Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Drömmen om oberoende blev ett fängelse

Monika Ekström / Ruben Agnarsson | 13 dec , 2018
Ungefär 200 000 personer lider av spelberoende i Sverige. En av dem är Adam Reuterswärd som varit spelfri i snart tre år, men tar en dag i taget. Sista återfallet höll på att kosta honom livet och kostade hans företag drygt 6.4 miljoner kronor. – Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv, berättar Adam för Inblick.
Drommen_om oberoende_blev_ett_fangelse
Det var i februari 2016 som Adam berättade för delägarna att han använt uttag från bolaget till olika spel på nätet. Bolaget försattes i konkurs 18 mars 2016. För tre veckor sedan fastslog hovrätten tingsrättens dom mot Adam, två och ett halvt års fängelse för trolöshet mot huvudman. 
Återfallet för tre år sedan ledde till att Adam ville ta sitt liv, men också till att han sökte hjälp. 
– Tidigare hade jag alltid fått hjälp med skulderna av personer i omgivningen. Lösningen blev när konsekvenserna blev enorma och jag för första gången fullt ut fick ta ansvar och inte fick någon ekonomisk hjälp alls, berättar Adam för Inblick.
Han menar att spelandet inte handlar om pengar, utan att det är en flykt från ångesten.  
– Man går in en bubbla där tiden stannar och allt känns bra. I början funkade det som en rolig bubbla och det var bara kul, men på sikt blev det en tillflyktsbubbla från ångesten jag fick av alla sabbade relationer, stress och skulder.
– Det var enklare att hoppa in i bubblan igen och fortsätta spela för att slippa känna.

Den stora kraschen

Den stora kraschen kom för tre år sedan när han erkände att han spelat upp pengar från företaget där han var styrelseledamot och ekonomiansvarig. Det som skulle blivit en överföring på några tusen hade blivit 6.4 miljoner. 
– Jag kom in i kraschen och ville inte leva. För första gången kände jag att jag ville ta mitt liv.
Tidigare hade han hotat sina anhöriga med att ta sitt liv. Många runt omkring honom var medberoende och öppnade gärna plånboken. Men nu var det på riktigt. 
– Jag ville inte leva, jag ville fly. Jag ville inte ta ansvar.
Ett fängelsestraff på två år och sex månader väntar Adam.  
– Det känns tufft och tungt. Det är lätt att bli självcentrerad, men det är inte synd om mig. Det fanns tre delägare och de anställda blev av med sina jobb.
– Ett återfall på spel på en timme kan ställa till det för dig i 30 år framåt. Det är det läskigaste med spelberoende.

Livslång sjukdom

Adam måste ta en dag i taget för att inte få återfall.
– Hade någon sagt till mig: ”du får aldrig spela mer i hela ditt liv” så skulle jag nog börja spela redan imorgon.
Adam startar varje morgon med att lova sig själv att han inte ska spela den dagen. Han går på självhjälpsmöten och har brutit med vänner som spelar. 
– Ska jag tillfriskna och lära mig leva utan spel så kan jag inte umgås med vänner som spelar poker eller livnär sig på poker. I så fall vill jag tillbaka.
Han berättar också för Inblick om några livlinor som han behöver gå igenom om spelsuget skulle komma. 
– Jag har spelat in filmer med några i min familj. Där svarar de på hur mitt spelande påverkat dem och vår relation.
När Adam tänker ”Jag var ju ganska bra på poker, jag kanske borde spela” så räcker det med att han tittar på en film.
– Jag förstår ganska snabbt att det här slutar aldrig bra. Det är lite som att vakna upp. Sådana livlinor tror jag är guld för att behålla spelfriheten. 
Adam började spela när han var 16 år och gick snabbt in i ett beroende. Livet har varit en kamp. Han har pendlat mellan att bygga upp livet och rasera det. Den stora kraschen ledde till att han sökte hjälp. 
– Jag valde att söka hjälp och påbörja en behandling. Parallellt gick jag på självhjälpsmöten. Jag spärrade mig på alla ställen och lämnade över min ekonomi. 
– Jag träffade likasinnade som lyckats bli spelfria över tid för att få upp det där hoppet om att jag inte är ensam.
Den stora skillnaden för Adam var att förstå att det inte var ett pengaproblem utan att det är en livslång sjukdom. 
– Jag har hittat ett nytt sätt att leva och för att inte ta återfall. Jag jobbar med sjukdomen på avstånd. Det är inget pengaproblem och det är inget som går över, avslutar Adam. 
M​ONIKA EKSTRÖM

Adams råd till andra

Ställ den här enkla frågan och försök vara ärlig mot dig själv. 
Ljuger jag om hur mycket jag spelar för och varför?
Om du lever i någon form av tro på att du är en vinnande spelare så kolla dina insättningar de senaste veckorna eller månaderna. Jämför det med utbetalningarna. Våga titta på det ur det perspektivet. Om du är en vinnande spelare varför behöver du då skämmas för det? Varför behöver du mörka det? Rådet är att vara ärlig mot sig själv i bedömningen om man har spelproblem eller inte. 

Adams svar på Svenska spel
Doften av ett spelmissbruk 

För att sätta ner foten mot media och Svenska spel som gjort reklamfilmen ”Doften av 800 miljoner” spelade Adam och företaget Spelfriheten in filmen ”Doften av ett spelmissbruk”.
– Många spelbolag går över gränsen. De behöver förstå spelets baksida. Svenska spel är ett statligt bolag och behöver ta större ansvar och aldrig gå över gränsen, tycker Adam.


I filmen berättar Adam att han bytte ut spelmaskinerna mot poker och att det blev hans nya förälskelse. Samtidigt var han en framgångsrik företager, men levde dubbelliv.
– Det ser bra ut utifrån. Ingen vet att jag spelar mer än någonsin. Jag spelar bort en vinst på en bostadsrätt och jag kommer inte ihåg vad jag sagt till folk, berättar Adam för tittarna.
– Masken blir tyngre och allt kretsar kring när jag får spela nästa gång och hur jag ska vinna tillbaka de där pengarna som jag spelat bort, fortsätter han. 
I filmen berättar han om hur han lånade från sitt företag och känslan när hela bubblan sprack.
– Allt livshopp är borta och alla känslor skriker att du har inget att leva för. Du har svikit alla anställda. Det är bättre att du slutar med det här. Det är bättre att du tar livet av dig.
I slutet av filmen är det svårt att inte röras till tårar när Adam säger: 
– Men jag lever. Jag sträckte ut en hand och bad om hjälp. Det är det svåraste som finns.
– Jag lever spelfri sedan tre år och jag kan se mig själv i spegeln och säga att jag är stolt. Jag vill så några frö som gavs till mig när jag ville ta livet av mig. 
– Det går att bli spelfri. 
M​ONIKA EKSTRÖM


joakim-mornefalt
– Vi beklagar Adams situation och vi känner till hans historia. säger Joakim Mörnefält, kommunikationsdirektör på Svenska spel, som inte tar ansvar för någon enskild persons spelande.​ Foto: Svenska spel  

Svenska spel om:

Doften av spelmissbruk

”Doften av 6,4 miljoner” är svaret på Svenska spels reklamfilm om Eurojackpot.
Filmen handlar om Adam Kirstein Reuterswärd, en 16-årig kille i Bromma som gillade att spela på Jack Vegas-maskiner, men som fastnade i ett spelberoende som slutade med fängelsestraff.


– Det finns många fler dofter än min. Lukas gick nyligen ut och berättade om sin på 15 miljoner, och lite innan en bankanställd kvinna på 21 miljoner. Det finns så många människor och livsöden att berätta om som luktar allt annat än gott och lyxigt, säger Adam Kirstein Reuterswärd i en kommentar till filmen ”Doften av 6,4 miljoner”.
I Spelfrihetens film beskrivs hur spelberoendet "kidnappar hjärnan" där spelmissbrukarna tvångsmässigt fortsätter att spela. Huvudpersonen i reklamfilmen, Adam Kirstein Reuterswärd, lyckades tack vare andras historier och med hjälp av en 15-månaders behandlingsplan ta sig ur spelmissbruket. Men han möter fortfarande konsekvenser av sitt spelande, i februari 2018 dömdes han till fängelse i 2 år och 6 månader av tingsrätten för trolöshet mot huvudman.

Inte sett filmen

Enligt Spelfrihetens statistik har i dag cirka 200 000 svenskar problem med sitt spelande, 82 000 barn lever tillsammans med någon som har spelproblem. Cirka var femte person uppger att de har någon i sin nära omgivning som har spelproblem.
Svenska spels kommunikationsdirektör Joakim Mörnefält har inte sett ”Doften av 6,4 miljoner”.
– Nej, jag har inte sett filmen.

Filmen handlar om hur Adam Kirstein Reuterswärd blev spelberoende och fick fängelse efter att ha spelat bort miljonbelopp. Hur tar ni ansvar för dem som har spelproblem?
– Jag känner till hans berättelse. Vi tar ansvar i vårt spelberoendearbete. Där jobbar vi både proaktivt och reaktivt. Däremot tar vi inte ansvar för någon enskild persons spelande.
När Inblick skickar  Joakim Mörnefält filmen ”Doften av 6,4 miljoner” för påseende, blir hans kommentar:
– Vi tycker givetvis att filmen är bra om den bidrar till att lyfta problem som spelberoende. Att vi som branschledare får illustrera spelproblem kan vi inte ha synpunkter på, betonar Joakim Mörnefält.

Er film "Doften av 800 miljoner" producerades enligt trailern för att förmedla "känslan av att du är helt oberoende, du flyter fritt utanför systemet". Illusionen om den stora vinsten är just det som leder många in i spelberoende och fångenskap, i Adams fall till fängelse. Är detta verkligen en lycklig marknadskommunikation från er sida?

– Vi beklagar Adams situation och vi känner till hans historia. När det gäller ”Doften av 800 miljoner” så gav vi ett uppdrag till parfymhuset Agonist, som del av ett experiment, att tolka Eurojackpot med en doft. Vi ville erbjuda ett nytt sätt att prata om spel och de drömmar som förknippas med att vinna utan att för den delen uppmuntra till spel. Eurojackpot är även ett spel som inte är riskfyllt (enligt Gamguard).
– Agonist valde att bygga sin doft utifrån de känslor de härledde till det euforiska vinnarögonblicket. Och känslan av eufori kan illustreras på olika sätt. Så som du ställer frågan blir det inte lyckosamt såklart. Vi har dock inte fått några reaktioner från våra kunder eller andra som tagit del av hur Agonist redovisar sin lösning, att problematiken gällande spelberoende finns där. Men vi är givetvis ödmjuka inför de synpunkter ni för fram.

Så gott som alla spelberoende som gick på behandling via Spelfriheten kände ett sug efter att börja spela igen efter att ha sett er film. Hur kommenterar du det?
– Att utsätta spelberoende för spelreklam som del av behandlingen för just spelberoende känner vi inte till. Så det är svårt för oss att kommentera det.
R​UBEN AGNARSSON
ruben@inblick.se
 
 
eBlick
Hog_antiterrorchef_greps_for_koppleri
mar 21, 2019
En hög polischef som haft toppjobb inom polisens säkerhetstjänst Säpo och i Försvarets underättelsetjänst Must greps förra veckan misstänkt för koppleri och våldtäkt. – Man behöver inte läsa många spionromaner för att förstå riskerna, säger Säpo-chefen Klas Friberg till Expressen, på frågan om mannen kan ha värvats som agent åt Ryssland.
eBlick
mar 21, 2019
Idag firas internationella Downs syndromdagen. För två år sedan fick svenska Sanna Karosas i Litauen en flicka med Downs syndrom. – När Iva låg i mina armar såg jag min dotter först. Downs syndrom tog inte så mycket plats, berättar Sanna som har engagerat sig i att ändra attityden till handikappade i Litauen och kommer att "rocka sockorna" tillsammans med landets kändisar.
eBlick
mar 21, 2019
Silje Garmo från Oslo har fått politisk asyl i EU-landet Polen. Polska myndigheter menar att Silje Garmos rättigheter i Norge kränks. Beslutet har lett till diplomatisk kris i relationen Norge-Polen.
eBlick
mar 14, 2019
Inblick har läst igenom stora delar av polisens förundersökning med anledning av den nedlagda våldtäktsutredningen mot en polis i Västerås. SOS-samtal, vittnesmål från poliser på plats om ”rikligt med blod” och läkarutlåtanden om större skador än vid andra våldtäkter räckte inte för att polisen skulle bli fälld.
eBlick
mar 14, 2019
I sin upptrappade kamp mot den grova brottsligheten i Sverige har nu det svenska polisväsendet hamnat på Klöxhultsvägen 33 i Älmhult. På torsdag för en vecka sedan klockan 10.00 – i vardagsrummet hemma hos Börje Claesson – förhörde nämligen två poliser under dramatiska former Inblicks ansvarige utgivare.
eBlick
mar 14, 2019
Charlie Weimers står på valbar plats till Europaparlamentet. Han väckte stor uppståndelse när han dagar före valet i höstas lämnade Kristdemokraterna (KD) efter 20 år, för Sverigedemokraterna (SD). – Jag vill vara en svensk, konservativ röst i Bryssel, säger han till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Storbritannien följer nu efter USA och Arabförbundet och beslutade i slutet av förra veckan för att terrorstämpla Hizbollah.
eBlick
mar 07, 2019
448 barn vräktes från sina bostäder under 2018, enligt färska siffror som Kronofogden redovisar. Det är en mycket kraftfull ökning jämfört med året innan då 392 barn berördes av vräkningar. Antalet barnvräkningar fortsätter alltså att öka, trots Nollvisionen för vräkningar av barnfamiljer som infördes 2008 av regeringen Reinfeldt. – Regeringen ser med oro på att barn berörs av avhysning och följer Kronofogdens statistik som visar utvecklingen över tid och analyserar orsakerna, säger socialförsäkringsminister Lena Hallengren (S) till Inblick.
eBlick
mar 07, 2019
Moderaterna (M) vill möjliggöra för svenska myndigheter att frånta återvändande IS-terrorister deras svenska pass. – Om man rest för att ansluta sig till den kanske mest vidriga terrororganisationen i modern tid har man förverkat sin rätt till svenskt medborgarskap, säger Pål Jonson (M) till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Birgitta Sacrédeus vill gå i Alf Svenssons och Lars Adaktussons fotspår och hoppas bli inkryssad i Europaparlamentet för Kristdemokraterna den 26 maj. Hennes slogan är: “I fäders och mödrars spår för framtids segrar“. – Min make Lennart stod på femte plats när han blev invald för KD på personröster 1999. Det ska bli spännande, säger Birgitta Sacrédeus till Inblick
eBlick
feb 28, 2019
Utrikesutskottet behandlade nyligen en motion från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna om att flytta Sveriges ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Motionen fick stöd från Liberalerna. – Sverige måste fullt ut acceptera och erkänna att Jerusalem är Israels huvudstad och det innebär också att vid lämplig tidpunkt bör Sverige flytta vår ambassad till Jerusalem, säger Fredrik Malm, Liberalernas utrikespolitiske talesperson till Sveriges radio.