Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Sverige tog parti för terrorn i FN:s säkerhetsråd

Ruben Agnarsson | 29 nov , 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
Sverige_tog_parti_for_terrorn_i_FNs_sakerhetsrad
I flera anföranden i FN:s säkerhetsråd i förra veckan angrep Sverige på ett mycket kraftfullt sätt landet Israel.
Carl Orrenius Skau, biträdande representant i den svenska representationen i FN:s säkerhetsråd, kritiserade måndag den 18 november Israel för att inte avsluta ”ockupationen” och menade att Sverige fortsatt är ”djupt oroat” över Israels ”fortsatta expansion av bosättningar i det ockuperade Västbanken och förstörandet av hem.”
Inget nämndes om att över 500 raketer sändes mot civila mål veckan innan eller att Hamas är en terrororganisation. Orrenius ”glömde” även att människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) nyligen rapporterat om att palestinska säkerhetsstyrkor utsätter fångar för systematiska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten och inget nämndes heller om att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år.

Biståndskorruption

Istället efterlyste Carl Orrenius Skau ”förutsägbara och hållbara” ekonomiska bidrag till den hårt kritiserade biståndsorganisationen UNRWA, som USA dragit in sitt stöd till.
Diplomaten Carl Orrenius Skau ledde S-regeringens kritiserade kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd. Hans hustru Lisa Orrenius Skau var samtidigt New York-chef för stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som enligt Dagens Nyheter fick miljoner ur biståndsbudgeten för att betala restaurangbesök, hotell och flygbiljetter för 27 FN-ambassadörer som ska rösta om Sveriges plats.
Dagen efter Orrenius Skaus angrepp på Israel, den 19 november, fortsatte Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog med att – inför Sveriges kung och drottning som tillfälliga besökare – fördöma ”Israels ockupation och illegala bosättningar”, samtidigt som han riktade kritik mot förstörelse av illegala bostäder.
I en kort mening berörde Skoog de raketer som Hamas sänt mot civila mål i södra Israel men lade ansvaret på Israel att ”gensvara proportionerligt”. Inte heller Skoog sade något om att Hamas är en terrororganisation och inget nämndes om människorättsorganisationen HRW:s rapport om palestinska övergrepp och tortyr som räknas som brott mot mänskligheten.

USA-ambassadör kritisk

Att fria val inte förekommit i Gaza på mer än 12 år fanns inte heller med i Olof Skoogs tal, som istället menade att ”parterna har ett ansvar att vända den negativa trenden”.
USA:s FN-ambassador Nikki Haley vände sig kraftfullt mot denna beskrivning.
– Det går inte att jämföra terrorgruppen Hamas med den demokratiska och legitima staten Israel, betonade Haley i Säkerhetsrådet när FN:s sändebud i området, Nickolay Mladenov, uppmanade ”alla parter till maximal återhållsamhet”.
Haley menade att det endast finns en sida som attackerar utan urskillning, som riktar in sig på civila och som terroriserar för att nå sina mål.
– Gazaterroristerna siktade in sig på civila i sin respons. Deras agerande var inte utifrån självförsvar, utan av en terroristgrupp som söker en förevändning för att döda civila, sade Haley och påpekade att Islamic Jihad som jobbar med Hamas i Gaza är allierad med Iran.

Tel Aviv – en illegal bosättning?

Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige, reagerar kraftfullt på de svenska sändebudens beskrivning.
– Man kan inte jämföra en terroristorganisation med en demokratisk stat, en sådan jämförelse är oacceptabel, säger han till Inblick och konstaterar att Sverige återigen lyfter fram hela listan på israeliskt felagerande, som ”ockupation” och ”bosättningar”.
– Vi är vana vid att Sverige gör så, men det finns ingen relevans i denna beskrivning eftersom vi här talar om Hamas. För Hamas är även Tel Aviv en illegal bosättning, säger Ilan Ben-Dov.
– Och för Hamas och för Islamiska Jihad är själva existensen av en judisk stat att betrakta som ”ockupation”. Den grundläggande svenska förutsättningen, att på ett falskt sätt jämställa Israel och Hamas via begreppet ”parterna” är helt fel och grundlöst.
– Israel är en demokratisk stat, baserad på lag och ordning och som är överlåten till individuella friheter och mänskliga rättigheter. Hamas å andra sidan är en jihadistisk terroristorganisation, vars själva existensberättigande bygger på en kultur av hat och våld som uppmanar till att utplåna den judiska staten.

Bortser från åtta års raketer

– Det svenska försöket att återigen koppla situationen på Gaza till det gamla mantrat av den så kallade ”ockupationen” har ingen grund överhuvudtaget. För Hamas har judar helt enkelt ingen rätt till en egen stat. Till detta kommer att det svenska uttalandet helt och hållet bortser från att Israel drog sig tillbaka från Gaza i augusti 2005, vilket inkluderade en evakuering av alla judiska samhällen, för att främja fred.
– Det svenska uttalandet ignorerar även lidandet som hundratusentals israeliska medborgare utsätts för, däribland ett stort antal barn som lever under en konstant spärreld av raketer de senaste åtta åren. Många av dem är traumatiserade på grund av alla nätter som tillbringats i skyddsrum.
– Uttalandet ignorerar även alla pyromandåd och anlagda bränder som förorsakats av de brandbomber som skickats över gränsen, säger Ilan Ben-Dov, som välkomnar humanitärt bistånd till Gaza men betonar att Hamas borde använda pengarna till att ta hand om sin befolkning istället för att producera raketer, missiler och bygga terrortunnlar.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick
 
eBlick
Varldens_despoter_vadrar_morgonluft
dec 06, 2018
Torbjörn Tännsjö tror att jorden snart går under och vill därför införa världsdiktatur omgående. Kraven presenterades i Dagens Nyheter i förra veckan. – Vad händer om den globala despotin, i sin upplysthet, börjar skjuta av klimattyngande människor?, undrar Johan Hakelius som en respons på Tännsjös krav.
eBlick
dec 06, 2018
Antisemitiska fördomar lever i högsta välmåga i Europa, samtidigt som minnet av Förintelsen håller på att sjunka undan, visar en undersökning som tv-bolaget CNN gjort. Samtidigt som diverse negativa föreställningar om judar frodas uppgav över hälften av européerna att de aldrig umgåtts med en judisk person.
eBlick
dec 06, 2018
Nobels fredspris tillfaller i år gynekologen och pingstpastorn Denis Mukwege och människorättsaktivisten Nadia Murad för deras kamp att stoppa det sexualiserade våldet i väpnade konflikter. Nobelkommittén som tidigare år har fått stark kritik för vissa av sina pristagare har i år fått idel lovord. – Jag vill uttrycka min oförställda glädje. Detta har jag väntat på i åratal, säger Jack-Tommy Ardenfors.
eBlick
nov 29, 2018
För terrororganisationen Hamas är Tel Aviv en bosättning och hela den judiska staten en illegal ockupation. Trots detta framförde Sverige skarp och till stor del ensidig kritik mot Israel när FN:s säkerhetsråd i förra veckan tog upp situationen i Gaza.
eBlick
nov 29, 2018
I Sverige är kopplingar till vänsterextrema terrororganisationer inget hinder för en politisk eller akademisk karriär. I Lunds kommunfullmäktige sitter en ledamot för Vänsterpartiet som har haft nära kontakt med terrororganisationen PFLP.
eBlick
nov 29, 2018
Ivo Ivanov skriver här om ett lagförslag i Bulgarien som i praktiken kommer att tvinga de flesta frikyrkor att lägga ner sina verksamheter. Om förslaget går igenom kommer det även att drabbar katolska kyrkan och judiska synagogor. – Jag som pingstpastor, som har gått bibelskola i England samt pingströrelsens pastorsutbildning i Sverige, skulle inte kunna predika eller medverka i kyrkor i Bulgarien, skriver Ivo.
eBlick
nov 22, 2018
– Jag förutsätter att utrikesministern har mycket starka skäl för att använda skattebetalarnas pengar på det sättet och att de skälen redovisas öppet, säger Lars Adaktusson, med anledning av Inblicks avslöjande om den insamlingsresa som Margot Wallström och UD-personal gjorde till FN-konferensen i New York efter att S-regeringen blivit avsatt.
eBlick
nov 22, 2018
Oroligheterna i Israel tilltar. Förra veckan mötte Inblick Sara Rivai på plats. Hon är född och uppvuxen i Jerusalem och jobbar som guide, men är också engagerad inom politiken. – En tvåstatslösning är passé, det är dött. Vi måste tänka om på nytt, menade Sara.
eBlick
nov 22, 2018
Den nye SD-ledamoten Alexander Christiansson har skrivit en motion till Sveriges riksdag där han anför att Sverige bör följa USA:s och andra länders exempel och flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Vidare vill han säkerställa att det svenska biståndet till Palestina går till rätt ändamål. Ambassadmotionen är Christianssons första som riksdagsledamot och faller sig naturligt då han själv vuxit upp i “Jerusalem”.
eBlick
nov 15, 2018
Kongressvalet i USA är över, men ännu en vecka efter valdagen är resultaten inte helt klara. Demokraterna höll traditionen vid liv genom att återta makten i representanthuset medan republikanerna stoppade den “blå vågen” som många förutspådde genom att vinna flera viktiga senatorsval. I delstaten Florida pågår det en nervkittlande omräkning av rösterna då det var mindre än 0,5 procent som skilde den demokratiske Senatorn Bill Nelson och hans utmanare Rick Scott (R) på valnatten. – Florida är alltid jämt, på valnatten såg det ut som att Scott hade vunnit med ganska god marginal för att vara Florida, säger Anders W Edwardsson till Inblick.
eBlick
nov 15, 2018
Om det så bara finns en liten glöd, ska det inte stora vindpustar till innan det brinner ordentligt. Det pyr lite här och var i Sverige. Många församlingar ”tronar på minnen på fornstora dar”, och har fastnat i tanken, att den tiden är ett minne blott. Så finns det andra, som liksom glöden i en gammal ekrot, vägrar att ge upp. Glöden pyr och värmer fortfarande. Blotta insikten om det gör att vissa människor ser möjligheterna att öppna det andliga spjället och låta det flamma upp igen.