Navigera till koncernens hemsidor
LOGGA IN
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

– Jag stod utan hopp och allt var nattsvart

Angelica Victorin | 13 dec , 2018
Trots att det sista Rasmus ville var att bli drogmissbrukare som sina föräldrar, blev han fast i drogträsket. För tre år sedan mötte han Gud hemma i sovrummet och idag är han en helt ny människa. – Jag blev fylld av en värme och frid som är obeskrivlig. All oro och tyngd jag gått med så länge bara försvann och jag blev befriad av Guds kärlek.
Jag_stod_utan_hopp_och_allt_var_nattsvart
Rasmus växte upp i en missbrukarfamilj där det var stökigt i perioder, berättar han. Ingen trodde på Gud, utan hans föräldrar kämpade i egen kraft för att försöka få rätsida på livet.  
– Såklart var det tufft. Jag var ledsen och orolig när mamma och pappa var konstiga, det vill säga påtända. Men jag låtsades att allt var bra hemma och blev den roliga killen i skolan. 
Det var nära att Rasmus och hans lillebror blev omhändertagna av socialtjänsten. Föräldrarna kämpade för att de skulle få bo kvar och hela familjen bodde ett tag på behandlingshem för att bryta missbruket, minns Rasmus. 
– Det fungerade ett par år, sedan var det igång igen och så höll det på under hela uppväxten. Jag skötte skolan och spelade mycket handboll i tonåren. Hade bestämt mig för att inte bli som mina föräldrar och var ganska lugn fram tills 17-18-årsåldern. Då kom familjeförbannelsen över mig med. 

Började med droger

Rasmus var ute och festade med en ny kompis i sitt handbollslag som tyckte de borde köpa tjack, amfetamin. 
– Jag minns att det blev en otrolig kamp inom mig. Hela mitt inre skrek nej, men jag trängde undan det och testade. Jag blev fast direkt. De första åren var det kul, men jag började känna mig alltmer vilsen i mig själv.
Han gick ut byggprogrammet och började jobba som målare. Trots missbruket skötte han jobbet. Precis som under barndomen tog han på sig en mask och lät andra tro att allt var bra. 
– Kokain och amfetamin körde jag på helgerna. I perioder var det cannabis hela tiden. Jag rörde mig bara bland likasinnade som fick mig att tycka att jag levde ganska normalt.  
En vän Rasmus inte träffat på ett bra tag, sa till honom att han hade grava missbruksproblem.
 – Jag blev arg på honom, men till slut sjönk det in och jag accepterade det. Jag sökte vård men blev bara erbjuden tabletter. Det rann ut i sanden. Det blev tio år med mycket festande och drogmissbruk av i stort sett allt utom heroin, säger Rasmus. 

Dömdes för misshandel

Han beskriver sig samtidigt som en sökare och fördjupade sig i olika konspirationsteorier.
– Jag förstod verkligen hur ond denna värld är, men jag stod utan hopp och allt var nattsvart. Jag tänkte att världen var helt i kaos, att allt kommer att spåra ur. Ett tag höll jag på att tappa greppet och bli tokig av alla konspirationer jag läste om. Även självmordstankar dök upp ibland. 
När han träffade en tjej som heter Natalie och flyttade med henne från Göteborg började livet ordna upp sig ett tag. 
– Vi fick barn och jag kom bort från kretsen där jag rörde mig. Men även efter att vi bildat familj ville jag ut och festa som jag alltid gjort. Jag fick ingen ro och inget sammanhang inombords trots barn och en fin tjej som jag levde med.
 Festandet fick ett abrupt slut när Rasmus slog ner en kille på krogen. Han dömdes till fängelse, vilket slutligen resulterade i 200 timmars samhällstjänst.
– Då bestämde jag mig verkligen för att det måste få ett slut. Vi hade precis fått vår son och det kändes som att jag höll på bli som mina föräldrar. 
Rasmus började meditera och tänka positivt, men fann ingen frid, berättar han. Livet fungerade bättre, men han blev aldrig tillfreds. 

Blev fri

Hösten 2015 när han var 31 år gammal, upptäckte Rasmus Jesus. Det började med att han sensommaren samma år mötte en äldre man som vittnade om vad Jesus gjort i hans liv. 
– Vi satt och pratade en lång stund. Det var första gången jag förstod att Jesus förlåter och att det finns ett nytt liv i honom. 
Sedan sprang han på en jobbarkompis på stan som var uttalat kristen och en broder till honom. De växlade bara ett par ord men det hände något i Rasmus inre. 
– Där fanns en glädje, det lyste liksom om dem. Någon vecka senare mötte jag Gud hemma i mitt sovrum. 
Han var väldigt sliten både mentalt och fysiskt. När Rasmus kom hem efter jobbet sa han till Natalie att han måste lägga sig och vila. 
– Jag började gråta i sängen och skakade. Det var som att Herren tog allt jag bar på av skam, oro och rädslor. Jag blev fylld av en värme och frid som är obeskrivlig. Det var starkt. All tyngd jag gått med så länge bara försvann och jag blev befriad av Guds kärlek. 
Rasmus gick ut i vardagsrummet till sin sambo och sa: ”jag tror jag blivit frälst!” Efter den händelsen gick han ”all in” för Jesus, började gå till kyrkan, på bönemöten och döptes hemma i badrummet. 

Ett nytt liv

Efter sitt möte med Jesus vändes hela livet upp och ner, berättar han. 
– Jag började förstå att jag som troende behöver följa Jesu exempel och att mina handlingar inte längre kan vara samma som förr. Jag är ny i honom. Det svarta hålet jag försökt fylla med allt möjligt under åren är nu fyllt. Den största förändringen är just att jag har frid. Gud går först i livet, annars funkar ingenting. 
Han berättar att Jesus tog bort suget efter drogerna. Efter några återfall är Rasmus numera drogfri sedan ett bra tag. Natalie blev frälst ett år efter honom. De gifte sig i somras och har idag tre barn som går i söndagsskolan. 
A​NGELIC VICTORIN
 
eBlick
utbult_webb
jul 06, 2020
För någon vecka sedan släppte Roland Utbult sin nya skiva "Längs vägen”. – Det som står utanför min kontroll är att dessa sånger blev klara innan jag blev sjuk i corona. Men när de sedan ges ut så fungerar de rätt in i vårt sammanhang, berättar Roland Utbult som är i Älmhult för att medverka i Kanal 10:s sommarprogram.
eBlick
jul 07, 2020
– Insiderbrott är en form av ekonomisk brottslighet, där någon använder för allmänheten okänd information för egen ekonomisk vinning, ofta genom aktiehandel, säger en känd jurist som vill vara anonym till Inblick.
eBlick
jul 06, 2020
En sexmejlande polisutredare. En sexköpande åklagare. En sextrakasserande förtalsbloggerska. Och kriminella personer som kan knytas till Sveriges sexindustri. Det nätverk som försvarat en våldtäktsanmäld polis och hotat ”Karin” – kvinnan som blev våldtagen – har samspelat med hennes anhöriga, vilket gjort ”Karin” rättslös och arvslös. Hoten började när ”Karin” berättade i TV4 om poliser som besökt bordeller i Talinn, samt om våldtäkten och de efterföljande hoten.
eBlick
jun 18, 2020
PISA 2018 visar att Sveriges skolresultat förbättrats och välkomnades i höstas av regeringen. Nu ställs dock frågor om de förbättrade resultaten berodde på fusk. – Det är bra att vi får till stånd en kommission som kvalitetsgranskar PISA 2018 undersökningens resultat, säger den liberale politikern och läraren Niklas Lehresjön till Inblick.
eBlick
jun 18, 2020
I måndags släpptes volym fem av Bo Theutenbergs ”Dagbok från UD”. Boken beskriver hur UD:s ledning omgående kopplade ett grepp om Palmeutredningen. – De här trupperna hade aldrig stormat in om det hade varit en ensam gärningsman. Varför detta engagemang från Utrikesdepartementet där UD tog ledningen över polisutredningen? frågar författaren sig.
eBlick
jun 05, 2020
Sovjetunionen och KGB låg bakom mordet på Olof Palme i medverkan med Iran och Sovjet-trogna kurder. Det menar Bo Theutenberg, som nästa vecka släpper den femte och sista volymen av "Dagbok från UD". 34 år efter Palmemordet tar han bladet från munnen. - Det är ett för landet uppslitande slut, säger han.
eBlick
jun 04, 2020
Jonas Olsson har drivit Sjöstugans camping och hotell i Älmhult i 19 år. Redan sedan starten har de hyrt ut kanoter. Det är en viktig del av verksamheten. – Att paddla kanot är en jättehärlig aktivitet. Och under den tid som vi lever i nu blir det något helt annorlunda. Gillar man uteaktiviteter så är det en kanonbra aktivitet.
eBlick
jun 04, 2020
Annika Myhre är ursprungligen från Karlskrona. Hon driver bloggen Resfredag och får i sommar fokusera på semester hemma eller i närområdet, så kallad ”hemester”. – Det är bara att gilla läget, och göra det bästa av situationen. Jag tar inte saker för givet på samma sätt som tidigare, och njuter verkligen av att få komma ut i naturen och hitta nya pärlor på hemmaplan, berättar Annika för Inblick.
eBlick
jun 04, 2020
Det finns enligt Börje Claésson massor av intressant att uppleva i Småland med omnejd. Till Inblick delar han med sig av sina bästa “hemester” tips. – I min ungdom cyklade jag och min bror på tältsemester till Kållandsö, det slutade med att han mötte sin blivande fru, säger Börje med ett leende på läpparna.
eBlick
jun 02, 2020
Skyddar poliser och åklagare varandra när de begår brott för att på så sätt få straffrabatter och slippa åtal? Polis och åklagare som har nonchalerat våldtäkts- och förtalsanmälningar mot en polis, har själva begått sexualbrott och har – i motsats till Paulo Roberto – fått behålla jobbet, med lindriga rättsliga påföljder.
eBlick
maj 22, 2020
I den nyutkomna boken «För ditt eget bästa» berättar Pia Johansson hur hon träffade en man och om hur lycklig relationen var i början med middagar och blommor. Efter fem år var den tidigare så energiska Pia ett nervvrak med en kropp som började säga ifrån. – På slutet är man ingenting. Då behöver de ta ett nytt offer att kasta på den känslomässiga sopstationen och gärna trampa en gång till så att man är riktigt död, berättar Pia för Inblick.