisen Eirik Jensen var skyldig till grov korruption och i Finland.
eBlick
jan 31, 2019
Det som skrämmer Susanna Kokkonen, som doktorerat på Förintelsen, är den lätthet och sorglöshet som det tyska samhället förändrades med. – Ett steg i fel riktning, en ny lag, en aningslös människa som väljer fel, det är allt som behövs. Vi tänker att det inte kan hända igen, men det var det som hände i Tyskland.
eBlick
jan 24, 2019
På söndag är det det 74 år sedan fångarna i koncentrationslägret Auschwitz befriades. Nils Skogstads pappa Iver förde 500 flyktingar från Norge i säkerhet över gränsen till Sverige mellan 1940 och 1944. En av dessa var kulturkritikern Mona Levin. – Det är viktigt att vi bekämpar alla former av antisemitism och aldrig glömmer Förintelsen, säger Mona till Inblick.
eBlick
jan 23, 2019
Den 28 februari är det 33 år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades. I december kom en ny bok om Palmemordet ut, signerad av deckarförfattaren Anders Jallai. Boken, som toppar försäljningslistorna, har Inblick som källa och pekar ut UD som mörkläggare av mordutredningen och Sovjet som ansvarigt för mordet.