Navigera till koncernens hemsidor
Inblicks facebook sida Inblicks Twitter sida

Gert fick den bästa julklappen av alla

Rigmor Holst | 20 dec , 2018
Gert såg fram emot några timmars avkoppling på tåget. Men resan blev början på ett nytt liv. – De som kände mig sedan tidigare sa när jag mötte dem att jag var den siste som de trodde skulle bli frälst, berättar Gert för Inblick.
Gert_fick_den _basta_julklappen_av_alla
Den 4 oktober 2005 satt Gert Nordsten på Stockholms Central och väntade på tåget som skulle ta honom hem till sin dåvarande hemort i Laxå. Arbetsdagen i huvudstaden hade varit lång och för att få lite förströelse i tankarna köpte han en kvällstidning. Han såg fram emot några timmars avkoppling på tåget. Han hann knappt sätta sig förrän en flock tonåringar kom in i samma vagn. Tillsammans med dem kom även några vuxna. Det visade sig att gruppen var en högstadieklass från en kristen skola i Örebro. En av lärarna, som för övrigt var mentor för klassen, satte sig bredvid honom. Hon ville också bara ha några timmars vila efter en lång arbetsdag. Mannen med kvällstidningen verkade vara ett lugnt ressällskap. Det ingen av dem visste, var att Gud nog hade en tanke med de kommande timmarna.

Oro och längtan

I slutet av nittiotalet, hade Gert känt en oro och en längtan efter en förändring i sitt liv. Han hade anslutit sig till en samtalsgrupp för män över femtio. Gruppen bestod av fyra kristna män och fyra icke-kristna män. Under denna period lånade han även böcker med titlarna ”Om Gud” och ”Maria Magdalena”. I efterhand har han funderat på om det var Gud som ledde honom till att göra allt detta. I normala fall läste han endast deckare och spänningsromaner.
Samtalsgruppen hade inte gett det han förväntade sig, så några år innan händelsen på tåget, hade han lämnat gemenskapen. Han kunde inte hantera sina fyra kristna vänners argumentationer under samtalen och diskussionerna, så i vredesmod gick han därifrån.

Ett spännande samtal

Gert hade en jobbig period. Under hösten 2005 beslutade han sig för att bryta upp från en fyrtio år lång relation och flyttade från Laxå till Kumla.
Inte visste han då, att just denna höst skulle han få vara med om något som kom att förändra hans liv totalt.
Gert reflekterar över dagen då han lämnade Stockholms Central. Hade Gud haft en plan redan innan? Brydde Gud sig om en enskild människa? Var detta ytterligare en bit i hans stora pussel?
Kvinnan på tåget berättade att hon arbetade på en kristen friskola. 
– ”Kristen friskola”. Uttrycket triggade igång mig. Jag och den kvinnliga läraren fick ett minst sagt spännande samtal under två timmar på tåget mellan Stockholm och Hallsberg. Jag som var så anti utmanade med svåra och jobbiga frågor men något hände i mig under dessa timmar, säger Gert.

"Utsedd av Gud"

– Vi höll kontakten. Hon blev min mentor. Jag tror hon var utsedd av Gud. Villigt gav hon en hel del timmar av sitt liv  där hon visade mig på Jesus och korset. Många timmars samtal under tio veckor ledde fram till ett kvällssamtal i telefon. Det var självaste juldagen och jag var 58 år. Jag låg på golvet i min lilla lägenhet i Kumla dit jag flyttat. Ensam, med blicken fäst upp mot ena takhörnet bad jag frälsningsbönen.
– I Johannesevangeliet kapitel tre står det om den skriftlärde judiske rådsherren Nikodemus som kom till Jesus mitt i natten. Han undrar om hur pånyttfödelsen kan ske för en gammal människa. För egen del har jag också funderat över detta. Mest har jag funderat över vägen fram till själva ”pånyttfödelsen”.
– De som kände mig sedan tidigare sa när jag mötte dem att jag var den siste som de trodde skulle bli frälst.

Guds tankar och vägar

– I Jesaja kapitel femtiofem och verserna åtta och nio kan vi läsa om att Guds tankar och vägar är så mycket annorlunda och högre än våra. Jag kan verkligen instämma i det. Att starta vandringen med Jesus på en juldag är ju nästan osannolikt men så blev det för mig. Dessutom blev jag andedöpt i den så kallade Övre salen i Jerusalem ett par år senare. Det var mäktigt.
– Idag, med 13 års perspektiv på hösten 2005, kan jag bara vara tacksam och ödmjuk och försöka följa Herren när han kallar på mig. Kerstin, min hustru sedan 2007, och jag får ibland kallelser, framför allt till små församlingar. Vi deltar i bön, bibelsamtal och undervisning i och omkring vår nya hemstad Örebro. Dessutom administrerar vi sedan fyra år tillbaka ett arbets- och hjälpprojekt bland romer i Bulgarien.
Allt är bara nåd. Det är den bästa julklapp jag någonsin har tagit emot. Frälsningens gåva genom tron på Jesus Kristus. Den kan alla som vill få, avslutar Gert Nordsten.
RIGMOR HOLST
 
eBlick
TE0A0794-27 (1)
jan 21, 2021
Bibeln är världens överlägset mest lästa bok. Sverige har i århundraden präglats av den människosyn, det rättsmedvetande och det barmhärtighetsideal som böckernas bok ger uttryck för. Inblick kommer under hela år 2021 att lyfta fram Bibelns betydelse. I den här intervjun beskriver docent och professor Anders Gerdmar Bibelns historiska tillförlitlighet.
eBlick
jan 23, 2021
Diskrimineringen och förföljelsen av kristna har förvärrats. Det är slutsatsen utifrån World watch list 2021 som är den årliga undersökningen av förföljelsen mot kristna. I de länder som finns med på listan förföljs och diskrimineras cirka 309 miljoner kristna, men totalt handlar det om fler än 340 miljoner kristna runt om i världen.
eBlick
jan 23, 2021
USA:s nytillträdde president Joe Biden sticker inte under stol med sin kristna tro. Katoliken Biden är den tydligast kristne presidenten sedan Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Nu ska han ta sig an ett närmast omöjligt uppdrag, nämligen att ena det amerikanska folket.
eBlick
jan 21, 2021
De redovisar i stort sett bara det som vi redan har skrivit i Proletären, sade tidningens journalist Olle Minell när chefsåklagare Krister Petersson på presskonferensen i juni förra året pekade ut Stig Engström som Olof Palmes trolige mördare.
eBlick
jan 21, 2021
På onsdag, 27 januari, är det internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Den uppmärksammas samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. I år är det 76 år sedan. ”Låt oss aldrig glömma” är rubriken på Nobel Prize museums livesändning för gymnasieelever och högstadieelever under minnesdagen. Statsministern talar i Forum för levande historias ceremoni.
eBlick
jan 14, 2021
– Jag saknade en plats och ett nätverk som förenar oss kristna i den grund vi bygger våra liv på. En plats för vardagstro och för att få utvecklas och se Guds plan för våra liv och gå i den i nära gemenskap med Honom och varandra, förklarar en trött, men lycklig Emmeli Ahlander efter det digitala eventet där omkring 1000 personer i olika åldrar deltog.
eBlick
jan 14, 2021
Statens Haverikommission vill häva gravfriden och dyka vid Estonia. Samtidigt riskerar Henrik Evertsson – som vann Stora journalistpriset med motiveringen ”Han trotsade dykförbudet och fann hålet som tvingar tre regeringar att gå till botten med gåtan Estonia” – fängelse för att ha filmat med en ROV-kamera vid Estonia.
eBlick
jan 08, 2021
På söndag, 10 januari, välkomnas Marie och Stefan Salmonsson som pastorer i Citykyrkan i Älmhult. – Vi har en glädje över det som Börje och Britt har stått i bräschen för under så många år. Vi önskar att fortsätta på den vägen, säger de till Inblick.
eBlick
jan 08, 2021
Norska fembarnsmamman Solveig anmälde sonens skola för mobbing. Då gick skolan till Barnevernet med motanklageler, vilket ledde till hot om tvångsomhändertagande. Solveig flydde då till Sverige där hon greps. Efter att Solveig avtjänat ett fängelsestraff fortsätter Barnevernet sin bestraffning genom att beröva barnen deras familjeliv.
eBlick
dec 26, 2020
Har man sin kyrka belägen där det passerar mycket folk, finns goda möjligheter att vara ute och göra saker precis utanför kyrkan. Det har Folkungakyrkan i Stockholm ägnat sig åt under hela detta coronaår.
eBlick
dec 17, 2020
Trots coronapandemi och inställda flyg kan du besöka Israel digitalt. Jeccica Halfin ger många tips på virtuella besök du kan göra i det förlovade landet. – Tyvärr kommer det troligen inte att gå att flyga till Israel den närmaste tiden. Men du kan skapa en ny virtuell färdväg som låter dig uppleva det bästa av Israel - utan att lyfta ett finger eller flytta en tum, säger Jeccica på Israel idag.