Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Drömmen om oberoende blev ett fängelse

Monika Ekström / Ruben Agnarsson | 13 dec , 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
Det var i februari 2016 som Adam berättade för delägarna att han använt uttag från bolaget till olika spel på nätet. Bolaget försattes i konkurs 18 mars 2016. För tre veckor sedan fastslog hovrätten tingsrättens dom mot Adam, två och ett halvt års fängelse för trolöshet mot huvudman. 
Återfallet för tre år sedan ledde till att Adam ville ta sitt liv, men också till att han sökte hjälp. 
– Tidigare hade jag alltid fått hjälp med skulderna av personer i omgivningen. Lösningen blev när konsekvenserna blev enorma och jag för första gången fullt ut fick ta ansvar och inte fick någon ekonomisk hjälp alls, berättar Adam för Inblick.
Han menar att spelandet inte handlar om pengar, utan att det är en flykt från ångesten.  
– Man går in en bubbla där tiden stannar och allt känns bra. I början funkade det som en rolig bubbla och det var bara kul, men på sikt blev det en tillflyktsbubbla från ångesten jag fick av alla sabbade relationer, stress och skulder.
– Det var enklare att hoppa in i bubblan igen och fortsätta spela för att slippa känna.

Den stora kraschen

Den stora kraschen kom för tre år sedan när han erkände att han spelat upp pengar från företaget där han var styrelseledamot och ekonomiansvarig. Det som skulle blivit en överföring på några tusen hade blivit 6.4 miljoner. 
– Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv.
Tidigare hade han hotat sina anhöriga med att ta sitt liv. Många runt omkring honom var medberoende och öppnade gärna plånboken. Men nu var det på riktigt. 
– Jag ville inte leva, jag ville fly. Jag ville inte ta ansvar.
Ett fängelsestraff på två år och sex månader väntar Adam.  
– Det känns tufft och tungt. Det är lätt att bli självcentrerad, men det är inte synd om mig. Det fanns tre delägare och de anställda blev av med sina jobb.
– Ett återfall på spel på en timme kan ställa till det för dig i 30 år framåt. Det är det läskigaste med spelberoende.

Livslång sjukdom

Adam måste ta en dag i taget för att inte få återfall.
– Hade någon sagt till mig: ”du får aldrig spela mer i hela ditt liv” så skulle jag nog börja spela redan imorgon.
Adam startar varje morgon med att lova sig själv att han inte ska spela den dagen. Han går på självhjälpsmöten och har brutit med vänner som spelar. 
– Ska jag tillfriskna och lära mig leva utan spel så kan jag inte umgås med vänner som spelar poker eller livnär sig på poker. I så fall vill jag tillbaka.
Han berättar också för Inblick om några livlinor som han behöver gå igenom om spelsuget skulle komma. 
– Jag har spelat in filmer med några i min familj. Där svarar de på hur mitt spelande påverkat dem och vår relation.
När Adam tänker ”Jag var ju ganska bra på poker, jag kanske borde spela” så räcker det med att han tittar på en film.
– Jag förstår ganska snabbt att det här slutar aldrig bra. Det är lite som att vakna upp. Sådana livlinor tror jag är guld för att behålla spelfriheten. 
Adam började spela när han var 16 år och gick snabbt in i ett beroende. Livet har varit en kamp. Han har pendlat mellan att bygga upp livet och rasera det. Den stora kraschen ledde till att han sökte hjälp. 
– Jag valde att söka hjälp och påbörja en behandling. Parallellt gick jag på självhjälpsmöten. Jag spärrade mig på alla ställen och lämnade över min ekonomi. 
– Jag träffade likasinnade som lyckats bli spelfria över tid för att få upp det där hoppet om att jag inte är ensam.
Den stora skillnaden för Adam var att förstå att det inte var ett pengaproblem utan att det är en livslång sjukdom. 
– Jag har hittat ett nytt sätt att leva och för att inte ta återfall. Jag jobbar med sjukdomen på avstånd. Det är inget pengaproblem och det är inget som går över, avslutar Adam. 
M​ONIKA EKSTRÖM

Adams råd till andra

Ställ den här enkla frågan och försök vara ärlig mot dig själv. 
Ljuger jag om hur mycket jag spelar för och varför?
Om du lever i någon form av tro på att du är en vinnande spelare så kolla dina insättningar de senaste veckorna eller månaderna. Jämför det med utbetalningarna. Våga titta på det ur det perspektivet. Om du är en vinnande spelare varför behöver du då skämmas för det? Varför behöver du mörka det? Rådet är att vara ärlig mot sig själv i bedömningen om man har spelproblem eller inte. 

Adams svar på Svenska spel
Doften av ett spelmissbruk 

För att sätta ner foten mot media och Svenska spel som gjort reklamfilmen ”Doften av 800 miljoner” spelade Adam och företaget Spelfriheten in filmen ”Doften av ett spelmissbruk”.
– Många spelbolag går över gränsen. De behöver förstå spelets baksida. Svenska spel är ett statligt bolag och behöver ta större ansvar och aldrig gå över gränsen, tycker Adam.


I filmen berättar Adam att han bytte ut spelmaskinerna mot poker och att det blev hans nya förälskelse. Samtidigt var han en framgångsrik företager, men levde dubbelliv.
– Det ser bra ut utifrån. Ingen vet att jag spelar mer än någonsin. Jag spelar bort en vinst på en bostadsrätt och jag kommer inte ihåg vad jag sagt till folk, berättar Adam för tittarna.
– Masken blir tyngre och allt kretsar kring när jag får spela nästa gång och hur jag ska vinna tillbaka de där pengarna som jag spelat bort, fortsätter han. 
I filmen berättar han om hur han lånade från sitt företag och känslan när hela bubblan sprack.
– Allt livshopp är borta och alla känslor skriker att du har inget att leva för. Du har svikit alla anställda. Det är bättre att du slutar med det här. Det är bättre att du tar livet av dig.
I slutet av filmen är det svårt att inte röras till tårar när Adam säger: 
– Men jag lever. Jag sträckte ut en hand och bad om hjälp. Det är det svåraste som finns.
– Jag lever spelfri sedan tre år och jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag är stolt. Jag vill så några frö som gavs till mig när jag ville ta livet av mig. 
– Det går att bli spelfri. 
M​ONIKA EKSTRÖM


joakim-mornefalt
– Vi beklagar Adams situation och vi känner till hans historia. säger Joakim Mörnefält, kommunikationsdirektör på Svenska spel, som inte tar ansvar för någon enskild persons spelande.​ Foto: Svenska spel  

Svenska spel om:

Doften av spelmissbruk

”Doften av 6,4 miljoner” är svaret på Svenska spels reklamfilm om Eurojackpot.
Filmen handlar om Adam Kirstein Reuterswärd, en 16-årig kille i Bromma som gillade att spela på Jack Vegas-maskiner, men som fastnade i ett spelberoende som slutade med fängelsestraff.


– Det finns många fler dofter än min. Lukas gick nyligen ut och berättade om sin på 15 miljoner, och lite innan en bankanställd kvinna på 21 miljoner. Det finns så många människor och livsöden att berätta om som luktar allt annat än gott och lyxigt, säger Adam Kirstein Reuterswärd i en kommentar till filmen ”Doften av 6,4 miljoner”.
I Spelfrihetens film beskrivs hur spelberoendet "kidnappar hjärnan" där spelmissbrukarna tvångsmässigt fortsätter att spela. Huvudpersonen i reklamfilmen, Adam Kirstein Reuterswärd, lyckades tack vare andras historier och med hjälp av en 15-månaders behandlingsplan ta sig ur spelmissbruket. Men han möter fortfarande konsekvenser av sitt spelande, i februari 2018 dömdes han till fängelse i 2 år och 6 månader av tingsrätten för trolöshet mot huvudman.

Inte sett filmen

Enligt Spelfrihetens statistik har i dag cirka 200 000 svenskar problem med sitt spelande, 82 000 barn lever tillsammans med någon som har spelproblem. Cirka var femte person uppger att de har någon i sin nära omgivning som har spelproblem.
Svenska spels kommunikationsdirektör Joakim Mörnefält har inte sett ”Doften av 6,4 miljoner”.
– Nej, jag har inte sett filmen.

Filmen handlar om hur Adam Kirstein Reuterswärd blev spelberoende och fick fängelse efter att ha spelat bort miljonbelopp. Hur tar ni ansvar för dem som har spelproblem?
– Jag känner till hans berättelse. Vi tar ansvar i vårt spelberoendearbete. Där jobbar vi både proaktivt och reaktivt. Däremot tar vi inte ansvar för någon enskild persons spelande.
När Inblick skickar  Joakim Mörnefält filmen ”Doften av 6,4 miljoner” för påseende, blir hans kommentar:
– Vi tycker givetvis att filmen är bra om den bidrar till att lyfta problem som spelberoende. Att vi som branschledare får illustrera spelproblem kan vi inte ha synpunkter på, betonar Joakim Mörnefält.

Er film "Doften av 800 miljoner" producerades enligt trailern för att förmedla "känslan av att du är helt oberoende, du flyter fritt utanför systemet". Illusionen om den stora vinsten är just det som leder många in i spelberoende och fångenskap, i Adams fall till fängelse. Är detta verkligen en lycklig marknadskommunikation från er sida?

– Vi beklagar Adams situation och vi känner till hans historia. När det gäller ”Doften av 800 miljoner” så gav vi ett uppdrag till parfymhuset Agonist, som del av ett experiment, att tolka Eurojackpot med en doft. Vi ville erbjuda ett nytt sätt att prata om spel och de drömmar som förknippas med att vinna utan att för den delen uppmuntra till spel. Eurojackpot är även ett spel som inte är riskfyllt (enligt Gamguard).
– Agonist valde att bygga sin doft utifrån de känslor de härledde till det euforiska vinnarögonblicket. Och känslan av eufori kan illustreras på olika sätt. Så som du ställer frågan blir det inte lyckosamt såklart. Vi har dock inte fått några reaktioner från våra kunder eller andra som tagit del av hur Agonist redovisar sin lösning, att problematiken gällande spelberoende finns där. Men vi är givetvis ödmjuka inför de synpunkter ni för fram.

Så gott som alla spelberoende som gick på behandling via Spelfriheten kände ett sug efter att börja spela igen efter att ha sett er film. Hur kommenterar du det?
– Att utsätta spelberoende för spelreklam som del av behandlingen för just spelberoende känner vi inte till. Så det är svårt för oss att kommentera det.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
S_vill_samarbeta_med_V
jan 17, 2019
Socialdemokraterna, som har drivit på nedmonteringen av Sveriges försvar, ville strax före jul ge 3,9 miljarder mindre till Försvarsmakten än den M+KD-budget som riksdagen röstade igenom. Trots att försvarsminister Peter Hultqvist (S) i helgen i skarpa ordalag varnade för Rysslands upprustning, vill Stefan Löfven (S) samarbeta med Jonas Sjöstedt (V) i Försvarsberedningen.
eBlick
jan 17, 2019
En ny väg utanför Jerusalem som har en säkerhetsspärr som ska förhindra palestinska terrordåd har fått den palestinska myndighetens utrikesdepartement att beskriva vägen som en ”apartheidväg”. En PLO-ledamot kräver att FN återinför resolutionen ”sionism är rasism”.
eBlick
jan 17, 2019
USA och Israel drar sig helt ur FN:s kulturorgan Unesco. Organet förlorar därmed legitimitet och 30 procent av sin finansiering. – Det kommer bli svårare att driva press- och yttrandefrihetsfrågor i framtiden utan USA, säger Mats Djurberg till Inblick.
eBlick
jan 10, 2019
I helgen arrangerades hundmässan My dog på Svenska mässan i Göteborg. Cirka 35 000 personer besökte evenemanget och drygt 9 000 hundar deltog i utställningar och olika tävlingar. Inför mässan presenterade Västra kennelklubben och My Dog en ny undersökning om svenskarnas hundvanor.
eBlick
jan 10, 2019
Efter den senaste tidens terrordåd mot turister avråder Utrikesdepartementet (UD) från resor i stora delar av Mellanöstern, dock inte skådeplatsen för de brutala morden på två skandinaviska tjejer, Marocko. – Vi följer UD:s rekommendationer och marknaden avgör om resmål finns i vårt utbud eller inte, säger Adam Györki på TUI till Inblick
eBlick
jan 10, 2019
En före detta premiärminister, en nuvarande president i Högsta domstolen, en tidigare utrikesminister, en tidigare chef för den statliga televisionen och en katolsk kardinal finns i det lettiska KGB-arkiv som nu offentliggörs. – Jag var KGB:s huvudmål vid Lettlands befrielse, säger förre folkrättsprofessorn Bo Theutenberg.
eBlick
jan 04, 2019
Polisens julfester i Eskilstuna, Malmö och Linköping urartade och resulterade i flera polisanmälningar. – Det behövs externa resurser, som kan påtala brister och utreda polisen utifrån, säger polisen Kerstin Dejemyr, initiativtagare till polisens #metoo-upprop som fick 5 000 av landets 13 000 kvinnliga polisanställda att berätta om sextrakasserier inom kåren.
eBlick
jan 04, 2019
Veckan innan jul meddelade USA:s president Donald Trump via Twitter att de amerikanska militära trupperna skulle dras tillbaka från Syrien. Anledningen till tillbakadragandet enligt Trump, är att Islamiska staten (IS) har besegrats. – Det är dags för våra unga hjältar att komma hem, säger president Trump i ett videoklipp på Twitter. Dagen efter meddelade Trump att den amerikanska militära närvaron i Afghanistan också avslutas och att trupperna som varit stationerade där kallas hem.
eBlick
jan 04, 2019
Nu stämmer Konsumentombudsmannen (KO) Ninja Casino för bolagets spelreklam. Enligt KO strider reklamen mot lagen. De kräver att bolaget förbjuds att använda uttryck som "Klockrena vägen till guldet!", Vinsten på banken inom fem minuter!" och "Spela nu!"
eBlick
dec 20, 2018
I slutet av november föreläste Sophie Nyman i Malmö om medberoende på Human Gardenings heldag om spelberoende. – 600 000 svenskar uppgav till Folkhälsomyndigheten att de hade någon i sin närhet som har eller hade haft spelberoende, berättade Sophie Nyman som själv vuxit upp med missbruk i familjen.
eBlick
dec 20, 2018
Lobbyorganisationen RFSL har de senaste tio åren tjänat hundratals miljoner kronor på den så kallade hbtq-certifiering som man erbjuder arbetsplatser och organisationer. Målet med denna certifiering ”innebär att verksamheten får ett normkritiskt tänkande och skapar förutsättningar för ett öppet och inkluderande bemötande ur ett hbtq-perspektiv”, enligt RFSL:s egen beskrivning på sin hemsida. Sedan starten 2008 har nästan 500 arbetsplatser och organisationer runtom i Sverige genomgått lobbyorganisationens hbtq-certifiering av sin verksamhet.
Senaste nytt
Senaste blogginläggen
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019
Christian Mölk | 21 jan, 2019